Nyheter

UFC Lincoln: Eftertankar – Justin Gaethje besparade sig själv hjärnskador denna gång

Av

Jaser Davari

26/08/2018
Justin Gaethje invägning

UFC Fight Night 135 från Pinnacle Bank Arena i Lincoln, Nebraska. Det var vad UFC bjöd på efter några veckors uppehåll. UFC-fightern Paul Felder och Brendan Fitzgerald stod för kommentarerna, medan Joe Martinez regerade i buren.

Underkortet

135 lbs.: Luke Sanders vs. Rani Yahya

Submissionspecialisten Rani Yahya slösade ingen tid och visade omedelbart att han ville ta ned fighten på marken. Det var en framgångsrik strategi. Efter 1.31 av första ronden säkrade han en ’heel hook’ som fick amerikanen att klappa.

155 lbs.: Drew Dober vs. Jon Tuck

Hemmasonen Drew Dober ställdes mot Jon Tuck i en fight mellan två kraftfulla herrar. De bjöd på en okej fight. Dober tog tidigt initiativet i matchen och låg hela tiden steget före. I slutändan tog han en mycket säker poängseger. Det var inga tvivel om vem publiken hejade på. De jublade hela vägen till hemmafighterns seger. Dober snålade inte med kärleken i oktagonintervjun.

125 lbs.: Joanne Calderwood vs. Kalindra Faria

Joanne Calderwood (#15) är i grunden en striker och hon ställdes mot brasilianska strikern Kalindra Faria. Två tuffa damer med bakgrund inom Muay Thai. Faria överraskade en aning när hon omedelbart tog fighten till marken och etablerade toppkontroll varifrån hon totaldominerade hela första ronden. Därför var det än mer överraskande när Calderwood, med 3 sekunder kvar av ronden, lyckades få brasilianskan att klappa pga en fin armbar. Imponerande insats av JoJo.

170 lbs.: Mickey Gall vs. George Sullivan

Mickey Gall förlorade mot Randy Brown i sin senaste fight vilket föranledde en flytt till västkusten och ett nytt team. Han har framför allt jobbat hårt på sitt stående game. George Sullivan är en erfaren tuffing som hade valts ut som en ”passande” motståndare till unge Gall. Ynglingen, som är en vass grappler, tog omedelbart ned motståndaren och tog rygg. Han slängde på en tight kroppstriangel och därifrån jobbade han in en rear-naked choke – vid 1.09 av rond 1.

185 lbs.: Andrew Sanchez vs. Markus Perez

Amerikanen Andrew Sanchez ställdes mot brassen Markus Perez. Sanchez är i grunden brottare medan brassen primärt är en striker. Fighten var verkligen ingen höjdare. Perez tröttnade redan i slutet av andra ronden men då han tog fighten på relativt kort varsel är det kanske inte så konstigt. Vann det gjorde amerikanen, som var aningen mer aktiv.

135 lbs.: Iuri Alcantara vs. Cory Sandhagen

Veteranen Iuri Alcantara är en storvuxen bantamviktare men den unge amerikanen Cory Sandhagen hade ändå ett övertag i längd och räckvidd. Matchen blev en vild och spännande historia. I inledningen var Alcantara otroligt nära att avsluta matchen via armbar. Den tuffe amerikanen låg riktigt illa till men lyckas jobba sig loss. Resten av ronden dominerade Sandhagen med ground-and-pound. Domaren (som var ganska usel) hade mycket väl kunnat stoppa matchen i slutet av första ronden. I andra ronden fortsatte misshandeln och efter 1.01 av rond 2 vann Sandhagen via TKO.

170 lbs.: Warlley Alves vs. James Krause

Den erfarne James Krause tog klivet upp till weltervikt och ställdes mot den mycket kraftfulle Warlley Alves. Brassen är en giftig striker med KO-kraft i nävarna och dessutom farliga submissions. Krause använde sin erfarenhet och en smart gameplan för att störa och trötta ut den farlige brassen. I andra ronden träffade Krause med ett mycket fint knä och det blev början till slutet. Han gick in för avslut och lät slagen regna. Domaren såg att Alves inte kunde försvara sig och avbröt matchen vid 2.28 av rond 2. Den nederlagstippade amerikanen tog en mycket imponerande seger.

Huvudkort

185 lbs.: Eryk Anders vs. Tim Williams

Eryk Anders är en talangfull fighter och f.d. amerikansk fotbollsspelare. Efter att ha inkasserat sin första förlust, ett tveksamt delat domslut, mot Lyoto Machida ställdes han mot handplockat motstånd i form av grapplern Tim Williams. Den kraftigt favorittippade Anders såg riktigt medioker ut i första ronden. I mitten av andra ronden vaknade han till och satte hård press på Williams. Tredje ronden blev jämnare men Anders hade initiativet. Vid 4.42 av tredje ronden träffade Anders med en huvudspark samtidigt som Williams var på väg att resa sig från marken. Domaren avbröt omedelbart och ”Yaboi” inkasserade en KO-vinst.

125 lbs.: Deiveson Figueiredo vs. John Moraga

Den obesegrade Deiveson Figueiredo (#14) har tre raka vinster i UFC. Han ställdes mot den erfarne och tuffe John Moraga (#6). Detta är två aggressiva och hårdslående killar. Matchen inleddes aningen avvaktande men därefter tog den sig och tempot höjdes. Det blev en svängig och underhållande fight. Figueiredo använde sin storlek och styrka på ett effektivt sätt. I andra ronden fick han träff och vred upp pressen tills dess att Moraga inte längre kunde stå emot. Domaren klev in och avbröt fighten vid 3.08 av andra ronden. En imponerande insats av den lovande brassen.

170 lbs.: Bryan Barberena vs. Jake Ellenberger

Bryan Barberena ställdes mot veteranen Jake Ellenberger som är hemmahörande i Nebraska. Ellenberger som en gång i tiden var en riktigt giftig welterviktare är numera något av en slagpåse i den nedre delen av viktklassen. Matchen blev inte lång. Efter 2.26 i rond 1 avslutade Barbarena fighten via TKO. Det var Ellenbergers fjärde raka förlust via T/KO. Tack och lov lämnade han handskarna i oktagonen och avslutade sin mma-karriär i sin hemstat.

115 lbs.: Angela Hill vs. Cortney Casey

Angela Hill (#14) är en aggressiv och underhållande Muay Thai-striker. Hennes svagheter är hennes nedtagningsförsvar och markgame. Hill ställdes mot Cortney Casey (#11). Casey är en hårdslående fighter med tungt toppgame och hyfsade submissions. Hill satte högt tempo från början och Casey stod upp bra. Det blev en mycket jämn och underhållande fight mellan två tuffa fighters. Två av domarna ansåg att Cortney Casey hade gjort tillräckligt för att vinna.

145 lbs.: Andre Fili vs. Michael Johnson

I kvällens co-main event bjöds vi på en intressant match up. Andre Fili, från Team Alpha Male, ställdes mot den hårdslående Michael Johnson. Fili har visat fin form på sistone och kom in med fint momentum. Johnson har haft det riktigt tufft på sistone men var trots detta knapp favorit hos oddssättarna inför fighten. Båda fighters hade sina stunder och det blev ytterligare en mycket jämn fight. I slutändan var det Michael Johnson som tilldelades segern via delat domslut. Det var en viktig vinst för Johnson vars karriär har haltat avsevärt på senare tid.

155 lbs.: Justin Gaethje vs. James Vick

I kvällens huvudmatch fick vi se Justin Gaethje (#7) mot den svåre James Vick (#10). Vi vet att det brukar bjudas på utmärkt underhållning när Gaethje kliver in i buren. Frågan var bara hur han skulle klara sig mot den mycket långe boxaren James Vick. Vick inledde starkt och använde sin räckvidd för att hålla Gaethje på avstånd. Efter ungefär 1,5 minuter av första ronden klev Gaethje in och avlossade en fin 1-2:a där överhandshögern träffade klockrent på hakan. Justin Gaethje vinnare via KO vid 1.27 av första ronden. Det är bara att gratulera till en stark insats och en meriterande seger.

Sammanfattning
Vi bjöds på en helt okej gala från Lincoln Nebraska. Inget som kommer att gå till mma-historien men ändå en stabil gala med hyfsad underhållningsfaktor. Bonusvinnare denna kväll blev Eryk Anders och Justin Gaethje. Kvällens match bjöd Yuri Alcantara och Cory Sandhagen på. Dessa fyra fick $50,000 för besväret.

Justin Gaethje har skämt bort oss med tre raka ”Fight of the night”. Samtidigt har vi oroat oss för hans hälsa pga de kopiösa mängder stryk han har tagit i sina matcher. Denna gång besparade han sig själv hjärnskador när han redan efter 1.27 KO:ade sin motståndare. James Vick hade snackat en hel del skit inför fighten och det var en påtagligt nöjd Gaethje som i oktagonintervjun berättade hur skönt det kändes att vinna via KO och därigenom låta Vick äta upp sina ord.

Nu tar vi ytterligare en liten paus från UFC, sedan ses vi i god tid inför UFC 228 som går av stapeln den 8 september i United Arlines Center i Dallas. I huvudmatchen försvarar Tyron Woodley sitt bälte mot Darren Till. Det är något att se fram emot.

_____________________________

Kimuraredaktionen  

Relaterade Artiklar

Din önskelista

My wishlist

    Din önskelista är för närvarande tom. Lägg till något och kom tillbaka igen.

Sök