UFC on FOX 27: Eftertankar

jacare brunson

Från Charlotte North Carolina bjöds vi på ett Fox-kort med måttlig dragningskraft. Det blev dock inte så tokigt i slutändan. Lågt ställda förväntningar kan, åtminstone så här i efterhand, få även mediokra kort att framstå som riktigt trevliga. Nåja, mer om det i slutet.

Jon Anik och Dominick Cruz var våra värdar under kvällen. De gjorde ett godkänt jobb.  Återigen var vi i en stat som inte har implementerat de nya ’unified rules’. Ja, det är minst sagt tröttsamt. Men vi struntar i det och i introduktionen och går direkt till matcherna.

Underkort

145 lbs.: Austin Arnett vs. Cory Sandhagen 

Två UFC-debutanter hoppade in på kort varsel och öppnade kvällen med en trevlig batalj. Sandhagen såg bra ut och kan bli ett bra tillskott till en redan fullproppad division. Han visade prov på kreativ och dynamisk striking. Tyvärr visade han även rejäla offensiva brister. Sådana som en bättre motståndare hade låtit honom betala dyrt för. Det hela tog slut 3.48 in i andra ronden när Sandhagen avslutade Arnett via TKO (slag). Bara att gratulera till en lyckosam debut.

170 lbs.: Niko Price vs. George Sullivan

- Rear-naked choke

Efter en måttligt underhållande första rond fick Niko Price i andra ronden en gåva av Sullivan som gav bort en billig rear-naked choke. Price gjorde inga misstag utan tog tacksamt emot vad som bjöds och ströp ut Sullivan.

155 lbs.: Vinc Pichel vs. Joaquim Silva

Två kraftfulla och hårdslående lättviktare bjöd oss på en okej fight. Det var en jämn match och ingen av de två lyckades med att sätta tydlig prägel på matchen. Efter två ronder med oviss utgång var bägge tvungna att höja tempot och ta lite större risker i tredje. Det blev en trevlig avslutning på en fight som Vinc Pichel tog hem med domarsiffrorna 29-28 x 3.

125 lbs.: Justine Kish vs. Ji Yeon Kim 

Vi fick se två damer som ägnade sig företrädelsevis åt striking. Den tekniska nivån imponerade inte nämnvärt men de höll ändå skapligt tempo och slutade inte kämpa. Som underhållning betraktat var det inte någon höjdare. Tredje ronden tog sig något men inte tillräckligt för att rädda helhetsintrycket.

Ji Yeon Kim tilldelades, något överraskande, segern via ’split decision’. Aningen turligt men ingen skandal. Lärdom: i en jämn match mellan två ineffektiva och ensidiga fighters kan det sluta hur som helst.

115 lbs.: Randa Markos vs. Juliana Lima 

Vi bjöds i första ronden på 4.30 av händelsefattig burpress. Sista 20 sekunderna fick vi se en billig nedtagning och ett hyfsat svep. Andra ronden bjöd på lite mer action när Markos gick loss med fin ground-and-pound från topp. I tredje ronden stängde Markos distansen och fick en rätt enkel nedtagning. Därefter bjöd hon mestadels på toppkontroll. Hela vägen till en säker men tråkig domslutsseger. ”Quiet Storm” visar prov på en synnerligen tyst storm. Knäpptyst och händelsefattig.

125 lbs.: Katlyn Chookagian vs. Mara Romero Borella 

Detta blev en stående fight. En enformig sådan. Vi bjöds än en gång på låg effektivitet, många missar och dålig ’distance management’. Chookagian som är rankad #11 i viktklassen tog hem segern. Siffrorna tydde på att Borella skulle ha vunnit men efter den här insatsen finns det inga vinnare så vi glömmer och går vidare.

145 lbs.: Mirsad Bektic vs. Godofredo Pepey 

- kroppsslag TKO

Matchen började i bra tempo och vi fick se en väldigt trevlig inledning. Det var dock allt vi fick se. Efter 2.47 av första ronden kliver Mirsad Bektic in och avlossar en stenhård rak höger mot kroppen (Solar plexus) som fäller Pepey. Bektic tar en fin skalp när han avslutar den tuffe brassen. Imponerande, men vi hade gärna sett mer av vad som såg ut att bli en riktigt bra fight.

155 lbs.: Erik Koch vs. Bobby Green 

- Underhållning de luxe!

