UFC 222: Breakdown – Cyborg vs. Kunitskaya

Cyborg vs Kunitskaya

Nedan går vi igenom lördagens huvudmatch mellan Cris Cyborg och utmanaren Yana Kunitskaya. På pappret ser det onekligen ut som att detta kommer bli ytterligare en dominant seger för Cyborg. Men är det verkligen så? – Kanske kan den okända ryskan åstadkomma en ‘upset’. Nedan går vi igenom förutsättningarna och tittar närmare på respektive fighter.

cris cyborg 2
Cris Cyborg (19-1)
Ålder: 32 år
Längd: 173 cm
Reach: 173 cm
Stance: ortodox

Cyborg är sannolikt den främsta kvinnliga fightern genom alla tider. Hon förlorade sin första mma-fight men har sedan dess vunnit samtliga matcher – 19 raka vinster. Inte bara har hon besegrat merparten av världseliten de senaste 7-8 åren, hon har kört över flertalet av dem. De flesta vinster har varit ofattbart dominanta. Cyborg är mycket erfaren och gick sin första mma-match redan 2005. Hennes fightingstil bygger på muay thai-striking. Hon är otroligt kraftfull och sätter stenhård press på sina motståndare. Hon har dessutom solid grappling och kraftigt förbättrad brottning. Hon har ett mycket farligt clinch-game. Cyborg har ett record på 4-0 i UFC och besegrade i sin senaste match Holly Holm.

Styrkor:
+ fysisk styrka / explosivitet
+ KO-kraft
+ aggressivitet och “killer instinct”
+ stark ’gnp’
+ bra brottning

Svaghet:
- förutsägbar

yana kunitskaya
Yana Kunitskaya (10-3)
Ålder: 32 år
Längd: 173 cm
Reach: 163 cm
Stance: ortodox

Kunitskaya började träna kampsport vid tidig ålder. Hon började med att träna taekwondo och bytte senare till thaiboxning och boxning. Hon är alltså primärt en striker. Hon har bra boxning och dessutom ett dynamiskt sparkgame. Hon har även ett starkt clinch-game och solid grappling. Hon gick sin första mma-fight 2009. Hon hade dock en paus mellan 2012 och 2016. Av hennes 10 vinster har 7 kommit via KO/TKOs och 1 submission. Kunitskaya har haft svårt att hitta formen efter hennes återkomst till mma efter det fyraåriga uppehållet. Hon har 2 segrar på sina 5 senaste matcher. I sin näst senaste match förlorade hon via submission mot Tonya Evinger. I sin senaste match besegrade hon Raquel Pa’aluhi och vann det vakanta Invictabältet. Samma bälte som Tonya Evinger frivilligt lämnade ifrån sig när hon skrev på för UFC – hon skrev på för att möta Cris Cyborg, vilket inte slutade särskilt bra.

Styrkor:
+ sparkgame
+ stark clinch
+ tempo
+ bra fotarbete
+ grappling

Svaghet:
- nedtagningsförsvar

Matchning:
Låt oss inledningsvis vara ärliga med vad detta är för sorts match. När den tilltänkta huvudmatchen mellan Holloway och Edgar fick ställas in pga Holloways skada uppstod en paniksituation. UFC övervägde att ställa in galan helt och hållet, om man inte lyckades trolla fram en alternativ titelfight. Efter kort men intensivt sökande lyckades man övertala Cyborg att försvara sin titel mot en okänd och ojämn fighter från Invicta. Vissa kanske tycker att det låter hårt men då ska man ha i åtanke att Kunitskaya som vinnare just nu står i 11.00 gånger pengarna i odds. Ni kanske minns matchen mellan Valentina Shevchenko och Priscila Cachoeira. Den fight som i efterhand har beskrivits som utdragen misshandel och har kritiserats hårt pga att det var en fullständig mismatch. I den matchen gav Cachoeira 9.00 gånger pengarna i odds. Låt oss släppa detta och kika på matchen.

Detta är en match mellan två strikers. Den ena är en bantamviktare (utmanaren) och den andra är en storvuxen och vrålstark fjäderviktare. Cyborg kommer även att ha ett övertag i längd och räckvidd.

Kunitskaya är en duktig striker. Hon har fina sparkar och bra fotarbete. Detta blir viktigt att använda för att inte fastna framför Cyborg. Hon måste röra sig och jobba in och ut från distans. Kunitskaya bör försöka träffa Cyborg hårt när hon stänger distansen. Detta för att få mästarinnan att åtminstone tveka inför att kliva in. Om hon kan bromsa Cyborgs hårda press en aning förbättrar hon sina chanser. Kunitskaya är team-kamrat med Holly Holm och har helt säkert dragit lärdom av vad som funkade bra för Holm och vad som funkade mindre bra. Holm hade viss framgång i att clincha Cyborg och Kunitskaya är stark i clinch. Hon har fina knän och hon jobbar hårt för ’underhooks’. Problemet är bara att Cyborg också är duktig i clinch och dessutom avsevärt starkare rent fysiskt. Det är alltså inte riskfritt att clincha mästarinnan.

Cyborg har alltid varit en mycket kraftfull och synnerligen aggressiv striker. De senaste åren har hon utvecklat sitt game och blivit en mer komplett mma-fighter. Hon har förbättrat sin brottning avsevärt. Hennes striking-teknik likaså. Det viktigaste hon har åstadkommit är sannolikt att hon har förbättrat sin strategiska förmåga. Cyborg jobbar helst genom att sätta hård press på motståndaren. Hon stalkar sin motståndare med hjälp av sin kraftfulla muay thai. Om hon får vittring är hon snabb att attackera och gå på avslut – det är något hennes 16 KO-vinster kan vittna om. Om Cyborg av någon outgrundlig anledning skulle stöta på motgångar i strikingen, skulle hon kunna ha stor nytta av sin förbättrade brottning. Hon har fina nedtagningar och riktigt stark ’gnp’. Hon är dessutom en tillräckligt kompetent grappler för att kunna undvika submissions. Kunitskaya har hål i sitt nedtagningsförsvar och om hon hamnar under Cyborg kan hon bli fast på rygg och få erfara brasilianskans aggressiva toppgame.

Detta är en fight där det är svårt att föreställa sig hur Cyborg skulle kunna förlora. Sett till förutsättningar och respektive fighters ’skill set’ finns det egentligen ingenting som talar för att Kunitskaya ska kunna rubba mästarinnan. Man ska såklart aldrig säga aldrig. Kanske lyckas hon träffa klockrent, eller så lyckas hon överraska med en submission. Oddsen talar dock inte för detta. Cyborg som vinnare ger 1.04 gånger pengarna, men är man ny kund på Unibet kan man ta del av deras superkampanj där de har boostat oddset till 10.oo, vilket är mer eller mindre 100% säker vinst. Vill ni ta del av kampanjen gör ni det endast här.
_____________________________

Kimuraredaktionen

Cris Cyborg 10x pengarna! Ta del av superkampanjen här.

Det här inlägget postades i Kimura rekommenderar, Nyheter och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Fler Kimura rekommenderar: