980x240-ohmbet

UFC Fight Night 122: Genomgång av huvudkortet

kelvin gastelum vs michael bisping

UFC Fight Night 122 – Huvudkort

På lördag är det dags för UFC Fight Night 122: “Bisping vs. Gastelum”. Det är ett matchkort med många nya namn. Vissa väldigt intressanta och några mindre intressanta. Det är ett kort med fokus på stående fighting – vilket sannolikt har att göra med att detta är första besöket på det kinesiska fastlandet. Kina är ett land med rik kampsportstradition – främst inom stående kampsporter. Underkortet innehåller, som ni kunde läsa om igår, en del nybörjare och mediokra fighters. Huvudkortet är betydligt bättre. Sändningen startar kl. 13:00 och sänds på Viaplay Fighting.

Nedan finner du en grundlig genomgång av samtliga matcher på huvudkortet.

185 lbs.: Michael Bisping (3.30x) vs. Kelvin Gastelum (1.33x)

Michael Bisping (30-8), som nyss förlorade mellanviktstiteln till Georges St-Pierre, är 38 år gammal och gör enligt egen uppgift sin näst sista match. Han gjorde sin professionella debut 2004 och tog sig till UFC genom att vinna The Ultimate Fighter 2006. Sedan april 2008 tävlar han i mellanvikt. Bisping har gått hela 28 (!) UFC-matcher.
Bisping är 185 cm lång och har 192 cm i räckvidd. Han är en erfaren och mycket kompetent kickboxare. Han är en volym-striker som helst jobbar från utsidan med sin precisa jabb och sitt fina fotarbete. Därifrån adderar han sin höger, samt sina sparkar. Han är inte känd som KO-striker utan bryter istället ned sina motståndare gradvis genom konstant press och hög slagvolym. Bisping har förvånansvärt bra nedtagningar och mycket bra defensiv brottning. Han har bra nedtagningsförsvar och är svår att hålla kvar på marken. Han har solid defensiv grappling (brunbälte i bjj) och har bara en förlust på submission.

Bisping är, som siffrorna antyder, en mycket erfaren fighter. Han är känd för sin tuffhet (han ger aldrig upp) och uthållighet. Han kan ta en smäll och återhämtar sig fort. Bisping kommer att ha ett rejält övertag i storlek och räckvidd. Sannolikt även när det kommer till kardio. Det finns några frågetecken här. Bisping kliver in på mycket kort varsel, efter en tuff förlust. Han blev dessutom rejält ‘rockad’ av GSP vilket gör det mer än en smula märkligt att han ens har fått tillåtelse att gå match redan den 25 november. Frågan är om han är mentalt och fysiskt redo att ta sig an en tuff motståndare som Gastelum? – Tveksamt.

Kelvin Gastelum (14-3) är 26 år och ses som en stor talang inom amerikansk mma. Han har hunnit gå hela 12 UFC-matcher trots ett totalt record på 17 matcher. Gastelum kom in i UFC genom att vinna The Ultimate Fighter 17. Gastelum har tidigare tävlat i weltervikt men blev pga viktproblem tvungen att kliva upp en viktklass. Med sina 175 cm och räckvidd på 182 cm är han en mycket liten mellanviktare – alldeles för liten för att kunna utmana toppskiktet. I sin senaste match förlorade han mot Chris Weidman via submission i tredje ronden. Den betydligt större Weidman använde sin fysik – sin brottning och grappling för att bryta ned Gastelum och plocka hem segern. Nu ställs han mot ytterligare en stor mellanviktare i Michael Bisping.

Gastelum brottades i High School och är en mycket solid brottare. Han har bra, men inte särskilt varierade, nedtagningar och bra toppkontroll. Han är en stabil grappler med mycket snabb ‘back take’ och en grym rear naked choke. Han har bra ground and pound och är svår att komma loss ifrån. Gastelum har bra och framförallt effektiv boxning (southpaw). Han har snabba händer och bra teknik. Han slår ofta kombinationer – har en fin högerkrok och riktigt farlig rak vänster. Han har bra fotarbete och är bra på att skära av buren när han pressar motståndaren. Att pressa motståndaren bakåt, med slag och oktagonkontroll, hela tiden i ett högt tempo, är grunden i hans game. Han stannar gärna i pocket och byter slag då han litar på sin haka.

Det är två kardiomaskiner som möts och det innebär att 5 ronder inte torde vara något problem för någon av dem. Bisping har bättre reach och ett mer varierat stående game. Han har bra fotarbete och är svår att stänga in. Han har ett klart övertag i erfarenhet och är dessutom mycket tuff. Gastelum är otroligt effektiv i sin boxning och har bra precision. Han har dessutom bra slagkraft för en welterviktare. Det kommer sannolikt att vara ganska jämt i stand up. Över tid tror jag att Bisping kommer kunna dra ifrån. Gastelum kommer söka nedtagningar men Bisping är känd för sin defensiva brottning och sin förmåga att ta sig upp från marken. Hans storlek och styrka kommer göra det svårt för Gastelum att hålla kvar honom på marken om han skulle lyckas få ner honom.

Om Bisping är motiverad och okej fysiskt tror jag att han tar hem detta. I annat fall blir detta en fin skalp för Gastelum. Därför ska vi följa Bisping under fight week för att se hur han agerar och var han befinner sig mentalt. Tills dess är vårt preliminära tips att Gastelum vinner.

Li Jingliang vs. Zak Ottow

170 lbs.: Li Jingliang (1.53x)  vs. Zak Ottow (2.50x)

Li Jingliang (13-4) är 29 år gammal, 183 cm lång och har en räckvidd på 183 cm. Han är professionell sedan 2007 och kom in i UFC 2014. Han kommer från 3 raka vinster och senast besegrade han Frank Camacho i en riktig slug fest. Jingliang har sin bakgrund inom brottning (har tävlat i brottning) och Sanshou. Han har brunbälte i bjj. Li är en erfaren och well-rounded fighter. Han är dessutom väldigt offensiv och underhållande. Han är inte särskilt fokuserad på defensiven utan går oftast framåt och avlossar hårda slag. Han är inte särskilt teknisk men har hyfsade kombinationer och rejält med kraft. Han har stark clinch och använder både trips och kast för att få ner motståndaren. Väl på marken är han offensiv och jagar submissions.

Li är på det hela taget en riktigt tuff, uthållig och scrappy fighter. Zak Ottow (15-4) är 30 år, 180 cm lång och har en räckvidd på 183 cm. Han brottades i high school men valde att satsa på amerikansk fotboll. Efter college gick han över till mma. Han är brunbälte i bjj och har hela 10 vinster på submission. Han vann i sin senaste match mot japanen Kunimoto. Innan dess förlorade han en jämn match mot bjj-experten Sergio Moraes. Ottow är en hyfsad striker med kraftfulla slag och sparkar. Han har ganska medioker teknik men byter ofta stance vilket kan förbrylla motståndaren. Han har bra bensparkar som han använder flitigt. Han har okej offensiv brottning och press mot buren – stabil aggressiv grappling både från topp och på rygg. Han har bra toppkontroll och helt okej nedtagningsförsvar. Hans svagheter är bl.a dåligt defense i det stående – oskyddad haka och dålig huvudrörelse. Han gillar inte att bli pressad bakåt och tenderar att röra sig rakt bakåt i linje vilket gör honom möjlig att träffa. Han har möjligen en något känslig haka. Li har haft svårt mot tekniska strikers men Ottow faller inte in i den kategorin.

Li kommer pressa Ottow och kinesen har troligen för bra nedtagningsförsvar för att Ottow ska kunna ta fighten till marken. Om de hamnar på marken har Li tillräckligt bra bjj för att kunna försvara mot submissions. Li har dessutom mycket stark clinch så det blir svårt för Ottow att pressa mot buren. På fötterna är det sannolikt jämnt, åtminstone inledningsvis, men Li har med sin aggressiva och pressande stil vad som krävs för att ta hem detta. Han är en mer aktiv striker och dessutom relativt oförutsägbar med sin stundtals vilda stil. Jingliang tar hem det.

Alex Caceres vs. Wang Guan

145 lbs.:  Wang Guan (2.24x) vs. Alex Caceres (1.65x)

Alex Caceres (13-10, 1 NC) är 29 år gammal och gjorde professionell debut 2008. Han har tävlat i UFC sedan 2011. Han kom in i UFC via The Ultimate Fighter. Han är 178 cm lång och har en räckvidd på hela 187 cm.

Detta är en väldigt erfaren och underhållande fighter som har mött kompetent motstånd men oftast inte räckt till när han ställts mot rankade fighters. Han vann i sin senaste match mot Rolando Dy. Dessförinnan förlorade han mot Jason Knight och Yair Rodríguez.

Caceres är Southpaw men byter då och då stance. Han är en Oortodox och kreativ striker med bra långa tekniker som gillar att hålla det på distans. Han är bra på att utnyttja sin räckvidd. Han använder hög volym och saknar (KO-) kraft i händerna. Har vissa defensiva hål i sin stand up och kan bli träffad. Caceres har hyfsad bjj – han är giftig från rygg men har vissa luckor defensivt och har blivit submittad några gånger i UFC. Hans brottning har tidigare varit en Akilleshäl och saknar viss styrka / kraft för att kompensera för bristfällig teknik.

Wang Guan (16-1-1) är 31 år och har tävlat professionellt sedan 2006. Kinesen som gör UFC-debut är 180 cm vilket är relativt långt för viktklassen. Han kommer in med 4 raka vinster. Han har avslutat 12 av sina 16 vinster – 10 har kommit via TKO/KO. Hans enda förlust kom via domslut mot den mycket duktige dagestaniern Bekbulat Magomedov som därefter signades av WSOF.

Guan är en stående fighter med bakgrund inom Sanda. Han har tävlat i både Sanda och kickboxning. Han är en kraftfull och aggressiv striker med KO-kraft. Han har farliga knän och bra ground and pound. Han är oprövad i grappling men uppger sig träna regelbundet med duktiga ryska brottare. I förlusten mot Magomedov (2013) blev han exponerad av en betydligt bättre brottare och grappler. Det har gått 4 år sedan dess och därför är det svårt att veta hur Guans brottning är idag.

Mycket intressant matchning mellan två erfarna och giftiga strikers. Kinesens brottning och grappling är tveksamma men Caceres är ingen livsfarlig brottare och därför torde det inte vara något problem i den här matchen. Caceres offensiva brottning är ganska medioker och vi kan sannolikt vänta oss en stand up-fight. Det blir en kamp mellan kraft (Guan) och finess (Caceres). Det är en svårbedömd match up men Caceres brukar prestera bra mot fighters strax utanför rankingen. Han har mer erfarenhet från matcher mot riktigt vassa fighters och det kommer vara till hans fördel i denna match. Guan har kraft men Caceres har bara blivit TKO’ad en gång på 10 förluster. Han har hela 6 gånger på submission men Guan har inte verktygen för att hota i den delen. Caceres håller distansen, använder sitt fotarbete, plockar poäng och tar hem detta via domslut.

Alex Garcia vs. Muslim Salikhov

170 lbs.: Muslim Salikhov (1.48x) vs. Alex Garcia (2.65x)

Alex Garcia (14-4) är 30 år och tränar under Firas Zahabi på Tristar i Montreal. Han gjorde professionell debut 2009. Han signades av UFC 2013 och har 4-3 i organisationen. Han kommer senast från en domslutsförlust mot Tim Means.

Garcia är 175 cm lång med en räckvidd på 183 cm. Han har avslutat 11 av sina 14 vinster – 6 KO och 5 submissions. Han är otroligt explosiv och atletisk. Han har KO-kraft i händerna men är måttligt teknisk i sin striking. Han har kraftfull och bra brottning och gör ca 4 takedowns per match. Han har även ett tungt topp-game. Han har vissa defensiva brister och hans stundtals dåliga huvudrörelse och fotarbete gör att han blir träffad.

Hans kroppsbyggnad gör att hans uthållighet är begränsad och han tenderar att tröttna under matcher. När han tröttnar försämras hans teknik och hans output minskar dramatiskt. Nyckeln till att besegra honom är alltså att hålla högt tempo och ta matchen till andra och tredje ronden.

Muslim Salikhov (12-1) är 33 år och en ofattbart erfaren striker. Han har sin bakgrund inom Wushu Sanda och har gått hela 199 kickboxningsmatcher. Han är lång 180 cm och fightas från ortodox stance. Han gjorde mma-debut 2011 och har avslutat 11 av sina 12 vinster – 10 KO och 1 submission.

Mycket vass striker med livsfarliga slag och sparkar – vad sägs om 4 KO via snurrspark. Han har alltså farliga spinning-tekniker. Han har ett mycket dynamiskt kickboxing-game och är bra på att variera sina attacker – han växlar fint mellan slag och sparkar och attackerar både huvud och kropp. Han har bra fotarbete och är duktig på att kontrollera distansen. Han har KO-kraft i såväl sparkar som slag. Han är inte lika explosiv som Garcia men har bättre kardio.

Garcia är med sin explosivitet och kraft ett hot mot alla. Han korta räckvidd och begränsade förmåga att stänga avstånd gör att han har svårt mot långa fighters och mot duktiga strikers. Salikhov tillhör definitivt den sistnämnda kategorin. Han är bra på att kontrollera distansen, hålla sig på utsidan och använda sitt dynamiska spark-game. Han har många verktyg att välja mellan. Hans stora erfarenhet gör att han med en bra strategi – coach Mark Henry har garanterat tagit fram en sådan – kommer kunna behålla sitt lugn och plocka isär Garcia i andra och tredje ronden. Vi tror att vinsten går till Salikhov.

Text: Kimuraredaktionen

Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.
 • Gunnar Gråskägg

  Levererar igen! Allt man behöver veta.

 • Kimura guest

  Lång o grym info.
  Men jag tror Bisping får tufft mot gastelum.

  Gastelum
  Caceres
  Li Jingliang
  Salikov

 • Batman

  Jag håller inte med att ni skriver att Gastelum är alldeles för liten för att tillhöra toppskiktet i 185. Det är fel att göra ett sådant generellt påstående. Längden påverkar men är inte en helt styrande faktor. Det finns flera exempel på kortare fighters som lyckats bra. Tex Cormier är ju inte speciellt lång för att fightas i 205…..

  • Gunnar Gråskägg

   Han sa i o för sig själv efter förlusten mot Weideman att han ville gå ner till 170 pga han va för liten för denna viktklass.

   • Batman

    Hej, min kommentar var inte direkt relaterad till huruvida Kelvin passar i 185 eller 170, den var mer relaterat till att det inte är en absolut sanning att korta fighters inte kan konkurrera i toppen av en division. Huruvida Kelvin passar bäst i 185 eller 170 är en annan fråga. Trevlig kväll!

    • Gunnar Gråskägg

     Sant.
     Jag läste lite slarvigt ;)
     Du har rätt i att det inte är en generell sanning för alla

     Trevlig kväll!

 • Headown

  Väl skrivet!

Fler Nyheter: