Nyheter

Kimura intervjuar Sambolegenden Nikolay Malmqvist

Nikolay Malmqvist

Många svenska fans av MMA känner inte till vem Nikolay Malmqvist är men han är den första Samboutövaren i Sverige och har tränat upp herrar som Omar Bouiche, August Wallén, Richard Bohlenius och Rikard Anderson. Med andra ord grundaren av Pancrase Gym, grundaren av Gladius MMA och grundaren av Hilti och det är då bara en bråkdel av dem Nikolay tränat. Kimura har tagit sig ett snack med den ännu aktive tränaren Nikolay Malmqvist.

Nikolay är idag tränare på Olympia kampsport i Stockholm. Klubben låter hälsa att det bara är att komma ner o testa, gammal som ung, erfaren som nybörjare. Kolla in deras hemsida här.  

Nikolay Malmqvist är en av de oslipade diamanter som ligger bakom väldigt mycket kunskap som förmedlas dagligen till svenska MMA-proffs via deras respektive tränare. Han har ännu mycket kvar att lära som skulle gagna många, men han har aldrig varit mycket för reklam och han kämpar på i det tysta – utanför förbunden. När jag gjorde research till min heltäckande bok om MMA (MMA! – Fakta, myter, möten) så träffade jag på fler och fler som pratade om hur mycket Nikolay betytt.

I Sverige har MMA-utövandet starkt influerats av Shootfightingen från Bart Vale (som både Omar och August bland annat åkte till för att lära sig) och thaiboxning samt BJJ, men också i det tidiga stadiet av Sambon genom Nikolay. På senare år har givetvis också grymt bra brottningstränare och boxningstränare börjat arbeta med MMA ska påpekas.


Gammal bild på hur det kunde se ut på träningarna

Jag fann bara en enda artikel/intervju gjord med Nikolay och det var en gammal sådan gjord av Fighter Mag. Jag kände att det var dags att göra en ny intervju med Nikolay och göra honom lite kändare för alla oss som älskar MMA idag.

Här följer en intervju med Nikolay gjord i februari 2012.

                                                                Nikolay till vänster

Simon Kölle (Kimura.se): Du är Sveriges första instruktör i Sambo. Kan du berätta lite om hur det kom sig att du började lära ut Sambo i Sverige och om din bakgrund som ung. När du kom till Sverige osv.

Nikolay Malmqvist:

Jag började med Combat Sambo i Bulgarien när jag var 6 år gammal. Eftersom boxning, brottning (fri och vanlig), gymnastik och simning ingår i Combat Sambo fick man vara med o tävla i alla de disciplinerna. Redan som 17 åring blev jag instruktör för militären. 1981 kom jag till Sverige och sökte mig till en judoklubb i Upplands Väsby för att kunna delta i DM. De graderade mig till orange bälte och eftersom jag inte hade råd att köpa sydde jag min egen kimono.

På det sättet mötte jag Robert Joo, Ian Dlozewski och grabbarna från SPIF (Stockholmspolisens IF). Men det tog några år innan jag kontaktade dom och började träna med dom. Under tiden hade jag små grupper i Danderyds gymnasium och Mörbyskolan som jag tränade.

Sambo har alltid varit min livsstil och min passion. Under många år har jag tränat 7 dagar i veckan två gånger per dag, så att fortsätta träna och hålla på med sambo när jag kom till Sverige var ett måste. Nu är jag 53 och lite rund, men jag kan inte bara ligga hemma på soffan utan fortsätter med sambon.


1996 gick Nikolay matcher i NHB, utan regler.

SK: Du började träna judo i Sverige på 80-talet och var en framgångsrik tränare i den anrika föreningen SPIF som i år fyller 100 år. Varför lärde du inte ut Combat Sambo på den tiden? Stämmer det att du var orolig för KGB?

NM:

Innan Sovjet föll var det förbjudet att lära ut Combat Sambo, tom utländska journalister fick karate förevisat istället för Sambo när de besökte militära uppvisningar. Det sågs som Sovjets hemliga vapen. Så KGB var måna om att behålla hemlighet inom Warsawapakten.


Två av de som lärt sig av Nikolay ihop på MMA Academy

SK: 1992 öppnade du din klubb på Engelbrektsgatan i Stockholm. Berätta lite om den tiden.

