UFC on FOX 26: Genomgång av Robbie Lawler vs. Rafael Dos Anjos

UFC on FOX 26 Winnipeg: Huvudmatchen

I lördagens huvudmatch bjuds vi på en högintressant drabbning mellan två ärrade veteraner och före detta mästare. Robbie Lawler var welterviktsmästare fram till dess att Tyron Woodley tog bältet ifrån honom via KO den 30 juli förra året. Efter förlusten valde Lawler att ta en 1 år lång paus innan han återvände till buren.
En vecka efter att Lawler hade förlorat sitt bälte var det dags för dos Anjos att möta samma öde. Även han blev avslutad i första ronden när Eddie Alvarez tog lättviktstiteln från honom. Det är alltså två fighters som är på väg tillbaka till toppen, efter att ha förlorat sina mästarbälten, som ställs mot varandra. Dana White har meddelat att vinnaren av denna match står näst på tur att utmana om titeln.
Det är minst sagt intressanta förutsättningar.

170 lbs.: Robbie Lawler (1.87) vs. Rafael dos Anjos (1.87) LeoVegas

Robbie Lawler (28-11) har hunnit bli 35 år gammal. Han är180 cm lång och har en reach på 190 cm. Lawler började träna karate vid 10 års ålder och senare började han även med brottning. Redan vid 16 års ålder började han träna mma under Pat Miletich. Lawler gjorde professionell debut 2001 och får alltså sägas vara en mycket rutinerad fighter.

Lawler vann i sin senaste match mot Cowboy Cerrone. Innan dess hade han alltså tagit en 1 år lång paus efter att ha förlorar titeln till Tyron Woodley. Före förlusten hade han 5 raka segrar mot yttersta världseliten. Lawler har 20 KO och 1 submissionvinst på sitt record.

Lawler är en mycket erfaren och duktig striker. Han var från början en fighter som lutade sig mycket mot ‘sprawl-and-brawl’ och ren slagkraft, men har de senaste åren utvecklats till en mer teknisk och taktisk fighter. Han jobbar med hög slagfrekvens och har KO-kraft i slagen. Hans stil innebär att han uteslutande går framåt och pressar sin motståndare. Lawler som är högerhänt southpaw har en fin jabb och en mycket vass högerkrok. Han är duktig på att variera slag mot huvud med kroppsslag. Han är primärt en boxare men har en vass vänsterspark som han oftast avlossar mot kropp eller ben. Han växlar dock in huvudspark då och då. Lawler har brottningsbakgrund vilket han använder uteslutande för att försvara nedtagningar – något han är mycket bra på. Han är även bra på att ta sig upp när han väl hamnar på rygg. Han använder inte flashiga tekniker när han fightas, tvärtom är han effektiv med ganska basic tekniker. Men han gör det väldigt bra och med rejäl kraft.

Lawler har hyfsad defensiv grappling men han har främst försvarat sig genom att inte hamna på marken. Han har gått många femronderskrig och har omvittnat god kardio.

Frågetecken:
– haka och uthållighet
– tävlat sedan 2001 (slitage)
– såg okej ut mot Cerrone, inte mer.

Rafael dos Anjos (27-9) är 33 år gammal och 173 cm lång – reach 178 cm. Han var en bråkig unge fram tills han började träna bjj när han var 9 år. Han är idag ett mycket kompetent svartbälte av tredje graden. Han gjorde sin första professionella mma-match 2004 och gjorde UFC-debut 2008. Han förlorade sina två inledande matcher innan han vände trenden.
Dos Anjos har under större delen av sin karriär tävlat i lättvikt men efter att ha förlorat bältet, samt förlorat ytterligare en match (mot Tony Ferguson), valde han att byta viktklass. Han har vunnit 2 raka vinster sedan han flyttade upp till weltervikt. Han har 5 KO och 9 submissions på sitt record.

Dos Anjos är en utpräglad press-fighter. Grunden i hans strategi är att pressa motståndaren bakåt – gärna mot buren där han använder sin fina förmåga att mixa striking, brottning och grappling. Han har en aggressiv stil och är fysiskt stark. Han är bra på att skära av buren för att pressa bak motståndaren. Han sätter dessutom ofta ett mycket högt tempo, något som tröttar ut de han möter.

