Mark Hunt vs Alekse Oliyinik

UFC Moskva: Breakdown – ”Mark Hunt vs. Aleksei Oleinik”

Olympic stadium i Moskva är platsen för UFCs första besök i Ryssland. Galans huvudmatch är ett möte mellan två mycket rutinerade herrar. Vi kommer få se ”Super Samoan” ställas mot ”The Boa Constrictor” i en match up mellan en striker och en grappler. Det är åtminstone på pappret intressanta förutsättningar.

265 lbs.: Mark Hunt vs. Aleksei Oleinik

Mark Hunt (13-12-1)
Ålder: 44 år
Längd: 178 cm
Reach: 183 cm
Stance: ortodox

Mark Hunt hade en problematisk uppväxt och hamnade ofta i trubbel. Efter en incident vid en nattklubb blev han inbjuden till ett kampsportsgym av en dörrvakt. Det gjorde den unge bråkstaken gott. Han flyttade sedermera till Australien där han fortsatte på inslaget spår. Hunt tävlade under många år i kickboxning och gjorde sig känd som en riktig tuffing med krut i nävarna. Med åren kom han att bli en riktig publikfavorit pga sin underhållande stil och sin attityd. Hunt har ett UFC-record på 8-6-1, 1 NC. I sin senaste fight förlorade han ”via brottning” mot den numera topprankade Curtis Blaydes. I matchen innan dess avslutade han en annan högt rankad motståndare i Derrick Lewis.

Styrkor:
+ KO-kraft
+ erfarenhet
+ hjärta
+ haka

Svagheter:
– aningen förutsägbar
– markgame

Aleksei Oleinik

Aleksei Oleinik (53-11-1)
Ålder: 41 år
Längd: 188 cm
Reach: 203 cm
Stance: ortodox

Oleinik är en mycket erfaren herre som gjorde mma-debut redan 1996. Han har sin kampsportsbakgrund inom Combat Sambo och japansk Ju-Jutsu. Utifrån denna grund har han utvecklats till att bli en mycket kompetent mma-grappler. Han har ett record på 5-2 i UFC och i sin senaste match besegrade han Junior Albini. Siffrorna varierar en aning beroende på var man kollar men Oleinik har vunnit 8 av sina vinster via TKO och drygt 40 via submission. Det är alltså inget snack om vad han är specialiserad på.

Styrkor:
+ submissions
+ erfarenhet
+ press
+ ’gubb-stark’ (råstyrka)

Svagheter:
– striking
– fotarbete
– slitage

Matchning

Det är två mycket erfarna – och ganska gamla – fighters som kommer att kliva in i oktagonen på lördag. Hunt må vara en firad stjärna och publikfavorit, men i Moskva kommer publiken att stå på Oleiniks sida. Hemmafightern är dessutom en skräckinjagande grappler vilket kan ställa till problem för en striker som ”Super Samoan”. Det blir alltså en tuff uppgift för Hunt att lämna oktagonen som segrare.

Mark Hunt

Hunt är en mycket underhållande och giftig striker. Tidigare i karriären var han mer av en brawler som klev rakt in och gärna ”tog en för att ge en”. Han lämnade då en hel del öppningar i defensiven. När man har en haka av stål är det inga problem att fightas på detta sätt. Det är dock dåligt för poängbedömningen. Med åren har han utvecklats till att bli en klokare fighter. Han är fortfarande aggressiv och gillar att pressa sin motståndare men han värderar situationer bättre och har även blivit en riktigt duktig kontringsstriker. Han har en fantastisk vänsterkrok som är något av nyckeln till hans fina boxning. Hunt kliver gärna in på boxningsdistans och letar öppningar. Detta underlättas av mycket bra blick och fin huvudrörelse. Han har blytunga bensparkar men använder dessa lite för sällan. För sin storlek är han förvånansvärt snabb och rörlig. Hunt har genom åren förbättrat sitt nedtagningsförsvar rejält. Han har tunga höfter och jobbar bra med underhooks. Duktiga brottare – tex Curtis Blaydes – kan fortfarande ta ner den kompakte samoanen men i övrigt klarar han sig bra. Hans markgame är fortfarande eftersatt och är begränsat till grundläggande defensiva skills.

