Krönika: Kampen om tronen i boxningens lätt tungvikt

ward-kovalev

Lätt tungviktsklassens kungar återupptog sin rivalitet i natt, i boxningsvärldens huvudstad Las Vegas. Kombattanternas första kraftmätning utgjorde en av fjolårets mest efterlängtade matcher. Efter några ”uppvärmningsmatcher” i den nya viktklassen beslutade Andre Ward, f.d. olympisk guldmedaljör (2004) och flerfaldig världsmästare i supermellanvikt, sig för att utmana Sergey Kovalev om hans världsmästarbälten i lätt tungvikt. Wards gedigna meritlista (31-0, 15 KO) skulle ställas mot Kovalevs, om möjligt, ännu mer imponerande matchregister (30-0-1, 26 KO). Ryssen hade erövrat och försvarat WBO-, WBA- och IBF-titlarna i flera år med osedvanlig lätthet, för att inte säga brutalitet. Känd för slagkraften i båda händerna gjorde han sig vanligtvis av med motståndet medelst publikvänliga knockouter. Ward, en mästerlig defensiv boxare, med kvicka händer och fötter, var den raffinerade boxningsfantastens gunstling. Två olika boxningsstilar. En ryss och en amerikan, båda obesegrade. Scenen var upplagd för en spektakulär drabbning.

Deras första match innehöll det mesta i väg av dramatik, kämpaglöd, men även kontrovers. I andra ronden skickade Kovalev sin motståndare nere för räkning. Ward ställde sig upp, skakade av sig dimman som ryssens höger hade åsamkat, och fortsatte kampen. Inte nog med det. Han presterade bättre för varje rond som gick, så till den grad att de eniga domarna vid ringside tilldelade honom en knapp poängseger. Kovalevs första förlust som proffsboxare var ett faktum, och de tre mästarbälten fick en ny ägare. Domslutet lämnade dock en besk eftersmak hos båda antagonisterna, men även hos en polariserad boxningspublik. Kovalev kände sig förorättad, medan Ward aldrig blev tillfreds med en omdiskuterad poängseger. Lyckligtvis innehöll det initiala kontraktet en klausul som garanterade returmatch, och denna aktualiserades prompt av ryssen. För returen skulle Ward erhålla en garantisumma på 6,5 miljoner dollar, medan Kovalev, märkligt nog, inte fick någon motsvarande garanterad peng. Istället skulle hans lön bestå av en andel av PPV-intäkterna (Pay-per-view) samt viss procent av intäkterna från biljettförsäljningen.

Kvällen den 17 juni 2017, amerikansk tid, blev det då dags att reda ut alla missförstånd om vem som är lätt tungviktsklassens obestridde härskare. Den ömsesidiga respekten, som kännetecknade relationen boxarna emellan inför deras första möte, hade förbytts till påtaglig animositet. Boxningsvärlden höll andan. Fram till och med den sjunde ronden utkämpades en jämn match, där amerikanen ledde på två av ringsidedomares kort och ryssen på den tredjes. Under matchens gång utdelade Ward ett antal slag under Kovalevs bälte, vilket orsakade några korta avbrott. Enligt Kovalev själv var det just ett sådant olagligt slag som öppnade dörren för Wards seger i åttonde ronden. Amerikanen följde upp det låga slaget med en hård högerkrok, som landade klockrent på motståndarens haka och skakade om honom rejält. Sergey Kovalev var dock fortfarande med i matchen, om än på darriga ben. Han gick inte ner för räkning förrän Ward skickade upp ytterligare några tveksamma smällar, antingen i gränslandet mot eller rakt mellan benen på Kovalev. Ryssen vek ner sig av vedermödorna. Ringdomaren Tony Weeks bedömde en räkning för Kovalev som överflödig och beslutade att stoppa matchen. Ryssen, och många tittare, ansåg att hans beslut var förhastat. Det var dock oåterkalleligt. Ward tilldelades seger på teknisk knockout (TKO), vilket cementerade hans ställning som viktklassens nye regent.

I efterdyningarna av en match ter sig framtiden ofta oklar för de inblandade. Kathy Duva, Kovalevs promotor, berättade att hon kommer att överklaga matchens utgång till ansvariga myndigheter. Ur det segrande lägret meddelade Andre Ward (32-0, 16 KO) och hans långvarige tränare Virgil Hunter att en uppgång till cruiservikt, eller till och med tungvikt, inte är utesluten. Tiden får utvisa. Men vad denne mästerlige pugilist än väljer att företa sig framöver kommer boxningsvärlden att följa med spänning.

Skriven av Armin Musaefendic

Registrera dig på Unibet och få 200% och 50 free spins
Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.
 • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!

  Är det inte i denna viktklass som Badou Jack är i nu????

  • Ashkan De Lavar

   Jo det stämmer. Badou gick upp från 168 till 175 nyligen. Här finns många bra boxare Ward, Kovalev, Stevenson m.fl. Sannolikt kommer Ward flytta upp en viktklass nu då det är Kovalev som varit den främsta som han nu besegrat. Svårt att tro att Badou skulle vilja få till en match mot Ward riktigt än. Badou kommer gå match på Conor vs Floyd kortet och sannolikt tjäna en del pengar innan han väljer en sådan tuff matchning.

   • Armin Musaefendic

    Det är tråkigt att Erik Skoglund flyttade ner till supermellanvikt. Annars hade det i alla fall funnits hopp för ett högklassigt helsvenskt möte på svensk mark, eller i Tyskland i värsta fall. En sådan match hade kunnat göra under för svensk boxning.

    • Ric _Ohet

     Sverige är ju inte så stort när det gäller boxning idag och jag förstår det, jag är ju en av de själv som hellre kollar på MMA (UFC) oftare en jag kollar boxning (numera). Men många här med mej vet tjusningen med att man bara har sina stora hanskar att förlita sig på, en kamp på andra förutsättningar. Inte samma actiongrad kanske men kan vara mycket mer spännande…. Skoglund är faktiskt en av de nya jag bara måste se, även live, på plats.

     • WILLIAM

      han e vass, skogberg

   • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!

    Är det packat och klart att Badou går fight i Conor vs Floyd kortet? Vem ska han möta där? Ward ska väl ge Kovalev en rematch?

    • Ashkan De Lavar

     Inte helt men nästan. Nathan Cleverly. Dom har mötts två ggr, tvivlar på att dom möts en tredje gång snart igen.

 • Ric _Ohet

  Tycker om denna nya beslutsamhet av Kimura, att skriva längre artiklar. Kanske inte skulle kalla detta en krönika. Men dock en härlig läsning av nått som inte är MMA rakt av och nått som är i tidens anda – boxningsnyheter, det tycker jag inte är fel (även om alla andra kanske hata det)

  Sen är det väl lite skrivet som jag brukar skriva, lite avhugget och kortfattat, men keep it up who ever you are

  • Armin Musaefendic

   Tack för stödet! Detta är min första text om sport överhuvudtaget, och kimura.se var generösa nog att publicera den. Anledningen till att jag kontaktade sajten var just i syfte att bredda diskussionen om kampsport, så att den inkluderar boxning. Sporten lever fortfarande, trots alla bekymmer som den har dragits med sedan, ja, begynnelsen.

 • WILLIAM

  Trevligt med lite andra nyheter än UFC skvaller, vill se mer blandat här

Fler Nyheter: