Nyheter

Joakim Engberg om succékonceptet bakom tre VM-mästarinnor

Nikolija Milosevic, Cornelia Holm och Hanna Palmqvist

Efter årets upplaga av IMMAF:s VM står det klart att GBG MAC har lyckats fostra, inte bara en, utan tre världsmästarinnor i sitt stall. Något som är minst sagt unikt på MMA-scenen. Huvudtränaren Joakim Engberg berättar.

3 världsmästarinnor och 4 guld

I samband med IMMAF:s VM-turnering 2016 bärgade Cornelia Holm hem guldmedaljen i bantamviktsklassen. 2022 var det ”Nina” Nikolija Milosevics tur. I turneringen därpå försvarade hon dessutom sitt guld. Under årets upplaga av IMMAF:s mästerskap gick Hanna Palmqvist vinnande genom att Englands Lauren Reay via domslut. Samtliga tre utövare tränar tillsammans på GBG MAC under huvudtränaren Joakim Engberg.

Holm har tagit klivet över till proffsscenen sedan längre och Milosevic genomförde sin proffsdebut tidigare i år. Palmqvist är dock fortfarande kvar på amatörscenen. Än så länge.  I en kommentar till Kimura berättade Palmqvist vad som väntar härnäst.

Det beslutet kommer jag lägga över till min coach. jag vill vara så aktiv som möjligt, men har haft sjukt svårt att hitta någon som vill möta mig. Det blir svårt att få matcherfarenhet utanför mästerskapen, men vi får väl se hur länge Joakim (Engberg) orkar hålla mig i kopplet. Dom små handskarna är inte långt borta i alla fall!

Vad är det som gör att gymmet har producerat så många världsmästarinnor?

Joakim Engberg – ”Det är ingen slump”

I en artikel som publicerades på gymmets hemsida delar coach Engberg med sig av sina tankar kring föreningens succékoncept.

Faktum att vi har 3 världsmästare, fyller mig såklart med stolthet och ger ett kvitto på att träningsmetoderna fungerar. Att tjejerna inte bara är grymma fighters utan också fantastiska förebilder för alla som tränar på gymmet känns lika viktigt. De har alla varit noggranna i sina förberedelser både det tekniska, fysiska, taktiska och mentala. Det är något alla kan lära sig av. Det är inte en slump att de lyckats knipa guldet till Sverige.

Vidare berättar Engberg om vikten av att fajters ska få uttrycka sig själva som utövare, snarare än att agera reflektioner av sina tränare.

Sen att alla har olika bakgrunder; Cornelia brottning, Nina Thaiboxning och Hanna direkt MMA, och alla fightas på helt olika sätt betyder något med. Som coacher gillar vi att snacka om vetenskapen i fighting men glömmer ofta bort att det heter Mixed Martial ARTS. Att fightas ska vara ett uttryck av DIG som fighter och person. Inte av din coach eller någon annan. Jag tycker vi lyckats skapa en miljö och metod som tillåter detta.

Ingen av de ovannämnda utövarna har någon match inbokad i nuläget. Holm har gått sina senaste fajter i PFL MMA och ”Nina” gick sin debut i Superior Challenge.

Föregående artikel

Vi listar världens 24 främsta MMA-fajters någonsin – Lucka 13

Nästa artikel

Stephen Thompson förutspår Leon Edwards vs. Colby Covington

Skriven av

Alexander Clausson

Chefredaktör på Kimura och historielärare. Är en MMA-fantast som täcker sporten ur ett fan-perspektiv. Sitter i rankingpanelen för UFC, Bellator MMA och BKFC.

Relaterade Artiklar

Din önskelista

My wishlist

    Din önskelista är för närvarande tom. Lägg till något och kom tillbaka igen.

Sök