UFC on FOX 28: Breakdown – Ilir Latifi vs. Ovince St Preux

Nedan djupdyker vi i matchen mellan Ilir Latifi och Ovince St. Preux som avgörs på lördag. Det är en intressant matchning, i synnerhet för oss svenskar – för alla som vill se Ilir Latifi fortsätta sin resa mot toppen av divisionen. Men det är samtidigt en mycket tuff matchning. Nedan tittar vi närmare på de två kämparna och vad de har att erbjuda. Håll till godo!

205 lbs.: Ilir Latifi vs. Ovince St. Preux

Ilir Latifi (14-5)
Ålder: 34 år
Längd: 178 cm
Räckvidd: 185 cm
Stance: ortodox

Latifi är i grunden en mycket kompetent och fysiskt stark brottare (grekisk-romersk stil). Han är relativt kortvuxen för viktklassen men är kompakt byggd och mycket stark. Han är explosiv och otroligt kraftfull. Den typ av explosiv styrka han har innebär viss begränsning av uthålligheten, men han har ändå skapligt bra cardio. Han har ett record på 6-3 i UFC och besegrade i sin senaste match den lovande australiensaren Tyson Pedro.

Styrkor:
+ brottning
+ fysisk styrka
+ KO-kraft
+ Tålamod
+ stark i clinch

Svagheter:
– ’undersized’
– statisk när han pressas

Ovince Saint Preux (22-10)
Ålder: 34 år
Längd: 190,5 cm
Räckvidd: 203 cm
Stance: southpaw

OSP har länge setts som en stor talang men han har inte lyckats ta sig till den yttersta toppen. Det har alltid saknats något men sedan en tid har han visat prov på utveckling av sitt game. Han är idag en erfaren fighter och har samlat ihop ett record på 10-5 i UFC. Han har tre raka vinster via avslut och i sin senaste match avslutade han Corey Anderson via brutal KO. OSP är tveklöst en talangfull fighter men han har periodvis varit ojämn i sina prestationer. På senare tid har han radat upp vinster (avslut). Av hans 22 vinster har 17 kommit via avslut – 10 T/KO och 7 submissions.

Styrkor:
+ KO-kraft
+ stenhårda sparkar
+ frame / fysik
+ erfarenhet
+ rörlig och bra fotarbete

Svagheter:
– inaktivitet / avvaktar
– fight-IQ (ojämn)

Match up:

På lördag natt kliver vår svenske favorit upp i oktagonen för att ta sig an vad som sannolikt kommer bli hans tuffaste utmaning hittills. Ovince St. Preux är en väldigt duktig fighter och har dessutom visat ruggig form på sistone. Även i övrigt är förutsättningarna sådana att jag är en smula tveksam inför matchningen. All respekt till Ilir som tar sig an en tuff utmaning och som visar att han inte räds någon. Det hade sannerligen funnits enklare motståndare – inte minst stilmässigt – för Ilir på topp 15.

OSP är en lurig fighter. Hans otroliga räckvidd och oortodoxa striking gör honom svår att handskas med. Därtill kommer att han är southpaw, har KO-kraft och är otroligt atletisk. Han jobbar ofta med sin ‘check hook’ och sin raka vänster. Då och då använder han sin jabb. Tidigare hade han ganska dålig balans och teknik i det stående men det har han förbättrat avsevärt. Han är förvånansvärt snabb för sin storlek. När det kommer till sparkar har OSP ett riktigt farligt vapen. Hans vänstersparkar är brutala. Han sätter sällan upp dem med slag utan förlitar sig på snabbhet och kraft vilket brukar räcka. Vi minns hur Jan Blachowicz lyckades avsluta Latifi med en leverspark. Med tanke på OSPs vänsterspark gäller det att vara mycket tät i defensiven annars kan det sluta illa. OSP måste dock vara lite försiktig när han sparkar. Om han inte är det kan det ge Latifi chans till nedtagning och det vill han undvika. Hans atletiska förmåga och hans starka defensiva brottning blir nycklar för att hålla fighten stående, eller för att snabbt ta sig upp om han skulle hamna på rygg.

OSP kommer försöka hålla distans och vara rörlig på fötterna – inte bli ett stillastående mål för Latifis dyk eller överhandshöger. Han kommer använda sin fina distansstriking för att straffa Latifi och för att plocka poäng. Han har giftig ‘counter striking’ som han kommer förlita sig på när Latifi försöker stänga avståndet. Om matchen utspelas stående har OSP tyvärr ett klart övertag.

Latifi kommer troligen försöka sätta press på OSP, gärna tvinga honom att röra sig bakåt, men vara försiktig med amerikanens fina kontringar. Det gäller särskilt när Latifi försöker stänga avståndet. OSPs headkick KO mot Corey Anderson i sin senaste fight visar varför man måste respektera hans striking. Han är livsfarlig helt enkelt. Latifi har på senare tid utvecklat sin boxning och huvudrörelse. Det kan komma att bli ett viktigt inslag mot OSPs enorma räckvidd. Svensken har tunga högersparkar och att använda bensparkar kan vara effektivt för att minska OSPs rörlighet och explosivitet. Detta utan att ta alltför stora risker. En nyckel blir att ta sig förbi OSPs sparkdistans och in i pocket. Där är han inte särskilt bekväm och backar gärna rakt bakåt. Det öppnar för den kortare fighterns överhandshöger och nedtagningar.

Om man ser till Latifis luckor så har han stundtals blivit statisk och stillastående när han pressas bakåt eller när han har blivit träffad. Istället för att använda sitt fotarbete och röra sig undan har han ibland fastnat stillastående med händerna som skydd. Han har även en tendens att i dessa situationer sträcka sig framåt åt vänster för att söka nedtagning / grapplingen. Det var när han gjorde detta som han träffades av Ryan Baders knä.

Latifi som brottare har stark clinch och har dessutom fina nedtagningar därifrån. Får han ‘underhooks’ är det stor chans att fighten hamnar på mattan med Latifi i topposition. Latifi byter då och då ”stance” från orthodox till southpaw, detta i syfte att förvirra motståndaren och för att han gärna sätter upp sin brottning från southpaw. Det blir avgörande för Latifi att välja rätt tillfälle när han stänger avståndet. Det blir viktigt att ta till vara de nedtagningsmöjligheter som uppstår. OSPs fina counter wrestling gör honom svår att ta ned, och om han hamnar på mattan är han, pga styrka och explosivitet, mycket svår att hålla kvar där. Om Latifi får topposition måste han alltså vara tight och försöka behålla toppkontroll så länge som möjligt. Dels för att det ger poäng hos domarna, dels för att det tröttar ut den explosive KO-strikern OSP. Han har tidigare haft svårigheter mot starka brottare och det bör Latifi utnyttja.

“The Sledgehammer” står som sagt inför en mycket tuff utmaning i Ovince St. Preux. Det är en viktig match för båda fighters. OSP har en fin vinstrad på 3 matcher. Han har länge setts som en stor talang men inte förmått ta det sista steget för att nå den yttersta toppen. Nu har han återigen positionerat sig för en snar titelfight – eller åtminstone en contender fight – om han lyckas ta sig förbi Latifi. Det sätter troligen lite extra press på OSP som tidigare snubblat på målsnöret. Låt oss hoppas att hans ankomst till toppen dröjer ytterligare – att den inte behöver komma på bekostnad av vår favorit.

För Ilir är det lite mer oklart var en seger placerar honom, men inte desto mindre viktigt. Han skulle onekligen stärka sitt varumärke genom att besegra en känd amerikansk fighter (med haitiskt ursprung) på huvudkortet på Fox Sports. Han skulle även etablera sig på topp 5 i divisionen. Vi håller därför tummarna för att det går vägen för Rosengårds, Malmös och hela Sveriges stolthet på lördag.

_________________

Fransisco

0
Dana Sad
Dana Happy

PFL 2: Resultaten

Professional Fight League har gjort sig ett litet namn som den tredje aktören på MMA-marknaden bakom UFC och Bellator. Vi ska inte heller förringa att vi har två svenskar i organisationen, Sadibou Sy och Jonathan Westin. I huvudmatchen på PFL 2 möttes Luiz Firmino Will Brooks och Kayla Harrison med sina två OS-guld i Judo gjorde sin MMA-debut mot Brittney Elkin. Will Brooks vann sin match på domslut och Harrison vann lämpligt nog på armbar. Resterande av resultaten från galan finns här nedan.

Will Brooks besegrar Luiz Firmino via unanimous decision (30-27 x3)
Brian Foster besegrar Ramsey Nijem via KO (R3, 0:23)
Kayla Harrison besegrar Brittney Elkin via submission (armbar) (R1, 3:18)
Efrain Escudero besegrar Jason High via submission (guillotine) (R3, 0:35)
Sean O’Connell besegrar Ronny Markes via TKO (R2, 0:41)

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

UFC 227, se den officiella affischen

UFC har just släppt affischen för UFC 227 som kommer gå den 4:e augusti på Stable Center i Los Angeles.

UFC 227 fokuserar på de små herrarna då mästaren T.J. Dillashaw möter sin rival Cody Garbrandt som huvudmatch och Demetrious Johnson möter den olympiske guldmedaljören Henry Cejudo som co-main.

Båda matcherna är re-matches då dessa herrar redan har mött varandra en gång förut. Dillashaw knockade Garbrandt i andra ronden på UFC 217 för bantamviktbältet och Cejudo blev besegrad av ”Mighty Mouse” i april 2016 på UFC 197.

Det rådande matchkortet för UFC 227 är följande.

T.J. Dillashaw (C) vs. Cody Garbrandt
Demetrious Johnson (C) vs. Henry Cejudo (Inte bekräftad)
Polyana Viana vs. JJ Aldrich
Ricardo Ramos vs. Kyung Ho Kang
Wuliji Buren vs. Bharat Kandare
Bethe Correia vs. Irene Aldana
Cub Swanson vs. Renato Carneiro

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

UFCs nytillskott Greg Hardy skadad

Den före detta NFL-spelaren Greg Hardy knockade sin motståndare på ynka 57 sekunder under förra veckans Dana White’s Tuesday Night Contenders, vilket också gav honom ett kontrakt i UFC. Dana White har inte varit blyg med att han vill se den Hardy tillbaka i oktagonen så snart som möjligt, men nu verkar detta få dröja ett tag då ESPN rapporterar att Hardy skadat knät under en fotbollsmatch i helgen. Skadan ska undersökas i veckan och först då kan vi få veta hur allvarlig skadan är.

Att signa Hardy är lite av en kontrovers för UFC. Dana White ser honom som en potential stjärna i UFC vilket kan behövas för organisationen, men UFC har också fått ta en hel del kritik för Greg Hardys kriminella bakgrund som infattar våld i hemmet då Hardy 2014 blev fälld för att ha misshandlat sin ex-flickvän. Fallet lades dock ned då offret vägrade vittna i rätten när Hardy överklagade domen. I bakvattnet av en avstängningen från sitt dåvarande NFL-lag Carolina Panthers blev Hardy signad av Dallas Cowboys, men bröt där NFL:s uppförande kod och stängdes av i fyra matchen och Dallas valde sen att inte skriva något nytt kontrakt när säsongen var över. 2016 (under tiden han var kontrakterad under Dallas) blev Hardy dessutom arresterad för ringa narkotikabrott.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Video
UFC Singapore: Matchkort, TV-tider, Odds, Statistik, Diskussion

Idag kommer UFC att bjuda oss på ännu en späckad gala då tävlingen anländer till Kallang, Singapore.  Där får vi bl.a. se Donald ‘Cowboy’ Cerrone möta Leon Edwards i huvudmatchen. Den brittiske fightern Edwards befinner sig just nu i en 5-matchers lång vinstsvit och hoppas avancera ytterligare bland welterviktarna genom att besegra veteranen ‘Cowboy’ Cerrone.

I galans co-main event får vi se vår egne Ilir Latifis senaste besegrade motståndare Ovince Saint Preux och Tyson Pedro gå en match som blir väldigt viktig för deras framtid. Dessutom får vi se flugviktarna Jessica-Rose Clark och Jessica Eye slå sig fram till topprankingen.

Nedan kan ni ta del av det rådande matchkortet för galan tillsammans TV-tider och odds från Unibet. Under det finner ni utförlig statistik över matchkortet.

HUVUDKORT (Startar kl. 14:00 och sänds på Viaplay Fighting)
Weltervikt: Donald Cerrone(2.60) vs. Leon Edwards(1.46)
Lätt-Tungvikt: Ovince Saint Preux(2.18) vs. Tyson Pedro(1.70)
Flugvikt: Jessica-Rose Clark(1.70) vs. Jessica Eye(2.10)
Weltervikt: Li Jingliang(1.30) vs. Daichi Abe(3.40)

UNDERKORT (Startar kl. 10:30 och sänds på Fight Pass)
Bantamvikt: Teruto Ishihara(4.25) vs. Petr Yan(1.20)
Bantamvikt: Felipe Arantes(1.87) vs. Song Yadong(1.87)
Fjädervikt: Rolando Dy(2.20) vs. Shane Young(1.63)
Weltervikt: Song Kenan(1.33) vs. Hector Aldana(3.15)
Weltervikt: Shinsho Anzai(4.15) vs. Jake Matthews(1.20)
Stråvikt: Yan Xiaonan(2.35) vs. Viviane Pereira(1.55)
Flugvikt:Matt Schnell(2.60) vs. Naoki Inoue(1.46)
Flugvikt: Jenel Lausa(3.20) vs. Ulka Sasaki(1.32)

Nedan kan ni se intressant statistik om galans matcher:

Läs mer
-2
Dana Sad
Dana Happy

Lyoto Machida ryktas vara klar för Bellator

Ännu en känd UFC-fighter har skrivit på för konkurrenterna Bellator. Det är den forne mästaren i lätt tungvikt, Lyoto Machida, som enligt källor till ESPN ska ha skrivit på ett lukrativt kontrakt för Bellator.

Machida (24-8) har tävlat de senaste 11 åren i UFC och gått 24 matcher i organisationen, främst i lätt-tungviktsklassen. Den nu 40-årige brassen vann UFC:s lätt-tungviktsbälte i maj 2009 när han besegrade Rashad Evans via knockout i andra ronden på UFC 98. Machida förlorade bältet i sitt andra titelsförsvar när landsmannen Mauricio ”Shogun” Rua besegrade honom via knockout.

I de åtta senaste matcherna har Machida tävlat i mellanviktsklassen där han fick vunnit fem av dem och förlorat tre. I sin senaste match besegrade Machida den forne mästaren Vitor Belfort via knockout på UFC 224.

De senaste åren har Bellator fått över flera stora namn från UFC bland annat Rory MacDonald, Benson Henderson, Gegard Mousasi, Frank Mir och Matt Mitrione.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Video
UFC Singapore: Alla fighters klarar vikten!

I morse ägde de tidiga invägningarna för UFC Fight Night: Singapore rum där vi bland annat får se Donald ´Cowboy´Cerrone möta Leon Edwards.

Denna gång lyckades alla 26 fighters pricka vikten utan problem. Detta betyder att vi får se följande matchkort som ni ser nedan där ni även ser resultaten:

HUVUDKORT

Donald Cerrone (171) vs. Leon Edwards (170)

Ovince Saint Preux (206) vs. Tyson Pedro (205)

Jessica-Rose Clark (126) vs. Jessica Eye (126)

Daichi Abe (170.5) vs. Li Jingliang (170)

UNDERKORT

Teruto Ishihara (136) vs. Petr Yan (136)

Felipe Arantes (136) vs. Song Yadong (135)

Rolando Dy (146) vs. Shane Young (146)

Hector Aldana (169) vs. Song Kenan (170.5)

Shinsho Anzai (171) vs. Jake Matthews (171)

Viviane Pereira (115.5) vs. Yan Xiaonan (116)

Naoki Inoue (124) vs. Matt Schnell (126)

Jenel Lausa (126) vs. Ulka Sasaki (126)

Melinda Fabian (124) vs. Ji Yeon Kim (125.5)

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

UFC Fight Night 136: Moskva – Andrei Arlovski möter Shamil Abdurakhimov

En tungviktsfight mellan Andrei Arlovski och Shamil Abdurakhimov är den senaste fighten att läggas till UFC Fight Night 136: Moskva.

MMA Junkie har bekräftat med Arlovskis (27-16 MMA, 16-10 UFC) managementet att UFC bokat matchen med Abdurakhimov (18-4 MMA, 3-2 UFC).

Andrei Arlovski kommer att uträtta historia denna gala då han gör sin 27:e medverkan i UFC vilket tangerar Frank Mirs rekord över flest antal UFC-fighter inom tungvikt. Han kommer också få chansen att slå Mirs rekord över flest segrar i divisionen då båda just nu står på 16. Ryssen förlorade sin senaste match, mot Tai Tuivasa, genom domslut men besegrade dessförinnan Stefan Struve och Junior Albini genom domslut.

Mannen som han då måste besegra, Abdurakhimov, 36 år, har vunnit 3 av sina 4 senaste fighter. I sin senaste fight besegrade han Chase Sherman genom knockout. Dessförinnan blev han besegrad av Derrick Lewis genom teknisk knockout.

Galan äger rum den 15:e september i Ryssland.

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

Josh Barnett begärde själv att få lämna UFC – ”litar inte på USADA”

Det var ett tag hävda dopningsavstängning. Nu har tungviktaren själv släppt ett pressmeddelande där det hela förklaras.

Efter det positiva utslaget för ostarin i ett dopningstest och det som följt därpå, känner Barnett att han inte kan fightas mer, underställd USADA:s tester.

Med veteranens egna ord:

It’s true that I have asked for my release, and we are discussing the terms now. Zuffa (parent company of the UFC) has been fantastic and above-board since I re-signed with the company (in 2013). Every promise made has been kept, and I have no disparaging words for them. After everything I went through with USADA, and my vindication in that case, I don’t feel comfortable giving the control necessary to USADA that would continue my career in the UFC.

Bellators VD Scott Coker har till MMA-journalisten Chamatkar Sandhu bekräftat via SMS att han kommer att kontakta Barnett:

Vad Coker vill diskutera med Barnett, känns inte som att man behöver en ingenjörsexamen för att räkna ut.

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

Rykte: Superfight i Bellator – Rory MacDonald mot Gegard Mousasi

Flera av varandra oberoende källor bekräftar för amerikanska ESPN att Bellator har gjort klart med de forna UFC-toppnamnen Rory MacDonald (20-4 MMA) och Gegard Mousasi (44-6-2 MMA), om att de två möter varandra i en ”superfight” i mellanvikt. Mötet ska äga rum den 29 september i San Jose, Kalifornien, USA. Om organisationens regerande welterviktsmästare MacDonald går segrande ur matchen, blir han den förste i Bellator någonsin att ha två samtidiga bälten.

Mousasi såg vi senast då han vid Bellator 200 erövrade mellanviktsbältet genom att besegra Rafael Carvalho via TKO i första ronden. MacDonald å sin sida vann bältet i weltervikt i januari, i och med segern över Douglas Lima vid Bellator 192.

Bellator har inte offciellt bekräftat matchningen. Om allt, som det ändå pekar på, stämmer torde det vara den tyngsta matchen i Bellators historia.

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

Oscar De La Hoya: ”Jag la in ‘några miljoner dollar’ själv”

Oscar De La Hoya censurerar sällan sig själv när det gäller att promota fighter. Det gäller förvisso de flesta andra arrangörer också, men ”Golden Boy” är av ett synnerligen sällsynt slag. Hans senaste verbala rökare gäller den hajpade returmatchen mellan boxarna Canelo Alvarez och Gennady G. Golovkin. Förhandlingarna kring den matchen strandade på grund av ”Triple G:s” orimliga krav, men matchen kan ha räddats i sista stund tack vare De La Hoyas generositet.

Eller, det är åtminstone vad han vill få oss att tro.

Sammanfattat kan man beskriva hela situationen ungefär såhär: Alvarez och ”GGG” möttes förra året, då med en 70/30-fördelning av arvodena, i Canelo Alvarez favör. Matchen slutade i ett kraftigt ifrågasatt oavgjort resultat. Ett returmöte har hela tiden känts minst sagt oundvikligt. Denna gång accepterade Golovkin en fördelning på 65/35 och returmatchen skulle ske i maj. Men på vägen åkte Alvarez fast i ett dopningstest och stängdes av. Därmed ställdes också majmatchen in.

Därefter har De La Hoya och Golovkins promoter Tom Loeffler försökt komma överens om kontraktsvillkor för ett nybokat returmöte. Med hänvisning till dopningsrisken och att det var Canelo Alvarez fel att matchen ställdes in, krävde GGG en större del av pengarna än de 65-35 som var överenskommet för matchen som aldrig blev av. Diskussionerna gick fram och tillbaka. Till slut ställde De La Hoya ett ultimatum: Golovkin får 42,5% (och Alvarez följaktligen 57,5%) om han tackar ja till det senast kl 12:00 (amerikansk västkusttid) 13 juni. Inget ja från kazaken hördes, och matchen skulle inte bli av.

Bara timmar därefter, bekräftade dock De La Hoya och Loeffler gemenesamt att matchen skulle bli av, och det i september.

Så vad hände?

Det finns två sidor av historien. Oscar De La Hoyas version, och den version media i allmänhet beskriver. Dock råkar dessa två versioner vara tämligen oförenliga.

Dan RafaelESPN rapporterade att Eric Gomez, hög chef vid Golden Boy Promotions, kläckte en ”må det bära eller brista”-idé – faktiskt samtidigt som De La Hoya själv gjorde en telefonintervju med just ESPN – för att få matchen till stånd och att Golovkin godtog förslaget. Ingendera part vill avslöja några detaljer om uppgörelsen men enligt Rafael ska några ”beslutsfattare från MGM Grand, som ägs av samma koncern som T-Mobile Arena där matchen äger rum, varit inblandade och bidragit med något som fick matchen att bli av.

Och nu till De La Hoyas version. Han tolkar det… annorlunda. Annorlunda såtillvida att han själv framstår som räddaren i nöden. Enligt den förre boxningsstjärnan var det De La Hoya själv som petade in en hel del av sina egna pengar för att rädda matchen. Ja, precis så sa han, i en intervju med amerikanska TMZ:

I couldn’t let this fight fall apart. I actually came out with my own money, to bridge the gap and make this fight happen. So hey, I’m down a few dollars, but it’s alright.

Triple G wanted more, a bigger piece of the pie. It was a matter of a few million dollars. I couldn’t get it from Canelo’s side because he was going to stick to his guns about how much he’s making. So I had to come up with the difference. And, for the fans – I did it for the fans. And for myself. I want to see this fight.

Oavsett vad som faktiskt hände, så är returmötet nu inbokat den 15 september på T-Mobile Arena strax utanför Las Vegas. Räkna med fler De La Hoya-citat på vägen dit.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy