UFC Fight Night 126: Eftertankar från Austin

donald-cowboy-cerrone

Söndagen den 18 februari (lokal tid) välkomnades vi till Frank Erwin Center i Austin, Texas. Det var ett ganska bra matchkort för att vara en Fight Night-gala. Således hade vi förhoppningar om en bra kväll i Texas.

Gamla regelverket tillämpades i vanlig ordning. Obegripligt att inte fler delstater och länder har implementerat de nya ’unified rules’. Jimmie Smith och Brendan Fitzgerald i kommentatorsbåset kändes tryggt och bra. Ja, det var på det hela taget bra förutsättningar.

Underkort

185 lbs.: Oskar Piechota vs. Tim Williams

- TKO

Polacken och grapplern Piechota såg inte alltför trygg ut i de inledande slagväxlingarna. Han fick också ta emot några hårda träffar innan han fick träff med sin tunga höger. Efter 1.54 av första ronden träffade han rent och fällde Williams till marken. Efter några sekunders ground-and-pound hade domaren sett tillräckligt och stoppade matchen. Imponerande vinst för den mycket ödmjuke Piechota.

170 lbs.: Josh Burkman vs. Alex Morono

- Adjö Burkman.

Burkman tog fighten på kort varsel och med facit i hand borde han nog ha avstått. Han inkasserade sin femte raka förlust och nu kommer han inte att få fler chanser.

Den 27-årige hemmafightern (Houston) träffade med en vänster som fällde Burkman och kort därefter kopplade Morono en mycket tight giljotin. 2.12 in i första ronden tvingades Burkman klappa och Morono kunde skrika ut sin glädje.

135 lbs.: Sarah Moras vs. Lucie Pudilova

- Bra underhållning!

Grapplern Moras tog snabbt och förvånansvärt enkelt ned fighten på marken. Vi bjöds på fin ground-and-pound innan de ställdes upp igen. Då gick tjeckiskan till attack och sänkte Moras. Slutet av ronden var ’all action’. Andra ronden var det Pudilova som fick toppkontroll och gjorde viss skada. Moras hotade hela tiden med submissions och det var nerv i matchen. I tredje ronden mattades tempot en aning men båda fighters kämpade in i det sista. Pudilovafick domslutet och tog en meriterande seger. Starkt jobbat av 23-åringen, men hon har väldigt mycket att jobba på i sitt game.

125 lbs.: Roberto Sanchez vs. Joby Sanchez

- Rear-naked choke!

Hemmafightern Roberto Sanchez slösade ingen tid utan gick genast in för nedtagningar. Ganska snart lyckades han få rygg på motståndaren och säkrade en tight kroppstriangel. Därefter tog det inte lång tid innan han säkrade avslutet. Rear-naked choke vid 1.50 av första ronden. Imponerande.

170 lbs.: Geoff Neal vs. Brian Camozzi

- Rear-naked-ish choke.

Geoff Neal gjorde UFC-debut inför hemmapubliken på bästa möjliga sätt. Neal visade att hans kraftfulla southpaw-striking måste tas på allvar. Han skakade Camozzi och sedan tog han vara på en öppning och slängde på en tight rear-naked choke.

155 lbs.: Jared Gordon vs. Diego Ferreira

Gordon satte i vanlig ordning hög fart från början. Ferreira som gjorde comeback efter två års avstängning pga doping visade dock inga tecken på ringrost. Han är en mycket duktig grappler men stod upp bra i strikingen mot amerikanen. Så pass bra att han träffade med en fin vänsterkrok som fällde Gordon. Ferreira klev in, tog full mount och bombarderade med slag tills dess att domaren Dan Miragliotta hade fått nog och stoppade fighten.

Huvudkort

155 lbs.: Sage Northcutt vs. Thibault Gouti

Den handplockade fransmannen träffade tidigt med hårda slag och Northcutt svarade med att ta ned motståndaren och grinda honom med toppkontroll. I andra ronden träffade Gouti igen och tog, obegripligt nog, topposition istället för att hålla det stående mot den kraftigt skakade Northcutt. Resten av ronden blev fransk burpress till publikens missnöje. Tredje ronden blev ett sömnpiller.

Northcutt fick med sig ett tight domslut. Det blev dock uppenbart att 21-årigen har mycket att jobba på i sitt game. Hans ringhörna har även de en del att jobba på. De gav ett kaotiskt och illa koordinerat intryck. Nåja, han vann åtminstone.

145 lbs.: Steven Peterson vs. Brandon Davis

Davis är en striker och tog fighten på mindre än två veckors varsel. Det var en chansning som betalade sig. Peterson är sannerligen inte någon striker. Han är motsatsen till en striker. Problemet är bara det att han inte heller är brottare eller grappler. Han tok-pressade framåt från första stund och blockerade så många slag han kunde med sitt ansikte. Peterson visade ofattbar tuffhet men var hopplöst på efterkälken matchen igenom och såg inte särskilt bra ut. Hans defensiv var bland de sämre vi sett. Davis tar en säker poängseger. Av någon outgrundlig anledning beslutade UFC att ge dessa två herrar bonus för ’Fight of the night’. Ett mycket märkligt beslut måste jag säga. 

