UFC Fight Night London: Eftertankar – ”ingen bra svensk kväll”

 

Igår lördagen den 17 mars besökte UFC än en gång O2 Arena i London, England. Det var ett på förhand mediokert kort. Få stora namn och många fighters som kom från förluster. Även själva matchmakingen lämnade en hel del att önska. UFC visade alltså återigen att man inte vill slösa krut på den europeiska marknaden. – Bastards!

Det var dessutom ett otursdrabbat kort och i torsdags nåddes vi av beskedet att matchen mellan Jack Marshman (Wales) och Brad Scott (England) hade strukits pga viktproblem för walesaren. Det redan svaga kortet hade förlorat en potentiellt underhållande match med brittisk rivalitet. Eländet slutade dock inte där. Någon timme före galan förlorade vi ytterligare en match när Nasrat Haqparast plockades bort från matchkortet pga en ögoninfektion. Det var ändå tur att det var den matchen och inte någon av de mer högprofilerade matcherna som föll bort. Så, nu har vi gnällt klart så låt oss kika närmare på hur matcherna utspelades.

Underkort

265 lbs.: Mark Godbeer vs. Dmitry Sosnovskiy  

Engelsmannen Mark Godbeer och ryssen Dimitry Sosnovskiy bjöd oss på riktigt medioker mma. Godbeers groundgame är ungefär lika uselt som Sosnovskiys striking och då är det illa. Att Sosnovskiy lyckades avsluta Godbeer i slutet av andra ronden var snarast en gåva från engelsmannen. Vi lämnar detta och går vidare.

155 lbs.: Kajan Johnson vs. Stevie Ray

Två duktiga lättviktare gav oss en teknisk men avvaktande första rond. Andra ronden höjdes tempot rejält och vi fick se fin och jämn mma. I tredje ronden var Ray den pådrivande men det räckte dessvärre inte. Två av domarna gav segern till Johnson som tog hem sin fjärde raka seger. Vi gratulerar kanadensaren och tackar för underhållningen.

205 lbs.: Magomed Ankalaev vs. Paul Craig

Dagestaniern Ankalaev var en obesegrad och mycket hypad UFC-debutant. Han visade att det var motiverat. För att endast ha gått 9 matcher visade han upp ett välutvecklat game. Han dominerade den mediokre skotten i 14 minuter och 59 sekunder. Då slängde Paul Craig helt plötsligt upp en blixtsnabb triangel och submittade Ankalaev. Med EN sekund kvar av matchen – en match han skulle ha förlorat stort. Någon bör köpa en lott ikväll.

145 lbs.: Hakeem Dawodu vs. Danny Henry

Hakeem Dawodu var ytterligare en hypad debutant. Som vi såg i förra matchen var det ingen fördel mot skottar. Den kraftigt nederlagstippade Danny Henry submittade nykomlingen efter 39 sekunder av första ronden. Det hela började med en hård högerhand som fällde Dawodu, därefter visade han fin ’killer instinct’ när han ströp ut kanadensaren med en giljotin. Vi gratulerar Skottland till kvällens andra raka submissionvinst.

170 lbs.: Oliver Enkamp vs. Danny Roberts

I kvällens femte match var det äntligen dags för vår svenske talang. Oliver Enkamp såg fokuserad men lugn ut när han äntrade buren. Tyvärr blev det ingen bra svensk kväll. Enkamp blev tidigt träffad av en fin vänster av southpaw-fightern Roberts. Svensken lyckades överleva genom att låsa upp Roberts mot buren. Efter 2.12 av första ronden träffade han än en gång med en stenhård ”counter left” som fällde Enkamp. Då var kvällen slut för den unge svensken. Oliver är ung och relativt oerfaren men han kommer att komma tillbaka starkare.

185 lbs.: Charles Byrd vs. John Phillips

Två debutanter ställdes här mot varandra. Walesaren Phillips är känd för sin brutala KO-kraft. Amerikanen Byrd var väl medveten om förutsättningarna och slösade ingen tid utan tog omedelbart ned Phillips och etablerade full mount. Han dominerade fullständigt från topposition och visade fin positionell medvetenhet. Efter 3.58 av rond 1 avslutade Byrd fighten med en fin rear naked choke. Det var en imponerande insats av den 34-årige debutanten.

Huvudkort

170 lbs.: Leon Edwards vs. Peter Sobotta

Matchen startade i hyfsat tempo. Edwards träffade och skakade Sobotta med en lång högerkrok och följde med honom ner på mattan. Sobotta var mycket aktiv från rygg och hotade med submissions. I andra ronden fick Edwards en nedtagning men Sobottas aktivitet från rygg gjorde återigen så att Edwards fick mycket lite uträttat. I tredje ronden tog Edwards tag i fighten och i slutet av ronden gjorde han en del skada. Tillräckligt mycket för att domaren skulle avbryta fighten vid 4.59 av rond 3. Det var en måttligt imponerande insats av Leon Edwards och det blev inte bättre när han utmanade Darren Till i oktagonintervjun.

135 lbs.: Tom Duquesnoy vs. Terrion Ware

UFC hade verkligen handplockat gynnsamt motstånd för den talangfulle Duquesnoy. Ware är en mycket tuff men relativt lättläst fighter. Själva matchen höll högt tempo. Duquesnoy visade sin fina striking plockade poäng med kombinationer. Ware visade sin tuffhet och höll konstant press framåt trots fransmannens träffar. Amerikanen har hyfsade händer men saknar kraft för att göra ordentlig skada. Det ska Duquesnoy vara tacksam för då amerikanen träffade honom en hel del. Det var en okej match men känslan vi lämnades med efteråt var att vi hade väntat oss mer av den hypade fransmannen. Han fick förvisso med sig domslutet – ett mycket tveksamt sådant – men han imponerade inte.

205 lbs.: Jan Blachowicz vs. Jimi Manuwa

Så var det dags för kvällens co-main event. Dessa herrar hade mötts en gång tidigare och den gången vann Manuwa via domslut i en trist match. Nu möttes de igen och vi hoppades på en annorlunda matchbild. Det blev det också – det blev en riktigt bra fight. Manuwa pressade framåt och letade lägen för sina stenhårda slag. Blachowicz inledde aningen avvaktande, han var defensivt fokuserad och väntade på kontringslägen. Knappt 3 minuter in i matchen träffade Blachowicz med en fin kombination som fällde Manuwa. Hemmafightern lyckades överleva men polacken tog över momentumet och vann ronden klart. I andra ronden fortsatte Manuwa pressa framåt och avlossade stenhårda tekniker. Polacken var dock fortsatt farlig med sina kontringar. De bytte slag och blev båda träffade upprepade gånger. Det var en jämn och mycket intensiv rond som kan ha gått åt endera håll. Tredje ronden var jämn men Blachowicz jabb var skillnaden. Han träffade kontinuerligt och plockade poäng. I slutet av ronden fick han en dessutom en nedtagning och skingrade alla eventuella tvivel. En mycket fin vinst för Blachowicz som genomförde en bra match.

265 lbs.: Fabricio Verdum vs. Alexander Volkov

Nummer #3 mot nummer #7 ställdes mot varandra i kvällens huvudmatch. Den f.d. mästaren Fabricio Werdum tog sig an den svåre ryske strikern Alexander Volkov. Det tog inte många sekunder innan Werdum fick en single leg och tog ned ryssen. Från topp kontrollerade han och jobbade med ground and pound. I slutet av ronden kom Volkov upp och gjorde en del skada med sin striking.

I andra ronden sjönk tempot och vi fick se avvaktande ’stand up’ tills Werdum fick en ny nedtagning. Han jobbade med ground and pound och gjorde vad som krävdes för att ta hem ännu en rond. I tredje ronden svullnade Werdums öga upp och han återgick till sin gamla strategi att ”kasta-sig-på-rygg-så-fort-tillfälle-ges” – okej det var kanske en överdrift. Volkovs striking gav honom rond 3. I fjärde ronden gjorde Volkov mer skada med sin striking. Werdum försökte dra guard men ryssen ställde sig upp och fortsatte jobba metodiskt med sin striking. I slutet av ronden fick han in några fina träffar och fällde brassen till marken. Han klev in och avlossade några hårda slag som fick domaren att avbryta fighten. Efter 1.38 av rond 4 vann Volkov via KO. Mycket imponerande och en tung skalp för ryssen.

Sammanfattning

Kortet levererade över förväntan. Det kan väl i någon mån hänga samman med att förväntningarna var väldigt lågt ställda. Hur som helst blev det en småtrevlig mma-kväll. Vi tv-tittare och 16,274 åskådare på plats fick trots allt lite valuta för pengarna.

John Gooden och Dan Hardy lotsade oss genom kvällen. De gjorde en stabil insats. De är samspelta och kunniga.

Upsets

Upsets skulle kunna sägas vara kvällens tema. Kajan Johnson och två hårt nederlagstippade skottar – Paul Craig och Danny Henry – inledde trenden med överraskande vinnare. Jan Blachowicz och Alexander Volkov fortsatte trenden när de tog riktigt imponerande segrar mot topprankade motståndare.

Förlorarna

Fabricio Werdum åkte på en tung förlust och det dröjde inte länge innan Colby Covington häcklade honom på Twitter – salt i såren från den alltid lika sympatiske Covington. Trots att tungviktsdivisionen är väldigt tunn kan detta mycket väl ha varit spiken i kistan för Werdums titelambitioner. Vid 40 års ålder och en lång mma-karriär bakom sig är oddsen inte alltför gynnsamma. Detsamma skulle kunna sägas om den 38-årige Jimi Manuwa som åkte på ytterligare ett tungt nederlag.

Två hypade debutanter i form av Magomed Ankalaev och Hakeem Dawodu åkte även de på tunga förluster.   Unge Dawodu fick inte mycket uträttat innan han somnade i en giljotin. Ankalaev han åtminstone visa – i 14 minuter och 59 sekunder – att han är en kompetent fighter.

Oliver Enkamp förlorade tyvärr sin andra raka UFC-fight. Han ställdes förvisso mot tufft motstånd i form av engelsmannen Danny Roberts, men att åka på en KO-förlust efter drygt 2 minuter in i matchen är riskabelt för jobbtryggheten. Det finns gott om exempel på fighters som har fått gå med 0-2 i record. I synnerhet i en tuff division som weltervikt. Vi håller dock tummarna för att Oliver ges ytterligare (minst) en chans att bevisa sig i UFC.

Vinnarna

Jan Blachowicz och Alexander Volkov får ses som kvällens stora vinnare. De fick dessutom $50,000 i bonus för sina insatser. Paul Craig är också en stor vinnare då även han fick $50,000 i bonus och dessutom räddade jobbet med en (1) sekund kvar av en fight som han var på väg att förlora stort. Nu återstår bara för skotten att utveckla alla delar av sitt game – rejält – så kanske han trots allt har en framtid i UFC.
___________________________

Kimuraredaktionen

0
Dana Sad
Dana Happy

Conor McGregor hyllar Bas Rutten

Conor McGregor har blivit mycket känd för sitt trash talk mot diverse fighters, men ibland passar han även på att hylla sina föregångare.

Nyligen befann sig den irländske stjärnan på Bas Ruttens gym.

McGregor skrev sedan på Instagram ett långt hyllningsmeddelande till Rutten, som han bland annat kallade pionjär inom sporten.

