Nyheter

UFC Stockholm 2013: Alexander Gustafsson och Gegard Mousasi en femrondare

Svenska MMA Förbundet får tillstånd att anordna huvudmatchen på UFC Stockholm 2013 mellan Alexander Gustafsson och Gegard Mousasi om fem ronder, det vill säga 25 minuter, vid tävlingen UFC Stockholm i Globen den 6 april. Det har Kampsportsdelegationen vid Länsstyrelsen i Örebro län fattat beslut om.

George Sallfeldt, ordförande i SMMAF, var väldigt nöjd över beslutet.

Att kunna arrangera en match i titellängd på hemmaplan är naturligtvis en stor sak för SMMAF. Det är dock viktigt att komma ihåg att detta beslut inte innebär att den generella matchtiden för MMA-matcher ökar. Även i framtiden kommer 3-rondersmatcher vara normen för den professionella verksamheten.

Förbundet skriver i sin ansökan att matchen ska gå mellan två etablerade, erfarna och mycket meriterade MMA-utövare som är så kvalificerade att de närmar sig nivån för världsmästartitelmatcher.

Kampsportsdelegationen vid Länsstyrelsen i Örebro län är den myndighet som ger tillstånd till kampsportstävlingar i Sverige i enlighet med kampsportslagen. Länsstyrelsen utövar också tillsyn av de tävlingar som fått tillstånd. Delegationen skriver bland annat i sina skäl för beslutet:

Delegationen konstaterar att utövandet av MMA, i jämförelse med boxning, innehåller ett större antal moment, t ex clinch/brottning. Nu nämnda moment är t o m ett väsentligt inslag i utövandet, innebärande att det sammanlagda våldet mot huvudet generellt sett är betydligt mindre i MMA än i boxning.

Mot den bakgrunden och med beaktande av att det är fråga om två utövare som befinner sig på världsnivå, godkänner Kampsportsdelegationen en matchtid om 25 minuter. Beslutet var dock inte enhälligt. Delegationens medicinske expert, neurologläkaren Björn Lindvall vid Universitetssjukhuset i Örebro, är skiljaktig. Själva beslutet finns på Länsstyrelsens hemsida.

Registrera dig hos Unibet via Kimura.se och få 120% bonus

Gilla oss på facebook för snabba nyheter

Föregående artikel

Kimura Cirkeln: Avsnitt 4 – om Alex, UFC i Japan och cannabis

Nästa artikel

Wanderlei Silva pratar om minnena från Japan

Skriven av

Jaser Davari

Relaterade Artiklar

Sök