UFC – Allt ni behöver veta om Ultimate Fighting Championship

kimura

I över 25 år har UFC varit synonymt med sporten MMA.

År 1993 grundade Graciefamiljen Ultimate Fighting Championship (UFC), ett företag som syftade till att främja MMA. Producenten Art Davie föreslog en turnering som kom att kallas “War of the Worlds”. Turneringen inspirerades av Graciefamiljens actionfilmer av dess jiu jitsu-studenter som besegrade kampsportsmästare ur olika discipliner som kickboxning, karate och kung fu. Det fanns även en önskan om att återskapa Brasiliens Vale Tudo-matcher. 28 investerare bidrog till att göra turneringen till ett TV-format via WOW Promotions.

Namnet på TV-serien, som snart skapades, blev The Ultimate Fighting Championship. Serien svarade på fansens frågor i stil med “Kan en brottare besegra en boxare?” Under den här tiden hade de flesta fighters bara kunskaper inom sin egen disciplin och hade liten till ingen erfarenhet av att slåss mot människor med andra färdigheter. I det första programmet, under UFC 1, deltog kickboxarna Patrick Smith och Kevin Rosier, savateutövaren Gerard Gordeau och karateexperten Zane Frazier, shootfightern Ken Shamrock, sumobrottaren Teila Tuli, boxaren Art Jimmerson och jiu jitsu-utövaren Royce Gracie. TV-programmet blev väldigt populärt och sålde hela 86 592 köp på pay-per-view.

Dana White presskonferens

Det är omdiskuterat om skaparna från början hade haft för avsikt att göra fler avsnitt av TV-programmet. Dana White, UFCs president, säger att det var meningen att det skulle bli en engångssak, men att det blev så populärt att de valde att göra fler program. Och sedan ett till. “De här människorna skulle aldrig ha trott att de skapade en sport” sa han.

Det fanns inga viktklasser och fighters ställdes ofta mot avsevärt större eller längre motståndare. Keith “The Giant Killer” Hackney ställdes mot Emmanuel Yarbrough på UFC 3 trots att han var 23 centimeter kortare och 180 kilo lättare än Yarbrough. Många kampsportare ansåg att man kunde övervinna sådana nackdelar med hjälp av teknik. Royce Gracie bevisade att det var möjligt, genom att väga 79 kilo och vinna tre av de fyra första evenemangen.

På evenemangen möttes utövare av en stor blandning av kampsporter. Jiu jitsu var stilen som tog hem segrarna på de första evenemangen, men sedan blev även andra fightingstilar lika framgångsrika, först brottning, sedan “ground and pound” och senare också kickboxning och boxning. Alla de här stilarna smälte så småningom samman och blev MMA. Från början var det uttalade syftet med UFCs tävlingar att avgöra vilken kampsport utan vapen som var den mest effektiva. Senare började samma tävlande att använda sig av tekniker från flera olika kampsporter.

Få regler 

Trots att UFC använde “There are no rules!” som slogan i början av 1990-talet så fanns det ändå några regler. Man fick inte bitas eller peta i motståndarens ögon. Men att dra i motståndarens hår, skallning, skrevslag och “fish-hooking” var tillåtet.

Men på UFC 4 kom Jason Fairn och Guy Mezger överens om att inte dra varandra i håret, eftersom de båda hade hästsvans. Under samma evenemang möttes Keith Hackney och Joe Son. När Son låg på marken utdelade Hackney en serie av slag mot Sons skrev.

UFC fick ett rykte om sig att ordna extremt våldsamma evenemang. I början av UFC 5 visades en varning där man berättade för tittarna om sportens våldsamma natur.

Superfight 

På UFC 5 introducerades även den första singelmatchen, alltså matcher som inte i sig ingick i ett turneringsformat. Först ut var en match mellan den trefaldiga mästaren Royce Gracie och Ken Shamrock som kallades för “The Superfight”. Singelmatcher, med fighters som klarat sig oskadda ur en tidigare match samma kväll, blev ett viktigt inslag framöver för organisationen.

“Superfighter” började som matcher för att avgöra vem som skulle bli den regerande mästaren, som turneringens vinnare sedan skulle möta. Senare utvecklades det till en match som kunde vara både en titelmatch och matcher som inte handlade om titlar.

“Superfighterna” kom så småningom att helt fasa ut turneringsmatcherna. Istället byttes formatet successivt till kort med många singelmatcher.

Striktare regler

Sportens våldsamhet uppmärksammades snart av de amerikanska myndigheterna. Dåvarande Arizona-senatorn John McCain (R) startade en kampanj för att förbjuda MMA. 36 delstater stiftade lagar som gjorde MMA olagligt.

