Fredagskrönikan: Bellator, en kraft att räkna med

005_scott_coker-0

Bellator är på frammarsch. Ännu en topprankad fighter har valt att lämna UFC för att istället bygga upp varumärket med Scott Coker i ledning. Lorenz Larkin har skrivit på för organisationen och Bellator måste därmed tas på allvar. Det är inte längre enbart de stora namnen som på slutet av sina karriärer marknadsför bolaget, utan allt fler yngre och framgångsrika fighters väljer att ta klivet till denna organisation, istället för att stanna i UFC.

Sedan starten 2008 har Bellator utvecklats snabbt. Bjorn Rebney som var med i uppstarten valde att fokusera mycket på både turneringsformatet men också på att plocka upp stora namn i slutet av sina karriärer för att väcka intresse. En taktik som fungerade sett till tittarsiffor men ändå inte utgjorde något större hot mot UFC. Rebney lämnade bolaget 2014 och ersattes med Scott Coker som visserligen fortfarande använder sig av stora namn i slutet av sina karriärer (något som nästan är ett måste för att få den stora massan att söka sig till galan) som exempelvis Rampage Jackson, Chael Sonnen och Fedor Emelianenko men samtidigt låter nya, unga och talangfulla fighters visa vad de går för. Med Coker har Bellator tagit flera kliv framåt och efter att den tidigare lättviktsmästaren i UFC; Benson Henderson, skrev på 2016 kan man inte längre se företaget som en “sista chans” för det äldre gardet. Fler stora namn har valt att byta organisation; Matt Mitrione, Rory Macdonald och nu även Lorenz Larkin är bara några exempel.

London

Ett exempel på Bellators utveckling är deras kommande Londongala som äger rum i maj. Paul Dayley mot Rory Macdonald är en huvudmatch som i mina ögon är betydligt mer intressant än UFC:s event med Jimi Manuwa mot Corey Anderson. Bellator har även satt Michael Venom Page på Londonkortet för att skapa ett ännu större intresse för galan. Det är dock viktigt att ha i åtanke att UFC i dagsläget har en större europeisk marknad än Bellator och ett exempel på detta var förra årets gala i London som var värd för matchen mellan Michael Bisping och Anderson Silva. Att UFC nyligen kom ut med nyheten om tre nya europeiska galor visar också på att det fortfarande är en viss nivåskillnad. Likafullt är det en jämförelse som har ett visst värde. Båda organisationerna håller varsitt event i London med cirka en månads mellanrum och Bellators är minst lika bra, om inte bättre, i alla fall på pappret.

Fler alternativ är bra alternativ

Personligen tycker jag det är fantastiskt bra att fighters har fler möjligheter och att det monopol som UFC haft inte längre är lika självklart. Sedan UFC gått in i sitt avtal med Reebok, och tagit bort möjligheten för fighters att tjäna pengar på egna sponsorer, behövs alternativet. En öppen marknad ger atleterna möjlighet att förhandla om sina löner mer än vad de kunnat göra tidigare och när allt kommer kring är det de tävlande som bygger och bibehåller organisationens värde. Konkurrens är bra. Jag är säker på att MMA kommer att få en positiv utveckling ju fler alternativ som finns. Även Japans nya MMA satsning, Rizin, har lyckats bygga ett namn och kommer säkerligen vara en kraft att räkna med framöver. Resultatet av att vara världens snabbast växande sport gör att fler vill vara med och dela på framgången. Sätter man fighters och deras välmående i centrum kommer detta att vara positivt.

Svårare med toppmatcher

Nackdelen med fler organisationer i toppen är att det i dagsläget inte är lika enkelt att ställa de bästa mot varandra. När världseliten befinner sig i olika företag börjar det likna proffsboxning där förhandlingar om eventuella möten kan ta lång tid och i många fall inte ens bli av. Jag känner mig fortfarande besviken på att vi fans inte fick se Manny Pacquiao mot Floyd Mayweather i deras bästa dagar, utan när matchen väl tog plats var det i slutet av deras karriärer. Som fans vill vi se de bästa mötas och få en klar och tydlig ledare. Huruvida MMA kommer att ha samma svårigheter återstår att se, men vi får hoppas att det kommer vara enklare med förhandlingar så vi inte går miste om toppmatcher.

Coker vs White

Bellators president Scott Coker har ett gott rykte inom MMA-världen. En person som verkar sätta fighters välmående mer centralt än UFCs president Dana White gör. Coker har inte visat samma avsky mot en eventuell fackförening för professionella fighters även om han inte  gått ut och sagt att han tycker det är en bra ide. Däremot är ansiktet utåt något som kan ge Bellator ännu fler unga och lovande fighters. Dana White har gjort fantastiskt mycket för sporten och förtjänar inget annat än respekt för det men han har också fått kritik för att inte tänka på fighters bästa. Whites kunskap är mycket värd, och hans plats i UFC är självklar, men Scott Coker känns precis som rätt person för att få Bellator till nya höjder.

Trots Bellators utveckling råder det inget tvivel om vilken världens främsta organisation är. UFC har fortfarande ett stort försprång och det är dit alla ungdomar som håller på med MMA vill nå en dag; bältet i UFC, men med fler alternativ kommer utveckling att gå snabbare. En öppen marknad ger fighters fler möjligheter till bättre förmåner och tryggare kontrakt, och oss fans mer att njuta av.

Det här inlägget postades i Kimura rekommenderar, Krönika, Nyheter. Bokmärk permalänken.
 • Klami

  Hur stor är Bellaror egentligen? Hur många PPV säljer deras stora galor? Och vad snittar en PPV gala hos dem? Kommer de ens upp i 100 000 köp?

  Har faktiskt aldrig sett en Bellator gala.

  • Ric _Ohet

   Bellator bygger sin verksamhet på kabelTV, typ som VIASAT som man betalar och prenumerera för. Bellator brukar ha mellan 400 tusen och 1.2 miljoner kabel TV tittare. Ungefär som UFCs prelims eller Fox minsta TV kanal. UFC On Big FOX genererar väl minst 3 miljoner tittare och upp till deras rekordnotering som var deras första event som genererade 10 miljoner tittare.

   Bellator 120 var iofs en PPV men det är inte deras starka kort. Den hade dryga 100.000 ppv.

   Bellator spenderade ca 20 miljoner dollar för hela verksamhetsåret 2015. De genererade ingen vinst. UFC spenderade 400 miljoner dollar och genererade en vinst någonstans 160 till 200 miljoner dollar.

   Även om Bellator är heta och på tapeten just nu så är deras kort ungefär som UFCs prelims eller som en FightNight at its best. Men trenden går uppåt. Som sagts, de köper inte bara upp föredettingar från UFC längre, utan kan få fighters på egna meriter. Go Bellator……..

   • Utlandet

    Visst, UFC var ju även de små en gång i tiden.

   • Metallica

    Ännu en gång fullspäckat med intressant fakta, tack :)

   • Batman

    Tack för bra fakta! Jag lägger till 3 kommentarer från mig.
    1. Jag tycker att toppnamnen i weltevikt divisionen redan nu är relativt jämförbara mellan Bellator och UFC.
    2. När det gäller konkurrent till UFC tror jag att One Championship är en starkare konkurrent än Bellator. One Championship är redan nu större än UFC i Asien. Jag gissar att vi i framtiden kan ha två jämstarka organisationer i UFC och One Championship.
    3. ACB är en annan organisation som tagit flera kliv framåt och kan närma sig Bellator nivå.
    Ännu en gång, bra inlägg och fakta!

    • Ric _Ohet

     En jäkligt rolig men framförallt bra utvecklig för alla fighters som inte behöver gå in med slavkontrakt från UFC utan nu kan välja att avstå och slåss i de mindre promotion under några år, bygga ett namn och sen komma in med bättre förhandlingsläge.

     Låter bra, gillar mer konkurrens så fighters får vad de är värda. Vi ska väl inte sticka under stolen att UFC är nr1 och Bellator är nr2. Det har inte med fighters att göra, det har med företagsklimatet att göra.

     När en toppfighter går match i Brasilien tittar 30++ miljoner människor på detta event, men det genererar mindre pengar, en om UFC håller eventet i Las Vegas med 400.000 PPVs. Ronda hade 56 tusen pers i publiken och över 1 miljon ppvs när hon slogs mot Holms i Australien. Det gav runt 6.5 miljoner i biljettintäkter. När GSP var som hetast och slogs i canada framför 55 tusen i publiken fick de 12 miljoner i intäkter. UFC fyllde MSG med Conor och får 18 miljoner i gate på ca 16500 betalande.

     Det jag försöker säga är att ska man lyckas så är det i USA det kommer ske. De får intäkter på ett helt annat sett mot tja hela övriga världen. Tänk bara på PRIDE med 90.000 i publiken och UFC kan köpa upp detta (och det var när UFC var en liten promotion)

     Men jag gillar verkligen att flera spelare visar framfötterna och faktiskt betalar bra pengar till sina fighters, om en bara deras toppfighters i de mindre promotions

   • Pancho Villa

    Informativt och intressant. Tackar!

  • https://www.youtube.com/watch?v=ScjdwjXzL2w leosutthiprapa

   Du kan se dem via vpn på http://www.spike.com/ och utan vpn på http://www.rojadirecta.me/es

 • Utlandet

  Bellator rules.

 • Spirithealer

  Jag förstår vad du försöker förmedla men vare sig namnen är Sonnen, Henderson, Mcdonald eller Larkin så är det fighters som har gjort ett försök i Ufc redan. Vissa har haft stor lycka men nått en platå de aldrig tar sig över igen. Fedor är inte intressant längre och resten av gardet ala Rampage, Mittrione och ORtiz är om möjligt ännu mer ointressanta. Larkin är väl undantaget som bekräftar regeln även om han knappast har sett ut som top 3 material.

  • Holythe83

   Jo men där finns ju MVP, Phil Davies, Chandler å eventuellt om Bader kommer över, fighters som möjligtvis skulle hålla en topp 5 placering på rankingen hos UFC ( MVP och Chandler vet vi ju inte då han inte vart i UFC). Men skulle säga att att när det kommer till bredd så utmanar snart Bellator men när det gäller riktiga toppar så saknar man en del.

 • Rebin Zakhoi

  Scott Coker är en gentleman av rang.

 • Holythe83

  absolut det ser man ju hur dom gått från freakmatcher till Daley vs Rory. det är på väg åt rätt håll i alla fall.

  • Qrille Qrokodil

   Yes, den matchen blir en höjdare. Fler bra utövare lär nog gå dit pga. möjligheten att tjäna pengar på sponsorer. Och att UFC sviker sporten kommer Scott tjäna på då de riktiga fansen vill se sport.

Fler Kimura rekommenderar:

5

Söndagskrönikan: Slåss som en kvinna

Veckans söndagskrönika handlar dels om svårigheterna att som tjej slå sig fram i fightbusiness, men även om ljuspunkter i form av de möjligheter som kvinnliga fighters ges i mma:n

7

Söndagskrönikan: Aloha to the Max

Veckans söndagskrönika handlar om hur ett gäng fightande hawaiianer, med fjäderviktsmästaren Max Holloway i fronten, ivrigt försöker att locka UFC ända ut till ögruppen i Stilla Havet