UFC

Vi listar världens 24 främsta MMA-fajters någonsin – Lucka 8

Världens 24 främsta MMA-fajters någonsin

Fram till den 24 december kommer Kimura räkna ner till den främsta MMA-utövaren någonsin. Kolla in vem som gömmer sig bakom lucka 8 i artikeln nedan.

Lucka 8 – Royce Gracie

När UFC-presidenten Dana White välkomnas upp på scenen i samband med invägningar och presskonferensen brukar han beskrivas med orden ”mannen som gjorde allt det här möjligt”. Med hänvisning till UFC och sporten i stort. Det stämmer möjligtvis till stor del, men någonting liknande skulle kunna gå att säga om Royce Gracie. Mannen som vann den första UFC-turneringen i samband med organisationens första gala.

Ett syfte med eventet var att klargöra vilken stil av fajting som är mest effektiv i en tävling med blandade regler. BJJ-specialisten Gracie gjorde ett tydligt avtryck i det som skulle formas till att bli den moderna formen av MMA. Brasilianaren tog hem tre raka vinster via submission i samband med UFC 1, som ägde rum i november, 1993. Bland annat besegrades Ken Shamrock. Gracie gick även segrande ur UFC:s andra och fjärde turnering.

I samband med UFC 5 ställdes Gracie mot Shamrock för en andra gång. Den fajten resulterade i ett oavgjort resultat. Matchen saknade poängdomare och efter 36(!) minuter var drabbningen över. Gracie vs. Shamrock 2 är den längsta matchen i organisationens historia.

Kazushi Sakuraba gånger 2

Det första riktiga bakslaget i brasilianarens karriär kom under Pride Grand Prix 2000. Då förlorade han via TKO mot Kazushi Sakuraba efter ett hörnstopp.

Gracie återvände till UFC för en sista match för organisationen i maj, 2006. Under UFC 60 ställdes BJJ-specialisten Matt Hughes och den sistnämnda tog hem segern via slag i matchens först.

Året därpå väntade en returmatch mot den ovannämnda Sakuraba. Gracie tog hem segern via enhälligt domslut, men testade positivt för anabola steroider efter matchen. Fajten omvandlades dock inte till en no contest, utan vinsten står kvar på brasilianarens matchfacit.

UFC-legendarens senaste match ägde rum under Bellator MMA:s flagg. Drabbningen ägde rum 2016 och Gracie ställdes mot Shamrock för en tredje gång. Brasilianaren tog hem segern via ett knä och slag i matchens första rond.

Den nu 56-åriga Gracie står med ett totalt matchfacit som lyder 15-2-3

Ken Shamrock Royce Gracie UFC

Hur har listan tagits fram?

Kimuras medarbetare fick ta fram varsin topplista (med 24 namn) över världens främsta MMA-fajters någonsin. Utifrån placeringarna på respektive medarbetares listor har vi sedan sammanställt Kimuras officiella lista.

Medarbetarna blev ombedda att ta tre kriterier i beaktning när man utformade sin lista. Hur bra fajter utövaren ärbedrifter inne i buren och inverkan på sporten. Medarbetarna har själva fått välja vilken eller vilka av dessa kriterier man värderar högst. I teorin kan, exempelvis, en fajter som påverkat sportens utveckling i stor utsträckning placeras över utövare som håller en högre teknisk eller atletisk nivå.

Kimuras julkalender

Föregående artikel

Makwan Amirkhani tävlar om 11 200 000 SEK

Nästa artikel

Erik Wahrolen återvänder efter KO-vinsten

Skriven av

Alexander Clausson

Chefredaktör på Kimura och historielärare. Är en MMA-fantast som täcker sporten ur ett fan-perspektiv. Sitter i rankingpanelen för UFC, Bellator MMA och BKFC.

Relaterade Artiklar

Din önskelista

My wishlist

    Din önskelista är för närvarande tom. Lägg till något och kom tillbaka igen.

Sök