UFC – Allt du behöver veta om Ultimate Fighting Championship

kimura

UFC står för Ultimate Fighting Championship och är världens första och största MMA-organisation. Varumärket är så starkt att namnet blivit synonymt med själva sporten MMA. Detta är historian om Ultimate Fighting Championship.

Vad är UFC?

Ultimate Fighting Championship är världens ledande MMA-organisation. Sedan starten 1993 har företaget etablerat sig som den största aktören i världen när det kommer kampsport. Organisationen har hållit galor i över 25 länder och galorna ses av miljontals fans världen över.

UFCs begynnelse och grundare

Tillsammans med affärsmannen och entreprenören Art Davie grundade Rorion Gracie UFC i slutet av 1993. Grundidén till eventet var att man ville ta reda på vilken kampsportsstil som var den bästa. Något som Graciefamiljen hade hållit på med under årtionden då man haft sin stående Gracie Challenge där man välkomnade utmanare att besöka familjens gym för att testa sig mot deras Gracie Jiu Jitsu i en kamp utan regler. Flera av utmaningarna filmades och agerade som publicitet för familjen.

En som hade sett videorna var Art Davie som insåg dragningskraften i matcherna där olika stilar ställdes mot varandra. Tillsammans med Rorion bestämde man sig för att sätta ihop ett PPV event där kämpar från olika discipliner skulle ställas mot varandra i ett turneringsformat.

Rorion Gracie är en av många söner till grundaren av Gracie Jiu Jitsu (även kallat brasiliansk jiu jitsu), Helio Gracie. Rorion flyttade till USA under 70-talet där han försökte sprida sporten genom att film och TV, han var bland annat rådgivare inom fighting för några av Dödligt Vapen-filmerna med Mel Gibson i huvudrollen. Tillsammans med bröderna Royce, Rickson och Royler öppnades en akademi i Torrence, Kalifornien där Rickson håller till än idag. Med Rorions kommersiella tänk och familjens historia blev UFC ett perfekt sätt att marknadsföra Gracie Jiu Jitsu inför en stor publik. Den som fick representera familjen i turneringen var Royce. Rickson var ansedd som den bästa utövaren i familjen men Royce med sina 79 kg var mindre, vilket skulle visa på stilens tekniska överlägsenhet då en fysiskt underlägsen motståndare kunde lyckas besegra större och starkare motståndare.

En ny sport föds den 12 november 1993 – UFC 1: The Beginning

Efter att ha bjudit in flertalet prominenta kampsportsutövare utan framgång gjorde man reklam i tidningar för att hitta slagskämpar att delta i turneringen. Det slutgiltiga formatet blev en 8-mannaturnering med $50,000 i prispotten till vinnaren. För att inte ge någon stil ett regelmässigt övertag bestämde man sig för att ta bort i princip alla regler. De enda reglerna som fanns var att det inte var tillåtet att bitas, attackera skrevet eller stoppa fingrar i ögonen på sin motståndare. Det fanns inga viktklasser, inga poängdomare, ingen tidsgräns vilket innebar att det enda sättet att vinna var på knockout, submission eller att hörnan kastade in handduken. Att domaren fick stoppa matchen på eget bevåg fanns alltså inte med i reglerna men i den första matchen av turneringen var det faktiskt domaren som klev in och stoppade matchen efter att Gerard Gordeau sparkat ut tanden på sumobrottaren Teila Tuli med en välplacerad huvudspark. Teknisk Knockout skulle komma att introduceras på UFC 3.

Det fanns heller inga krav på utrustning eller klädsel. Vilket resulterade i att vissa fighters hade på sig gi/kimono, lindade händer och endast en boxningshandske som Art Jimmerson blev känd för.

Matcherna skedde i en oktagonformad bur med stängselgaller till väggar, en design som står sig även idag. Några andra alternativ som bollades var att omge buren med en vallgrav med alligatorer. Även hajar och ett elektrifierat stängsel fanns i tankarna innan den mer verklighetsgrundade oktagonen blev till verklighet. Kommentatorer för galan var karatemästaren Bill Wallace, NFL-legenden Jim Brown och femfaldiga världsmästarinnan i kickboxning, Kathy Long. Long är organisationens första och hittills enda kvinnliga kommentator.

Galan ägde rum i McNichols Sports Arena i Denver, Colorado. 7800 fans såg galan på plats och runt 90 000 fanns bevittnade spektaklet på TV via PPV. Att galan ägde rum i Denver berodde på att det inte fanns någon idrottskommission i Colorado, vilket gjorde att man hade fria tyglar att anordna galan på det sättet man önskade utan påtryckningar från staten.

Totalt var det tio utövare som valdes ut att delta på galan. Utöver de fyra kvartsfinalerna fanns en extra match där vinnaren fick hoppa in ifall någon av de ordinarie utövarna skulle skada sig under kvällen.

 1. Gerard Gordeu – Savate
 2. Teila Tuli – Sumo
 3. Kevin Rosier – Kickboxning
 4. Zane Frazier – Amerikansk Kenpo
 5. Royce Gracie – Gracie Jiu Jitsu/BJJ
 6. Art Jimmerson – Boxning
 7. Ken Shamrock – Shootfighting
 8. Patrick Smith – Taekwondo
 9. Jason De Lucia – Inhoppare
 10. Trent Jenkings – Inhoppare

Royce Gracie tog sig igenom sina tre motståndare relativt enkelt och vann den första UFC-turneringen någonsin. Royces framfart i UFC banade vägen för brasiliansk jiu jitsus popularitet världen över. Royce skulle fortsätta att dominera under UFCs tidiga år då han även vann turneringarna på UFC 2 och 4.

UFCs tidiga år 1993-2000

Under de första galorna behölls turneringsformatet men vid UFC 5 introducerade man också ”Superfights”. Den första matchen i detta slag skulle bli ett returmöte mellan Royce Gracie och Ken Shamrock. Matchen blev dock ett antiklimax då Shamrock spenderade i princip hela matchen i Royces guard där ingen av kämparna lyckades skapa någon vidare offensiv. Matchen blev den längsta i UFCs historia och höll på i 36 minuter innan den avbröts och dömdes som lika.

Reglerna skulle kommas att modifieras från gala till gala under de tidiga galorna. Som tidigare nämnt skulle TKOs introduceras ifall en atlet inte kunde försvara sig själv i buren. Vid UFC 2 började man tillåta slag mot skrev. Vid UFC 5 introducerades en tidsgräns på 30 minuter. Just tidsgränser var något som skulle komma att experimenteras med innan det omfattande regelverket ”Unified Rules of MMA” togs i bruk i slutet av år 2000 på UFC 28. Vid UFC 6 fick domaren ställa och/eller sära på de tävlande vid lång inaktivitet.

Striktare regler i UFC efter politiska påtryckningar

Sportens våldsamhet uppmärksammades snart av de amerikanska myndigheterna. Dåvarande Arizona-senatorn John McCain (R) startade en kampanj för att förbjuda MMA. 36 delstater stiftade lagar som gjorde MMA olagligt.

För att bemöta kritiken utökade UFC sitt samarbete med senatens idrottskommitté och gjorde om sina regler och tog bort de mindre behagliga inslagen. De behöll däremot de grundläggande elementen; slag, sparkar och grappling. På UFC 12 introducerades viktklasser för första gången när galan blev uppdelat i två turneringar i lättvikt och tungvikt. På UFC 14 infördes ett krav på att fighters skulle ha handskar på sig och på galan efter det gjorde man skallningar, armbågsslag mot bakhuvudet och nacken samt lås på små leder som fingrar och tår otillåtet. 16 juli 1999, på UFC 21, infördes också femminutersronder. Ett format som alltså fortfarande gäller i UFC, över tjugo år senare.

Ambitionen och arbetet med att göra sporten både säkrare och åtminstone synbart mindre brutal, ledde till att UFC godkändes som idrottsarrangör av senatskommittén och att fler och fler delstater började tillåta sporten MMA.

På UFC 28 introducerade The New Jersey State Athletic Control Board det nya regelverket Unified Rules of Mixed Martial Arts. I regelverket förbjöds sparkar i huvudet på liggande motståndare, armbågsslag mot ryggraden. Man fastställde även vilka kläder och utrustning som skulle användas samt introducerade flera viktklasser. Dessa regler används än idag världen över, med små lokala avvikelser.

I början av 2001 köptes UFC upp av Zuffa, LLC med bröderna Frank och Lorenzo Fertitta och deras partner Dana White i spetsen. Ägarbytet och det nya reglerna förde UFC in i en ny period, den klassiska eran.

Några av de största profilerna från den tidiga eran är:

 • Royce Gracie – Turneringsvinnare på UFC 1, 2 och 4.
 • Ken Shamrock – UFCs första Superfight-mästare.
 • Dan Severn – Superfight-mästare och flerfaldig turneringsvinnare.
 • Mark Coleman – Flerfaldig turneringsvinnare och UFCs första tungviktsmästare.
 • Frank Shamrock – UFCs första mästare i mellanvikt (då lätt tungvikt).

UFCs klassiska era (2001-2008)

Med nya ägare började organisationens populäritet att växa. Och UFC växte sig in i nästa era.

UFCs väg till mainstreamsport

Efter den långa striden för att få sporten sanktionerad var SEG, UFCs nya franchise efter WOW Promotions, på väg att gå bankrutt. Cheferna för Station Casino Frank och Lorenzo Fertitta och Dana White tillfrågades om att köpa UFC. De köpte UFC en månad senare för två miljoner dollar och skapade Zuffa LLC, moderbolaget som styrde UFC. 2001 blev UFC godkända av det kanske viktigaste offentliga styrande kampsportsorganet; Nevadas idrottskommitté Nevada State Athletic Commission (NSAC) och därefter kunde organisationens matcher börja visas på kabel-TV igen.

Sakta men säkert började UFC att öka i popularitet. Det berodde delvis på lyckad marknadsföring, företagssponsring, DVD-släpp och att de syntes på TV igen. Senare skrevs även ett lyckat avtal med Fox SportsNet, så att matcherna kunde sändas på den stora sportkanalen.

Till UFC 40 såldes 13 022 biljetter, vilket innebar att det nästan blev slutsålt. Dessutom tittade 150 000 på matchen via pay per view. Det var dubbelt så många som för tidigare matcher. Under evenemanget skulle UFC mästare i lätt tungvikt, Tito Ortiz, möta Ken Shamrock. Evenemanget uppmärksammades av den breda allmänheten på ett sätt som tidigare varit otänkbart för kampsportsevenemang.

Realityserien, The Ultimate Fighter 

Trots den ökade populariteten hade organisationen gått med 34 miljoner dollar i förlust sedan köpet av UFC. För att göra att de skulle gå med vinst hittade de The Ultimate Fighter, en realityserie som skildrade lovande MMA-fighters som gjorde upp om ett kontrakt att få tävla i UFC. Serien blev en succé som hjälpte UFC att växa ännu mer i popularitet.

Kvinnor i UFC 

I november 2012 bekräftade Dana White att Ronda Rousey, Strikeforce-mästarinna i bantamvikt, skulle bli den första kvinnan att slåss i UFC. Hon blev även den första kvinnliga mästaren i UFC, en titel som hon försvarade sex gånger.

I december 2013 köpte UFC elva kontrakt tillhörande kvinnliga fighters från Invicta Fighting Championships och startade en division i bantamvikt (135 lbs, eller 61,2 kg) för kvinnor i UFC. Rousey dominerade sedan som sagt sin viktklass innan hon till slut blev besegrad av Holly Holm. Efter att Miesha Tate kort därefter erövrat titeln från Holm, för att sedan själv förlora den bara fyra månader senare har titeln tillhört Amanda Nunes. I december 2018 blev Nunes även mästarinna i fjädervikt (145 lbs, eller 65,8 kg). Den kvinnliga fjäderviktsdivisionen är dock inte etablerad utan består endast av ett par stycken egentliga fjäderviktare.

UFC lade även till sin kvinnliga stråviktsdivision (115 lbs, eller 52,2 kg) år 2014 där Carla Esparza blev den första mästarinnan. Den senaste viktklass att tillkomma i UFC var den kvinnliga flugviktsdivisionen (125 lbs, eller 56,7 kg) där Valentina Shevchenko var först att få bältet kring midjan, 2018.

Viktklasser i UFC

UFC har för närvarande nio viktklasser. Damerna har totalt fyra olika viktklasser som de kan tävla inom, medan herrarna har åtta viktklasser. Dagen innan match måste fighters väga in sig och vid icke-titelmatcher tillåts deltagarna att väga ett pund (ca 0,454 kg) högre än viktgränsen. I en titelmatch finns inte det undantaget, utan båda fighters måste väga in under gränsen. Om man ej gör det så står titeln/bältet på spel för den fighter som ej klarade vikten.

Herrar

 • Flugvikt – 125 lbs (56,7 kg)
 • Bantamvikt – 135 lbs (61,2 kg)
 • Fjädervikt – 145 lbs (65,8 kg)
 • Lättvikt – 155 lbs (70,3 kg)
 • Weltervikt – 170 lbs (77,1 kg)
 • Mellanvikt – 185 lbs (83,9 kg)
 • Lätt tungvikt – 205 lbs (93 kg)
 • Tungvikt – 265 lbs (120,2 kg)

Damer

 • Stråvikt – 115 lbs (52,2 kg)
 • Flugvikt – 125 lbs (56,7 kg)
 • Bantamvikt – 135 lbs (61,2 kg)
 • Fjädervikt – 145 lbs (65,8 kg)

UFC-galor i Sverige och UFC-svenskar

UFC anordnade sin första gala i Sverige i april 2012 där svenske Alexander ”The Mauler” Gustafsson tog sig an brassen Thiago Silva. En annan svensk fightades denna gala var Reza Madadi som gjorde sin UFC-debut. Sedan dess har UFC anordnat 5 ytterligare galor i Sverige där svenske Ilir Latifi fightades i huvudmatchen (mot Gegard Mousasi) vid den första av dessa medan Gustafsson fightats i huvudmatchen vid de andra galorna (med undantag för en gala där islänningen Gunnar Nelson fick äran). Genom åren har vi fått se en drös av svenskar dyka upp vid dessa galor så som bröderna Daniel och David Teymur, Chris Spång, Lina Länsberg, Nico Musoke, Nicklas Bäckström, Oliver Enkamp, Magnus Cedenblad, Tor Troeng och nytillskotten Rostem Akman och Bea Malecki. Dessutom har flera andra svenskar tävlat i UFC, om än ej på hemmaplan:

 • Akira Corassani
 • Andreas Ståhl
 • Martin Svensson
 • Pannie Kianzad
 • Sirwan Kakai
 • David Bielkheden
 • Per Eklund

Sveriges mest framgångsrike aktive fighter just nu kan dock vara Jack Hermansson som firat stora triumfer år 2019 och går mot en titelmatch i mellanvikt. Det är mycket möjligt att han också blir näste svensk att fightas i huvudmatchen vid kommande UFC Sverige-galor. Den historiskt mest framgångsrike har dock varit Gustafsson som utmanat om UFC-titel tre gånger men förlorat samtliga matcher mot Jon Jones (två gånger, 2013 respektive 2018) och Daniel Cormier (2015). De två första titelmatcherna var han dessutom ganska nära att vinna.

Försäljningen till WME-IMG

I juli 2016 meddelades det officiellt att Zuffa LLC skulle sälja UFC till mediejätten WME-IMG för en summa på drygt 4 miljarder dollar. Vid den tidpunkten var det den största enskilda försäljningen inom sportens historia. Lorenzo Fertitta valde att lämna sin post i och med försäljningen medan Dana White fick fortsätta i sin VD-roll. WME-IMG döptes om till Endeavor i september 2017.

UFCs största PPV-galor

UFC:s PPV-rekord har slagits gång på gång genom åren och sedan mars 2016 har dessa haft den gemensamma nämnaren att UFC-fighern Conor McGregor fightats i huvudmatchen. I de tre senaste rekordgalorna mötte han först Nate Diaz två gånger (UFC 196 respektive UFC 202), och i oktober 2018 var han med och slog det gamla rekordet med hela 800 000 PPV-köp (största ökningen i UFC:s historia) när han mötte Khabib Nurmagomedov vid UFC 229. Hela 2,4 miljoner PPV-köp gjordes vid detta event, vilket samstämmiga bedömare menar är ett rekord som kommer stå sig en tid framöver.

Andra frekventa titelfighters i toppen av PPV-listan är Brock Lesnar och Ronda Rousey.

+4
Dana Sad
Dana Happy
Poster UFC 263 Adesanya vs. Vettori

UFC 263 resultat: Israel Adesanya behåller bältet, Brandon Moreno ny flugviktsmästare

Anton

Under natten till söndagen svensk tid ägde UFC 263 rum i Gila River Arena belägen i Glendale, Arizona. Galan bjöd på många underhållande kamper, under vilka bland annat två titlar stod på spel i mellan- och flugviktsdivisionen.

UFC ställer till med våld i Arizona

Efter att UFC 263 nu gått av stapeln i Glendale Arizona, kan det konstateras att organisationen ännu en gång lyckats förse MMA-världen med en underhållande tillställning. Med blod, våld och knäckta lemmar i överflöd, var det ett delikat uppdukat bord av kamper som rasade fram genom lördagsnatten. Galans huvudmatch var en uppgörelse i mellanviktsdivisionen, där den regerande mästaren Israel ”The Last Stylebender” Adesanya (21-1) lyckades försvara sitt bälte mot utmanaren Marvin ”The Italian Dream” Vettori (17-6-1) via ett övertygande enhälligt beslut.

Co-main matchen var även det en kamp om en titel, dock i de lite lättare viktklasserna. Det var flugviktsbältet som stod på spel när mästaren Deiveson ”Daico” Figueiredo (20-2-1) tog sig an den ständigt muntre utmanaren Brandon ”The Baby Assassin” Moreno (18-5-2). Kampen var deras andra sinsemellan, och gick den här gången Morenos väg via en submission i den tredje ronden.

Leon Edwards besegrar Nate Diaz

Veteranen Nate Diaz (20-13) gjorde även han ett framträdande i oktogonen den här kvällen, när han drabbade samman med den nummer 3 rankade welterviktaren Leon ”Rocky” Edwards (19-3, 1 NC). Genom fem ronder krigade de två på i en kamp som blev alltmer blodig ju längre den led. Trots att Diaz i slutänden av den femte och sista ronden kunde försätta sin motståndare i ordentliga problem, lyckades Edwards ta sig fram till gonggongen. Tack vare en god insats, vann han även så följaktligen matchen via enhälligt beslut.

Svenskan Pannie ”Banzai” Kianzad (15-5) tog sig sin fjärde vinst på raken i organisationen när hon besegrade Kanadas Alexis ”Ally-Gator” Davis (20-11) via enhälligt beslut. Kampen ägde rumi bantamvikt.

Nedan följer den kompletta listan på de matcher som ägde rum under UFC 263 samt deras utgångar.

Huvudkort

 • Mellanvikt: Israel Adesanya (c) besegrar Marvin Vettori: Beslut (enhälligt) (50-45, 50-45, 50-45)
 • Flugvikt: Brandon Moreno besegrar Deiveson Figueiredo (c): Submission (RNC), Rond 3, 2:26
 • Weltervikt: Leon Edwards besegrar Nate Diaz: Beslut (enhälligt) (49-46, 49-46, 49-46)
 • Weltervikt: Belal Muhammad besegrar Demian Maia: Beslut (enhälligt) (30-27, 29-28, 29-28)
 • Lätt Tungvikt: Paul Craig besegrar Jamahal Hill: Teknisk Submission (armbar), Rond 1, 1:59

Preliminärkort

 • Lättvikt: Brad Riddell besegrar Drew Dober: Beslut (enhälligt) (29-28, 29-28, 29-28)
 • Lätt Tungvikt: Eryk Anders besegrar Darren Stewart: Beslut (enhälligt) (29-28, 29-27, 29-27)
 • Flugvikt (Damer): Lauren Murphy besegrar Joanne Calderwood: Beslut (delat) (29-28, 28-29, 29-28)
 • Fjädervikt: Movsar Evloev besegrar Hakeem Dawodu: Beslut (enhälligt) (29-27, 29-27, 29-27)

Tidiga Preliminärkort

 • Bantamvikt (Damer): Pannie Kianzad (swe) besegrar Alexis Davis: Beslut (enhälligt) (30-27, 30-27, 29-28)
 • Lättvikt: Terrance McKinney besegrar Matt Frevola: KO (flertalet slag), Rond 1, 0:07
 • Fjädervikt: Steven Peterson* besegrar Chase Hooper: Beslut (enhälligt) (30-27, 30-27, 29-28)
 • Lättvikt: Fares Ziam besegrar Luigi Vendramini: Beslut (majoritet) (29-28, 29-28, 28-28)
 • Tungvikt: Carlos Felipe besegrar Jake Collier: Beslut (delat) (28-29, 29-28, 29-28)

* Steven Peterson missade vikten.

 

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy
Israel Adesanya presskonferens

UFC 263: Israel Adesanya besegrar Marvin Vettori – består som mellanviktsmästare

Anton

I huvudmatchen under helgens gala UFC 263 besegrade mellanviktsmästaren Israel Adesanya titelutmanaren Marvin Vettori. Adesanya fann segern via enhälligt beslut för att genomföra sitt tredje lyckade försvar av bältet.

Mästaren Israel Adesanya tar vinsten i titelkampen

Huvudmatchen under lördagsnattens UFC-gala i Arizona bjöd på en titelkamp i mellanviktsdivisionen mellan mästaren Israel ”The Last Stylebender” Adesanya (21-1) och titelutmanaren Marvin ”The Italian Dream” Vettori (17-5-1). Matchen var den andra de två emellan, och gick likt den första nigerianen Adesanyas väg.

Via enhälligt beslut med siffrorna 50-45×3 kunde ”The Last Stylebender” säkra sin position som viktklassens överhuvud, samt ta revanschera sig efter sin första förlust i karriären för cirka tre månader sedan. Vettori, som gått på likt en romersk legion i sina senaste matcher, fick se en vinstsvit på fem raka matcher raseras i och med nederlaget.

Matchen

Rond 1

Som domare i galans huvudmatch står den respekterade Marc Goddard. De två mellanviktarna Adesanya och Vettori kommer ut och möts i mitten av oktogonen, där mästaren inleder med en benspark. Adesanya följer snart upp det initiala angreppet med ytterligare ett par sparkar mot Vettoris ben. ”The Italian Dream” följer effektivt efter Adesanya över canvasen. En låg hållning och ryckiga rörelser hotar ständigt om den nedtagning som slutligen kommer cirka en och en halv minut in i den första ronden. Vettori försätter sig genast i sin motståndares garde, en position som dock inte varar länge innan den nyzeeländske mellanviktsmästaren kan återvända till fötterna.

De två klinchar kort mot buren, innan de separerar och återvänder till det stående i mitten av oktogonen. På sedvanligt vis nyttjar Adesanya sin fantastiska kickboxning till att undvika den större delen av Vettoris kraftslag. Då och då kan Italienaren dock landa ett par hårda smällar. ”The Last Stylebender” är dock ingen främling för våldsamma angrepp, själv, och svingar loss med ett par ordentliga slag och sparkar. Den första ronden avslutas med en smärre slagutväxling de två emellan.

Rond 2

Den andra ronden inleds med En piskande benspark från Adesanya. Mästaren följer snart upp med en kraftig huvudspark vilken dock delvis blockas av Vettori. ”The Italian Dream är alltjämt den som driver tempot i matchen, när han steg för steg förföljer nigerianen över canvasen. Adesanya har dock vid det här laget lyckats lista ut avståndet som krävs för att attackera sin motståndare utan att ta ett par större risker. En kort klinch mot buren initieras av Vettori, en position som ”The Last Stylebender” kan ta sig ur utan några större svårigheter.

Kampen återgår till mitten av oktogonen, där Adesanya fortsätter att försöka nöta bort stridsandan hos den muskulösa titelutmanaren. Ännu en hård benspark dundrar in mot Vettoris ben. Adesanya saktar dock ner temporärt, vilket erbjuder hans motståndare att klincha upp mot buren. Ännu en gång kan ”The Last Stylebender” med enkelhet ta sig ur situationen, och återvänder till mitten av canvasen för fortsatt stående kamp. Den andra ronden avslutas med en huvudspark som lätt vidrör Vettoris kranium.

Rond 3

Den tredje gången drar igång och mästaren Adesanya fortsätter att tortera Vettoris ben som kropp. ”The Italian Dream kan dock tidigt in i ronden slunga sig fram mot sin motståndare, få grepp om ”The Last Stylebender”s midja, och följaktligen dra ner nigerianen på canvasen. Väl där försätter sig Vettori i halvgarde och arbetar in ett par slag i sin ground ’n’ pound. Adesanya försöker explodera ur positionen, vilket resulterar i att Vettori kan ta rygg på sin motståndare. Dock omvänds även den situationen, och Adesanya hamnar på topp i sin italienarens garde. Adesanya har dock ingen lust att bråka med ”The Italian Dream på marken, och erbjuder Vettori en möjlighet att ställa sig upp.

En liten ögonpetning från mästaren äger rum som följd av en attack på en oförberedd Vettori, och matchen pausas kort. När striden väl tar vid igen, fortsätter Adesanya att skicak iväg exceptionellt pricksäkra slag mot ”The Italian Dream”. Titelutmanaren har inte mycket att sätta till i det stående, och börjar alltmer sakta ner i slagutväxlingarna som följd av de konstanta attackerna från Adesanya.

Ytterligare en hänsynslös benspark från mästaren får ner Vettori på canvasen, dock tillåts han återvända till fötterna, där mer smärta i änden på Adesanyas fötter och nävar väntar. Med enbart ett par sekunder kvar av den tredje ronden landar ”The Last Stylebender” en för ovanlighetens skull illa riktad spark mot Vettoris skrev, och matchen pausas på nytt. När den väl drar igång igen, går det två sekunder innan gonggongen ljuder ut över den fullsatta arenan i Arizona.

Rond 4

Den fjärde gången inleds med en mer hektisk Marvin Vettori, som vårdslöst söker sig sammandrabbningar med den strikingskicklige nigerianen. Adesanya kan med sin flytande rörelse undvika den biffiga italienarens framrusningar, och fortsätter att peppra Vettori från distans. Tids nog lyckas dock ”The Italian Dream” få grepp om mästaren, och de två dimper ner på marken. På nytt kan Adesanya med enkelhet återvända till fötterna, och kampen fortsätter i ”The Last Stylebender”s avbild.

Om och om igen tvingas Vettori utstå en hiskeligt stor mängd stryk i de slagutväxlingar som äger rum inne i oktogonen. Oförmögen att utmana i det stående, är italienarens stryktålighet hans främsta vapen än så länge i kampen. Dock testas han hela tiden, och en tung huvudspark från Adesanya får ”The Italian Dream” att kort stapla till. Vad som följer är ännu en av de otaliga klincherna upp mot buren, där en alltmer söndertrasad Vettori hänger på sin motståndare. Detta läget består fram tills ronden avslutas.

Rond 5

Den femte och sista ronden av galans huvudmatch drar igång och Adesanya påminner Vettori om kampens allvar med en huvudspark. Vettori dyker in i ytterligare n klinch mot buren, där näst intill ingenting händer. Adesanya försvarar sig väl, och Vettori saknar likväl kraft som ambition på att ta ner den smidige mästaren. När de två separerar landar ”The Last Stylebender” ännu en huvudspark.

Titelutmanarens bravur inför kampen har tvinat bort inför Adesanyas hejdlösa frekvens av slag och sparkar. Med en motståndare i ständig rörelse och evigt fintandes tycks Vettori stå inför en omöjlig uppgift. Det ena han kan göra är att åter en gång klincha upp mot buren. När ingenting sker separeras de två mellanviktarna av domare Goddard, och matchen får se sitt avslut i en stående kamp. Orubblig som mästare över divisionen, kan Adesanya segla i lugn bris fram till en övertygande seger.

 

Läs mer
-2
Dana Sad
Dana Happy
Brandon Moreno

UFC 263: Brandon Moreno besegrar Deiveson Figueiredo – erövrar flugviktsbältet

Anton

I den första av två titelmatcher under helgens gala UFC 263 besegrade titelutmanaren Brandon Moreno flugviktsmästaren Deiveson Figueiredo. Moreno fann segern via submission i den tredje ronden för att inta rollen som divisionens nya titelhållare.

Brandon Moreno erövrar flugviktsbältet från Deiveson Figueiredo

I det andra mötet mellan UFCs flugviktsmästare Deiveson ”Daico” Figueiredo (20-2-1) och den bältesjagande mexikanen Brandon ”The Assassin Baby” Moreno (19-5-2) kunde äntligen en definitiv segrare avgöras. Det var titelutmanaren Moreno som slutligen kunde sätta punkt på sagan de två emellan genom att besegra Figueiredo via RNC-submission 2 minuter 27 sekunder in i den tredje ronden. Därmed står ”The Assassin Baby” nu som den nya kungen över flugviktsdivisionen. Figueiredo förlorade tillsammans med sitt bälte även sin svit på sex raka matcher som obesegrad.

Matchen

Rond 1

Den mustaschprydde domaren Mike Beltran skall hålla koll på de två flugviktarna under titelkampen. Figueiredo och Moreno kommer ut och möts i mitten av oktogonen, där titelutmanaren inleder med ett smärre kroppsslag. Moreno följer upp med en benspark. I öppningen av matchen tar Figueiredo en mer avvaktande ställning till matchen. Moreno tillåts ta kontroll över mitten av canvasen, där han kan dela ut ett par hårda smällar mot mästaren. Goda boxningskunskaper hos ”The Assassin Baby” lägger upp för ett par snabba kombinationer från mexikanen. Figueiredo är dock alltjämt lugn inledningsvis, och väntar in sin motståndare i slagutväxlingarna.

När den brasilianska mästaren väl kliver in, möts han av en väl tajmad armbåge från Moreno, som fullföljer med två slag mot kropp och huvud. Med cirka en och en halv minut kvar av den första ronden landar Moreno en blixtrande snabb jabb som sänker Figueiredo till canvasen, där ”The Assassin Baby” följer efter. Kampen på marken leder dock inte till mycket, och de två återvänder snart till fötterna efter ett bra grapplingsförsvar från Figueiredo. Den första ronden avslutas snart därefter.

Rond 2

Den andra ronden inleds med ett par våldsamma slagutväxlingar de två flugviktarna emellan. Efter att ytterligare en fin jabb landat från Moreno, kan dock mästaren få grepp om sin motståndare, och de två dimper ner till canvasen. Figueiredo försätter sig i sidokontroll, och börjar skicka iväg ett par armbågar mot den 27-årige mexikanens midja och rygg. Efter en längre kamp om position, kan Moreno explodera upp på fötterna, och en klinch mot buren tar vid.

Den här gången är det ”The Assassin Baby” som har kontrollen i brottningen, och kan följaktligen slunga ner Figueiredo på marken. Väl där intar Moreno en position i brasilianarens garde. ”Daico” visar upp goda förmågor på att begränsa sin motståndares effektivitet i grapplingen dock. När väl Moreno intar garde på mästaren, får han inte mycket gjort. Så här långt in i kampen har matchen dock varit dominerad av Morenos ungdomliga entusiasm och oklanderliga kampvilja. Den andra ronden avslutas på marken med titelutmanaren på topp.

Rond 3

Den tredje ronden drar igång och de två inleder relativt avvaktande. Först efter fyrtio sekunder öppnas striden upp på nytt med ett par slagutväxlingar. Sparkar och slag skickas iväg utan barmhärtighet, i en kamp som alltmer börjar likna deras första möte. Moreno lyckas explodera fram och få sig en viktig nedtagning. Mexikanen kan snabbt och smidigt positionera sig på sin motståndares rygg, och försöker att låsa in en RNC-submission. Figueiredo kämpar för livet som titel för att bryta upp greppet, dock sitter han som fastkilad i Morenos armveck. Figueiredo tvingas tappa sig ur kampen, och tronen över flugviktsdivisionen besitts nu av en mexikansk ändalykt.

 

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy
Leon Edwards i buren

UFC 263: Leon Edwards besegrar Nate Diaz

Anton

I den tredje matchen på huvudkortet under helgens gala UFC 263 besegrade Leon Edwards sin motståndare Nate Diaz i en welterviktskamp. Edwards fann segern via enhälligt beslut för att ta sin första seger under 2021.

Leon Edwards drar det längre strået över Nate Diaz

Engelsmannen Leon ”Rocky” Edwards (19-3, 1 NC) fortsätter att visa upp en oövervinnerlighet som legat till grund för så mångas fall inne i oktogonen. Under lördagsnattens UFC-gala i Arizona, besegrade han veteranen och publikfavoriten Nate Diaz (20-13) via enhälligt beslut med siffrorna 49-46×3. Edwards har därmed vunnit nio av sina tio senaste kamper i oktogonen, och har inte sett en förlust på över fem och ett halvt år. Diaz å sin sida, har nu erfarit nederlag i sina två senaste framträdanden i UFC, och vad som väntar den ärrade Stockton-sonen härnäst återstår att se.

Matchen

Rond 1

Den rutinerade Herb Dean står som tredje man i huvudkortets tredje match. Nate Diaz och Leon Edwards kommer ut och möts i mitten av oktogonen, där den den förstnämnde inleder med en benspark. De två dansar runt lite över canvasen, tillsynes ovilliga att initiera några större attacker inledningsvis. Tids nog börjar fler slag svinas sinsemellan. Diaz rusar in, och blir kontrad av en finvänster från Edwards. Engelsmannen skickar snart även iväg en benspark som landar väl.

Nate gör sitt bästa för att hitta en ingång till sin motståndare, dock lämnar ”Rocky” 26-åringen med få alternativ. Varje avancemang från Diaz bemöts av tunga kontringsslag. Precisionen i slagen ligger definitivt på Edwards sida, dock besitter Diaz en lite avig men effektiv boxning. De två klinchar upp mot buren, där Edwards kan få sig en nedtagning, och tar position på sin motståndares rygg. Den grapplingsfärdige Diaz verkar dock inte alltför bekymrad, och försvarar sig väl. Kampen om position på marken fortsätter de två emellan fram tills Edwards låter sin motståndare stå upp, och ronden avslutas där.

Rond 2

Den andra ronden inleds med ett par smärre slagutväxlingar i mitten av oktogonen. Bensparkarna från Edwards fortsätter att vina iväg med god effekt. Diaz besitter dock än sin rörlighet, och söker sig fram till sammandrabbningar med jämna mellanrum. Snart börjar Stockton-stilen även göra ett par framträdanden, när Nate smått börjar göra Edwards till åtlöje. En tung sammandrabbning leder till ytterligare en klinch mot buren, där Edwards på nytt får sig en nedtagning.

Hur framgångsrik engelsmannen har varit i sin BJJ får bli osagt, dock finns det inga frågor om hur duktig Diaz är på marken. Efter ett dock misslyckat benlås från Nate, återvänder de två till fötterna. En hänsynslös vänsterhand från ”Rocky” missar Nates huvud med ett par millimeter, som besvarar med ytterligare slagutväxlingar. Dessa leder slutligen till en klinch mot buren, den här gången med Diaz i kontroll. Den andra ronden avslutas med en spinning backfist från Edwards.

Rond 3

Den tredje ronden drar igång och de två welterviktarna drabbar genast samman i en slagutväxling. Trots sitt rodnade ben är Diaz fortfarande rörlig inne i oktogonen. Nate börjar sätta mer press på sin motståndare, och de två klinchar upp mot buren. Ett par knän från Diaz slungas iväg mot Edwards ben, dock händer inte mycket mer i den här klinchen. De två separerar, och kampen återgår till mitten av canvasen. Även detta är en kortvarig stående strid, då en ny klinch och nedtagning från ”Rocky” snart följer. Oavsett hur många gånger som engelsmannen lyckas ta ner sin amerikanske motståndare, tycks han inte åstadkomma alltför mycket i markstriden.

I alla fall inte i grapplingen. En explosiv armbåge från Edwards slår upp ett enormt sår på Nates huvud, och blodet börjar sippra ut likt en konstant, röd bäck. Dock bär detta ingen som helst effekt på Diaz, som alltjämt fortsätter att bråka med sin motståndare. Med minuten kvar dimper de två ner till canvasen på nytt, och Edwards lyckas ta rygg på Stockton-sonen. Utan några större bekymmer kan Diaz återvända till fötterna. Väl där bemöts han av en brutal spinnande armbåge från ”Rocky”, vilken dock inte tycks vara något större bekymmer. Tredje ronden avslutas.

Rond 4

Den fjärde ronden inleds med En smärre sammandrabbning de två welterviktarna emellan, vilken snart följs upp av en kroppsspark från engelsmannen Edwards. Diaz svarar dock upp med ett par fina slag. Blodet flödar nu friskt från ett par groteska sår på Nates ansikte, dock fortsätter den 36-årige veteranen alltjämt att kämpa vidare utan några större problem. En hiskeligt våldsamt slag landar från Edwards, vilket får tummen upp från en kampglad Diaz. Oavsett vad som tycks ske med Nate inne i oktogonen den här kvällen, fortgår kampen likt den just påbörjats från Stockton-sonen.

Ytterligare en sammandrabbning ser lite av en McGregor-axel från Diaz, dock mindre effektiv än hans tidigare rival. Bensparkarna flyger fortfarande fram från Edwards, dock kan Nate den här gången svara upp med en längre kombination av slag mot engelsmannen. Med minuten kvar ökar Diaz frekvensen i sina attacker. Den som förväntade sig en rekorderlig Diaz-fight, bör inte vara besviken av den blodsfest som utspelar sig i Arizona! Den fjärde ronden avslutas med en vilt svingad vänsterhand från Diaz, vilken dock missar sitt mål.

Rond 5

Den femte och sista ronden av welterviktskampen drar igång och Nate Diaz kommer ut med en god kampvilja. En tvåslagskombination från Nate bemöts av en fin tripp av Edwards. Den här gången följer dock den engelske strikern inte med sin motståndare ner på canvasen, och striden fortsätter på fötterna. Diaz kliver in med en armbåge vilken tycks träffa väl. Han följer upp med en klinch mot buren vilken dock inte varar en längre tid, och de två separerar. Mer våld brukas obehindrat, och trots hans omärkta ansikte får Edwards motta ett par rediga smällar. En våldsam vänsterhand från 36-åringen tvingar Edwards till att retirera upp mot buren, där en klinch tar vid med halva ronden kvar att slåss.

Nate arbetar väl för att kontrollera sin motståndare under cirka femton sekunder, innan de två separerar. De möts i mitten av oktogonen, där ett par ordentliga slag från Edwards flyger in. Diaz absorberar dock all kraft, och fortsätter att kämpa på helt obekymrad av ”Rocky”s anfall. Istället svingas en örfil med högerhanden och en helt obarmhärtig vänstersmäll iväg från Diaz, som kreverar in i Edwards huvud. Engelsmannen är nu på flykt, medans Nate jagar efter. Sekunderna tickar ner, och Edwards försöker överleva anstormningen från den rutinerade amerikanen. Dock ljuder gonggongen ut genom den fullsatta arenan innan kampen får ett tidigt avslut.

 

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy
Paul Craig

UFC 263: Paul Craig knäcker Jamahal Hills arm

Anton

I den första matchen på huvudkortet under UFC 263 besegrade Paul Craig sin motståndare Jamahal Hill i en lätt tungviktskamp. Craig vann via TKO i den första ronden, efter att han knäckt sin motståndares arm.

Paul Craig segrar genom att bryta armen på Jamahal Hill

Den storvuxne skotten Paul ”Bearjew” Craig (15-4-1) tog sig sin fjärde seger på raken under lördagsnattens UFC-gala i Arizona. 33-åringen åstadkom detta genom att knäcka armen på sin motståndare i amerikanen Jamahal ”Sweet Dreams” Hill (8-1, 1 NC) 1 minut och 59 sekunder in i den första ronden. Efter att Craig låste in en armbar på Hill, släppte han inte greppet förrän hans motståndares armbåge var malplacerad.

Jamahal Hill bruten arm

Craig kom in i kampen som rankad nummer 14 i UFCs lätta tungviktsdivision. Helgens seger ger skotten en ypperlig möjlighet till att bryta in på topp-10 rankingen i sin nästa match. Om man lärt sig något från Paul Craigs insats under UFC 263, är det att man bör undvika alla sorter av armbrytning med ”Bearjew”.

 

Uppdatering:

Under en medicinsk undersökning följande matchen kunde det fastställas att Jamahal Hills arm inte var bruten, utan att armbåge hade dragits ur led under kampen.

 

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy
Pannie Kianzad

UFC 263: Pannie Kianzad besegrar Alexis Davis

Anton

I den sista matchen på det tidiga preliminärkortet under helgens gala UFC 263 besegrade svenska Pannie Kianzad sin motståndare Alexis Davis i en bantamviktskamp. Kianzad fann segern via enhälligt beslut för att ta sin fjärde vinst på raken.

Pannie Kianzad tar fjärde raka segern

Den svenska UFC-bantamviktaren Pannie ”Banzai” Kianzad (14-5) besegrade kanadensiskan Alexis ”Ally-Gator” Davis (20-11) i deras bantamviktskamp under lördagsnattens gala i Arizona UFC 263! Kianzad genomförde en god match, en prestation som slutligen bar resultat i en enhällig beslutsseger med siffrorna 30-27, 30-27, 29-28. Med vinsten har Pannie nu vunnit fyra matcher på raken i organisationen, och hennes nuvarande form bådar gott för framtiden i Ultimate Fighting Championship!

Matchen

Rond 1

Kianzad inledde kampen med en väl slungad vänsterhand som kreverar in i kanadensiskans ansikte. Därefter följer dock ”Banzai” inte sin vanliga matchplan. Tempot saktar ner anmärkningsvärt, och Pannie fokuserar mer på precisionsslag än en hög volym av smällar. Davis har inte mycket att sätta till, även om hon likväl skickar iväg sina egna slag. Genom den första ronden finner dock svenskan mycket framgång med sina attacker, och Davis ansikte svullnar upp rejält under rondpausen.

Rond 2

I den andra ronden fortsätter Kianzad med sin väl avvägda inställning till matchen mellan attack och försvar. Hennes kanadensiska motståndare försöker etablera någon form av offensiv genom ett par hårda bensparkar, dock besvaras dessa av effektiva kontringsslag från Pannie. Fortsatt disciplinerad boxning i det stående från svenskan bringar fram alltmer rodnad på Davis ansikte.

Trots att ansiktet tar stryk, kan ”Ally-Gator” finna in med flertalet bensparkar mot en relativt statisk Kianzad. Ju mindre rörlig svenskan blir, ju mer självförtroende finner Davis i matchen. I slutdelen av ronden trippar Davis Kianzad, och gonggongen ljuder ut med svenskan på canvasen.

Rond 3

I den tredje och sista ronden står det klart att Kianzad är påverkad av de bensparkar hon fått absorbera genom matchen. Davis fortsätter att rikta in merdelen av sina attacker mot svenskans ömma ben, och kan även börja skicka iväg fler slag med nävarna som resultat. Kianzads ansikte är nu även det märkt av striden inne i oktogonen.

Dock sipprar inte kamplusten ut tillsammans blodet hennes från ”Banzai”, som alltjämt möter sin motståndare i slagutväxlingarna. Med minuten kvar av ronden påminner de två kvinnornas ärrade nyllen om kampen som pågår i oktogonen. En jämn och underhållande strid de två bantamviktarna emellan finner sin ände i en av de otaliga sammandrabbningar som dominerat matchbilden.

 

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy
Terrance McKinney

UFC 263: Fjärde snabbaste knockouten i UFCs historia

Anton

I den fjärde matchen på det tidiga preliminära kortet under UFC 263 besegrade Terrance ”T.Wrecks” McKinney sin motståndare Matt Frevola. McKinney vann via knockout, vilken blev den fjärde snabbaste i UFCs historia.

Debutanten Terrance McKinney övertygar

Ibland behövs det inte mer än ett par sekunder för att visa upp sina förmågor i MMA. Detta stämmer definitivt in på UFC-debutanten Terrance ”T.Wrecks.” McKinney (11-3) som gick sin första match för organisationen under helgens gala Arizona. McKinney klev in i oktogonen för att möta Matt ”The Steamrolla” Frevola (8-3-1) i en lättviktskamp på det tidiga preliminära kortet.

Väl där tog det enbart sju sekunder innan Frevola låg på marken med en beskyddande domare över sig. En hänsynslös rak vänsterhand från McKinney fick ner Frevola på canvasen, där ett par blixtsnabba slag följde för att säkra segern för ”T.Wrecks” via KO!

 

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

UFC 263: Analyser och odds för utvalda matcher från nattens gala

Daniel Schälander

Inatt är det dags för UFC 263! Här gör vi en djupdykning i utvalda matcher från det fullspäckade matchkortet.

UFC 263 – Analys av utvalda matcher

Inatt har vi en fullspäckad gala att se fram emot. Två titelmatcher, Nate Diaz och Pannie Kianzad är bara något av det som galan har att erbjuda. Vi kollar lite närmare på utvalda matcher från kortet.

Pannie Kianzad favorit mot Alexis Davis

Pannie Kianzad (14-5) får under galan en möjlighet att utöka sin svit till fyra raka vinster i UFC. I hennes väg står kanadensiska Alexis Davis (20-10), som förövrigt har galans bästa smeknamn, ”Ally-Gator”.

Davis är en veteran i sporten och har delat buren med både Amanda Nunes, som hon besegrade en gång i tiden och Ronda Rousey.  Men under de senaste åren har Davis haft det tufft med 1-3 sedan 2018. Med sina 36-år kan det här vara sista chansen att bevisa att hon har att göra i världens bästa liga.

Kianzad å andra sidan har en ypperlig möjlighet att etablera sig i toppen av viktklassen och kan vi den imponerande insats börja tas upp i snacket om titelutmanare. Pannie är nya skolan och kommer att vara den mer kompletta fightern mot den brottningstunga grapplern Davis.

Unibet har Kianzad som favorit med 1.49 gånger pengarna kontra 2.62 för David. Det här är en match som Pannie ska vinna på papper, nu gäller det bara att leverera!

Jag tror på underdogen Paul Craig

I huvudkortets första match ser vi skotten Paul Craig (14-4-1) mäta sig Jamahal Hill (8-0). Craig kommer in i matchen som stor underdog med 3.40 gånger pengarna och här finns det enligt mig pengar att hämta. Hill har inte blivit testad ordentligt på marken och vid de tillfällen han har blivit nedtagen i UFC har han inte sett lovande ut. Inför hans senaste match mot Ovince St. Preux (25-15) tippade jag också på en förlust mot Hill, som motbevisade mig. Men det berodde till stor del på OSPs korkade strategi och ovilja att ta matchen till marken där han skulle varit överlägsen.

Craig är en riktig markspecialist som jag har svårt att se kommer vilja stå upp längre än nödvändigt mot den hårt slående Hill. Tidigare nämnda 3.40 på Craig kontra 1.32 för Hill och även 5.00 gånger pengarna vid submission för skotten anser jag vara riktigt attraktiva spel.

Edwards rättmätigt storfavorit mot Diaz

Nate Diaz (20-12) är tillbaka efter ett och ett halvt års tid borta från buren sedan mötet om BMF-titeln mot Jorge Masvidal (35-15). Han ställs mot ännu en tuff motståndare i Leon Edwards (18-3, 1NC). Engelsmannen har etablerat sig i toppen av welterviktsdivisionen och har i dagsläget en av de längsta vinstsviterna i UFC.

Diaz är stor underdog med 4.85 gånger pengarna mot 1.18 för Edwards. Och med stor sannolikhet tror jag att vi kommer att få se en vinst till England under nattens gala. Edwards är för komplett och vass för Diaz att hantera. Hade matchen ägt rum för fem år sedan hade vi kunnat se en annan matchbild men i det här fallet tror jag att tiden och sporten har kommit ifatt och sprungit om Diaz.

Jag har svårt att se Diaz hitta någon svaghet som Edwards, men Nate är en av de mest erfarna atleterna i UFCs stall så man ska aldrig räkna ut möjligheten att han hittar en väg till vinst.

Figueiredo återigen favorit mot Moreno

Flugviktens kung är tillbaka för att återigen försvara sitt bälte mot Brandon Moreno (18-5-2). Deiveson Figueiredo (20-1-1) har mer eller mindre plöjt igenom divisionen om man bortser från förlusten mot Jussier Formiga (23-8) för två år sedan. I en mycket jämn match mot Moreno som slutade oavgjort efter ett poängavdrag får mästaren nu ytterligare en möjlighet att visa vem som är kungen i flugvikts-djungeln.

Moreno gjorde en av sitt livs bästa matcher och tvingade mästaren att kämpa för varje rond i herrarnas första möte. Även denna gång är han dock underdog där ett spel på mexikanen ger 2.75 gånger insatsen, kontra 1.45 för Figueiredo. Med deras första möte i någorlunda färskt minne ser oddsen för Moreno relativt lockande ut. Han lyckades dra ut mästaren på djupt vatten och även den här gången är Figueiredos en avgörande faktor. Moreno var pigg och glad under förmiddagen i fredags när han var en av de första på vågen.

Deiveson var däremot sist ut till vågen av samtliga fighters på galan och tvingades väga in utan kalsonger för att bli av med de sista grammen för att väga in på mästerskapsvikten 125 lbs. Figueiredo brukar ofta få kämpa för att nå ner till flugviktsgränsen men när han väl lyckats med det är han oftast den större och starkare fightern inne i buren på fight night. Men alla dessa bantningar kommer förr eller senare att ta ut sin rätt och är det någonting som kan fälla en gigant så är det en bristande kondition till följd av en hård bantning.

Israel Adesanya möter återigen Marvin Vettori

Fram till förlusten mot Blachowicz var italienaren Marvin Vettori (17-3-1) den som varit närmast att besegra Israel Adesanya (20-1) då en domare av tre hade honom som segrare när de möttes för tre år sedan.

Mycket har hänt sedan dess och bägge har levererat under sin tid i UFC där de sammanlagt har kammat in 12-1 sedan mötet. Nu får Vettori återigen en chans på titeln. Oddsmakarna på Unibet ser Adesanya som klar favorit med 1.37 gånger insatsen medan man får 3.15 på Vettori.

Kollar man på de två rent stilmässigt så är Vettori ett jobbigt motstånd för Izzy. Blachowicz visade hur man besegrar ”The Last Stylebender” och en stark brottning är definitivt en nyckel. Vettori har ett vasst markgame vilket vi inte minst fick se i matchen mot Jack Hermansson där han höll jämna steg med den svenska grapplern. Vettori är väldigt stark och är också en fysisk fighter. Trots sin styrka lyckas han också hålla hela matchen ut rent konditionsmässigt. Marvin gillar även att sätta press och hotar med tunga slag växlat med faran för nedtagningen. Överlag är han en komplett fighter där den enda svagheten är att han kan vara lite väl vild och sluggig i sitt stående. Med det sagt är han ett jobbigt motstånd för Adesanya som måste göra allt för att hålla matchen stående.

Adesanya å andra sidan är känd för sitt stående med precision och timing i världsklass. Han lyckas hitta de minsta luckorna att straffa sina motståndare på och har fram till matchen mot Blachowicz i princip sett ostoppbar ut när han rensat bort mellanviktsutmanarna en efter en. Frågan är om Vettori kommer att tillåta Izzy att ha den tiden och det utrymmet att hitta sina luckor. Vi kan också få se en ännu bättre version av Adesanya där han utvecklat och raffinerat sin stil ytterligare och förbättrat sitt nedtagningsförsvar ytterligare efter matchen mot Blachowicz.

Med det sagt tror jag att det här kan bli Adesanyas största test i mellanvikten. Oddsen på 3.15 för Vettori som segrare är minst sagt spelbara i mina ögon. Ett annat intressant spel om man tror på Izzy som segrare är 2.62 för Adesanya på avslut, alternativt Adesanya på KO/TKO som ger 2.75 gånger insatsen.

Med allt detta sagt anser jag att ett spel på Paul ”Bearjew” Craig är galans mest intressanta spel. Kanske kommer Jamahal Hill återigen överträffa min förväntningar men jag tror starkt på att Craig kommer att hitta ett avslut om eller när matchen hamnar på marken. Vilka matcher ser ni fram emot och vilka odds anser ni vara spelvärda?

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy
Douglas Lima

Bellator 260: Fullständiga resultat från nattens gala – tronskifte i welterviktsdivisionen

Alexander Clausson

Under natten till fredagen arrangerade Bellator MMA en gala på Mohegan Sun Arena i Connecticut. I huvudmatchen ställdes Douglas Lima mot den obesegrade ukrainaren Yaroslav Amosov.

Yaroslav Amosov fortsatt obesegrad

I huvudmatchen fick tittaren bevittna ett tronskifte i organisationens welterviktsdivision. Amosov kontrollerade matchen och tog hem ännu en skalp på sitt obesegrade matchfacit. Läs mer om den drabbningen här.

Jason Jackson fortsätter imponera i sin unga Bellator-karriär. Sedan organisationsdebuten 2019 har jamaicanen besegrat namn som Benson Henderson och Neiman Gracie. I natt stod Paul Daley för motståndet och engelsmannen gavs aldrig chansen att utnyttja sin farliga striking, eftersom Jackson kontrollerade fighten med hjälp av sin grappling.

En annan fighter som använde sig mycket av grappling var den hypade amerikanen Aaron Pico. Tidigare i MMA-karriären har 24-åringen framförallt använt sig av striking, men natten till lördagen var det – till stor del – arbete på kanvasen som gav honom segern. För motståndet stod den tidigare Cage Warriors-fightern Aiden Lee.

På underkortet höll sig Justin Gonzales (12-0-0) fortsatt obesegrad, när Tywan Claxton besegrades via delat domslut. Domarna var oeniga även när det kom till drabbningen mellan Bobby King och Nick Newell. Två av poängdomarna gav samtliga ronder till King, medan den tredje domaren ansåg att Newell var den främsta fighter i två av fightens ronder.

Bellator 260: Fullständiga resultat

Huvudkort

 • Yaroslav Amosov besegrade Douglas Lima via enhälligt domslut (50-45, 49-46, 49-46)
 • Jason Jackson besegrade Paul Daley via enhälligt domslut (30-27, 30-27, 30-27)
 • Aaron Pico besegrade Aiden Lee via submission (anaconda choke), 1:33 – Rond 3
 • Mark Lemminger besegrade Demarques Jackson via TKO, 3:36 – Rond 2

Underkort

 • Kyle Crutchmer besegrade Levan Chokheli via enhälligt domslut (30-27, 30-27, 30-27)
 • Justin Gonzales besegrade Tywan Claxton via delat domslut (29-28, 28-29, 29-28)
 • Bobby King besegrade Nick Newell via delat domslut (30-27, 28-29, 30-27)
 • Lucas Brennan besegrade Matthew Skibicki via submission (anaconda choke), 1:54 – Rond 1
 • Marina Mokhnatkina besegrade Amanda Bell via enhälligt domslut (30-27, 30-27, 30-27)
 • Alex Polizzi besegrade Gustavo Trujillo via submission (straight armbar), 4:22 – Rond 1 22
Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy
Pannie Kianzad

UFC 263: Exklusiv intervju med Pannie Kianzad inför nattens match

Alexander Clausson

Under natten till söndagen – svensk tid – kommer Sveriges Pannie Kianzad kliva in i buren för att söka sin fjärde raka seger, i samband med UFC 263. Kimura intervjuade Kianzad, för att höra om hennes tankar inför matchen och vad nästa steg i karriären kommer bli.

Pannie Kianzad förberedde sig för en annan motståndare

Kianzad har tre raka vinster i UFC och kommer till helgen ställas mot Alexis Davis, i samband med UFC 263.

Kianzad har hållit sig aktiv sedan pandemins utbrott och har gått två matcher i UFC. Trots resor både inom och utanför landets gränser har det gått relativt smärtfritt för svenskan. Kianzad är bosatt i Sverige men har sitt hemmagym i Danmark och har därför fått pendla en en hel, även under pandemin.

För mig har det varit relativt lugnt. Jag har kunnat komma över och har även spenderat tid i Stockholm och Örebro. Om du är anställd av en organisation och har lönegrejer att visa upp, så ska det inte vara något problem och dom kan inte stoppa dig från att resa in, eftersom du jobbar.

Den ursprungliga tanken var att Kianzad skulle ställas mot den tidigare titelutmanaren Raquel Pennington. Drabbningen färdigställdes aldrig och under träningslägrets gång fick hon reda på att veteranen Alexis Davis skulle stå för motståndet istället

Jag startade mitt träningsläger tidigare än vad jag brukar. Jag skrev på först för att möta Raquel Pennington och tränade inför en match mot henne i cirka tio veckor, men sen när det var sex veckor kvar så skrev vi på för Alexis Davis

Davis har tillhört UFC sedan 2013 och har hunnit med ett dussintal fighter i organisationen. I samband med UFC 175 gick hon titelmatch mot den dåvarande bantamviktsmästarinnan Ronda Rousey. Efter fyra matcher i flugviktsdivisionen återvände hon nyligen till bantamviktsklassen och besegrade då Sabina Mazo, via enhälligt domslut.

”Tre eller fyra fighter till innan en chans på titeln”

Kianzad ser inga problem med att möta en orankad fighter i Davis och menar att den kanadensiska fightern är ett större namn än vad hon själv är, i nuläget.

Hon är skitbra, jättetuff och har mycket erfarenhet på sin sida. Varit rankad i två viktklasser som är jävligt bra. Om min motståndare faller av så bryr jag mig inte om min (nya) motståndare inte är rankad, så länge hon är ett stort namn och Davis är egentligen ett större namn än mig. Rankingen spelar ingen roll. Det viktigaste för mig är att jag håller mig aktiv och gör bra ifrån mig.

Just nu befinner sig den 29-åriga skåningen på en elfteplats, sett till UFCs officiella ranking för bantamviktsdivisionen. Hon har tre raka vinster i en viktklass med en dominant mästarinna och flera långtidsskadade fighters. Kianzad berättade att hon kan nå en titelmatch efter ytterligare tre eller fyra vinster. Samtidigt berättade svenskan att yttre omständigheter spelar stor roll.

Jag står bra mot alla i topp fem och jag ser ingen skillnad på mig och topp fem. Jag blir bättre och bättre för varje match. Samtidigt som jag har många matcher – jag får min tjugonde proffsmatch nu – så har jag ungdomen på min sida. Jag tror definitivt att jag är en av européerna som kan skrälla i topp fem. Jag ser fyra motståndare till framför mig, om jag ska vara lite realistisk. Fyra, tre. Allting beror på vem och hur. Det beror också på hur den ligger tidsmässigt. Julianna Peña fick titelchans efter en match, men den låg perfekt i tiden. Det finns några skadade, Holly (Holm) och Germaine (de Randamie).

Mästarinnan Amanda Nunes har besegrat tre fighters, som i nuläget befinner sig över Kianzad i rankingen.

Pannie Kianzad vs. Lina Länsberg 2 är inte aktuellt i nuläget

Kianzad vill hålla sig aktiv, även efter helgens match. 29-åringen vill fightas åtminstone en gång till innan årets slut.

Jag vill definitivt gå match i alla fall en gång till. Jag tränar året runt, så för mig är det inte något problem. Jag vill gärna gå 3-4 matcher per år, bara jag är skadefri så är det inga problem.

Sveriges Lina Länsberg befinner sig en plats över Kianzad på rankingen. De båda ställdes mot varandra redan 2012 och då tog den sistnämnda hem segern via slag. Något svenskderby i UFC är dock inte aktuellt i nuläget, enligt Kianzad.

Det känns inte som att det gynnar mig just nu. Eftersom jag vann första matchen och det var längesen och eftersom hon inte har uttryckt att hon vill möte mig i UFC så känner jag inte att det är något vikt att lägga vid det. Jag siktar högre upp i rankingen.

Det hör inte till vanligheten att två svenskar ställs mot varandra i UFC men det har hänt vid två tidigare tillfällen. Nu senast David Teymur vs. Martin Svensson, som gick match mot varandra i samband med UFC Fight Night 84. Teymur tog hem drabbningen via slag.

Det är osäkert när UFC kommer återvända till Europa nästa gång, men enligt rykten kommer det arrangeras en gala i London under hösten. Kianzad är sugen på att fightas i Europa och särskilt om organisationen kommer göra ytterligare besök i Sverige. Svenskan har tidigare gått UFC-matcher i USA, Abu Dhabi och Ryssland.

Jag vill jättegärna fightas i Europa och längtar tills UFC kommer tillbaka till Sverige. Jag har aldrig fightats på en svenskt UFC-kort, så det skulle vara jättekul.

Kianzad står med ett totalt matchfacit som lyder 14-5-0.

Läs mer
+15
Dana Sad
Dana Happy

Ada pol adakala bahkan ribuan situs-situs prediksi bola slot online keinginan laribercempera abadi internet. Membawadiri batari bayang-bayang didalam negri berbatas luarbiasa negri angan-angan elegan Inggris.

Lamun sayangnya sangat kira-kira andaikan patutnya dibilang bohongan abolisi perkiraan gelembung adagium agen sbobet Indonesia angan-angan tampak keunggulan keinginan Sempurna Malahan bisajadi dipandang cuma dibuat Kasar Aja palsu atas bukti khayalan ada.