Jose Aldo träffar med ett knä

José Aldo besegrar Rob Font – Aldos striking i världsklass gjorde skillnaden

Daniel Schälander

José Aldo besegrar Rob Font genom en mycket stabil prestation på UFC Vegas 44. Aldo har nu tre raka vinster.

José Aldo krigar hem domslutsvinst mot Rob Font

Rob Font (19-5) hade kommit för att slåss. Gameplanen såg ut att vara att försöka trötta ut den forne mästaren med ett högt tempo från start. Men Aldo behöll kylan och lyckades hålla ett bekvämt tempo matchen igenom samtidigt som han var brutalt effektiv med sina attacker.

Font började blekna i den tredje ronden och hade helt enkelt inte tillräckligt att sätta emot i det stående eller i brottningen för att lösa pusslet. Aldo kunde med erfarenhet och vacker striking navigera sig igenom matchen utan att ta alltför stora risker.

Efter matchen tog Aldo tillfället i akt att utmana T.J. Dillashaw.

Matchrapport – José Aldo vs. Rob Font

Rond 1

Font sätter press tidigt i ronden mot en mer avvaktande Aldo. Efter en minut går Font på nedtagningen som nästan lyckas men Aldo försvarar. Font ligger på och pressar Aldo. Det känns som att Font försöker dränera Aldos bränsletank genom att sätta ett högt tempo och styra matchen på det viset. I den sista minuten av den första ronden börjar Aldo hitta sin tajming. Den forne mästaren sätter en klockren rak höger med sekunder kvar av ronden. Font går ner men räddas av gonggongen.

José Aldo tar hem ronden enligt undertecknad.

Rond 2

Rob Font öppnar aggressivt i rond två också. Han träffar, men det är inga träffar som orsakar någon vidare skada på Aldo. Det känns som att Aldo väntar på en lucka att skicka iväg en stor kontring, vilket kommer! Återigen träffar en hård rak höger. Jag får intrycket av att Aldo håller nere tempot avsiktligt för att låta Font sakta ner. Han vill inte riskera att dras med i ett tempo han vet att han inte kan hålla. Får vi se Aldo dra upp tempot lite i matchens tre sista ronder?

Font har mycket mer volym i attackerna men varje gång Aldo träffar så är det ordentliga träffar, även om det bara är 5-10 slag som han fått in rent. Jämn rond, jag är benägen att ge den till Font som träffade mycket i den här ronden.

Rob Font vinner rond två enligt undertecknad.

Rond 3

Aldos hörna efterfrågar bensparkar i rondvilan, det gör vi fans också, vintage style! Aldo inleder ronden med tre bensparkar, tack för det. Font går på nedtagning som misslyckas och slutar med Aldo på topp. Font jobbar bra defensivt underifrån och Aldo lyckas inte hitta luckor att attackera.

Med två minuter kvar ställer sig Font upp. Aldos högra öga har börjat svälla upp ordentligt, det är oklart vad som orsakade skadan. Aldo fortsätter nöta bensparkar och de börjar ge stor effekt nu efter att Font åker ner på backen för ett kort ögonblick. Font har inte blockat en benspark såhär långt.

José Aldo tar hem rond tre enligt undertecknad.

Rond 4

Font pressar från start men slagen känns inte fyllda av självförtroende. Aldo träffar med en tvåslagskombination som får Font att vackla och Aldo påbörjar en anstormning. Font faller bakåt men lyckas etablera en position på marken underst i side mount, inte den bästa positionen men det är bättre än att bli knockad.

Font tar sig till guard och jobbar även på bra underifrån i den här ronden och Aldo lyckas inte få igång offensiva tekniker. Font gör ett bra jobb underifrån men man vinner inte matchen härifrån.

Rond fyra går till Aldo enligt undertecknad.

Rond 5

Rob Font måste avsluta nu, planen för matchen har inte lyckats och nu har han en svår uppgift framför sig. Återigen är Font aktiv i starten, det känns som att det är mer tryck och vilja i attackerna nu, Aldo tar det lugnt i början av ronden, om det är för att han är trött eller för att han väntar på Font att trötta ut sig återstår att se.

Halva ronden kvar och nu vaknar den forna mästaren till liv. Font ser trött ut och det krävs bara två välplacerade slag för att få Font att vika sig. Aldo följer en fallande Font till marken och har nu ryggen på amerikanen. Aldo söker en rear naked men det försvaras av Font. Och där går tiden ut. En lite knepig rond att döma tycker jag. Aldo träffar egentligen bara två ordentliga slag, som förvisso har en bra effekt. Men det känns ändå som att Font fick bra utdelning för sina attacker innan Aldo kom igång. Aldo gjorde inte heller mycket skada från sin dominanta markposition.

Jag ger en jämn sista rond till Rob Font.

Det officiella domslutet lyder 50-45, 50-45 och 49-46 till José Aldo

+3
Dana Sad
Dana Happy
Christian Stigenberg
PFL 8 – Christian Stigenbergs match går till domslut
kimura
Hett
Jack Hermansson ler mot kameran
Jack Hermansson förväntas återvända i december – möter topprankad amerikan
kimura
Hett
Bellator 284: Fullständiga resultat från nattens gala
kimura
Hett
Dana White
Dana White ger sällsynt intervju om allt möjligt
kimura
Hett
Luke Rockhold
Luke Rockhold sågar UFC:s bonussystem inför återkomsten
kimura
Hett