UFC on FOX 26: Genomgång av Robbie Lawler vs. Rafael Dos Anjos

UFC on FOX 26 Winnipeg: Huvudmatchen

I lördagens huvudmatch bjuds vi på en högintressant drabbning mellan två ärrade veteraner och före detta mästare. Robbie Lawler var welterviktsmästare fram till dess att Tyron Woodley tog bältet ifrån honom via KO den 30 juli förra året. Efter förlusten valde Lawler att ta en 1 år lång paus innan han återvände till buren.
En vecka efter att Lawler hade förlorat sitt bälte var det dags för dos Anjos att möta samma öde. Även han blev avslutad i första ronden när Eddie Alvarez tog lättviktstiteln från honom. Det är alltså två fighters som är på väg tillbaka till toppen, efter att ha förlorat sina mästarbälten, som ställs mot varandra. Dana White har meddelat att vinnaren av denna match står näst på tur att utmana om titeln.
Det är minst sagt intressanta förutsättningar.

170 lbs.: Robbie Lawler (1.87) vs. Rafael dos Anjos (1.87) LeoVegas

Robbie Lawler (28-11) har hunnit bli 35 år gammal. Han är180 cm lång och har en reach på 190 cm. Lawler började träna karate vid 10 års ålder och senare började han även med brottning. Redan vid 16 års ålder började han träna mma under Pat Miletich. Lawler gjorde professionell debut 2001 och får alltså sägas vara en mycket rutinerad fighter.

Lawler vann i sin senaste match mot Cowboy Cerrone. Innan dess hade han alltså tagit en 1 år lång paus efter att ha förlorar titeln till Tyron Woodley. Före förlusten hade han 5 raka segrar mot yttersta världseliten. Lawler har 20 KO och 1 submissionvinst på sitt record.

Lawler är en mycket erfaren och duktig striker. Han var från början en fighter som lutade sig mycket mot ‘sprawl-and-brawl’ och ren slagkraft, men har de senaste åren utvecklats till en mer teknisk och taktisk fighter. Han jobbar med hög slagfrekvens och har KO-kraft i slagen. Hans stil innebär att han uteslutande går framåt och pressar sin motståndare. Lawler som är högerhänt southpaw har en fin jabb och en mycket vass högerkrok. Han är duktig på att variera slag mot huvud med kroppsslag. Han är primärt en boxare men har en vass vänsterspark som han oftast avlossar mot kropp eller ben. Han växlar dock in huvudspark då och då. Lawler har brottningsbakgrund vilket han använder uteslutande för att försvara nedtagningar – något han är mycket bra på. Han är även bra på att ta sig upp när han väl hamnar på rygg. Han använder inte flashiga tekniker när han fightas, tvärtom är han effektiv med ganska basic tekniker. Men han gör det väldigt bra och med rejäl kraft.

Lawler har hyfsad defensiv grappling men han har främst försvarat sig genom att inte hamna på marken. Han har gått många femronderskrig och har omvittnat god kardio.

Frågetecken:
– haka och uthållighet
– tävlat sedan 2001 (slitage)
– såg okej ut mot Cerrone, inte mer.

Rafael dos Anjos (27-9) är 33 år gammal och 173 cm lång – reach 178 cm. Han var en bråkig unge fram tills han började träna bjj när han var 9 år. Han är idag ett mycket kompetent svartbälte av tredje graden. Han gjorde sin första professionella mma-match 2004 och gjorde UFC-debut 2008. Han förlorade sina två inledande matcher innan han vände trenden.
Dos Anjos har under större delen av sin karriär tävlat i lättvikt men efter att ha förlorat bältet, samt förlorat ytterligare en match (mot Tony Ferguson), valde han att byta viktklass. Han har vunnit 2 raka vinster sedan han flyttade upp till weltervikt. Han har 5 KO och 9 submissions på sitt record.

