Nyheter Videor

Ung MMA-fighter död efter snurrspark

Spark mot huvudet MMA

MMA-världen har skakats av den tragiska nyheten att en rysk 16-årig fighter avlidit efter att träffats av en dödlig spark mot huvudet.

16-årig rysk fighter död efter troligt regelbrott

I vissa länder är det vanligt att minderåriga fightas i amatörmatcher i MMA. För att skydda dessa unga atleter brukar tävlingarna innehålla modifierade regler och skyddsutrustning.

Reglernas existens garanterar dock inte att dessa följs, i synnerhet i regioner med begränsade kontroller.

Tragiskt nog så ledde denna brist på kontroller till katastrofala konsekvenser vid en MMA-turnering i Belogorsk i Rysslan.

Enligt en rapport från MMA News så avled den 16-årige tävlaren i Open MMA Cup på sjukhuset efter att ha blivit förd till akuten efter förlusten.

Det är värt att notera att amatörfighter mellan 16 och 18 år i den regionen Ryssland normalt är tvungna att bära huvudskydd. Den unge fightern som miste sitt liv frågade domaren och eventets organisatörer om han fick fightas utan huvudskydd och de ska ha accepterat önskemålet.

Enligt en rapport från News In France har Union of Mixed Martial Arts ”MMA” of Russia öppnat en undersökning för att gå till botten med detaljerna kring incidenten. Belogorsks borgmästare har rapporterat att en undersökning även inletts av den lokala åklagaren.

Belagorsks åklagare Igor Martsokha har besökt lokalen där turneringen ägde rum för att förhöra de ansvarige samt eventuella vittnen.

Undersökningen kommer att ta reda på om undantaget som organisatörerna gjorde var lagligt och dessa kommer straffas om det bedöms som nödvändigt.

Sparkar mot huvudet är otillåtet för minderåriga i Sverige

I Sverige tävlar ungdomar i åldern mellan 16 och 18 år inom amatör-MMA och i C-klass. I den kategorin är varken slag eller sparkar mot huvudet tillåtna. Nedan kan ni läsa reglerna för C-klass:

22. Otillåtna tekniker

22.1. Slag, knä eller spark i markkamp.
Markkamp definieras av att någon av de tävlande har någon annan
kroppsdel än fötterna i mattan, förutom fingrar eller en av händerna.
22.2. Attacker med armbåge eller underarm
22.3. Knän mot huvudet eller ben.
22.4. Vridande knälås, exempelvis heel-hooks.
22.5. Teknik som lägger specifikt tryck på nacke och/eller ryggrad som twister, neck crank, can opener, crusifix m.m.
22.6. Slag utan träff med vaddering exempelvis Hammerfist.
22.7. Stampningar mot motståndarens fötter
22.8. Sparkar och knän mot huvudet på en stående motståndare från aktiv markposition.
22.9. Slag och sparkar mot huvudet.

Det återstår att se vilka konsekvenser händelsen får. Kritiken mot de ansvariga har varit minst sagt stark efter att nyheten briserade.

Föregående artikel

UFC-profilen ser fram emot Amanda Nunes pensionering

Nästa artikel

Amir Albazi klättrar i UFCs ranking – kan vara nära en titelmatch

Skriven av

Ralph Nordahl

Ralph Nordahl, musiker och kuriosamaskin, gillar att grotta ner sig i nya saker. Har jobbat inom spridda branscher. Gillar helst att skriva, läsa och sjunga. MMA-fan sedan 2017. Har skrivit närmare 4800 artiklar om MMA sedan dess.

Relaterade Artiklar

Din önskelista

My wishlist

    Din önskelista är för närvarande tom. Lägg till något och kom tillbaka igen.

Sök