24 juli, 2024
Nyheter

UFC, NFL och NBA tar krafttag mot det gemensamma problemet

Av

Alexander Clausson

01/09/2023
Dana White presskonferens

UFC samarbetar med två andra idrottsgiganter i form av NFL och NBA för att bekämpa olagliga livestreams. Ett problem som UFC länge har behövt handskas med.

UFC vil sätta stopp för den utbredda företeelsen

Enligt ett brev som lämnades in till United States Patent and Trademark Office den 23 augusti (enligt TorrentFreak), arbetar organisationerna UFC, NFL och NBA tillsammans i syfte att uppdatera USA:s nuvarande DMCA (Digital Millennium Copyright Act). Det uttryckliga syftet är att få online-tjänsteleverantörer att agera med större skyndsamhet när de får meddelande om att de är värdar för piratmaterial. Det vill säga, de vill att materialet tas bort omedelbart istället för inom några timmar, som det oftast är fallet för närvarande.

Organisationerna hävdar att den nuvarande möjlighetsfönstret för olagliga livestreams är särskilt skadligt för sport-sändningar, som är mest värdefulla som direktsändningar. När livestreams har tagits bort är det av liten nytta för rättighetshavarna.


Brevet påstår att ”den globala idrottsindustrin förlorar upp till 28 miljarder dollar i ytterligare potentiell årlig intäkt”, enligt The Verge.

DMCA undertecknades år 1998, långt innan live streaming blev en branschstandard. UFC, NFL och NBA argumenterar för att den nuvarande formuleringen är föråldrad och ineffektiv när det gäller att övervaka den nuvarande online-landskapet:

It should be no surprise that the notice-and-takedown regime established by the DMCA, which was enacted before widespread internet-based livestreaming became available, is not well-suited to address the present-day particular piracy issues surrounding the infringement of live content.

Specifikt krävs det att DMCA ändrar formuleringen som säger att innehåll ska tas bort ”skyndsamt”, vilket verkar tillåta det nuvarande fönstret för livestreaming, till ”omedelbart eller nära-omedelbart”. Vilket antyder att organisationerna vill att innehållet ska tas bort på minuter om inte snabbare.


Dana White har länge uttryckt stark kritik mot fenomenet

UFC:s president Dana White har länge kämpat mot online-piratkopiering och stoltserat med att hans organisation har avskräckt streamers från att olagligt sända UFCs innehåll. Han talade om brevet efter onsdagens avsnitt av Dana White Contender Series.

Vi har bekämpat piratkopiering i årtionden”, sa White. ”Jag har pratat om piratkopiering i 10, 12, 13 år. Vi har alltid intagit en stark ståndpunkt mot piratkopiering, och det kommer vi alltid att göra.

En förändring av DMCA-lagarna kan ha långtgående konsekvenser för underhållningsindustrin och därefter. Det återstår att se om det brev som skickades den 23 augusti från tre av världens mäktigaste idrottsföretag kommer att leda till åtgärder från regeringen.


Populära Ämnen

Senaste nyheterna

Paddy Pimblett och Leon Edwards får specialkläder inför UFC 304
🥊 UFC 304 i Manchester närmar sig
Jon Jones
Jon Jones reagerar på stora regelförändringen inom MMA
🥊 ’Vi måste radera det här ur historieböckerna’
saul canelo alvarez
Canelo Alvarez går match i Vegas samma datum som UFC Sphere
🥊 Två stora galor krockar med varandra
Muhammad Mokaev – ’UFC gillar inte min stil’
🥊 Går sin sista match på kontraktet med UFC
Francis Ngannou "The Predator"
Då återvänder Francis Ngannou till buren efter sonens död
🥊 Kan gå av stapeln i Saudiarabien
Belal Muhammad vs Leon Edwards
Belal Mujammad smutskastar Leon Edwards inför UFC 304
🥊 ”Han håller bara i bältet”

Här kan du söka!

Search