UFC oktagon i Sverige

UFC – Allt du behöver veta om Ultimate Fighting Championship

kimura

UFC står för Ultimate Fighting Championship och är världens första och största MMA-organisation. Varumärket är så starkt att namnet blivit synonymt med själva sporten MMA. Detta är historian om Ultimate Fighting Championship.

Vad är UFC?

Ultimate Fighting Championship är världens ledande MMA-organisation. Sedan starten 1993 har företaget etablerat sig som den största aktören i världen när det kommer kampsport. Organisationen har hållit galor i över 25 länder och galorna ses av miljontals fans världen över.

UFCs begynnelse och grundare

Tillsammans med affärsmannen och entreprenören Art Davie grundade Rorion Gracie UFC i slutet av 1993. Grundidén till eventet var att man ville ta reda på vilken kampsportsstil som var den bästa. Något som Graciefamiljen hade hållit på med under årtionden då man haft sin stående Gracie Challenge där man välkomnade utmanare att besöka familjens gym för att testa sig mot deras Gracie Jiu Jitsu i en kamp utan regler. Flera av utmaningarna filmades och agerade som publicitet för familjen.

En som hade sett videorna var Art Davie som insåg dragningskraften i matcherna där olika stilar ställdes mot varandra. Tillsammans med Rorion bestämde man sig för att sätta ihop ett PPV event där kämpar från olika discipliner skulle ställas mot varandra i ett turneringsformat.

Rorion Gracie är en av många söner till grundaren av Gracie Jiu Jitsu (även kallat brasiliansk jiu jitsu), Helio Gracie. Rorion flyttade till USA under 70-talet där han försökte sprida sporten genom att film och TV, han var bland annat rådgivare inom fighting för några av Dödligt Vapen-filmerna med Mel Gibson i huvudrollen. Tillsammans med bröderna Royce, Rickson och Royler öppnades en akademi i Torrence, Kalifornien där Rickson håller till än idag. Med Rorions kommersiella tänk och familjens historia blev UFC ett perfekt sätt att marknadsföra Gracie Jiu Jitsu inför en stor publik. Den som fick representera familjen i turneringen var Royce. Rickson var ansedd som den bästa utövaren i familjen men Royce med sina 79 kg var mindre, vilket skulle visa på stilens tekniska överlägsenhet då en fysiskt underlägsen motståndare kunde lyckas besegra större och starkare motståndare.

En ny sport föds den 12 november 1993 – UFC 1: The Beginning

Efter att ha bjudit in flertalet prominenta kampsportsutövare utan framgång gjorde man reklam i tidningar för att hitta slagskämpar att delta i turneringen. Det slutgiltiga formatet blev en 8-mannaturnering med $50,000 i prispotten till vinnaren. För att inte ge någon stil ett regelmässigt övertag bestämde man sig för att ta bort i princip alla regler. De enda reglerna som fanns var att det inte var tillåtet att bitas, attackera skrevet eller stoppa fingrar i ögonen på sin motståndare. Det fanns inga viktklasser, inga poängdomare, ingen tidsgräns vilket innebar att det enda sättet att vinna var på knockout, submission eller att hörnan kastade in handduken. Att domaren fick stoppa matchen på eget bevåg fanns alltså inte med i reglerna men i den första matchen av turneringen var det faktiskt domaren som klev in och stoppade matchen efter att Gerard Gordeau sparkat ut tanden på sumobrottaren Teila Tuli med en välplacerad huvudspark. Teknisk Knockout skulle komma att introduceras på UFC 3.

Det fanns heller inga krav på utrustning eller klädsel. Vilket resulterade i att vissa fighters hade på sig gi/kimono, lindade händer och endast en boxningshandske som Art Jimmerson blev känd för.

Matcherna skedde i en oktagonformad bur med stängselgaller till väggar, en design som står sig även idag. Några andra alternativ som bollades var att omge buren med en vallgrav med alligatorer. Även hajar och ett elektrifierat stängsel fanns i tankarna innan den mer verklighetsgrundade oktagonen blev till verklighet. Kommentatorer för galan var karatemästaren Bill Wallace, NFL-legenden Jim Brown och femfaldiga världsmästarinnan i kickboxning, Kathy Long. Long är organisationens första och hittills enda kvinnliga kommentator.

Galan ägde rum i McNichols Sports Arena i Denver, Colorado. 7800 fans såg galan på plats och runt 90 000 fanns bevittnade spektaklet på TV via PPV. Att galan ägde rum i Denver berodde på att det inte fanns någon idrottskommission i Colorado, vilket gjorde att man hade fria tyglar att anordna galan på det sättet man önskade utan påtryckningar från staten.

Totalt var det tio utövare som valdes ut att delta på galan. Utöver de fyra kvartsfinalerna fanns en extra match där vinnaren fick hoppa in ifall någon av de ordinarie utövarna skulle skada sig under kvällen.

 1. Gerard Gordeu – Savate
 2. Teila Tuli – Sumo
 3. Kevin Rosier – Kickboxning
 4. Zane Frazier – Amerikansk Kenpo
 5. Royce Gracie – Gracie Jiu Jitsu/BJJ
 6. Art Jimmerson – Boxning
 7. Ken Shamrock – Shootfighting
 8. Patrick Smith – Taekwondo
 9. Jason De Lucia – Inhoppare
 10. Trent Jenkings – Inhoppare

Royce Gracie tog sig igenom sina tre motståndare relativt enkelt och vann den första UFC-turneringen någonsin. Royces framfart i UFC banade vägen för brasiliansk jiu jitsus popularitet världen över. Royce skulle fortsätta att dominera under UFCs tidiga år då han även vann turneringarna på UFC 2 och 4.

UFCs tidiga år 1993-2000

Under de första galorna behölls turneringsformatet men vid UFC 5 introducerade man också ”Superfights”. Den första matchen i detta slag skulle bli ett returmöte mellan Royce Gracie och Ken Shamrock. Matchen blev dock ett antiklimax då Shamrock spenderade i princip hela matchen i Royces guard där ingen av kämparna lyckades skapa någon vidare offensiv. Matchen blev den längsta i UFCs historia och höll på i 36 minuter innan den avbröts och dömdes som lika.

Reglerna skulle kommas att modifieras från gala till gala under de tidiga galorna. Som tidigare nämnt skulle TKOs introduceras ifall en atlet inte kunde försvara sig själv i buren. Vid UFC 2 började man tillåta slag mot skrev. Vid UFC 5 introducerades en tidsgräns på 30 minuter. Just tidsgränser var något som skulle komma att experimenteras med innan det omfattande regelverket ”Unified Rules of MMA” togs i bruk i slutet av år 2000 på UFC 28. Vid UFC 6 fick domaren ställa och/eller sära på de tävlande vid lång inaktivitet.

Striktare regler i UFC efter politiska påtryckningar

Sportens våldsamhet uppmärksammades snart av de amerikanska myndigheterna. Dåvarande Arizona-senatorn John McCain (R) startade en kampanj för att förbjuda MMA. 36 delstater stiftade lagar som gjorde MMA olagligt.

För att bemöta kritiken utökade UFC sitt samarbete med senatens idrottskommitté och gjorde om sina regler och tog bort de mindre behagliga inslagen. De behöll däremot de grundläggande elementen; slag, sparkar och grappling. På UFC 12 introducerades viktklasser för första gången när galan blev uppdelat i två turneringar i lättvikt och tungvikt. På UFC 14 infördes ett krav på att fighters skulle ha handskar på sig och på galan efter det gjorde man skallningar, armbågsslag mot bakhuvudet och nacken samt lås på små leder som fingrar och tår otillåtet. 16 juli 1999, på UFC 21, infördes också femminutersronder. Ett format som alltså fortfarande gäller i UFC, över tjugo år senare.

Ambitionen och arbetet med att göra sporten både säkrare och åtminstone synbart mindre brutal, ledde till att UFC godkändes som idrottsarrangör av senatskommittén och att fler och fler delstater började tillåta sporten MMA.

På UFC 28 introducerade The New Jersey State Athletic Control Board det nya regelverket Unified Rules of Mixed Martial Arts. I regelverket förbjöds sparkar i huvudet på liggande motståndare, armbågsslag mot ryggraden. Man fastställde även vilka kläder och utrustning som skulle användas samt introducerade flera viktklasser. Dessa regler används än idag världen över, med små lokala avvikelser.

I början av 2001 köptes UFC upp av Zuffa, LLC med bröderna Frank och Lorenzo Fertitta och deras partner Dana White i spetsen. Ägarbytet och det nya reglerna förde UFC in i en ny period, den klassiska eran.

Några av de största profilerna från den tidiga eran är:

 • Royce Gracie – Turneringsvinnare på UFC 1, 2 och 4.
 • Ken Shamrock – UFCs första Superfight-mästare.
 • Dan Severn – Superfight-mästare och flerfaldig turneringsvinnare.
 • Mark Coleman – Flerfaldig turneringsvinnare och UFCs första tungviktsmästare.
 • Frank Shamrock – UFCs första mästare i mellanvikt (då lätt tungvikt).

UFCs klassiska era (2001-2008)

Med nya ägare började organisationens populäritet att växa. Och UFC växte sig in i nästa era.

UFCs väg till mainstreamsport

Efter den långa striden för att få sporten sanktionerad var SEG, UFCs nya franchise efter WOW Promotions, på väg att gå bankrutt. Cheferna för Station Casino Frank och Lorenzo Fertitta och Dana White tillfrågades om att köpa UFC. De köpte UFC en månad senare för två miljoner dollar och skapade Zuffa LLC, moderbolaget som styrde UFC. 2001 blev UFC godkända av det kanske viktigaste offentliga styrande kampsportsorganet; Nevadas idrottskommitté Nevada State Athletic Commission (NSAC) och därefter kunde organisationens matcher börja visas på kabel-TV igen.

Sakta men säkert började UFC att öka i popularitet. Det berodde delvis på lyckad marknadsföring, företagssponsring, DVD-släpp och att de syntes på TV igen. Senare skrevs även ett lyckat avtal med Fox SportsNet, så att matcherna kunde sändas på den stora sportkanalen.

Till UFC 40 såldes 13 022 biljetter, vilket innebar att det nästan blev slutsålt. Dessutom tittade 150 000 på matchen via pay per view. Det var dubbelt så många som för tidigare matcher. Under evenemanget skulle UFC mästare i lätt tungvikt, Tito Ortiz, möta Ken Shamrock. Evenemanget uppmärksammades av den breda allmänheten på ett sätt som tidigare varit otänkbart för kampsportsevenemang.

Realityserien, The Ultimate Fighter 

Trots den ökade populariteten hade organisationen gått med 34 miljoner dollar i förlust sedan köpet av UFC. För att göra att de skulle gå med vinst hittade de The Ultimate Fighter, en realityserie som skildrade lovande MMA-fighters som gjorde upp om ett kontrakt att få tävla i UFC. Serien blev en succé som hjälpte UFC att växa ännu mer i popularitet.

Kvinnor i UFC 

I november 2012 bekräftade Dana White att Ronda Rousey, Strikeforce-mästarinna i bantamvikt, skulle bli den första kvinnan att slåss i UFC. Hon blev även den första kvinnliga mästaren i UFC, en titel som hon försvarade sex gånger.

I december 2013 köpte UFC elva kontrakt tillhörande kvinnliga fighters från Invicta Fighting Championships och startade en division i bantamvikt (135 lbs, eller 61,2 kg) för kvinnor i UFC. Rousey dominerade sedan som sagt sin viktklass innan hon till slut blev besegrad av Holly Holm. Efter att Miesha Tate kort därefter erövrat titeln från Holm, för att sedan själv förlora den bara fyra månader senare har titeln tillhört Amanda Nunes. I december 2018 blev Nunes även mästarinna i fjädervikt (145 lbs, eller 65,8 kg). Den kvinnliga fjäderviktsdivisionen är dock inte etablerad utan består endast av ett par stycken egentliga fjäderviktare.

UFC lade även till sin kvinnliga stråviktsdivision (115 lbs, eller 52,2 kg) år 2014 där Carla Esparza blev den första mästarinnan. Den senaste viktklass att tillkomma i UFC var den kvinnliga flugviktsdivisionen (125 lbs, eller 56,7 kg) där Valentina Shevchenko var först att få bältet kring midjan, 2018.

Viktklasser i UFC

UFC har för närvarande nio viktklasser. Damerna har totalt fyra olika viktklasser som de kan tävla inom, medan herrarna har åtta viktklasser. Dagen innan match måste fighters väga in sig och vid icke-titelmatcher tillåts deltagarna att väga ett pund (ca 0,454 kg) högre än viktgränsen. I en titelmatch finns inte det undantaget, utan båda fighters måste väga in under gränsen. Om man ej gör det så står titeln/bältet på spel för den fighter som ej klarade vikten.

Herrar

 • Flugvikt – 125 lbs (56,7 kg)
 • Bantamvikt – 135 lbs (61,2 kg)
 • Fjädervikt – 145 lbs (65,8 kg)
 • Lättvikt – 155 lbs (70,3 kg)
 • Weltervikt – 170 lbs (77,1 kg)
 • Mellanvikt – 185 lbs (83,9 kg)
 • Lätt tungvikt – 205 lbs (93 kg)
 • Tungvikt – 265 lbs (120,2 kg)

Damer

 • Stråvikt – 115 lbs (52,2 kg)
 • Flugvikt – 125 lbs (56,7 kg)
 • Bantamvikt – 135 lbs (61,2 kg)
 • Fjädervikt – 145 lbs (65,8 kg)

UFC-galor i Sverige och UFC-svenskar

UFC anordnade sin första gala i Sverige i april 2012 där svenske Alexander ”The Mauler” Gustafsson tog sig an brassen Thiago Silva. En annan svensk fightades denna gala var Reza Madadi som gjorde sin UFC-debut. Sedan dess har UFC anordnat 5 ytterligare galor i Sverige där svenske Ilir Latifi fightades i huvudmatchen (mot Gegard Mousasi) vid den första av dessa medan Gustafsson fightats i huvudmatchen vid de andra galorna (med undantag för en gala där islänningen Gunnar Nelson fick äran). Genom åren har vi fått se en drös av svenskar dyka upp vid dessa galor så som bröderna Daniel och David Teymur, Chris Spång, Lina Länsberg, Nico Musoke, Nicklas Bäckström, Oliver Enkamp, Magnus Cedenblad, Tor Troeng och nytillskotten Rostem Akman och Bea Malecki. Dessutom har flera andra svenskar tävlat i UFC, om än ej på hemmaplan:

 • Akira Corassani
 • Andreas Ståhl
 • Martin Svensson
 • Pannie Kianzad
 • Sirwan Kakai
 • David Bielkheden
 • Per Eklund

Sveriges mest framgångsrike aktive fighter just nu kan dock vara Jack Hermansson som firat stora triumfer år 2019 och går mot en titelmatch i mellanvikt. Det är mycket möjligt att han också blir näste svensk att fightas i huvudmatchen vid kommande UFC Sverige-galor. Den historiskt mest framgångsrike har dock varit Gustafsson som utmanat om UFC-titel tre gånger men förlorat samtliga matcher mot Jon Jones (två gånger, 2013 respektive 2018) och Daniel Cormier (2015). De två första titelmatcherna var han dessutom ganska nära att vinna.

Försäljningen till WME-IMG

I juli 2016 meddelades det officiellt att Zuffa LLC skulle sälja UFC till mediejätten WME-IMG för en summa på drygt 4 miljarder dollar. Vid den tidpunkten var det den största enskilda försäljningen inom sportens historia. Lorenzo Fertitta valde att lämna sin post i och med försäljningen medan Dana White fick fortsätta i sin VD-roll. WME-IMG döptes om till Endeavor i september 2017.

UFCs största PPV-galor

UFC:s PPV-rekord har slagits gång på gång genom åren och sedan mars 2016 har dessa haft den gemensamma nämnaren att UFC-fighern Conor McGregor fightats i huvudmatchen. I de tre senaste rekordgalorna mötte han först Nate Diaz två gånger (UFC 196 respektive UFC 202), och i oktober 2018 var han med och slog det gamla rekordet med hela 800 000 PPV-köp (största ökningen i UFC:s historia) när han mötte Khabib Nurmagomedov vid UFC 229. Hela 2,4 miljoner PPV-köp gjordes vid detta event, vilket samstämmiga bedömare menar är ett rekord som kommer stå sig en tid framöver.

Andra frekventa titelfighters i toppen av PPV-listan är Brock Lesnar och Ronda Rousey.

+4
Dana Sad
Dana Happy
Aljamain Sterling och Jose Aldo

Aljamain Sterling berättar att han har ritningen på att besegra José Aldo

Hett
Jake Paul Tyron Woodley

Jake Paul möte med Tommy Fury inställt – Tyron Woodley hoppa in

Hett
Kevin Lee och Scott Coker

Bellator är inte intresserad av Kevin Lee enligt Scott Coker

Hett
Jose Aldo träffar med ett knä

José Aldo ger ett uttalande efter segern mot Rob Font i helgen

Hett
Khamzat Chimaev

Khamzat Chimaev slogs med äldre och större killar redan i skolan

Hett
Aljamain Sterling och Jose Aldo

Aljamain Sterling berättar att han har ritningen på att besegra José Aldo

Johan Lorentzon

UFCs bantamviktsmästare Aljamain Sterling (20-3) säger sig ha ritningen för att besegra den före detta fjäderviktsmästaren José Aldo (31-7) i ett eventuellt möte.

Aljamain Sterling säger sig ha ritningen för att besegra Aldo

José Aldos vinst över Rob Font (19-5) i helgen drog många blickar åt sig, både från fans och fighters i MMA-världen. Aldo vann på enhälligt domslut efter att ha dominerat Font i fem ronder och sitter nu på tre raka vinster i bantamvikten. En vinst till och Aldo är antagligen klar för en titelmatch. Den nuvarande mästaren i bantamvikten Aljamain Sterling säger dock till MMA Junkie att han har ritningen för att besegra Aldo.

“I think you’ve just got to stay in his face the whole time; that’s my personal opinion,”

”When he started taking Rob Font down, he was a fish out on land, so to speak. He’s a black belt. He’s a legend. He’s done what he’s done in the history books for a reason, but I do believe I have the tools to beat every one of these guys in the bantamweight division.”

Sterling ta sig förbi Petr Yan först

Innan ett möte med Aldo blir av måste dock Sterling ta sig förbi interimmästaren Petr Yan (16-2) först så de får ena bältena. Dessutom är Sterling skadad så ett eventuellt match med Aldo är långt bort. I bästa fall får vi ett möte i slutet av 2022.

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy
Jake Paul Tyron Woodley

Jake Paul möte med Tommy Fury inställt – Tyron Woodley hoppa in

Johan Lorentzon

Boxningsmatchen mellan Jake Paul (4-0, boxning) och Tommy Fury (7-0, boxning) den 18:e december har blivit inställd efter att Fury dragit sig ur på grund av medicinska skäl. Ersättaren till Fury blir dock ingen annan än den före detta UFC-mästaren Tyron Woodley (0-1, boxning)

Jake Paul går returmöte mot Tyron Woodley

Det hajpade mötet mellan Jake Paul och Tommy Fury den 18:e december blir inte av. Fury har nämligen dragit sig ur matchen på grund av medicinska skäl, exakt vad är ännu oklart. Paul meddelar detta idag genom sin instagram. Men vi ska inte hänga läpp för det, även om Fury har dragit sig ur är det nu ingen annan än Tyron Woodley som hoppar in som ersättare.

Det kommer direkt från Pauls instagram:

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Jake Paul (@jakepaul)

500 000 dollar extra om Tyron knockar Paul

Enligt Paul så ringde han direkt upp Woodley och erbjöd honom matchen när han fick redan på att Fury dragit sig ur. Han passade även på att lägga in 500 000 dollar extra om Tyron lyckas knocka honom i boxningsringen. Woodley ska enligt Paul vara i full träning redan och tackade således ja till mötet trots kort varsel. Sedan de två möttes sist har Tyron velat ha ett returmöte medan Paul mest ryckt på axlarna åt det och inte ansett att den före detta UFC-mästaren förtjänar ett returmöte. Nu får Tyron sin önskan igenom och det återstår och se om han den 18:e december kan göra det 1-1 mellan de båda kämparna.

Läs mer
-3
Dana Sad
Dana Happy
Kevin Lee och Scott Coker

Bellator är inte intresserad av Kevin Lee enligt Scott Coker

Johan Lorentzon

Kevin Lee (18-7) fick nyligen sparken från UFC och letar ett nytt hem. Scott Coker berättar att Bellator inte är intresserad av den före detta lättviktsutmanaren.

Bellator har inte plats för Kevin Lee

UFCs före detta lättviktsutmanare Kevin Lee fick nyligen sparken från UFC och kan i nuläget se sig som ”free agent”. Med andra ord letar han ett nytt hem och jobb. Det kan tyckas att Lee borde vara attraktiv för andra organisationer. Men Bellator verkar inte vara en valmöjlighet för Lee då Scott Coker säger att de inte något intresse av honom. Anledningen är att de helt enkelt inte har plats för fler fighters i hans viktklass.

Under fredagens Bellator 272s presskonferens fick Coker frågan och sa så här:

“We only have so many slots and right now,”

“And we’re really happy with our (current) roster.”

Kevin Lee känner sig respektlöst behandlad

Kevin Lee har spenderat hela sju år i UFC och känner sig respektlöst behandlad. Enligt han själv fick han sparken via ett opersonligt mail istället för ett samtal från Dana White heller Hunter Campbell. Lee hade tre raka förluster i UFC och av sina senaste sju matcher hade han enbart vunnit två. Dessutom har han blivit flaggad för doping som han själv säger är på grund av ett slarv med en ADHD-medicin.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy
Jose Aldo träffar med ett knä

José Aldo ger ett uttalande efter segern mot Rob Font i helgen

Johan Lorentzon

UFCs före detta fjäderviktsmästare José Aldo (31-7) dominerade Rob Font (19-5) i helgen till ett enhälligt domslut på UFC Vegas 44. Aldo ger nu ett uttalande efter segern.

José Aldo satsar på bantamviktstiteln

José Aldo mötte Rob Font i helgen som huvudmatch på UFC Vegas 44. Matchen slutade med en domslutsseger för Aldo som kunde ses med händerna resta efter fem ronder i oktagonen. För Aldo är detta nu tredje raka vinsten i bantamvikten och anses vara en utmanare på titeln. Aldo själv säger också att målet är titeln och att han satsar på en chans till trots sin ålder. Så här skrev han på sociala medier efter vinsten i helgen.

Thank you my fans, thank you Brazil! My team and my family! I’m after my dream, I want to be champion of this category and no one will stop me!

Vill möta TJ Dillashaw medan han väntar

Bantamviktsdivisionen i UFC är lite av en röra just nu då det är en del saker som måste redas ut innan nya titelutmanare kan stoppas in i leken. Först måste det redas ut vem som blir den riktiga mästaren mellan Aljamain Sterling (20-3) och Petr Yan (16-2). Men Sterling är skadad så det mötet kan dröja och då tittar vi på att Aldo möjligen kan få en titelchans i slutet av 2022 i bästa fall. Aldo har dock sagt att han gärna möter TJ Dillashaw (17-4) medan han väntar, vilket han även uttryckte i oktagonen efter vinsten i helgen.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy
Khamzat Chimaev

Khamzat Chimaev slogs med äldre och större killar redan i skolan

Johan Lorentzon

Khamzat Chimaev (10-0) har gått obesegrad i både weltervikten och mellanvikten i UFC. Han hävdar dock att slåss med större och äldre motståndare är något han gjorde redan under skoltiden.

Khamzat Chimaev är obesegrad sen skoltiden

Khamzat Chimaev har blivit ett fenomen inom UFC sedan han gjorde debut i organisationen. Vårt nya svenska stjärnskott är nämligen helt obesegrad på 10-0 varav fyra matcher är UFC. Både media, fansen och Dana White prisar Khamzat och säger att han kommer ha en lysande framtid inom sporten. Khamzat själv har sagt flera gånger att han tar vem som helst, oberoende viktklass. I en intervju med Hustle MMA berättar han att slåss med större och äldre motståndare inte är något nytt, utan det var något han gjorde redan under skoltiden.

“Everyday, we had fights on the streets of Chechnya. We created history for ourselves on the streets. I’ve never lost a fight. Thank God, not yet. I definitely didn’t with my character. I fought with the boys.”

“I still know this guy. We are friends now. He is in the 11th grade. I’m in the 5th grade. He was not that big but bigger than me anyway. I’m near the school, I don’t remember, there was a brawl. I say let’s go and we went. He started throwing me from right to left for about 10 minutes. Then he got tired and I started hitting him.”

Ingen vill möta Khamzat Chimaev

Enligt Dana White är det svårt att hitta motståndare till svensken då ingen tycks vilja möta honom. Senast har dock Neil Magny (25-8) uttryckt att han kan tänka sig en match mot Khamzat. Men att säga något på nätet och skriva på ett kontrakt är trots allt två skilda saker, så vi får se om ett möte materialiserar sig.

Läs mer
-10
Dana Sad
Dana Happy
Irman Smajic, Kevin Sataki och Jörgen Hamberg i kollage

Irman Smajic anser att matchen var riggad emot honom – Jörgen Hamberg och FCR ger svar på tal

Daniel Schälander

Irman Smajic (3-1) är inte nöjd med omständigheterna inför matchen mot Nermin Hajdarpasic (3-0) på FCR 10. Han anser inte att han blivit rättvist behandlad av Jörgen Hamberg och har även synpunkter kring Kevin Satakis agerande i buren.

Irman Smajic riktar hård kritik mot Jörgen Hamberg/FCR samt Kevin Sataki – Anser inte att matchen ägt rum under rättvisa förutsättningar

Vår intervju med domaren Kevin Sataki om hans insats på Fight Club Rush 10 i matchen mellan Irman Smajic och Nermin Hajdarpasic har väckt många åsikter. Efter intervjun har flera inblandade gett sina tankar och funderingar kring matchen och kontroversen som uppstått. Detta har i sin tur skapat en diskussion mellan Irman Smajic och Jörgen Hamberg.

Jörgen Hamberg om Kevins insats – ”i mina ögon är domarens insats i absolut toppklass”

Jörgen Hamberg delade med sig av sina tankar kring Kevins insats i matchen. Jörgen är organisationens medgrundare, matchmaker och koordinator. För att ge lite inblick i vem Jörgen är och hur det påverkar kritiken mot honom så kommer här en kort beskrivning.

Utöver sin roll för FCR är driver han också, och coachar på, klubben Västerås Fight Club, där Nermin tränar. Han är även licensierad MMA-domare inom SMMAF (Svenska MMA-förbundet) i A och B-klass och har tidigare suttit med i styrelsen där. Allt detta är i sig inget ovanligt då MMA-Sverige är litet och många personer på scenen kan sitta på en rad olika stolar.

Så tillbaka till Jörgens tankar om domarinsatsen på matchen, som han delat med sig på sin facebookprofil:

Matchen Nermin Hajdarpasic vs Irman Smajic var en riktigt jobbig historia på många sätt. Har camperat med Irman många år i landslaget och han är en mycket bra skön kille. Sedan har jag en fighter i min låda som skall möta han och som är team Västerås Fight Club. Bara där är det tufft mentalt för jag gillar båda men som coach är jag professionell och kör 100% min roll.

Kevin Sataki som är en av Sveriges mest meriterade matchdomare är den som styr i buren och jag reflekterar gång på gång hur snyggt och väl han genomför sitt jobb. Han är en aktiv domare i den formen att han låter inte de stora gossarna ligga och göra det till en trist inaktiv uppgörelse utan håller hela tiden matchen igång. Dömer upp dom vid inaktivitet och ser hela tiden till att matchen är relevant.

Matchen är stökig, stora killar, massor av badwill och hype och han navigerar som matchdomare oss igenom detta och gör ett fantastiskt bra jobb i ringen. Brytet där han tar bort positionen från Nermin för otillåtet slag är även det väl avvägt och ger trots allt Irman en chans att andas, komma upp och få en möjlighet att återhämta sig.

Hans stopp sedan är bra. Det finns inget mer att bevisa i denna matchen och Irman försvarar sig inte längre intelligent utan det är över. Jag är coach, domare, promotor och jag tycker hans insats är väl avvägd och grym.

Vad som händer efter är jag däremot inte med på. Varför, bakgrunden och vad som pågår mellan mediaprofilen och domaren är utanför min kontroll och har inget med matchen eller ’FCR MMA att göra. Men insatsen i buren var på en mycket hög nivå, saken efteråt är mellan två män men i mina ögon är domarens insats i absolut toppklass. Efterspelet är utanför min och FCR MMA kontroll. Detta är min uppfattning, min åsikt!

Irman Smajic är missnöjd – ”Det var många saker jag tycker blev skött fel i samband med min match”

En av huvudkaraktärerna i den här historian är Irman ”The People’s Champ” Smajic. Han är inte helt nöjd med organisationen och specifikt Jörgen Hambergs agerande inför matchen. Han menar på att Jörgen inte gett honom rättvisa förutsättningar inför matchen och har även synpunkter på Satakis agerande i buren. I en kommentar på Jörgens inlägg väljer han först att rikta kritik mot Jörgen.

Att börja med så vill jag tala om att du är verkligen en karaktär i svensk MMA som jag respekterar högt på oerhört många punkter, du brinner verkligen för din klubb och dina atleter. MEN att allt var 100% professionellt kan jag tyvärr inte hålla med om, det var många saker jag tycker blev skött fel i samband med min match och jag hoppas att du kan läsa detta som om jag vore din atlet och detta hade hänt någon utav dina atleter.

Som nr 1 så ringer jag till (FCR) i samband med kontraktskrivning och blir lovad att matchen är självklart med armbågar.

2. Du väljer att meddela mig att det inte blir så, 3 DAGAR innan fight, armbågar är inte tillåtna. Både jag och du vet att detta är inte till min fördel utan till din fighters fördel.

3. Din fighter var medveten hela tiden att matchen kommer vara utan armbågar och självklart har han kunnat träna på det hela tiden, han behöver aldrig förändra sin gameplan utan det behöver enbart jag göra.

4. På match dagen så väljer du en domarkollega som du vet gärna ställer fighters upp, han föredrar stående fighting precis som dig, och du vet att detta kommer gynna den stående fightern. (Din fighter)

Han kommer börja ståendes och detta är hans hemmamarker och självklart känner han sig säkrast där och har störst chans med tanke på hans boxningsbakgrund. Återigen med all respekt för dig, men se det från min sida, ni tar bort det största och bästa vapnet jag kan ha i en match, att dessutom säga det så pass sent till en taggad fighter vet du också innebär att han kommer inte backa ur p.g.a. långt camp, mental inställning, ekonomi mm.

Så först förändrades reglerna så att jag inte kan skada han på marken, sedan väljer du en domarkollega som du VET gärna ställer fighters upp vilket favoriserar den stående fightern.

Enligt mig så har man skapat bättre förutsättningar för den ena fightern helt enkelt, sen om det är Jörgen Hamberg Matchmakern, Jörgen Hamberg FCR gala arrangören, Jörgen Hamberg Coachen eller Jörgen Hamberg SMMAF-domaren som spelat längst ut på regelspelplanen vet jag inte, men jag kan inget annat tycka än att det blev fel denna gång.

Hade Nermin Hajdarpasic kommit ut och golvat mig genom sin briljanta boxning, eller totalt dominerat mig genom sin överlägsenhet så hade jag hållit käften och inte sagt ett ord. Men att säga att allt är 100% professionellt skött i min match tycker jag är att ta i, att alla slag i bakhuvudet är också regelrätt och att inga regelbrott inträffat är nästan lite pinsamt utav både dig och din domarkollega.

Varken du eller Kevin har haft en tungviktare slåendes er i bakhuvudet eller hållandes i gallret när man ska ta ner honom.
Så varken du eller Kevin vet hur slagen känns och hur mkt det påverkar ens presentation, när man tagit ner nån, och nån slår dig i bakhuvudet, och man blir uppställd för att börja om.

Tar man ner personen så är det ok att bli slagen i bakhuvudet och då blir man inte varnad, utan man får börja om genom att låta oss stå upp igen och jag måste börja ta mig genom slagen för att ta ner nån som både håller i bur och slår i bakhuvudet IGEN.

Så med handen på hjärtat, vad var orsaken till tröttheten och att jag inte var med i matchen?? Var min motståndare överlägsen och gjorde mig groggy med sina slag eller var slagen i bakhuvudet det som gjorde mig mer groggy.

Men eftersom både du och Kevin Sataki är några av de bättre domarna i Sverige så kan jag passa på att fråga på vilket sätt efterföljdes dessa regler i min match??

Irman tycker att Sataki favoriserar stående fighting och vill fortfarande ha returmatch

Kritiken riktas senare om mot Sataki där Irman lägger fram en del punkter ur regelboken som han inte tycker efterlevdes.

Det Ashah Tafari och Kevin har mellan sig vill jag inte lägga mig i alls men Kevin du efterfrågade konstruktiv kritik, läs texten du också och självklart besvara om du vill eller känner för det.

11.8. Matchdomaren SKALL stoppa matchen då en tävlande utför otillåtna tekniker eller regelbrott

11.9. Matchdomaren SKALL tillse att otillåtna tekniker ej ger en tävlande fördel.

11.12. När så är påkallat vid olyckshändelse eller foul KAN matchdomaren medge ett avbrott av matchen med tid för en tävlandes återhämtning i upp till fem (5) minuter.

26.1. Vid lindrig oavsiktlig förseelse (utförande av otillåten teknik eller foul), SKALL matchdomaren stoppa matchen, kontrollera deltagarens tillstånd samt utdela en varning.

Men ställ dig frågan

 • Hade matchen sett annorlunda ut om jag hade vetat om reglerna tidigare och ni informerat i rätt tid.
 • Hade matchen sett annorlunda ut om inte jag hade fått x antal slag i bakhuvudet eller fått en frågan om hur jag mår efter slagen?
 • Hade jag fått med mig nedtagningarna när min motståndare höll i buren?
 • Hade matchen sett annorlunda ut med en domare som inte favoriserar stående fighting och låtit brottaren göra det han är bäst på?

Ni kommer säkert läsa detta som en förlorares ord och troligtvis strunta i allt, men för en atlet så är det pissigt tråkigt att förlora, att förlora för att nån har haft en inverkan på matchen gör 10 gånger så ont, för man förlorade inte mot en motståndare som var bättre utan mot en motståndare som fick hjälp utifrån och hade förutsättningarna på sin sida.

Tack för mig.
Och jag vill fortfarande ha en rematch, men gissar att den är inte lika aktuell efter denna text.

Irman har skickat in en protest – ”Det äter mig innifrån”

Vi tog ett snack med Irman också där han berättar att han skickat in en protestansökan till SMMAF. Den är för närvarande under behandling och ett utfall bör komma inom de närmsta dagarna. Grunden till protesten är att slagen i bakhuvudet haft större inverkan än vad Kevin har förstått. Förhoppningen är att domslutet ska omvandlas till en no-contest.

Vi anser att slagen i bakhuvudet har påverkat matchbilden. Enligt regelboken ska man ta bort poäng och kolla hur jag mår. Jag kände mig borta efter slagen i bakhuvudet.

Irman menar som han lyfte fram i sin kommentar att det finns tydliga paragrafer i regelboken för vad som ska hända när otillåtna tekniker som slag i bakhuvudet har inträffat.

Du [Kevin Sataki] har brytit matchen på grund av otillåten teknik, varför kollar du inte då hur jag mår?

Du är den bästa domaren i Sverige. Du ska kunna följa dessa regler, varför gör du inte det?

Han ställer sig också frågande till beslutet att inte tillåta armbågar i matchen samtidigt som att underkortsmatchen mellan Ivana Siric (2-0) och debutanten Aline Torquati (0-1, 0-1 A-klass) blivit beviljade internationella regler där armbågar tillåts.

Tjejmatchen med debutanter fick regler med armbågar godkänt men inte vi? Jag har 20 matcher under bältet och Nermin närmare 30 boxningsmatcher men vi ansågs inte tillräckligt erfarna?

Jörgen Hamberg svarar – Din största fiende i denna kamp var en svikande fysisk form och den kontrollerade du själv”

Jörgen Hamberg vände sig till Kimura för att ge ett mer offentligt svar till Irman kring kritiken. Han menar på att han inte alls har den kontroll över situationen som Irman påstår och att Irman istället borde fokusera på sina egna förberedelser istället för att skylla på externa faktorer.

Bemöter detta kort.

Lite hedrad att jag skulle ha det momentet inom svenska MMA att jag kan och har den påverkan så jag kan styra dessa punkter som är signifikanta men helt tagna ur luften och som saknar verklighetsförankring. Det förstorar även matchens betydelse enormt. Vi satte den som en rolig match med mycket energi men jag skulle aldrig försöka kontrollera dess utfall på det sätt du beskriver. Jag skall bemöta dina påståenden med fakta, det brukar gå bäst.

Regelverk med armbågar

Jag har aldrig lovat någon armbågar för det kan jag inte. Svensk Pro MMA regeln gäller default och sedan ansöker vi om undantag i de matcher vi anser båda fighters har kompetens och erfarenhet för att behärska utökat regelverk och det gjordes i detta fallet. Fick avslag på det i er match 4 dagar innan fighten av SMMAF utsedd Supervisor [Niclas Randquist, reds. anm.] med hänvisning till Nermins korta MMA-karriär. I kontraktet Irman signar för fighten står det tydligt no-elbows. FCR kommer sedan som regel med era meriter ansöka och har en förhoppning att få det utökade regelverket godkänt i matchen. Detta är standard, praxis och ingen svensk gala kan garantera Internationell Pro MMA regelverk innan det handskakats med SMMAF Supervisor egentligen. Det som skickades in till Supervisor som förslag var således:

 • Felipe Lima vs Evgeny Odnorog (Internationell Pro MMA)
 • Hajdarpasic vd Smajic (Internationell Pro MMA)
 • Lindgren Knutsson vs Green (Internationell Pro MMA)
 • Touma vs Sosa (Internationell Pro MMA)
 • Tayo Odunjo vs Alejandro Parfait (Internationell Pro MMA)
 • Siric vs Torquato (Internationell Pro MMA)
 • Ahmadi vs Bajo (Internationell Pro MMA)
 • Alexander Lööf vs Hamid Sadid (Svensk Pro MMA)
 • Wallberg vs Berggren (Svensk Pro MMA)
 • Hellström vs Dimitriadis (Svensk amatör MMA)

Domarkåren och FCR

Vi på FCR likt alla privata initiativ vänder oss till en oberoende kår av SMMAF godkända domare. Jag personligen är enbart godkänd att döma klasserna A och B men de som vi anlitar för eventet (FCR) är de vi anser som några av de bästa Sverige kan frambringa. Ingen är knuten till mig eller FCR utan kollegor i ligan ibland men som du vet med den lilla sporten känner alla- alla och din egen coach är ju en av de som dömer på galan. Jag har inget med vem som dömer vem att göra utan det utses av den som är koordinerande domare vilket i detta fallet var Rebin Saber. Det fanns tre matchdomare på galan och varför just Kevin tilldelas din match är utanför min kontroll och vetskap.

Det du däremot påstår är att valet görs på en som gillar stående fighting och missgynnar dig? Skulle lägga det som att detta är Sveriges mest meriterade domare med erfarenhet från den stora scenen där både regelverk och aktivitet är on point och man inte accepterar inaktivitet. Har inget med stående fight eller brottning att göra utan handlar om aktivitet. Om fighters inte orsakar skada eller är aktiva skall de brytas och starta om. Allt annat är destruktivt för sporten och förstör publikupplevelsen. Det är en realitycheck, detta är vad sporten kräver och bara försöka kontrollera och hålla fast är inte tillräckligt. Ingen av matchdomarna är knutna till FCR eller mig fick din match lagd till sig. De tillhör en professionell yrkesgrupp, de är oberoende och licensierade. De arbetar enligt gällande praxis i Pro MMA 2021

Kort min uppfattning/ reflektion av matchen.

Du har en gameplan som innebär att ta ner och kontrollera. Nermin är lite svårare att få ner än planerat vilket kräver en hel del mer energi. Nermin tar sig upp och jobbar aktivt på marken vilket kräver en hel del energi det med. När inget händer på marken döms ni enligt mig helt rätt upp och matchen startas om. Du vinner rond ett på kontroll och en viss skada. Rond två börjar som rond ett och du tar ner och leder, man börjar se att du är otroligt tagen och orken är på väg att ta slut för Nermin kommer loss, du har läge på en Rear Naked men orkar inte kapitalisera på den trots positionen som är livsfarlig för oss. Detta förvånar mig.

Rond tre så kommer du ut med en energinivå som är helt ute. Nermin börjar träffa hårt och det ger en spinn off på dessa energinivåer och du får ta mycket stryk. Det slag som Kevin bedömer tar i bakhuvudet är på inget sätt något som är signifikativt och förändrar matchbilden utan ett i raden av slag som inte besvaras. Kevin skriker flera gånger ”försvara dig Irman”, men det finns ingen energi kvar. Det var inte det påstådda slaget i bakhuvudet, det var inte domaren, armbågar som uteblev som fällde dig. Största orsaken är en kondition som tog slut. En fysisk form som inte höll hela vägen för en match på den här nivån med gällande regelverk. Inte ens Jörgen Hamberg som intrigerat på alla plan för att förstöra alla förutsättningar för dig. Din största fiende i denna kamp var en svikande fysisk form och den kontrollerade du själv.

Vet att du överklagat matchens utfall men ärligt. Inget otillåtet förändrade matchbilden

”34.4. Matchresultat skall endast ändras om ett uppenbart fel, vilket inverkat på matchresultatet, begåtts av matchdomaren, poängdomarna eller annan funktionär.”

Nermin villig att ge Irman returmatch

Oavsett utfallet på protesten har både Irman och Nermin uttryckt ett intresse av att kliva in i buren mot varandra ännu en gång. Något som Jörgen ger en kommentar kring.

Alla borde få en chans, inte direkt då vi har lite planer för Nermin nära förestående men vi är absolut öppna för det. Försvårande är förstås detta med att han kör en bortförklaringskampanj där han egentligen säger att jag, FCR och halva SMMAF har en komplott i denna uppgörelse. Det lämnar ju en dålig smak i munnen som försämrar vår vilja att arbeta med honom.

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy
Jose Aldo presskonferens

Kimura Matchmaker: UFC Vegas 44

Simon Tingberg

Efter en helg utan UFC så var organisationen nu tillbaka. Detta med en Fight Night gala i Las Vegas.En gala som levererade med ett underhållande kort med flera bra matcher.

Kimura Matchmaker

Efter varje UFC gala så gör Kimuras matchmaker Simon Tingberg Kimura Matchmaker. Där matchas utvalda fighters från galan, vinnare som förlorare. Detta i tänkbara framtida matchningar.

Jose Aldo möter TJ Dillashaw

Den tidigare fjäderviktsmästaren Jose Aldo går från klarhet till klarhet i bantamviktsdivisionen. Aldo tog tredje raka segern då han besegrade fjärde rankade Rob Font genom enhälligt domslut. Detta var en bra seger för Aldo som i normala fall hade kunnat leda till en titelmatch. Men som han sa själv i segerintervjun så ser divisionen ut som den gör. Då mästaren Aljamain Sterling först ska möta interimästaren Petr Yan när nu det kan bli av. Enligt Aldo så finns därför det endast en logisk matchning kvar och det är TJ Dillashaw. Ja jag håller med. Låt dom mötas och vinnaren får en titelmatch.

TJ Dillashaw Jose Aldo

Rafael Fiziev vs Tony Ferguson

Dom två klättrande lättviktarna Brad Riddell och Rafael Fiziev möttes i den delade huvudmatchen. I en strategiskt skicklig match så var det Fiziev som avslutade Riddell med en snurrspark i den tredje ronden. Fiziev kommer nu att klättra i rankingen och efter fem segrar raka segrar i UFC så lär han nu få en stormatch. Denna skulle kunna vara mot Rafael Dos Anjos eller Tony Ferguson. Tror snarare det skulle kunna bli mot Ferguson. Denne har tre raka förluster men är ett stort namn som nu måste bevisa om han har något kvar att ge. Skulle Fiziev besegra Ferguson så har han ett gyllene läge att få ta sig an en motståndare i topp fem, som kan leda till en titelmatch.

Tony Ferguson ufc invägning

Clay Guida vs Paddy Pimblett

Clay Guida

Legenden och veteranen Clay Guida besegrade en annan veteran i form av Leonardo Santos. Efter att ha varit rejält illa ute att avslutas genom slag i den första ronden så lyckades Guida vända på steken. I den andra ronden så kunde Guida strypa ut Santos och ta hem segern. Det går ju inte att tycka illa om Guida som alltid bjuder på show år efter år. Nu mötte Guida en veteran men har gärna förut tagit sig an uppåtstigande fighters. Vill nu se honom möta Paddy Pimblett. Paddy är ett spännande tillskott i UFC som tog en seger i sin debut detta år. Paddy vill snabbt upp i lättviktens toppskikt. En veteran som Guida kan vara ett bra test innan han matchas mot rankat motstånd.

Paddy Pimblet med UFC-loggan i cirkel

Chris Curtis vs Edmen Shahbazyan

Chris Curtis

Chris Curtis tog en imponerande seger då han knockade Brendan Allen i den andra ronden. Curtis har blott gjort två matcher i UFC och gjorde debut förra månaden. Men på kort tid så har mellanviktaren gjort ett rejält avtryck i organisationen. Ett avtryck som kan ta honom till rankat motstånd. En lämplig motståndare skulle kunna vara Edmen Shahbazyan. Den unge Shahbazyan var ett spännande namn i mellanvikten men står nu på tre raka förluster. Shahbazyan som är rankad på femtonde plats står därför inte i en sits där han kan fightas uppåt i rankingen. Utan snarare att rädda sitt kontrakt. För Curtis så är det dock en möjlighet att slå sig in i topp femton.

Edmen Shahbazyan

Mickey Gall vs Donald Cerrone

Väljer nu att matcha en av förlorarna från galan. Mickey Gall förlorade mot Alex Moreno genom enhälligt domslut. Gall är en fighter som trots blandade resultat ändå gjort sig ett avtryck i organisationen efter sina vinster mot profilerna CM Punk och Sage Northcutt. Kan se Gall möta veteranen och rekordhållaren Donald Cerrone härnäst. Cerrone är på rejäl nedgång efter fem raka förluster. Senaste var mot just Moreno så ett möte mot Gall vore därför logiskt sportsligt. Men också en fight som kan locka fans.

Donald-Cerrone invägning

 

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy
Jose Aldo Rob Font

Rob Font uttalar sig efter nattens förlust mot Jose Aldo

Ralph Nordahl

UFC-bantamviktaren Rob Font (19-5) siktade på att bärga sin femte raka seger mot Jose Aldo (31-7) vid nattens huvudmatch i UFC Vegas 44. Det slutade dock med förlust via enhälligt domslut.

Rob Font uttalar sig efter nattens förlust mot Jose Aldo

Font gick in i nattens match med avsikt att bygga vidare på sin fyra matchers segersvit där han senast besegrat forne bantamviktsmästaren Cody Garbrandt.

Fjäderviktslegendaren Aldo gick i sin tur in i nattens gala med två raka segrar. Brassen hade där senast besegrat Pedro Munhoz och Marlon Vera via enhälligt domslut.

Nattens match visade sig bli ett underhållande femronderskrig. Font var den som hade störst volym av slag under matchen men det var de kraftfulla sparkarna och högerslagen från Aldo som visade sig bli avgörande.

Båda fighters fick efter matchen föras till sjukhuset och det var därifrån som Font uttalade sig efter den tunga förlusten vilket ni kan se nedan:

Rough night at the office. I’ll grow from this. On to the next one. Appreciate the support everyone.

Nu får Font försöka ta nya kliv mot sin första titelmatch som han närmat sig fram till nattens förlust.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy
Conor McGregor Khamzat Chimeav

Conor McGregor vill möta Khamzat Chimaev: ”No problem, bitch”

Ralph Nordahl

Nate Diaz må kanske inte vilja möta svenske Khamzat Chimaev (10-0) men han tror att UFC-löftet är en passande motståndare för den gamle rivalen Conor McGregor i sin comeback och irländaren säger sig nu vara öppen för att möta Chimaev.

Conor McGregor kan tänka sig möta Khamzat Chimaev

Nate Diaz som ansåg att Chimaev är en lätt motståndare skrev följande via sociala medier efter att UFC-bossen Dana White sagt att McGregor är sugen på att återvända så snart som möjligt till buren.

Let him fight Kamrat. That would be a great fight to make. (Conor) needs a easy new guy to fight anyway. He can taper back in and see if he can even still fight at all. Great idea Nate. Thanks!

Detta fick McGregor att snabbt svara med ett nu raderat Tweet att ett möte mot Chimaev inte hade varit några problem:

No problem, bitch

Den 33-årige irländaren är just nu konvalescent efter att brutit sitt ben vid sin senaste match mot Dustin Poirier i sommar och förväntas att återvända som tidigast nästa år.

Diaz har i sin tur endast en match kvar på UFC-kontraktet. Segraren av The Ultimate Fighter 5 fightades senast vid UFC 263 där han förlorade genom enhälligt domslut mot Leon Edwards.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy
TJ Dillashaw Jose Aldo

Jose Aldo utmanar T.J. Dillashaw efter nattens seger

Ralph Nordahl

Den tidigare UFC-fjäderviktsmästaren Jose Aldo (31-7) vet exakt vad han vill efter nattens seger över Rob Font (19-5) genom enhälligt domslut.

Jose Aldo utmanar T.J. Dillashaw efter nattens seger

Den levande legendaren Aldo bärgade sin tredje raka seger inom bantamvikt inatt och tog därmed ännu ett steg mot nästa titelchans. Aldo är dock realistisk gällande läget i divisionen då mästaren Aljamain Sterling ser ut att gå rematch mot Petr Yan härnäst. Titelchansen efter detta är dock möjlig för Aldo som ser den tidigare mästaren T.J. Dillashaw (17-4) som en rimlig motståndare att möta om denna möjlighet. Aldo sade följande vid nattens post-fight intervju:

Of course I want to fight for the title but we don’t know what’s going to happen with that. Dillashaw’s right there, so I want to fight Dillashaw. That would be the best opponent next.

Dillashaw var nyligen framgångsrik i sin comeback efter att ha varit dopingavstängd i två år när han besegrade Cory Sandhagen i juli. Han har sedan dess varit frånvarande efter att ha genomgått en operation.

En match mot Aldo verkar logisk speciellt efter att brassen stod för en briljant insats mot Font inatt. Aldo sänkte sin motståndare flera gånger och befann sig i top position i mer eller mindre 9 minuter sammanlagt och brassen menade att segern visade att han blivit en mer komplett fighter:

Everyone thinks I can only go three rounds but I proved I can do five and I want to be a champion of this division and I’m still working for that. We’ve been talking about this, to become a complete MMA fighter. So yes, I’m going to be standing up and when it goes to the ground I’m going to work down there. This is the new Aldo you’re seeing.

Det återstår att se om de forna mästarna möts härnäst.

Läs mer
+5
Dana Sad
Dana Happy

Ada pol adakala bahkan ribuan situs-situs prediksi bola slot online keinginan laribercempera abadi internet. Membawadiri batari bayang-bayang didalam negri berbatas luarbiasa negri angan-angan elegan Inggris.

Lamun sayangnya sangat kira-kira andaikan patutnya dibilang bohongan abolisi perkiraan gelembung adagium agen sbobet Indonesia angan-angan tampak keunggulan keinginan Sempurna Malahan bisajadi dipandang cuma dibuat Kasar Aja palsu atas bukti khayalan ada.