Dos Anjos har under Rafael Cordeiro utvecklat riktigt bra muay thai och växlar fint mellan stenhårda sparkar och giftiga knän. Han har bra slagkraft och bra kroppsslag. Han är stark i clinch och har riktigt bra takedowns. Han har tung ground-and-pound och tung toppkontroll. Han har dessutom riktigt bra grappling och är ett rejält hot på marken. Han är en tuff och orädd fighter med stort hjärta och en stabil haka.

Frågetecken:
– storlek och fysik (han är relativt liten för viktklassen)
– aggressivitet och press gör att han är inom räckvidd för att bli träffad
– tenderar att bli yvig och aningen statisk när han kommer in i pocket och avlossar.

Match up:
Det är två världsklass-fighters som ställs mot varandra i denna match – nummer 2 mot nummer 4 på rankingen. Det är två f.d. mästare på väg tillbaka i jakt på bältet. Det är southpaw vs. Southpaw vilket sannolikt innebär att de tar ut varandras eventuella fördelar baserat på stance.
Lawler tenderar att vara en slow starter, vilket är farligt mot en fighter som dos Anjos som sätter stenhård press från början. Även om detta är en femrondersmatch måste Lawler vara alert från början.

Lawler är den större av de två och har ett rejält övertag i räckvidd. Frågan är om han lyckas straffa dos Anjos och röra sig tillräckligt för att kunna hålla fighten på distans – för att kunna jobba med sina långa kraftfulla tekniker. Han vill inte fastna med ryggen mot buren med en fighter som dos Anjos. Brassens kraftfulla krokar i pocket är sannolikt mer än vad den 35-årige Lawlers haka mäktar med och han måste således cirkla och röra på sig hela tiden.
Nedtagningsförsvar blir ytterligare en nyckel för Lawler som inte vill fastna under brassen. Defensiv grappling och att ta sig upp ’asap’, blir mycket viktigt om han blir nedtagen. Dos Anjos är något av en mardröm på marken.
Jag tror att Lawler tack vare storlek, styrka och erfarenhet kan undvika att fastna på dos Anjos föredragna distans. Att Lawler kan göra det till en striking-match, åtminstone tillräckligt mycket för att plocka hem tre ronder. Dos Anjos är otroligt stryktålig och mycket svår att avsluta, men jag tror att det finns chans att vi får se ett avslut i någon av de senare ronderna. Hur som helst tar Lawler hem detta.
Robbie Lawler som vinnare – 1.87 LeoVegas

______________________
Text: Kimuraredaktionen

0
Dana Sad
Dana Happy

Michael Chandler: ”Inte orimligt att vi får se Khabib Nurmagomedov i Bellator”

För några månader sedan påstod förre lättviktsmästaren i Bellator MMA, Michael Chandler, att han själv är den som kommer att spräcka UFC-mästaren Khabib Nurmagomedovs förlustnolla. Många tvivlade, eller till och med fnös åt påståendet, särskilt som Chandler uttalade sig efter att precis ha kritat på ett nytt flerfightskontrakt med Bellator.

Men visst – Chandlers kontrakt med Scott Cokers organisation är inte på livstid, och det är inte heller Khabibs med UFC. Ryssen har dessutom öppet besvarat flörten från Bellator-delägaren 50 Cent efter att den förre surnat till på UFC och dess VD Dana White, i efterspelet till kaoset vid UFC 229.

Såhär uttalade sig Chandler i en intervju med amerikanska MMAjunkie:

Let’s keep this in perspective. Yes, I did sign with Bellator, but it was not a lifetime deal. It wasn’t a 10-fight deal. It wasn’t even an eight-fight deal. It will not carry me to the end of my career. There will be more contracts being signed.

I am still a young fighter. I’m 32, but I feel like I’m 22. So therefore, I can’t imagine declining in skill to where there’s not going to be great opportunities for some ridiculously good matchups. Not to mention, Khabib is getting offered $2 million by 50 Cent, not to mention the fact that Bellator’s roster is ever-evolving.

Den förre Bellatormästaren ser det inte som något ”bortom rimlighetens gräns” att UFC:s regerande mästare i viktklassen kommer över till Bellator inom sisådär ett och ett halvt år:

To think it’s out of the realm of possibility that Khabib is going to be a Bellator fighter in the next year-and-a-half to two years at only 30 years old, you’re a little bit ignorant to think there can’t be some switching of these rosters in the very near future.

