UFC on FOX 28: Breakdown – Ilir Latifi vs. Ovince St Preux

Nedan djupdyker vi i matchen mellan Ilir Latifi och Ovince St. Preux som avgörs på lördag. Det är en intressant matchning, i synnerhet för oss svenskar – för alla som vill se Ilir Latifi fortsätta sin resa mot toppen av divisionen. Men det är samtidigt en mycket tuff matchning. Nedan tittar vi närmare på de två kämparna och vad de har att erbjuda. Håll till godo!

205 lbs.: Ilir Latifi vs. Ovince St. Preux

Ilir Latifi (14-5)
Ålder: 34 år
Längd: 178 cm
Räckvidd: 185 cm
Stance: ortodox

Latifi är i grunden en mycket kompetent och fysiskt stark brottare (grekisk-romersk stil). Han är relativt kortvuxen för viktklassen men är kompakt byggd och mycket stark. Han är explosiv och otroligt kraftfull. Den typ av explosiv styrka han har innebär viss begränsning av uthålligheten, men han har ändå skapligt bra cardio. Han har ett record på 6-3 i UFC och besegrade i sin senaste match den lovande australiensaren Tyson Pedro.

Styrkor:
+ brottning
+ fysisk styrka
+ KO-kraft
+ Tålamod
+ stark i clinch

Svagheter:
– ’undersized’
– statisk när han pressas

Ovince Saint Preux (22-10)
Ålder: 34 år
Längd: 190,5 cm
Räckvidd: 203 cm
Stance: southpaw

OSP har länge setts som en stor talang men han har inte lyckats ta sig till den yttersta toppen. Det har alltid saknats något men sedan en tid har han visat prov på utveckling av sitt game. Han är idag en erfaren fighter och har samlat ihop ett record på 10-5 i UFC. Han har tre raka vinster via avslut och i sin senaste match avslutade han Corey Anderson via brutal KO. OSP är tveklöst en talangfull fighter men han har periodvis varit ojämn i sina prestationer. På senare tid har han radat upp vinster (avslut). Av hans 22 vinster har 17 kommit via avslut – 10 T/KO och 7 submissions.

Styrkor:
+ KO-kraft
+ stenhårda sparkar
+ frame / fysik
+ erfarenhet
+ rörlig och bra fotarbete

Svagheter:
– inaktivitet / avvaktar
– fight-IQ (ojämn)

Match up:

På lördag natt kliver vår svenske favorit upp i oktagonen för att ta sig an vad som sannolikt kommer bli hans tuffaste utmaning hittills. Ovince St. Preux är en väldigt duktig fighter och har dessutom visat ruggig form på sistone. Även i övrigt är förutsättningarna sådana att jag är en smula tveksam inför matchningen. All respekt till Ilir som tar sig an en tuff utmaning och som visar att han inte räds någon. Det hade sannerligen funnits enklare motståndare – inte minst stilmässigt – för Ilir på topp 15.

OSP är en lurig fighter. Hans otroliga räckvidd och oortodoxa striking gör honom svår att handskas med. Därtill kommer att han är southpaw, har KO-kraft och är otroligt atletisk. Han jobbar ofta med sin ‘check hook’ och sin raka vänster. Då och då använder han sin jabb. Tidigare hade han ganska dålig balans och teknik i det stående men det har han förbättrat avsevärt. Han är förvånansvärt snabb för sin storlek. När det kommer till sparkar har OSP ett riktigt farligt vapen. Hans vänstersparkar är brutala. Han sätter sällan upp dem med slag utan förlitar sig på snabbhet och kraft vilket brukar räcka. Vi minns hur Jan Blachowicz lyckades avsluta Latifi med en leverspark. Med tanke på OSPs vänsterspark gäller det att vara mycket tät i defensiven annars kan det sluta illa. OSP måste dock vara lite försiktig när han sparkar. Om han inte är det kan det ge Latifi chans till nedtagning och det vill han undvika. Hans atletiska förmåga och hans starka defensiva brottning blir nycklar för att hålla fighten stående, eller för att snabbt ta sig upp om han skulle hamna på rygg.

