Okategoriserad

Avslöjat: Så mycket tjänar UFC:s storstjärnor på PPV

Tack vare grupptalan mot UFC vet vi nu åtminstone ett sätt att beräkna en UFC-fighters provision på pay per view-köpen.

Ett flertal före detta UFC-fighters lämnade i december 2014 in en stämningsansökan mot organisationen. Kärandena menar att Zuffa LLC, bolaget som formellt äger UFC, medvetet skapar en så kallad monopsoni på marknaden. Monopsoni, eller ”köparmonopol”, är ett tillstånd som innebär att det bara finns en egentlig köpare av erbjudna produkter eller tjänster. Detta leder i sin tur till prisdumpning, alltså i detta särskilda fall att UFC kan betala fighters mindre än de behövt om det fanns verklig konkurrens på marknaden. Just därför strävar också Zuffa och UFC mot detta läge, menar fighter-ombuden.

Tack vare stämningsansökan har vi utanför bubblan fått en hel del insyn i hur UFC bedriver sin verksamhet. Insyn vi troligtvis annars aldrig hade fått. Några av de mer intressanta styckena går att hitta i en rapport sammanställd av kärandenas expertvittne Hal J. Singer, VD på ekonomiföretaget Econ One Research. De passager vi berör i denna text är utvalda av framförallt Jason Cruz på ekonomibloggen MMAPayout och föredrogs i ett avsnitt av kampsportssajten BloodyElbows podcast Show Money.

Ett högintressant utdrag ur Singers dokument är det som beskriver UFC:s modell för provision på pay per view-försäljningen för galor de deltar på. Det är inte på något sätt en nyhet att titelhållare i UFC får en andel av PPV-intäkterna, men beräkningsmodellen för hur exakt mycket de ska tjäna, pratas det sällan om.

I rapporten drar Singer upp konturerna för hur ett sådant provisionsavtal kan se ut:


(c) Hal J. Singer

Utdraget visar ett ”exempel” där fighters får 1 dollar, idag knappt tio svenska kronor, för varje enskilt PPV-köp om dessa totalt är mellan 200 000-400 000. Säljer galan ytterligare PPV så får fightern 2 dollar för varje köp mellan 400 000-600 000, och ytterligare försäljning därutöver renderar 2,50 dollar per köp i provision till idrottaren.

I rapporten kan vi också läsa ur förhandlingar mellan Zuffa och forna bantamviktsmästarinnan Holly Holm, angående just PPV-bonus. Det får antas att dessa diskussioner fördes vid en tid då Holm inte hade bältet, då bland annat matchmakern Sean Shelby citeras med att ha skrivit ”PPV-andel som utmanare finns inte på kartan” och VD:n Dana White i ett svar på samma mail skrivit (till Holms management) att ”PPV-bonus får hon när hon försvarar [ett bälte]”.

Motsägelsefullt nog, verkar det som att den regeln absolut inte gäller alla; alltid. Vid UFC 183, 2015, möttes Anderson Silva och Nick Diaz i huvudmatchen. Ingen av dem var regerande mästare – men båda fick PPV-provision. Singer menar att det kan ha varit så att det ingick i deras avtal att få en sådan bonus givet deras tidigare mästerskapsstatus. Silva regerade länge i UFC:s mellanviktsdivision och Diaz var tidigare welterviktsmästare i såväl Strikeforce som Zuffa-ägda WEC.

Om beräkningsmodellen ovan gällde båda två för den galan, torde det innebära att Silva och Diaz utöver sina offentliggjorda löner (800 000 respektive 500 000 dollar), tjänade ytterligare drygt 700 000 dollar vardera. Galan sålde omkring 650 000 pay per view-”biljetter”.

Jason Cruz har också utifrån samma formel beräknat PPV-intäkterna för fighters som deltagit i några av UFC:s rekordgalor enligt nedan. Om bloggaren bedömer att dessa pengar delas mellan de båda berörda eller inte, framgår inte av beräkningarna.

  • UFC 229: Khabib Nurmagomedov (c) vs. Conor McGregor. 1 900 000 PPV-köp = 3 850 000 dollar ($3,85M) i provisioner.
  • UFC 202: Conor McGregor vs. Nate Diaz 2. 1 650 000 PPV-köp = $3,225M.
  • UFC 100: Brock Lesnar (c) vs. Frank Mir (c) och Georges St-Pierre (c) vs. Thiago Alves. 1,6 miljoner köp = $3,1M.
  • UFC 196: Conor McGregor vs. Nate Diaz och Holly Holm (c) vs. Miesha Tate. 1 317 000 köp = $2,39M.
  • UFC 205: Conor McGregor (c) vs. Eddie Alvarez (c). 1,3 miljoner köp = $2,35M.
  • UFC 193: Ronda Rousey (c) vs. Holly Holm. 1,1 miljoner köp = $1,850,000.
  • UFC 158: Georges St- Pierre (c) vs. Nick Diaz. 950 000 sålda PPV = $1,48M.
  • UFC 214: Daniel Cormier (c) vs. Jon Jones 2. 850 000 köp = $1,23M.
  • UFC 182: Jon Jones (c) vs. Daniel Cormier. 800,000 sålda PPV och $1,1M till Jones.

Naturligtvis får siffrorna ovan dessutom tas med en rejäl nypa salt. Vi vet inte hur ofta just den ”exempelmodell” som nämns ovan faktiskt användes. Singer skriver också bland annat i sina anteckningar att ”bara ett fåtal fighters i den absoluta toppen” får ta del av den sortens extraintäkter.

Föregående artikel

Valentina Shevchenko försvarar Dana White: ”Han är en bra person”

Nästa artikel

UFC Uruguay: Kimuras läsare tippar Ilir Latifi vs Volkan Oezdemir

Skriven av

Tim

Din önskelista

My wishlist

    Din önskelista är för närvarande tom. Lägg till något och kom tillbaka igen.

Sök