NM:

92 blev jag sponsrad av Litauen med en gammal (bra begagnad) brottarmatta så jag kunde hyra en lokal på Engelbrektsgatan och starta egen klubb. Det tog lite tid innan vi hade bastu och flera duschar osv. men med tiden blev det en ganska mysig klubblokal. Jag tog med bardisk till receptionen och soffa till väntrummet. För att betala hyran var jag tvungen att jobba natt som ordningsvakt på olika nattklubbar i Stockholm. För de flesta som tränade hos mig tränade gratis. Dom oregelbundna kurserna med polisen kunde inte täcka kostnaderna. Vi fick hyra ut tider till Wing Tsung (Hasse Ersson), men det räckte inte långt. Klubben var nästan alltid öppen, de fanns alltid folk där som tränade. Det var där Omar, Rickard Andersson, Rickard Bohlenius, Jerrry Häkkanen med fler startade sina banor. Tyvärr drabbades lokalen av en översvämning och vi var tvungna att byta lokaler.

Bohlenius

SK: Många är de äldre svenska fighters och tränare idag som tackar dig för det du lärt dom. Men få svenska fans av MMA känner till dig. Du har tränat både Omar Bouiche, August Wallén, Richard Bohlenius och Rikard Anderson. Flera av de du tränade upp har senare blivit kända för sina egna klubbar och framgångar. Hur har det känts för dig att se MMA växa såhär stort?

NM:

Det glädje mig när Omar började föra anteckningar och rita av övningar och tekniker i sitt anteckningsblock. Jag uppmanade honom att starta egen klubb, för att det på så sätt skulle det finnas lite konkurens och lite spridning av sporten. Omar öppnade Pancrase på Birkagatan och jag, Rickard A och Rickard B flyttade till Bondegatan där vi hyrde Thabos gamla lokal. Det var stort och fint men det var också hyran. Och då gällde det också att jobba vid sidan av för de flesta betalade inget.

Självklart känns det jättekul att MMA blivit så stort eftersom det på sätt och vis var jag som introducerade den i Sverige.


Bild från Samboträningen på Olympia

SK: Sen gick du till Olympia där du än idag är instruktör i Sambo. Tror du många svenska MMA-fighters skulle må bra av träning i Sambo?

NM:

Absolut. Eftersom Sambo egentligen är MMA. När man skapade Sambo lånade man de bästa teknikerna från de andra kampsporterna. Naturligtvis var det inte snack om sparkar mot huvudet med tanke på klädsel och utrustning som man skulle haft på sig i verkligheten. Jag tycker att Sambo är den mest kompletta stilen inom MMA. Det märkte man i buren; det var Sambo-utövare som var först med benlås och kast och (gammeldags) hederlig kickboxning.

SK: Bentekniker sägs vara din speciallite. Då gillar du antagligen Rousimar Palhares benlås i UFC kan jag tänka mig. Följer du MMA idag och vad tycker du om dagens MMA?

NM:

Det har blivit mycket bättre med viktklasser och idag ges domaren möjlighet att gå in och bryta på ett annat sätt än förut. På så sätt har det fått en större popularitet bland allmänheten och fått ett större erkännande.

Jag kan tycka att det inte borde vara tidsbegränsat för när man blir trött blir man mindre teknisk och det visar vem som är bäst tränad och starkast psykiskt. Det är underbart att MMA har blivit så stort och populärt och det är något jag har jobbat för sedan 90 talet när UFC, Cage Fight och Pancrase började.

SK: Med tanke på Fedors alla framgångar borde du fått massor av elever, men Sambo har ändå till viss del flugit under radarn här i Sverige. Sambo tillhör inte Svenska Budo och Kampsportsförbundet exempelvis. Vad tror du det beror på?

NM:

När jag startade med Sambo i Sverige ansökte jag i Svenska budoförbundet, men jag fick nej pga. det inte är en Budosport. Judoförbundet kunde inte heller ta med Sambo eftersom det var såpass nybildat vid den tiden. Vi hade kunnat gå in i brottningsförbundet, men det hade inte heller varit rätt eftersom man i sportsambo kör med kläder och använder arm- och benlås.

Dom medaljerna som vi fick på EM kunde vi därför inte registrera i Sverige. Vi var nog mer kända utomlands än hemma i Sverige.

Sen har jag aldrig varit särskilt bra på att annonsera och göra reklam för min verksamhet. Hade jag gjort lika mycket reklam som andra klubbar hade säkert fler känt till Sambo.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Y_xlYt2_JvQ[/youtube]

Tchadvar Pavlov visar en klassisk och basic Sambo-teknik han lärt sig av Nikolay. Filmat av Musse Hasselvall.

SK: Är du en aktiv instruktör idag och går det bra för folk att komma ner och träna för dig?

NM:

Jag är aktiv och alla är välkomna, men ett stort problem är att vi inte har så många tider på Olympia och egen klubb orkar jag inte driva själv. Jag brukar bli mera vän än instruktör med mina elever, vilket inte är det bästa ur ekonomisk synpunkt.

Det är många som snackar om att ha seminarier med mig, men än så länge har ingen gått vidare med det, vilket känns tråkigt eftersom jag fortfarande har många tekniker som ingen annan kör.

Men som sagt, alla är hjärtligt välkomna ner och provträna.

SK: Det går många berättelser och myter om dig som person. Mycket av det beror nog på att du aldrig riktigt fått det erkännandet du är värd bland allmänheten. Hur ser du på det?

NM:

Det är många som sägs känna mig och ha tränat hos mig. Jag har jobbat 11 år som ordningsvakts och arbetat med att utbilda folk inom säkerhetsbranchen, så det är klart att det finns rykten. Däremot är det få som kommer fram i egen person och säger något, om du förstår vad jag menar.

SK: Effektivitet är grundbulten i Sambo även att bland det bästa från olika stilar. Berätta lite om Sambons historia för jag tror många inte känner till så mycket om den annat än att den är stor i Östeuropa och Ryssland.

NM:

Sambo grundar sig på de bästa och effektivaste teknikerna från alla andra kampsporter och är tillämpat och utvecklat för ett europeiskt levnadssätt. T.ex. är allt gjort för att man ska kunna utföra det i västerländska kläder. Sambons mål är att det ska vara så effektivt i en riktig situation som möjligt, mot en eller flera motståndare med eller utan vapen och tillhyggen.

Redan på 70 talet fanns tävlingar i Combat Sambo med och utan vapen. De tävlingarna utan vapen var väldigt lika dagens MMA-tävlingar. Med tiden utvecklades det till flera grenar att pga. militären hade skild utrustning från t.ex. KGB som i sin tur hade annan utrustning än polisen. Dessutom öppnades det för civila att träna Sambo, vilket mest liknade jiujitsu. Och så kom även Sport Sambo där man tagit bort sparkar och slag helt samt dödliga och väldigt farliga tekniker. Sambo påminner idag om MMA, fast med många fler vinklar och aspekter.


Nikolay med Tchadvar Pavlov

SK: Har du kunnat leva på att vara instruktör eller har du ett annat jobb på sidan av?

NM:

Jag har alltid haft ett annat jobb vid sidan om. Sambo är ingenting jag gjort för att tjäna massor av pengar, utan för att det är något jag brinner för. Min utbildning i Sambo har jag fått gratis, men nu har jag insett att smakar det så kostar det och folk tjänar pengar på det de en gång har lärt sig hos mig, gratis. Den idén har gått upp även för mig.

SK: Vad händer i ditt liv just nu och vad är dina planer för framtiden när det kommer till kampsport?

NM:

Jag försöker hålla mig frisk och ser fram emot att få fler duktiga, motiverade elever. För mig är det inte viktigaste att man vinner alla tävlingar, utan att man lyssnar på mina råd och alltid är beredd att satsa 100 % när man väl är på träningen.

Av familjeskäl var jag inte aktiv på fem år, men nu vill jag satsa igen.

SK: Om du vill tillägga något, tacka någon eller så får du jättegärna göra det.

NM:

Jag vill tacka alla mina elever som har förverkligat mina drömmar och jag önskar dom en lång framtid i strålkastarljuset. Jag vill tacka personer som August Wallén och Babak Aghavali för deras stora arbete och satsningar på att starta tävlingar och få MMA accepterat och mindre polariserat i Sverige.

Tack Nikolay för att du tog dig tid! Någonting säger mig att detta inte är sista gången vi hör något om Nikolay Malmqvist! Jag ämnar följa upp intervjun senare med ett längre reportage om Nikolays historia och Sambo.

Tack också till Per Sefastsson på Olympia Kampsport.

Registrera dig via Kimura.se hos Unibet här och få 120% bonus nu

Föregående artikel

UFC 144: Dana Whites vlogg del 2

Nästa artikel

Nico Musoke- Inte mycket kvar!

Skriven av

kimura

Relaterade Artiklar

Din önskelista

My wishlist

    Din önskelista är för närvarande tom. Lägg till något och kom tillbaka igen.

Sök