OSP kommer försöka hålla distans och vara rörlig på fötterna – inte bli ett stillastående mål för Latifis dyk eller överhandshöger. Han kommer använda sin fina distansstriking för att straffa Latifi och för att plocka poäng. Han har giftig ‘counter striking’ som han kommer förlita sig på när Latifi försöker stänga avståndet. Om matchen utspelas stående har OSP tyvärr ett klart övertag.

Latifi kommer troligen försöka sätta press på OSP, gärna tvinga honom att röra sig bakåt, men vara försiktig med amerikanens fina kontringar. Det gäller särskilt när Latifi försöker stänga avståndet. OSPs headkick KO mot Corey Anderson i sin senaste fight visar varför man måste respektera hans striking. Han är livsfarlig helt enkelt. Latifi har på senare tid utvecklat sin boxning och huvudrörelse. Det kan komma att bli ett viktigt inslag mot OSPs enorma räckvidd. Svensken har tunga högersparkar och att använda bensparkar kan vara effektivt för att minska OSPs rörlighet och explosivitet. Detta utan att ta alltför stora risker. En nyckel blir att ta sig förbi OSPs sparkdistans och in i pocket. Där är han inte särskilt bekväm och backar gärna rakt bakåt. Det öppnar för den kortare fighterns överhandshöger och nedtagningar.

Om man ser till Latifis luckor så har han stundtals blivit statisk och stillastående när han pressas bakåt eller när han har blivit träffad. Istället för att använda sitt fotarbete och röra sig undan har han ibland fastnat stillastående med händerna som skydd. Han har även en tendens att i dessa situationer sträcka sig framåt åt vänster för att söka nedtagning / grapplingen. Det var när han gjorde detta som han träffades av Ryan Baders knä.

Latifi som brottare har stark clinch och har dessutom fina nedtagningar därifrån. Får han ‘underhooks’ är det stor chans att fighten hamnar på mattan med Latifi i topposition. Latifi byter då och då ”stance” från orthodox till southpaw, detta i syfte att förvirra motståndaren och för att han gärna sätter upp sin brottning från southpaw. Det blir avgörande för Latifi att välja rätt tillfälle när han stänger avståndet. Det blir viktigt att ta till vara de nedtagningsmöjligheter som uppstår. OSPs fina counter wrestling gör honom svår att ta ned, och om han hamnar på mattan är han, pga styrka och explosivitet, mycket svår att hålla kvar där. Om Latifi får topposition måste han alltså vara tight och försöka behålla toppkontroll så länge som möjligt. Dels för att det ger poäng hos domarna, dels för att det tröttar ut den explosive KO-strikern OSP. Han har tidigare haft svårigheter mot starka brottare och det bör Latifi utnyttja.

“The Sledgehammer” står som sagt inför en mycket tuff utmaning i Ovince St. Preux. Det är en viktig match för båda fighters. OSP har en fin vinstrad på 3 matcher. Han har länge setts som en stor talang men inte förmått ta det sista steget för att nå den yttersta toppen. Nu har han återigen positionerat sig för en snar titelfight – eller åtminstone en contender fight – om han lyckas ta sig förbi Latifi. Det sätter troligen lite extra press på OSP som tidigare snubblat på målsnöret. Låt oss hoppas att hans ankomst till toppen dröjer ytterligare – att den inte behöver komma på bekostnad av vår favorit.

För Ilir är det lite mer oklart var en seger placerar honom, men inte desto mindre viktigt. Han skulle onekligen stärka sitt varumärke genom att besegra en känd amerikansk fighter (med haitiskt ursprung) på huvudkortet på Fox Sports. Han skulle även etablera sig på topp 5 i divisionen. Vi håller därför tummarna för att det går vägen för Rosengårds, Malmös och hela Sveriges stolthet på lördag.

_________________

Fransisco

0
Dana Sad
Dana Happy

Video
Jack Hermansson avslutar Gerald Meerschaert i rond 1 – inkasserar sin 5:e seger i UFC

Den svenske mellanviktaren Jack Hermansson (17-4 MMA, 4-2 UFC) fortsätter att imponera i UFC. Under nattens gala i Milwaukee, Wisconsin, tog Hermansson sin femte seger när han besegrade hemmafightern Gerald Meerschaert (28-9 MMA, 4-1 UFC). Svensken dominerade helt matchen och lyckades avsluta amerikanen i rond 1 via submission.

Efter vinsten bad Hermansson om ursäkt till fansen samt berättade att han skulle vilja möta Brad Tavares eller Elias Theodorou härnäst.

Den 30-årige svensken har nu 5-2 i UFC sedan debuten i september 2016, där han vunnit fyra av sina vinster via avslut. Innan vinsten mot Gerald besegrade Hermansson den forne titelutmanaren Thales Leites via TKO i maj i år.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy
ufc 233

Paul Felder vs. James Vick flyttad till Fight Night Phoenix

Ett möte mellan lättviktarna Paul Felder och James Vick var tidigare bokat för UFC 233 i januari, men de kommer nu istället att mötas under Fight Night i Phoenix i februari.

Det här kunde man läsa via Twitter:

Den irländske fightern Felder hade tidigare 3 raka vinster innan han mötte Mike Perry under UFC 226, där han förlorade via ett delat domslut. Hans tidigare 3 segrar var via KO/TKO mot Alessandro Ricci, Steven Ray och Charles Oliveira. Han har nu ett record på 15 vinster och 4 förluster.

Vick hade tidigare 4 raka vinster, men förlorade sedan mot Justin Gaethje via knockout i första ronden under Fight Night 135. Han har nu ett record på 13 vinster och 2 förluster.

Fight Night Phoenix äger rum i Arizona den 17  februari.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy
Ben Askren vs Robbie Lawler

Matchen mellan Ben Askren och Robbie Lawler flyttas fram till UFC 235

I slutet av förra månaden meddelades att ONE Championship och före detta Bellator-mästaren Ben Askren kommer att möta den forne welterviktsmästaren Robbie Lawler under UFC 233 i januari. Nu har man valt att flytta fram mötet mellan de två till UFC 235 som äger rum i Las Vegas i mars.

Via Twitter:

Den obesegrade Askren (18-0-) gjorde en överraskande övergång till UFC när det stod klart at dern före detta flugviktsmästaren Demetrious Johnson kommer att gå över till ONE Championship. Askren utmanade då snabbt Kamaru Usman och Colby Covington, men kommer nu att möta den före detta welterviktsmästaren Lawler.

Lawler (28-12) gick senast match under UFC on FOX 26 förra året, där han förlorade mot forne lättviktsmästaren Rafael dos Anjos via ett enhälligt domslut. Han har sedan dess varit borta på grund av en knäskada.

UF 235 äger rum i Las Vegas den 2 mars.

 

 

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Brave FC 20: Khamzat Chimaev möter Sidney Wheeler i huvudmatchen

En mellanviktsmatch har blivit klar mellan AllStars-fightern Khamzat Chimaev och veteranen Sydmey Wheeler under Brave FC 20. Wheeler var tidigare bokad mot Leon Aliu och Chimaev ersätter nu med en veckas varsel.

Via Instagram?

I november mötte Chimaev den österrikiske fightern Marco Kisic under Brave FC 18, där han segrade via submission i första ronden.

Wheeler hade tidigare 3 raka vinster innan han förlorade mot Abdoul Abdouraguimov via TKO i första ronden under Brave FC 14. Han har nu ett record på 6 vinster och 3 förluster.

Här kan vi se kortet för Brave FC 20 som äger rum i Hyderabad i Indien den 22 december:

Mellanvikt: Sidney Wheeler vs. Khamzat Chimaev
Lättvikt: Anas Siraj Mounir vs. John Brewin
Bantamvikt: K. Agasa vs. Jalal Al Daaja
Tungvikt: Mindaugas Gerve vs. Rob Beech
Fjädervikt: Abdul Muneer vs. Ali Al Qaisi
Mellanvikt: Oloan Silalahi vs. Satinder Bankura
Flugvikt: S. Behuria vs. Sarabjit Singh
Stråvikt: Micol di Segni vs. Maria Ribeiro
Bantamvikt: Keith Lee vs. Angad Bisht

Läs mer
-4
Dana Sad
Dana Happy

Video
MMA-Panelen: Jack Hermansson borde gå på avslut tidigt mot Gerald Meerschaert

I måndagens avsnitt av MMA-panelen diskuterades det såklart om Jack Hermanssons  kommande match, denna helg, mot amerikanen Gerald Meerschaert. Panelen tyckte det var synd att Hermansson, som är vår mest aktive UFC-fighter, inte blivit belönad med en match mot rankat motstånd efter sin otroliga prestation mot Thales Leites. Meerschaert är dock en meriterad och farlig fighter med bra submission game.

Panelen hoppades att Hermansson försöker gå på avslut och visa upp ett bra fotarbete och bjuder på högklassig ground-and-pound.  Alla var eniga med oddsmakarna om att Hermansson är favorit att ta hem matchen.

Ni kan se hela diskussionen i videon ovan.

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy
Jack Hermnasson

UFC Milwaukee: Speltips – Jack Hermansson kommer avsluta Meerschaert

Inatt äger den sista FOX-sända UFC-galan rum i Milwaukee, Wisconsin, där vi har ett lättviktsmöte mellan Kevin Lee och Al Iaquinta. För oss svenskar är dock en match på underkortet mest intressant, där Jack Hermansson går sin sjunde match i UFC mot hemmafightern Gerald Meerschaert. Just den i matchen har jag hittat mitt bästa speltips.

Jag har tagit en närmare titt på oddsen på galans matchkort och tagit fram mina tre bästa spel. Oddsen för från Unibet på alla matcher kan ni ta del av här nedan.

Lättvikt: Kevin Lee(1.33) vs. Al Iaquinta(3.15)
Lättvikt: Edson Barboza(1.87) vs. Dan Hooker(1.87)
Bantamvikt: Rob Font(1.55) vs. Sergio Pettis(2.35)
Lättvikt: Jim Miller(3.15) vs. Charles Oliveira(1.33)

Weltervikt: Zak Ottow(3.50) vs. Dwight Grant(1.28)
Lättvikt: Bobby Green(2.90) vs. Drakkar Klose(1.38)
Lättvikt: Jared Gordon(1.63) vs. Joaquim Silva(2.20)
Mellanvikt: Gerald Meerschaert(2.38) vs. Jack Hermansson(1.57)
Fjädervikt: Dan Ige(1.55) vs. Jordan Griffin(1.63)
Lätt-tungvikt: Adam Milstead(1.60) vs. Mike Rodriguez(2.25)
Mellanvikt: Trevor Smith(3.15) vs. Zak Cummings(1.33)
Tungvikt: Chris de la Rocha(3.75) vs. Juan Adams(1.25)

 

Jack Hermansson ger guldodds

Mitt första spel är Jack Hermansson som rak vinnare på 1.57. Oddset för Jack har under den senaste veckan gått från 1.40 till 1.57, och det tackar man för. Jack såg riktigt fokuserad ut på invägningarna. Jack är bättre än Gerald på alla distanser och borde egentligen ha mött en högre rankad fighter efter sin senaste vinst mot Thales Leites. Geralds främsta styrka är hans brottning/grappling och ständiga press. Som southpaw har han haft fina framgångar i sitt stående game mycket tack vare det och sitt press, dock har han en tendens att exponera sin haka rejält när han pressar framåt, eller blir pressad. Gerald har även en tendens att röra sig rakt bak när han blir pressad. Dock så har han fina nedtagningar och tajmar dem väldigt väl när han blir pressad.

Jack switchar stands hela tiden och rör sig otroligt bra. Han rör sig hela tiden runt sin motståndare och sätter en helt annan typ av press som jag tror kommer bryta ned Gerald med sin striking, för att sedan hitta en fin ingång till en nedtagning. Väl nere på marken kommer Gerald inte kunna stå emot Jacks fina ground ´n pound. Förr eller senare kommer Jack att avsluta amerikanen. Hermansson har hela 14 avslut på sina 17 vinster, där 11 har varit via TKO och tre via submission. Jag spelar på just avslut i denna match med, som ger hela 2.75 på Unibet.

Vill man vara lite mer försiktig tycker jag att spel på Jack som vinnare på 1.57, och vill man chansa lite så tycker jag att Jack via submission på 8.5 är spelvärd då Gerald förlorat hela 7 av sina matcher på submission.

 

Läs mer
-3
Dana Sad
Dana Happy

Video
UFC Milwaukee: Matchkort, Sändningstider, Odds, Statistik, Diskussion

Natten till söndagen denna helg går UFC on Fox 31 av stapeln i Milwaukee, Wisconsin. Huvudmatchen för galan kommer att vara matchen mellan de tidigare titelutmanarna i lättvikt Kevin Lee (Interim-titeln) och Al Iaquinta som gick sin senaste match om titeln mot Khabib Nurmagomedov i april. Kevin Lee besegrade i sin senaste match Edson Barboza genom teknisk knockout och hoppas nu återvända mot topprankingen för den späckade lättviktsdivisionen.

Galans co-main event kommer att vara matchen mellan brasilianaren Edson Barboza och nya zeeländaren Dan Hooker. Barboza har nu 2 raka förluster och hoppas vända trenden genom en serger mot den lovande Hooker.

Dessutom kommer vi få se vår egne Jack Hermansson möta Gerald Meerschaert inom mellanvikt. Hermansson hoppas kunna dryga ut sin vinstsvit till 2 raka och stiga i rankingen efter att han i förra matchen besegrade Thales Leites genom teknisk knockout.

Nedan kan ni se det rådande matchkortet för galan med sändningstider odds från Unibet. Under det finner ni Bettinghörnan och det senaste avsnittet av MMA-panelen och under detta ser ni utförlig statistik för galans matcher:

HUVUDKORT (Startar kl. 02:00 och sänds på Viaplay Fighting)
Lättvikt: Kevin Lee(1.33) vs. Al Iaquinta(3.15)
Lättvikt: Edson Barboza(1.87) vs. Dan Hooker(1.87)
Bantamvikt: Rob Font(1.55) vs. Sergio Pettis(2.35)
Lättvikt: Jim Miller(3.15) vs. Charles Oliveira(1.33)

UNDERKORT (Startar kl. 23:00 och sänds på Viaplay Fighting)
Weltervikt: Zak Ottow(3.50) vs. Dwight Grant(1.28)
Lättvikt: Bobby Green(2.90) vs. Drakkar Klose(1.38)
Lättvikt: Jared Gordon(1.63) vs. Joaquim Silva(2.20)
Mellanvikt: Gerald Meerschaert(2.50) vs. Jack Hermansson(1.50)
Fjädervikt: Dan Ige(1.55) vs. Jordan Griffin(1.63)

EARLY PRELIMS (Startar 21.30 och sänds på Fight Pass)
Lätt-tungvikt: Adam Milstead(1.60) vs. Mike Rodriguez(2.25)
Mellanvikt: Trevor Smith(3.15) vs. Zak Cummings(1.33)
Tungvikt: Chris de la Rocha(3.75) vs. Juan Adams(1.25)

Kevin Lee vs Al Iaquinta UFC Milwaukee

Dan Hooker vs. Edson Barboza UFC Milwaukee

Jack Hermansson vs Gerald Meerschaert

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy
Diego Sanchez vs Mickey Gall matchning

UFC 235: Diego Sanchez ryktas möta Mickey Gall

En av de första matcherna ser nu ut att ryktas vara klar för UFC 235. Det är ett möte i weltervikt mellan veteranen Diego Sanchez och Mickey Gall som ryktas vara på gång för galan.

Sanchez gick sin senaste match under UFC 228 då han besegrade Craig White via ett enhälligt domslut och därmed bröt en förlustsvit på 2 raka förluster. I nuläget har Sanchez förlorat 6 av sina 10 senaste matcher. Sammanlagt har han ett matchfacit på 28-11 där 13 av vinsterna skett via domslut, 8 via knockout och 7 via submission.

Gall gick sin senaste match mot George Sullivan, som han besegrade via submission i 1:a ronden under UFC Fight Night 135 tidigare i år. Vinsten innebar att Gall återhämtade sig från karriärens första proffsförlust mot Randy Brown i slutet av förra året, under UFC 217. Sammanlagt har Gall ett matchfacit på 5-1 där samtliga vinster skett via submission och hans enda förlust var ett enhälligt domslut.

UFC 235 kommer att äga rum i Las Vegas, USA den 2:a mars nästa år och nedan kan ni galans nuvarande matchkort.

Weltervikt: Robbie Lawler vs. Ben Askren
Weltervikt: Diego Sanchez vs. Mickey Gall

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy
Bellator 212 Poster

Bellator 212: Resultat

Under natten ägde den första av helgens 2 Bellator galor rum, nämligen Bellator 212. I galans huvudmatch lyckades den forne lättviktsmästaren Michael Chandler återta sin titel mot Brent Primus via ett enhälligt domslut.

Även UFC-veteranen Frank Mir deltog på galan och fick se sig besegrad av Javy Ayala via submission till följd av slag i 2:a ronden. Nedan kan ni se galans fullständiga resultat.

Huvudkort
Michael Chandler besegrar Brent Primus via enhälligt domslut.
Javy Ayala besegrar Frank Mir via submission (slag) – Rond 2, 4:30.
A.J. Mckee besegrar Daniel Crawford via submission (Anaconda Choke) – Rond 1, 3:19.
Juliana Velasquez besegrar Alejandra Lara via delat domslut.
Sam Sicilia besegrar Derek Campos via delat domslut.

Underkort
Toby Misech besegrar Edward Thomas via TKO (Slag) – Rond 3, 2:25.
Tywan Claxton besegrar Kaeo Meyer via TKO (Slag) – Rond 1, 2:56.
Robson Gracie besegrar Brysen Bolohao via Submission (Rear-Naked Choke) – Rond 2, 4:00.
Chris Avila besegrar Brandon Pieper via Submission (Rear-Naked Choke) – Rond 1, 3:46.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

UFC Fortaleza: Jose Aldo möter Renato Moicano

Ett toppmöte i fjädervikt är nu klart för UFCs första gala i Brasilien för nästa år. Det är den forne mästaren Jose Aldo som kommer att ta sig an utmanaren Renato Moicano. Matchen utannonserades officiellt av UFC under natten.

Aldo lyckades i sin senaste match att besegra Jeremy Stephens via tko i 1:a ronden under UFC on FOX 30. Vinsten bröt en förlustsvit på 2 matcher mot den nuvarande mästaren Max Holloway för Aldo. Innan han förlorade mot Conor McGregor via knockout i 1:a ronden under UFC 194 i slutet på 2015 stod Aldo för en av UFCs mest imponerande vinstsviter då han vunnit hela 18 matcher i rad. Sammanlagt har Aldo ett matchfacit på 27-4 där hela 16 av vinsterna skett via knockout, 10 via domslut och 1 via submission.

I sin senaste match lyckades Moicano besegra Cub Swanson via submission redan i 1:a ronden under UFC 227. Förutom en förlust mot Brian Ortega under sommaren 2017 och en oavgjord match mot Felipe Froes under 2012 så har Moicano vunnit samtliga av sina matcher. Sammanlagt har han ett matchfacit på 13-1-1 där 7 av vinsterna skett via domslut och 6 via submission.

UFC Fortaleza kommer att äga rum den 2:a februari nästa år i Fortaleza, Brasilien och nedan kan ni se galans nuvarande matchkort.

Bantamvikt: Raphael assuncao vs. Marlon Moraes
Fjädervikt: Jose Aldo vs. Renato Moicano
Weltervikt: Demian Maia vs. Lyman Good
Stråvikt: Alexa Grasso vs. Marina Rodriguez
Weltervikt: Thiago Alves vs. Max Griffin
Flugvikt: Rogerio Bontorin vs. Magomed Bibulatov
Tungvikt: Junior Albini vs. Dmitry Sosnovskiy
Flugvikt: Taila Santos vs. Mara Romero Borella
Mellanvikt: Markus Perez vs. Anthony Hernandez

Läs mer
+4
Dana Sad
Dana Happy