Nyheter

Manos Terzitane: ”Det finns absolut inget ont blod mellan oss och Nico Musoke”

Foto: Meddi
Foto: Meddi

Tidigare denna vecka publicerade Aftonbladet en artikel där det framkom det att samarbetet mellan den svenske welterviktaren Nico Musoke och Manomanagement, kommit till ett avslut. Ryktet kring detta avslut hade florerat under de senaste veckorna men inget officiellt hade sagts från vare sig Nicos eller Manomanagements sida.

Diskussionerna efter Aftonbladets artikel har varit många och intensiva, bland annat Kimura.se där många av våra läsare ville ha mer information om det avslutade samarbetet.

Kimura.se tog kontakt med VD:n på Manomangement, Manos Terzitane, för att få en djupare insikt i affären.

Manos berättar för Kimura.se att båda parter tog ett ömsesidigt beslut att avsluta samarbetet för drygt två månader sedan. Vid den tidpunkten förberedde sig Nico för sin match mot amerikanen Kelvin Gastelum, och för att inte störa Nicos uppladdning valde Manomanagement att inte gå ut med uppbrottet.

”För ungefär två månader sedan gick vi åt skilda vägar. Det var ett beslut som togs av bägge parter”, berättar Manos för Kimura.se och fortsätter, ”Det var ett affärsbeslut där vi inte kom överens. Nico hade, precis som oss, vissa förväntningar och krav som vi inte kunde enas om och komma överens. 

Vi valde att inte prata om det för att inte störa Nico inför hans uppladdning eftersom han hade en viktig match framför sig.”.

I samma artikel framkom det även att Nico bröt med det gym som han representerat under de senaste 1,5 åren, Allstars Gym. Den Stockholmsbaserade MMA-klubben har under sin korta livstid snabbt etablerat sig som en av Europas absolut främsta MMA-klubbar. Nästan alla svenskar som tävlar i UFC har någon koppling till Allstars Gym, och Nico har inte varit ett undantag.

Allstars Gym är en samarbetspartner till er, finns det någon koppling mellan Nicos beslut att sluta på Allstars och avsluta samarbetet med MM? 

– ”Ja, kopplingen är att vi, Allstars Gym och Manomangement, jobbar som ett team och det är därför som vi är framgångsrika”, berättar Manos och fortsätter, ”Det är ett önskemål från vår sida; att alla Stockholmsbaserade fighters som representeras av Manomanagements ska träna på samma gym, Allstars Gym. Då vet vi att våra fighters får bästa möjliga träning och support”.

Men varför måste man vara del av både ManoManagement och Allstars?

Manomanagement och Allstars är egentligen två olika bolag, men vi samarbetar. Vi vill gärna att våra fighters tränar på Allstars om man bor i Stockholm för att vi vill vara ett team och det är därför det går bra för oss. Tränarna på Allstars gillar allt jobb som vi gör runt omkring, så att även de kan fokusera 100 procent på det de är bra på. Vi har sett att det ger resultat, därför känner vi att det är det rätta.

Dessutom så är jag också delägare i Allstars Training Center så självfallet vill jag att dem fighters som är under Manomanagement också ska träna på Allstars. Men jag betonar återigen att mitt gage enbart kommer från management arvodet, trainer fee arvodet som alla kallar Allstars kostnaden går oavkortat till teamet runtomkring campet, de måste täcka upp kostnader för de som hjälper till med träningen, betala en sjukskötare som reser med teamet inför matcherna, samt andra nödvändiga kostnader, det har inget med gymmet att göra eller mitt arvode.

Just arvode ska enligt rykten vara orsaken till att  Nico valt att avsluta samarbetet med er och Allstars Training Center, stämmer detta? 

Ja, det stämmer delvis att Nico tyckte vårt gage var för högt. Sen kanske han hade andra orsaker också som han inte var nöjd med, men det kan jag inte uttala mig om

Vissa säger att de procentsatser ni tar för er arvoden är för höga, enligt vissa rykten ska det vara så mycket som 50 procent, stämmer detta?

Om folk tror att ManoManagement tar 50 procent så förstår jag att de tycker att jag är girig. Självklart gör jag inte det. Inte ens tillsammans med trainers feen på Allstars kommer procenten i närheten. Från UFC-fighters tar jag inte mer nu än jag någonsin gjort. ManoManagement tar exakt samma fee som vi alltid har tagit fastän jobbet har tio dubblats i takt med att sporten har växt och fortsätter att växa. Om jag ville bli rik idag skulle jag ägna mig åt något annat.

Hur mycket tar ni då? 

ManoManagement är ett bolag som vilket annat bolag som helst, vi har avtal med våra fighters som jag såklart inte kan gå in i detalj på. Det jag kan säga är att branschen tar arvoden mellan 15%-30% på management beroende på deras service, vårt arvode i ManoManagement är extremt konkurrenskraftigt i jämförelse.

Vad får fighters i gengäld för det arvode de betalar? 

Egentligen två saker. För det första hjälper dem att kunna fokusera 100 procent på sitt jobb, att fightas. De får tillgång till ett starkt närverk som har byggts upp de senaste 10 åren med kontakter inom hela MMA världen. De får egentligen hjälp med allt för att underlätta deras liv. Vi ser till att förhandla fram så bra avtal som möjligt för dem, skydda dem lagligt, vi skaffar dem sponsorer, vi bokar upp deras matcher, skaffar fram sparringpartners, bokar läkarkontroller, vi gör deras marknadsföring, ser till att dem får rätt PR, syns där de ska och mycket annat. För det andra handlar det om att de ska tjäna pengar och inte behöva jobba vid sidan av lika mycket. Bara sponsorjobbet som vi hjälper till med täcker lätt det arvode vi tar ut i de flesta fall.

Tar Manomanagement andel av både gage och sponsring?

Ja, i nästan alla fall arbetar vi med fighters lång tid innan de kommer in i UFC. Det är först då som det ens ger något för det jobb vi lagt ner i flera år på dem innan. Sponsring är ett arbete, men tro inte att det inte finns arbete att göra när det gäller fighterna, det är avtalen, läkartester, visumansökningar, formulärer, bokning av biljetter, planera för resan med teamet, fixa sparringpartners under campen etc. Det är extremt mycket jobb som ligger där också.

Så i praktiken måste man betala för både ManoManagement och Allstars?

Innan Allstars grundades så hade vi våra fighters utspridda på flera olika klubbar och de var tvungna att planera mer själva. Vi hade sämre koll på deras träning och även de själva. Detta påverkade träningen och resultaten negativt och kostnaderna för management och träning var ändå ungefär de samma

Vad kostar det att träna på Allstars, är det också baserat på andel? Vem får de pengarna?

Jag kan inte gå i detalj på hur deras kostnader ser ut, men de tar ut en andel som är marknadsmässig i förhållande till den tid tränarna lägger ner på varje fighter samt för att täcka utgifter. Pengarna fördelas mellan teamet runtomkring, ingenting går till gymmet. Jag tror att ett rörligt upplägg är bra då det finns stor osäkerhet i deras matchning, men även i hur mycket pengar de får beroende på vinst eller förlust plus att det är vanligt med skador.

 Många kritiska röster har höjts angående managers och hur pass deras roll är viktig eller ej inom MMA under de senaste veckorna. Vissa, däribland Mike Dolce, har gått ut och hävdat att fighters borde sparka sina managers. Vad tycker ni om Dolces uttalande och varför behöver fighters managers?

Om de inte tycker att vårt jobb är värt det så ska de såklart inte betala för det. Hade vårt jobb bestått av att lyfta på luren när Joe Silva ringer så hade jag hållt med Mike Dolce. Som jag sagt är det extremt mycket mer vi gör. I början är det ingen som bryr sig om dem och då är det vårt jobb att bygga upp dem på bästa sätt. När det börjar gå bra så vill alla vara omkring dem, tjäna pengar på dem osv. Då blir vårt jobb ännu mer att se till att de inte blir utnyttjade.

Jag har jobbat med de flesta av våra fighters sen början av deras karriärer, jag har funnits där för dem flesta i flera år när det inte varit pengar inblandade, där både jag och fighterserna slitit och inte tjänat en krona,  jag kommer vara där under tiden de tjänar pengar för att se till att de får de bästa möjliga kontrakten och hjälpa dem att nå sina mål som de slitit för, så de tjänar så mycket pengar som möjligt, och jag kommer även vara där när de stöter på motgångar och alla vänder ryggen till dem. Men ingen ska vara kvar hos oss för att jag gjort bra saker tidigare, jag måste kunna visa att våra fighters tjänar på samarbetet framåt.

När Mike Dolce sedan nämner enda gymmet i världen , American Top Team som tar 5%, ja, det har också sina förklaringar. Ägaren till det gymmet är en miljardär som har det här som en ren hobby. Hade jag varit miljardär så hade jag också spenderat pengar på min hobby och inte tänkt på förtjänsten eller täcka upp för mina kostnader och utgifter.

Det ser lite ut som att ManoManagement och Allstars har monopolställning. Utnyttjar ni den?

– Alltså, för det första håller jag inte med om att vi har monopol. Fightingscenen måste ses som en global marknad även om vi har ett bra team. Vi har idag t ex flera internationella fighters såsom, Joanne Calderwood, Robert Whiteford, Viktor Pesta och vi är under förhandling med ett flertal andra Europeiska fighters vilket betyder att vårt erbjudande är attraktivt internationellt.

Joanne, Robert och de andra utländska fighters vi har hade kunnat välja vilket annat management som helst. Så om vi utnyttjar vår ställning? Nej. När det handlar om Sverige tror jag inte att det hade varit möjligt att få så många svenska framgångar i UFC om det inte vore för att vi lyckats skapa ett team där de bästa vill vara med.

Vissa påstar att ManoManagement bara arbetar med Alex och bryr sig mindre om andra fighters.

– När det gäller Alex så finns det helt andra behov för honom. Folk hör av sig till oss istället för tvärt om så det innebär självklart mer jobb.

När det gäller aktiv marknadsföring där vi säljer våra fighters så handlar det mycket mer om våra andra fighters. Det är ett tufft jobb, men de har en mycket bättre position än vad Alex hade när han var ny i UFC. Men i princip de flesta fighters vi jobbar med är knappt värd mödan rent ekonomiskt förutom Alex som det nu går bra för. Ur ett rent ekonomiskt perspektiv är de långsiktiga investeringar. Sedan älskar jag det jag gör. Men om jag ville bli rik idag skulle jag bytt jobb för länge sen. Som manager jobbar man mycket med sälj och det finns produkter som är bra mycket lättare att sälja, med högre marginal.  Men förhoppningsvis i framtiden så hoppas vi att det kommer löna sig.

Har fler fighters lämnat MM i samband med Nicos avsked?

De enda som lämnat Allstars är Nico och Diego Gonzalez.  Alla övriga är kvar i teamet och tränar för fullt.

Finns det något ont blod mellan er och Nico? Hur känns det från er sida med allt som skett samt alla rykten och personliga påhopp som florerat på nätet?

Det finns absolut inget ont blod mellan oss och Nico, ingenting. Vi kom tyvärr inte överens om en affärs uppgörelse, that’s it. Jag har känt Nico i över 8 år, även Andreas Michael har varit med Nico i 8 år, vi är ledsna att det blev ett avslut i samarbetet, men vi önskar honom all lycka och vill självklart att det ska gå riktigt bra för honom.

Föregående artikel

UFC: Tider inför helgens galor

Nästa artikel

Tor Troeng och Andreas Ståhl tränar med Per Elofsson

Skriven av

Jaser Davari

Relaterade Artiklar

Din önskelista

My wishlist

    Din önskelista är för närvarande tom. Lägg till något och kom tillbaka igen.

Sök