För att bemöta kritiken utökade UFC sitt samarbete med senatens idrottskommitté och gjorde om sina regler och tog bort de mindre behagliga inslagen. De behöll däremot de grundläggande elementen; slag, sparkar och grappling. På UFC 12 introducerades viktklasser och sedan UFC 14 har det varit obligatoriskt med stoppade handskar för MMA-fighters. Vid UFC 15 infördes begränsningar mot att dra sin motståndare i håret, skallningar, manipulation av leder, slag mot skrev samt mot nacke och bakhuvud. 16 juli 1999, på UFC 21, infördes också femminutersronder. Ett format som alltså fortfarande gäller i UFC, över tjugo år senare. Ambitionen och arbetet med att göra sporten både säkrare och åtminstone synbart mindre brutal, ledde till att UFC godkändes som idrottsarrangör av senatskommittén och att fler och fler delstater började tillåta sporten MMA.

Vägen till mainstreamsport

Efter den långa striden för att få sporten sanktionerad var SEG, UFCs nya franchise efter WOW Promotions, på väg att gå bankrutt. Cheferna för Station Casino Frank och Lorenzo Fertitta och Dana White tillfrågades om att köpa UFC. De köpte UFC en månad senare för två miljoner dollar och skapade Zuffa LLC, moderbolaget som styrde UFC. 2001 blev UFC godkända av det kanske viktigaste offentliga styrande kampsportsorganet; Nevadas idrottskommitté Nevada State Athletic Commission (NSAC) och därefter kunde organisationens matcher börja visas på kabel-TV igen.

Sakta men säkert började UFC att öka i popularitet. Det berodde delvis på lyckad marknadsföring, företagssponsring, DVD-släpp och att de syntes på TV igen. Senare skrevs även ett lyckat avtal med Fox SportsNet, så att matcherna kunde sändas på den stora sportkanalen.

Till UFC 40 såldes 13 022 biljetter, vilket innebar att det nästan blev slutsålt. Dessutom tittade 150 000 på matchen via pay per view. Det var dubbelt så många som för tidigare matcher. Under evenemanget skulle UFC mästare i lätt tungvikt, Tito Ortiz, möta Ken Shamrock. Evenemanget uppmärksammades av den breda allmänheten på ett sätt som tidigare varit otänkbart för kampsportsevenemang.

The Ultimate Fighter 

Trots den ökade populariteten hade organisationen gått med 34 miljoner dollar i förlust sedan köpet av UFC. För att göra att de skulle gå med vinst hittade de The Ultimate Fighter, en realityserie som skildrade lovande MMA-fighters som gjorde upp om ett kontrakt att få tävla i UFC. Serien blev en succé som hjälpte UFC att växa ännu mer i popularitet.

Kvinnor i UFC 

I november 2012 bekräftade Dana White att Ronda Rousey, Strikeforce-mästarinna i bantamvikt, skulle bli den första kvinnan att slåss i UFC. Hon blev även den första kvinnliga mästaren i UFC, en titel som hon försvarade sex gånger.

I december 2013 köpte UFC elva kontrakt tillhörande kvinnliga fighters från Invicta Fighting Championships och startade en division i bantamvikt (135 lbs, eller 61,2 kg) för kvinnor i UFC. Rousey dominerade sedan som sagt sin viktklass innan hon till slut blev besegrad av Holly Holm. Efter att Miesha Tate kort därefter erövrat titeln från Holm, för att sedan själv förlora den bara fyra månader senare har titeln tillhört Amanda Nunes. I december 2018 blev Nunes även mästarinna i fjädervikt (145 lbs, eller 65,8 kg). Den kvinnliga fjäderviktsdivisionen är dock inte etablerad utan består endast av ett par stycken egentliga fjäderviktare.

UFC lade även till sin kvinnliga stråviktsdivision (115 lbs, eller 52,2 kg) år 2014 där Carla Esparza blev den första mästarinnan. Den senaste viktklass att tillkomma i UFC var den kvinnliga flugviktsdivisionen (125 lbs, eller 56,7 kg) där Valentina Shevchenko var först att få bältet kring midjan, 2018.

Viktklasser

UFC har nio viktklasser för närvarande. Damernas har totalt fyra olika viktklasser som de kan tävla inom, medan herrarna har åtta viktklasser. Dagen innan match måste fighters väga in sig och vid icke-titelmatcher tillåts deltagarna att väga ett pund (ca 0,454 kg) högre än maxvikten. I en titelmatch finns inte det undantaget, utan båda fighters måste väga in sig rätt. Om man ej gör det så står titeln/bältet på spel för den fighter som ej klarade vikten.

Herrar

 • Flugvikt (max 125 lbs; ca 57 kg)
 • Bantamvikt (135 lbs; ca 61 kg)
 • Fjädervikt (145 lbs; ca 66 kg)
 • Lättvikt (155 lbs; 70 kg)
 • Weltervikt (170 lbs; 77 kg)
 • Mellanvikt (185 lbs; 84 kg)
 • Lätt tungvikt (205 lbs; ca 93 kg)
 • Tungvikt (265 lbs; ca 120 kg)

