Nyheter

UFC-svensken Bea Malecki har problem med hjärnan – Framtiden oviss

Av

Daniel Schälander

13/02/2022
Kollage med Bea Malecki

Den svenska UFC-fightern Bea Malecki (4-1) har tampats med hjärnproblem efter en lång kampsportskarriär. Nu är framtiden oviss för 30-åringen.

Bea Malecki – ”Jag känner att min hjärna är långsam”

Att trauma mot huvudet inte är särskilt hälsosamt kommer inte som en överraskning för de flesta och är en risk som alla professionella MMA-utövare tar. Efter många år som aktiv utövare har svenska Bea Maleckis hjärna nu börjat säga ifrån. Innan MMA-debuten 2017 har hon många år som thaiboxare bakom sig.

”Kommer inte ihåg var jag ställde bilen”

Bea har legat lågt efter hennes senaste match i oktagonen där hon knockades i den första ronden av brasilianskan Josiane Nunes (8-1). I ett inlägg på Instagram går hon nu ut med anledningen till avbrottet där hon berättar att hon börjat känna av flera symtom som oroar henne.

Jag har inte varit försiktig med min hjärna under alla dessa år av kampsportande. Jag har sparrats så otroligt många gånger där det känts som att min hjärna ska ploppa ur mitt huvud där jag inte kommit ihåg vart jag ställde bilen på väg hem.

… Jag har haft konstiga huvudvärkar efter sparring och jag känner att min hjärna är långsam…

… Jag känner att det här är något jag måste ta hand om. Jag har börjat säga fel ord som inte har med saken att göra. Till exempel kanske jag vill säga ”imorgon” men säger istället ”på övervåningen” och jag tänker för mig själv ”vad sa jag nyss”? När jag skriver kan jag ha problem med att stava vissa ord som jag kunnat stava till hela livet och  jag känner då och då att min hjärna är långsam och att det är som att något saknas.

Har haft problem i nästan två år

I inlägget berättar hon att tror att hon fick sin första ordentliga hjärnskakning i en sparringsession efter matchen mot Veronica Macedo (6-4) under våren 2020. Hon berättar att hon tvingades vara hemma i ett mörkt rum i veckor. Efter att en hjärnröntgen inte ska ha visat på några problem ska folk i hennes omgivning uppmanat henne att återvända till att träna och sparras. Ända sedan dess ska hon inte ha varit sig lik. Se inlägget i sin helhet nedan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bea Malecki UFC (@beamalecki)

Framtiden är osäker

Vad som väntar härnäst för Bea är inte klart. Problem som dessa kan bli väldigt långdragna och vissa blir aldrig helt återställda. I en kommentar till inlägget skriver hon att hon hoppas kunna återvända men att hon inte vet och att vi får se.

Hon avslutar inlägget med:

En påminnelse till er alla. Ta hand om er hjärna och lyssna på er magkänsla. Lyssna inte på folk som säger att ni måste göra det ena eller det andra. Du har din egen vilja. Tyvärr kan folk bli arga på dig då, men om det är på det viset så behöver du inte dem. Var dig själv och stå upp för dig själv. Din hälsa kommer först och ingenting annat är viktigare, kom ihåg det.

Relaterade Artiklar

Din önskelista

My wishlist

    Din önskelista är för närvarande tom. Lägg till något och kom tillbaka igen.

Sök