Två duktiga lättviktare gav oss en riktigt trevlig första rond. Man förstod varför de en gång i tiden sågs som stora talanger. Andra ronden blev ännu bättre med två fighters som stod upp och bytte läder. I tredje ronden vred Green upp tempot mot en trött Koch och tog över matchen. Det var vad som krävdes för att säkra segern. Green tar en imponerande seger och visar att han fortfarande har vad som krävs. Att han (en 31-årig flerbarnsfar) i oktagonintervjun framställer sig själv som en dålig Nate Diaz-kopia kan jag ha överseende med när han bjuder på matcher som denna.

Huvudkort

170 lbs.: Drew Dober vs. Frank Camacho 

- Fight of the night!

Detta var två duktiga och tuffa strikers som vanligen tävlar i lättvikt. Nu gick matchen i weltervikt vilket gav oss förutsättningar för en bra fight. Vi fick se fin och kraftfull striking från båda fighters. Vi fick även se fina trip-takedowns och toppkontroll från Camacho. I andra ronden tog Camachos kondis mer eller mindre slut och Dober tog över allt mer. De stannade i pocket långa stunder och bytte stenhårda slag. Tredje ronden bjöd på mer av samma. Två trötta men stenhårda killar som bytte hårda slag och visade stålhakor. Mycket bra mma-underhållning. Drew Dober tilldelades segern men alla var vi vinnare efter den holmgång vi fick beskåda.

155 lbs.: Jordan Rinaldi vs. Gregor Gillespie 

- Wow!

Matchen började i högt tempo men det tog inte mer än drygt 1 minut innan superbrottaren Gillespie lyckades ta ned Rinaldi. Därefter följde knappt fyra minuter av total dominans innan han avslutade Rinaldi med stenhård ground-and-pound. Mycket imponerande seger för Gregor Gillespie som visar att hypen är befogad – han förbättrar sitt record till 11-0.

145 lbs.: Dennis Bermudez vs. Andre Fili 

- Bra fight!

Bermudez inledde med att stänga avståndet och sätta hård press på den betydligt längre Fili. Bermudez upprätthöll den tunga pressen genom hela matchen. Han verkar inte kunna bli trött. Han svingade hårt och landade åtskilliga riktigt hårda lowkicks. Trots sin korta reach var han effektiv med sin jabb.

Under de två första ronderna stod Fili upp mycket bra och överraskade med fina nedtagningar. Hans långa jabb var effektiv och hans fotarbete gjorde honom svårfångad. I tredje ronde tröttnade han och påverkads han av Bermudez galna tempo. Fili lyckades ändå få med sig ett mycket tight delat domslut. Starkt jobbat!

Siffrorna: 29-28, 29-28, 27-30

Domslutet var möjligen lite kontroversiellt men det var en mycket jämn fight och jag har inga problem med att Fili fick segern. Bermudez har nu 0-3 och hänger löst.

185 lbs.: Jacare Souza vs. Derek Brunson 

Så var det äntligen dags för kvällens efterlängtade huvudmatch. Nummer #3 mot nummer #8 möttes i en match vars utgång hade implikationer för titeldiskussionen i mellanvikt.

Brunson inledde aningen avvaktande men såg vass ut. Han är väldigt explosiv och träffade flera gånger med sin farliga vänster. Souza såg samlad och mycket fokuserad ut. Han jobbade bra med sin ’counter right’, hårda kroppsslag och kroppssparkar mot southpaw’n Brunson. Kroppssparkarna bidrog sannolikt till att öppna för den avgörande huvudsparken.

Jacare Souza sänkte Derek Brunson med en hård huvudspark. Sen går han lugnt fram och utdelar några hårda och välplacerade slag som får domaren att gå emellan och avbryta matchen. Imponerande insats av Alligatorn som bevisar att han hör hemma i toppen.

Summering

Nå, vad bjöd kvällen oss på? Den bjöd på det man rimligen kan vänta sig av en liten Fox-gala som främst agerar utfyllnad mellan de stora ppv-galorna.

Checklista:

Snooze fest? – check

Slug fest? – check

Utfyllnad? – check

Talanger? – check

Fina avslut? – check

Fylletjut? – check

Bra matcher? – check

Vi fick se några riktigt tråkiga matcher, några hyfsade och därutöver fick vi även se några riktigt trevliga matcher. På det hela taget var det en okej gala. Det var inte särskilt många stora namn men de som fanns på kortet levererade god underhållning.

Jacares headkick var en fröjd att se och en fin avslutning på en ganska trevlig kväll. Ett sådant avslut på kvällen gör att man kan ha visst överseende med de 3-4 matcher som inte ens dög som utfyllnad.

Men nu släpper vi detta och blickar framåt. Nästa helg reser oktagonen till Belém i Brasilien för ytterligare ett utfyllnadskort. Men som vi sett tidigare kan även sådana kort leverera hyfsad underhållning.

_________________________

Kimuraredaktionen

Registrera dig på Unibet och få 200% och 50 free spins
Det här inlägget postades i Kimura rekommenderar, Nyheter. Bokmärk permalänken.
 • FlyLikeAnEagle

  Vet inte om det var ”baksmällan” efter UFC 220 som satt i men jag triggade aldrig under galan. Tycker den var slät. Några fina avslut men inte så att pulsen gick upp.
  Och ska jag vara ärlig så finns det inget som triggar framöver heller innan UFC 223. UFC 221 Perth är ingen höjdare. Kul titelfight, Hunt och Formiga – Nguyen.
  Och UFC 222 Las Vegas ska vi inte tala om. Förvisso ett tag kvar men gud vilket svag kort än så länge.

  Tur att det är Super Bowl till helgen.

  • Kimura guest

   Instämmer. Det var några bra matcher och ett bra main event men galan som helhet var ojämn. De 4 första matcherna på Fox prelims var fan inte roliga.

   Ufc 221 är svag för att va en ppv-gala men 222;an har jag inte koll på. Ufc 223 är det man verkligen ser fram mot.

 • Chingate Wey

  Haha!
  ”en dålig Nate Diaz-kopia”!

 • Gunnar Gråskägg

  Bra sammanfattat.

  Tror det blir Souza vs Weidman nu och kanske Brunson vs Gastelum.

 • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!

  Gillespie ser ut som en Khabib men med bättre stand up. Intressant fighter det här.

  • Holythe83

   vet inte om du tippade några fighter på detta kort. hann inte trycka in nått tips själv här så antar om du inte kan visa nån tråd där du drog ett tips så nollar vi båda detta event.

   • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!

    Nej jag tippade faktiskt inte.

    • Holythe83

     jag tippade på andra sidor men inget här så vi glömmer tippningen för detta event då :)

  • MannenMyten

   Håller faktiskt med. Olika typer av brottare dock men är mycket impad av Gillespie, han kan gå långt.

 • Holythe83

  Tycker att domslutet i Bermudez vs Fili var konstigt. Okej att två ronder var jämna och att dom kunde gått åt båda hållen är förståligt men samtidigt kan jag inte sluta att förvånas hur vissa domare dömmer fighter. Ibland får jag en känsla av att dom flesta dömmer efter boxningsregler medans i andra fall premieras en nedtagning alldeles för mycket. I mina ögon så borde fighten dömts 30-27 Bermudez pga alla dom slagväxlingarna där Fili träffar ganska löst med en jabb medans Bermudez trädda med hårda lowkicks. Mina ögon är det Bermudez som står för dom mest hårda träffarna samt att han var den som pressade å drev upp tempot. Detta gentemot dom flesta ganska lätta jabbar från Fili på en Bermudez som är ur balans efter att dragit såpass hårda bensparkar vilket får det att se ut som dom träffar hårdare än dom faktiskt gör. Båda hade ett par ganska hårde krokar…sen tycker jag det e konstigtatt en nedtagning tydligen premiras så högt när du har nere din motståndare i ungefär 5 sekunder inte etablerar något på marken och inte ens avslutar ronden på backen. Jag menar skall man gå efter sådana regler kan man ju hävda att Alex vann rond 2 mot Jones pga en ”nedtagning”. sånna här saker med bedömningar från domare måste fortfarande bli bättre å det måste upprättas nån form av standard för hur sådant skall bedömmas. Med detta sagt så var det ändå såpass jämna första två ronder att jag kan förstå hur man skulle kunna ge 2 ronder till Fili.

  • Gunnar Gråskägg

   Bra synpunkter!

   Läste på twitter att ena domaren aldrig dömt denna nivån tidigare. Aldrig ufc eller Bellator bara mindre galor.

   Sen kanske det påverka att det vara gamla regelverket. Det premierar inte ”damage” på samma sätt som nya reglerna. Bara en spekulation.

   • Holythe83

    Skall väl inte skilja så mycket med dom gamla reglerna gentemot det nya… jag menar dom stora förändingarna var ju att det skall va lättare att ge 10-8 ronder med dom nya reglerna. Hur man bedömmer ”damage” har ju egentligen inte förändrats något speciellt…

    tycker det är lite sjukt att om du som fighter pressar, driver upp tempot ser till att slagväxlingar utbyts i 4 minuter 50 sekunder sen blir nedtagen i någon sekund stundsar upp direkt å sen losar ronden på en nedtagning.. iom att strikingen var hyfsat jämn i antalet träffar å du haft dom något hårdare träffarna. För mig är något galet när det sker…

    En annan sak som slår mig är ju att domare är oftast dom samma som dömmer boxningsevent med… kanske borde kommisionerna dela upp domare så att några dömmer boxning å andra specialeras på att dom dömma MMA… måste va svårt som domare att växla fram å tillbaka mellan dom olika regelverken å känns som att kvalitén på det arbetet dom utför blir lidande åt båda hållen.

    • Ric _Ohet

     De nya reglerna säger mer tydligt att ”impact” ska premieras, alltså hårda slag går före volymslag/poängslag. Men eftersom många domare dömer både boxning och mma så är det nog svårt att särskilja de båda, vilket är problematiskt när man kommer från boxningens ”poängsystem”

     Men det är numer inskrivet att skada gör större skillnad vilket det inte var förrut och för en volymkille som Nate innebär det att han inte får samma utdelning på sina slagserier längre som mot en Tyron som får bättre utdelning på sina hårdare slag.

     ”Impact – A judge shall assess if a fighter impacts their opponent significantly in the round, —>even though they may
     not have dominated the action.<— Impact includes visible evidence such as swelling and lacerations. Impact shall also be assessed when a fighter’s actions, using striking and/or grappling, lead to a diminishing of their opponents’ energy, confidence, abilities and spirit. All of these come as a direct
     result of impact. When a fighter is impacted with strikes, by lack of control and/or ability, this can create defining moments in the round and shall be assessed with great value."

     • Holythe83

      okej tack för den förklaringen… men man kan ju fortfarande hävda att Bermudez hade octagon control i den fighten å borde vunnit dom hårfina ronderna enbart på det. i alla fall om man dömmer efter det gamla systemet.

     • Ric _Ohet

      Har inte hunnit se matchen själv då jag jobbat som en jäkla gnu så kan inte säga nått om själva matchbilden.

     • the_immortal

      Håller med!

      Har inte sett stats från fighten men när jag kollade trodde jag att Bermudez vann. Tyckte har träffade mycket och förde fighten.

      Men det var en jämn fight så jag tycker inte det va ngn skandal heller.

     • Ric _Ohet

      Det var väldigt svårt att vara domare denna fight men han som dömde 30-27 Bermudez gjorde inte ett bra jobb.

      Den enda solklara rondvinsten var Bermudez i 3e med octagoncontrol och den enda nedtagningen. Men jag tyckte nog i en så jämn match att 2 nedtagningar vardera i rond 1 och 2 överväger till Fili´s fördel gentimot Bermudez bensparkar. Åker man ned 2ggr i samma rond måste man göra nått extraordinärt för att omvända. Och tycker inte Bermudez gjorde det så 2 ronder till Fili och 1 rond till Bermudez enligt mitt scorcard.

      De flesta håller dock inte med må jag säga ^^

      https://uploads.disquscdn.com/images/a5e58b8b67b0df1e31c11482d2b6cd2c5b775f8481e8cec7cf61ec05378657d9.jpg

     • Holythe83

      tja altså alla dessa är helt ok, kan förstå alla dom poängbedömingarna. Såg om fighten å vad jag tyckte var 30-27 till Bermudez vid första gången jag såg den ändrades till 29-28 Bermudez när jag såg om den. Den ena nedtagningen för Fili kan jag fötså att man ger han ronden på. Den andre nertagningen borde inte gett honom ronden enligt mig.

  • Richierichierich

   Precis. Torskade mitt bet på just Fili.. Men 30 27 ? Märkligt.

   • Holythe83

    30-27 Bermudez 29-28 Bermudez och 29-28 Fili är alla scorecards som går att argumentera för. tycker inte direkt att den ena domaren är mer ute å cyklar än dom andra två så.

Fler Kimura rekommenderar: