“”
MMA - 320x320 - SE

UFC Fight Night 123: Eftertankar

Cub Swanson1

Förutsättningar:

En ganska missnöjd ”Killer Cub” var än en gång en (1) vinst ifrån en titelchans. Han hade dessutom avböjt kontraktsförslag från UFC för att testa marknaden som free agent. Risky.

Ortega å sin sida hade chansen att ta sin hittills överlägset mest meriterande seger mot topprankade veteranen Swanson. Han har sett mycket vass ut i sina tidigare matcher, men inte ställts mot någon fighter av Swansons kaliber.

Rani Yahya och Brian Caraway hade tidigt tvingats dra sig ur sina planerade matcher pga skador. In kom istället Marlon Moraes och Andre Soukhamthath – vilket var två fullgoda ersättare.

Två nybörjare (i oktagonen) bjöds vi på: Markus Perez (9-0) och Merab Dvalishvili som kom in med 6 raka vinster. Alex Perez och Benito Lopez hade fått känna på oktagonen i ”Dana White’s Tuesday Night Contender Series”, men gjorde debut i riktiga UFC.

Andre Soukhamthath (0-2 UFC) och Frankie Saenz (tre raka förluster) slogs för sin överlevnad i UFC. De behövde verkligen en vinst för att få behålla jobbet.

Hur gick det i matcherna då?

Huvudkort

145 lbs.: Cub Swanson vs. Brian Ortega

- Giljotin 10:a.

Mycket fin första rond av Cub Swanson som varierade sin striking och dominerade första ronden. De sista 15-20 sekunderna av första ronden var Ortega mycket nära att strypa ut Cub som räddades av gonggongen. I andra ronden fick vi se Ortega pressa framåt men det var Cub som var mer precis med sina slag. Han såg riktigt bra ut ända till Ortega satte en giljotin som var så snygg att det är svårt att göra den rättvisa.

Mycket imponerande insats från T-city Ortega som tar sin överlägset tyngsta skalp i UFC och är fortsatt obesegrad.

Det kan mycket väl ha varit det sista vi såg av Cub i UFC. Han satsade på att inte förlänga sitt kontrakt före denna, hans sista match på kontraktet. Han är 34 år och föll ännu en gång just som han var på väg att säkra en efterlängtad titelchans.

145 lbs.: Gabriel Benitez vs. Jason Knight

- Knight inledde aggressivt i det stående och pressade tillbaka Benitez. Ungefär 1 minut in i rond 1 gick Knight in för en nedtagning och passade då på att bita Benitez i fingret. Benitez skrek till och domaren lät matchläkaren kika på fingret och tog sedan en poäng från Knight pga det inträffade. Mycket märklig situation. Benitez som backade konstant och kontrade effektivt fick sannolikt en 10-8-rond pga bettet. I andra ronden fick vi se mer av Benitez fina striking. Han var snabbare och visade betydligt bättre precision.

Jason ”The Bite” Knight gjorde en dålig match. Han blev fullständigt utboxad och verkade frustrerad och ofokuserad. Knight är väldigt tuff men taktiskt har han en hel del att jobba på. Benitez däremot följde sin game plan perfekt och fick fighten precis dit han ville. Mycket imponerande insats av Gabriel ”moggly” Benitez.

135 lbs.: Marlon Moraes vs. Aljamain Sterling

- KO-bonus

Nummer #7 mot nummer #8 och Moraes tog matchen på kort varsel. Han inledde med att sätta högt tempo och skakade tidigt den duktige grapplern. Tidigt i ronden gick Sterling in för en nedtagning och Moraes träffade med ett hårt vänsterknä som släckte Sterling. Träffen verkade ha tagit illa då det tog lång tid innan den medicinska personalen fick ut Sterling från oktagonen. Kameran riktades snabbt mot Moraes hörna så vi såg inte riktigt hur illa det var med Sterling men av Moraes oroliga ansiktsuttryck att döma kan det inte ha sett bra ut.

Moraes var märkbart orolig för sin motståndare och visade klass när han i intervjun inledde med att önska Sterling ett snabbt tillfrisknande. Vi gratulerar Moraes och hoppas att Sterling är okej.

155 lbs.: Scott Holtzman vs. Darrell Horcher

- Toppkontroll och fler obegripliga  uppställningar

Holtzman tog tidigt ner brottaren och etablerade topposition. I slutet av första ronden lyckades Horcher få topposition men uträttade inte något. I början av andra träffade southpaw’n Horcher med fina vänsterträffar. Sen blev han på nytt nedtagen – flera gånger – vilket är märkligt då han är den erfarne brottaren av de två. Efter att ha smakat på Horchers vänster blev det uppenbart att Holtzman inte ville stå upp med brottaren. Istället brottade han skiten ur honom och säkrade därigenom en mycket säker seger.

185 lbs.: Eryk Anders vs. Markus Perez

- 10-0

Perez tog matchen på kort varsel vilket syntes i slutet av första ronden när han tröttnade. Anders satte hög press redan från början och jobbade med stenhårda slag. Han är en kille med potential. En fysiskt mycket begåvad fighter med rejäl slagkraft och bra medvetenhet i buren. Perez såg inte oäven ut, tvärtom visade han att han har viss potential och en jäkligt bra haka. Han visade även prov på stort hjärta när han lyckades undvika att bli utslagen trots att han blev överkörd under rond 2 och 3. Anders tog hem ett mycket säkert domslut mot en tuff nykomling och behåller sin nolla – 10-0.

135 lbs.: Benito Lopez vs. Albert Morales

- Vinnare: Vi fans!

Dessa ungtuppar satte ett tok-högt tempo och sänkte varandra i första ronden. Lopez fick in en djup mounted giljotin men Morales var lugn och lyckades ta sig loss. Andra ronden var också jämn och bjöd på underhållande stående fighting. I tredje ronden fightades Morales smart. Han höll sig disciplinerad jobbade med bra volym och plockade poäng. Det såg ut som att Morales möjligen hade gjort tillräckligt för att ta hem det men domarna var av annan uppfattning. Nåja, det var en mycket jämn match och det kunde ha gått åt vilket håll som helst. De riktiga vinnarna är vi som fick förmånen att bevittna denna match.

Underkort

125 lbs.: Liz Carmouche vs. Alexis Davis

- Intensivt och svårdömt

Tuff och jämn fight. Davis inledde med några fina träffar och därefter kontroll i clinch. I slutet av ronden fick Carmouche en nedtagning och fick en stunds toppkontroll. Innan gonggongen hotar Davis med en armbar som såg farlig ut men ronden tog slut. I andra ronden fick Davis en nedtagning och visade fin toppkontroll under merparten av ronden. Precis före rondpausen fick Carmouche in några fina träffar och Davis svullnade upp rejält över vänster öga. I tredje ronden får Carmouche toppkontroll. Hon var återigen nära att fastna i en armbar men lyckades muskla sig fri och höll toppkontroll under större delen av ronden. Alexis Davis vinner via delat domslut. Detta kunde ha gått åt endera håller.

Bra fight.

135 lbs.: Luke Sanders vs. Andre Soukhamthath

- Upset.

Den mycket talangfulle Sanders kom ut och satte högt tempo. Han pressade Soukhamthath bakåt och landade många fina träffar. Han visade att hypen inte är obefogad. Han såg riktigt bra ut. Ända fram tills Soukhamthath landade en hård högerkrok och sänkte Sanders. Han fortsatte med ground-and-pound och domaren stoppade det hela. Sanders var upprörd över stoppet som han menade kom för tidigt och han kan möjligen ha haft en poäng i det. Han var definitivt skakad men han var inte helt försvarslös och verkade hyfsat närvarande när han reste sig upp. Svårbedömd situation – vi lämnar det vid det.

Den som satsade pengar på att Soukhamthath skulle vinna på TKO gjorde sig en rejäl hacka. Detta var minst sagt oväntat men det är bara att gratulera Soukhamthath som tack vare vinsten får fortsätta i UFC.

125 lbs.: Carls John de Tomas vs. Alex Perez

- D’arce choke

Denna match ändrades till 135 lbs pga de Thomas svårighet att komma ner till flugvikt. Ynglingen såg inte ut att ha skött dieten.

Själva matchen var hyfsat underhållande. Alex Perez visade att han var den bättre fightern. Han var precis i sin striking och dominerade därefter med sin fina grappling. Han avslutar med en mycket fin d’arce i andra ronden. Imponerande insats i sin debut.

135 lbs.: Merab Dvalishvili vs. Frankie Saenz

- Saenz fick en tidig julklapp.

Nykomlingen Dvalishvili satte högt tempo från början. Stenhård press och många nedtagningar. Han är väldigt stark. Detta utvecklade sig till en tuff grapplingmatch och det var två trötta fighters som kom ut till tredje ronden. Georgiern fortsatte grinda hårt med konstant press och nedtagningar. Ingen underhållande fight men Dvalishvili gjorde vad som krävdes i sin debut. Han blev tyvärr blåst av domarna. Saenz träffade med några fina knän och var framgångsrik i att ta sig upp på fötterna när han blev nedtagen gång på gång på gång. Domarna som uppenbarligen inte såg samma match som oss räddade jobbet åt Saenz.

135 lbs.: Iuri Alcantara vs. Alejandro Perez

- Gäsp.

Vi fick inledningsvis se två avvaktande fighters. Alcantara är förvisso en stor bantamviktare och måste hushålla med orken men han var väldigt inaktiv. Perez var marginellt mer aktiv. De två första ronderna var jämna, svårdömda och händelsefattiga. Den tredje blev mer av samma. Alcantara är en well-rounded och duktig fighter. Av det visade han mycket lite och det gav Alejandro Perez segern i en match vi gärna glömmer.

155 lbs.: Chris Gruetzemacher vs. Davi Ramos

- Mata leao

Ramos är byggd som en tank. Han slår hårt, är explosiv och rejält stark. Han har dessutom usel kardio och läskig bjj. Han avslutade via en blixtsnabb rear naked choke. Gruetzemacher är förvisso inte något tufft test men med förbättrad kardio kan Ramos bli ett namn att se upp med.

185 lbs.: Trevin Giles vs. Antonio Braga Neto

- Jabb to TKO.

Braga Neto visade att han hade ägnat sitt över tre år långa uppehåll åt att inte (i-n-t-e) träna sin stand up. På marken var han flera klasser bättre men hans stående var så dåligt att det var svårt att finna ord för det. Huvudrörelse var något helt obekant för Braga Neto och Giles fick en pinsamt enkel resa. Hans nolla är fortfarande intakt.

Vi måste bara kommentera några saker:

- de återkommande tjut som publiken i Fresno är så förtjusta i. Snälla sluta upp med det. Hade detta varit ett dagis hade det möjligen varit acceptabelt. Irriterande men acceptabelt. Nu är dock inte publiken 5 år och då finns det inga förmildrande omständigheter.

- alla fighters som med hundögon ber och vädjar om att de ska få bonuspengar av UFC. Det ser inte alls bra ut. UFC får se till att betala dem anständiga löner så att de inte behöver ägna sina 15 sekunder i oktagonintervjun till att tigga pengar från sina snåla arbetsgivare. Alternativt tillåta dem ha egna sponsorer såsom var möjligt före Reebok-avtalet.

- domarna hade uppenbarligen beslutat att inte tillåta utdragen markkamp. Vid upprepade tillfällen ställde de upp fighters väldigt snabbt trots att det pågick ground-and-pound och positionsförbättringar. Flera domare visade prov på dålig förståelse för vad som skedde i fighten.

- det var ännu ett ganska mediokert kort vi bjöds på. Efter UFC 217 och UFC 218 är det lätt att bli kräsen men faktum är att Fight Night-galorna under hösten har varit tunna. Underhållningsvärdet var ändå okej, men det räcker inte i längden.

Så, nu har jag gnällt tillräckligt.

- lovande och underhållande nykomlingar i UFC! Samtliga nykomlingar gjorde, utifrån sina förutsättningar, bra insatser. Även några av de fighters som inte debuterade igår, men som ändå var nya i UFC gjorde bra ifrån sig. Det lovar gott för framtiden.

- Joe A. Martinez. Vilken fröjd att höra honom uttala namnen på alla fighters med spanskklingande namn. Bruce Buffer är grym på det han gör men det är rätt plågsamt att höra honom slakta uttalet gång på gång. Gracias Sr. Martinez!

- Paul Felder! Förra veckan såg vi honom leverera några av de otäckaste gnp-elbows vi någonsin sett när han avslutade Charles Oliveira. Igår fick vi se och höra honom briljera som kommentator. Vältalig, kunnig och kompetent. Han är något utöver det vanliga.

Nästa helg återvänder UFC till Winnipeg och man gör det med ett riktigt intressant kort. Kimura kommer under veckan att, i vanlig ordning, bjuda på genomgång och analys av matchkortet samt annan läsning kopplat till galan. Med det tackar vi för den här gången och önskar er en bra vecka.

Text: Kimuraredaktionen

Det här inlägget postades i Kimura rekommenderar, Krönika, Nyheter och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.
 • Holythe83

  Mycket trevlig läsning. Tackar för detta!

 • the_immortal

  Bra Kimura!

 • Gunnar Gråskägg

  Brian Ortega är the real deal.

  Han är livsfarlig för alla i toppen men jag skulle gärna se honom ta en match till innan titelfight. Skön summering av galan.

 • Kimura guest

  A++ för analys och genomgång

  Sjysst gala ändå.,

 • Robban

  Bra genomgång, tack Kimura

Fler Kimura rekommenderar: