Max Holloway vs Brian Ortega

UFC 231: Breakdown – Max Holloway vs Brian Ortega

På lördag är det äntligen dags. Då bjuds vi på en ytterst efterlängtad match mellan två fantastiska fighters på UFC 231. Fjäderviktsbältet står på spel när Max Holloway tar sig an den obesegrade Brian Ortega. Det blir Holloways andra titelförsvar och det kommer mot en livsfarlig motståndare. Ortega är en läskig grappler men har visat mycket fin utveckling av sin striking. Exakt hur bra hans striking har blivit får vi veta på lördag när han ställs mot Holloway som är en världsklassstriker. De två skulle egentligen ha mötts redan i juli på UFC 226 men sjukdom satte stopp för Holloway och matchen sköts upp. Nu är dock väntan slut och på lördag smäller det.

145 lbs. Max Holloway vs. Brian Ortega

Max Holloway vs. Brian Ortega UFC 231

Max Holloway (19-3)

Ålder: 26 år
Längd: 180 cm
Reach: 175 cm
Stance: switch-stance

Holloway började träna kickboxning i high school och bytte sedermera till mma. Han debuterade i UFC år 2012 vid 21 års ålder. Han var stor en talang, men väldigt färsk i sin mma-karriär, när han signades. Han hade en tuff start i organisationen och förlorade 3 av sina 6 inledande matcher. Sedan dess har det vänt, och det rejält. Han står för närvarande på ofattbara 12 raka vinster och har ett samlat UFC-record på 15-3. Han besegrade i sina två senaste matcher den f.d. världsmästaren Jose Aldo.

Styrkor:

+ striking
+ fotarbete / distanskontroll
+ nedtagningsförsvar
+ kondition
+ fight-IQ

Svaghet:

– ?


Brian Ortega (14-0)

Ålder: 27 år
Längd: 173 cm
Reach: 175 cm
Stance: ortodox

Ortega började träna bjj när han var 13 år gammal. Det blev snabbt tydligt att han var en talang utöver det vanliga. Vid 17 års ålder började han träna boxning och 2 år senare gjorde han mma-debut. Ortega är f.d. fjäderviktsmästare i organisationen RFA. År 2014 debuterade han i UFC och sedan dess har karriären pekat spikrakt uppåt. Han har ett UFC-record på 6-0 (1 NC) och vann i sin senaste match mot veteranen Frankie Edgar. Ortega står för tillfället på 6 raka vinster och har ett fint momentum med sig in till lördagens fight. Av hans 14 vinster har 3 kommit via KO och 7 via submission.

Styrkor:

+ grappling
+ boxning
+ ’killer instinct’
+ lugn / avslappnad
+ solid haka

Svaghet:

– brottning

Matchning

Äntligen får vi se dessa unga män mötas i oktagonen. Holloway har bevisat att han är en fantastisk fighter och mästare. Ortega har gått från talang till en fighter av yttersta världsklass och den självklare utmanaren om titeln. Efter hans dominanta vinst mot Frankie Edgar fanns det inte längre några tvivel. Holloway vs. Ortega är den enda rimliga matchningen. På lördag bjuds vi på en ’striker vs. grappler’ utöver det vanliga. Det ska bli oerhört intressant att se hur deras skills matchar. Det faktum att matchen har skjutits upp en gång redan gör bara förväntningarna större inför lördagen. Det reser dock samtidigt ett litet frågetecken rörande mästaren som var den som, pga en rad obehagliga symtom, tvingades dra sig ur fighten.

Max Holloway

Holloway är wellrounded men det råder ingen tvekan om att han föredrar att hålla det stående. Han är en teknisk striker med utmärkt fotarbete och hög fight-IQ. Han är snabb och bra på att utnyttja sin räckvidd. Han bygger sin striking utifrån en utmärkt och precis jabb. Han byter dessutom ofta stance vilket försvårar för motståndaren. Han är en vass ’counter striker’ och kan kontra från båda stance. Han har bra slagvariation och använder ofta kroppsslag för att bryta ned motståndaren. Holloway inleder ofta aningen avvaktande för att ge sig själv tid att läsa motståndaren. Sedan vrider han successivt upp tempot under fighten.

Holloway är inte känd för sin brottning men har ett mycket effektivt nedtagningsförsvar – 83 %. Detta tillåter honom att hålla matcher stående där han kan briljera med sin precisa striking. Holloway har solid grappling och ett skapligt submissiongame. I den här fighten bör han fokusera på att använda sin brottning och grappling för att undvika att hamna på marken. Ortega är en mycket giftig grappler och det vore alltför riskabelt att spendera tid på marken med honom. En central del i Holloways game är den hårda press han sätter på sina motståndare. Han har utmärkt kondition och sätter ofta ett högt tempo vilket successivt bryter ned motståndet.

Ortega har tränat boxning sedan sena tonåren, något man tydligt kan se i hans strikingstil. På senare tid har han visat prov på fin utveckling av sin striking. Hans KO-vinst mot Frankie Edgar var ett tydligt bevis på detta. Ortega har solid boxning med goda tekniska grunder. Han har en bra jabb och använder fakes och finter för att hitta öppningar för slagkombinationer. Han går helst framåt och äter gladeligen några slag för att pressa motståndaren. Han har KO-kraft och är väldigt avslappnad i pocket, vilket gör honom farlig. Defensivt har han vissa hål som behöver åtgärdas. Han är definitivt ”träff-bar” men har turen att ha utrustats med en haka av stål.

Ortega är ingen vanlig grappler. Han submittar erfarna svartbälten så effektivt att de inte hinner inse vad som är på väg att inträffa. Hans guard-game är livsfarligt och det är ingen slump att hans smeknamn är ”T-city”. Han har även en farlig giljotin, något som Cub Swanson fick uppleva. När det kommer till brottning är Ortega en annorlunda fighter. Han använder knappt brottning. Trots att han är en världsklassgrappler går han sällan för nedtagningar. I undantagsfall kan han söka nedtagning från clinch, men det är ovanligt. Vi vet inte mycket om hans defensiva brottning då han inte har något emot att hamna på rygg med motståndaren i sin guard.

Max Holloway vs Brian Ortega

Summering

 

Båda dessa herrar är pressfighters. De jobbar metodiskt och bryter successivt ned sitt motstånd. I Holloways fall blev detta tydligt när han, två gånger i rad, avslutade Jose Aldo i slutet av tredje ronden. Han skruvade gradvis upp tempot och slagmängden tills Aldo inte längre kunde stå emot pressen. Det är så Holloway jobbar. Han inleder med att läsa av sin motståndare och när han har koll på vilka attacker han har att vänta vrider han upp tempot i sin striking. Hans fina distanskontroll och hans förmåga att utnyttja sin räckvidd kommer att bli nyckeln till framgång mot Ortega som är mer av en boxare som gillar att hålla det på närdistans.

Ortega använder en snarlik strategi men har en dålig ovana att förlora ronder – många ronder. Han har vid upprepade tillfällen varit på väg att förlora på poäng när han plötsligt hittat ett avslut – ’killer instinct’ saknar han alltså definitivt inte. Ortega är tuff, stryktålig och har mycket solid haka. Han har inte heller Aldos historia av mångårig ackumulerad skada. Det betyder att T-city sannolikt kommer att bli betydligt svårare att avsluta. Det betyder även att han troligen kommer ha 25 minuter på sig att hitta en öppning för avslut, något han är en mästare på. Ortega kommer som sagt att vilja göra detta till en boxningsmatch. Han striking är bäst på närdistans och där finns dessutom öppningar för att göra det till en grapplingmatch vilket vore ett drömscenario för honom.

Holloway är en noggrann fighter och har god defensiv medvetenhet. Det ska därför mycket till för att han ska bli avslutad. Vi har dock sett honom bli rockad av slag – inte minst av Jose Aldo. Om den orädde och aggressive Ortega skulle lyckas träffa och skaka mästaren kan det ta slut kvickt. Rätt vad det är så sitter man fast i en submission. Det gäller alltså för Holloway att hela tiden vara på sin vakt. Att hålla distansen och jobba in och ut därifrån. Att inte lockas in i någon slugfest eller grapplingmatch. Om matchen går tiden ut kommer Holloway med största sannolikhet att stå som vinnare. Men det förutsätter att han genomför en näst intill perfekt match mot den farlige utmanaren. Om det är någon som klarar en sån sak så är det Holloway.

– Oavsett hur detta slutar så är vi mma-fans vinnare.

____________________

Kimuraredaktionen

+6
Dana Sad
Dana Happy

Spellicens öppnar för utökat utbud av kampsport hos Svenska Spel

Svenska Spel och MMA
UFC, kampsport och Svenska Spel har länge varit relativt begränsat. Visst har det alltid gått att betta på MMA
men utländska spelbolag har ofta varit bättre alternativ, både när det kommer till bäst odds och utbud av
marknader. Detta har inte bara gällt kampsport som MMA utan generellt på alla sporter som finns. Den 1 januari
2019 är dock dessa tiderna förbi tack och lov. Då införs den nya svenska lagstiftningen som gör att alla spelbolag
måste ha svensk licens för att få bedriva verksamhet i Sverige. För Svenska Spel innebär det positiva
förändringar eftersom man numera kan konkurrera på samma villkor och därmed förväntas sportsboken bli
betydligt bättre. För MMA- och betting-folk som gillar Svenska Spel är det positivt då man nu får ett betydligt
bättre utbud och högre odds.

Styrda av regeringen fram tills nu
Länge har Svenska Spel haft det tufft att kunna erbjuda samma förutsättningar för sina kunder som utländska
spelbolag. Visst har Svenska Spel online haft ett hyfsat utbud av odds och betting men i MMA har det varit
relativt begränsat. Med största sannolikhet är dessa dagar nu slut med införandet av spellicens och utbudet lär
förbättras rejält.

Tack vare att man varit styrda av den svenska regeringen och dess krav har Svenska Spel inte kunnat erbjuda
samma höga odds som utländska konkurrenter. Inte heller har spelbolaget fått ge några bonusar vilket spelbolag
som varit registrerade på Malta och Curacao däremot har fått. Men med införandet av svensk licens är dessa
tider snart ett minne blott.

