UFC 218 – Holloway vs Aldo: Genomgång av underkortet

ufc 218 underkort

Det är ett ovanligt intressant underkort vi bjuds på, åtminstone den övre halvan. Det finns flera riktigt spännande fighters, bl.a en svensk striker vid namn Teymur som vi verkligen ser fram emot att se ta sig an en farlig amerikansk brottare. Det finns även en rad andra kompetenta och underhållande fighters som brukar bjuda på spännande matcher. Det finns ingen anledning att tro att det kommer bli annorlunda den här gången.

Den undre halvan av underkortet är desto mer tveksamt. Kvaliteten imponerar inte direkt. Det finns dock två matcher som potentiellt kan bli slug-fests vilket kan ha visst underhållningsvärde.

Underkort

155 lbs.: Charles Oliveira vs. Paul Felder

paul-felder-ufc113-photo-per-haljestam

Charles Oliveira (22-7) är 28 år gammal och 178 cm lång med en reach på hela 188 cm. Oliveira började träna bjj när han var 12 år och har svart bälte under Ericson Cardoso. Han tävlar professionellt sedan 2007. Oliveira är en erfaren fighter med 30 matcher på sitt record. Av hans vinster har 6 kommit via KO och 14 via submission. Han gjorde UFC-debut 2010 och gör på lördag sin 19:e match i organisationen. Oliveira besegrade senast Will Brooks via submission. Innan dess förlorade han två raka.

Oliveira är en aggressiv fighter både stående och på marken. Han är så trygg i sitt mark-game att han är orädd för att bli nedtagen. Stående har han en thaiboxningsorienterad stil. Han håller hög guard och gillar att pressa framåt med kombinationer av sparkar och slag. Han har bra frontkicks, knän och armbågar som han mixar in bl.a i clinch. Han har förbättrat sin brottning och har skapliga nedtagningar och nedtagningsförsvar. Oftast använder han sig av sin giftiga grappling – tex en grym giljotin – när motståndaren går för nedtagningar. Hans grappling är aggressiv och offensiv. Mycket underhållande men det lämnar ibland defensiva luckor som gjort att han har fastnat i submissions mot sämre grapplers.

Paul Felder (14-3) är 33 år gammal och mäter 180 (räckvidd 178 cm). Han började med kampsport vid 12 års ålder – taekwondo och karate. I college började han träna thaiboxning och tog sedermera klivet över till mma. Han gjorde professionell debut 2011. Han har 9 vinster via KO och 1 via submission. Han signades 2014 och gör sin tionde UFC-fight på lördag – record i UFC 6-3. Felder kommer in med två vinster och senast besegrade han Stevie Ray via KO (armbågsgodis).

Felder är en utpräglad och mycket vass muay thai-striker. Han har fin teknik och stenhårda slag och sparkar. Han är orädd och byter gärna tekniker “muay thai-style”. Han har bra långa tekniker men är också vass på boxningsdistans och i clinch – han är alktså bekväm på de flesta distanser. Han är aggressiv och söker aktivt efter avslut. Han har hyfsade nedtagningar men är på det hela taget en medioker brottare. Han har starka höfter och är relativt svår att ta ner. Han är inte direkt något hot på marken, inte såvitt avser submissions, men han har vass ground-and-pound. Han har helt okej defensiv grappling.

Detta är en mycket intressant matchning mellan två tuffa och aggressiva fighters. Felder har ett övertag i storlek och kraft. Oliveira brukar vilja gå framåt och det passar Felder bra som har precisa och hårda tekniker. Felder är den bättre strikern av de två och om han kan hålla matchen stående ska han plocka isär Oliveira och vinna detta. Oliveiras farliga submissions gör att han aldrig kan avfärdas. Om han lyckas ta ner Felder, vilket är högst tänkbart, kommer brassen att ha ett stort övertag på marken. Vi tror dock att Felder lyckas freda sig genom defensiv medvetenhet och lite tur. Han dominerar Oliveira i det stående och försvarar nedtagningar. Felder vinner detta på domslut.

170 lbs.: Alex Oliveira vs. Yancy Medeiros

alex oliveita vs. yancy medeiros

Alex Oliveira (17-3-1) är 29 år gammal och mäter 180 cm – reach 196 cm (!). Han är en stand up fighter med 3 kickboxingmatcher på sin meritlista. Han började med mma när han var 22 år och gjorde professionell debut 2011. Han signades av UFC 2015 och har hunnit gå 10 matcher sedan dess. Han kommer in med en fin streak på 4 raka vinster. Senast KO:ade han den farlige Ryan LaFlare.

Cowboy är en mycket giftig striker som har bra kraft i slag och sparkar. Han har bra armbågar och knän, både i clinch och i det öppna. Han är bra på att utnyttja sin räckvidd och rör sig bra. Han har en aggressiv stil och gillar att gå framåt. Han har vissa luckor defensivt men är tuff och kan ta en smäll. Hans grappling är ganska ojämn – 3-3 i submissions. Från topposition har han riktigt elak ground-and-pound. Oliveiras brottning är medioker och han har haft problem att försvara nedtagningar.

Yancy Medeiros (14-4) är 30 år gammal och mäter 180 cm med en räckvidd på 192 cm. Medeiros började träna karate som barn och senare brottades han i high school. Han gjorde professionell debut 2007 och tävlade bl.a i Strikeforce innan han 2013 följde med över till UFC (5-4, 1 NC). Noterbart är att Medeiros inledde sin karriär som lätt tungviktare och gick sedan ner. Han har 2 raka vinster och besegrade senast Erick Silva via TKO.

Medeiros är i första hand en stående fighter – en kickboxare med bra kraft och snabbhet. Han har bra teknik rent offensivt hyfsat fotarbete, men är relativt enkel att träffa (hans haka är aningen tveksam). Han är tuff och drar sig inte för att växla slag. Han har starka höfter och bra defensiv brottning och är svår att ta ner. Medeiros är inte känd som någon grappler men har 4-1 i submissions och är inte helt ofarlig.

Oliveira har haft svårt mot brottartyper som pressat honom bakåt, clinchat och tagit ned honom på marken. Han är absolut vassast i det stående och därför kan det vara klokt att undvika det. Medeiros har dessutom kortare reach än brassen. Problemet är bara att Oliveira är stark och kraftfull. Troligen för stark för att Medeiros ska kunna grinda ner honom och hålla honom på marken. Medeiros tenderar även att vara för tuff för sitt eget bästa. Han har kraft i slagen men det är riskabelt att byta slag med Cowboy. I synnerhet om man har problem med hakan. Båda dessa fighters har vad som krävs för att avsluta den andre, men Oliveira är den mer sannolike att lyckas med det. Han har helt enkelt fler faktorer till sin fördel och vi tror att han lyckas vinna denna match. Alex Oliveira som vinnare.

155 lbs.: David Teymur vs. Drakkar Klose

David Teymur vs Drakkar Klose

David Teymur (6-1) är 28 år gammal och och mäter 175 cm med en reach på 185 cm. Han har gått hela 41 kickboxningsmatcher (39-2) innan han tog steget över till mma. David gjorde mma-debut 2013. Han tog sig till UFC via The Ultimate Fighter: McGregor vs. Faber. Han har en fin streak på 6 raka vinster och senast besegrade han den mycket farlige Lando Vannata.

På grund av sin bakgrund är David en utpräglad striker med utsökt muay thai. Han har fin teknik och dessutom stenhård attityd. Han är southpaw och han är bra på att utnyttja detta mot ortodoxa fighters. Han är en metodisk fighter med god förmåga att kontrollera distansen med hjälp av slag och sparkar – samt stenhårda knän. Han har bra fotarbete, är en duktig counter striker och läser sina motståndare väl. David är pga sin muay thai väldigt stark och riktigt giftig i clinch. Hans svagheter är sannolikt hans brottning och grappling. Dessa delar är under utveckling och även om han gör framsteg så är detta hans mindre starka delar. Det gäller alltså att undvika att hamna på rygg.

Drakkar Klose (8-0-1) är 29 år gammal, 173 cm lång och har en räckvidd på 180 cm. Han är en mycket kompetent brottare med erfarenhet från såväl high school som college. Efter college flyttade han till Arizona för att satsa på mma. Han signades av UFC 2016. Han har 3 raka vinster och senast besegrade han den hypade Marc Diakiese. Klose har 4 vinster via KO och 4 via submission.

Han är en explosiv och vrålstark brottare. Han är kraftigt byggd och har ett brottningsorienterat game. Han har bra press-game och får flertalet av sina nedtagningar mot buren. Hans fysiska styrka gör honom farlig i clinch. Hans striking är under utveckling och håller ganska basic nivå. Han är orädd och vågar kliva in för att avfyra och har kraft i slagen. Han har stenhårda bensparkar mot vaden, något han använde framgångsrikt mot Diakiese.

MMA - 640x240 - SE

Tyvärr är detta en matchning som passar Klose väldigt väl. Han visade i matchen mot Diakiese att han har vad som krävs för att neutralisera farliga strikers. Han bör i denna fight pressa Teymur bakåt, klistra fast honom mot buren och söka nedtagningar. Även om han inte får ned svensken ska han grinda och trötta ut de duktige strikern genom att ge honom mjölksyra i armar och axlar. För Teymur gäller det omvända. Att vara oförutsägbar, röra på fötterna och straffa Klose hårt när denne försöker stänga distansen. Han har även ett litet övertag i räckvidd vilket gynnar en duktig striker. Om Teymur kan hålla matchen övervägande i det stående tar han hem detta. Han har precision och kraft för att straffa Klose och även om den frenetiske brottaren, tuff som han är, fortsätter att pressa framåt så kommer domarna ge poäng för Teymurs fina träffar. David Teymur som vinnare – troligen via domslut.

115 lbs.: Felice Herrig vs. Cortney Casey

Felice Herrig vs. Cortney Casey

Felice Herrig (13-6) är 33 år gammal och 163 cm lång (reach 165 cm). Hon har gedigen bakgrund inom muay thai och kickboxning med ett record på 23-5. Hon är dessutom lilabälte i bjj. Herrig kom in i UFC 2014 via The Ultimate Fighter. Hon har ett record på 4-1 i organisationen. Hon har nu 3 raka vinster och besegrade senast Justine Kish.

Herrig är en erfaren och well-rounded fighter. Hon är från början en hyfsad stående fighter med vissa “ground-skills”. Hon har tidigare i karriären kämpat med den mentala delen men verkar ha fått ordning på det nu. Hon har förbättrat alla delar av sitt game sedan hon kom in i UFC. Hon har framför allt förändrat inställning och arbetar idag mer målmedvetet och fokuserat på att utveckla sitt game. Detta har betalat sig. Idag är hon en bättre fighter inom såväl striking som grappling.

Cortney Casey (7-4) är 30 år gammal och är hela 170 cm lång. Hon är f.d. fotbollsspelare på universitetsnivå men tvingades sluta pga en skada. Hon är brunbälte i bjj och började träna mma 2009. Hon gjorde professionell debut 2013 och signades av UFC 2015. Hon har ett record på 3-3 i organisationen och besegrade senast den tuffa mexikanskan Jessica Aguilar.

Casey är främst en kraftfull striker och gillar att pressa sina motståndare. Hennes längd och reach gör henne till ett problem för flertalet stråviktare. Trots sin slanka kroposbyggnad är hon överraskande stark. Hon har ett okej mark-game och riktigt farlig ground-and-pound. Hon är svår att ta ner och är pga sin längd och styrka en habil clinchfighter.

Detta är en jämn matchning. Troligen jämnare än vad man kan tro. På pappret har 9-rankade Herrig ett övertag gentemot 11-rankade Casey. Hon är mer erfaren och har sett riktigt bra ut på senare tid. Det har dock även Casey gjort. Hennes förlust mot Claudia Gadelha är inget att skämmas för. I övrigt har hon sett riktigt vass ut. Detta är en intressant matchning mellan två lovande fighters med liknande skill set. Vi tror att Herrig pga erfarenhet och lite större verktygslåda lyckas överlista den långa och starka Casey. Herrig är lite för duktig rent tekniskt för att låta sig bli ‘musklad’ – bullied – i tre ronder. Hon växlar striking med clinch och nedtagningar för att störa Caseys rytm. Det tror vi räcker för att få till ett fördelaktigt domslut. Vinnare Felice Herrig.

Fight Pass Prelims

115 lbs.: Amanda Cooper vs. Angela Magana

Amanda Cooper vs. Angela Magana

Amanda Cooper (3-3) är 26 år gammal och 160 cm lång. Hon är lilabälte i bjj. Hon kom in i UFC via TUF 23 där hon förlorade i finalen mot Tatiana Suarez. Hon förlorade i sin senaste match mot Cynthia Calvillo via submission. Hon är oerfaren men en kraftfull och atletisk fighter.

Angela Magana (11-8) är 34 år och 155 cm lång. Hon gjorde mma-debut 2007 och har 6 vinster via submission. Hon kommer in till denna fight med 5 raka förluster. Hon gjorde UFC-debut 2014 och kom in via TUF 20 – där förlorade hon mot Aisling Daly och blev utslagen. Hon har sedan dess förlorat mot Tecia Torres och Michelle Waterson. Hon gör nu sin första match på över 2 år och det är knepigt att bedöma hennes form. Hon har dock inte vunnit sen 2011 så vi har lågt ställda förväntningar.

Magana har mycket större erfarenhet än Cooper men i övrigt är detta sannolikt en jämn matchning. Båda dessa damer har medioker striking och vi kan vänta oss att de söker nedtagningar. Magana är troligen lite vassare i sin grappling men troligen inte tillräckligt vass för att submitta från rygg. Cooper är den starkare av de två och kan troligen hamna i topposition. Därifrån kan hon kontrollera eller plocka poäng med ground-and-pound. Att hon ska lyckas vinna på submission är tveksamt men hon vinner denna fight.

170 lbs.: Sabah Homasi vs. Abdul Razak Alhassan

Abdul Razak Alhassan

Abdul Razak Alhassan

Sabah Homasi (11-6) är 29 år gammal och 183 cm lång – reach 183 cm. Han gjorde professionell debut 2009. Han tränar på ATT i Florida. Han förlorade i sin UFC-debut mot Tim Means via TKO (augusti 2016). Han gör nu sin andra match i organisationen. Han har vunnit 8 matcher via KO och 2 via submission.

Homasi förlitar sig till stor del på sin KO-kraft i händerna. Han vill arbeta från boxningsdistans och hitta öppningar för sina power punches. Han har skapligt fotarbete och är bra i clinch. Han har medioker brottning och grappling. Han tenderar även att tröttna under matcher.

Abdul Razak Alhassan (7-1) är 32 år gammal och 178 cm lång – reach 185cm. Alla hans 7 vinster har kommit via TKO. Alhassan har svart bälte i judo och har tränat sedan tioårsåldern. Han gjorde mma-debut 2013. Han vann i sin första match i UFC via KO efter 53 sekunder. I sin andra match förlorade han på domslut mot Omari Akhmedov.

Alhassan är atletisk, stark och otroligt explosiv. Hans kardio är därefter. Han har medioker teknik i sin striking men rejält med kraft. Vi har inte sett mycket av hans mark-game och kan därför inte säga något om hur bra/dålig han är där.

Detta är två mediokra men tuffa och orädda strikers som kommer byta slag med varann. Homasi är troligen något bättre tekniskt. Båda har KO-kraft och det kan ta slut när som helst. Alhassan är den fysiskt starkare fightern och har ett bra clinch-game med starka judo-höfter. Han tjänar sannolikt på att pressa sin motståndare och göra det till en dirty fight. Han har dock haft problem med sin kardio och det kostar på att grinda. Vi tror ändå att han lyckas ta hem detta. Alhassan som vinnare.

205 lbs.: Jeremy Kimball vs. Dominick Reyes

dominick-reyes.

Dominick Reyes

Jeremy Kimball (15-6) är 26 år och mäter 183 cm med lika lång räckvidd. Han började träna kampsport vid 8 års ålder, tillsammans med sin far som är mma-coach. Han gjorde professionell debut 2010. Han har vunnit 11 matcher via KO och 1 via submission. Kimball gör sin tredje UFC-match och han kommer senast från en KO-vinst mot Josh Stansbury.

Dominick Reyes (7-0) är 27 år gammal och 193 cm lång. Han brottades under tonåren men valde att satsa på amerikansk fotboll. Efter college stod det klart att det inte skulle bli någon NFL-karriär. Reyes beslutade då att satsa på mma. Han har 5 KO och 1 submission. I sin UFC-debut besegrade han Joachim Christensen via TKO efter 29 sekunder.

Detta är två KO-benägna fighters. Reyes är nästan 4 inches (10 cm) längre än Kimball och har ca 13 cm räckviddsövertag. Faktum är att Kimball är för liten för viktklassen. Han är förvisso förhållandevis snabb jämfört med många i lätt tungvikt men mot duktiga strikers med bra fotarbete har han inte mycket att hämta. Reyes tar hem detta.

265 lbs.: Justin Willis vs. Allen Crowder 

Justin Willis vs. Allen Crowder

Justin Willis (5-1) är 30 år gammal och 185 cm lång. Han har 5 raka vinster och senast besegrade han James Mulheron i sin UFC-debut. Willis är en oerfaren och ganska medioker fighter som främst förlitar sig på sin boxning och ground-and-pound. Med sina 120 kilo är han jobbig att få över sig.

Allen Crowder (9-2) är 28 år och mäter 190,5 cm. Han kom in i UFC genom att vinna ett kontrakt i Dana Whites Tuesday Night Contender Series. Han har 4 raka vinster med sig inför sin stundande UFC-debut. Crowder har hyfsad brottning och kraft i slagen. Detta gav honom segern mot den hypade Don’Tale Mayes i Dana Whites contender series.

Det är två brottare som ställs mot varandra i denna match. Det brukar innebära att vi kan se fram emot en stående fight. Det finns såklart en chans att någon av dessa jättar får in en träff och då är det god natt. Men sannolikt kommer detta bli en utdragen historia, en grinding affair mellan två brottare med tveksam kardio. Det låter lagom lockande. Willis tränar på AKA tillsammans med Cain Velasquez och Daniel Cormier. Det innebär att vi vet att han får topp-sparring mot brottare av yttersta klass. Han är dessutom mer erfaren än Crowder. Vi tror att det räcker för att ge honom övertaget i denna match. Willis vinner på domslut.

______________________
Text: Frasse på Kimura

Registrera dig på Unibet och få 200% och 50 free spins
Det här inlägget postades i Kimura rekommenderar, Nyheter, Ufc Event och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.
 • the_immortal

  Fan va grymt card alltså! Bra breakdown.

  Kommer bli en bra gala.

 • Kimura guest

  Felder och Cowboy Oliveira via avslut.

  Kan bli tuffa fighter men efter Felders avslut av skotten kommer jag aldrig mer tvivla på honom. Cowboys KO i senaste matchen var inte heller så dum.

 • Stefan

  Oliveira kommer köra över Felder, avslut i första!

 • Gunnar Gråskägg

  Kan bara instämma att det är ett förbannat bra matchkort. Inte som ufc 217 kanske men inte långt efter.

Fler Kimura rekommenderar: