UFC on FOX 28: Eftertankar

Fight-Night-Orlando-Road-to-the-Octagon-1

Igår välkomnades vi till Orlando för ett Fox-kort – ett ganska hyfsat sådant. Totalt 10,124 personer fanns på plats i Amway Center och fick bl.a bevittna en svensk mma-bragd. Det återkommer vi till senare.

Daniel Cormier och Jon Anik vid kommentatorsbordet brukar borga för trygghet och stabilitet. Igår kväll var inget undantag. Det nya regelverket tillämpades igår då Florida är en av de delstater som fått tummen ur. Nä, nu kör vi!

Underkort

135 lbs. Manny Bermudez vs. Albert Morales

- Snacka om debut!

Debutanten Bermudez är en vass grappler och slösade ingen tid. Han gjorde lite som han ville med den mediokre Albert Morales. Inför fortfarande tomma läktare visade han sitt fina markgame och avslutade Morales via giljotin 2.33 in i andra ronden. Välkommen till UFC.

125 lbs. Alex Perez vs. Eric Shelton

Perez missade vikten inför matchen och får betala en slant för sin bristande disciplin. I fighten visade han dock inga brister. Han visade prov på solid brottning och tog en komfortabel seger mot den duktige Eric Shelton.

135 lbs. Rani Yahya vs. Russell Doane

- Submission såklart!

Yahya visade omgående att han är en stabil grappler. En duktig grappler men något begränsad fighter. Russell Doane visade att han inte är en speciellt bra grappler. Det kom att dröja till halvvägs in i tredje ronden innan Yahya hittade avslutet. Submission via arm-triangel vid 2.32 i rond 3.

205 lbs. Sam Alvey vs. Marcin Prachnio

- Ouch!

”Smiling” Sam Alvey gjorde sin 14:e UFC-match och klev upp till lätt tungvikt för att välkomna debutanten Marcin Prachnio. Polacken är en karatebaserad fighter med många avslut på sitt record. Igårkväll inkasserade han ytterligare ett avslut. Sam Alvey är en begränsad fighter och han såg ut att ha fuskat rejält med löpträningen, men hans slagstyrka får aldrig underskattas. Efter 4.23 av rond 1 träffade Alvey med en höger check-hook som släckte lyset för debutanten. Han avslutade med att kalla ut Gian Villante. Givetvis med ett stort leende.

170 lbs. Ben Saunders vs. Alan Jouban

- FOTN?

Alan Jouban bjöd på vad som liknade ’striking clinique’ i första ronden. Han var snabbare och hade bättre precision än Saunders. Andra ronden blev en uppvisning i bensparkar och armbågar innan Jouban sänkte Saunders med en rak vänster. Mycket fin match av Jouban. Saunders å andra sidan visade att han inte längre hör hemma i högstaligan. Herrarna fick $50,000 var för Fight of the night. Tveksamt beslut.

115 lbs. Angela Hill vs. Maryna Moroz

- Next!

Högt tempo men inte särskilt bra nivå. Slag- och sparkfrekvensen var mycket hög men precisionen lämnade en hel del att önska. Ineffektivitet var vad vi fick beskåda. Hill och Moroz visade hjärta och tuffhet men det blev även uppenbart att de inte hör hemma i toppen av den tunna divisionen. Matchen, den vann Angela Hill via enhälligt domslut.

135 lbs. Sarah McMann vs. Marion Reneau

- Submission!

Nummer #7 mot nummer #8. Brottaren McMann tog omgående ned matchen på marken och implementerade sitt tunga toppgame. Hon dominerade fullständigt i första ronden som hon sannolikt vann med 10-8. Andra ronden blev dock en annan visa. Reneau skakade McMann med en stenhård höger och därefter tog hon över. McMann fick en halvdesperat nedtagning men fastnade samtidigt i en tight triangel och tvingades klappa efter 3.40 i rond 2.

135 lbs. Renan Barao vs. Brian Kelleher

Den f.d. mästaren såg ut att vara i god form och inledde bra. Efter han tog Kelleher över, han grindade mot buren och hade även en nedslagning i första ronden. Andra ronden liknade den första – clinch och burpress. Tredje ronden blev betydligt bättre sett till underhållningsvärde. Kelleher tog successivt över och i slutet ronden var han mycket nära att avsluta Barao. Amerikanen segrade efter att ha övertygat samtliga domare. Stark prestation av Kelleher.

Huvudkort

170 lbs. Mike Perry vs. Max Griffin

Två mycket hårdslående strikers ställdes mot varandra i den första fighten på huvudkortet. Griffin cirklade och prickade från utsidan. Hans snabbhet och variation betalade sig. Perry stalkade och svingade men var lättläst och ineffektiv. I andra ronden dominerade Griffin och sänkte Perry med en fin vänsterkrok. ”Platinum” visade att han är en tuffing och överlevde ronden. Tredje ronden blev ungefär som de två första. Griffin var disciplinerad och plockade poäng. Perry var otroligt ineffektiv och förlorade klart mot den hårt nederlagstippade Max Griffin. Det räcker inte med karisma och hype, man måste leverera i oktagonen också.

205 lbs. Ilir Latifi vs. Ovince St. Preux

- Ilir Latiiiiiiiifi!

Femterankade OSP mot åttonderankade Ilir Latifi och pulsen var skyhög redan när vår favorit äntrade oktagonen. Matchen inleddes aningen avvaktande och Ilir backade lite mer än vad vi hade önskat. Det var oroligt när matchen fortsatte stående och vi väntade på att få se Ilir gå för nedtagning. Någon sådan kom dock inte. Istället var det Ilir som fick träff med en vänsterkrok från insidan. OSP rockades rejält och Ilir svärmade med slag från topp. OSP var rejält omtöcknad men lyckades ändå ta sig upp på fötter. Det hjälpte dock inte. Ilir kopplade en blixtsnabb stående giljotin och några få sekunder senare sov OSP.

- Jaaaaaaaaaa!!!

Efter 3.48 av första ronden avslutar Ilir den jättelika motståndaren via submission. En otroligt tight stående giljotin och äntligen kunde vi andas ut. Fan vad härligt att se. Världens bästa lyftkran lyckades med vad vi alla hoppades på. Han inte bara besegrade femterankade OSP, han avslutade honom i första ronden.

115 lbs. Jessica Andrade vs. Tecia Torres

Torres inledde mycket starkt och visade att hon är snabbare än Andrade. Hon rörde sig konstant och prickade med fina kontringar. Brasilianskan kom in i fighten i slutet av ronden och avslutade starkt. I andra ronden använde Andrade sin fysiska styrka och tog över momentumet i matchen. Hon fick två nedtagningar och kontrollerade från topposition. I tredje ronden fortsatte hon på inslagen linje. Hon tog ned Torres och plockade poäng från topp. Det var en trevlig fight vi bjöds på. Högt tempo mycket vilja. Andrade tog en säker seger.

145 lbs. Jeremy Stephens vs. Josh Emmett

- Knooock out…

Så var det äntligen dag. Fjärderankade Josh Emmett mot åttonderankade Jeremy Stephens i kvällens main event. Vi fick se en bra första rond i bra tempo. Stephens pressade och avlossade tunga tekniker. I slutet av ronden träffade Emmett med en fin kontring och sänkte Stephens. Han landade lite ’gnp’ innan ronden avslutades på fötterna. Emmett satte sig i respekt och stal ronden med sin nedslagning.

I andra ronden kom Stephens ut och verkade ha återhämtat sig väl. Han såg avslappnad och samlad ut. Ronden inleddes något avvaktande men efter ca 1.30 träffade Stephens med en fin vänsterkrok som sänkte Emmett. Han hoppade in blixtsnabbt och avlossade ’gnp’ från topposition. Fem sekunder senare var det slut. Hans ’killer instinct’ är något utöver det vanliga.

Om man ska vara petig, vilket man nog bör vara när det kommer till säkerhet, kunde Dan Miragliotta möjligen ha klivit in något tidigare. Han stod på fel sida och missade några tveksamma tekniker, bl.a ett knä mot en ”grounded opponent”. Nåja, det är en fråga för en annan dag. Vi gratulerar Jeremy Stephens till en mycket imponerande seger.

Sammanfattning
Det blev en bra kväll för mma i Orlando. Vi fick se 7 fina avslut och en handfull underhållande matcher. Underkortet höll bitvis tveksam nivå men det var ändå någorlunda underhållande och de fina avsluten bidrog till upplevelsen.

På huvudkortet tog det sig rejält. Hemmafightern Mike Perry öppnade med att förlora mot den hårt nederlagstippade Max Griffin. Det var en underhållande fight trots att Perry underpresterade rejält. Griffin tog vara på möjligheten och tog hem karriärens tyngsta seger.

I andra matchen på huvudkortet var det äntligen dags för det vi väntat på i många månader – Ilir Latifi vs. OSP. Det var en mycket tuff matchning och det gör att Latifis prestation väger desto tyngre. Viktig seger för Latifi och för svensk mma. Han fick dessutom en bonus på $50,000 för sin prestation vilket vi verkligen unnar honom.

- Kimura skickar ett stort grattis till Ilir!

Jessica Andrade kom in till oktagonen iklädd en märklig huvudbonad – någon form av fjäderskrud. Inne i buren visade hon att hon är en naturkraft och att hon hör hemma i toppen. Tecia Torres gjorde en bra match men från rond två och framåt hade hon inte mycket att sätta emot. Vi tackar dessa två krutpaket för en bra fight.

Jeremy Stephens cementerar sin plats i toppen av fjäderviktsdivisionen. Mycket imponerande insats av Stephens. En insats som gjorde honom $50,000 rikare. Hans karriär har, på ålderns höst, tagit ett rejält kliv. Från att länge ha ansetts vara en tuff gatekeeper i divisionen har han nu blivit en contender.

Nästa helg återvänder UFC till Las Vegas för UFC 222. Glöm inte att följa uppladdningen inför galan på Kimura. Med det tackar vi för uppmärksamheten och säger ’på återseende’.

_____________________

Kimuraredaktionen

Registrera dig på Unibet och få 200% och 50 free spins
Det här inlägget postades i Kimura rekommenderar, Nyheter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.
 • Filosofiskt perspektiv

  Att kalla Jeremys avslutande tekniker tveksamma var nog dagens understatement. 3 otillåtna tekniker. Punkt. Killer instinct ja, men utan koll. Om det nu ska finnas regler ska dessa efterföljas är min mening. Jeremy borde inte få detta som en vinst om regelverket ska gälla. Att försvara sig efteråt som Jeremy gör blir bara patetiskt för mig. Pinsamt och lågt.

  • Tjohoo

   Har för mig att knän är lagliga om motståndaren har en arm uppe enligt de nya reglerna. Knät träffade aldrig även om det såg ut som det. Knät träffade bara på nervägen. Själv så såg jag aldrig medvetna armbågar mot bakhuvudet vid avslutet. Det var kroken i det stående och armbågar mot pannan som avslutade (och de var lagliga)

   • HighFour

    Nej, det du tänker på är om man står upp och har en hand i mattan. Då får man knäa(s). Har man något annat än fötterna i så är man en ”grounded opponent” och knän och sparkar mot huvudet blir olagliga.

  • Cogo

   Du har ingen koll på reglerna. Om en fighter vrider huvudet så slaget träffar i bakhuvudet så är det inte olagligt. Det enda tveksamma var knät som ändå inte träffade. Klockren avslutning av en roidad alpha fail.

   Njöt av de sista två armbågarna. Han kommer ha ont i huvudet ett bra tag.

   • Filosofiskt perspektiv

    Regeln med huvudvridning är svårtolkad. Jag håller med att de två kan passera men inte knät. Är det kontakt är det kontakt. Jag är helt på Cormiers linje här.

 • nazcams

  Jaha äntligen skrev ni nåt om Jouban – Saunders.. och jo det var FOTN, grym fight.

  • Chingate Wey

   Andrade vs Torres var imo kandidat till FOTN. Jag tycker den var lite bättre men Jouban vs Saunders var oxå bra.

 • Chingate Wey

  Bra sammanfattning av galan.

  Emmet har överklagat domslut i matchen till kommissionen så vi får se om det blir no contest.

  • Kimura guest

   Ska bli spännande att se om de gör något. Överklagande brukar nästan aldrig leda till något.

   • MannenMyten

    Känns som att de inte kommer hända något. Visst, några smällar var fula men han sänktes regelrätt

    • TheVobb

     Exakt, det var ju inget extremt som skedde så jag skulle bli överraskad om dom ändrade resultatet där.

    • Kimura guest

     Ja troligen händer inget.
     Men reglerna är otydliga så det är svårt att veta säkert.

 • Fred

  Bra sammanfattning men ”Kalla ut…” är det en mening? Utmana hade nog passat bättre.

  Är OSP jättelik? De är väl i samma viktklass.

  Kanske struntsaker men känns lite sensations journalistik. Sammanfattningen var som sagt bra men texten kunde vart bättre.

 • Herr Buxboom

  Alltså Jycken! Skärp dig. En fighter ska inte hålla sig rörande! Var fn har du gått i för skola. Ett litet barn som klappar en katt kan va rörande! Men en fighter ska hålla sig rörlig, röra på sig men rörande söt behöver fightern inte vara.

Fler Kimura rekommenderar: