UFC

Odds och speltips – Khamzat Chimaev fortsatt obesegrad efter UFC 294?

Khamzat Chimaev Kamaru Usman Native

–  Denna artikel är i samarbete med Unibet  –

På lördagskvällen är det dags för UFC 294. Kortet toppas av ett mästarmöte och i den delade huvudmatchen kommer Khamzat Chimaev ta sig an den tidigare welterviktsmästaren Kamaru Usman. Läsaren kan ta del av odds och speltips i artikeln nedan.

Islam Makhachev tar Alexander Volkanovski med kort varsel

Det är alltid tacksamt att försöka förutse resultatet i en returmatch. Särskilt om fighten ägde rum relativt nyligen. Ett sådant läge har vi när det kommer till lördagens huvudmatch. Lättviktsmästaren Islam Makhachev (24-1-0) och fjäderviktsmästaren Alexander Volkanovski (26-2-0) ställdes mot varandra i februari, tidigare i år. Eventet ägde rum i Australien och Makhachev tog hem segern via enhälligt domslut.

Storleken blev en avgörande faktor i deras första möte. Båda utövarna klev framåt och i clinchen blev den 31-åriga Makhachev för tung för den 35-åriga fjäderviktsmästaren. Volkanovski visade på fint nedtagningsförsvar, men Makhachev säkrade fyra nedtagningar under drabbningens gång. Volkanovski slutförde ingen nedtagning. Lättviktsmästaren har förbättrat in striking avsevärt under de senaste åren. Både offensivt och defensivt. Volkanovski  är en av världens bästa fighters, men är egentligen inte ens särskilt stor för fjäderviktsklassen.

Inför lördagens match kommer storleken bli ännu mer avgörande. Inför deras första match hade Volkanovski tid att maximera sin vikt för en fight i lättviktsdivisionen. Fjäderviktsmästaren opererade sig för tio veckor sedan och för en vecka sedan befann han sig inte ens i ett fight camp.

På kort notis kommer Makachev försvara sitt bälte mot fjäderviktsmästaren. Beroende på hur bra form Volkanovski är i kommer ryssens seger komma via avslut eller domslut. En submission känns inte trolig, i och med att Volkanovski är tillräckligt stark teknisk för att undvika att klappa ut. Däremot ser undertecknad det som troligt att Makachev kan hitta avslutet i slagutbyten eller i clinchen. Antingen via slag, armbågar eller knän.

Islam Makhachev vinner matchen – 1.40 gånger insatsen tillbaka.

Khamzat Chimaev fortsatt obesegrad efter UFC 294?

Den tilltänkta motståndaren Paulo Costa drog sig ur från matchen och Usman accepterade matchen med kort notis. Chimaev kommer kliva in i buren med tolv raka vinster, varav hälften har ägt rum under UFC flagg. Han har aldrig tidigare ställt mot en fighter som har varit bälteshållare i organisationen. Usman tog hem sex titelmatcher i följd i welterviktsdivisionen, men kommer senast från två raka förluster mot den nuvarande bälteshållaren Leon Edwards. Han står med ett totalt matchfacit som lyder 20-3-0.

Hade den här matchen ägt rum i welterviktsklassen för ett par år sedan hade undertecknad hållit Usman som en storfavorit. Mycket har dock hänt sedan dess. 29-åriga Chimaev befinner sig i sin prime och har, rent åldersmässigt, inlett sina bästa år inom sporten. Han har testat på att gå mot tufft motstånd som Gilbert Burns och han har vant sig vid strålkastarljuset. 36-åriga Usman har lämnat sin åldersmässiga prime och kommer kliva in i buren med flera förluster i ryggen. I den senaste matchen förlorade han ett tydligt domslut mot Edwards och självförtroendet är troligtvis inte på topp. Usman har brottats med knäskador, vilket man också bör ha i åtanke.

Usman har accepterat matchen med kort notis och har därför inte haft möjlighet att maximera sin kropp för mellanviktsdivisionen. Chimaev kommer vara den betydligt större fightern under fight night. Utöver storleken har ”Borz” även ett räckviddsövertag.

Undertecknad misstänker att vi kommer få se en dominant insats från Chimaevs sida. Med ovanstående faktorer i åtanke misstänker jag att ”Borz” har en fördel både stående och på kanvasen. Usman har få strategier i sin påse som kan ta honom till en seger.

Frågan är om Chimaev kommer hitta avslutet? Utöver en tidig förlust i karriären har Usman aldrig blivit avslutet inom tre ronder. Han har en bra haka och bra försvar på backen. Chimaevs match mot Burns visade att en viss nivå av fighters inte är lättavslutade.

Khamzat Chimaev vinner via domslut – 3.60.

Föregående artikel

Kolla in den ceremoniella invägningen inför UFC 294 med Hasbulla

Nästa artikel

UFC 294 med Khamzat Chimaev: Invägningsresultat

Skriven av

Alexander Clausson

Chefredaktör på Kimura och historielärare. Är en MMA-fantast som täcker sporten ur ett fan-perspektiv. Sitter i rankingpanelen för UFC, Bellator MMA och BKFC.

Relaterade Artiklar

Sök