Mark Hunt vs Alekse Oliyinik

UFC Moskva: Breakdown – ”Mark Hunt vs. Aleksei Oleinik”

Olympic stadium i Moskva är platsen för UFCs första besök i Ryssland. Galans huvudmatch är ett möte mellan två mycket rutinerade herrar. Vi kommer få se ”Super Samoan” ställas mot ”The Boa Constrictor” i en match up mellan en striker och en grappler. Det är åtminstone på pappret intressanta förutsättningar.

265 lbs.: Mark Hunt vs. Aleksei Oleinik

Mark Hunt (13-12-1)
Ålder: 44 år
Längd: 178 cm
Reach: 183 cm
Stance: ortodox

Mark Hunt hade en problematisk uppväxt och hamnade ofta i trubbel. Efter en incident vid en nattklubb blev han inbjuden till ett kampsportsgym av en dörrvakt. Det gjorde den unge bråkstaken gott. Han flyttade sedermera till Australien där han fortsatte på inslaget spår. Hunt tävlade under många år i kickboxning och gjorde sig känd som en riktig tuffing med krut i nävarna. Med åren kom han att bli en riktig publikfavorit pga sin underhållande stil och sin attityd. Hunt har ett UFC-record på 8-6-1, 1 NC. I sin senaste fight förlorade han ”via brottning” mot den numera topprankade Curtis Blaydes. I matchen innan dess avslutade han en annan högt rankad motståndare i Derrick Lewis.

Styrkor:
+ KO-kraft
+ erfarenhet
+ hjärta
+ haka

Svagheter:
– aningen förutsägbar
– markgame

Aleksei Oleinik

Aleksei Oleinik (53-11-1)
Ålder: 41 år
Längd: 188 cm
Reach: 203 cm
Stance: ortodox

Oleinik är en mycket erfaren herre som gjorde mma-debut redan 1996. Han har sin kampsportsbakgrund inom Combat Sambo och japansk Ju-Jutsu. Utifrån denna grund har han utvecklats till att bli en mycket kompetent mma-grappler. Han har ett record på 5-2 i UFC och i sin senaste match besegrade han Junior Albini. Siffrorna varierar en aning beroende på var man kollar men Oleinik har vunnit 8 av sina vinster via TKO och drygt 40 via submission. Det är alltså inget snack om vad han är specialiserad på.

Styrkor:
+ submissions
+ erfarenhet
+ press
+ ’gubb-stark’ (råstyrka)

Svagheter:
– striking
– fotarbete
– slitage

Matchning

Det är två mycket erfarna – och ganska gamla – fighters som kommer att kliva in i oktagonen på lördag. Hunt må vara en firad stjärna och publikfavorit, men i Moskva kommer publiken att stå på Oleiniks sida. Hemmafightern är dessutom en skräckinjagande grappler vilket kan ställa till problem för en striker som ”Super Samoan”. Det blir alltså en tuff uppgift för Hunt att lämna oktagonen som segrare.

Mark Hunt

Hunt är en mycket underhållande och giftig striker. Tidigare i karriären var han mer av en brawler som klev rakt in och gärna ”tog en för att ge en”. Han lämnade då en hel del öppningar i defensiven. När man har en haka av stål är det inga problem att fightas på detta sätt. Det är dock dåligt för poängbedömningen. Med åren har han utvecklats till att bli en klokare fighter. Han är fortfarande aggressiv och gillar att pressa sin motståndare men han värderar situationer bättre och har även blivit en riktigt duktig kontringsstriker. Han har en fantastisk vänsterkrok som är något av nyckeln till hans fina boxning. Hunt kliver gärna in på boxningsdistans och letar öppningar. Detta underlättas av mycket bra blick och fin huvudrörelse. Han har blytunga bensparkar men använder dessa lite för sällan. För sin storlek är han förvånansvärt snabb och rörlig. Hunt har genom åren förbättrat sitt nedtagningsförsvar rejält. Han har tunga höfter och jobbar bra med underhooks. Duktiga brottare – tex Curtis Blaydes – kan fortfarande ta ner den kompakte samoanen men i övrigt klarar han sig bra. Hans markgame är fortfarande eftersatt och är begränsat till grundläggande defensiva skills.

Aleksei Oleinik

Aleksei Oleinik

Oleinik är på många sätt Hunts raka motsats. Han är en utpräglad grappler med väldigt basic striking. Ryssens stående game innebär ofta att han vandrar rakt framåt med stora, tunga steg för att sätta press på motståndaren. Han svingar hårt samtidigt som han försöker stänga distansen. Slagen är ganska långsamma men hårda. Syftet är dock främst att stänga avståndet och få tag på motståndaren – grabba tag i någon kroppsdel och hamna i clinch. Oleiniks stående defensiv har en hel del hål och i synnerhet när han pressar aggressivt är han öppen för kontringar. Även om Oleinik har en skaplig haka så kan det bli kostsamt mot Hunt att slarva med defensiven. Ryssen är väldigt stark i clinch och han strävar alltid efter att ta ner – eller dra ner – motståndaren till marken om läge uppstår. Om fighten hamnar på marken så hamnar vi i Oleiniks värld. Han är en livsfarlig grappler med ca 45 submissions på sin meritlista. Han har tung toppkontroll och en otroligt bred arsenal av submissions. Där vill ingen fighter befinna sig, i synnerhet inte en striker som Hunt.

”Rejält övertag och oddsen på sin sida”

Detta är en ganska jämn matchning och marginalerna kommer att vara små. Bägge fighters har kunskap och förmåga att avsluta fighten om möjlighet uppstår. Det gäller alltså att vara noggrann i defensiven och inte bjuda på några onödiga misstag. Mot så farliga avslutare kan varje misstag bli ödesdigert.

Hunt kommer bli tvungen att röra på fötterna för att inte fastna alltför ofta i clinch med Oleinik. Om han kan straffa motståndaren när denne stänger avståndet så kan det få denne att tveka, vilket skulle gynna Hunt. Ryssen är inte direkt känd för explosiva ’double legs’ i mitten av buren så om Hunt kan undvika att fastna i clinch är halva slaget vunnet. Men det är lättare sagt än gjort. Oleinik är en erfaren och listig ringräv. Han har dessutom starkt grepp och onaturligt långa armar. Det är alltså inte lätt att ta sig loss om man hamnar i clinch. Om Oleinik lyckas ta ner Hunt har han ett rejält övertag och oddsen på sin sida.

Om Hunt lyckas hålla fighten stående kommer det innebära avsevärda bekymmer för Oleinik. Hans striking är klasser sämre än Nya Zeeländarens och hans defensiva brister är livsfarliga med tanke på Hunts slagkraft. Oleinik är särskilt sårbar när han kliver rakt in för att stänga distansen samtidigt som han skickar iväg hårda krokar. En duktig kontringsfighter som Hunt, med mycket bra timing, kan mycket väl släcka ryssen med en träff. Hunt har dessutom, vid upprepade tillfällen, visat prov på både timing och KO-kraft. Detta är sannolikt vad oddssättarna har haft i åtanke när de har satt Hunt som favorit inför denna fight på bortaplan. På lördag får vi veta om det blir Hunts striking eller Oleiniks grappling som får fira ytterligare en triumf. Det ser vi fram emot.

_____________________

Kimuraredaktionen

+1
Dana Sad
Dana Happy
Joanna Jedrzejczyk glad på presskonferens

Joanna Jedrzejczyk planerar att gå titelmatch i stråvikt nästa år

Det stod nyligen klart att den forna stråviktsmästarinnan Joanna Jedrzejczyk kommer att ta sig an Valentina Shevchenko i en titelmatch i flugvikt. Detta efter att UFCs första mästarinna i flugvikt, Nicco Montano, fick sitt bälte fråntaget på grund av att ha missat vikten inför sitt första försvar av titeln. Matchen mellan Jedrzejczyk och Shevchenko har även bokats två gånger då UFC bokade om Shevchenko till ett möte mot Sijara Eubanks efter att först ha bokat matchen mot Jedrzejczyk.

I en intervju med FloCombat berättar nu Jedrzejczyk att hon trivs med flytten upp till flugvikt då hon känner tydliga förbättringar i sin återhämtning, sömn och i sitt humör.

I actually feel great. I feel my body is recovering better, I sleep better, I eat better, I’m in a better mood. So I’m enjoying this process more than I used to. This is what Mikey Brown said so many times: ‘J, you most move up and enjoy your life. Because for the last 15 years, I’ve been in this business and I’ve been fighting and making weight. The last six months I spent in the states preparing for my fights. I’m a pretty busy athlete and six months out of 12, I was on this diet. I’m enjoying this process. It’s new. I believe I’m going to be better in the flyweight division.

Trots att Jedrzejczyk verkar nöjd över att ha gått upp en viktklass så berättar hon att hon inte är klar med stråvikten då hon berättar att han vill ta sig an viktklassens mästarinna redan nästa år.

Yes, I will go back. Definitely I will go back. Somehow yes, I want to face myself, go through the weight cut again, drop to 115. I’m not having problems with the weight. I want to go through this and face the champion again. I hope that Rose Namajunas has been a great champion for the UFC, she’s been the champion for a year now. When I lost the belt, I was like, ‘What’s now?’ It’s been a year already. I’m happy. I have a bunch of great fans. I have a life outside the Octagon. But I want to face the champion in the strawweight division next year.

Matchen mellan Jedrzejczyk och Shevchenko kommer att äga rum på UFC 231 den 9:e december i Toronto, Kanada.

Läs mer
-6
Dana Sad
Dana Happy

Video
UFC Argentina: Invägningsresultaten – Cynthia Calvillo missar vikten

Nu till helgen kommer UFC Argentina att äga rum där Neil Magny och Santiago Ponzinibbio kommer att mötas i huvudmatchen. Under fredagen hölls de officiella invägningarna inför matchen. Alla utom Cynthia Calvillo klarade vikten, som missade med 2 pounds (Ungefär 0.9 kg) över viktgränsen. Viktmissen innebär att 20% av Calvillos lön kommer att gå till hennes motståndare, Poliana Botelho. Nedanför kan ni se samtliga resultaten från invägningen.

Huvudkort
Neil Magny (171) vs. Santiago Ponzinibbio (171)
Ricardo Lamas (145.5) vs. Darren Elkins (145)
Khalil Rountree Jr. (204.5) vs. Johnny Walker (205.5)
Cezar Ferreira (185.5) vs. Ian Heinisch (185)
Guido Cannetti (135.5) vs. Marlon Vera (135.5)
Cynthia Calvillo (118) vs. Poliana Botelho (115.5)

Prelims
Michel Prazeres (170.5) vs. Bartosz Fabinski (170)
Alexandre Pantoja (125.5) vs. Ulka Sasaki (125.5)
Humberto Bandenay (145.5) vs. Austin Arnett (145.5)
Laureano Staropoli (169) vs. Hector Aldana (169.5)

Tidiga Prelims
Devin Powell (155) vs. Jesus Pinedo (156)
Nad Narimani (145.5) Anderson dos Santos (144.5)

Hela invägningen finns tillgänglig via videoklippet högst upp i artikeln.

Läs mer
-2
Dana Sad
Dana Happy

Video
Mike Perry: ”Dramat mellan Mike Winkeljohn och Donald Cerrone påverkade min insats”

Welterviktaren Mike Perry stod som förlorare efter sin senaste match då han besegrades av Donald Cerrone via submission i första ronden. Inför matchen låg en del av uppmärksamheten dock inte på matchningen i sig utan en stor del låg på den konflikt som uppstått mellan Cerrone och en av tränarna på Jackson Wink MMA, Mike Winkeljohn. En del i konflikten ska ha uppstått strax efter att Perry börjat träna på Jackson Wink MMA och strax därefter blivit matchad med Cerrone. När matchningen utannonserades ska Winkeljohn ha valt att träna Perry, vilket inte Cerrone uppskattat.

Efter matchen har Perry ställt upp på en intervju med “Submission Radio” där han bland annat har berättat att konflikten mellan Cerrone och Winkeljohn påverkade honom negativt i matchen mot Cerrone. Detta då han ska ha känt sig inblandad i en konflikt som inte var hans egen.

Listen, I’m gonna tell you something here and it’s gonna sound crazy. I’m not gonna take nothing away from Cowboy. He won fair and square. But I felt like I was staring defeat in the face that night. I felt like, you know, okay, if it had gone the other way, they would’ve been like, oh, Cowboy had all the pressure. But me, I was fighting a fight that wasn’t my fight, it was Jackson/Wink versus Cowboy Cerrone. So, it was my coaching that took my body over. It was something, the way that we trained that I was ending up with takedowns on people. And then their Jiu Jitsu wasn’t the level of Cowboy Cerrone to counter me.

Perry berättar att han kände sig besegrad redan innan matchen började men att han trots detta ändå känner att han lärde sig någonting av matchen.

So, I think I stared defeat in the face that night and I got in the cage anyways. I felt like I was gonna lose before I ever walked in. Maybe that’s just because I lost now, but I just felt like everything was against me. And it was just to make me stronger. I felt like I learned more from that loss than I would’ve ever learned from a win. That’s it. I was looking at the grim reaper and I entered the cage with him. I brought the real Cowboy Cerrone. We were the best two fighters on the planet when we were in that cage. Period.

Matchen mellan Cerrone och Perry ägde rum den 11:e november på UFC Denver i Denver, USA.

Läs mer
-3
Dana Sad
Dana Happy

Video
KimuraSvepet: Hoppas Dillashaws trut täpps till!

I veckans avsnitt går vi som vanligt igenom veckans hetaste nyheter. Idag handlar det bland annat om det osmakliga uttalandet som UFCs bantamviktsmästare stod för!

Vi har som vanligt en härlig clickbait med Vickan och veckans kommentar kommer från ”Guldmamman”.

Läs mer
-2
Dana Sad
Dana Happy

Bellator 209: Här är resultaten efter invägningen

Bellator tuffar på som tåget, det var inte länge sedan Bellator 208 gick och nu är invägningen inför veckans Bellator 209 klara.

I huvudmatchen kommer Patricio Freire (27-4 MMA, 15-4 BMMA) att försvara sin titel mot Emmanuel Sanchez (17-3 MMA, 9-2 BMMA)

Bellator 209 kommer gå nästa torsdag på Menora Mivtachim Arena i Tel Aviv. Nedan finns viktreslutaten efter invägningen. Värt och nämnas är att den forne UFC-fightern Phil Davis går på kortet och att Randy Coutures son Ryan finns med.

Patricio Freire (144.5) vs Emmanuel Sanchez (143)
Ryan Couture (169) vs Haim Gozali (170)
Phil Davis (206) vs Vadim Nemkov (204.5)
Cindy Dandois (145.5) vs Olga Rubin (143.5)
Adam Keresh (238) vs Kirill Sidelnikov (262)

Alla fighters på huvudkortet klarade med andra ord vikten.

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy
PED

Fredagsfrågan: Efter USADA – vilken fighter har drabbats hårdast?

Den 1:a juli 2015 blev det officiellt att USADA skulle samarbeta med UFC för att en gång för alla sätta stopp för alla fuskare. Eller åtminstone ett försök till det. Efter intåget har flertalet fighters fastnat i USADA-fällan och i veckans fredagsfråga vill jag ta reda på vem ni anser har drabbats hårdast. Karriärsmässigt eller rent sportsligt, alternativt vilken fighter som ”gått ned sig mest”.

Har jag glömt någon? Kommentera gärna nedan.

Vilken fighter har drabbats hårdast?

Visa resultat

Läs mer
-10
Dana Sad
Dana Happy
floyd mayweather kickboxning

Floyd Mayweather möter Tenshin Nasukawa på nyårsgalan

Det har varit cirkus sedan det annonserades att Floyd Mayweather ska gå match på Rizin under deras nyårsgala mot Tenshin Nasukawa. Det annonserades, för att sedan snabbt tas tillbaka av Mayweather själv vi instagram. Lite senare gick dock den pensionerade boxaren ut igen till allmänheten och berättade att matchen fortfarande kunde bli av.

Nu har även Rizins VD Nobuyuko Sakakibara gått ut med att missförståndet mellan dem och Mayweather är löst och att matchen på nyårsafton mot Tenshin Nasukawa blir av.

Enligt Mayweather själv är det en uppvisningsmatch i boxning utan sparkar.