Det här kunde man läsa:

 

View this post on Instagram

 

At the legendary Bas Ruttens gym tonight. Elite MMA. Behind us is the original UFC heavyweight belt that Bas won. Becoming the first European MMA fighter to win a UFC title. To this day there have only been 5 European UFC champions. Bas also secured his nations flag Holland, on the new design UFC belt with this win, as Holland was one of the first 8th countries to birth a UFC world champion. Ireland is on this list also. The belt below the UFC belt is his Pancrase World title. True MMA fans will know Pancrase as one of the first, somewhat form of no holds barred fighting to appear from Japan. A sport where the knuckles were bare but striking with the closed fist to the head was still not allowed. The fist had to be open. It led to heavy open hand clatters becoming the choice of weapon here. The strike was ALWAYS with the bone/knuckle at the end of the palm, connected to the wrist. I’m not sure what the actual name of this bone is, but I like to call it the nom nom knuckle. When Khabib was holding onto my legs against the fence in that first round, I was clattering him with this knuckle right into the temple, over and over. Feeding it to him. Hence nom nom. Devastating blows can be caused with this knuckle, and some of Bas’s greatest highlights are of this shot. A clean open palm strike, straight down the pipe from a standing position, putting the opponent out cold. Fascinating to see. Bas was also one of the originators of the high elbow guillotine, in fighting competition. You will see it frequently now and some fighters have modeled their careers and even fight nicknames off this great submission move. Bas, although not known for his grappling, was one of the first men to win with this technique. Fascinating to watch. I suggest you do. Bas Rutten highlights. Bas also had a training voice recording out, where he would call out MMA combinations and drills. My coach would play it on the radio and we would work. “Double knee, liver shot, 10 sprawls” Bas was the first person to teach me how to piece MMA style combinations together. And it was through a C.D on the radio. Bas Rutten ladies and gentlemen. What a pioneer. “El Guapo” they call him. A PROPER GOER

A post shared by Conor McGregor Official (@thenotoriousmma) on

At the legendary Bas Ruttens gym tonight. Elite MMA.
Behind us is the original UFC heavyweight belt that Bas won.

Becoming the first European MMA fighter to win a UFC title. To this day there have only been 5 European UFC champions.

Bas also secured his nations flag Holland, on the new design UFC belt with this win, as Holland was one of the first 8th countries to birth a UFC world champion.
Ireland is on this list also.

The belt below the UFC belt is his Pancrase World title. True MMA fans will know Pancrase as one of the first, somewhat form of no holds barred fighting to appear from Japan. A sport where the knuckles were bare but striking with the closed fist to the head was still not allowed.

The fist had to be open. It led to heavy open hand clatters becoming the choice of weapon here. The strike was ALWAYS with the bone/knuckle at the end of the palm, connected to the wrist.

I’m not sure what the actual name of this bone is, but I like to call it the nom nom knuckle.

When Khabib was holding onto my legs against the fence in that first round, I was clattering him with this knuckle right into the temple, over and over.

Feeding it to him.
Hence nom nom.

Devastating blows can be caused with this knuckle, and some of Bas’s greatest highlights are of this shot. A clean open palm strike, straight down the pipe from a standing position, putting the opponent out cold. Fascinating to see.

Bas was also one of the originators of the high elbow guillotine, in fighting competition. You will see it frequently now and some fighters have modeled their careers and even fight nicknames off this great submission move.

Bas, although not known for his grappling, was one of the first men to win with this technique. Fascinating to watch. I suggest you do. Bas Rutten highlights.

Bas also had a training voice recording out, where he would call out MMA combinations and drills. My coach would play it on the radio and we would work.
“Double knee, liver shot, 10 sprawls”

Bas was the first person to teach me how to piece MMA style combinations together. And it was through a C.D on the radio.

Bas Rutten ladies and gentlemen.
What a pioneer. “El Guapo” they call him.
A PROPER GOER

McGregor gick senast match under UFC 229 i oktober, där han mötte lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov  och förlorade via submission i fjärde ronden. Han är just nu avstängd fram till april för sin inblandning i bråket som utbröt efter mötet.

Det ser ut som att van vid sitt återvändande kommer att möta Donald Cerrone om interimbältet i lättvikt.

Vad tycker ni om McGregors hyllning?

Läs mer
+4
Dana Sad
Dana Happy

Dokument: Charles ”Krazy Horse” Bennett

Det här är historien om en av de mest ökända professionella fighters som någonsin fångat medial uppmärksamhet. Många är de notiser och kortare artiklar som flimrat förbi om alla galenskaper som rör denne man, eller som han själv rört sig i. Från rena tokigheter, till avskyvärda brott – men likväl även spektakulära prestationer inom MMA. Det här är historien om lättviktaren Charles ”Krazy Horse” Bennett.

Charles Bennett föddes i Gainesville i norra Florida 1979 som den näst äldste sonen bland elva syskon – samtliga med olika fäder. Vid åtta års ålder flyttade han till den hälften så stora staden Ocala för att bo med sin far, sex mil söderut från Gainesville. Detta då hans mor arresterades för narkotikabrott. Även pappan var dock drogmissbrukare vid denna tid.

Mot den bakgrunden är det kanske inte så konstigt att Bennett ständigt hamnade i trubbel. Var det inte snatterier så var det slagsmål. Och så vidare. Han har själv beskrivit sig som familjens ”svarta får”, vilket inte vill säga lite i en så brokig skara.

Amerikansk fotboll, droger och MMA

Charles idrottsliga talang upptäcktes tidigt och i gymnasiet spelade han för skollaget i amerikansk fotboll. Han spelade på flera olika positioner, bland annat linebacker och defensive linesman, positioner som normalt sett besätts med stora, tunga spelare. Men säg den lycka som varar. Redan under andra året kastades Bennett ut ur laget efter disciplinära problem. Kort därpå kastades han även ut ur faderns hem efter meningsskiljaktigheter. Till slut hoppade han även av gymnasiet och började försörja sig genom narkotikaförsäljning på heltid. Detta yrkesval ledde till att han vid ett par tillfällen fälldes för narkotikabrott och han avtjänade också tid i fängelse. Mellan ett par vändor bakom galler, uppsökte han en kampsportsklubb och började träna MMA. Tränarna vid klubben imponerades av ynglingens kraft och snabbhet men var bekymrade över att han fortsatt höll på med att sälja droger. Efter att Bennetts första barn fötts, blev han dock mer motiverad att ge upp den livsstilen och försörjningskanalen. Som ett steg mot ett mer ”normalt” liv la han ner det mesta av knarkförsäljningen och fokuserade mer på MMA. Helt och hållet gick ändå ränderna inte ur och han fälldes fortsatt då och då för narkotikarelaterade brott.

Ett livsavgörande möte

Charles Bennett har själv sagt att en av de viktigaste händelserna i hans liv, var då han träffade Terry Trebilcock jr, grundare och ägare av MMA-organisationen King of the Cage. De kom snabbt överens om att ”Krazy Horse”, som innan KOTC-debuten gått fem proffsmatcher med ett facit på 3-2, skulle skriva på för Trebilcocks då relativt nystartade organisation. Bennetts KOTC-debut skedde 2001 mot ingen mindre än Duane ”Bang” Ludwig, antagligen mest känd för att ha UFC:s snabbaste knockoutseger någonsin (6 sekunder) samt nuförtiden som T.J. Dillashaws coach. Ludwig avgick med segern via submission i andra ronden. Bennett gav helt enkelt upp för att han var totalt utmattad. Det var efter denna match som Bennett insåg att det inte räcker med att ha talang för att slåss – man måste träna också, för att kunna rå på bra motståndare.

Med intensifierat fokus på såväl konditions- som nischad färdighetsträning gick det klart bättre för floridianen, som i sina kommande tio matcher under åren 2001-04 vann nio och endast förlorade en. Från 3-3 till 13-4, således. Förvisso mot blandat motstånd och under varierande organisationers flagg. När det däremot var dags för ytterligare ett kliv upp i motstånd, märktes det ganska snabbt att det fuskats en smula med jiu jitsu-träningen. De kommande fem matcherna innebar endast en seger (KO) men fyra förluster – samtliga via submission. Av nämnda fem fighter arrangerades fyra av KOTC och den femte i Pride, där Bennett mötte publikfavoriten Takanori Gomi (och förlorade via kimura i första ronden). Även fortsatt har det varit blandat och givet i karriären. Mellan 2001-2018 har den ”galna hästen” gått likaledes galna 71 (!) professionella MMA-matcher, under totalt 29 (!!) olika arrangörer. Det innebär ett genomsnitt på över fyra matcher per år, varje år – i 17 år. Givet att han under den tiden också då och då suttit bakom galler, blir det verkliga antalet matcher per aktiva år, än högre.

Brottskarriär

Bennett har – i skrivande stund, kanske man bör lägga till – fällts för grova brott eller brott av normalgraden över 20 (!) gånger. Narkotikabrott. Partnermisshandel. Bedrägerier. Med mera. Till en av de grövre historierna hör när han 2013 blev förolämpad under en sparringsession i Albuquerque, New Mexico, av den före detta lokale brottningsmästaren Tyler East. Bennett lämnade gymmet utan ett ord… bara för att kort därpå återvända med ett järnrör i handen. Med röret slog han East sönder och samman. Brottaren skadade såväl knän som armbåge och revben allvarligt. Bennett dömdes sedermera för aggravated battery with grievous bodily harm, vilket ungefär motsvarar grov misshandel och grovt vållande av kroppsskada (med det senare som följd av det förra). Floridianen har också dömts för misshandel av en gravid kvinna. Trots alla dessa förseelser har Bennetts längsta sammanhängande fängelsesittning varit två och ett halvt år, en tid han satt av vid Blackwater River-fängelset i Milton i Floridas nordvästra hörn.

Konflikten med ”Yxmördaren”

I samband med en Prides nyårsgala 2005 ska legendaren Wanderlei ”The Axe Murderer” Silva och Krazy Horse hamnat i bråk, där Bennett hävdar att han – efter att först ha strypts ut av Wanderleis BJJ-coach Cristiano Marcello – knockat den många kilo tyngre Silva, en historia som backas upp av Matt Lindland. Den biten finns dock inte fångad på film, till skillnad från Marcellos utstrypning av Bennett. Silva däremot förnekar kategoriskt att han någonsin skulle blivit knockad av fjäderviktaren. Därefter har ”galna hästen” och ”yxmördaren” varit i öppen konflikt i över tio år. Och 2016 nådde dispyten ännu en kulmen, när de råkade i luven på varandra igen.

I klippet nedan (ca 3 min) kan ni se Joe Rogan och Yves Edwards prata om Krazy Horse och konflikten med Wanderlei Silva:

Smeknamn

Charles Bennett är mest känd i MMA-världen som just Krazy Horse. Men vid ett par tillfällen har fightern försökt tvätta sin image och av olika skäl gå under andra smeknamn.

2009 gjorde Bennett dock sitt första försök att gå från galning till förebild i det allmänna medvetandet. Han bejakade fortfarande sin galna sida men med mer fokus på kaos än på sinnestillstånd. In kom; ”Kid Khaos”. Det varade dock inte så länge, utan Krazy Horse var snart tillbaka på banan igen. Åtminstone fram till bytet till sitt näst mest kända epitet: ”Felony” (ungefär ”grovt brott”). Kampsportstidningen Foot&Fist fick en intervju med den kontroversielle MMA-utövaren vid tillfället och bad honom berätta om namnbytet. Varför Felony?

Yeah… Because everyone thinks I’m crazy. Everyone thinks I’m crazy, so I figured if I come out with “Felony” and I go to speaking — and I don’t tell you I’m crazy; I don’t tell you I used to go by that name or anything — when you meet me, you won’t have that persona already embedded in your mind that I’m crazy. All you’ll know is, “Hey, this guy’s got some felonies.”

Men det handlade inte enbart om en önskan att inte dömas på förhand som galen. ”Felony” ska också ses som en akronym, även om man lätt får känslan att namnet fyllts med nedan innehåll i efterhand:

“Felony” stands for “Fuck Everybody Left Offended Next Year.” That’s what “Felony” stands for. Fuck everybody left offended. And I came up with this name when I was in prison. I had to come up with my own name that I was comfortable with being called, and that’s what I came up with: “Felony.” And it stands for Fuck. Everybody. Left. Offended. Next. Year. And man… It’s fucking awesome.

Inte bara vem som helst, utan också var som helst

MMA har en diger historia av märkliga arrangörer. Allt från att i USA endast kunna hålla galor i urinvånarreservat på den tid då sporten var olaglig i stora delar av landet, till exempelvis nutidens östeuropeiska eller japanska galor med bisarra variationer av MMA. Även i Sverige har vi haft ”galor” som hört till de mer märkliga arrangemangen, som exempelvis det i en villaträdgård i Avesta. Men frågan är om inte priset ändå tas av porrsajten CamSoda, som arrangerade en egen MMA-gala under våren 2018. Om ”Krazy Horse” var en av kämparna på AFC 24, också marknadsfört under namnet ”Camsoda Legends”? Naturligtvis. Vem hade trott något annat? Absolute Fighting Championship – eller AFC – som på papperet var arrangör av galan, var alltså den tjugonionde organisationen under vars flagg den spretige fightern gick match. Charles Bennett är bara en i raden av många MMA-fighters som går efter mottot ”vem som helst” i fråga om motståndare – men mer unikt är kanske hans uppenbara ”var som helst” i fråga om plats och arrangör.

Charles Bennett gick sin senaste proffsmatch i MMA så sent som i juni 2018 (förlust via submission tidigt i andra ronden) samt en bare knuckle-match i slutet av augusti samma år, där han bröt handen tidigt i matchen. I år fyller han 40 men har inga uttalade planer på att gå i pension. Klokheten i att ännu fortsätta efter det liv och den karriär Bennett haft kan ifrågasättas. Samtidigt går det knappast att förneka risken för att, som Edwards säger i det länkade klippet ovan, Charles Bennett utan MMA hade varit ”den där killen som hänger utanför 7-Eleven”. Onekligen ett märkligt och i många avseenden tragiskt livsöde. Onekligen en på många sätt obehaglig person. Och, onekligen en underhållande fighter:

Källor: Crime in Sports, Foot&Fist, Sherdog, VICE, Wikipedia

Läs mer
+8
Dana Sad
Dana Happy

UFC Phoenix: Kimuras läsare och redaktion tippar Velasquez vs Ngannou

I helgen äger UFC Phoenix rum och huvudmatchen utspelar sig mellan den forne tungviktsmästaren Cain Velasquez och den forne titelutmanaren, Francis Ngannou. I galans co-main event tar sig den irländska draken Paul Felder sig an James ”The Texecutioner” Vick.

Nu är allas rader satta och det är en väldigt svårtippad gala vi har framför oss. Det råder delade meningar på redaktionen om vilka som vinner sina respektive matcher på huvudkortet. Majoriteten tror att Velasquez besegrar Ngannou och 71 procent av er tror att han har vad som krävs för att besegra den hårt slående Ngannou.

Den största favoriten hos er läsare är Cynthia Calvillo och vi på redaktionen är benägna att hålla med. 81 procent av er tror att mexikan/amerikanskan har vad som krävs. Den mest svårtippade matchen under galan faller på Vicente Luque vs Bryan Barberena. En jämn omröstning som låg på 50/50 på båda herrar ett tag, men Barberena drar det längsta strået som knapp favorit, 52 procent hos er läsare.

Nedan kan ni ta del av intressant fakta och statistik för kvällens matcher.

HUVUDMATCH

Cain Velazquez

 • Födelsedatum: 28 juli 1982 (36 år)
 • Nationalitet: Mexikan/Amerikan
 • Vinst/förlustsvit: 1 vinst
 • MMA-facit: 14-2
 • Knockouts: 12 stycken
 • Submissions: 0 stycken
 • Domslutsvinster: 2 stycken

VS

Francis Ngannou

 • Födelsedatum: 5 september 1986 (32 år)
 • Nationalitet: Kamerunier
 • Vinst/förlustsvit: 1 vinst
 • MMA-facit: 12-3
 • Knockouts: 8 stycken
 • Submissions: 4 stycken
 • Domslutsvinster: 0 stycken

CO-MAIN

Paul Felder

 • Födelsedatum: 25 april 1984 (34 år)
 • Nationalitet: Amerikan
 • Vinst/förlustsvit: 1 förlust
 • MMA-facit: 15-4
 • Knockouts: 10 stycken
 • Submissions: 1 stycken
 • Domslutsvinster: 4 stycken

VS

James Vick

 • Födelsedatum: 23 februari 1987 (31 år)
 • Nationalitet: American
 • Vinst/förlustsvit: 1 förlust
 • MMA-facit: 13-2
 • Knockouts: 3 stycken
 • Submissions: 5 stycken
 • Domslutsvinster: 5 stycken

MATCH #3

Cortney Casey

 • Födelsedatum: 5 maj 1987 (31 år)
 • Nationalitet: Amerikan
 • Vinst/förlustsvit: 1 vinst
 • MMA-facit: 8-6
 • Knockouts: 3 stycken
 • Submissions: 3 stycken
 • Domslutsvinster: 2 stycken

VS

Cynthia Calvillo

 • Födelsedatum: 13 juli 1987 (31 år)
 • Nationalitet: Amerikan/Mexikan
 • Vinst/förlustsvit: 1 vinst
 • MMA-facit: 7-1
 • Knockouts: 2 stycken
 • Submissions: 3 stycken
 • Domslutsvinster: 2 stycken

MATCH #4

Alex Caceres

 • Födelsedatum: 20 juni 1988 (30 år)
 • Nationalitet: Amerikan
 • Vinst/förlustsvit: 1 vinst
 • MMA-facit: 14-11(1)
 • Knockouts: 3 stycken
 • Submissions: 5 stycken
 • Domslutsvinster: 6 stycken

VS

Kron Gracie

 • Födelsedatum: 11 juli 1988 (30 år)
 • Nationalitet: Brasilianare
 • Vinst/förlustsvit: 4 raka vinster
 • MMA-facit: 3-0
 • Knockouts: 0 stycken
 • Submissions: 4 stycken
 • Domslutsvinster: 0 stycken