Aleksei Oleinik

Aleksei Oleinik

Oleinik är på många sätt Hunts raka motsats. Han är en utpräglad grappler med väldigt basic striking. Ryssens stående game innebär ofta att han vandrar rakt framåt med stora, tunga steg för att sätta press på motståndaren. Han svingar hårt samtidigt som han försöker stänga distansen. Slagen är ganska långsamma men hårda. Syftet är dock främst att stänga avståndet och få tag på motståndaren – grabba tag i någon kroppsdel och hamna i clinch. Oleiniks stående defensiv har en hel del hål och i synnerhet när han pressar aggressivt är han öppen för kontringar. Även om Oleinik har en skaplig haka så kan det bli kostsamt mot Hunt att slarva med defensiven. Ryssen är väldigt stark i clinch och han strävar alltid efter att ta ner – eller dra ner – motståndaren till marken om läge uppstår. Om fighten hamnar på marken så hamnar vi i Oleiniks värld. Han är en livsfarlig grappler med ca 45 submissions på sin meritlista. Han har tung toppkontroll och en otroligt bred arsenal av submissions. Där vill ingen fighter befinna sig, i synnerhet inte en striker som Hunt.

”Rejält övertag och oddsen på sin sida”

Detta är en ganska jämn matchning och marginalerna kommer att vara små. Bägge fighters har kunskap och förmåga att avsluta fighten om möjlighet uppstår. Det gäller alltså att vara noggrann i defensiven och inte bjuda på några onödiga misstag. Mot så farliga avslutare kan varje misstag bli ödesdigert.

Hunt kommer bli tvungen att röra på fötterna för att inte fastna alltför ofta i clinch med Oleinik. Om han kan straffa motståndaren när denne stänger avståndet så kan det få denne att tveka, vilket skulle gynna Hunt. Ryssen är inte direkt känd för explosiva ’double legs’ i mitten av buren så om Hunt kan undvika att fastna i clinch är halva slaget vunnet. Men det är lättare sagt än gjort. Oleinik är en erfaren och listig ringräv. Han har dessutom starkt grepp och onaturligt långa armar. Det är alltså inte lätt att ta sig loss om man hamnar i clinch. Om Oleinik lyckas ta ner Hunt har han ett rejält övertag och oddsen på sin sida.

Om Hunt lyckas hålla fighten stående kommer det innebära avsevärda bekymmer för Oleinik. Hans striking är klasser sämre än Nya Zeeländarens och hans defensiva brister är livsfarliga med tanke på Hunts slagkraft. Oleinik är särskilt sårbar när han kliver rakt in för att stänga distansen samtidigt som han skickar iväg hårda krokar. En duktig kontringsfighter som Hunt, med mycket bra timing, kan mycket väl släcka ryssen med en träff. Hunt har dessutom, vid upprepade tillfällen, visat prov på både timing och KO-kraft. Detta är sannolikt vad oddssättarna har haft i åtanke när de har satt Hunt som favorit inför denna fight på bortaplan. På lördag får vi veta om det blir Hunts striking eller Oleiniks grappling som får fira ytterligare en triumf. Det ser vi fram emot.

_____________________

Kimuraredaktionen

+1
Dana Sad
Dana Happy

Video
Donald Cerrone: ”Förhoppningsvis är Conor McGregor min nästa match”

UFC-veteran Donald Cerrone möter en relativt ny UFC-fighter i form av Alexander Hernandez på underkortet nu i helgen. Det var inte alls den motståndaren som Cerrone hade hoppats på och säger till media att fem stycken fighters hade tackat nej till att möta honom.

Matchen han verkligen vill ha härnäst är mot den forne fjäder- och lättviktsmästaren Conor McGregor. Cerrone berättar att de jobbar på att få matchen klar men säger också att det är irländaren som dikterar om den blir av eller inte.

Cerrone gick sin senaste match mot Mike Perry och kunde vinna genom armbar i den första ronden. Han har ett MMA-facit på 34–11 (1) och har besegrat sina motståndare på följande sätt, 9 genom knockout, 17 genom submission samt 8 vinster genom domslut.