“It’s gonna be a little boxing exhibition,”

“No kicking. No kicking at all. I’m moving around with the guy for nine minutes”

Tenshin är Japans största kickboxningsfenomen just nu och kommer gå in som ”underdog” mot den Mayweather som dessutom är större. Oavsett utgång kommer det nog höja den 20-åriga japanens aktier rejält i kampsportsvärden.

Läs mer
-2
Dana Sad
Dana Happy
Sean O'Malley fightas

Sean O’Malley uttalar sig om sin avstängning

Batamviktaren Sean O’Malley var som bekant tänkt att möta José Alberto Quiñónez på UFC 229 den 6:e oktober. Dessvärre testade O’Malley positivt på ett dopingtest och USADA (United States Anti-Doping Agency) stängde av honom från tävlande och matchen.

USADA kräver inte längre att resultaten av testerna visas för allmänheten, men O’Malley själv gick ut på twitter efter det positiva testet och förklarade varför han inte längre var på kortet den 6:e oktober.

Tidigare i veckan fick O’Mallet sitt straff på 6 månader av NSAC (Nevada State Athletic Commission), men väntar fortfarande på straffet från USADA, som antagligen kommer bli liknande.

Hursomhelst vill O’Malley nu försäkra sina fans och MMA-fansen att han inte medvetet stoppat i sig preparaten. Att göra det innan sin match på det största kortet i UFCs historia vore minst sagt dumt. Så här sa han via twitter.

Sean O’Malley kommer kunna gå match tidigast 6:e mars.

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy

Sijara Eubanks utmanar Mackenzie Dern

Sijara Eubanks fick som bekant en titelchans mot Valentina Schevchenko. En match som UFC någon vecka senare tog från henne. TUF26-finalisten surar inte, blickar istället framåt och utmanar jiu-jitsu-fenomenet Mackenzie Dern.

Eubanks och Dern har tidigare mötts i grappling vilket twitterposten hänvisar till, men nu handlar ju förstås ”re-matchen” om ett möte i oktagonen.

Eubanks (4-2) kommer från seger mot Roxanne Modafferi på UFC 230, en match hon vann på enhälligt domslut. Matchen innan mötte hon Laruen Murphy i sin UFC debut på UFC Fight Night 131, som hon också vann på enhälligt domslut.

Mackenzie Dern (7-0) vann sin senaste match mot Amanda Cooper på submission i första ronden. Debuten i UFC gick mot Ashley Yoder på UFC 222 som hon van på delat domslut.

Eubanks och Dern har en sak gemensamt och det är att de båda haft problem att klara vikten. ”Sarj” missade vikten mot Modafferi och Dern var även hon för tung när hon mötte Amanda Cooper. Eubanks hade även problem under TUF27 finalen och tvingades dras sig ur. Dern har varit ökänd för att ha haft stora problem med vikten under sin karriär innan UFC.

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy
popeyes chicken

DC blir sponsrad av snabbmatsjätte – fansen får bestämma nästa motståndare

Den forne titelutmanaren i tungvikt, Derrick Lewis, ansåg att tungviktsmästaren Daniel ”DC” Cormier hade befläckat snabbmatskedjan PopEyes Chicken. PopEyes Chicken valde i sin tur att arbeta tillsammans med Lewis och hade han vunnit titelmatchen, ja då hade alla ätit gratis den följande söndagen efter deras match. Lewis hade dessutom ätit gratis där för resten av sitt liv.

Så blev dock inte fallet eftersom DC vann relativt enkelt genom rear-naked choke i den andra ronden.

Nu har tungviktsmästaren själv gått ihop med en annan snabbmatsjätte, Carl’s Jr. I ett Twitter-inlägg skriver DC att det är fansen som genom hashtags kommer att utse vem DC skall möta härnäst. Lyssna på hur det lät nedan.

Endast förlorat mot Jon Jones

DC gick som sagt sin senaste match mot Lewis. Han gjorde det under UFC 230 och vann genom rear-naked choke i den andra ronden. Han har ett enastående MMA-facit på 22–1 (1) där hans enda förlust är mot Jon Jones. DC har besegrat sina motståndare på följande sätt, tio genom knockout, fem genom submission samt sju vinster genom domslut.

Läs mer
-3
Dana Sad
Dana Happy