volkan screaming

Breakdown: Volkan Oezdemir vs. Anthony Smith

På lördag besöker UFC Avenir Centre i Moncton, New Brunswick i Kanada. Nu undrar ni säkert var fan Moncton ligger och då kan vi berätta att det är en liten stad med drygt 70,000 invånare, belägen nära den kanadensiska atlantkusten. Det usla matchkortet kan sannolikt förklaras av att galan hålls i en liten stad på den kanadensiska glesbygden. För det är ingen höjdargala som väntar oss. Åtminstone inte om man ser till matchkortet. Huvudmatchen är dock någorlunda intressant och den ska vi kika lite närmare på nedan.

205 lbs. Volkan Oezdemir vs. Anthony Smith

Volkan Oezdemir (15-2 MMA, 3-1 UFC)

Ålder: 29 år
Längd: 188 cm
Räckvidd: 190,5 cm
Stance: ortodox

Oezdemir har tidigare tävlat i kickboxning, på såväl amatör- som proffsnivå. Hans styrka är tveklöst hans striking och i synnerhet hans slagstyrka. Han gjorde professionell mma-debut 2010 och har sedan dess hunnit avsluta 12 av sina 15 vinster – 11 KO och 1 submission. Samtliga avslut har dessutom kommit i första ronden. Han debuterade i UFC på kort varsel i februari 2017. Efter tre imponerande vinster – mot Ovince St. Preux, Misha Cirkunov och Jimi Manuwa seglade han upp som en titelkandidat. Han fick chansen i en titelfight mot Daniel Cormier i januari 2018. Där tog vinstsviten slut och han blev dominerad av mästaren.

Styrkor:
+ KO-kraft
+ stark kickboxning
+ utpräglad avslutare
+ avslappnad i oktagonen

Svagheter:
– erfarenhet
– brottning/markgame

volkan oezdemir i oktagonen med garden uppe

Anthony Smith (30-13)

Ålder: 30 år
Längd: 193 cm
Reach: 193 cm
Stance: ortodox

Smith tränade brottning i sin barndom men slutade med det när han hoppade av high school i de sena tonåren. Senare började han träna mma istället. Han är mycket erfaren med hela 43 matcher på sitt record. Han debuterade professionellt 2008 och har tidigare bl.a tävlat i Strikeforce och Bellator. Han har ett UFC-record på 6-3 och i sin senaste match besegrade han brassen Mauricio Rua via KO. Han är aggressiv och en farlig striker. Av hans 30 vinster har 27 kommit via avslut – 16 KO och 11 submissions. Av hans 13 förluster har hela 12 stycken kommit via avslut – 7 via KO. Han är alltså en avslutare som tar en del risker i sina matcher.

Styrkor:
+ KO-kraft
+ striking
+ farliga submissions
+ stark i clinch

Svagheter:
– tveksam haka
– defensiva brister

anthony-smith-seger

Matchning

Nummer #2 ställs mot nummer #10 i denna match. Det är två aggressiva och underhållande avslutare som ställs mot varandra. Smith har verkligen imponerat sedan han tog klivet upp till lätt tungvikt. Han är dessutom den betydligt mer erfarne av dessa herrar. Han besegrade senast den till åren komna Shogun Rua. Nu ställs han mot betydligt tuffare motstånd. Frågan är hur den tuffe amerikanens haka (som har sviktat) ska klara av de missiler Oezdemir avlossar.

Volkan Oezdemir är först och främst en giftig striker. Han har sin kampsportsbakgrund inom kickboxning och är en explosiv powerpuncher. Han är en pressfighter som gillar att ta kommandot i sina matcher och tvinga motståndaren bakåt. Det är då han är som farligast. Han har solid teknik och bra balans. Han har dessutom solid defensiv och skyddar sig väl. En ovanlig styrka hos Oezdemir är att han kan generera stor slagkraft även på närdistans och i clinch, vilket gör honom farligare än många andra strikers som behöver utrymme och tid för sina slag.

Anthony Smith är inte i samma liga som DC

Schweizaren har ett hyfsat nedtagningsförsvar vilket gör att han kan fokusera på att använda sin fina striking. Vi har inte sett särskilt mycket av det i UFC men han har tidigare i karriären visat upp ett okej markgame. Förlusten mot Cormier är inget bra riktmärke då D.C. har ett toppgame i yttersta världsklass. Anthony Smith är inte i samma liga som mästaren när det kommer till brottning och grappling. Därför kommer Oezdemir sannolikt att klara sig bra med sin ganska skapliga bjj.

Smiths jabb är alltid med hård kraft

Anthony Smith är primärt en striker och han har Muay Thai-stil. Han gillar att pressa sina motståndare och tvinga dem att fightas baklänges medan han jobbar med hårda tekniker. Han har solid grundteknik och bra kraft i såväl slag som sparkar. Han har en bra jabb men använder inte sin långa reach utan fokuserar mer på att jabba med kraft. Han har ett bra clinchgame med giftiga armbågar och knän. Han har tyvärr en del luckor i defensiven och håller stundtals hakan högt samtidigt som han slarvar med guarden.

Det kan bli kostsamt mot Oezdemir. Smith är brunbälte i bjj och har ett stabilt markgame. Han är duktig från rygg och har en svårforcerad guard. Hans nedtagningsförsvar har en del hål men Oezdemir bör inte ha vad som krävs för att utnyttja dessa. Offensivt är Smiths brottning ganska genomsnittlig och han verkar oftast vara nöjd med att fokusera på sin striking.

Vem har mest ork efter rond tre?

Det kommer att bli spännande att se vem av dessa hårdslående strikers som lyckas sätta sin prägel på fighten. Båda två är aggressiva pressfighters som gillar att stalka sina motståndare. Båda två är utpräglade avslutare och är beredda att ta en del risker för att avsluta sina motståndare. Mycket talar alltså för att detta inte kommer att gå tiden ut. Men man ska aldrig vara för säker. Skulle matchen gå förbi 3 ronder blir det dock intressant att se vem av dem som har bäst ork och uthållighet. I ett sådant scenario har Smith möjligen ett litet övertag tack vare sin stora erfarenhet. Oezdemir är dock en lugn och avslappnad fighter med ekonomisk fightingstil. Slipper han bara jobba från rygg bör hans kondition vara fullt tillräcklig.

Oezdemir är aningen mer teknisk än Smith

Oezdemirs två förluster i karriären har kommit mot riktigt starka brottare. Smith är förvisso inte ofarlig på marken men han är inte någon giftig brottare. Sannolikheten att amerikanen skulle lyckas med upprepade nedtagningar och dessutom hålla kvar fighten på marken är inte särskilt stor. Om Oezdemir kan hålla fighten stående har han sannolikt goda möjligheter att ta hem segern. Han är aningen mer teknisk i sitt stående game och har dessutom våldsam slagkraft. Även om Smith är relativt ung, och är en tuff fighter, så har han hela 43 matcher på sitt record och av dessa är hela 8 stycken förluster via KO. Han måste alltså skydda hakan för att undvika ytterligare en KO-förlust på sitt record.

Smiths imponerande vinstsvit tar slut på lördag.

Oddssättarna håller Oezdemir som relativt klar favorit i denna match. Vi är benägna att instämma i den bedömningen. Schweizarens haka har testats i hård sparring med den brutalt hårdslående Anthony ”Rumble” Johnson – han var ”Rumbles” sparringpartner i flera år – och bör alltså vara bättre än Smiths. Han har dessutom ett tätare försvar än amerikanen och sammantaget talar det för att Smiths imponerande vinstsvit tar slut på lördag. Men han har överraskat tidigare och kanske kan han göra det igen.

_____________________

Kimuraredaktionen

0
Dana Sad
Dana Happy

Video
Dokumentär om Kimbo Slice

Alexander Clausson

Kevin Ferguson, eller Kimbo Slice (5-2-0 1 NC) som de flesta känner honom som, debuterade på den professionella MMA-scenen 2007. Trots att Kimbo endast gick åtta matcher fram till sin död 2016 blev han en stor profil i MMA-världen, med matcher i både UFC och Bellator på sitt CV. Den sistnämnda organisationen har nu släppt en dokumentär på Youtube som skildrar Kimbos liv och död.

Internetkändis innan MMA-karriären

Kimbo gjorde sig känd hos många långt innan MMA-karriären satte igång. Via diverse klipp som lades upp på internet kunde man se den numera avlidna Bellator-atleten delta i så kallad ”backyard fighting”, dessa matcher slutade oftast med att Kimbos motståndare slogs medvetslösa. Sina första MMA-matcher gick Kimbo i Elite XC och fick efter sin medverkan i ’The Ultimate Fighter’ ett kontrakt med UFC. Det blev dock endast två matcher i organisationen och Kimbo gick därefter två matcher för Bellator innan han avled, endast 42 år ung.

I dokumentären intervjuas bland annat Dana White, Brendan schaub och Bellators president – Scott Coker. I samband med Kimbos död hade Coker följande att säga om det inträffade.

We are all shocked and saddened by the devastating and untimely loss of Kimbo Slice, a beloved member of the Bellator family.

One of the most popular MMA fighters ever, Kimbo was a charismatic, larger-than-life personality that transcended the sport.

Outside of the cage he was a friendly, gentle giant and a devoted family man. His loss leaves us all with extremely heavy hearts, and our thoughts and prayers are with the entire Ferguson family and all of Kimbo’s friends, fans, and teammates.

Sonen har gått i faderns fotspår

MMA-fansen kan fortfarande se en Ferguson i Bellator-buren, då Kimbos son Kevin ”Baby Slice” Ferguson JR (3-2-0) har gått i faderns fotspår. ”Baby Slice” har gått sina samtliga fem proffsmatcher i Bellator  och all tre vinster har kommit via avslut (en via TKO och två via ’rear-naked choke’).

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

🙏🏿 It’s Been 3 Years But Feels Like Yesterday 06/06/16 R.I.P. POPS 🙏🏿 #kimboslice

Ett inlägg delat av ☯️ KIMBO SLICEjR ☯️ (@babyslice242)

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Video
Dana White om match mellan Tom Cruise och Justin Bieber: ’We can talk’

Karl Johansson

Popstjärnan Justin Bieber gick förra veckan ut med ett meddelande på Twitter där han utmanade filmstjärnan Tom Cruise till ett möte. UFC.s forne dubbelmästare i fjädervikt och lättvikt, Conor McGregorföreslog att han i så fall skulle anordna mötet.

Bieber har sedan dess dragit tillbaka sitt skämt om utmaningen då han menar att han inte skulle ha någon chans.

UFC:s VD Dana White menar nu att han är villig att diskutera matchning mellan de två.

Via ’LVSportsBiz’:

I didn’t know if it was real or not. I still don’t know if it’s real. Everybody is talking about it, but Justin hasn’t contacted me.

Listen, first of all, maybe Justin Bieber wants to fight Tom Cruise for whatever reason. I highly doubt Tom Cruise wants to fight Justin Bieber. I’m 50, I think Tom Cruise is 56. I don’t think anyone who’s 56 is looking to fight anybody. But I’ll tell you this, if Justin Bieber wants to fight Tom Cruise, and Tom Cruise wants to fight Justin Bieber, we can talk.

Läs mer
-4
Dana Sad
Dana Happy

Video
Boxningsmästaren Regis Prograis utmanar Conor McGregor: ’I’mma hurt your ass’

Karl Johansson

Förra veckan fick vi höra att den forne dubbelmästaren Conor McGregor utmanade Hollywood-stjärnan Mark Wahlberg, där de två skulle gå match på samma kort som Justin Bieber vs. Tom Cruise.

Detta må ha varit ett skämt, men nu har den irländske stjärnan fått svar från annat håll. Nämligen från den nyblivne boxningsmästaren Regis Prograis.

Wahlberg råkar vara manager till den unge boxaren.

Det här kunde man se via Instagram:

So look, I’m hearing that Conor McGregor is trying to fight my manager Mark Wahlberg. Look here, don’t call on no actors, dawg. Call out a real fighter. We’ll do a two-fight deal. I’ll fight you in the ring first, I’m definitely gonna whoop your ass. Then I’m going to fight you in the Octagon and whoop your ass in there. Don’t call out actors dawg, call out a real world champion. I’mma hurt your ass.

Prograis är obesegrad med 24-0, varav 20 vinster via knockout. Han har även bakgrund inom MMA med brazilian jiu-jitsu.

Nyligen mötte Prograis även upp med den forne fjäderviktsmästaren och McGregors rival, Jose Aldo:

McGregor gick sin första professionella boxningsmatch i augusti 2017, där han mötte den obesegrade Floyd Mayweather Jr. och förlorade via TKO i rond 10. Han har därmed ett record på 0-1 i sporten.

McGregor mötte senast lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov under UFC 229 och förlorade via submission. Han har nu 1-2 i de senaste tre matcherna.

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy
Tony Ferguson på scen med bar överkropp

Khabib Nurmagomedov: Tony Ferguson borde möta Justin Gaethje

Karl Johansson

Den forne interimmästaren Tony Ferguson mötte senast Donald Cerrone under UFC 238, där han segrade via TKO efter läkarstopp och har nu 12 raka vinster.

Många fans är nu eniga om att Ferguson gjort sig mer än förtjänt av en titelmatch.

Lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov är dock bokad för ett möte mot nuvarande interimmästaren Dustin Poirier, under UFC 242 i september.

Khabib berättade i en intervju att han tycker att Fergusonnu borde möte den forne WSOF-mästaren Justin Gaethje, istället för att bara sitta och vänta på sin chans.

Via ESPN:

Tony vs. Gaethje, this is interesting fight. If he don’t want to wait to end of the year, why not? UFC can make Gaethje vs. Tony, co-main event in Abu Dhabi. It’s gonna be a good fight, good for pay per view, I think. It’s just my opinion. But if he want to wait, he deserves this.

Co-main event, Justin vs. Tony, main event, me vs. Dustin, winner fights winner end of the year.

Ferguson har vinster över Edson Barboza, Rafael dos Anjos, Kevin Lee, och den forne mästaren Anthony Pettis. Efter segern mot Cerrone blev han utmanad av just Gaethje.

Han är dock inställd på mötet mot Khabib eller en potentiell ’money fight’ mot forne dubbelmästaren Conor McGregor som Khabib segrade mot under UFC 229.

Det här hade Ferguson att säga efter mötet mot Cerrone:

It’s kinda funny, I don’t know what else I have to do in this division to keep … to keep after it. It’s a round robin tournament, but I’m tired of it. I’m here to stay. I am the f**king champ. I don’t have to go on and refurbish a lot of that stuff. You guys know what I’m about. I’m about the business, you guys know I’m about learning and growing and … f**k, man. If Dustin Poirier doesn’t do it, I’m going to do it. ‘Tiramisu’ needs an ass whooping; he needs two to the stomach from me.

And if it’s ‘McNuggets’ for a money fight, literally? He’s an athlete, too. I know the division misses him. I’m pretty sure he misses the fight game, too. We need to see these fighters keep coming out and represent the sport, because that’s why you got into it. You’re an athlete. Keep coming back and when it’s your turn to retire, go and f**king retire, man. But if you’ve made a name in this sport and you’re able and within the age limit, keep competing.

Ett möte mot McGregor skulle troligtvis sälja ett bra antal PPV-visningar och innebära mycket pengar för de båda.

Gaethje mötte senast Edson Barboza som han segrade mot via knockout i första ronden under UFC on ESPN 2. Han har nu 2 raka vinster och ett record på  20-2.

Tycker ni att att det är rätt att låta Ferguson gå ytterligare match innan titelchans? Skulle ni hellre se Ferguson vs. McGregor eller Ferguson vs. Gaethje?

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Video
Alexander Volkanovski: ”Jag är en dålig matchup för Max Holloway”

Jonathan Damm

Sist vi fick se Alexander Volkanovski så lyckades han besegra den tidigare fjäderviktsmästaren Jose Aldo i dennes hemstad, Rio de Janeiro. Efter vinsten efterfrågade Volkanovski nästa titelchans men nyligen stod det klart att nästa titelmatch i fjädervikt kommer att stå mellan mästaren Max Holloway och Frankie Edgar. En faktor till att Volkanovski inte fick chansen är den infektion han drog sig på under vistelsen i Rio som var nära att kosta honom benet.