Nästa gång de i sina respektive organisationer topprankade lättviktarna tar sig an tufft motstånd, är det för Chandler ett returmöte med Brent Primus vid Bellator 212 i december – och för Khabib troligen ett förhör med Nevada State Athletic Commission, Nevadas idrottsliga råd, innan ryssen kan återuppta sin fightingkarriär.

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy

Rykte: Alistair Overeem möter Sergej Pavlovitj i Kina

Kanske är den förre Strikeforce-, Dream- and K1-mästaren Alistair Overeem tillbaka snabbare än vi anar.

Enligt MMA-journalisten Farah Hannoun så är en match mellan den nederländska tungviktslegendaren och den obesegrade ryssen Sergej Pavlovitj på gång till ”UFC Beijing” den 24 november:

Alistair Overeem (43-17, 1 NC MMA) reser i så fall till Kina för sin sextioandra (!) professionella MMA-match, och det med två raka förluster i bagaget, knockad av såväl Curtis ”Razor” Blaydes som Francis Ngannou. De senare två möter kuriöst nog också varandra i huvudmatchen på samma gala.

Sergej Pavlovitj (12-0 MMA) gör, om ryktet stämmer, sin UFC-debut. Han har tidigare enbart gått matcher i Ryssland, framför allt under Fight Nights Globals arrangemang. Av ryssens tolv segrar i buren är nio på KO/TKO och tre via domslut.

Galans huvudmatch, Blaydes vs. Ngannou är ett returmöte. De båda möttes redan 2016 i en batalj som fransk-kameruniern vann via läkarbeordrat stopp.

Fight Night 141, eller ”UFC Beijing” är bara en dryg månad bort. Ändå är matchkortet långt ifrån klart. Detta är det rådande, åtminstone:
Curtis Blaydes vs. Francis Ngannou
Alistair Overeem vs. Sergej Pavlovitj (TBA)
Lauren Mueller vs. Wu Yanan
Rashad Coulter vs. Hu Yaozong
Jessica Aguilar vs. Weili Zhang
Syuri Kondo vs. Yan Xiaonan
Frankie Saenz vs. Song Yadong (TBA)

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

Svenske ring-announcern: ”Jag är UFC Europas nya röst”

Komikern, tillika den svenska MMA-organisationen Superior Challenges ring announcer Janne Westerlund medverkade i veckan i Simon Gärdefors, också han komiker, intervjupodcast Arkiv Samtal. Intervjun skulle egentligen handla om en komedifestival. Men redan i inledningen börjar Westerlund prata om något helt annat. Något som verkar intressera Gärdenfors måttligt, men en del svenska MMA-fans antagligen desto mer.

Westerlund:

Jag har precis… jag vet inte ens om jag får berätta det här… jag kommer precis från ett möte där vi har diskuterat ”the new voice of UFC Europe”.

Komikern motiverar UFC:s påstådda intresse kort och gott med:

Jag har ju en väldigt bra röst.

Gärdenfors, som öppet deklarerar att han vet föga om UFC eller MMA frågar ”i vilka sammanhang” Westerlund ska vara ”rösten”?

Svaret:

Ja, vad fan tror du? Har du inte gjort din jävla research för det här programmet? Det handlar om the King of Ring Announcing!

Enligt den finlandssvenske komikern rör det sig alltså inte bara om UFC-galor i Sverige, utan i hela Europa:

För Bruce Buffer som är deras announcer, han är så otroligt gammal, mycket äldre än jag [Buffer är 61 och Westerlund 47, Kimuras anm].

Efter detta, och konstaterandet att Westerlund varit på möte med den europeiska UFC-organisationen, frågar intervjuaren rakt ut: ”Och du har fått jobbet?” varpå svaret blir:

Eeeh… (skratt), okej, vi har inte skrivit på papperen än. Men vilken dag som helst!

Westerlund försöker avrunda segmentet med att beskriva hur han ”lämnar allt”, inklusive familjen, och hur framtiden ser ut i och med det nya jobbet:

Jag kommer flytta till London. Jag kommer ha min bas i London och sedan kommer jag bara jobba som ”The Voice”.

Gärdenfors påpekar att UFC möjligen kan tycka att det är oproffsigt att gå ut med allt detta innan papperen är påskrivna, och att han kanske riskerar uppdraget därigenom. Westerlund skrattar bort det med att ”det där gäller ju bara fighters”.

Janne Westerlund har varit announcer för Superior Challenge sedan starten men om det han säger stämmer får vi alltså snart se honom på en större arena, både bildligen och bokstavligen.

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy
official poster

Superior Challenge 18: Simon Sköld möter Jerry Kvarnström

Ett nordiskt derby är än en gång officiellt. Det är en returmatch som idag blev officiell. Sveriges Simon Sköld (8-6) kommer att ta sig an Finlands Jerry Kvarnström (14-10). Även denna gång kommer matchen att äga rum i catchvikt (67 kilo), detta meddelade organisationen genom ett pressmeddelande.

Babak Ashti, grundare av Superior Group International säger följande om returmötet..

Det här är en riktigt spännande returmatch och en klassisk matchning mellan striker vs grappler. Båda atleter visade på ett riktigt krigarhjärta och sann sportmannaskap, både under och efter matchen när de möttes i våras. Vi i Superior Challenge uppskattar det otroligt mycket och det är just det som vi vill promota.

Jerry är en otroligt tuff fighter som inte ger upp. Han kommer vilja korta ner Simons distans och dra till sig honom nära för att ta matchen till stående-clinch eller marken. Han kommer vilja vara fysisk och grötig och trötta ut svensken. Simon har i flertalet matcher visat att även han är en hårding. Han är en rörlig och pricksäker striker som har kapacitet att avsluta med en träff. Han kommer nog vilja röra på sig konstant och hålla sin distans och nöta ner finländaren genom att pricka honom med slag och sparkar.

Jag vill se en hungrig Simon inför den här returmatchen som jag tror blir kvällens match.

Sköld hade en vinstsvit på sex matcher där alla har var via avslut. I sin senaste match besegrade blev det dock förlust mot Kvarnström som ströp ut Simon genom en giljotin i den tredje ronden. Simon säger genom sin egen Instagram att han är väldigt taggad på att ta igen sin senaste förlust och ser framemot returmötet.

Den 38-årige finnen har vunnit 13 av sina 14 vinster via submission och gick som tidigare nämnt sin senaste match mot Simon. Kvarnström började sin MMA-karriär 2005 och hade vid ett lag en vinstföljd på sju raka matcher. Efter 2010 har det gått sämre för Kvarnström som då haft ett MMA-facit på 7-10.

Superior Challenge äger rum den 1:a december på Victoriahallen i Stockholm under fitnessfestivalen. Nedan kan ni ta del av vilka matcher som blivit officiella samt vilka matchningar som blivit bekräftade.

Elin Öberg vs. Anna Astvik
Simon Sköld vs. Jerry Kvarnström
Nico Musoke vs. Daniel Acacio
Karl Albrektsson vs. TBA
Michel Ersoy vs. TBA
Guram Kutateladze vs. Glaucio Eliziario
Rostem Akman vs. TBA
Serdar Altas vs. Bilal Musa
Bartosz Wojcikiewicz vs. TBA
Irman Smajic vs. TBA
Adam Westlund vs. Christopher Jeanpier Basauri

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy
official poster

UFC 232: Tom Duquesnoy möter Nathaniel Wood

UFC 232 den 29:e december har fått sin sjätte match bekräftad. Det är en bantamviktsmatch mellan Tom Duquesnoy (MMA 16–2 (1) UFC 2-1)och Nathaniel Wood (14-3 MMA 1-0 UFC). Detta bekräftar UFC genom sitt eget Twitter-konto.

Engelsmannen Wood har endast gått en match i UFC och gjorde det under UFC Fight Night 131 i somras. Där ställdes han mot Johnny Eduardo och vann sin UFC-debut genom i den första ronden genom en så kallad brabo-strypning. Wood har som tidigare nämnt ett MMA-facit på 14-3 och har besegrat sina motståndare på följande sätt, nio genom knockout, tre genom submission samt två vinster genom domslut.

Fransmannen Duquesnoy har gått tre matcher i organisationen med blandat resultat, två vinster och en förlust. I sin senaste match under ‘UFC Fight Night: Werdum vs. Volkov’ ställdes han mot Terrion Ware. En match han vann genom enhälligt domslut. 25-åringen har ett MMA-facit på 16–2 (1) och har besegrat sina motståndare på följande sätt, 13 genom knockout, 1 genom submission samt 4 genom domslut.

UFC 232 äger rum den 29:e december på T-Mobile Arena i Las Vegas, USA. I huvudmatchen ser vi svenska Alexander Gustafsson ta sig an den forne lätta-tungviktsmästaren Jon Jones för bältet i viktklassen. Nedan kan ni ta del av det rådande matchkortet.

Lätt-tungvikt – Jon Jones vs. Alexander Gustafsson
Fjädervikt – Cris Cyborg (c) vs. Amanda Nunes
Lätt-tungvikt – Ilir Latifi vs. Corey Anderson
Weltervikt – Carlos Condit vs. Michael Chiesa
Fjädervikt – Cat Zingano vs. Megan Anderson
Bantamvikt – Tom Duquesnoy vs. Nathaniel Wood
Lättvikt – BJ Penn vs. Ryan Hall

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy
Aleksei Oleinik

Video
Stipe Miocic utmanad av BJJ-specialisten Aleksei Oleinik

Aleksei Oleinik (56-11-1 MMA, 5-2 UFC) gick sin senaste match mot Mark Hunt (13-12-1 MMA, 8-6-1 UFC). Efter några avvaktande minuter går Oleinik på en nedtagning och får ned Hunt. Olienik tar snabbt Hunts rygg och går på en rear-naked-choke som Hunt blir tvungen att klappa ur på.

Nu väljer BJJ-specialisten med 45 submission-vinster att utmana den forne tungviktsmästaren i UFC, Stipe Miocic.

Miocic gick sin senaste match Daniel Cormier under UFC 226 och förlorade genom knockout i rond ett. Miocic hade upp till sin förlust varit den enda tungviktsmästaren som försvarat bältet tre gånger på raken. Miocic har sedermera kampanjat för en returmatch mot Cormier, men fått avslag. Nu skall Cormier möta Derrick Lewis på UFC 230. Lewis har själv sagt att Miocic förtjänar en returmatch mot DC.

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy

Video
Michael Bisping om Jon Jones: ”Han behöver vara kontroversiell för att lyckas”

Den forne mellanviktsmästaren i UFC, Michael Bisping, diskuterar titelmatchen mellan Alexander Gustafsson vs Jon Jones.

Bisping hävdar i sin podcast ‘belive you me’ att Jones är en typ av fighter som måste, på ett eller annat sätt, vara kontroversiell för att lyckas. Vidare diskuterar Bisping en situation mellan Jones och USADA, där Jones skall ha gömt sig för anti-doping organisationen.

The story that goes around the campfire is that USADA showed up to his gym to test him and he hid under the apron of the boxing ring and USADA waited while he hid under the apron for three hours, then USADA got pissed and left. Nate Diaz said it best, they’re all on steroids man.

Bisping gick sin senaste och sista match i karriären mot Kelvin Gastelum under ‘UFC Fight Night: Bisping vs. Gastelum’. Han förlorade matchen genom knockout i rond ett. Bisping gick 39 matcher i sin MMA-karriär och slutade på ett MMA-facit på 30–9. Han besegrade sina motståndare på följande sätt, 16 genom knockout, 4 genom submission samt 10 genom domslut.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Video
Chael Sonnen om varför Daniel Cormier får tävla trots skadad hand

Den 9:e oktober blev det klart att UFCs lätta-tungvikt- och tungviktsmästare Daniel Cormier skulle ställas mot Derrick Lewis på UFC 230 som galans huvudmatch.

UFC 230 har haft extremt svårt att hitta en passande huvudmatch och många turer fram och tillbaka har diskuterats. Alexander Gustafsson ryktades att både ställas mot Yoel Romero och Jon Jones som huvudmatch på UFC 230, båda en match om det lätta-tungviktsbältet. Valentina Shevchenko ryktades möta Sijara Eubanks om flugviktsbältet. Nate Diaz och Dustin Poirier ryktades gå match om ett bälte i en ny division, 165-pounds.

Nu blir det istället DC vs Lewis och den forne mellan- och lättatungviktsutmanaren i UFC, Chael Sonnen, förklarar varför DC får gå match trots sin skadade hand.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Video
KO of the Week: Michael Johnson vs Danny Castillo

Efter post-fight-dramat mellan lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov och den forne fjäder- och lättviktsmästaren Conor McGregors lagkamrater, ställdes matchen mellan Artem Lobov (13–14–1 (1)) och Zubaira Tukhugov inTukhugov var en av männen som attackerade McGregor inne i buren.

Lobov har själv uttryckt en önskan att möta Zubaira Tukhugov ändå, men nu är det officiellt, UFC sätter Lobov mot den forne lättviktaren Michael Johnson.

Se Johnsons fina knockout-vinst mot Danny Castillo

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy