Nyheter

UFC ställs inför domstol – 9 år efter att rättegången påbörjats

Dana White på presskonferens

2014 påbörjade tre tidigare UFC-fighters en rättegång mot UFC, något som dröjt fram tills idag för att faktiskt gå till domstol.

UFC ställs inför domstol

För idag nio år sedan gick Cung Le, Jon Fitch och Nate Quarry, alla tidigare UFC-fighters, ihop för att stämma UFC. Grunden för deras ärende var att UFC enligt dom ska brutit mot ”Sherman Act” vilket är en lag vars syfte är att reglera marknaden och förhindra företag från att få monopol.

De menade att UFC med olagliga medel eliminerat motståndare för att själva kunna styra hur mycket fighters tjänade.  UFC och dess moderbolag Zuffa LLC nekade till brott när fallet togs upp 2014. Men först idag, 9 år senare, ser det ut som att de kommer ställas inför domstol.

Kan gynna 100-tals fighters

Trots att rättegången startades av individuella utövare ville de att den skulle klassas som en grupptalan, alltså att flera hundratals fighters kan ta del och gynnas snarare än vinster delat över de tre ursprungliga individerna.

Anledningen att fallet går vidare och nu ställs inför domstol är då potentiellt bevis ska ha framförts och kunnat lägga grund för anklagelserna. Detta förklarade juristen Erik Magraken i ett inlägg på Twitter.

Där bryter han ner de tre huvudsakliga faktorer som lett till en utveckling i fallet. Först har domstolen kommit fram till att UFC använder sig av ”förtryckande” kontrakt samt hänsynslösa taktiker utanför kontrakten för att i kombination kunna hålla fighters från fri agentur. För det tredje har domstolen kommit fram till att UFC köpt upp konkurrenter, inte för att förbättra sin produkt utan för att eliminera valmöjligheter för utövare av sporten.

Föregående artikel

Tungviktsveteranen skriver på nytt kontrakt med UFC – så långt blir det

Nästa artikel

Fedor Emelianenko om en boxningsdebut – vill möta legendaren

Hugo Lindström
Skriven av

Hugo Lindström

Hugo Lindström är verksam i Göteborg. Pluggar film till vardags men är även en av våra skribenter. Ni ser honom springandes med kamera på MMA-galor runt om i landet.

Relaterade Artiklar

Sök