UFC

UFC 283 – Odds och speltips inför organisationens återkomst till Brasilien

Hill vs Teixeira UFC 283

–  Den här artikeln är i samarbete med Unibet –

Årets första numrerade UFC gala närmar sig mes stormsteg. Natten till söndag – svensk tid – återvänder organisationen till Brasilien och kortet toppas av två titelmatcher.

UFC 283 – Fyra tips inför helgens gala

Nedan följer fyra tips inför helgens gala.

Glover Teixeira har många väger till seger mot Jamahal Hill

UFC 283 toppas av en match för det vakanta bältet i lätt tungvikt. Den tidigare mästaren Jiří Procházka valde att ge upp sitt bälte eftersom tjecken kommer vara frånvarande en längre tid på grund av skada.

Nu ställs den tidigare mästaren Glover Teixeira mot Jamahal Hill, som går sin första titelmatch i UFC. Hill har etablerat sig som ett toppnamn i divisionen genom att leverera spektakulära avslut via slag. Amerikanen har avslutat namn som Jimmy Crute och Thiago Santos. Däremot har Hill aldrig hittat avslutet mot någon av Teixeiras kaliber. Den sistnämnda har dessutom förberett sig för att möta en farlig striker i form av Procházka.

Hill har många faktorer emot sig. Han är relativt endimensionell i en match mot en duktig grappler. Hill har ett okej nedtagningsförsvar, men 31-åringen kan troligtvis räkna med att bli nedtagen mot ett namn som Teixeira. Hills enda väg till seger enligt undertecknad är ett avslut via slag i matchens första rond. Desto längre matchen pågår desto större risk har Hill att förlora och bli avslutad. Den sistnämnda bör kunna kontrollera matchbilden och undvika en strikingmatch. Undertecknad ser en tidig vinst via submission för Teixeira framför mig. Ett rakt vinnarspel  känns också lockande.

Glover Teixeira vinner i rond 1 eller 2 – 3.45 gånger insatsen tillbaka.

Deiveson Figueiredo möter Brandon Moreno för en fjärde gång

Fjärde gången gillt. På tre matcher har vi två domslut och ett avslut signerat Brandon Moreno. Den kommande motståndaren Deiveson Figueiredo är dock en avslutsmaskin och brasilianaren har åtta vinster via avslut bara i UFC. Moreno har visserligen aldrig blivit avslutad, men i samband med helgens match är han under större press än någonsin tidigare. Figueiredo kommer försöka markera mot Moreno med hemmapublikens stöd i ryggen.

Med tre matcher bakom oss finns det mer än gott om material för att förutspå resultatet i den kommande fighten. Undertecknad har hittat två viktiga faktorer som skulle kunna komma att bli matchavgörande till helgen. Hemmafördel och explosivitet i första ronden.

Trots att utövarna har ställts mot varandra tre gånger tidigare har de aldrig fightats mot varandra i Brasilien. Figueiredo kommer kliva in i buren med hemmapublikens stöd i ryggen. Det är det fjärde och (förhoppningsvis) sista mötet mellan de båda. Moreno är den yngre fighten och kommer få fler chanser i sin karriär. Figueiredo har sin chans nu.

Figueiredo är som starkast i första ronden. Här kommer brasilianaren kunna sätta tempot för matchen och möjligtvis skada Moreno i ett tidigt skede. Även om avslutet inte kommer i första ronden kan brasilianaren lägga en bra grund för drabbningens kommande ronder. Här kan Figueiredos bensparkar göra stor skada och påverka den resterande delen av matchen. Figueiredo letar ständigt efter avslut och kommer inte vilja lägga sitt öde i matchdomarens händer den här gången.

Deiveson Figueiredo vinner via avslut – 3.85 gånger insatsen tillbaka.

Jéssica Andrade vinner enkelt mot Lauren Murphy

På huvudkortet kommer också ett toppmöte i den kvinnliga flugviktsdivisionen äga rum. Den tidigare stråviktsmästarinnan och titelutmanaren Jéssica Andrade kommer ta sig an Lauren

Andrade är en av den kvinnliga MMA-världens bästa strikers. Tekniken sitter där, men framför allt sticker hon ut när det kommer till kraft och explosivitet. Hon använder sig även av sin styrka på kanvasen och arbetar aktivt för att hitta ett avslut. Murphy har utvecklats till en okej fighter utifrån sin förmåga, men kommer aldrig tillhöra eliten inom MMA-världen. Hon fyller dessutom 40 under sommaren och har därmed sina bästa dagar som fighter bakom sig.

Murphy har två avslut via TKO i UFC. Dessa kom mot svagt motstånd och amerikanskan har aldrig varit nära att avsluta någon av Andrades kaliber. Hennes väg till seger är därmed en domslutsvinst och även en sådan seger känns orimlig. Murphy blev avslutad av av den regerande flugviktsmästarinnan Valentina Shevchenko  och berättade själv efter matchen att hon inte hade mycket att sätta emot. Sedan dess har hon gått en match mot Miesha Tate och även fast hon vann via delat domslut imponerade hon inte alls. Har insikten om att hon aldrig kommer nå ett bälte slagit ut glöden hos den 39-åriga fightern?

Oavsett om matchen utspelar sig i stående positioner eller på marken kommer Murphy vara under ständig press från den överlag bättre Andrade. Brasilianskan har 15 minuter på sig att hitta avslutet framför hemmapubliken och det känns troligt att hon kommer lösa den utmaningen.

Jéssica Andrade vinner via avslut – 2.10 gånger insatsen tillbaka.

Veckans kombination

Att resa över till Brasilien som utländsk fighter och vinna en MMA match inför fullsatta läktare är en otacksam uppgift. Av flera anledningar. Med en välutvecklad amatörscen i ett stort land har amerikanska fighters inte haft ett lika stort behov av att resa runt i världen och fightas som andra utövare. Den brasilianska publiken är högljudd, intensiv och häcklar motståndare i en större utsträckning än många andra länders fans. Oavsett om matchdomare och poängdomare har för avsikt att vara partiska eller inte, är det svårt att inte påverkas av vad den pressen innebär. Hemmaplansfördel är ett verkligt fenomen.

Därför går veckans kombination till tre raka vinnarspel på brasilianska fighters. Oavsett om vinsten kommer via avslut eller domslut kommer hemmaplansfördelen vara en viktig faktor under helgens gala.

Glover Teixeira, Deiveson Figueiredo och Jéssica Andrade vinner alla sina matcher – 4.94 gånger insatsen tillbaka

Föregående artikel

Jon Jones påstår att han lagt bråket med Daniel Cormier bakom sig

Nästa artikel

UFC 283: Hill vs. Teixeira – Matchkort, sändningstider och info

Skriven av

Alexander Clausson

Chefredaktör på Kimura och historielärare. Är en MMA-fantast som täcker sporten ur ett fan-perspektiv. Sitter i rankingpanelen för UFC, Bellator MMA och BKFC.

Relaterade Artiklar

Din önskelista

My wishlist

    Din önskelista är för närvarande tom. Lägg till något och kom tillbaka igen.

Sök