980x240-ohmbet

UFC on FOX 28: Breakdown – Ilir Latifi vs. Ovince St Preux

ilir-latifi-ovince-saint-preux

Nedan djupdyker vi i matchen mellan Ilir Latifi och Ovince St. Preux som avgörs på lördag. Det är en intressant matchning, i synnerhet för oss svenskar – för alla som vill se Ilir Latifi fortsätta sin resa mot toppen av divisionen. Men det är samtidigt en mycket tuff matchning. Nedan tittar vi närmare på de två kämparna och vad de har att erbjuda. Håll till godo!

205 lbs.: Ilir Latifi vs. Ovince St. Preux

Ilir Latifi (14-5)
Ålder: 34 år
Längd: 178 cm
Räckvidd: 185 cm
Stance: ortodox

Latifi är i grunden en mycket kompetent och fysiskt stark brottare (grekisk-romersk stil). Han är relativt kortvuxen för viktklassen men är kompakt byggd och mycket stark. Han är explosiv och otroligt kraftfull. Den typ av explosiv styrka han har innebär viss begränsning av uthålligheten, men han har ändå skapligt bra cardio. Han har ett record på 6-3 i UFC och besegrade i sin senaste match den lovande australiensaren Tyson Pedro.

Styrkor:
+ brottning
+ fysisk styrka
+ KO-kraft
+ Tålamod
+ stark i clinch

Svagheter:
- ’undersized’
- statisk när han pressas

Ovince Saint Preux (22-10)
Ålder: 34 år
Längd: 190,5 cm
Räckvidd: 203 cm
Stance: southpaw

OSP har länge setts som en stor talang men han har inte lyckats ta sig till den yttersta toppen. Det har alltid saknats något men sedan en tid har han visat prov på utveckling av sitt game. Han är idag en erfaren fighter och har samlat ihop ett record på 10-5 i UFC. Han har tre raka vinster via avslut och i sin senaste match avslutade han Corey Anderson via brutal KO. OSP är tveklöst en talangfull fighter men han har periodvis varit ojämn i sina prestationer. På senare tid har han radat upp vinster (avslut). Av hans 22 vinster har 17 kommit via avslut – 10 T/KO och 7 submissions.

Styrkor:
+ KO-kraft
+ stenhårda sparkar
+ frame / fysik
+ erfarenhet
+ rörlig och bra fotarbete

Svagheter:
- inaktivitet / avvaktar
- fight-IQ (ojämn)

Match up:

På lördag natt kliver vår svenske favorit upp i oktagonen för att ta sig an vad som sannolikt kommer bli hans tuffaste utmaning hittills. Ovince St. Preux är en väldigt duktig fighter och har dessutom visat ruggig form på sistone. Även i övrigt är förutsättningarna sådana att jag är en smula tveksam inför matchningen. All respekt till Ilir som tar sig an en tuff utmaning och som visar att han inte räds någon. Det hade sannerligen funnits enklare motståndare – inte minst stilmässigt – för Ilir på topp 15.

OSP är en lurig fighter. Hans otroliga räckvidd och oortodoxa striking gör honom svår att handskas med. Därtill kommer att han är southpaw, har KO-kraft och är otroligt atletisk. Han jobbar ofta med sin ‘check hook’ och sin raka vänster. Då och då använder han sin jabb. Tidigare hade han ganska dålig balans och teknik i det stående men det har han förbättrat avsevärt. Han är förvånansvärt snabb för sin storlek. När det kommer till sparkar har OSP ett riktigt farligt vapen. Hans vänstersparkar är brutala. Han sätter sällan upp dem med slag utan förlitar sig på snabbhet och kraft vilket brukar räcka. Vi minns hur Jan Blachowicz lyckades avsluta Latifi med en leverspark. Med tanke på OSPs vänsterspark gäller det att vara mycket tät i defensiven annars kan det sluta illa. OSP måste dock vara lite försiktig när han sparkar. Om han inte är det kan det ge Latifi chans till nedtagning och det vill han undvika. Hans atletiska förmåga och hans starka defensiva brottning blir nycklar för att hålla fighten stående, eller för att snabbt ta sig upp om han skulle hamna på rygg.

OSP kommer försöka hålla distans och vara rörlig på fötterna – inte bli ett stillastående mål för Latifis dyk eller överhandshöger. Han kommer använda sin fina distansstriking för att straffa Latifi och för att plocka poäng. Han har giftig ‘counter striking’ som han kommer förlita sig på när Latifi försöker stänga avståndet. Om matchen utspelas stående har OSP tyvärr ett klart övertag.

Latifi kommer troligen försöka sätta press på OSP, gärna tvinga honom att röra sig bakåt, men vara försiktig med amerikanens fina kontringar. Det gäller särskilt när Latifi försöker stänga avståndet. OSPs headkick KO mot Corey Anderson i sin senaste fight visar varför man måste respektera hans striking. Han är livsfarlig helt enkelt. Latifi har på senare tid utvecklat sin boxning och huvudrörelse. Det kan komma att bli ett viktigt inslag mot OSPs enorma räckvidd. Svensken har tunga högersparkar och att använda bensparkar kan vara effektivt för att minska OSPs rörlighet och explosivitet. Detta utan att ta alltför stora risker. En nyckel blir att ta sig förbi OSPs sparkdistans och in i pocket. Där är han inte särskilt bekväm och backar gärna rakt bakåt. Det öppnar för den kortare fighterns överhandshöger och nedtagningar.

Om man ser till Latifis luckor så har han stundtals blivit statisk och stillastående när han pressas bakåt eller när han har blivit träffad. Istället för att använda sitt fotarbete och röra sig undan har han ibland fastnat stillastående med händerna som skydd. Han har även en tendens att i dessa situationer sträcka sig framåt åt vänster för att söka nedtagning / grapplingen. Det var när han gjorde detta som han träffades av Ryan Baders knä.

Latifi som brottare har stark clinch och har dessutom fina nedtagningar därifrån. Får han ‘underhooks’ är det stor chans att fighten hamnar på mattan med Latifi i topposition. Latifi byter då och då ”stance” från orthodox till southpaw, detta i syfte att förvirra motståndaren och för att han gärna sätter upp sin brottning från southpaw. Det blir avgörande för Latifi att välja rätt tillfälle när han stänger avståndet. Det blir viktigt att ta till vara de nedtagningsmöjligheter som uppstår. OSPs fina counter wrestling gör honom svår att ta ned, och om han hamnar på mattan är han, pga styrka och explosivitet, mycket svår att hålla kvar där. Om Latifi får topposition måste han alltså vara tight och försöka behålla toppkontroll så länge som möjligt. Dels för att det ger poäng hos domarna, dels för att det tröttar ut den explosive KO-strikern OSP. Han har tidigare haft svårigheter mot starka brottare och det bör Latifi utnyttja.

“The Sledgehammer” står som sagt inför en mycket tuff utmaning i Ovince St. Preux. Det är en viktig match för båda fighters. OSP har en fin vinstrad på 3 matcher. Han har länge setts som en stor talang men inte förmått ta det sista steget för att nå den yttersta toppen. Nu har han återigen positionerat sig för en snar titelfight – eller åtminstone en contender fight – om han lyckas ta sig förbi Latifi. Det sätter troligen lite extra press på OSP som tidigare snubblat på målsnöret. Låt oss hoppas att hans ankomst till toppen dröjer ytterligare – att den inte behöver komma på bekostnad av vår favorit.

För Ilir är det lite mer oklart var en seger placerar honom, men inte desto mindre viktigt. Han skulle onekligen stärka sitt varumärke genom att besegra en känd amerikansk fighter (med haitiskt ursprung) på huvudkortet på Fox Sports. Han skulle även etablera sig på topp 5 i divisionen. Vi håller därför tummarna för att det går vägen för Rosengårds, Malmös och hela Sveriges stolthet på lördag.

_________________

Fransisco

Det här inlägget postades i Kimura rekommenderar, Nyheter och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.
 • Chingate Wey

  Hoppas självklart på Latifi men jag tror det kan bli svår fight. Osp har sett farlig ut i sista matcherna.

 • BenRangel

  ”statisk när han pressas”
  Det här är Ilirs största svaghet. Han är ofta inte den typen som kan leda en hel fight, utan han blir ofta pressad bakåt mot buren, och där hamnar han i riskzonen när han försöker ducka slag – eller kontra en motståndare med mycket längre räckvidd.

  Samtidigt är jag inte lika övertygad av hans nedtagningsförmåga som många andra.
  Tyckte vi sett flera motståndare fixa nedtagningsförsvaret oroväckande bra.

  • Gunnar Gråskägg

   Håller med att Latifi får svårt med defense när motståndaren pressar eller fintar mycket då blir han stillastående och det är jobbigt att se.

   Han fick nedtagning mot Tyson Pedro men Ovince st Preux har säkert bättre brottning och power.

 • Metallica

  The Thing vinner på en högerslägga innan rond 1 gått till halvtid.

Fler Kimura rekommenderar: