Spel och casino jämförelse

Vinst för Alana McLaughlin i debuten

Transfightern Alana McLaughlin gjorde en spännande debut i fredags där hon efter en intensiv match mot Celine Provost till slut vann i andra ronden genom submission. Matchen har genererat stort intresse, då detta är den första MMA-matchen med en transfighter i USA sedan 2014.

Matchen gick av stapeln i Combate Globals, och efter en stark första rond av Provost såg det länge ut som att det skulle vara fransyskan som tog hem det hela. Men 3 minuter och 32 sekunder in i andra ronden ströp dock McLaughlin ut sin motståndare, och matchen vanns på submission.

Svårt att hitta motståndare inför matchen

Att det inte skulle bli helt enkelt att hitta en motståndare inför McLaughlins debutmatch var något man räknat med – men ingen var riktigt förberedd på hur svårt det skulle bli. Kanske är det många fighters som fortfarande har matchen mellan Fallon Fox och Tamika Brents i färskt minne.

Till slut fick man dock ett positivt besked. Den franska MMA-fightern Celine Provost ställde upp. Provost tränar idag inte på professionell tävlingsnivå, då en fotskada vid 18 års ålder satte stopp för hennes lovande karriär. Hon är dock fortfarande aktiv inom sporten och tränar både MMA och boxning.

Den idag 35-åriga Provost motiverade sitt beslut med att hon varje dag tränar mot män som är både större och starkare än henne själv. Hon hyste därmed ingen oro över McLaughlins eventuella styrkemässiga fördel – något som länge debatterats hett när det kommer till transexuella MMA-fighters. Vidare menade Celine Provost att det är dags att visa att MMA är en inkluderande sport.

Klarade alla tester inför matchen

Huruvida transpersoner ska få tävla inom sport på samma villkor som icke-transpersoner är en fråga där debatten går het i omgångar. Som regelverket ser ut idag är detta tillåtet, förutsatt att personen följer gällande regler kring provtagning innan match. Ett av dessa prover mäter att atletens hormonnivåer ligger inom de ramar som fastställts. Om så är fallet, finns inga hinder (förutsatt att övriga krav gällande hälsotillstånd också uppfylls, givetvis) för att gå en match.

Alana McLaughlin hade genomgått och klarat både provtagning och hälsokontroll, vilket gjorde att hon enligt regelverket var godkänd för att gå en match. Hon fick också till slut sin match – en mycket jämn sådan där första ronden helt rättvist gick till Provost. 

Transfighters inom MMA – röster både för och emot

Bland de personer som är aktivt emot att transfighters tävlar emot icke-transpersoner brukar det starkaste argumentet vara den biologiska faktorn. Hur man än vrider och vänder på det är det så att mäns kroppar kan utveckla en större och starkare muskelmassa än kvinnors. Som exempel brukar matchen med Fallon Fox användas, när hon spräckte skallbenet på sin motståndare. Samtidigt är just denna incident inte något unikt inom MMA – även om skador givetvis aldrig eftersträvas, är det flera fighters som åkt på spräckta skallar genom åren.

Hos ja-sidan brukar i stället argumenten peka på att det är viktigt att skapa en inkluderande sport och att även om genetiska skillnader finns, är det inte så att en man måste vara starkare än en kvinna per automatik. Ett tydligt exempel på det såg vi i matchen mellan McLaughlin och Provost, där fransyskan gav McLaughlin rejält med pisk i första omgången. Att det kan bli prestationsmässiga fördelar för en transfighter är dock ingenting man kommer undan. Samtidigt har också icke-transpersoner olika nivåer av östrogen och testosteron i blodet – nivåer som kan skifta mycket stort mellan två individer av samma biologiska kön. 

Föregående artikel

Alexander Volkanovski: Därför kommer Max Holloway bli en svår uppgift för Yair Rodriguez

Nästa artikel

Rose Namajunas: En returmatch mot Carla Esparza är det enda logiska

Skriven av

kimura

Relaterade Artiklar

Din önskelista

My wishlist

    Din önskelista är för närvarande tom. Lägg till något och kom tillbaka igen.

Sök