24 juni, 2024
Nyheter

Svenska mästaren straffas efter intervjun – avslutar karriären

Av

Hugo Lindström

22/04/2024
Josef Alami Taekwondo

Svenska mästaren Josef Alami straffas efter att ha uttalat sig om landslagsledningen i media.

Svenska mästaren gick emot ledningen – stängs av

Den 23 mars var det SM i Taekwondo. Tävlingen utspelade sig i Luleå och på plats var Josef Alami för att försvara fjolårets guld. Med en vinst blev det hans sjunde raka topplacering och efteråt väntade en intervju med SVT.

Under segerintervjun kom Alami dock att gå ifrån sin vinst och istället ta upp sitt missnöje med svensk Taekwondo och landslagets ledning. Han menade att de inte ska ta hand om sina atleter. Att de själva får betala för sina resor och kläder. Längre kom han inte då reportern avbröt svaret för att abrupt avrunda intervjun.


Jag är ganska besviken på svensk taekwondo på sistone. Vi har en väldigt dålig landslagsledning som inte alls tar hand om atleterna. När man åker på mästerskap blir man tvungen att betala för sina egna resor och landslagskläder och allt möjligt.

Framför Josef fanns karriärens nästa stora steg, EM i Serbien. Men bara dagar innan anmälan skulle öppnas fick han ett mail från ordförande i STU (Svenska Taekwondounionen). Där stod det att Alami blivit avstängd från landslaget i ett år till följd av sitt uttalande under intervjun med SVT.

”uttalade [sig] negativt om förbundet och landslagsledningen under SVT:s tv-intervju. [Han] bröt då mot tävlingsreglementet”

”Jag kommer förmodligen lägga av”


Sportbladet gjorde ett reportage om Alami där de ställde frågor kring incidenten och vad som händer för 22-åringen härnäst. Märkbart upprörd menade han att det finns bra mycket värre saker inom förbundet en det han hann säga.

Det har hänt så mycket värre saker. Vår förbundskapten går runt och slår barn med pinnar, varför ska inte han bli avstängd? Jag blir avstängd för två–tre meningar som jag sa till SVT. Svider det så mycket? Jag sa inte ens en promille av sanningen.

Ovan nämnda Sportbladet har tidigare gjort undersökningar kring STU där de 2023 publicerades ett reportage om sexuella övergrepp på klubben Soo Shim i Sundsvall. Detta kort innan de gick i konkurs. Även förbundskaptenen, som Josef själv nämner, hamnade i blåsväder efter att en video fick spridning där han ses slå ett barn med en träpinne.

Till följd av avstängningen ser Josef ingen fortsättning på sin karriär utan tror sig gå i pension från tävlandet.


Jag kommer förmodligen lägga av. Det är inte värt det. Det finns så mycket annat i livet.

Ett helt års avstängning för två-tre meningar. Vad hade hänt om jag sagt mer? Fem års avstängning? Livstids avstängning?

Josef Alami har vunnit sju SM-guld under sina år som aktiv.

Nu har vi ett nyare och bättre system för kommentarer. Skapa ett nytt konto, precis som tidigare, och dela dina tankar!

Populära Ämnen

Skribentens kontakt

Senaste nyheterna

Här kan du söka!

Sök