MATCH #5

Vicente Luque

 • Födelsedatum: 27 november 1991 (27 år)
 • Nationalitet: Brasilianare
 • Vinst/förlustsvit: 3 raka vinster
 • MMA-facit: 14-6-1
 • Knockouts: 7 stycken
 • Submissions: 6 stycken
 • Domslutsvinster: 1 stycken

VS

Bryan Barberena

 • Födelsedatum: 3 maj 1989 (29 år)
 • Nationalitet: Amerikan
 • Vinst/förlustsvit: 1 vinst
 • MMA-facit: 14-5
 • Knockouts: 10 stycken
 • Submissions: 2 stycken
 • Domslutsvinster: 2 stycken

MATCH #6

Andre Fili

 • Födelsedatum: 25 juni 1990 (28 år)
 • Nationalitet: Amerikan
 • Vinst/förlustsvit: 1 förlust
 • MMA-facit: 18-6
 • Knockouts: 8 stycken
 • Submissions: 3 stycken
 • Domslutsvinster: 7 stycken

VS

Myles Jury

 • Födelsedatum: 14 april 1988 (30 år)
 • Nationalitet: Amerikan
 • Vinst/förlustsvit: 1 förlust
 • MMA-facit: 17-3
 • Knockouts: 8 stycken
 • Submissions: 5 stycken
 • Domslutsvinster: 4 stycken
Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy

Bellator 216: Resultat

Under natten ägde Bellator 216 rum där huvudmatchen stod mellan två brittiska topptalanger i weltervikt, Michael “Venom” Page och Paul Daley. Efter 5 ronder slutade matchen med en enhällig domslutsvinst för Page. Då matchen var en del av den welterviktsturnering som Bellator anordnat kommer Page i sin nästa match att möta Douglas Lima i turneringens semifinaler. Direkt efter matchen kritiserade Page sin motståndares insats och passade även på att hylla sin nästkommande motståndare.

He didn’t come here to fight. MVP came here to fight. He was bragging about being a knockout artist, but he went for takedowns, and he still didn’t do shit on the floor. It will be an absolute honor to share the cage with someone I respected the second I joined Bellator … I’ve always had massive amounts of respect for this man.

Förutom matchen mellan Page och Daly bjöd även galan på en match mellan de två tungviktsveteranerna Roy Nelson och Mirko “Cro Cop” Filipovic. Efter 3 ronder stod “Cro Cop” som vinnare via enhälligt domslut. Efter matchen valde “Cro Cop” att hylla sin motståndare, som han kallade tuff. Nedan kan ni se det fulla resultaten från galan.

Roy is tough, a hard puncher. I will say it was more mentally hard for me than physically. It’s always hard to go into rematch when you lose the first fight.

Huvudkort

 • Michael Page besegrar Paul Daley via enhälligt domslut (48-47, 48-47, 48-47).
 • Mirko Filipovic besegrar Roy Nelson via enhälligt domslut (30-27, 29-28, 29-28).
 • Cheick Kongo besegrar Vitaly Minakov via enhälligt domslut (30-27, 29-28, 29-28).
 • Yaroslav Amosov besegrar Erick Silva via enhälligt domslut 29-27, 29-28, 29-28).
 • Valerie Loureda besegrar Colby Fletcher via knockout – Rond 1, 2:55.
 • Underkort

 • Tyrell Fortune besegrar Ryan Pokryfky via knockout – Rond 1, 2:21.
 • Nekruz Mirkhojaev besegrar Patrick Casey via submission (neck crank) – Rond 3, 1:18.
 • Vinicius De Jesus besegrar Rodolpho Barcellos via knockout – Rond 1, 3:46.
 • Kemran Lachinov besegrar Kastriot Xhema via submission (kneebar) – Rond 2, 0:53.
 • Justin Sumter besegrar Reginaldo Felix via submission (rear naked choke) – Rond 2, 3:27.
 • Jesse Kosakowski besegrar Rodolfo Rocha via submission (rear naked choke) – Rond 2, 3:05.
 • Demetrius Plaza besegrar Andrews Rodriguez via enhälligt domslut (29-28, 29-27, 29-27).
 • Bellator 216 ägde rum den 16:e februari i Uncasville, USA.

  Läs mer
  0
  Dana Sad
  Dana Happy

  Marlon Moraes: ”TJ Dillashaw är bara mästare på pappret”

  Sist vi såg bantamviktsmästaren TJ Dillashaw inne i oktagonen så utmanade han flugviktsmästaren Henry Cejudo om dennes titel. Matchen slutade dock endast sekunder in i första ronden då Cejudo stod som segrare vi teknisk knockout. Efter matchen var det inte helt solklart vad som kommer att hända härnäst för varken Dillashaw eller Cejudo, ett av alternativen har dock varit en returmatch mellan de två.

  Någon som inte är nöjd med ett eventuellt returmöte mellan Cejudo och Dillashaw är bantamviktaren Marlon Moraes, som anser sig vara nästa utmanare om titeln. I en intervju med MMAFighting berättade Moraes att han anser att det logiska vore om han möter Dillashaw och Cejudo tar sig an Joseph Benavidez.

  I think it’s logical. Cejudo fights Joseph Benavidez, and I fight Dillashaw, and the winners may meet each other. It makes a lot of sense. It’s not good for Dillashaw, but it’s good for me, and it’s a good scenario for the UFC. I think I’ve done enough, everybody wants to fight one day for the title, but people don’t want to take the hard way.

  I samma intervju förklarade Moraes även varför han anser sig vara nästa titelutmanare i bantamvikt. Det bygger till stor del på den vinst han tog i sin senaste match över Raphael Assuncao och UFCs VDs, Dana Whites, löfte inför den matchen.

  Even Dana said when he was promoting my fight with Assuncao, this fight’s going to get a clear cut contender for the 135-pound division, and now he has a clear cut contender. And man, come on, ‘I want to go down, I want to go up, I want to stay, I want to do this and that,’ come on. He’s the champion. He has to do what the fans want to see, and he has to do what the UFC wants him to do.

  Moraes avslutade med att påstå att Dillashaw endas är viktklassens mästare på pappret medan han själv är den bästa bantamviktaren i nuläget.

  My friend, he’s a champion on paper, but I am the best 135er on the planet, and nobody can deny that. That belt should be around my waist, because I earned it and I fought, and I didn’t lose. I won. The champion should be the one that won the last fought. I’m the best 135er on the planet right now.

  Moraes gick sin senaste match på UFC Fortaleza som ägde rum den 2:a februari och då stod han som segrare över Assuncao via submission i första ronden.

  Läs mer
  -1
  Dana Sad
  Dana Happy

  Video
  James Vick försvarar Khabib Nurmagomedovs handlingar under UFC 229

  Senast vi fick se lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov i oktagonen var under UFC 229. Förutom att då besegra den forne mästaren Conor McGregor hoppade Nurmagomedov även ut från oktagonen som del i ett stort bråk som ägde rum mellan McGregors och Nurmagomedovs träningskamrater. Händelserna ledde till att McGregor, Nurmagomedov och flera av Nurmagomedovs träningskamrater fick sanktioner från Nevadas Idrottskommité, vilket för Nurmagomedovs del landade på böter på cirka 4.5 miljoner kronor och flera månaders avstängning.

  Under mediadagen inför helgens UFC Phoenix valde lättviktaren James Vick att ge sin syn på saken och han ansåg att Nurmagomedovs handlingar var rättfärdigade. Detta då McGregor hade talat illa om Nurmagomedovs familj inför matchen.

  What do you expect? I mean, he talked about the dude’s family, his father. I mean, of course some people can’t just turn that off after the fight. So you’ve got to understand the individual you’re dealing with. Sometimes people are gonna do what they do and go crazy like that.

  Vick berättade även att han inte heller håller med om straffet som Nurmagomedov fick av Nevadas Idrottskommité, som landade på kraftiga böter och en avstängning på ett antal månader.

  I mean, I don’t really think that he should get in major trouble for that. I mean, no one got hurt. Let’s be realistic. They’re like, ‘Oh, well, this could have happened. Well, it didn’t, though. No one really got hurt and nothing came of it.

  Likt vad tungviktsmästaren Daniel Cormier gjorde tidigare i veckan valde Vick att hylla Nurmagomedovs sätt att hantera sina lagkamraters böter.

  I respect Khabib for sticking up for his boys like that. I 100% respect him.

  Vick kommer att gå sin nästa match under UFC Phoenix som äger rum den 17:e februari i Phoenix, USA.

  Läs mer
  -1
  Dana Sad
  Dana Happy

  UFC Phoenix: 3 fighters missar vikten

  Natten till måndag kommer UFC Fight Night att hållas i Phoenix i Arizona, där Cain Velasquez möter Francis N’Gannou i tungvikt under galans huvudmatch. Tiigare idag hölls invägningarna inför galan, där 3 fighters missade vikten.

  Den kvinnliga stråviktaren Jessica Penne missade vikten med 118 lbs och motståndaren Jodie Esquibel klarade sig med 115.5 lbs.

  Forne bantamviktsmästaren Renan Barao har haft problem med viktminskning inför tidigare matcher och missade nu gränsen på 136 lbs då han hamnade på 138 lbs.

  Både Penne och Barao kommer att få betala böter på 20 procent av sin purse.

  Den sista fightern att missa vikten var Manny Bermudez, som vägde hela 4 lbs för mycket inför sitt möte med Benito Lopez, som vägde 135.5 lbs. Manny kommer få betala 30% av sitt gage till Lopez.

  Som tur klarade både Cain och Francis vikten.

  Här kan vi se resultaten för alla fighters:

  Huvudkort:

  • Francis Ngannou (258) vs. Cain Velasquez (248)
  • James Vick (156) vs. Paul Felder (155.5)
  • Cortney Casey (116) vs. Cynthia Calvillo (116)
  • Alex Caceres (146) vs. Kron Gracie (146)
  • Vicente Luque (171) vs. Bryan Barberena (170.5)
  • Andre Fili (145.5) vs. Myles Jury (146)

  Underkort:

  • Jimmie Rivera (135) vs. Aljamain Sterling (136)
  • Benito Lopez (135.5) vs. Manny Bermudez (140)
  • Ashlee Evans-Smith (126.0) vs. Andrea Lee (125.5)
  • Scott Holtzman (156) vs. Nik Lentz (155.5)
  • Renan Barao (138) vs. Luke Sanders (135.5)
  • Jessica Penne (118) vs. Jodie Esquibel (115.5)
  • Aleksandra Albu (114.5) vs. Emily Whitmire (116)
  Läs mer
  -7
  Dana Sad
  Dana Happy

  Daniel Cormier berömmer Khabib Nurmagomedov för att han betalar lagkamraternas böter

  Tungviktsmästaren Daniel Cormier har under en längre tid tränat med lagkamraten och lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov på American Kickboxing Academy och är van vid att se den ryske mästaren visa upp sina kampsportsfärdigheter. Men Cormier vill nu berömma Khabib för hur han hanterat sviterna av det bråket som uppstod, efter Khabibs match mot Conor McGregor under UFC 229.

  Khabib hoppade efter mötet ut ur buren för att attackera McGregors tränare Dillon Danis. Khabibs lagkamrater Abubakar Nurmagomedov and Zubaira Tukhugov blev även de involverade i bråket när de utbytte slag med McGregor inne i buren. Khabib betalade både för sig och sina lagkamrater.

  Det här berättade Cormier via The MMA Hour:

  I think that Khabib is doing the most honorable thing I’ve ever seen in my life. Not many guys will pay the fine, the 500 grand, also pay the fines of your teammates and brothers. He’s paying their money too. Whatever they fine [Abubakar and Tukhugov], he’s gonna pay it too. Those are his brothers. They were acting to help him, I guess. They’re suspended longer, he will sit with them. That’s one thing about those guys and their lifestyle and their community is that they are family at the highest level and what he’s doing is so honorable. Not many people would do that. He’s doing it with the idea that even if they take his title, it does not mean more to him than standing next to his brothers. It doesn’t get any better than that. I appreciate it. I do think the fine was steep. Whatever.

  He also said that he’s not gonna fight there anymore. He’s very firm in his approach, he’s very firm in what he wants to convey to the world. I’m very proud of him. I’m proud of the man that Khabib has become from the moment he walked into AKA to who he is today, I’m very proud of him.

  De fick alla avstängning och böter för händelsen, där Khabib fick betala 500000 dollar plus 9 månaders avstängning, medan Abubakar och Zubaira fick böter på 25000 dollar var.

  Läs mer
  +3
  Dana Sad
  Dana Happy
  UFC Phoenix: Francis Ngannou vs. Cain Velasquez - Matchkort

  Video
  UFC Phoenix: Matchkort, Sändningstider, Odds, Statistik, Diskussion

  Denna helg kommer UFC att återvända till USA då Phoenix, Arizona bli platsen för nästa gala. Vi får då se två av de främsta tungviktarna göra upp i en match som kan bana vägen för en framtida titelmatch.

  Cain Velasquez gör comeback mot Francis Ngannou

  Den tidigare UFC-mästaren i tungvikt, Cain Velasquez (14-2) kommer efter 2,5 års frånvaro nu att återvända till oktagonen. Han erövrade sin titel redan 2010 när han besegrade Brock Lesnar genom teknisk knockout i 1:a ronden. Kort efter detta förlorade han titeln till Junior dos Santos på samma sätt som Lesnar men lyckades kort efter detta revanschera sig mot dos Santos. Efter detta försvarade han titeln två gånger, däribland mot dos Santos än en gång, innan han förlorade bältet till Fabricio Werdum. Efter detta mötte han Travis Browne i juli 2016 där han vann genom TKO.  En returmatch mot Werdum var därefter länge inplanerad men Velasquez har tvingats tacka nej till att fightas på grund av benutväxter. Han är nu äntligen fit for fight.

  Denna gala ställs han mot den för ett år sedan mycket hypade Francis Ngannou (12-3).  Fransk-kameruniern hade då gått obesegrad i sina 6 första UFC-matcher där han i slutet av 2017 brutalt knockade Alistair Overeem i första ronden. Alla matcherna hade vunnits genom avslut däribland mot Andrei Arlovski och Curtis Blaydes.  Ngannou belönades för detta med en titelmatch vid UFC 220 i januari 2018. Han ställdes då mot den dåvarande tungviktsmästaren Stipe Miocic där han efter en aggressiv inledning mattades rejält och blev dominerad av mästaren. Han förlorade matchen genom enhälligt domslut och hypen var över.

  Ngannou var sedan tillbaka redan till juli samma år då han gick 3 ronder mot Derrick Lewis vid UFC 226. Matchen har beskrivits som den kanske mest händelselösa tungviktsmatchen i UFC:s historia men Ngannou förlorade ändå matchen genom enhälligt domslut då han var den mest inaktive.  I november 2018 hade han självförtroende repat sig dock och han visade då prov på de förmågor han visat i sina första 6 UFC-matcher då han besegrade Curtis Blaydes genom TKO efter endast 45 sekunder.  Det ska nu bli intressant att se om dessa herrar kan visa det bästa ur sin repertoar när de nu möts för första gången.

  Hungriga lättviktare i co-main event

  I galans co-main event kommer vi få se de hungriga lättviktarna Paul Felder (19-4) och James Vick (15-2) som båda är ut efter att revanschera sig för sina senaste förluster. Vick är just nu rankad 10:a i den oerhört tuffa lättviktsdivisionen or rörde sig uppåt med endast en förlust bakom sig när han senast ställdes mot Justin Gaethje.  Det blev då tyvärr förlust genom knockout i första ronden och han hoppas nu vända trenden för att kunna fortsätta klättra i ranking.

  Felder har genom sin UFC-karriär alternerat mellan segrar och förluster men befann sig i en 3-matchers vinstsvit där han följande ordning knockat Alessandro Ricci, Stevie Ray och Charles Oliveira. När han i sin senaste match ställdes mot Mike Perry blev det dock svårare men han var dock nära att vinna matchen men det oeniga domslutet blev till Perrys fördel. Felder är just nu utanför topp 15-rankingen då han tävlat inom weltervikt. Det återstår att se om han fortsätter fightas i viktklassen efter helgens match.

  Övriga matcher

  Det övriga matchkortet kommer bjuda oss på intressanta matcher mellan de toppprankade stråviktarna Cortney Casey och Cynthia Calvillo och en match mellan Kron Gracie, från den berömda brasilianska kampsportsfamiljen, och Alex Caceres.  Vi kommer även få se Andre Fili möta Myles Jury  och på underkortet får vi se de topprankade bantamviktarna Jimmie Rivera och Aljamain Sterling mötas.

  MATCHKORTET

  Nedan kan ni se det rådande matchkortet för galan med sändningstider och odds från Unibet. Under det finner ni Bettinghörnan och det senaste avsnittet av MMA-panelen och under detta ser ni utförlig statistik för galans matcher:

  HUVUDKORT (Startar kl. 03:00 och sänds på Viaplay Fighting)

  UNDERKORT (Startar kl. 01:00 och sänds på Viaplay Fighting)

  UNDERKORT (Startar kl. 23:30 och sänds på Fight Pass)

  • Bantamvikt: Renan Barão(2.55) vs. Luke Sanders(1.51)
  • Stråvikt: Jessica Penne(1.61) vs. Jodie Esquibel(2.30)
  • Stråvikt: Aleksandra Albu(1.74) vs. Emily Whitmire(2.05)


  Francis Ngannou vs Cain Velasquez UFC Phoenix

  James Vick vs Paul Felder UFC Phoenix

  Läs mer
  -3
  Dana Sad
  Dana Happy