170 lbs.: Thiago Alves vs. Curtis Millender

- Knee KO!

Millender som gjorde sin UFC-debut är en muay thai-striker på 190,5 cm med ett 18 cm övertag i räckvidd. Att ställas mot Thiago Alves i sin första match i UFC är inte någon lätt uppgift. Nykomlingen gjorde emellertid bra ifrån sig. Han var mycket nära att avsluta Alves i första ronden men brassen är tuff och lyckades överleva ronden. I slutet av andra ronden fanns det inget som kunde rädda Alves. Han träffades av ett klockrent knä och domaren avbröt matchen efter 4.17 av rond 2. Imponerande debut av Millender som belönades med $50,000 i bonus för sin insats.

155 lbs.: James Vick vs. Fransisco Trinaldo

James Vick (#12) och Fransisco Trinaldo (#14) bjöd på en intensiv och mycket underhållande första rond. Vick utnyttjade sin längd och jobbade effektivt från utsidan. Trinaldo var inte ofarlig och hans ’overhand vänster’ var nära att träffa. I andra ronden mattades tempot men Vick fortsatte på inslagen linje och plockade poäng från distans. Tredje ronden bjöd på mer av samma. Amerikanen gjorde precis vad som krävdes, inte mer. Han visste att han ledde med 2-0 i ronder och cruisade hem segern i tredje – 29-28 hos alla tre domarna.

Vick berättar i oktagonintervjun att han siktar på toppen och fighters som Khabib och Conor. Han har dock en del att jobba på innan dess. Han har tex en obehaglig tendens att hålla hakan högt samtidigt som han tappar guarden med högerhanden. En bättre fighter än Trinaldo hade kunnat släcka honom.

265 lbs.: Derrick Lewis vs. Marcin Tybura

- The Black Beast!

Texasbaserade Derrick Lewis (#7) är en stor tungviktare. Det blev en svängig första rond där Lewis gjorde en del skada men Tybura (#9) hade mer toppkontroll och tröttade ut jätten. I andra ronden fick polacken tidigt en nedtagning. Lewis nedtagningsförsvar såg riktigt mediokert ut. Tybura fick inte jättemycket uträttat från topposition men han stängde ned amerikanens offensiv. Tredje ronden blev tempofattig och ganska tråkig. Ända fram tills ”The Black Beast” blixtrade till och sänkte Tybura med några hårda svingar i pocket.

Derrick Lewis gjorde inte någon bra match men lyckas ändå få träff i slutet av tredje ronden och stjäl segern – avslut via KO vid 2.48 i tredje ronden. Bonus till Lewis för avslutet dessutom.

170 lbs.: Donald Cerrone vs. Yancy Medeiros

Yancy Medeiros (#15) och Cowboy Cerrone (#11) var på mycket gott humör när de äntrade oktagonen. De visade varandra stor respekt och kramades innan matchen startade. När fighten väl startade var det omedelbar action. Medeiros inledde starkt och landade en del fina träffar. Cowboy kom dock tillbaka i slutet av ronden. Han fick koll på Medeiros timing och använde sin fina teknik för hitta in med sina slag. Med några få sekunder kvar av första ronden träffade han med en hård rak höger och fällde hawaiianen. Just före gonggongen kliver Herb Dean in och avbryter matchen. Cowboy är tillbaka.
Summering

Vi bjöds på riktigt trevlig underhållning från Austin. Hela 8 avslut fick vi bevittna och det kan man inte klaga på. Nivån på den mma vi bjöds på var stundtals svajig, men det vägdes i någon mån upp av underhållningsvärdet.

Hemmapubliken hade all anledning att vara nöjd då flertalet Texas-fighters levererade. Inte minst den väldige Derrick Lewis. ”The Black Beast” är en strategiskt begränsad fighter med usel cardio. Han har dock en portion tur, vass ’killer instinct’ och fullständigt brutal kraft. Det gör det underhållande att kolla på hans matcher. Man vet aldrig vad man får med den karismatiske jätten.

Cowboy Cerrone visade att han fortfarande hör hemma i oktagonen. Jag är dock inte övertygad om att han hör hemma på topp 10. Faktum är att Medeiros har en stil som passar Cowboy någorlunda väl. Mot flertalet på topp 10 skulle den åldrande ’kobojsaren’ få det svårt. Men UFC är överlyckliga när deras mångåriga publikfavorit och kassako håller sig relevant.

Det var allt vi hade att bjuda på för stunden. Nästa helg har vi ytterligare en intressant gala att se fram emot, en med svenskintresse dessutom. Missa inte att besöka Kimura under veckan då vi bjuder på material inför galan.
_____________________

Kimuraredaktionen

Det här inlägget postades i Krönika, Nyheter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.
  • Gunnar Gråskägg

    Bra genomgång. Men man hade hellre läst den igår när galan var färsk.

  • the_immortal

    Bra gala med feta avslut. Klart godkänd.

Fler Krönika: