Ramzan Kadyrov, Kamaru Usman

Tre UFC-fighters besökte Tjetjenien i fjol – Testade vapen och firade Kadyrovs son

Hugo Lindström

I fjol besökte Kamaru Usman, Henry Cejudo och Justin Gatehje Tjetjenien efter att de fått en inbjudan från landets diktator Ramzan Kadyrov. På plats testade de vapen samt firade Kadyrovs son.

Kadyrov, UFC och ”sportswashing”

Den tjetjenska diktatorn Ramzan Kadyrov har etablerat en kontroversiell närvaro i kampsportsvärlden. Med personlig koppling till bland annat svenska Khamzat Chimaev har han vid flera tillfällen synts posera med kända MMA-utövare.

Det är ett vanligt fenomen för auktoritära ledare att framhäva idrottare, samt lyfta fram kändisar som ”reklam” för landet. Detta kallas för ”sportswashing” och innebär att länder, företag eller individuella personer använder sig av idrottare för att förbättra en negativ opinion. Ett aktuellt exempel är Fotbolls-VM i Qatar, där arenorna som byggdes för evenemanget bidrog till flera arbetarers död. Qatar har även uppmärksammats för deras dåliga behandling av minoritetsgrupper, däribland HBTQ+ personer.

Nyligen laddade Kadyrov upp videoklipp där Kamaru Usman, Justin Gaethje samt Henry Cejudo syntes testa vapen på en militärfacilitet som annars används för att utbilda soldater för ryska armén. De tre ska ha varit i Tjetjenien i November förra året, detta enligt Bloodyelbow. Alltså var det innan invasionen av Ukraina, men det är först nu klippen börjat cirkulera. Enligt journalisten Karim Zidan ska de tre blivit personligt inbjudna av Kadyrov, detta för att fira hans son. På plats var även Khamzat.

Att klippen lyfts fram nu kan vara ett försök att dra bort uppmärksamhet från Kadyrov och Tjetjeniens inblandning i Rysslands krig mot Ukraina.

 

Kadyrov är misstänkt för tortyr, mord och kidnappning

Ramzan Kadyrov samarbetar med Vladimir Putin och har förespråkat användning av taktiska kärnvapen i kriget mot Ukraina. Utöver det är han misstänkt för beställningsmord och tortyr av meningsmotståndare.

Ett av Kadyrovs lagförslag är att införa en lagstiftning som skulle begränsa kvinnors frihet. Dessutom har han uttryckt stöd för de män som trakasserar kvinnor som inte följer hans direktiv. Bland annat har kvinnor som inte följt lagen blivit beskjutna med paintball-gevär på öppen gata.

-6
Dana Sad
Dana Happy
Jake Paul med Jorge Masvidal i cirkel
Jorge Masvidal kritiserar Jake Paul – ”Vad fan har du gjort förutom att göda dig själv?”
kimura
Hett
Jon Jones
Jon Jones berättar om sitt nya kontrakt inför tungviktsdebuten
kimura
Hett
Fedor Emelianenko Dana White
Dana White – ”Fedor Emelianenko var aldrig en av de främsta”
kimura
Hett
Jose Aldo, Anthony Pettis och Roy Jones Jr.
Jorge Masvidals Gamebred Boxing 4 bjuder på matcher mellan forna mästare och UFC-veteraner
kimura
Hett
Michael Chandler Dustin Poirier Conor McGregor
Dustin Poirier tippar Conor McGregor vs. Michael Chandler
kimura
Hett