Dos Anjos är en utpräglad press-fighter. Grunden i hans strategi är att pressa motståndaren bakåt – gärna mot buren där han använder sin fina förmåga att mixa striking, brottning och grappling. Han har en aggressiv stil och är fysiskt stark. Han är bra på att skära av buren för att pressa bak motståndaren. Han sätter dessutom ofta ett mycket högt tempo, något som tröttar ut de han möter.

Dos Anjos har under Rafael Cordeiro utvecklat riktigt bra muay thai och växlar fint mellan stenhårda sparkar och giftiga knän. Han har bra slagkraft och bra kroppsslag. Han är stark i clinch och har riktigt bra takedowns. Han har tung ground-and-pound och tung toppkontroll. Han har dessutom riktigt bra grappling och är ett rejält hot på marken. Han är en tuff och orädd fighter med stort hjärta och en stabil haka.

Frågetecken:
– storlek och fysik (han är relativt liten för viktklassen)
– aggressivitet och press gör att han är inom räckvidd för att bli träffad
– tenderar att bli yvig och aningen statisk när han kommer in i pocket och avlossar.

Match up:
Det är två världsklass-fighters som ställs mot varandra i denna match – nummer 2 mot nummer 4 på rankingen. Det är två f.d. mästare på väg tillbaka i jakt på bältet. Det är southpaw vs. Southpaw vilket sannolikt innebär att de tar ut varandras eventuella fördelar baserat på stance.
Lawler tenderar att vara en slow starter, vilket är farligt mot en fighter som dos Anjos som sätter stenhård press från början. Även om detta är en femrondersmatch måste Lawler vara alert från början.

Lawler är den större av de två och har ett rejält övertag i räckvidd. Frågan är om han lyckas straffa dos Anjos och röra sig tillräckligt för att kunna hålla fighten på distans – för att kunna jobba med sina långa kraftfulla tekniker. Han vill inte fastna med ryggen mot buren med en fighter som dos Anjos. Brassens kraftfulla krokar i pocket är sannolikt mer än vad den 35-årige Lawlers haka mäktar med och han måste således cirkla och röra på sig hela tiden.
Nedtagningsförsvar blir ytterligare en nyckel för Lawler som inte vill fastna under brassen. Defensiv grappling och att ta sig upp ’asap’, blir mycket viktigt om han blir nedtagen. Dos Anjos är något av en mardröm på marken.
Jag tror att Lawler tack vare storlek, styrka och erfarenhet kan undvika att fastna på dos Anjos föredragna distans. Att Lawler kan göra det till en striking-match, åtminstone tillräckligt mycket för att plocka hem tre ronder. Dos Anjos är otroligt stryktålig och mycket svår att avsluta, men jag tror att det finns chans att vi får se ett avslut i någon av de senare ronderna. Hur som helst tar Lawler hem detta.
Robbie Lawler som vinnare – 1.87 LeoVegas

______________________
Text: Kimuraredaktionen

0
Dana Sad
Dana Happy

UFC Fight Night 128: Frankie Edgar besegrar Cub Swanson

Den forne lättviktsmästaren Frankie Edgar hade inga problem att besegra svenskättlingen Cub Swanson under nattens UFC Fight Night 128. Swanson visade ett förbättrat nedtagningsförsvar men det blev Frankie som vann ett enhälligt domslut med sin press och fotarbete. Detta är den andra gången som Edgar vinner över Swanson, första gången var i november 2014 då vann Edgar via submission i den femte ronden.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Daniel Cormiers hånar Alexander Gustafsson: ”Dina största bedrifter är två förluster”

Alexander Gustafsson och Daniel Cormier fortsätter att bråka med varandra på sociala medier. Tidigare i veckan skickade svenske The Mauler en sublim hälsning till den regerande mästaren i lätt tungvikt i samband med att han förnyade sitt kontrakt med UFC. Gustafsson skrev ”While others are talking about retirement, I just signed my new deal with the UFC today”. Under lördagen besvarade Cormier svensken med ett syrligt, och allt annat än sublimt, inlägg på sitt Instagram-konto.

Cormier frågade The Mauler vad svensken lyckats åstadkomma i sin karriär och påpekade att hans två största bedrifter har varit två förluster.

Cormier syftar på The Maulers två titelmatchsförluster, mot Jon Jones på UFC 165 och mot Cormier på UFC 192. Båda matcherna var väldigt jämna matcher som Gustafsson förlorade via domslut. Cormier kommer möta den regerande tungviktsmästaren Stipe Miocic den 7:e juli på UFC 226.

Gustafsson gick sin senaste match i maj förra året där han besegrade Glover Teixeira via knockout. Den 30-årige Allstars-fightern har två raka vinster sen förlusten mot Cormier.

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

Kevin Lee ser Tony Ferguson som den riktiga lättviktsmästaren

Khabib Nurmagomedov blev UFC:s nye lättviktsmästaren när han segrade mot Al Iaquinta som hoppat in med kort varsel, via ett enhälligt domslut under UFC 223.

Nurmagomedov var från början tänkt att möta interimmästaren Tony Ferguson, som sedan skadade sig dagar innan mötet.

Lättviktaren Kevin Lee känner att Ferguson utan tvekan är den rättmätige lättviktsmästaren.

Via ‘MMAWeekly’:

100-percent. It’s undeniable. Even if they did take the belt away from him, the man’s the champ. I give credit where credit is due. Right now, that’s where it is. I think especially after you see that fight, ‘cause Tony would give it to Khabib.

I give credit where credit is due and I know who is the man to chase.

Khabib, if I’ve got to go through him to get to Tony, yeah. We’ll see how the whole thing shakes out.

Lee mötte Ferguson i oktober förra året, där han förlorade via submission i tredje ronden. Han gick öven sin match med en infektion i kroppen.

I take full responsibility for that not showing up healthy against Tony last October. That confused people even more. We’re going to see how things shake out.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Video
Bellator 198 Countdown 2: Frank Mirs högre syfte

Nästa vecka fortsätter Bellators tungviktsturnering, där Frank Mir kommer att ta sig an Fedor Emelianenko under Bellator 198 den 28 april.

Bellator har i och med detta släppt en neräkning för mötet, där vi i del två får höra vad Mir har att säga om det kommande mötet.

Mir pratar bland annat om saker som är större ön en själv och för honom är det hans tre barn som han tränar i BJJ. Emelianenko fokuserar på träning med sina lagkamrater och varför den här matchen är viktig för honom.

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

Video
MMA-Panelen: Frankie Edgars haka är inte densamma efter mötet med Ortega

I tisdags diskuterade MMA-panelen nattens stormatch mellan UFC-lättviktarna Frankie Edgar och Cub Swanson. De båda herrarna möttes 2014 och Edgar segrade då överlägset. Nu möts de båda igen efter att båda herrarna blivit besegrade av Brian Ortega. Panelen anser inte att de utvecklats överdrivet mycket sedan den förra matchen även om de blivit bättre fighters.  Båda herrarna var ändå väldigt kompletta fighters från början. Edgar är dock strået vassare än Swanson på allt utom boxning.

Panelen noterade att Edgars match kommer väldigt tätt inpå hans senaste match (den 3:e mars) och det ser ut som att han nu vill göra det yttersta av sina sista år i karriären. Panelen tror dock att Edgar kan ha fått sämre ”haka” under de senaste åren efter att han krigat så pass länge och nu inte kan återhämta sig lika fort, vilket kan vara en slutsats från hans första knockout förlust i karriären mot Ortega. Detta kan därför få betydelse i nattens match då Swanson kan komma att gå för knockout.

Ni kan se diskussionen i klippet ovan:

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Leslie Smith tackar nej till match mot Aspen Ladd – Får sparken

Den ursprungliga tanken var att Leslie Smith skulle möta Aspen Ladd under helgens UFC Fight Night 128. Efter att Ladd missade vikten under invägningarna var det upp till Leslie Smith om matchen skulle fortsätta. Smith, som endast hade en match kvar på sitt kontrakt, ska ha erbjudit sig att ta matchen om hennes kontrakt förlängdes. UFC ska dock ha tackat nej till att förlänga kontraktet och istället valt att enbart betala Smith de pengar hon skulle fått vid en vinst.

I figured I had some leverage in the situation. I told the UFC that I would be willing to take the fight as long as they extended my contract. They did not want to extend my contract. Instead, they said they would pay me my win bonus in addition to my show money and that would fulfill the fight on my contract and they would not be extending it. It feels like the UFC is paying me off to go away.

Smith berättar dock att hon övervägde att ta matchen mot Ladd ändå, men hon berättar även att hon skulle fått betalt oavsett och matchen i sådant fall endast skulle skett på grund av hennes stolthet.

I considered fighting Aspen anyway, purely out of pride but if I had done that, it would have been purely pride. And I would have been fighting for free since I was already getting paid the money. Fighting for free out of pride is everything that I have been speaking out against. It’s not everything — there’s more to it. The manipulation of the fighters through pride was something that I felt pretty strongly about. So I’m not fighting her, because I don’t feel like I should fight for free.

UFC har ännu inte kommenterat situationen vidare än att matchen är inställd.

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

Amir Albazi klar för Bellator 200

Den svenske bantamviktsfightern Amir Albazi kommer att gå sin andra match för organisationen Bellator under jubileumsgalan Bellator 200 i maj. Detta bekräftas av Albazi själv via ett instagraminlägg.

Albazi står i nuläget med tio raka segrar och den senaste matchen gick under Bellator 179 då han besegrade Jamie Powell via enhälligt domslut. Albazia har sammanlagt ett record på 10-0 där 4 av vinsterna skett via KO/TKO, 5 via submission och 1 via domslut. Ännu är ingen motståndare bekräftad.

Bellator 200 äger rum den 25:e maj på SSE Arena i London. Det rådande matchkortet ser ut på följande sätt.

Rafael Carvalho (C) vs. Gegard Mousasi
Mirko Filipovic vs. Roy Nelson
Phil Davis vs. Linton Vasell
Michael Page vs. David Rickels
Aaron Chalmers vs. Ash Griffiths
Anastasia Yankova vs. Kate Jackson
Chad Griffiths vs. Tom Means
Amir Albazi vs. TBA

Läs mer
+4
Dana Sad
Dana Happy

Cub Swanson blev förvånad över att få rematchen mot Frankie Edgar

Under helgens gala möts fjäderviktarna Cub Swanson och Frankie Edgar, detta är dock inte första gången de möts då de tidigare möttes i november 2014. Swanson, som senast förlorade mot Brian Ortega via submission, berättar i en intervju med MMAJunkie hur han blev förvånad när det visade sig att han skulle få chansen att möta Edgar återigen.

I was definitely surprised. I was asked about this recently and I was just talking about how of all the rematches I’ve anticipated it’s been Aldo Lamas, Max. Those are the guys that were on my radar. For some reason, Frankie was always on a different path, fighting different people. When his name came up I was kind of startled, it took me by surprise, but I was like yeah I’d love to do that. I guess he just wanted to fight here back in his hometown, and I get it, Coming off a loss, you feel like, man, I just made a mistake and I want to get back in there. The last time I fought Frankie and I lost, I just wanted to get right back in there and that’s when I fought Max. You know, sometimes it works out for you and sometimes it doesn’t.

Swanson fick även frågan om hur han ser på det faktum att Edgar kommer tillbaka så relativt kort tid efter att han blev knockad.

That’s for him to stress about, not for me. I mean if I got in there thinking I am gonna get a six out of ten Frankie and he shows up as a ten out of ten, I’m gonna get beat up, so that would be dumb of me. I can only think in my mind that it was a fluke or that it was just one of those fights, that he got lucky and that the best Frankie Edgar is going to show up.

Swanson blev även tillfrågad hur tänker kring sin senaste motståndare, Brian Ortegas, framgångar.

I feel like I was dominating that fight and that I just made a stupid mistake. That comes with my risky style. After him and Frankie fought and he won, the fans changed their minds. They made it not as big of a deal. The fans were like, but Cub was handing it to him. So you know it definitely changed things I guess it gave me new life along with the UFC’s offer. I didn’t really expect to come back, yet here I am.

Cub Swanson och Frankie Edgar möts under helgens UFC Fight Night 128 som äger rum under natten till söndag.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

UFC 226: Max Holloway ryktas möta Brian Ortega

En titelmatch i fjäderviktsklassen mellan den regerande mästaren Max Holloway (19-3 MMA, 15-3 UFC) och utmanaren Brian Ortega (14-0 MMA, 6-0 UFC) ska enligt MMAjunkie.com vara klar för UFC 226. Enligt MMA-journalisten Brett Okomato ska Dana White bekräftat uppgifterna.

Ortega besegrade den forne lättviktsmästaren Frankie Edgar via knockout i sin senaste match. Den 27-årige Ortega blev i och med vinsten den förste att avsluta veteranen Edgar. Med segern förbättrade Ortega sitt UFC-facit till 6-0 med 1 no-contest där  alla segrar varit genom knockout eller submission.

Holloway har två raka vinster mot den forne fjäderviktskungen Jose Aldo, där båda har varit via TKO i den tredje ronden. Den 26-årige hawaiianske fightern har en vinstvit på 12 matcher där hela 9 har varit via avslut. Holloway skulle ha mött Khabib Nurmagomedov på UFC 223, men New Yorks idrottskommitté (NYSAC) stoppade Holloways bantning kort innan invägningen, då de ansåg att hälsosamt för honom att banta de sista kilona. Holloway hade då klivit in med mindre än en veckas varsel och ersatt skadade Tony Ferguson.

UFC 226 äger rum den 7:e juli i Las Vegas, och nedan kan ni ta del av det rådande matchkortet.

  • Champ Stipe Miocic vs. Daniel Cormier
  • Champ Max Holloway vs. Brian Ortega
  • Raphael Assuncao vs. Rob Font
  • Khalil Rountree vs. Gokhan Saki
  • Yancy Medeiros vs. Mike Perry
  • Paulo Costa vs. Uriah Hall
  • Derrick Lewis vs. Francis Ngannou
Läs mer
+10
Dana Sad
Dana Happy

UFC Fight Night 133: Cat Zingano möter Marion Reneau

Under natten kunde UFC bekräfta att ett bantamviktsmöte mellan Cat Zingano och Marion Reneau kommer att äga rum vid UFC Fight Night 133.

Zingano förlorade sin senaste match via domslut mot Ketlen Vieira och detta innebär att Zingano för tillfället står med en tre matcher lång förlustsvit sedan hon förlorade mot Ronda Rousey under 2015. Zingano står för tillfället med ett record på 9-3 där 5 av vinsterna skett via KO/TKO, 3 via submission och 1 via domslut.

Reneau vann sin senaste match mot Sara McMann via submission och detta var hennes andra vinst i rad sedan hon gick en oavgjord match mot Bethe Correia i mars förra året. Även Reneau står med ett record på 9-3 där vinsterna tillkommit på ett likadant sätt som Zinganos.

UFC Fight Night 133 går av stapeln den 14:e juli på CenturyLink Arena i Boise, USA och matchkortet ser för närvarande ut på följande sätt.

Cat Zingano vs. Marion Reneau
Liz Carmouche vs. Jennifer Maia
Justin Scoggins vs. Said Nurmagomedov

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy