Nyheter

UFC 285 – Odds, tips och genomgång: Jon Jones förlorar i sin återkomst till buren

–  Den här artikel är i samarbete med Unibet –

UFC 285 närmar sig med stormsteg. Kortet toppas av en match för tungviktsbältet, där den tidigare P4P ettan återvänder till sporten efter flera års frånvaro

Jon Jones får det tufft mot Ciryl Gane

Natten till söndag återvänder Jon Jones till buren för första gången sedan februari, 2020. 35 åringen har lämnat divisionen för lätt tungvikt och kommer genomföra sin tungviktsdebut mot den tidigare titelutmanaren Ciryl Gane.

Jones har gått 13 lyckade titelmatcher under sin tid i UFC och har av många betraktats som sportens främsta utövare någonsin. Karriärens enda förlust kom via diskvalificering i en match som han var på väg att vinna. Hans totala matchfacit lyder 26-1-0 (1NC). Gane har gått nio matcher i UFC och den enda förlusten kom mot via domslut mot Francis Ngannou. Organisationens bälte stod på spel i samband med fighten. Fransmannen har aldrig blivit avslutad inne i buren. Gane står med ett totalt matchfacit som lyder 11-1-0.

Att Jones är den bättre fightern än Gane råder det inget tvivel om. Man bör dock ha ett par faktorer i åtanke inför helgens fight. Viktavståndet mellan lätt tungvikt och tungvikt är det största i UFC. Det är inte något kilo som Jones har fått lägga på sig, utan han har varit tvungen att bygga upp sina muskler ordentligt. Den tidigare mästaren inom lätt tungvikt ställs inför fler problem i och med den nya viktklassen. Tungviktare slår hårdare. Gane är bra på att sätta press och han har avslutat många av sina motståndare via slag. Det är en faktor som är svår att förberedda sig inför för Jones. Den nya viktklassen kan också påverka Jones återhämtningsförmåga inne i buren. Det tar längre tid att syresätta musklerna och Jones har aldrig fått prova på detta under press och med adrenalinpåslag.

Undertecknad misstänker att vi kommer få se en svag första rond av Jones. Han har varit borta från sporten under en lång tid, och ringrost är ett verkligt fenomen. Undertecknad misstänker också att amerikanen kommer tröttna ordentligt om fighten går in i mästerskapsronderna. Jones kommer få mycket svårt att avsluta Gane och ett domslut är därmed troligt.

Ciryl Gane vinner matchen – 2.45 gånger insatsen tillbaka. 

Kan Alexa Grasso besegra flugviktdrottningen?

I den delade huvudmatchen väntar en titelmatch för organisationens flugviktsbälte. Den dominanta mästarinnan Valentina Shevchenko ställs mot utmanaren Alexa Grasso.

Shevchenko har tagit hem nio raka vinster i flugviktsdivisionen. I samband med åtta av dessa matcher stod organisationens bälte på spel. Shevchenko kommer senast från sin tuffaste match som flugviktare hittills. Hon gick till delat domslut mot Taila Santos. Grasso har gått tio matcher i organisationen och vunnit sju av dessa. Hon är dock obesegrad som flugviktare, med fyra raka vinster. Shevchenko står med ett totalt matchfacit som lyder 23-3-0. Grassos dito lyder 15-3-0.

Shevchenko är en striker i grunden, men har verkligen lyckats bygga upp sig själv till en komplett MMA fighter under se senaste åren. Hon kan dominera stående, men har i regel också en tydlig fördel när det kommer till kamp på kanvasen. Grasso är en boxare inne i buren och har lyckats bygga upp ett helt okej försvar mot nedtagningar. Hon är också vass när det kommer till att försvara sig om hon hamnar på kanvasen. Hon har endast en förlust via submission som kom mot den ständigt farliga Tatiana Suarez.

Shevchenko är och bör vara favorit inför helgens match, men oddsmakarna har dragit i väg lite väl mycket. Om Shevchenko går in med en smart gameplan och fokuserar till 100% på grappling bör det bli en enkel match. Undertecknad misstänker dock att fighten kommer utveckla sig till en kickboxningsmatch. Shevchenko tycker om att utmana sig själv och hänga med på motståndarnas initiativ. Shevchenko har en tydlig fördel när det kommer till sparkar, men Grasso är den vassare boxaren. Om fighten utspelar sig stående kan Grasso absolut stjäla ett par ronder. I ett sådant scenario är 6.50 gånger insatsen på mexikanskan alldeles för högt.

Alexa Grasso vinner matchen – 6.50 gånger insatsen tillbaka 

Framtidslöftet Bo Nickal går sin UFC debut

Den tidigare brottaren Bo Nickal kommer genomföra sin UFC debut efter tre professionella matcher. Den obesegrade 27 åringen erbjöds kontrakt med organisationen efter en imponerande insats under den föregående säsongen av Dana White’s Contender Series. Nickal besegrade sin motståndare via en submission på under minuten in i drabbningens första rond. Natten till söndag står landsmannen Jamie Pickett för motståndet. 34 åringen kommer kliva in i buren som den betydligt mer erfarna utövaren. Han genomförde sin proffsdebut 2011 och står med ett totalt matchfacit som lyder 13-8-0. Sex matcher har det blivit i UFC och två av dessa har resulterat i vinster.

Det hör inte till vanligheten att en fighter erbjuds kontrakt med UFC efter endast tre matcher. Ännu ovanligare är det att oddsmakarna erbjuder 1.06 gånger insatsen tillbaka för att debutanten ska kliva segrande ur buren. Ett rakt vinnarspel på Pickett ger 10.50 gånger insatsen tillbaka.

Vad kan vi förvänta oss för matchbild? Nickal har en tydlig fördel när det kommer till grappling. Man bör dock ha i åtanke att brottning inte går att applicera till MMA rakt av. Det tar tid att anpassa sig game till den nya sporten och en mer renodlad brottare behöver nödvändigtvis inte vara den bättre brottaren inne i buren. Av Picketts fyra förluster i organisationen har endast en kommit via submission.

När det kommer till striking har Nickal bevisat att han kan slå hårt och att han har bra teknik. Men vad har han ställts mot för motstånd tidigare? Helgens motståndare är på en annan nivå än vad den tidigare brottaren ställts mot under inledningen av sin karriär. Prickett har okej striking för nivån han befinner sig i och han kan också slå hårt. Han har sett mer än Nickal inne i buren

Nickal ställs mot sitt tuffast motstånd hittills. Han kommer kliva in med mycket press på ett av årets största kort inför en fullsatt arena. Oddsen på Nickal är på tok för låga.

Jamie Picket besegrar Bo nickal – 10.5 gånger insatsen tillbaka. 

Föregående artikel

Luke Rockhold efter UFC: Är klar med att vara en slav

Nästa artikel

Jon Jones: Ciryl Gane är den mest inkompletta topptungviktaren

Skriven av

Alexander Clausson

Relaterade Artiklar

Sök