Damer

 • Stråvikt (max 115 lbs; ca 52 kg)
 • Flugvikt
 • Bantamvikt
 • Fjädervikt

UFC-galor i Sverige och UFC-svenskar

UFC anordnade sin första gala i Sverige i april 2012 där svenske Alexander “The Mauler” Gustafsson tog sig an brassen Thiago Silva. En annan svensk fightades denna gala var Reza Madadi som gjorde sin UFC-debut. Sedan dess har UFC anordnat 5 ytterligare galor i Sverige där svenske Ilir Latifi fightades i huvudmatchen (mot Gegard Mousasi) vid den första av dessa medan Gustafsson fightats i huvudmatchen vid de andra galorna (med undantag för en gala där islänningen Gunnar Nelson fick äran). Genom åren har vi fått se en drös av svenskar dyka upp vid dessa galor så som bröderna Daniel och David Teymur, Chris Spång, Lina Länsberg, Nico Musoke, Nicklas Bäckström, Oliver Enkamp, Magnus Cedenblad, Tor Troeng och nytillskotten Rostem Akman och Bea Malecki. Dessutom har flera andra svenskar tävlat i UFC, om än ej på hemmaplan:

 • Akira Corassani
 • Andreas Ståhl
 • Martin Svensson
 • Pannie Kianzad
 • Sirwan Kakai
 • David Bielkheden
 • Per Eklund

Sveriges mest framgångsrike aktive fighter just nu kan dock vara Jack Hermansson som firat stora triumfer år 2019 och går mot en titelmatch i mellanvikt. Det är mycket möjligt att han också blir näste svensk att fightas i huvudmatchen vid kommande UFC Sverige-galor. Den historiskt mest framgångsrike har dock varit Gustafsson som utmanat om UFC-titel tre gånger men förlorat samtliga matcher mot Jon Jones (två gånger, 2013 respektive 2018) och Daniel Cormier (2015). De två första titelmatcherna var han dessutom ganska nära att vinna.

Försäljningen till WME-IMG

I juli 2016 meddelades det officiellt att Zuffa LLC skulle sälja UFC till mediejätten WME-IMG för en summa på drygt 4 miljarder dollar. Vid den tidpunkten var det den största enskilda försäljningen inom sportens historia. Lorenzo Fertitta valde att lämna sin post i och med försäljningen medan Dana White fick fortsätta i sin VD-roll. WME-IMG döptes om till Endeavor i september 2017.

Största PPV-galorna

UFC:s PPV-rekord har slagits gång på gång genom åren och sedan mars 2016 har dessa haft den gemensamma nämnaren att UFC-fighern Conor McGregor fightats i huvudmatchen. I de tre senaste rekordgalorna mötte han först Nate Diaz två gånger (UFC 196 respektive UFC 202), och i oktober 2018 var han med och slog det gamla rekordet med hela 800 000 PPV-köp (största ökningen i UFC:s historia) när han mötte Khabib Nurmagomedov vid UFC 229. Hela 2,4 miljoner PPV-köp gjordes vid detta event, vilket samstämmiga bedömare menar är ett rekord som kommer stå sig en tid framöver.

Andra frekventa titelfighters i toppen av PPV-listan är Brock Lesnar och Ronda Rousey.

+4
Dana Sad
Dana Happy

Ben Askren kan tänka sig en återkomst till buren

Alexander Clausson

Efter två raka förluster i UFC, valde den tidigare ONE-mästaren Ben “Funky” Askren att pensionera sig från sporten. Nu har amerikanen uttalat sig om en eventuell återkomst till buren.

18 raka segrar utanför UFC

Askren genomförde sin professionella MMA-debut 2009 och tog under karriärens gång hem welterviktsbälten i både Bellator och ONE Championship. Efter 18 raka segrar fick amerikanen kontrakt med UFC. Askren var vid tillfället fortfarande under kontrakt med ONE, men UFC bytte till sig amerikanen mot deras tidigare flugviktsmästare – Demetrious Johnson.

Karriären i världens största MMA-organisation inleddes med en vinst över den tidigare welterviktsmästaren Robbie Lawler. Därefter hamnade “Funky” på fel sida av två raka avslut, signerade Jorge Masvidal och Demian Maia.

“UFC vill se mig gå match igen”

På sin podcast berättade Askren vad som skulle krävas för att amerikanen skulle gå ännu en match. Transkribering via ‘MMA Fighting’.

So here’s the deal: I would never make like full-fledge, ‘Hey, I’m gonna go fight, I’m gonna chase the title. But I love combat. I enjoy wrestling. I enjoy fighting. So yeah, if someone said, ‘Here’s some money, go fight one time. Here’s the right opponent, let’s have some fun.’ I probably would, you know?

Askren har för avsikt att fortsätta tävla i någon form och därför menar amerikanen att han lika gärna kan få betalt för det. “Funky” berättade också att UFC har visat intresse för att ge honom ännu en match,

I feel like I’m gonna have to do something to make sure I don’t get too heavy. So I’m gonna have to compete in some way, shape, or form, might as well get paid for it. So I don’t see why not. And obviously, I’ve told you the UFC has expressed interest in giving me another fight but dude, my hip is so bad. So yeah, in a year or so.

Askren har varit pensionerad från sporten sedan oktober 2019.

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

Video
Tre fighters får kontrakt efter premiären av DWCS

Alexander Clausson

Under onsdagsnatten ägde premiären för årets säsong av ‘Dana White’s Contender Series’ rum. Nedan kan läsaren ta del av resultatet och se vilka utövare som erbjöds kontrakt med organisationen.

Dustin Jacoby får ny chans i UFC

Efter de fyra drabbningarna hade avslutats meddelade UFC-presidenten Dana White vilka som kommer ges chansen i UFC.

Dustin Jacoby besegrade sin motståndare Ty Flores via ett övertygande domslut och blev därmed klar för sin andra runda i UFC. Den 32 åriga amerikanen hade en session i organisationen redan 2011-2012 och gick då två matcher. Jacoby lyckades dock inte plocka hem någon UFC-vinst den gången. Amerikanen står nu med ett totalt matchfacit som lyder 12-5-0.

Jordan Leavitt och Uros Medic tilldelades också kontrakt med världens största MMA-organisation, efter att de avslutat sina respektive motståndare.

“The Monkey King” Leavitt kommer kliva in i UFC som obesegrad ‘fighter’, med sju raka segrar i bagaget. Fem av dessa segrar tog Leavitt hem via submission.

Den obesegrade 27 åringen Medic står nu med ett totalt matchfacit på 6-0-0. Samtliga av dessa segrar har kommit via avslut.

DWCS vecka ett: Resultat

 • Dustin Jacoby besegrade Ty Flores via enhälligt domslut (30-26, 29-27, 29-27)
 • Uros Medic besegrade Mikey Gonzalez via TKO (slag), rond 1
 • Jerome Rivera besegrade Luis Rodriguez via enhälligt domslut (29-28, 30-27, 30-27)
 • Jordan Leavitt besegrade Jose Flores via submission (armtriangel) ,rond 1
Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Chris Weidman – Jag måste ta en djävla vinst

Simon Tingberg

Den före detta mellanviktsmästaren i UFC Chris Weidman var obesegrad i sin MMA karriär då han ställdes mot den dåvarande mellanviktsmästaren Anderson Silva. Denne som enligt många är ansedd som den bästa genom tiderna och då såg oslagbar ut. Weidman besegrade dock Silva genom knockout i den andra ronden under UFC 162, Las Vegas, juli 2013 och var ny mellanviktsmästare. Weidman försvarade sedan sitt bälte tre gånger varav ett returmöte mot Silva.

Han förlorade sedan bältet mot Luke Rockhold under UFC 194, Las Vegas december 2015. Sedan dess så har det gått nedåt för Weidman då denne har förlorat fem utav sina sex senaste fighter. Han har besegrat Kelvin Gastelum men förlorat mot Luke Rockhold, Yoel Romero, Gegard Mousasi, Jacare Souza samt ett lätt tungviktsmöte mot Dominick Reyes.

Weidman som nu återvänder till mellanvikt kommer under lördagen ta sig an den elfte rankade Ohmari Akhmedov under UFC Las Vegas 6.

Små marginaler som avgör

Weidman berättar i en intervju med MMAFighting att hans förluster varit mot toppmotstånd som han bortsett från sin senaste fight haft övertaget i tills han blivit avslutad. Weidman menar dock på att ingen bryr sig om sådant då det handlar om att vinna och att små marginaler kan göra skillnad för vinst eller förlust.

“It’s a very tough sport. It’s a fickle sport, The fans are definitely tough. But it’s also kind of motivating. You want to remind them. I’m 1-5 in my last six fights. But you look at who I fought and then one person I beat [Kelvin Gastelum] and he’s done pretty good himself. In all those fights, other than my [Dominick] Reyes fight, I was winning the fight. It’s just kind of the way it works sometimes.

“You fight all these really good guys, you’re not always going to get your hand raised. There’s definitely randomness who wins that night. Random things that happen. It doesn’t necessarily mean that person is the better person in the fight.”

Hade inte hört talas om motståndaren

Weidman var tänkt att möta svenske Jack Hermansson i maj men det ställdes in på grund utav covid-19. Weidman berättar att det sedan försökte sättas ihop ett returmöte med Yoel Romero eller en fight mot Edmen Shahbazyan. När motståndaren Akhmedov presenterades så visste varken han eller hans agent vem denne var men att motståndet inte spelade någon roll.

“I just wanted to fight,I honestly didn’t really hear of him leading up. I was like who’s that? Even my manager didn’t know. Then I looked him up and he’s been on his way up. He’s been in the UFC for a while, kind of going back and forth between welterweight and middleweight.

“He’s on a nice win streak and he’s ranked in the top 15. It’s one of the first times I’m not fighting someone in the top five but he’s a tough kid. I think it’s a really good matchup.”

Behöver vinna

Weidman menar dock på att han respekterar sin motståndare och tänker göra allt för att vinna och tror att han har fördel i mötet.

“I need to get a freaking ‘W, I need to get back on my winning ways. I think I have a lot of advantages in this fight but when you’re in there, you never know what’s going to happen.

“I’m taking it very serious. He’s tough but when I look at the guys I’ve fought, I don’t think he’s up there as far as the most talented. I think that’s a fair statement without knocking him.”

Weidman menar på att han mår bra och tänker visa vad han går för.

“My goal is to go in there and show there’s different levels to this game, I’ve been training consistently longer than I probably have in a very long time. I think that’s going to pay off in this fight.

“I haven’t been out of the gym. I’ve been healthy for a long time now. I’m really hoping that pays off. A lot of my career I’m out of the gym, I’m injured and I’m blown up. This time, I really haven’t been out of the gym between fights. I’m excited to see that work out for me. I’ve just got to get my hand raised. I really think I’m definitely still one of the best in the world but I’ve got to go out there and prove it and get a ‘W’ and start getting on a streak again. Hopefully, Aug. 8 will be the start of it.”

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy
Jon Jones Daniel Cormier face off

Jon Jones och Daniel Cormier berättar om respekten för varandra

Simon Tingberg

Rivaliteter är inget ovanligt i sportsammanhang. En utav dom största rivaliteterna i UFC är mellan lätt tungviktsmästaren Jon Jones och den före detta tung och lätt tungviktsmästaren Daniel Cormier.

Jones blev den yngste UFC mästaren i historian då han vid en ålder på 23 år blev mästare i lätt tungvikt efter att ha besegrat Shogun Rua under UFC 128, Newark mars 2011. Han försvarade sedan sitt bälte framgångsrikt sju gånger, bland annat mot svenske Alexander Gustafsson i en fight som senare skulle komma med i UFC Hall of Fame. I sitt åttonde titelförsvar så ställdes han mot den då obesegrade Cormier. Dom båda hamnade i slagsmål med varandra under en media dag  och hade senare flera hetsiga konflikter i media med varandra. Rivaliteten dom emellan lyste och deras möte i oktagonen sålde flera PPV:s. Dom båda ställdes mot varandra under UFC 182, Las Vegas januari 2015. Jones var den som gick segrande genom enhälligt domslut.

Jones blev senare av med bältet efter att ha varit inblandad i en smitningsolycka. Cormier vann då det vakanta bältet och var ny lätt tungviktsmästare. Cormier skulle försvara sitt bälte mot Jones i ett returmöte under UFC 200, Las Vegas juli 2016. Jones testades dock positivt och blev avstängd. Returmötet skedde under UFC 214, Anaheim augusti 2017. Cormier hade då försvarat bältet två gånger samt vunnit en no title bout mot legenden Anderson Silva.

Returmötet sålde också flera PPV:s och trots att Cormier gjort flera framsteg sedan deras tidigare möte så var det Jones som återigen gick segrande ur oktagonen. Detta genom TKO i den tredje ronden. Jones testades dock åter igen positivt och mötet blev omvandlat till en no-contest. Jones blev återigen avstängd och Cormier var fortsatt lätt tungviktsmästare.

Jon Jones

Efter att Jones avtjänat sin avstängning hade Cormier även blivit tungviktsmästare och lämnat ifrån sig lätt tungviktsbältet. Jones vann det vakanta bältet efter att ha besegrat Alexander Gustafsson i ett returmöte genom TKO i den tredje ronden under UFC 232, Ingelwood december 2018. Jones som sedan dess försvarat bältet tre gånger är fortsatt mästare i lätt tungvikt. När Jones nyligen deltog i Steve O:s poddcast så kunde han säga att han numera respekterar den forne rivalen Cormier. Detta för hur denne representerar sig själv, UFC och sin familj.

“I respect D.C.,I think he’s an outstanding man. I think he represents himself very well. I think he represents African-Americans very well. He represents the UFC very well. Being a father, being an athlete, he’s very well spoken, he’s a great commentator.”

Daniel Cormier

Cormier blev tungviktsmästare efter att ha besegrat Stipe Miocic under UFC 226, Las Vegas juli 2018. Han försvarade sedan bältet mot Derrick Lewis under UFC 230, New York november 2018. Cormier blev senare av med tungviktsbältet efter att ha förlorat ett returmöte mot Miocic under UFC 241, Anaheim augusti 2019. Cormier förbereder sig nu för ett tredje möte om tungviktsbältet mot Miocic under UFC 252, Las vegas den 15:e augusti.

Cormier svarade på Jones respektfulla uttalande om honom i en intervju med MMAFighting där han svarade att respekten är besvarad men att detta inte gör dom båda till vänner.

“The reality is when you’re in the octagon — this guy I was in the octagon with over 40 minutes — if you can’t respect a person in that capacity when you’re done with them, then who can you respect? I do respect Jones in terms of what he does as an athlete, what he’s been able to do and all those things.

“The reality is like you said, it doesn’t have to be a friendship and it won’t be.”

Cormier menar på att trots den hårda rivaliteten dom emellan så har han alltid respekterat Jones som en fighter.

“I do respect him as a competitor. I never said I didn’t, That’s where it gets all confused when they talk about this thing between him and I. I never not respected him as a competitor. It was all the other stuff I had a problem with.

“I never did that. If you’re an honest guy, which I try to think I am, you tell the truth. You can respect a person for their skills. I do respect those skills.”

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

Mads Burnell skriver på för Bellator MMA

Simon Tingberg

Danske fjäderviktaren Mads Burnell (13-3 MMA) har skrivit på för Bellator MMA. Detta rapporterades utav TSN reportern Aaron Bronsteter enligt MMAJunkie. Burnell själv rapporterade nyheten på sin Instagram.

Burnell gjorde debut i UFC då han ställdes mot brassen Michel Prazeres i ett lättviktsmöte under UFC Rotterdam, september 2017. I sin andra fight återgick Burnell till fjädervikt. Detta under UFC ST Louis, januari 2018 då han besegrade Mike Santiago genom enhälligt domslut. Burnell ställdes sedan mot den nu tionde rankade fjäderviktaren Arnold Allen under UFC Liverpol, maj 2018. Burnell förlorade genom submission i den tredje ronden och fick sedan inte förnyat kontrakt utav UFC.

Burnell fightades sedan i Cage Warriors där han sedan UFC karriären gjorde fyra fighter där han vunnit samtliga. Tre stycken genom submission varav två har varit genom Japansk necktie. Burnell blev under sin tredje fight i Cage Warriors organisationens fjäderviktsmästare.

Burnell tränar i Köpenhamn på Arte Suave där också svenske Pannie Kianzad tränar. Burnell är en utav många fighters som representeras utav Ali Abdelaziz på Dominance MMA. Landsmannen och UFC fightern Mark Madsen representeras också utav Dominace MMA. Detta gör även flera UFC mästare och före detta mästare. Lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov, interimästaren Justin Gaethje, welterviktsmästaren Kamaru Usman, den före detta flug och bantamviktsmästaren Henry Cejudo, före detta lättviktsmästaren Frankie Edgar och före detta tungviktsmästaren Fabricio Werdum. Detta gör även svenske tungviktaren Ilir Latifi och svenske stjärnskottet welterviktaren Khamzat Chimaev.

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

Tim Elliotts vädjan till NSAC – var lindriga med avstängningen

Anton

UFC-flugviktaren Tim Elliott vill inte se sin avstängningsperiod för ett misslyckat drogtest vara alltför länge. På Twitter förklarar han att Nevadas atletiska kommission borde visa nåd med tanke på att det är första gången han hamnat i trubbel med dem.

En orolig Elliott

Tim Elliott (16-11-1) har försatt sig i en problematisk situation med Nevadas atletiska kommission NSAC (Nevada State Athletics Commission). Under gårdagen kunde det rapporteras att Elliott samt den lätta tungviktaren i UFC Jamahal “Sweet Dreams” Hill (8-0) båda testat positivt för marijuana följande deras respektive matcher under UFC Fight Night 175 den 30 maj i Las Vegas. USAs antidopningsbyrå USADA (United States Anti-Dpoing Agency), som utförde testet efter galan, kunde meddela att de två atleterna hade cannabis i blodet.

Tar till Twitter

Orolig för vad som kan komma ske med hans närmsta framtid följande en avstängning från NSAC, har Elliott nått ut till dem via Twitter. I ett inlägg skriver han att sedan han först debuterade i UFC i 2012, har han aldrig blivit påkommen med att ha intagit någon form av droger. Om avstängningen skulle bli på nio månader, vilket tycks vara obligatoriskt i staten Nevada, fruktar Elliott att det skulle få svåra konsekvenser för hans familjs inkomst. Med tanke på att han inte tidigare har testat positivt för något, samt att han tog matchen den 30 maj på kort varsel, hoppas Elliott att han skall få en möjlighet att försvara sig inför kommissionen.

I have been fighting in the UFC since 2012, never had any issues with drugs, or anything else for that matter. Not being able to work for nine months won’t be easy for my family. Hopefully the NSAC will give me a chance to defend myself, giving my track record and the fact that I took a fight on short notice… #FREELLIOTT

 

Det finns goda anledningar för Elliott att oroa sig, likväl som det finns utrymme för hopp. NSAC har tidigare delat ut extremt hårda, näst intill drakoniska bestraffningar för brukande av rekreationsdroger såsom marijuana. Dock finns det exempel på när en mildare, mer benådande ton har implementerats i marijuanaärenden. När mellanviktaren Kelvin Gastelum (15-6, 1 NC) åkte fast för andra gången med marijuana i blodet, reducerade USADA hans avstängningsperiod med fyra månader, från nio månader till fem.

Vad som blir av med Elliotts och Hills fall återstår att se. Om Elliott får gehör hos NSAC under förhöret, kan det finnas en möjlighet att han snart återvänder till oktagonen igen.

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

Brian Kelleher vs. Ricky Simon till den 5 september

Anton

Om en månad kommer två bantamviktare i UFC göra upp när Brian Kelleher tar sig an Ricky Simon under UFC-galan planerad till den 5 september. Matchen blir den fjärde för Kelleher under 2020, som hittills vunnit två av sina tre tidigare matcher.

Kelleher vs. Simon

En match i UFCs bantamviktsdivision mellan Brian “Boom” Kelleher (21-11) och Ricky Simon (16-3) är planerad att äga rum den 5 september. De två slagstarka atleterna har redan gått avlagt ett antal matcher under 2020, då Kelleher redan har hela tre bataljer bakom sig. Med två av dem vinster, kan den 33-årige amerikanen bättra på sitt facit för året om han finner segern i september. Simon har jämförelsevis enbart gått en match tidigare under året, vilket var en imponerande seger över bantamviktsdebutanten och tidigare titelutmanaren i flugvikt Ray “The Tazmexican Devil” Borg (13-5) i maj månad.

Brian “Boom” Kelleher

Brian Kelleher debuterade i UFC i juni 2017 med en seger över brasilianaren Iuri Alcantara (35-10, 1 NC). Därefter har “Boom” vunnit lika många matcher som han har förlorat i organisationen, och står med ett matchfacit på 5-4 som UFC-fighter. Trots sina förluster har Kelleher visat upp en god anpassningsförmåga i sina matcher, och är likväl farlig i det stående som på marken. Även om hans senaste match slutade i en förlust via delat beslut mot Cody “The Spartan” Stamann (19-3-1) under UFC 250, har 2020 hittills varit en säsong av framgång för Kelleher, som utöver nederlaget mot Stamann vunnit sina andra två matcher under året. Redo att ta klivet in på bantamviktsrankningen, behövs det en god prestation från 33-åringens sida mot Ricky Simon den 5 september.

Ricky Simon

Ricky Simon kom in i UFC med tolv segrar på tretton matcher i sin professionella karriär. Den 27-årige amerikanen har sedan dess vunnit fyra av sina sex matcher, där han led sin första förlust i organisationen mot legendaren Urijah “The California Kid” Faber (35-11) i dennes återkomst till sporten. Den förlusten följdes upp av en till mot Rob Font (17-4) i december förra året. Med nya tag i 2020 efter nyåret, har Simon vunnit sin enda match hittills under 2020. Med förhoppningar om att se en ordentlig påökning av sin profil i viktklassen i form av ett rankningsnummer, är en seger över Brian Kelleher nästa månad av största vikt för den unge amerikanen.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Khamzat Chimaev vill ha en “lätt match” i Donald Cerrone

Anton

Den svenske welterviktaren Khamzat Chimaev säger sig vilja möta UFC-veteranen Donald Cerrone. Enligt Chimaev skall det vara en ‘lätt match’ för honom. Khamzat har tagit UFC med storm sedan sitt inträde i organisationen tidigare under sommaren, med två segrar på 10 dagar.

En självsäker Chimaev

‘Övermod’ är ett resultat av blixtrande framgång. Närhelst man ser sig som oövervinnerlig, är det lätt att sänka garden inför nya utmaningar. Även om detta inte skulle vara fallet med det svenska tillskottet till UFC Khamzat “Borz” Chimaev (8-0), är det inte många som skulle ta lätt på en match mot veteranen Donald “Cowboy” Cerrone (36-15, 1 NC). Dock anser Chimaev att han inte skulle finna några större bekymmer i ett möte med Cerrone, som på den senare tiden haft en tuff period i organisationen. Med fyra förluster på raken har “Cowboy” tappat en ansenlig del av det momentum han upplevde under 2018 till mitten av 2019, och Khamzat skulle vilja bygga på den 37-årige amerikanens förlustsvit.

Cerrone i siktet

I en intervju nyligen med MMA-profilen Chael Sonnen (31-17-1) berättar Khamzat Chimaev att han inte har någon planerad motståndare framför sig. På frågan om han hört något om en potentiell matchning med Donald Cerrone, svarar svensken att han inte har det heller. När det kommer till Cerrone, förklarar Chimaev att han ser det som en lätt fight, och ser sig själv avsluta veteranen i antingen första eller andra ronden.

I don’t know if I have an opponent yet. I train every day. No, nothing about Cerrone. I would be happy if they give me him. He has a good name, but for me it’s an easy fight, easy win. I think first or second round, I would finish him.

 

UFCs president Dana White har tidigare kommit ut och sagt att Chimaevs önskan om att få gå en tredje match i UFC under augusti månad skall uppfyllas av organisationen. Dock har varken ett datum eller motståndare offentliggjorts. Cerrone, som har för vana att acceptera matcher oavsett motstånd, har han själv likt Chimaev hittills gått två matcher under 2020, om än med ett längre mellanrum.

Är Chimaev vs. Cerrone en intressant matchning? Skulle det bli en lätt match för svensken, som han säger?

Läs mer
-10
Dana Sad
Dana Happy

Ben Rothwell vs. Marcin Tybura till den 10 oktober

Anton

Ett möte i tungvikt är klart till UFC-galan den 10 oktober när den amerikanske veteranen Ben Rothwell skall ta sig an polacken Marcin Tybura i oktagonen. Matchen blir den andra Rothwell och tredje för Tybura under 2020.

Rothwell vs. Tybura

Två män av ansenlig tyngd är redo att tampas i oktagonen den 10 oktober, när Ben Rothwell (38-12) och Marcin “Tybur” Tybura (19-6) skall genomföra sin andra respektive tredje match för året under den planerade UFC-galan. Efter att ha inlett 2020 på gott vis med varsin seger, söker de två tungviktarna att ta en andra vinst för säsongen, och möjligtvis doppa tårna i divisionens rankning.

Ben Rothwell

Ben Rothwell har vunnit sina två senaste matcher på raken i UFC, där han bland annat besegrat den superbt långe holländaren Stefan “Skyscraper” Struve (29-12) via TKO i december förra året. Dessa välbehövliga vinster följde två förluster, som var inledningen på Rothwells återkomst till oktagonen efter en avstängning på två år för dopning. Nu återigen i god form, besegrade han senast tungviktsdebutanten Ovince “OSP” St. Preux (24-14) i maj detta år.

Marcin “Tybur” Tybura

Polacken Marcin Tybura har han likt sin motståndare Ben Rothwell två segrar på raken i UFC. Båda har kommit via enhälligt beslut för 34-åringen, som därmed har återfunnit en god vinstform efter en period av betydligt sämre resultat. Tybura har visat på en förmåga att bemästra östeuropéer den senaste tiden, när han i slutet av februari detta år besegrade moldaven Sergey Spivak (11-2), och i juli under UFC 251 ödelade ryssen Maxim Grishin (30-8-2). Nu redo för sin tredje match för året, väntas ett tufft motstånd i den rutinerade veteranen Rothwell.

Läs mer
+5
Dana Sad
Dana Happy

Yair Rodriguez skadad – Missar matchen mot Zabit Magomedsharipov

Anton

Den efterlängtade fjäderviktsmatchen mellan mexikanen Yair Rodriguez och ryssen Zabit Magomedsharipov har ställts in till följd av en skada på Rodriguez. De två var planerade att kliva in i oktagonen i huvudmatchen under UFC-galan den 29 augusti.

Ingen Magomedsharipov vs. Rodriguez

En av de mest striking-orienterade matchningarna under året har fått ställas in efter att den nummer 5 rankade fjäderviktaren Yair “El Pantera” Rodriguez (13-2, 1 NC) skadat ankeln under träningen. Rodriguez skulle ha mött det ryske fenomenet Zabit Magomedsharipov (18-1), rankad nummer 3, i huvudmatchen en kommande UFC-gala den 29 augusti. De båda har stormat fram i organisationens fjäderviktsdivision den senaste tiden, där de överväldigat sina motståndare i oktagonen med en exceptionell skicklighet i det stående.

De två i UFC

Yair Rodrigues har gått obesegrad genom sina tre senaste matcher i UFC, där han bland annat bidragit till organisationens highlight-reel med en våldsam om än graciös knockout av Chan Sung “The Korean Zombie” Jung (16-5) i november 2018. Efter att ha gått två matcher mot den slagstarke amerikanen Jeremy “Lil’ Heathen” Stephens (28-18, 1 NC), där den senaste matchen slutade i en poängseger för mexikanen, lyckades Rodriguez slå sig in på topp-5 rankningen i slutdelen av förra året.

Zabit Magomedsharipov har hittills gått obesegrad genom sin UFC-karriär sedan han gick med i organisationen i september 2017. Efter en lyckad debut där han submittade Mike Santiago (22-13), har ryssen marscherat fram i 66-kg viktklassen med 6 raka segrar. Magomedsharipov har inte sett en förlust i buren sedan 2013, och hade en imponerande vinstsvit redan innan sitt inträde i UFC på 8 matcher. Rankad i topp-3 i fjäderviktsdivisionen, tillhör omnämns han ofta i diskussionen om nästa titelutmanare till mästaren Alexander Volkanovski (22-1).

Kattar till undsättning

Den nummer 6 rankade Calvin “The Boston Finisher” Kattar (22-4) skall ha erbjudit sig att ersätta Rodriguez. Detta rapporteras av MMA-journalisten Ariel Helwani, som dock även skriver att UFC hittills inte har besvarat Kattar.

Yair Rodriguez is out of the the Aug. 29 main event versus Zabit Magomedsharipov due to an ankle injury, Dana White confirmed fonight.

Calvin Kattar, via his manager Tyson Chartier, has agreed to step in on short notice. No word yet on what the UFC plans on doing.

Just be to clear here, Kattar offered to step in. UFC hasn’t decided yet what they’ll do with Zabit.

 

Kattar gick senast match den 16 juli, där han i huvudmatchen under UFC Fight Night 179 besegrade Dan Ige (14-3) via enhälligt beslut.

Läs mer
-8
Dana Sad
Dana Happy

Ada pol adakala bahkan ribuan situs-situs prediksi bola slot online keinginan laribercempera abadi internet. Membawadiri batari bayang-bayang didalam negri berbatas luarbiasa negri angan-angan elegan Inggris.

Lamun sayangnya sangat kira-kira andaikan patutnya dibilang bohongan abolisi perkiraan gelembung adagium agen sbobet Indonesia angan-angan tampak keunggulan keinginan Sempurna Malahan bisajadi dipandang cuma dibuat Kasar Aja palsu atas bukti khayalan ada.