Så förbättras Svenska Spels sportsbook för MMA
När det nya svenska licenssystemet träder i kraft kan Svenska Spel äntligen konkurrera på samma villkor som
alla andra. Det gör att man garanterat kommer att kunna erbjuda en betydligt mer komplett sportsbook,
framförallt när det kommer till MMA och annan kampsport. Innan har det gått att spela på MMA men bara de
största evenemangen som UFC fight night och vissa svenska evenemang. Nu däremot kommer man att kunna
ge samma utbud som alla andra vilket naturligtvis är en seger för alla MMA-älskare som gillar betting.

Det går därför från och med 2019 att betta på mindre tävlingar och matcher som inte tidigare varit möjliga.
Dessutom kommer oddsen säkerligen att höjas till samma nivå som konkurrenterna. Innan har det funnits
restriktioner vilket gjort att andra spelbolag kunnat erbjuda högre odds än Svenska Spel men detta kommer alltså
nu att förändras.

Andra förändringar på oddssidan
Förutom att MMA-utbudet förbättras och oddsen blir högre finns det flera andra positiva saker som förbättras för
Svenska Spel. Utbudet i andra sporter kommer också bli större och generellt kommer den att utökas med fler
marknader, ännu mer sport och självklart kommer live bettingen också att bli större och bättre för kunderna.
Kanske kommer det till och med bli så att Svenska Spel börjar livestreama MMA.

Dessutom kommer man att kunna erbjuda en oddsbonus, något man tidigare inte kunnat på grund av
restriktioner. Den kommer att gå att använda för den som vill betta på MMA och annan kampsport vilket gör att
nya möjligheter öppnas.

Kan Svenska Spel konkurrera med de största inom MMA-betting?
Det är mycket som talar för att Svenska Spel kommer att ha samma enorma utbud som de tidigare utländska
konkurrenterna har. Det svenska licenssystemet innebär begränsningar för de utländska spelbolagen som
tidigare har haft mycket fria tyglar. För Svenska Spel är det tvärtom. Man har haft väldigt strikta tyglar inom odds
och betting och även om det fortfarande är krav på samtliga aktörer med svensk licens är de nya kraven betydligt
mildare än de regler som spelbolaget behövt följa hittills.

För MMA-fansen innebär det att man kommer att kunna betta med betydligt större frihet på MMA hos ett pålitligt
spelbolag med bra rykte. Det är något som välkomnas av i princip alla i branschen, oberoende av vad för typ av
MMA eller kampsport som föredras.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Video
Alexander Gustafsson vs Jon Jones – se första mötet

Om mindre än två veckor möts Alexander Gustafsson och Jon JonesUFC 232 i Las Vegas. Det kommer vara den andra gången de två möts, där det första mötet ägde rum i september 2013 i Toronto, Kanada. Den matchen har i efterhand utnämnds som den bästa titelmatchen någonsin i lätt tungvikt, och är förmodligen Jones svåraste match hittills.

Inför deras re-match bjuder UFC på det första mötet som ni kan ta del av i videoklippet ovan.

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

UFC Milwaukee: Eftertankar – ”En mycket imponerande och dominant insats av Jack Hermansson”

UFC besökte denna helg Milwaukee Wisconsin för det 31:a och sista FOX-kortet. Man gjorde det med ett småintressant matchkort. Ett intressant huvudkort och en hyperintressant svensk mellanviktare på underkortet. Våra värdar för kvällen var Jon Anik, Daniel Cormier och Paul Felder. 

Underkort

265 lbs.: Juan Adams vs. Chris de la Rocha

Debutanten, den 26-årige, Juan Adams (4-0) har tränat mma sedan 2016. Han ställdes mot den tuffe bedrövlige Chris de la Rocha. En 39-åring med 5-2 i mma-record. Som väntat blev det inte någon höjdarmatch. Adams gjorde vad han skulle och levde upp till favoritskapet genom att stoppa de la Rocha i tredje ronden. 

205 lbs.: Adam Milstead vs. Mike Rodriguez 

Adam Milstead ställdes mot en lång striker i ”Slow” Mike Rodriguez. Den sistnämnde visade prov på sin fina teknik mär han sänkte Milstead med ett perfekt knä mot kroppen efter 2.59 av första ronden. Efter tre raka matcher utan seger och en del skadebekymmer valde Milstead att lämna handskarna i oktagonen. Han avslutade alltså, något överraskande, karriären i och med denna förlust. 

145 lbs.: Dan Ige vs. Jordan Griffin 

Hawaiianen Dan Ige gjorde sin tredje fight i UFC. Ige har bra slagkraft och är svartbälte i bjj. Han ställdes mot Jordan Griffin, en tuff southpaw, som gjorde UFC-debut inför hemmapublik i Milwaukee. Ige visade ett starkt markgame i första ronden och dominerade från topposition. Griffin kämpade tappert och överlevde några riktigt tuffa situationer. I rond 2 tog han över initiativet och var den som dominerade. Tredje ronden blev jämn men Ige var aningen mer framgångsrik och fick segern av alla tre domare. 

185 lbs.: Zak Cummings vs. Trevor Smith 

Den 34-årige Zak Cummings tog klivet upp till mellanvikt efter viktproblem och förlust i sin senaste match. Han ställdes mot den Trevor Smith. En tuff, 37-årig, f.d. brottare. Vi bjöds på en jämn och medioker stående fight. Båda två visade dessutom prov på dålig fight-IQ, vilket är märkligt med två så erfarna herrar i buren. Nä, det var inte någon bra fight. Vinsten gick ändå till Zak Cummings

185 lbs.: Gerald Meerschaert vs. Jack Hermansson

Hemmafightern Gerald Meerschaert är en wellrounded mma-veteran. Med 26 avslut på 28 vinster är han en riktigt farlig avslutare. Mot honom såg vi vår svenske favorit Jack ”The Joker” Hermansson. Det blev en härlig kväll för svenska mma-fans och svensk mma. Hermansson tog tidigt ner Meerschaert och dominerade från topposition. Amerikanen fick göra allt vad han kunde för att försvara sig men det räckte inte. Hermansson tog vara på en öppning vid en transition i slutet av ronden och satte in en tight giljotin. Det tvingade amerikanen att klappa vid 4.25 av första rond. Grym insats av jokern! 

155 lbs.: Jared Gordon vs. Joaquim Silva 

Jared Gordon är en riktigt tuff grinder med starkt psyke och bra kondition. Han ställdes mot brassen Joaquim Silva, en hårdslående fighter med bra bjj. Vi bjöds på en intensiv och underhållande fight i bra tempo. De två första ronderna var riktigt bra men tredje ronden blev en galen ’slugfest’ där en haltande Gordon till slut inte kunde stå emot den kraftfulle brassen. Silva träffade med en serie stenhårda slag och domaren hade inget annat val än att gå in och bryta matchen. Joaquim Silva vann via KO vid 2.39 av rond 3. 

155 lbs.: Bobby Green vs. Drakkar Klose 

Bobby Green är en stentuff men något ojämn veteran som börjar närma sig slutet av en lång mma-karriär. Han ställdes denna gång mot en kraftfull brottare i Drakkar Klose. Det blev en rätt trevlig fight. Greens oortodoxa stil ställde till det för Klose i den jämna första ronden. Rond två gick till Green som kontrollerade från topposition. Sista ronden blev väldigt jämn men i slutändan gav alla tre domare segern till Klose med 29-28. 

170 lbs.: Zak Ottow vs. Dwight Grant

Hemmafightern Zak Ottow hoppade in på kort varsel och ersatte den skadade Eric Koch. Ottow ställdes mot Dwight Grant, en debutant med strikingbakgrund och 7 raka vinster. Det blev en avvaktande och händelsefattig match. En sådan vi helst glömmer. Segern gick något överraskande till ZakOttow via delat domslut. 

Huvudkort

155 lbs.: Jim Miller vs. Charles Oliveira

Jim Miller, som gjorde sin 31:a UFC-match, är en veteran med brottningsbakgrund och svartbälte i bjj. En tuff southpaw som genom åren mött de flesta i toppen av lättviktsdivisionen. Han tog sig an den giftige brassen Charles Oliveira. En livsfarlig submissionspecialist. Det tog honom mindre än 2 minuter att visa hur farlig han är. Han tog snabbt ner Miller och jobbade metodiskt tills han fick in en rear-naked choke. Jim Miller tvingades klappa vid 1.15 av rond 1. 

135 lbs.: Rob Font vs. Sergio Pettis 

Hemmasonen Sergio Pettis valde pga viktrelaterade problem att gå tillbaka till 135 pounds. I återkomsten ställdes han mot den nummer 10-rankade Rob Font, en offensiv och hårdslående striker. Det blev inte någon lyckad återkomst för lillebror Pettis som blev, mer eller mindre, dominerad. Font utnyttjade sitt övertag i räckvidd och träffade i stort när han ville. Han kryddade dessutom med några vältajmade nedtagningar för att säkra rondsegrar. Han tog en säker seger och befäste sin position på rankingen. 

155 lbs.: Edson Barboza vs. Dan Hooker 

Edson Barboza (#5) är en veteran med utmärkt striking som länge tillhört toppen av lättviktsdivisionen. Efter två raka förluster – mot toppmotstånd – tog han sig an en intressant 28-åring i Nya Zeeländaren Dan Hooker (#14). Han är en wellrounded och giftig fighter med fint momentum. Vi bjöds på en underhållande strikingmatch där Barboza visade sin fina teknik. Hooker visade otroligt stort hjärta och tuffhet, men hade en mycket smärtsam kväll. I tredje ronden, efter ett 20-tal stenhårda träffar mot kroppen, gick Hooker till slut ner till marken och domaren avbröt. Fighten kunde, och borde nog, ha stoppats långt tidigare. Barboza hade uppvisning och den unge motståndaren tog tyvärr mer stryk än nödvändigt. 

155 lbs.: Kevin Lee vs. Al Iaquinta

En mycket ung och oerfaren Kevin Lee (#4) förlorade i sin UFC-debut mot Al Iaquinta (#8). Det var 2014 i en fight som Lee tog på kort varsel. Idag är förutsättningarna annorlunda. Lee är etablerad i toppen och en erfaren fighter. Iaquinta har fightats sparsamt de senaste åren men är en farlig motståndare som aldrig kan räknas bort. Lee var klar favorit inför matchen, något som verkar ha gett Iaquinta extra motivation. Det blev en mycket jämn och underhållande fight. Iaquinta visade verkligen varför han är en respekterad motståndare. Han gjorde det svårt för LeeSamtliga domare gav honom segern och han visade än en gång att han hör hemma i toppen av divisionen. 

Sammanfattning 

Det blev ytterligare en trevlig kväll för oss mma-fans. Milwaukee Wisconsin levererade trevlig underhållning med fina avslut, jämna matcher och upsets. Det är sådant vi gillar. 

Jack Hermansson gladde oss alla när han avslutade den tuffe amerikanen Gerald Meerschaert i första ronden. Det var en mycket imponerande och dominant insats av jokern som närmar sig topp 15 i viktklassen. 

Charles Oliveira visade än en gång att han är en läskig submissionfighter när han ströp ut det erfarna svartbältet Jim Miller via rear-naked choke efter endast 1.15 av rond 1. Därefter deklarerade han att han vill tillbaka till fjädervikt. 

Rob Font gjorde en solid insats när han stängde ner Sergio Pettis game och dominerade fighten från början till slut. Font använde effektivt sin storlek och räckvidd för att kontrollera sin motståndare. Starkt jobbat. 

Edson Barboza tog sig tillbaka till vinstkolumnen efter två tuffa förluster. Han gjorde det genom att köra över den omänskligt tuffe Dan Hooker. Stark insats av brassen som visade varför han tillhör toppen. Eftersnacket kommer nog ändå att handla om mängden stryk som Hooker fick ta emot utan att läkare, domare eller ringhörnan ingrep. Knepig fråga men inte desto mindre viktig.

Al Iaquinta var ganska rejäl underdog när han ställdes mot den topprankade Kevin Lee. Många räknade ut den tuffe Iaquinta på förhand, något som visade sig vara en dålig idé. Matchen blev jämn och höll hög nivå, men i slutändan gav alla tre domare segern till Al Iaquinta som tog sin andra seger mot Lee och blandade sig samtidigt i titeldiskussionen. 

Kvällens prestationsbonusar gick till Al Iaquinta och Charles Oliveira. Bonusar för kvällens match gick till Joaquim Silva och Jared Gordon.

Nu tar vi några veckors UFC-paus innan vi återkommer med ett sjukt intressant kort – UFC 232. Eller vad sägs om Jon Jones mot Alexander Gustafsson, kryddat med Cyborg mot Nunes. Ilir Latifi mot Corey Anderson samt en rad intressanta matchningar. Missa inte det! 

________________________ 

Kimuraredaktionen 

 

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

UFC Brooklyn: Joseph Benavidez ryktas möta Dustin Ortiz

Sedan en tid tillbaka verkade det som att Joseph Benavidez skulle ta sig an Deiveson Figueiredo men nu verkar det istället som att hans nästa motståndare kommer att bli Dustin Ortiz. Matchen är ännu inte officiellt bekräftad av UFC men ryktas äga rum på UFC Brooklyn i början av nästa år.

Benavidez gick sin senaste match under finalen av “The Ultimate Fighter 28” och besegrade då Alex Perez via knockout i första ronden. Vinsten innebar att Benavidez återhämtade sig från förlusten mot Sergio Pettis som bröt en 6 matcher lång vinstsvit. Sammanlagt står Benavidez med ett matchfacit på 26-5 där 10 av vinsterna skett via domslut, 9 via submission och 7 via domslut.

Ortiz gick sin senaste match i somras då han besegrade Matheus Nicolau Pereira via knockout i 1:a ronden. Vinsten var Ortiz 3:e raka sedan han förlorade mot Brandon Moreno förra året. Sammanlagt står Ortiz med ett matchfacit på 19-7 där 8 av vinsterna skett via knockout, 7 via domslut och 4 via submission.

UFC Brooklyn äger rum den 19:e januari nästa år i Brooklyn, New York och galans huvudmatch kommer att stå mellan Henry Cejudo och TJ Dillashaw. Nedan kan ni se galans fullständiga matchkort.

Flugvikt: Henry Cejudo (C) vs. TJ Dillashaw (C)
Flugvikt: Joseph Benavidez vs. Dustin Ortiz
Lättvikt: Donald Cerrone vs. Alexander Hernandez
Tungvikt: Greg Hardy vs. Allen Crowder
Flugvikt: Paige VanZant vs. Rachael Ostovich
Weltervikt: Belal Muhammad vs. Geoff Neal
Lätt tungvikt: Glover Teixeira vs. Ion Cutelaba
Lätt tungvikt: Alonzo Menifield vs. Vinicius Alves Moreira
Weltervikt: Randy Brown vs. Chance Rencountre

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy

Jack Hermansson: ”Jag är skicklig nog att besegra alla mellanviktare.”

Under nattens UFC on FOX 31 lyckades den svenske fightern Jack Hermansson ta hem segern mot amerikanen Gerald Meerschaert via submission i första ronden. Matchen var Hermanssons 7:e match i UFC och hans 2:a raka seger.

Efter segern ställde Hermansson upp på en intervju med MMAJunkie backstage där han bland annat berättade om att han gärna går matcher så ofta som möjligt så länge han kan hålla sig skadefri.

I’m one of those guys that want to be active all the time. If I can decide I would fight six times a year. Unfortunately I injured myself in my two last fights. Now I don’t have any injuries and are just going to celebrate christmas and then I’m gonna write to the UFC and get a new fight. I’m in my prime now, I wanna climb as fast as possible. I want to beat the record, I could go 7 or 8 times a year. For sure, as long as I don’t have any injuries that put me out there I want to get in there. For me, I train twice a day, 6 days a week, all year round. I don’t like to rest. It’s not in my mind, I want to improve. I want to do this for as long as I’m gonna do it and I wanna do this for as much as I can while I’m doing it.

Efter matchen passade Hermansson på att utmana de två rankade mellanviktarna Brad Tavares och Elias Theodorou. Hermansson berättade även att anledningen till just den utmaningen var att han såg det som matcher han realistiskt sett skulle kunna få.

I think those guys are ranked, they are good fighters with good records, well respected and they are still in my reach. You know I could call out the champ but I know that it’s not realistic and that I’m not going to get that fight. But I think these are two realistic fighters to face.

Hermansson berättade även att han ser mellanvikten som en av de svårare viktklasserna i UFC men att han samtidigt har vad som krävs för att nå toppen.

That’s the thing with middleweight. You got many divisions in the UFC with good depth but you know the top in the middleweight that’s a rough bunch of fighters to push through. It’s a tough division. I think I can handle them all for sure. I just need to go in there with a right mind and with the right gameplan. And I think I’m gonna give them a great fight and I think I have the skills to beat them all and be the champ as well.

UFC on FOX 31 ägde rum den 15:e december i Milwaukee, USA.

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

UFC 235: Zabit Magomedsharipov ryktas möta Jeremy Stephens

Ännu en match ryktas vara klar för den kommande galan UFC 235. Det har tidigare även ryktats om att en welterviktsmatch mellan Diego Sanchez och Mickey Gall ska vara klar för galan. Nu gäller det dock ett fjäderviktsmöte mellan Zabit Magomedsharipov och Jeremy Stephens.

Magomedsharipov gick sin senaste match på UFC 228 och stod då som segrare mot Brandon Davis via submission i 2:a ronden. Vinsten var Magomedsharipovs 12:e raka seger och han står för tillfället med ett matchfacit på 16-1 som proffs. Av segrarna har 7 tillkommit via submission, 6 via knockout och 3 via domslut.

Stephens stod som förlorare efter sin senaste match då han tog sig an Jose Aldo. Innan förlusten stod han med 3 raka segrar och i nuläget står han med ett matchfacit på 28-15. Av hans vinster har 19 tillkommit via knockout, 2 via submission och 7 via domslut.

UFC 235 kommer att äga rum den 2:a mars i Las Vegas, USA och nedan kan ni se galans rådande matchkort.

Weltervikt: Ben Askren vs. Robbie Lawler
Fjädervikt: Zabit Magomedsharipov vs. Jeremy Stephens
Weltervikt: Diego Sanchez vs. Mickey Gall
Stråvikt: Tecia Torres vs. Weili Zhang

Läs mer
+4
Dana Sad
Dana Happy
Khabib Nurmagomedov 1 finger upp

Khabib Nurmagomedov – Allt du behöver veta om UFC-stjärnan

Khabib ”The Eagle” Nurmagomedov är UFCs lättviktsmästare. Denna 30-åriga man från Dagestan har utmärkt sig som en av eliterna inom UFC och har ett obesegrat MMA-facit på 27-0 i sporten. Han tävlade tidigare i weltervikt och har erfarenhet inom klassisk brottning och combat sambo från sin uppväxt.

Uppväxt

Det finns en slags mytisk atmosfär kring Nurmagomedov. Han har växt upp under hårda förhållanden där kampsporten blev både en passion och en räddning från risken till tvångsrekrytering in i sektkrig. Samtidigt var en del av hans träning att vid 9 års ålder brotta ned en björnunge. Det är den typ av bakgrund så spartansk och anmärkningsvärd att de flesta antagligen skulle kalla det för påhitt.

Dagestan-regionen har utmärkt sig som en grogrund för framgångsrika ryska kampsportsutövare och Nurmagomedov är inget undantag. Abdulmanap, Nurmagomedovs far och tränare, såg till att all fokus riktades åt ett och samma håll: träning inom kampsporter. Barnen behövde inte arbeta och kvinnor var inte tillåtna att stanna i hemmet. Istället fylldes dagarna med brottning och sambo.

Tidig MMA-karriär

Nurmagomedov debuterade professionellt september 2008 med fyra raka vinster, den 11:e oktober samma år vann han turneringen Atrium Cup i Moskva. De följande åren tävlade Nurmagomedov inom bland annat M-1 Global med samma rasande tempo. Vid slutet av 2011 hade han redan deltagit i och vunnit 16 matcher utan en enda förlust. UFC annonserade kort därefter att Nurmagomedov bokats in för ett anmärkningsvärt 6-matchskontrakt (vanligtvis 3-matchskontrakt).

UFC-karriär

Intåget var inte bara Nurmagomedovs första UFC-match, utan även den första matchen inom USA. I första ronden överraskade Nurmagomedov sin motståndare, Kamal Shalorus, med en knockout via uppercut. Shalorus lyckades återhämta sig och försökte i tredje ronden att avgöra matchen via submission, men greppet bröts och situationen vändes när en rear-naked choke från Nurmagomedov tvingade Shalorus att kasta in handsken.


Khabib Nurmagomedov vs. Kamal Shalorus – UFC on FX: Guillard vs. Miller

Nurmagomedovs match mot Abel Trujillo blev bokad inför den 25 maj 2013 på UFC 160. Det uppstod dock problem när Nurmagomedov vägde in för tungt på viktkontrollen. Han fick två timmar på sig att ändra sin vikt från 71 till 70 kilogram. Nurmagomedov valde istället att ge en del av sina prispengar till Trujillo för att ändra matchen till catchweight. Redan från första ronden försökte Nurmagomedov att aggressivt ta ner sin motståndare, men Trujillo tog sig loss gång på gång. Nurmagomedov var dock lika snabb på att ta sig över honom igen och igen tills den tredje ronden var över och hans vinst avgjordes via enhälligt domslut. Rekordet för flest nedtagningar fick ett nytt ansikte med 21 lyckade av 27 försök.

Drogs med knäskador

Efter en vinst mot Rafael Dos Anjos på UFC on Fox 11 uppstod det dock en längre period av avbrutna matcher. Nurmagomedov led av en knäskada som stoppade en match mot Donald Cerrone på UFC 178. Rematchen inbokad för UFC 187 blev också inställd på grund av en separat knäskada.

Efter att ha återhämtat sig från sin andra knäskada planerades en match mot Tony Ferguson den 11 december 2015 inför The Ultimate Fighter 22 Finale. Han var dock tvungen att återigen dra sig ur då en skada i revbenen upptäcktes innan matchdatumet. Detta var början på en lång serie av matcher mot Ferguson som på sitt eget vis kan kallas ett eget slags rekord, då skador lyckades avbryta samtliga bokningar.

Förbannelsen slog till igen när en ny match mot Ferguson planerades för UFC on Fox 19. Denna gång var det Ferguson som fick avbryta efter han upplevde problem med lungorna. Istället blev Darrell Horcher den första motståndare Nurmagomedovs mött på nästan exakt tre års tid. Han visade sig dock vara samma Nurmagomedov som tävlade under 2013 och vann i andra ronden med en teknisk knockout.

En tredje match mot Ferguson planerades, denna gång med interimtiteln på spel. Men återigen avbröts det då Nurmagomedov blev tvungen att tas till sjukhus på grund av ett misslyckat försök till viktminskning.

Det fjärde, och hittills sista, försöket att matcha Nurmagomedov mot Ferguson bokades in för den 7 april 2018 på UFC 223. Denna gång var det Ferguson tur att behöva ställa in efter en knäskada.

tony ferguson khabib nurmagomedov staredown

Lättviktsmästare och titelförsvar

Efter Ferguson-matchens inställning bokades Max Holloway in som ersättare, men den 6 april annonserade NYSAC att Holloway var olämplig för deltagande på grund av sin extrema viktminskning. En andra ersättare fick rycka in, och till sist bokades Al Iaquinta in som motståndare. Det blev till sist tredje gången gillt och de möttes på UFC 223. Iaquinta var en tydlig underdog och visade sig vara oförmögen att hantera sin motståndare. Resultatet blev total dominans från Nurmagomedov som vann via enhälligt domslut och tog hem lättviktstiteln.

3 augusti 2018 annonserades Nurmagomedovs första titelförsvar mot rivalen Conor McGregor. Matchen bokades till UFC 229 den 6 oktober samma år. Under matchens gång träffade McGregor med både ett illegalt knä och en illegal armbåge, men inga poäng drogs av och McGregor blev istället varnad. Nurmagomedov fokuserade på att aggressivt trötta ut sin motståndare i de första tre ronderna och 3 minuter in i fjärde ronden avslutade han matchen via en neck-crank på en hjälplös McGregor.

I Ryssland satte matchen rekord för högst antal tittare för ett MMA-event med över 4 miljoner tittare, detta trots att sändningen började klockan fem på morgonen. Matchen slog också rekordet för högsta pay-per-view i MMAs historia med 2.4 miljoner inköp.

Bråket efter matchen

Direkt efter att matchen mot McGregor avslutades kastade sig Nurmagomedov ut ur ringen för att konfrontera McGregors lagkamrat Dillon Danis. McGregor och Nurmagomedovs kusin, Abubakar Nurmagomedov, försökte båda ta sig ur buren och påbörjade ett separat slagsmål där McGregor slog det första slaget. Detta eskalerade ytterligare när Zubaira Tukhugov och Esed Emiragaev, Nurmagomedovs lagkamrater, gick till attack mot McGregor. Nurmagomedov påstod i en efterintervju att Danis under matchens gång ropat anti-muslimska glåpord, något som Danis själv förnekat. Både McGregor och Nurmagomedov blev avstängda på obestämd tid efter incidenten, och en del av Nurmagomedovs prispengar hålls för närvarande av organisationen.

hoppar ut ur buren dillon danis

De två grupperna har haft konflikter med varandra en lång period innan titelförsvaret. Nurmagomedov hade tidigare hamnat i gräl med Artem Lobov, en nära vän till McGregor, under den 3 april 2018. De båda männen mötte varandra i ett hotel i Brooklyn och utbytte förolämpningar på ryska. Detta ledde till den kontroversiella attacken två dagar senare där McGregor och runt 20 andra personer tog sig in i Barclays Center för att konfrontera Nurmagomedov. De fann honom sittandes i en buss på centrets lastplats tillsammans med en annan grupp av MMA-utövare. Under attacken vandaliserade gruppen fordonet och McGregor slängde en lastkärra genom fönstret vilket skadade två av resenärerna, Michael Chiesa och Ray Borg, med glassplitter. Nurmagomedovs citat efter incidenten var bland annat ”I am laughing inside”, ”…I don’t grow up throwing chairs at window….” och …”If you wanna find me, please send me location…”

_________________________
Christopher Adolfsson

Läs mer
-2
Dana Sad
Dana Happy
officiell poster

Video
UFC Milwaukee: Resultat, avsluten och statistik

En epok i UFC:s historia avslutades under natten till söndagen när UFC hade sin sista gala på FOX Sports. Galan ägde rum i Milwaukee, Wisconsin, där huvudmatchen var ett lättviktsmöte mellan Kevin Lee och Al Iaquinta. På galan kunde man även se svenske mellanviktaren Jack Hermansson gå sin sjunde match i organisationen när han tog sig an hemmafightern Gerald Meerschaert.

Nedan kan ni se höjdpunkter från galan med alla avslut. Under det finner ni resultaten och längst ned har ni statistik för varje match.

Avsluten

Resultat

HUVUDKORT

Lättvikt: Al Iaquinta besegrar Kevin Lee via enhälligt domslut
Lättvikt: Edson Barboza besegrar Dan Hooker via TKO (kroppslag) – Rond 3, 2:19
Bantamvikt: Rob Font besegrar Sergio Pettis via enhälligt domslut (30-27, 30-27, 30-27)
Lättvikt: Charles Oliveira besegrar Jim Miller Submission (rear-naked choke) – Rond 1, 1:15

UNDERKORT

Weltervikt: Zak Ottow besegrar Dwight Grant via delat domslut (28-29, 29-28, 29-28)
Lättvikt: Drakkar Klose besegrar Bobby Green via via enhälligt domslut (29-28, 29-28, 29-28)
Lättvikt: Joaquim Silva besegrar Jared Gordon via KO (slag) – Rond 3, 2:39
Mellanvikt: Jack Hermansson besegrar Gerald Meerschaert via Submission (giljotin) – Rond 1, 4:25
Mellanvikt: Zak Cummings besegrar Trevor Smith via enhälligt domslut (29-28, 29-28, 29-28)
Fjädervikt: Dan Ige besegrar Jordan Griffin via enhälligt domslut (29-28, 29-28, 29-28)
Lätt tungvikt: Mike Rodriguez besegrar Adam Milstead via TKO (knä mot kropp och slag) – Rond 1, 2:59
Tungvikt: Juan Adams besegrar Chris de la Rocha via TKO (slag)

Statistik

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Video
UFC Milwaukee: Al Iaquinta besegrar Kevin Lee igen

Det blev ingen revansch för Kevin Lee (17-3 MMA, 10-3 UFC) under nattens match mot Al Iaquinta (13-4-1 MMA, 8-3 UFC) på UFC Milwaukee. Iaquinta vann även denna match på domslut efter fem jämna ronder.

Iaquinta vann första ronden tack vare sin striking och press, men ronden var väldigt jämn. Lee gjorde överraskande nog inga försök att ta ned Iaquinta ned till backen under den första ronden.

I den andra ronden fick Lee ned Iaquinta på den första nedtagningsförsöket, och tog snabbt dennes rygg. Iaquinta försvarade sig dock bra och Lee fick ingen ordentlig utdelning. I mitten av ronden lyckades Iaquinta att scrambla sig upp och fick fin utdelning väl uppe på fötterna.

Även i den tredje ronden fick Lee ned Iaquinta och tog hans rygg. Återigen skyddade Iaquinta sig bra och lät aldrig Lee göra större skada.

I de två sista ronderna var det Iaquinta som förde matchen till den större delen och skakade om Lee vid ett flertal tillfällen, men kunde inte hitta avslutet.

Iaquinta vann till slut matchen med domarsiffrorna 48-47, 48-47, 49-46 och tog hem därmed en fin seger mot den topprankade Lee,

Den 31-årige New Jersey-sonen har nu vunnit sex av sina sju senaste matcher, där den enda förlusten är mot den regerande lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov.

Läs mer
+6
Dana Sad
Dana Happy

Video
UFC Milwaukee: Charles Oliveira submittar Jim Miller i första ronden

Den brasilianske fjäderviktaren Charles Oliveira (25-8 MMA, 13-8 UFC) gav inte amerikanen Jim Miller (29-13 MMA, 18-12 UFC) inget andrum i deras re-match under nattens UFC-gala i Milwaukee, Wisconsin. Oliveira tog ned Miller i början av första ronden, tog Millers rygg och avslutade Miller med en rear-naked-choke 1:10 in ronden.

I och med vinsten fick Oliveira revansch för sin förlust mot Miller i december 2010. Den 29-årige brassen har nu 12 vinster i UFC via submission, vilket är rekord.

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy