UFC 204: Gedigen genomgång av galans tre största matcher

michael-bisping-dan-henderson-ufc-204

På lördag återvänder UFC till Europa och har med sig ett bra matchkort. Den nykrönte mellanviktsmästaren Michael ”The Count” Bisping kommer nu hem till Manchester för att försvara sin titel mot den legendariska Dan ”Hendo” Henderson. Jag har valt att gå igenom galans tre mest intressanta möten och jag kommer även att dela med mig av mina tankar kring vad som bör vänta mellanviktsdivisionen när denna gala är över. UFC 204 hålls alltså i Manchester, England och ni som inte har möjlighet att vara på plats för att se den live kommer att kunna följa huvudkortet live på Viaplay Fighting klockan 04:00 natten till söndag.

Ovince Saint Preux ’OSP’ (19-8-0) VS Jimi ’Posterboy’ Manuwa (15-2-0)

Den första matchen jag ska gå igenom är den mellan femterankade Ovince Saint Preux och åttonde rankade och numera svenskbekantingen Jimi Manuwa. Båda killarna kommer senast från förlust men kan vi seger i den här matchen studsa tillbaka mot toppen av den lättatungvikten.

Hur vinner respektive fighter denna match:

OSP: Med sin atletiska förmåga och sin aviga offensiv har OSP visat sig vara en fighter att räkna med i topp 10. Efter att ha gått fem ronder mot den tidigare mästaren Jon Jones på UFC 197 siktar han nu på att komma tillbaka i vinstkolumnen. OSP visade världen att han kan ”hänga” med dem bästa och även om Jones kanske inte var i sin livsform så gjorde OSP en bra insats.

I den här fighten mot Manuwa så gäller det för OSP att nyttja sin kondition, brottning och oförutsägbara teknik. Vill OSP göra allt för att vinna så tror jag att han kommer söka nedtagningarna och hålla matchen på marken för att undvika en slagväxling där Manuwa har fördelen i knockoutkraften. För att vinna matchen så ska OSP ta detta till marken och söka avslutet genom submission.

Jimi Manuwa: Svenskbekantingen Jimi Manuwa som mer och mer syns nere på Allstars i Stockholm kommer hem till England för att ta sig an nästa utmaning i karriären. Jimi såg vi senast i oktogonen när han blev knockad av den hårt slående titelutmanaren Anthony Johnson på UFC 191. Nu får han chansen att haka på i toppen och jag tror att OSP är en bra matchning i karriärsläget. Jimi ska vara noga med sina slag och inte söka avslutet för mycket. OSP har en erkänt bra kondition och om Jimi tröttar ut sig tidigt så kommer det att bli jobbigt mot den senare halvan av matchen. Jag vill se Jimi nyttja ett bra nedtagningsförsvar, en kontrollerad slagstrategi och använda bra fotarbete. Vinner Jimi matchen så är det på ett stående avslut.

Så slutar matchen:

Ovince Saint Preux vinner genom submission i rond 3.

Vitor ’The Phenom’ Belfort (25-12-0) VS Gegard Mousasi (39-6-2)

Holländaren Gegard Mousasi får sin vilja igenom och ställs nu mot den erfarne brasilianaren Vitor Belfort. Båda killarna har i media uttalat sig om att de är väldigt glada och nöjda för den här matchningen. Den här matchen kommer ha stor betydelse för mellanviktens framtid och jag har ett drömscenario för hur detta är en ”kvartsfinal” för att få fram en nästa titelutmanare. Senare i höst möts nämligen Chris Weidman och Yoel Romero på UFC 205 och Luke Rockhold tar sig an Jacare Souza i Melbourne samma månad. UFC bör sedan matcha de två vinnarna som vinner på det mest fascinerande och övertygande sätt för att få fram nästa titelutmanare. Så om UFC har samma tanke som mig så kan vi kalla detta för en kvartsfinal i mellanvikten.

Hur vinner respektive fighter denna match:

Belfort: Vitor kommer till den här matchen med 1-2 i facit på sina tre senaste matcher. Vitor har alltså blandat och gett i sina senaste framträdanden. Vilken Vitor vi får se på helgens gala återstår att se men utgår vi från en Vitor i toppform så är han et hot mot alla i mellanvikten. Vitor har i sina segrar de senaste åren mot bland annat titelhållaren Michael Bisping och titelutmanaren Dan Henderson visat att han verkligen har slagkraft. Det som Vitor måste jobbat med för att ta hem den här matchen mot Mousasi är konditionen som saknats. Nyckeln till seger ligger i att chocka Mousasi från start och sätta en enorm press med slag och sparkar i ett högt tempo. Så ska Vitor vinna så är det genom ko/tko stående eller via ground and pound.

Mousasi: Den forne Strikeforcemästaren Gegard Mousasi får som jag nämnde sin vilja igenom. Inför den här matchen hade han tydligt gått ut med att han hade tre namn han jagade, Bisping, Belfort eller Anderson Silva. UFC sätter nu Mousasi mot en minst lika erfaren fighter och matchen lär bli allt annat än tråkig. För att Mousasi ska vinna så krävs det han gör allt för att överleva stormen som Vitor är dom första minuterna. När Vitor sedan kommer ner i ett lugnare tempo så kan Mousasi komma in i sitt flow. Använda mycket rörelser och sedan plocka isär Vitor sakta men säkert. Jag ser fördelar för Mousasi om matchen tas till marken där inte Vitor känns lika farlig som i sitt stående.

Så slutar matchen:

Gegard Mousasi känns inför den här matchen som den mer hungriga och villiga fightern och jag väljer att lägga mitt spel på Mousasi på domslut.

Michael Bisping (30-7-0) VS Dan Henderson (32-14-0)

Hade någon för ett år sedan sagt att britten Bisping skulle vinna mot Anderson Silva, knocka Luke Rockhold på två veckors notis och för att sedan försvara sin titel i en returmatch mot Dan Henderson så hade jag nog tappat hakan. Men vilket år den nu mer mästaren i mellanvikten har haft. Han har med hjälp av sin huvudcoach Jason Parillo vässat sin arsenal så att den matchar det hjärta och kondition Bisping besitter. Bisping känns nu mer än någonsin som ett namn som verkligen passar in i toppskiktet av viktklassen. Den här matchningen känns helt rätt. Dan Henderson har tydligt förklarat att oavsett resultat så är det hans sista match och Bisping får en chans att revanschera sig från den berömda knockouten Dan Henderson lyckades pricka i deras möte på UFC 100.

Hur vinner respektive fighter denna match:

Henderson: Det gäller för Henderson att försöka hitta samma öppning som för sju år sedan. Dan har dom senaste matcherna inte visat att han har kvar samma driv i sin brottning och den har i pricip uteblivit. Det är också sällan vi får se fina slagkombinationer. Så chansen för Dan är att en sista gång få landa ”The H-Bomb” (Överhanshöger).

Bisping:  Den pånyttfödde Bisping har tagit stora kliv det senaste året och har visat att han verkligen är att räkna med. Med ett fint fotarbete, vässad stiking och genomtänkta gameplans så har vi fått se en Bisping som tagit sig till nya nivåer. För att slå Henderson i deras returmöte så måste Bisping se till att alltid röra sig åt rätt håll. I deras första möte så var det väldigt uppenbart att han hela tiden cirklade mot Hendersons högersida och gång på gång kunde Henderson slänga iväg sin överhandshöger som till slut landade. Bisping var även väldigt stillastående i den matchen och fastnade ofta rakt framför Henderson. Så, i den här matchen anser jag han Bisping behöver nyttja sitt fotarbete och jobba in och ut för att inte bli stående. Se till att cirkla mot Hendersons vänstra sida så att det blir svårare att landa slaget från högern. Bisping bör även visa tidigt i matchen att han fortsatt träna den vänsterkrok som sänkte både Silva och Rockhold vilket kommer bidra till att Henderson kommer att behöva hålla högern högt i skydd av ansiktet. Sen vill jag att Bisping fortsätter i samma tempo som vanligt. Konditionen och hjärtat är det som är hans främsta vapen och tempot höjs eller hålls högt hela matchen igenom.

Så slutar matchen:

Jag tror att Bisping får sin revansch och faktiskt vinner på avslut i rond 3. I Skrivande stund har jag börjat överväga ett avslut på marken men väljer jag på matchdagen att lägga pengarna på avslut så blir det högst troligt ko/tko.

Det här inlägget postades i Kimura rekommenderar, Nyheter och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.
 • Larsnas Kristensson

  Oavsett utgång av titelfighten, så kommer Hendo och Bisping att ha en gemensam avskedsfest från UFC, över varsitt glas lager.

 • Larsnas Kristensson

  Jag missade att påpeka att analysen var saklig.
  BRAVO!

 • Stenansiktet

  Köttig genomgång, bra!

  Jag hoppas på Hendo, Mousasi och Manuwa.

 • Kewken

  Stopp här nu va. OSP har erkänt bra kondition? Vem har erkänt det? Hans största problem är just konditionen och det vet alla som är någorlunda insatta. Typiskt explosiv footballspelare, efter 1,5 rond är han slut.

 • Dick

  Tror på Manuwa på ko i andra Musassi på tko i andra och Bisping på enhälligt domslut

Fler Kimura rekommenderar:

5

Söndagskrönikan: Slåss som en kvinna

Veckans söndagskrönika handlar dels om svårigheterna att som tjej slå sig fram i fightbusiness, men även om ljuspunkter i form av de möjligheter som kvinnliga fighters ges i mma:n

7

Söndagskrönikan: Aloha to the Max

Veckans söndagskrönika handlar om hur ett gäng fightande hawaiianer, med fjäderviktsmästaren Max Holloway i fronten, ivrigt försöker att locka UFC ända ut till ögruppen i Stilla Havet