Volkanovski menar att han fortfarande förtjänar matchen mot Holloway och att han fortfarande vill att den ska bli av i hans hemland, Australien. Detta berättade han under det senaste avsnittet av “The MMA Hour”.

I should get a fight with Max Holloway, definitely, 100 percent I deserve that title fight. He doesn’t want to fight in Australia, I guess he’s the champ, whatever. But he’s game, he knows the Australian fans will love him as well. Everybody knows that’s gonna be a cracker of a fight, so I don’t think it will be as hostile a crowd or something like he’d have to worry like it is in Rio, I think that would be a bit more crazy than it would be in Australia. I reckon he’d do it and we just need to make it happen. It would be a cracker of a fight and I’m sure the world wants to see it.

Volkanovski anser även att han är en dålig “matchup” för Holloway då Holloway rör sig framåt ofta och blir träffad mycket, vilket han tror kommer att vara en nackdel mot sin egna slagkraft.

I just still fight my fight. Look, he’s a gamer, he comes forward, he does a lot of the work for me. That’s why I’m a bad matchup for him, I really do believe that. He’s the type of person that does come forward and he’s not the hardest hitter, he’s got a lot of volume, but again if you’re there trying to throw volume at me, you’re gonna receive some and they’re gonna be heavy and they’re gonna be powerful. Then you’ve got my wrestling to worry about, then you’ve got everything else to worry about. I’ve got many tools that he needs to worry about, so I believe it’s a very dangerous fight for him. But he’s game, he’d be keen, let’s make it happen.

Holloways möte mot Edgar kommer att vara huvudmatchen under UFC 240 som äger rum den 27:e juli på Rogers Place i Edmonton, Kanada.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Matt Mitrione vs. Sergei Kharitonov 2 klar för Bellatorgala i Augusti

Jonathan Damm

Under helgens Bellator 222 lyckades veteranen Lyoto Machida besegra veteranen Chael Sonnen som efter matchen meddelade att han gick i pension. Förra året deltog Sonnen i den tungviktsturnering som Bellator anordnade och under helgens gala stod det klart att en annan deltagare i turneringen nu är klar för en ny match, ingen mindre än Matt Mitrione.

Efter galan stod det klart att Mitrione ställs mot Sergei Kharitonov under en gala som kommer att äga rum under slutet av sommaren. Detta blir andra gången de två möts då de även möttes under Bellator 215 tidigare i år. Matchen slutade dock i en No Contest efter att Mitrione råkade sparka Kharitonov i skrevet efter endast 15 sekunder, Kharitonov klarade inte av att fortsätta matchen utan bars ut på bår och matchen bedömdes bli en No Contest.

Innan matchen mot Kharitonov förlorade Mitrione mot Bader och åkte därmed ut tungviktsturnering Bellator anordnade. Innan dess stod han med 4 raka segrar sedan han lämnade organisationen UFC efter en förlust. Totalt genom sin karriär har Mitrione samlat på sig ett matchfacit på 13-6 där hela 11 av segrarna skett via knockout och övriga 2 via domslut.

Innan matchen mot Mitrione så stod Kharitonovs senaste match mot Roy Nelson och han kammade då hem sin första seger sedan en No Contest mot Anton Vyazigin bröt en vinstsvit på 4 matcher.

Mitrione vs. Kharitonov 2 kommer att äga rum den 24:e augusti på Webster Bank Arena i Bridgeport, USA. I nuläget är det endast en match officiellt klar för galan.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

TJ Dillashaw: ”Inga ursäkter, jag fuskade”

Jonathan Damm

Tidigare i år stod det klart att den forne bantamviktsmästaren i UFC, TJ Dillashaw, åkt fast i en dopingkontroll utförd av USADA. Det stod snart klart att det rörde sig om ett användande av EPO inför matchen mot Henry Cejudo som ägde rum i januari detta året. EPO kan kortfattat beskrivas ha effekten av att det återskapar kroppens röda blodceller och ökar därmed bland annat syreupptagningen. Dopingöverträdelsen har lett till att Dillashaw har fått utstå starkt kritik från flera håll, bland annat från den forne motståndaren Cejudo.

De senaste veckorna har Dillashaw ett flertal gånger uttalat sig om dopingöverträdelsen och nu har han ännu en gång uttalat sig om situationen. Den här gången är Dillashaw själv tydlig med att det han gjort är fusk och att inte har några ursäkter. Detta berättade han under det senaste avsnittet av “You’re Welcome with Chael Sonnen”.

First and foremost, I cheated. I don’t want to create any excuses. I wanted to drop the weight class. I wanted to go down one weight class to 125 pounds and I played it off on how easy it was gonna be. I pushed my body to the extreme. About six weeks out, my body started to crash, it started to get tired. My hematocrit was crashing. I was on the verge of becoming anemic. I decided to take something I wasn’t allowed to take. It’s called ProCrit. It would help me not only make the weight, but to be myself.

Dillashaw nämner att det är svårt att inte känna hat för sig själv och att trots avstängningen på två år planerar att komma tillbaka och bli mästare återigen.

I cheated. I got caught. It is hard not to hate yourself a little bit. I’ll have to come back and prove myself. I will come back. I will be champion again.

Sist vi fick se Dillashaw tävla var under UFC on ESPN + 1 tidigare detta året då han förlorade mot Cejudo via TKO i första ronden och misslyckades med att bli double champ. UFC on ESPN + 1 ägde rum den 19:e januari i Brooklyn, USA.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy
Dana-White presskonferens

Dana White om Tony Fergusons titelchans: ” I’m assuming he’s next”

Oscar Jangvret

Tony Ferguson verkar få sin efterlängtade titelchans tillslut.

Dana White gästade nyligen LVSportsBiz.com’s “Guerilla Cross Radio”, där UFC presidenten bland annat gick igenom lättvikts-divisionen rörande Khabib NumagomedovDustin Poirier, Conor McGregor och Tony Ferguson.

Dana hade bland annat detta att säga om Tony Ferguson:

Khabib is fighting Dustin Poirier in Abu Dhabi in September. Then I don’t know, we’ll see. Tony Ferguson just came off a great win this weekend over ‘Cowboy’ Cerrone, and I’m assuming he’s next.

Om Tony Ferguson skulle få denna titelmatch så är det första gången som han får slåss om mästarbältet. Ferguson vann senast Interim-bältet under UFC 216 i oktober 2017 då han besegrade Kevin Lee via submission i den tredje ronden.

Ferguson har vunnit tolv raka matcher där han vunnit nio via avslut och har ett facit på 15-1 i UFC.  Han har bland annat besegrat fyra stycken titelutmanare eller före detta mästare under sin väg.

I samma intervju så kommenterade även White kring framtiden för Conor McGregor i den fullspäckade lättvikts divisonen:

We’ll see what happens with Conor – what Conor wants to do. Conor is super rich. It’s hard to get guys to fight when they’re super rich.

Nurmagomedov och Poirier kommer att göra upp om bältet först under UFC 242 I Abu Dhabi den sjunde September.

Läs mer
+4
Dana Sad
Dana Happy

Video
Chael Sonnen känslosam när han fick frågan om löftet till sin bortgångne far

Oscar Jangvret

Lyoto Machida avslutade Chael Sonnen genom TKO under helgens co-main event på Bellator 222 och efter förlusten så pensionerade sig Sonnen och la handskarna på hyllan.

Sonnen hade en legendarisk karriär inom MMA och utmanade om titlar i både WEC och UFC under flertalet gånger i olika viktklasser. Han var även nära att få en chans på tungviktsbältet i Bellator. Även om han var nära så vart det aldrig någon stor MMA titel för honom.

Denna verklighet kanske gör extra ont för Chael Sonnen som tidigare i veckan varit helt öppen med att han lovat sin bortgångne far att han skulle bli en världsmästare inom MMA.

Under presskonferensen efter Bellator 222 så fick Chael frågan via MMAFighting om vad han skulle säga till sin far just nu om han kunde. Han svarade då väldigt berörd och med tårarna i halsgropen att han försökte:

Har slagits mot dom största

Men även om Chael Sonnen aldrig lyckades vinna en titel i Bellator, WEC eller i UFC så åstadkom han ändå enormt mycket inom sporten. Han lyckades besegra topp-fighters som Quinton ”Rampage” Jackson, Wanderlei Silva, Mauricio ”Shogun” Rua, Michael Bisping, Nate Marquardt, Brian Stann, Yushin Okami, Renato ”Babalu” Sobral och Jason ”Mayhem” Miller. Han är även den enda som mött alla dom tre MMA-legenderna Anderson Silva, Jon Jones och Fedor Emelianenko.

Tror nog att hans far är oerhört stolt över sin son ändå!

Läs mer
+4
Dana Sad
Dana Happy

Varför pratar vi inte om MMA?

Simon Alvhed

Juni 2019, solen skiner, Alexander Gustafsson har varit pensionerad i två veckor.

Om man pratar med gemene man så är det ungefär så mycket denne skulle kunna säga om MMA i Sverige. Så min fråga blir, varför pratar ingen om att vi har världens bästa landslag, i en av världens snabbast växande sporter, som tävlar i EM i veckan?

Imorse satt jag och läste sportnyheterna och gjorde mitt bästa för att undvika spoilers från Fury-matchen, vilket jag misslyckades med. Jag läser att en staty av Nila Fischer har blivit saboterad, jag läser att Henrik Larsson ska byta klubb och att Ronaldo inte var bjuden på något bröllop.

Jag läser ingenting om att Sveriges landslag i MMA ska köra EM i veckan.

Varför läser jag inte om att det Svenska landslaget i MMA ska tävla i EM i veckan?

Stigmat mot kampsport

I dagens Sverige där MMA är en väldigt populär sport i många målgrupper är det lätt att glömma bort att det faktiskt inte alltid varit så. Alla som tränat eller på något sätt beblandat sig med kampsport innan och under de första åren av 2000-talet vet att det. Fram tills för inte jättelänge sedan sågs på med himlande, aningen äcklade blickar eller helt enkelt bara avvisade sporten som mänsklig tuppfäktning.

Att diskutera det övergripande stigmat mot kampsport är en annan diskussion men jag undrar om det kan vara så att detta stigma är vad som håller MMA utanför populärnyheterna.

Det man dock kan konstatera är att ingen annan sport i MMAs magnitud, och med ett så pass framgångsrikt landslag, får lika lite medieutrymme.

Mer populärt än någonsin

MMA är som tidigare nämnt en av världens snabbast växande sporter. Hur många pupkultursprofiler har inte kapitaliserat på MMAs framfart? Jag tänker på Joe Rogan, Joey Diaz, Brendan Schaub, Ariel Hellwani m fl. Profiler som inte varit där de är idag utan sportens utveckling.

Så när vi nu har ett landslag som år efter år presterar fruktansvärt bra, varför lyfts det inte?

Jag har inget svar på den frågan. Jag vet inte om det är för att de stora sportredaktionerna inte är intresserade av sporten själva, om de är rädda för att deras läsare inte är intresserade av sporten eller att de är fastnaglade vid tidigare nämnda stigma mot kampsport.

Vad jag däremot vet är att MMA är omåttligt populärt och det enda sättet att verkligen få ut det som en riktigt vedertagen sport likt fotboll är att ge utrymme till det.

Givetvis så finns det sidor som rapporterar kring MMA. Vi på Kimura med flera har som enda uppgift att göra just det. Jag menar inte på något sätt att de stora mediehusen ska göra vad vi gör, dvs djupdyka i sporten. Men för att ge sporten den stora spridningen till massan krävs det att de riktigt stora redaktionerna på allvar inser vilket fantastiskt land Sverige är inom MMA. Det går riktigt bra för svenska MMA-fighters och svenska befolkningen förtjänar att höra om fler fighters än Alexander Gustafsson. Framförallt förtjänar vår svenska elit att bli lyfta i större mediesammanhang.

Alla är redo

Fansen, publiken och atleterna är redo. Det är dags för de stora mediehusen att börja behandla MMA för vad det är; en av världens största sporter där Sverige ligger i framkant på många plan. Uppmärksamma det!

Våra atleter förtjänar respekt och att bli framlyfta som de karriärsatleter de faktiskt är.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy