19 June, 2024
Nyheter

Topp 5 olympiska medaljörer som tagit steget över till MMA

Av

Alexander Clausson

13/08/2023
Yoel Romero Claressa Shields

MMA har ännu inte nått samma klassiska status som exempelvis brottning och boxning. Att respekterade utövare från dessa sporter skördar framgångar även inom MMA hjälper dock till att ge sporten legitimitet. Kolla in topp 5 av OS-medaljörer som gått över till MMA i artikeln nedan.

Guldmedaljörer från tre sporter har sadlat om till MMA

Att  vara olympier och till och med olympisk medaljör medför en automatisk och universell respekt i alla grupper av samhället. Vissa av dessa individer har sadlat om till MMA och nedan följer en lista över de främsta olympierna som tog steget över till världens bästa sport. Utan inbördes ordning.

Hidehiko Yoshida (judo)

En pionjär när det kom till att sadla om från en olympisk sport till MMA är japanen Hidehiko Yoshida. Den idag 53-åriga judoutövaren bärgade hem ett OS-guld i samband med spelen i Barcelona, Spanien, 1992. Tio år senare inledde han sin professionella MMA-karriär och gick majoriteten av sina matcher i PRIDE. Innan sin debut hade han även arbetat som kommentator för organisationen.

Yoshida har plockat hem vinster över namn som Don Frye och Mark Hunt. Han har även ett oavgjort resultat mot Royce Gracie.

Han gick sin sista match 2010 och lämnade sporten med ett total matchfacit på 9-8-1.

Yoel Romero (fristilsbrottning)

Den 46-åriga kubanen Romero har gjort sig känd för sina brutala avslut via slag inne i buren. Innan dess var han dock en av landets mest välrespekterade brottare. Han representerade Kuba både 2000 i Sydney, Australien, och 2004 i Aten, Grekland. Störst framgångar skördade Romero i samband med det förstnämnda spelet. Romero tog sig till final, men förlorade där mot den flerfaldiga världsmästaren Adam Saitiev. 2004 slutade Romero på en fjärdeplats.

Att falla på målsnöret är någonting som Romero tagit med sig över till MMA-sporten. Sedan den professionella debuten 2009 har han aldrig burit ett bälte kring sin midja. Trots att han har utmanat om titeln i både UFC och Bellator MMA. Han var nära att bli interim mästare i UFCs mellanviktsdivision. Han lyckades besegra motståndaren Luke Rockhold via knockout, men han hade vägt in för tungt och tävlade därför inte om bältet under fight night.

Romeros totala matchfacit inom MMA lyder 15-7-0.

Yoel Romero på pressdag

Henry Cejudo (fristilsbrottning)

Visste ni att UFCs tidigare dubbelmästare är olympisk guldmedaljör? Det är ingenting som han skyltar med eller skryter om, men faktum är att han bärgade hem en guldmedalj för USAs räkning i fristilsbrottning under spelen i Peking, Kina, 2008. Cejudo lyckades besegra den asiatiska mästaren Tomohiro Matsunaga i finalen och blev då den yngsta amerikanska OS-guldmedaljören i brottning någonsin, vid 21 års ålder. Ett rekord som slogs 2016 av den då 20-åriga  Kyle Snyder.

Efter sin brottningskarriär sadlade Cejudo om till MMA och tog inte bara hem ett, utan två bälten, i världens största MMA-organisation. Först i flugviktsdivisionen genom att besegra den tidigare P4P-ettan Demetrious Johnson. Därefter i bantamviktsklassen genom att vinna över Marlon Moraes för det vakanta bältet.

Cejudo lade handskarna på hyllan för en period, men återvände nyligen till aktivt tävlande. Han förlorade då mot den regerande bantamviktsmästaren Aljamain Sterling i samband med UFC 288, som ägde rum i maj, tidigare i år. Cejudos MMA-facit lyder 16-3-0.

henry cejudo

Kayla Harrison (judo)

Ronda Rousey är olympisk bronsmedaljör i judo, men när det kommer till OS-meriter ligger hon i lä. I alla fall i jämförelse med den tidigare träningskamraten Kayla Harrison. Amerikanskan har plockat hem två guld till sitt USA.

Harrison tävlade i klassen för 78 kg och det blev guld både i London, England, 2012 och i Rio de Janeiro, Brasilien, 2016.

Efter karriärens slut skrev hon kontrakt med dåvarande Word Series of Fighting, som senare omvandlades till PFL MMA. Likt ovannämnda Yoshida arbetade hon först som kommentator, innan sin professionella debut. Amerikanskan gick som tåget i MMA och tog hem dominanta vinster i samband med hennes 15 första matcher. Däribland två turneringsvinster i organisationens lättviktsklass.

I hennes senaste fight stötte hon dock på patrull när hon ställdes mot brasilianskan Larissa Pacheco för en tredje gång. Drabbningen ägde rum i november, förra året, och Pacheco gick segrande via enhälligt domslut. Harrison har inte tävlat sedan dess.

Claressa Shields (boxning)

Det sista namnet på listan har inte hunnit uppnå så mycket inom MMA ännu, men amerikanskan har uppnått desto mer inom boxning. Den blott 28-år gamla Shields har redan hunnit med att plocka hem två OS-guld, blivit världsmästare inom professionell boxning flera gånger om, samt skrivit kontrakt med och gått två matcher i PFL MMA.

Det första olympiska guldet kom under spelen i London, 2012. Endast 17 år gammal besegrade hon Rysslands Nadezda Torlopova för förstaplatsen i mellanviktsklassen. Fyra år senare besegrades Nederländarnas Nouchka Fontijn och ännu ett guld bärgades hem till USA. Ingen annan amerikansk boxare har tagit guld i två olympiska spel i följd.

Shields satsar nu på att varva professionella boxningsmatcher med fighter inom MMA. Hennes uttalade mål är att vara mästarinna i båda sporterna samtidigt. Än så länge har hon en vinst och en förlust inom MMA.

Claressa Shields träning

Kimuras Topp 5-serie:

Nu har vi ett nyare och bättre system för kommentarer. Skapa ett nytt konto, precis som tidigare, och dela dina tankar!

Populära Ämnen

Senaste nyheterna

Här kan du söka!

Sök