Nyheter

Tobias Harila är Årets Svenska Talang 2020

Tobias Harila Vinner Årets Svenska Talang 2020

Med två vinster på avslut och seger i en av Sveriges bästa MMA-matcher någonsin, har Tobias Harila (8-1) ett fantastiskt år att se tillbaka på. Härnäst ligger fokuset på Cage Warriors fjäderviktstitel. 

Läsarna utser Tobias Harila till Årets Svenska Talang 2020

Igår kväll avslutades omröstningen där läsarna fick rösta på sina svenska favoriter från det gångna året. När läsarna sagt sitt blev det klart att Tobias ”Bad Intentions” Harila stod som segrare i årets omröstning. Vi tittar tillbaka på Harilas prestationer under året som gått.

Erövrade den svenska BMF-titeln mot ”El Toro”

Året inleddes med en explosiv showdown mellan Harila och den rutinerade Umeåfightern Fernando ”El Toro” Flores (8-7). Under 2019 hade Flores tagit hem den största vinsten i sin karriär när han besegrat Bellator-veteranen Pietro Menga (då 13-2). Han var sedan inbokad att möta den svenska TUF-veteranen Frantz Slioa (6-1) i ett uppmärksammat möte. Den matchen blev dock inställd på grund av sjukdom från Slioas håll. De två gjorde upp på Fight Club Rush 6.

Matchen utspelade sig för det mesta stående efter att Flores inte lyckats etablera kontroll på marken efter diverse nedtagningsförsök. Med mindre än fem sekunder kvar i den första ronden sätter Tobias en rak höger med ”Bad Intentions” som blev början på slutet för Flores. Efter en hård vänster som uppföljning klev domare Rebin Saber in och avbröt matchen.

Besegrade svartbältet Rafael Macedo på Brave 39

Nästa utmaning kom i form av den Göteborgsbaserade brassen Rafael ”The Butcher” Macedo (10-5). Rafael kom ifrån en vinst på Bellator 230 i Milano och med sitt svarta bälte i BJJ såg det ut som att ”The Butcher” skulle kunna komma att bli ett hot på marken mot Harila. De två ställdes mot varandra utan publik på BRAVE 39. Matchen ägde rum i lättvikt trots att Tobias egentligen tävlar i fjädervikt.

Tobias öppnade i vanlig ordning med hård striking när han satte en stenhård höger som fick Macedo att vakna till i matchens första slagväxling. Macedo lyckades dock därefter ta ner Harila på marken och avancerade snabbt till rygg. Men Tobias försvarade lugnt och kontrollerat och lyckades vända på situationen och avslutade på topp där han betalade tillbaka med ruskig ground and pound.

I den andra ronden skruvades tempot upp av bägge fighters. Macedo hade svårare att hitta nedtagningen och ronden utspelade sig för det mesta ståendes. Båda fighters fick in träffar men allteftersom tiden gick tog Harila över ronden mer och mer mot en retirerande Macedo. Ronden avslutades blodigt efter att Harila öppnat upp två jack och fått näsan att börja blöda på Göteborgaren.

I rondvilan mot den tredje ronden kastade Macedo in den metaforiska handduken efter att ha problem med en bruten hand och Harila utropades som segrare. Tobias var därefter inbokad till ytterligare ett möte i Tyskland mot Husein Kadimagomaev (7-0) som även han gått match på samma BRAVE-gala. Med med några få dagar kvar meddelades det att hela galan blivit inställd då covid-fallen på kontinenten började tillta på nytt.

Tobias Harlila mot Rafael Macedo

Årets svenska match (?) mot Adam Westlund

Sist ut var den efterlängtade matchen mellan publikfavoriten Adam Westlund (3-1) från Söders Fight Gym. Westlund hade ett år tidigare besegrat Harilas klubbkamrat, Robin Roos i Norden Fight of the Year på Superior Challenge 20. Även i denna match gick Harila upp en viktklass och tog sig an Westlund i lättvikt. De två ställdes mot varandra på Superior Challenge 21.

Matchen blev ett riktigt krig där Harila inledde starkt och likt Robin Roos sänkte Westlund i första ronden. Men Westlund höll sig kvar i matchen och började sakta men säkert att ta sig tillbaka in i matchen. Stilmässigt är Harila den mer explosiva strikern medan Westlund är känd för sin imponerande kondition och kvävande stil, lite likt en svensk motsvarighet till Diazbröderna.

I rond två saktade Harila ner och Westlund började få utdelning med sin press och långa kombinationer. Ronden gick klart till Gävlesonen som var den första på länge att vinna en rond mot västeråsaren.

Den tredje ronden var otroligt jämn där man kunde argumentera för vinst till bägge herrarna fram till att Harila får in ytterligare en hård träff som skickade Westlund mot canvasen. ”Bad Intentions” följde upp med slag på marken för att sätta punkt på matchen med Westlund gav sig inte och hängde kvar i matchen och lyckades ta sig igenom det som var kvar av ronden.

Matchen slutade med att Harila fick handen uppsträckt via domslut och det är verkligen en tragedi att den utspelade sig i en tom hall i Älvsjömässan istället för framför en fullsatt publik.

Tobias Harila vs. Adam Westlund

Under 2021 får Harila en chans att ta sig till UFC

Med ett imponerande år bakom sig har också nya möjligheter öppnat upp sig för Harila under det kommande året. Igår rapporterade även MMAViking att Tobias Harila skrivit på ett exklusivt kontrakt med Cage Warriors, en prefekt avrundning på ett spektakulärt år där Harila etablerat sig i det svenska toppskiktet.

Föregående artikel

Claressa Shields: Jon Jones skulle klara sig väl i tungviktsboxning

Nästa artikel

Anthony Pettis skriver på för PFL

Skriven av

Daniel Schälander

Relaterade Artiklar

Din önskelista

My wishlist

    Din önskelista är för närvarande tom. Lägg till något och kom tillbaka igen.

Sök