Läs mer
+8
Dana Sad
Dana Happy

Video
Kimuras läsare hyllar Zebaztian Kadestam: ”En förebild för unga MMA-fighters”

ONE Championships welterviktsmästare Zebaztian Kadestam gästade Kimura-studion under måndagen och blev hyllad av er läsare, Kimuras Izabelle Kostic och chefredaktör Jaser Davari.

Den 17 november ställdes svensken mot den tuffa brottaren Tyler McGuire under ’One Championship – Warrior’s Dream’. Det var en match om det vakanta welterviktsbältet och Kadestam kunde på ett imponerande sätt och stort hjärta, avsluta matchen i den femte ronden(!) genom ett välplacerat knä på marken. Det är den en av de största, om inte den största bedriften en svensk MMA-fighter har åstadkommit på den stora MMA-scenen.

Lyssna på hela Kadestams segment under måndagens MMA-panel i videon ovan.

Läs mer
+4
Dana Sad
Dana Happy
dan hooker bestulen

UFC-fighter Dan Hooker rånad – bjuder in boven till sitt MMA-gym

UFC-fighter Dan Hooker har blivit bestulen på sin plånbok. Detta skriver han om genom sin egen Instagram.

Boven stal hans plånbok när han sett den liggandes i UFC-fighterns bil, sedan tog tjuven ut pengar i en bankomat (inte allt för klipsk) och visar bland annat sina tatueringar han har på armarna. I ett första skede erbjöd Hooker pengar till den som hittade boven, men nu väljer han istället att erbjuda den kriminelle en plats i sitt MMA-gym.

Genom Instagram skrev han följande.

AUCKLAND SHARE! This low life stole my wallet from my truck Saturday night. Genius then used my card to withdraw coins (just after midnight at washworld in Greenlane). He has some very distinctive tattoos on his right arm (swipe right). I would like to have a word with this man. Cash reward for who ever gets me his name.

I’m going to turn the other cheek and give him a free membership to my gym. Martial Arts will teach him self respect and discipline so he doesn’t go around stealing from hardworking Kiwis. I just need to track him down to extend the olive branch. #notatrap

Träningskamrat till Adesanya

Hooker har tävlat i UFC sedan 2014 och har hunnit med att gå elva matcher. Hooker hade tidigare fyra raka segrar under UFC-fanan, men i sin senaste match blev han stoppad av Edson Barboza genom knockout under ’UFC on Fox: Lee vs. Iaquinta 2’. En intressant notis är att Hooker tränar tillsammans med framtidslöftet Israel ”The Last Stylebender” Adesanya på City Kickboxing, Nya Zeeland Israel.

Läs mer
+6
Dana Sad
Dana Happy

Video
UFC Brooklyn: TJ Dillashaw – ”Jag vill bli ansedd som GOAT”

Bantamviktsmästaren har ett mål i sikte, och det är att bli erkänd som den bästa genom alla tider. Nu i helgen har han chans att vinna ett bälte till och bli dubbelmästare. Han möter flugviktsmästaren Henry Cejudo och kan bli den fjärde mästaren att ha två bälten samtidigt. De som redan har åstadkommit bedriften är Conor McGregor (forne lätt- och fjäderviktsmästare), Daniel Cormier (tungviktsmästare och forne lätt-tungviktsmästare) samt Amanda Nunes (bantamviktsmästare och fjäderviktsmästare).

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Video
UFC Brooklyn: Open workouts – TJ Dillashaw ser energifull ut

I helgen smäller det. Bantamviktsmästaren TJ Dillashaw tar sig an flugviktsmästaren Henry Cejudo i en titelmatch om flugviktsbältet. I sedvanlig ordning anordnar UFC en öppen träning för allmänheten att ta del av.

Ett stort frågetecken under de senaste veckorna har varit TJ Dillashaws viktnedgång och hur mycket han har kvar att gå ned. Förra veckan hade han ca. sex kilo kvar att gå ned. Av videon ovan och under att döma verkar han åtminstonde vara full av energi.

UFC Brooklyn (UFC Fight Night on ESPN+1) äger rumm nu i helgen på Barclays Center. Huvudmatchen är mellan TJ Dillashaw vs. Henry Cejudo.

Matchkort

HUVUDKORT

 • Tungvikt: Greg Hardy vs. Allen Crowder
 • Lättvikt: Gregor Gillespie vs. Yancy Medeiros
 • Flugvikt: Joseph Benavidez vs. Dustin Ortiz
 • Flugvikt: Paige VanZant vs. Rachael Ostovich
 • Lätt-tungvikt: Glover Teixeira vs. Karl Roberson

UNDERKORT (ESPN)

 • Lättvikt: Donald Cerrone vs. Alexander Hernandez
 • Flugvikt: Joanne Calderwood vs. Ariane Lipski
 • Lätt-tungvikt: Alonzo Menifield vs. Vinicius Moreira
 • Bantamwvikt: Mario Bautista vs. Cory Sandhagen

UNDERKORT (ESPN+)

 • Lättvikt: Dennis Bermudez vs. Te Edwards
 • Weltervikt: Belal Muhammad vs. Geoff Neal
 • Weltervikt: Chance Rencountre vs. Kyle Stewart
Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy
UFC Fight Night: Cejudo vs. Dillashaw

Kimuras läsare tippar UFC Brooklyn

Uppdaterad match

Glover Teixeira skulle ha ställts mot Ion Cutelaba men Cutelaba drog sig ur matchen. Istället hoppar Karl Roberson in på kort varsel. Längst ned i artikeln kan ni rösta på den matchen om vem ni tror drar det längsta strået.

Den 19:e januari äger UFC Fight Night: Henry Cejudo vs. TJ Dillashaw rum på Barclays Center i New York. Som nytt segment här på Kimura.se vill vi involvera er läsare i vilka ni tror kommer vinna i respektive match. Har ni svårt att bestämma er kan ni alltid se vad våra spelexperter på MMABetz.se tror om galan och vilka ni skall titta närmare på.

På lördag kommer en artikel ut med resultat och procentsats på vilka ni anser har högst chans att vinna samt vilka Kimuras skribenter tror kommer dra det längsta strået.

Förra årets mästare kröntes efter UFC 232 och vinnaren detta året blev Vicktor Winquist som kommer försvara den ärorika titeln mot er läsare och följande skribenter; Jaser Davari, Jonathan Damm, Johan Lorentzon, Tim Tebras och Gustaf Boman

Rösta nedan.

Henry Cejudo vs TJ Dillashaw

Visa resultat


Greg Hardy vs. Allen Crowder

Visa resultat


Gregor Gillespie vs. Yancy Medeiros

Visa resultat


Joseph Benavidez vs. Dustin Ortiz

Visa resultat


Paige VanZant vs. Rachael Ostovich

Visa resultat


Glover Teixeira vs. Karl Roberson

Visa resultat

Läs mer
+11
Dana Sad
Dana Happy

Video
’Alexander Gustafssons vs Jon Jones – lika stort som Sverige i VM-final mot Brasilien’

MMA-panelen är äntligen tillbaka efter ett jul- och nyårsuppehåll. I studion gästades vi av ONE Cs welterviktsmästare Zebaztian Kadestam och vi diskuterade bland annat UFC 232.

Trots att den svenska trefaldige titelutmanaren Alexander Gustafsson förlorade mot den kontroversielle Jon Jons, anser chefredaktör Jaser Davari att det inte är något att skämmas för. Gustafsson fick se sig besegrad i den tredje ronden genom teknisk knockout. Panelen diskuterar Gustafssons insats och vad som är härnäst för svensken. Lyssna på vad de hade att säga om matchen ovan.

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy
officiell

UFC London: Gunnar Nelson möter Leon Edwards – blir co-main event

En welterviktsmatch är klar för UFC London. Islänningen #12 Gunnar Nelson möter Leon Edwards som galans co-main event. Detta bekärftar Dana White genom ESPNs Brett Okamoto. UFC bekräftade även matchningen på Twitter.

Gunnar ”Gunni” Nelson har gått elva matcher under UFC-fanan och rekordet för islänningen är fyra raka segrar. Han är en träningskamrat till Conor McGregor men har sitt huvudgym på Island, Mjölnir MMA. Nelson hade inte tävlat sedan 16 juli, 2017. Under ’UFC Fight Night: Nelson vs. Ponzinibbio’ förlorade han mot Santiago Ponzinibbio genom knockout i rond ett. En match som inte var helt utan kontrovers då Nelson blev petad i ögat flertalet gånger. Nelson har även sagt att han vill ha ett returmöte mot argentinaren Ponzinibbio

Förra månaden var Nelson tillbaka och då ställdes han mot #13 rankade Alex Oliveira. Han kunde i den andra ronden under UFC 231 strypa ut brassen genom ett klassiskt rear-naked choke. Vinsten cementerade Nelsons 17 i karriären. Han har ett MMA-facit på 17–3–1 och har besegrat sina motståndare på följande sätt, 3 vinster genom knockout, 13 vinster genom submission samt 1 vinst genom domslut.

Leon Edwards har tävlat för UFC i fem år. Han fick sitt stora genombrott i sin senaste match där han ställdes mot Donald Cerrone. Det var en match han vann genom enhälligt domslut under ’UFC Fight Night: Cowboy vs. Edwards’. Han har i dags dato sex raka vinster. En intressant notis är att Edwards i sina tio UFC-matcher gått till domslut sju gånger. Han har ett MMA-facit på 16–3 och har besegrat sina motståndare på följande sätt, sex vinster genom knockout, tre vinster genom submission samt sju vinster genom domslut.

UFC London (UFC Fight Night on ESPN+5) äger rum den 16 mars på O2 Arena i London, England. Huvudmatchen är ett möte mellan den forne titelutmanaren i weltervikt, Darren Till och Jorge Masvidal.

Matchkort

 • Weltervikt: Darren Till vs. Jorge Masvidal
 • Weltervikt: Gunnar Nelson vs. Leon Edwards
 • Mellanvikt: Jack Marshman vs. John Phillips
 • Weltervikt: Cláudio Silva vs. Danny Roberts
 • Flugvikt: Molly McCann vs. Priscila Cachoeira
 • Lätt-tungvikt: Gökhan Saki vs. Saparbek Safarov
 • Lätt-tungvikt: Volkan Oezdemir vs. Dominick Reyes
 • Mellanvikt: Cezar Ferreira vs Tom Breese

 

Vem vinner matchen?

Visa resultat

Läs mer
+6
Dana Sad
Dana Happy

UFC London: Darren Till möter Jorge Masvidal som huvudmatch

Dessa båda herrar har redan utmanat varandra på sociala medier. Enligt UFCs VD Dana White är nu denna match officiell och kommer vara huvudmatchen på UFC London som går den 16:e mars.

Jorge Masvidal (32-13 har inte gått match sen november 2017 då han förlorade mot Stephen ”Wonderboy” Thompson. Före det mötte han grapplingfenomenet Demian Maia på UFC 211, en match som han förlorade på delat domslut. Han har även ryktats ska möta Nick Diaz på UFC 235, denna match blev emellertid inte av.

Darren Till (17-1-1) gick match i september. Detta vara en titelchans mot ingen annan än Tyron Woodley på UFC 228 som han dessvärre förlorade på submission i andra ronden. Matchen innan var mot Stephen ”Wonderboy” Thompson och där vann britten på domslut.

UFC London är en ESPN-gala och kommer äga rum på The O2 Arena i London den 16:e mars. Det rådanden matchkortet än så länge är följande.

Läs mer
+12
Dana Sad
Dana Happy
askren hånar gastelum

Kelvin Gastelum fortsätter ordkriget på sociala medier med Ben Askren

Allt började med att Kelvin Gastelum skickade en passning åt UFCs welterviktsmästaren Tyron Woodley för att han funderar på att gå upp en viktklass.

På twitter skrev han följande där han refererade tillbaka till deras match 2015 på UFC 183 som Woodley vann på delat domslut.

“Haha [Tyron Woodley] has never wanted this smoke after we fought the 1st time! He can’t compete at MW,”

Det var här den före detta ONE och Bellator-mästaren Ben Askren la sig i och hånade Gastelum för att ha missat vikten mot Woodley.

“Hey fat boy he beat you with a broken foot and you didn’t come within 10lbs of making weight,”

Gastelum svarade syrligt med att han inte vet vem Ben Askren är och kriget var igång. Här nedan är resten av twitterkriget.

Woodley själv har än inte sagt något än, men han kanske låter dessa två kriga på helt själva?

Fortsättning följer…

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy