23 juli, 2024
Nyheter

Vi listar världens 24 främsta MMA-fajters någonsin – Lucka 5

Av

Alexander Clausson

05/12/2023
Världens 24 främsta MMA-fajters någonsin

Fram till den 24 december kommer Kimura räkna ner till den främsta MMA-utövaren någonsin. Kolla in vem som gömmer sig bakom lucka 5 i artikeln nedan.

Lucka 5 – Cris Cyborg

Cristiane Justino Venâncio, mer känd under artistnamnet Cris Cyborg i samma brasiliansk anda, gick sin första proffsmatch redan i maj, 2005. Hon fastnade i en submission via kneebar, men det hon skulle komma att göra därefter är desto mer imponerande. 20 raka vinster blev det och i elva av dessa matcher stod ett bälte på spel.

Under den perioden tog Cyborg hem titlar i Strikforce, Invicta FC, och UFC.


Under tiden i Strikforce testade brasilianskan positivt för stanozolol, en syntetisk anabolisk steroid utvunnen ur Dihydrotestosteron, och fråntogs bältet, samt fick en no contest på sitt matchfacit.

2009 och 2010 tog hon hem ”Årets kvinnliga fajter” på World MMA Awards.

UFC-perioden

Tiden i UFC inleddes med fyra raka vinster och i debuten ställdes Cyborg mot Sveriges Lina Länsberg för motståndet. Den förstnämnda tog hem segern via slag i drabbningens andra rond. Matchen gick i catchvikt och något bälte stod inte på spel. I matchen därpå stod det vakanta fjäderviktsbältet på spel. Cyborg vann matchen och följde upp med två lyckade titelförsvar.


I samband med UFC 232, som ägde rum i december 2018, ställdes hon mot den dåvarande bantamviktsmästarinnan Amanda Nunes. Fjäderviktsbältet stod på spel och Cyborg klev in i buren som favorit. Den sistnämnda hade dock inte mycket att sätta emot när Nunes pressade framåt med hårda slag och kombinationer från matchens första stund. Avslutet kom redan efter 51 sekunder in i drabbningens första rond. Brasilianskan gick ytterligare en match i UFC efter förlusten och tog sig då tillbaka till vinstkolumnen. Fajten var den sista på Cyborgs kontrakt och organisationen var inte intresserade av att förhandla om ett nytt kontrakt tillsammans med brasilianskan.

Sedan 2020 har den numera 38-åriga Cyborg huserat i Bellator MMA. Sex raka titelmatcher och vinster har det blivit i organisationen. Senast över Cat Zingano i samband med Bellator 300. Hon står med ett totalt matchfacit som lyder 27-2-0 (1 no contest).

Cris Cyborg Bellator UFC

Hur har listan tagits fram?

Kimuras medarbetare fick ta fram varsin topplista (med 24 namn) över världens främsta MMA-fajters någonsin. Utifrån placeringarna på respektive medarbetares listor har vi sedan sammanställt Kimuras officiella lista.


Medarbetarna blev ombedda att ta tre kriterier i beaktning när man utformade sin lista. Hur bra fajter utövaren ärbedrifter inne i buren och inverkan på sporten. Medarbetarna har själva fått välja vilken eller vilka av dessa kriterier man värderar högst. I teorin kan, exempelvis, en fajter som påverkat sportens utveckling i stor utsträckning placeras över utövare som håller en högre teknisk eller atletisk nivå.

Kimuras julkalender

Populära Ämnen

Senaste nyheterna

Conor McGregor Miek Perry Jake Paul
Jake Paul erbjuder Mike Perry ett jobb efter BKFC avskedandet av Conor McGregor
🥊
Jake Paul vill stoppa allt tvivel – berättar vad han vägde under matchen!
🥊
Nate Diaz utmanar Leon Edwars
Leon Edwards vs. Nate Diaz 2? Tränaren Säger Nej!
🥊 ”I think he needs to leave the game alone.”
Oliver Enkamp
Oliver Enkamp klar för ny match – Motståndaren är obesegrad
🥊 Får vi se ytterligare spektakulärt avslut av Oliver?
McGregor Sean O'malley om ostarin
Sean O’Malley tappar det på Conor McGregor
🥊 Kommenterade skrattande gråtemoji
WBA president positiv till titelmatch för Jake Paul
🥊 ”The Problem Child” vinner ny mark

Här kan du söka!

Search