UFC

UFC 289 – Odds och speltips: Går Amanda Nunes mot en ny förlust?

Amanda Nunes

–  Den här artikel är i samarbete med Unibet –

Natten till söndag är det dags för nästa stora gala. UFC 289 kommer äga rum på Rogers Arena i Vancouver, Kanada.

Amanda Nunes är inte längre säker på tronen

UFC återvänder till Kanada och kortet toppas av en titelmatch i organisationens kvinnliga bantamviktsdivsion. Amanda Nunes kommer ta sig an Irene Aldana. I den delade huvudmatchen väntar ett toppmöte i lättviktsklassen.

Irene Aldanas första chans på bältet

Nunes hade länge en status som näst intill omöjlig att besegra inne i buren. I samband med UFC 269 lyckades dock Julianna Peña besegra dubbelmästarinnan via en rear-naked choke i matchens andra rond. I returmatchen för ett år sedan återtog dock brasilianskan sitt bantamviktsbälte. Segern kom via ett dominant domslut. Innan dubbelmötet hade Nunes tagit hem tolv raka vinster och sex av matcherna stod mot dåvarande, tidigare eller kommande UFC-mästarinnor.

Sedan 2017 har Aldana gått 7-3 i UFC. Samtliga av dessa förluster kom dock via delat domslut och fyra av vinsterna kom via avslut. Aldana har aldrig tävlat om ett bälte, men hon har genomfört samtliga fem ronder vid ett tidigare tillfälle. Mexikanskan gör sällan en dålig match och blir aldrig överkörd. Det samma går faktiskt inte att säga om Nunes, som tappade allt vad karaktär och professionalitet heter i samband med hennes första möte mot Peña.

Förväntad matchbild

Nunes slår ruskigt hårt för de kvinnliga divisionerna och har klarat sig långt på det. Styrkan har kommit väl till pass både när det kommer till stående striking och kamp på kanvasen.

Aldana har betydligt större fördelar när det kommer till teknik. Framförallt boxningen där hon har sin grund. Aldana har också aktivt lagt till sparkar i sin repertoar och hårda bensparkar har gett henne fördelar i hennes senaste matcher. Undertecknad misstänker att Aldanas vänsterkrokar, både till kroppen och som motkontringar, kan ge henne fördelar i den kommande fighten. Aldanas nedtagningsförsvar är bra och hon bör definitivt kunna hålla sig kvar i stående positioner under en klar majoritet av den kommande matchen.

Nunes, en fighter som initialt mestadels var aggressiv och använde grappling som bas, har behövt finslipa både sina slagfärdigheter och sin tekniska sida. Den tekniska aspekten har blivit bättre under årens lopp, men 35-åringen har inte utvecklats särskilt mycket sett till hennes senaste matcher.

Undertecknad har svårt att se Nunes avsluta Aldana i samband med helgens match och i och med Aldanas vassa nedtagningsförsvar är en stående fight trolig. Över fem ronder håller jag Aldanas tekniska färdigheter gällande slag och sparkar över Nunes råa styrka. En domslutvinst för mexikanskan känns trolig.

Irene Aldana vinner matchen – 3.60 gånger insatsen tillbaka.

Beneil Dariush är den hungrigare fightern

I den delade huvudmatchen ställs den tidigare lättviktsmästaren Charles Oliveira mot den topprankade Beneil Dariush. Den förstnämnda hade tagit hem elva raka vinster inför sin senaste match. Då förlorade han lättviktsbältet till den nuvarande mästaren Islam Makhachev. Dariush har tagit hem åtta raka vinster i lättviktsdivisionen.

Förväntad matchbild

Oliveira och Dariush är relativt jämna på kanvasen, även om utövarnas styrkor ligger i olika discipliner. Båda fighters är mycket skickliga på mattan och undertecknad ser det som osannolikt att den här fighten kommer avslutas via en submission. En risk för Oliveira är dock att han blir övermannad i brottningen, eftersom hans komplexa och aggressiva spel från botten inte är sannolik att avskräcka Dariush från att försöka ta ner honom. Dariush kan definitivt plocka poäng genom att söka submissions eller använda sig av ground and pound från toppkontroll.

Oliveira måste, för en gångs skull, lägga ner energi på att att försvara sig från nedtagningar. Ofta är han beredd att ge upp underläge på marken, eftersom han är självsäker i sin förmåga att göra skada från botten, eller att ta sig upp igen, men det är en riskabel strategi mot en fighter av Dariush kaliber.

När det kommer till stående striking kommer vi få bevittna två fighters som tycker om att kliva framåt. Två faktorer gör dock att jag håller Dariush som favorit även när det kommer till slag och sparkar. Dariush slår hårdare och han är bättre på att försvara sig.

Det kommer inte bli en lugn stund för Oliveira och brasilianaren kommer inte kunna känna sig säker oavsett var fighten äger rum. Dessutom upplever jag Dariush som den hungrigare utövaren av de båda. Den sistnämnda vill verkligen åt bältet och det här är hans chans.

Beneil Dariush vinner matchen – 1.66 gånger insatsen tillbaka.

Föregående artikel

Henry Cejudo: Michael Chandler kan förlora Conor McGregor-matchen

Nästa artikel

Johnny Walker får sällskap av familjemedlem i UFC

Skriven av

Alexander Clausson

Chefredaktör på Kimura och historielärare. Är en MMA-fantast som täcker sporten ur ett fan-perspektiv. Sitter i rankingpanelen för UFC, Bellator MMA och BKFC.

Relaterade Artiklar

Din önskelista

My wishlist

    Din önskelista är för närvarande tom. Lägg till något och kom tillbaka igen.

Sök