UFC on FOX 26: Genomgång av Robbie Lawler vs. Rafael Dos Anjos

Robbie Lawler10

UFC on FOX 26 Winnipeg: Huvudmatchen

I lördagens huvudmatch bjuds vi på en högintressant drabbning mellan två ärrade veteraner och före detta mästare. Robbie Lawler var welterviktsmästare fram till dess att Tyron Woodley tog bältet ifrån honom via KO den 30 juli förra året. Efter förlusten valde Lawler att ta en 1 år lång paus innan han återvände till buren.
En vecka efter att Lawler hade förlorat sitt bälte var det dags för dos Anjos att möta samma öde. Även han blev avslutad i första ronden när Eddie Alvarez tog lättviktstiteln från honom. Det är alltså två fighters som är på väg tillbaka till toppen, efter att ha förlorat sina mästarbälten, som ställs mot varandra. Dana White har meddelat att vinnaren av denna match står näst på tur att utmana om titeln.
Det är minst sagt intressanta förutsättningar.

170 lbs.: Robbie Lawler (1.87) vs. Rafael dos Anjos (1.87) LeoVegas

Robbie Lawler (28-11) har hunnit bli 35 år gammal. Han är180 cm lång och har en reach på 190 cm. Lawler började träna karate vid 10 års ålder och senare började han även med brottning. Redan vid 16 års ålder började han träna mma under Pat Miletich. Lawler gjorde professionell debut 2001 och får alltså sägas vara en mycket rutinerad fighter.

Lawler vann i sin senaste match mot Cowboy Cerrone. Innan dess hade han alltså tagit en 1 år lång paus efter att ha förlorar titeln till Tyron Woodley. Före förlusten hade han 5 raka segrar mot yttersta världseliten. Lawler har 20 KO och 1 submissionvinst på sitt record.

Lawler är en mycket erfaren och duktig striker. Han var från början en fighter som lutade sig mycket mot ‘sprawl-and-brawl’ och ren slagkraft, men har de senaste åren utvecklats till en mer teknisk och taktisk fighter. Han jobbar med hög slagfrekvens och har KO-kraft i slagen. Hans stil innebär att han uteslutande går framåt och pressar sin motståndare. Lawler som är högerhänt southpaw har en fin jabb och en mycket vass högerkrok. Han är duktig på att variera slag mot huvud med kroppsslag. Han är primärt en boxare men har en vass vänsterspark som han oftast avlossar mot kropp eller ben. Han växlar dock in huvudspark då och då. Lawler har brottningsbakgrund vilket han använder uteslutande för att försvara nedtagningar – något han är mycket bra på. Han är även bra på att ta sig upp när han väl hamnar på rygg. Han använder inte flashiga tekniker när han fightas, tvärtom är han effektiv med ganska basic tekniker. Men han gör det väldigt bra och med rejäl kraft.

Lawler har hyfsad defensiv grappling men han har främst försvarat sig genom att inte hamna på marken. Han har gått många femronderskrig och har omvittnat god kardio.

Frågetecken:
- haka och uthållighet
- tävlat sedan 2001 (slitage)
- såg okej ut mot Cerrone, inte mer.

Rafael dos Anjos (27-9) är 33 år gammal och 173 cm lång – reach 178 cm. Han var en bråkig unge fram tills han började träna bjj när han var 9 år. Han är idag ett mycket kompetent svartbälte av tredje graden. Han gjorde sin första professionella mma-match 2004 och gjorde UFC-debut 2008. Han förlorade sina två inledande matcher innan han vände trenden.
Dos Anjos har under större delen av sin karriär tävlat i lättvikt men efter att ha förlorat bältet, samt förlorat ytterligare en match (mot Tony Ferguson), valde han att byta viktklass. Han har vunnit 2 raka vinster sedan han flyttade upp till weltervikt. Han har 5 KO och 9 submissions på sitt record.

Dos Anjos är en utpräglad press-fighter. Grunden i hans strategi är att pressa motståndaren bakåt – gärna mot buren där han använder sin fina förmåga att mixa striking, brottning och grappling. Han har en aggressiv stil och är fysiskt stark. Han är bra på att skära av buren för att pressa bak motståndaren. Han sätter dessutom ofta ett mycket högt tempo, något som tröttar ut de han möter.

Dos Anjos har under Rafael Cordeiro utvecklat riktigt bra muay thai och växlar fint mellan stenhårda sparkar och giftiga knän. Han har bra slagkraft och bra kroppsslag. Han är stark i clinch och har riktigt bra takedowns. Han har tung ground-and-pound och tung toppkontroll. Han har dessutom riktigt bra grappling och är ett rejält hot på marken. Han är en tuff och orädd fighter med stort hjärta och en stabil haka.

Frågetecken:
- storlek och fysik (han är relativt liten för viktklassen)
- aggressivitet och press gör att han är inom räckvidd för att bli träffad
- tenderar att bli yvig och aningen statisk när han kommer in i pocket och avlossar.

Match up:
Det är två världsklass-fighters som ställs mot varandra i denna match – nummer 2 mot nummer 4 på rankingen. Det är två f.d. mästare på väg tillbaka i jakt på bältet. Det är southpaw vs. Southpaw vilket sannolikt innebär att de tar ut varandras eventuella fördelar baserat på stance.
Lawler tenderar att vara en slow starter, vilket är farligt mot en fighter som dos Anjos som sätter stenhård press från början. Även om detta är en femrondersmatch måste Lawler vara alert från början.

Lawler är den större av de två och har ett rejält övertag i räckvidd. Frågan är om han lyckas straffa dos Anjos och röra sig tillräckligt för att kunna hålla fighten på distans – för att kunna jobba med sina långa kraftfulla tekniker. Han vill inte fastna med ryggen mot buren med en fighter som dos Anjos. Brassens kraftfulla krokar i pocket är sannolikt mer än vad den 35-årige Lawlers haka mäktar med och han måste således cirkla och röra på sig hela tiden.
Nedtagningsförsvar blir ytterligare en nyckel för Lawler som inte vill fastna under brassen. Defensiv grappling och att ta sig upp ’asap’, blir mycket viktigt om han blir nedtagen. Dos Anjos är något av en mardröm på marken.
Jag tror att Lawler tack vare storlek, styrka och erfarenhet kan undvika att fastna på dos Anjos föredragna distans. Att Lawler kan göra det till en striking-match, åtminstone tillräckligt mycket för att plocka hem tre ronder. Dos Anjos är otroligt stryktålig och mycket svår att avsluta, men jag tror att det finns chans att vi får se ett avslut i någon av de senare ronderna. Hur som helst tar Lawler hem detta.
Robbie Lawler som vinnare – 1.87 LeoVegas

______________________
Text: Kimuraredaktionen

Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.
 • Gunnar Gråskägg

  Spot on!

  Bra analys – även om jag tror att RDA vinner och får nästa titelfight.

  • John

   Håller med dig!

 • Lynx

  Angående ett av frågetecknen kring Lawler – hans senaste match. Jag tycker det är ganska sällan man ser Lawler se strålande ut. Hela hans stil, de senaste åren, har ju gått ut på att gnaga sönder sina motståndare och ta deras själ i fjärde eller femte ronden. Lite därför man älskar att se honom slåss. Helt klart en fighter som borde få mer uppskattning, i mitt tycke. Lawler – MacDonald 2 är ett blodigt konstverk som troligen inte var speciellt hälsosamt för någon inblandad.

  • Kimura guest

   Instämmer – kloka synpunkter!

   Lawler vs MacDonald var en fantastisk match. Båda två åldrades nog en del där.

   Tror Lawler glömdes bort lite när han tog ett år paus efter han förlorade titeln. Men han är en grym fighter. Lyckas han hindra att RDA tar ner honom så vinner han stående.

   Annars va det Bra analys i artikeln.

 • John

  Tror stenhårt på RDA här. Tror han kommer dra ut Lawler. RDA har imponerat riktigt.

  Visserligen var det länge sedna man såg Lawler på marken och jag tänker bara tillbaka på hans Strikeforce-dagar och då såg det inte bra ut.
  Han har säkerligen utvecklats väldigt mkt sedan dess men det det räcker inte. Det är större skillnad på marken mellan dessa två en stående. Jag tror RDA kan hänga bra stående.

  • Lynx

   Tror inte att RDA kan hota Lawler faktiskt. Robbies korta t-rex armar kommer förr eller senare släcka RDA när Rafa försöker initiera clinch.

  • Barfly_nr1

   Men i strikeforce gick han väl majoriteten av sina fighter i middleweight, med förluster mot stora killar som Ronaldo Souza(som han nästan knockade) och tim kennedy. Fick även möta Sobral (som gick i light heavy weight) i catchweight 195Ibs. Vill minnas att även fighten mot Jake Shields var i catchweight.
   Visst, som du säger är inte Robbies styrka på marken men det här är stor killar. Mycket större än RDA och mycket större än Robbie så det blir lite missvisande.

   Tror o hoppas på Lawler men är långt ifrån säker. Lawler såg väldigt ”off” ut mot cowboy, tykte inte man såg någon glöd. Hoppas han hittar tillbaka till gammalt gott slag.

 • Chingate Wey

  Bra breakdown .
  Kommer bli bra match oavsett. Två rutinerade fighters som ger 100 procent.

Fler Nyheter: