Krönika: Stjärnskotten i UFC, lejonen som en dag kommer att ta över

Oscar Jangvret

När UFC startade den 12:e november 1993 var det en åttamannaturnering där man var tvungen att gå 3 matcher samma kväll för att bli mästare. Deltagarna var oftast specialiserade inom en viss gren t.ex. boxning, judo, brottning eller jiu-jitsu. Royce Gracie dominerade dom första åren då han genom sin brasilianska jiu-jitsu även kallad BJJ fick motståndarna att se ut som sköldpaddor som hamnat upp och ner på marken i buren.

Sporten MMA är en av dom snabbaste växande idrotterna sen dess. Idag har vi viktklasser, utvecklade regler men framförallt så har evolutionen skapat deltagare som nu är fullblods specialister inom genren MMA. Målet är att inte ha några hål i sitt game och kunna köra 25 min i fullt tempo, att kunna känna sig bekväm vart än matchen går om det så är stående eller på marken. Dom idag största stjärnorna har alla redskap i sin arsenal och blir bara mer och mer kompletta. Dom som kommer underifrån som har haft Jon Jones, Anderson Silva och George Saint Pierre som idoler har idag siktet inställt på att bli lika bra som dom, och utvecklas från där dom var som bäst. Veteranerna som är dom nya Chuck Lidell och Tito Ortiz försöker klura ut den nya utvecklingen, men som UFC:s president Dana White säger “Its a young mans game” och det kommer att finnas någon som är mycket bättre än Jon Jones en dag. I fotboll, hockey och alla andra idrotter så slås rekorden med tiden då utvecklingen när det gäller kunskapen och tekniken hela tiden går framåt. Jag tror att vi självklart kommer att få se samma utveckling inom MMA. Jag tänker här rada upp några av dom jag tror kommer att vara tronarvingarna till våra nutida stjärnor och som kommer att höja sporten till ytterligare en nivå.

 

1. Israel “The Last Stylebender” Adesanya

Ålder: 29

Nationalitet: Nigeria, Nya Zeeland

Viktklass: Mellanvikt

Israel Adesanya (17-0-0 MMA) är utan tvekan en av dom största talangerna i UFC, kanske klassas han inte ens som talang längre då han ska gå en titelmatch nu mot Robert Whittaker i mellanvikt den 6:e oktober på UFC 243. Sen Israel kom till UFC i februari 2018 har han 6 raka vinster där han dominerat totalt fram tills hans senaste match mot Kelvin Gastelum, där fick den stora talangen verkligen sättas på prov i 5 ronder som var i rasande tempo och matchen avgjordes inte för ens i den sista ronden, då Adesanya visade prov på hjärtat hos en champion och vann via domslut. Han är en extremt duktig striker och kanske den bästa av dem alla? Samt att han är karismatisk och är obesegrad. Frågetecken finns väl i hur bra han är på marken och kvaliteten på det motstånd han mött, men han har besegrat motståndare som Brad Tavares, Derek Brunson, Anderson Silva och Kelvin Gastelum. Men förutom hans fenomenala striking så skulle jag vilja säga att hans mentalitet har det en champion behöver. Han vart mobbad som ung då han kom från Nigeria till Nya Zeeland för att han var mörkhyad, sedan dess har han utvecklat ett mind game där han ser sig själv som i ett tv-spel där han är player one och kan inte bli besegrad. Jag tror att denna supertalang kommer att vara för mycket för Robert Whittaker som varit skadad en längre tid och hade stora problem i sin senaste match med en då 41 årig Yoel Romero som många ansåg likaväl kunde ha vunnit matchen.

Israel Adesanya

2. Zabit Magomedsharipov

Ålder:28

Nationalitet: Dagestan (Ryssland)

Viktklass: Fjädervikt

Zabit Magomedsharipov (17-1 MMA) tävlar i fjädervikt och ser inte ut att vara mycket för världen, men är efter Khabib Nurmagomedov just nu den största talangen som kommit från Dagestan. Han har sedan han kom till UFC fem raka vinster, där han visat upp hela sitt register och gjort precis vad han har velat med sina motståndare. Han är enligt mig helt komplett då han är väldigt stark för sin långa smala kropp, otroligt teknisk både i sin striking och med sin grappling.

Zabit har en fascinerande historia bakom sig då han växte upp på en Shaolin skola som heter Pyat Storon Sveta men kallas “the five directions of the world”. Grundaren Gusein Magomaev föddes med ett hjärtfel och hans mamma hade inte mjölk till Gusein och sin tvillingbror i de hårda efterkrigstiderna. Doktorn sa till henne att hon var tvungen att välja vem som skulle få överleva. Gusein räddades av sin farbror som hittade honom liggandes på gården där han hade lämnats för att dö i den kalla januari kylan. Svaghet är i Dagestan oacceptabelt och det var på grund av hans hjärtfel som gjorde att Gusein grundade en kampsportsskola där respekt och disciplin var ryggraden i deras undervisning. kineserna kallar skolan “The Shaolin of Dagestan” och det var här Zabits kampsportsresa tog sin början, man kan se det i Zabits fightingstil där alla ifrån skolan använder sig av Magomaevs tekniker som han drillade barnen på skolan med två pass om dagen under 10 års tid. Zabits psyke skulle jag säga är helt unikt jämfört med andra fighters i UFC, Khabib Nurmagomedov är samlad och beslutsam, men det här är på en helt annan nivå då Zabit har psyket hos en Shaolin munk.

Gusein Magomaev lärde sina elever att helt ta avstånd från klassamhället och religiösa fanatiker, han lärde sina elever att vara fredliga krigare. Zabit tror jag kommer att gå in för varje match i resten av sin karriär med inställningen att hela hans liv är ett krig mot en oförlåtlig värld. Han har för tillfället ingen match inbokad.

3. Paolo “Borrachinha” Costa

Ålder: 28

Nationalitet: Brasilien

Viktklass: Mellanvikt

Paulo Costa är en annan mellanviktare som har ett facit på (12-0 MMA, 4-0 UFC). Brasilianaren är ett så kallat fysfenomen och har ordagrant gått rakt igenom allt motstånd som en bulldozer sen han kom till UFC. Han har vunnit alla sina tolv matcher  i MMA genom avslut i den första eller andra ronden, 11 TKO och 1 Submission. Det står mellan honom och Yoel Romero om vem som är den största atleten inom hela organisationen, detta har som ett brev på posten såklart gjort att han hamnat på USADA:s radar om han varit dopad eller ej? Han gick sin senaste match den 7:e juli 2018 mot Uriha Hall, han fastnade efter det för en otillåten vätske-ersättnings medicin som gjorde att han vart avstängd i 6 månader. Nästa match som Costa har inbokad är just mot Yoel Romero den 18e augusti på UFC 241. Ett superintressant möte på förhand då Yoel helt klart trots sina 42 år är en av viktklassens absolut främsta utmanare till titeln. Det blir inte bara intressant för att dessa fysiska monster ska ställas mot varandra utan även för att se om Yoel Romero fortfarande inte åldras, men det ska bli väldigt spännande att se om Costa kan mäta sig mot absoluta toppmotstånd i divisionen.

paulo costa bar överkropp svart bakgrund

4. Petr “No Mercy” Yan

Ålder: 26

Nationalitet: Ryssland

Viktklass: Bantamvikt

Den blixtsnabbe ryssen Petr Yan (13-1 MMA, 5-0 UFC) tävlar i bantamvikt och är uppvuxen på den kallaste och farligaste platsen på jordklotet, nämligen Sibirien. Han började träna Taekwondo i sjätte klass och hamnade ofta i slagsmål på gatorna och i skolan. Hans storebror tränade boxning och Petr Yan ville även han lära sig boxningens konst trots att hans bror vägrade ta med honom. Petr lyckades ändå smyga sig in och det hela slutade med att han tränade i åtta år och uppnådde rangen “Master of sport in boxing”.  2015 signade han med den ryska organisationen ACA där han vart mästare och försvarade sitt bälte i bantamvikt en gång innan han skrev på för UFC. Han har sedan han kom till UFC 5 raka vinster inom loppet av ett år och är obesegrad. Han har sett helt outstanding ut och har fört matcherna samt dikterat tempot precis som han velat. Han är en fenomenal striker som även har ett högt fight-IQ där han sätter fällor för motståndarna och sedan straffar dom hårt. Killens psyke är det heller inget fel på då han t.ex. sagt i en intervju att han skulle besegra både Aljamain Sterling och Henry Cejudo på en och samma kväll. Personligen får jag en känsla när jag ser killen att han verkar stenhård och helt opåverkad ut i matcherna, då han även sagt att han inte alls förberett sig speciellt bra inför sina UFC matcher hittills, så kan man inte låta bli att se liknelsen till den förmodligen största av dem alla Jon Jones karriär fram till nu.

5. Johnny Walker

Ålder: 27

Nationalitet: Brasilien

Viktklass: Lätt-Tungvikt

Kanske det största hotet till mästaren Jon Jones i UFC:s lätta-tungvikts division. Denna brasilianare (17-3 MMA, 3-0 UFC) kanske inte har gått så många matcher i UFC hittils, men han har avslutat alla sina tre motståndare på hör och häpna.. 2 min och 48 sekunder och är än så länge obesegrad. Metoderna var knockout via armbåge mot Khalil Rountree, spinning backfist och slag mot Justin Ledet samt flying knee och slag mot Micha Cirkunov. Han är oerhört teknisk för sin längd på 195,58 cm, så han är längre än den obesegrade mästaren Jon Jones som mäter 193,04 cm. Killen är obehagligt lugn i buren och verkar inte ha några nerver överhuvudtaget. Han verkar vara en väldigt trevlig karaktär som bara är allmänt glad och avslappnad.

Han verkar inte hata någon och ingen verkar hata honom, det är som om han bara glider in i det tysta och om han fortsätter som han gjort så kommer han nog kanske stå där i en titelmatch mot Jones inom en väldigt snar framtid och jag får känslan att han kan slå ner som en bomb! Jones hade sin svåraste match i karriären mot våran svenske storstjärna Alexander Gustafsson i deras första match, mycket på grund av att Jones stod mot någon som var lika lång som han själv och en bättre boxare. Johnny Walker är både längre och mer teknisk än vad Gustafsson är.

När det gäller hans kvalitet då det kommer till det stående är det alltså inga tvivel om, men inte många har koll på hur han är på marken? Det vi vet är att han har brunt-bälte i BJJ och har två submission vinster i sin karriär, i UFC har han inte kunnat visa vad han går för än på sina 2 min och 48 sekunder. Men om man ska lita på vad den gode Johnny Walker själv säger om sin grappling så är det just det som är hans starkaste vapen. Han menar att han tränar mer BJJ och brottning än vad han tränar Thaiboxning, bara att han inte hunnit visa upp det ännu. Av det jag sett och hört av denna fighter fram tills nu så tror jag att Jones på förhand kommer att få sin tuffaste match i karriären. Walker har sagt att han gärna vill möta ett annat stjärnskott i Dominick Reyes (11-0 MMA, 5-0 UFC) som även han är obesegrad, för att bevisa vem som är värdig en titelchans mot Jones.

6. Edmen Shahbazyan

Ålder: 21

Nationalitet: Armenien,USA

Viktklass: Mellanvikt

Den unge Kaliforniengrabben Edmen Shahbazyan har ett facit på (10-0 MMA, 3-0 UFC). Han började träna MMA med sin äldre bror som 9 åring och som 13 åring så var han träningspartner med självaste Ronda Rousey, en person som han sagt att han lärt sig oerhört mycket av både i och utanför buren… Edmens väg in till UFC var genom att han vart inbjuden till Dana Whites Tuesday Night Contender Series där han besegrade Antonio Jones genom TKO på 40 sekunder i rond 1. Han vann sedan The ultimate Fighter finalen mot Darren Stewart genom split- deciscion. Han har ett väldigt bra självförtroende och hans mål är att slå Jon Jones rekord som den yngsta UFC mästaren genom tiderna.

Det märkbara med denna lovande talang är att han har vunnit nio av sina tio matcher genom avslut i den första ronden!! Bara en match har gått till domslut men som han även då vann. Han är otroligt aggressiv och komplett, har aldrig varken förlorat eller blivit skakad heller för den delen… Edmen bara går rakt igenom motståndare efter motståndare och verkar överhuvudtaget inte vara rädd för någon eller något moment i oktagonen då gonggongen slår. Så länge Edmen fortsätter att utvecklas och vinner som han gör så kommer han vara livsfarlig tro mig! Har man aldrig blivit knockad och vunnit nio matcher i den första ronden och är så ung så tror man att man är oslagbar! Det kommer krävas någon som har knockout power eller någon som kan dominera honom på marken för att få stopp på denna lavin för han respekterar inte någon!

7. Maycee “The Future” Barber

Ålder: 21

Nationalitet: USA

Viktklass: Flugvikt/Stråvikt

Maycee Barber har ett facit på (7-0 MMA, 2-0 UFC) och är en annan 21 åring som precis som Edmen tog sin väg genom Tuesday Night Contender Series säsong 5 avsnitt 2 till UFC. Hon var märkbart känslosam då hon vart kontrakterad till UFC och sa gråtandes inför sin familj i intervjun då hon fick beskedet, att “det här betyder precis allt för mig” och man kunde se att denna tjej har vigt sitt liv åt detta! Hon är ifrån den nya generationen fighters som är skolade i alla discipliner och är mer kompletta. När man ser henne fightas så förstår man varför då hon mixar upp det otroligt bra med sin striking och använder sig av alla medel, armbågar, knän, slag och sparkar. Hennes tekniska och snärtiga karate sparkar är hennes signum, och hon är inte blyg att att ta det ner på marken där hon är en savage med sin ground and pound som gör hennes motståndare alldeles blodiga då hon använder sig av sina armbågar och slag.

Precis som sitt nickname så kan hon enligt mig bli ett hot för den fenomenale Valentina Shevshenko i flugvikts divisionen. Väljer hon att gå ner till stråvikt så är hon helt klart delat med två andra prospects i stråvikt-divisionen en av lejoninnorna som kommer att ta över tronen från Jessica Andrade. Dom andra två är 28 åriga Tatiana Suarez (8-0 MMA, 4-0 UFC) och 29 åriga Weili “Magnum” Zang som har ett facit på (19-1 MMA, 3-0 UFC). Anledningen till att Barber fick vara med på listan är just hennes unga ålder. Zang har hela 19 raka vinster och är på pappret den farligaste utmanaren i nuläget, hon är den som först kommer att få chansen på titeln då hon är bokad mot mästarinnan Jessica Andrade på UFC Fight Night 157 den 31:a augusti i Shenzen, Guangdong, Kina.

8. Dominick “The Devastator” Reyes

Ålder: 29

Nationalitet: USA

Viktklass: Lätt-Tungvikt

The hype train som han kallats för den senaste tiden och den andra fightern som nämnts som det största hotet mot den obesegrade mästaren Jon Jones. Dominick Reyes med ett facit på (11-0 MMA, 5-0 UFC) startade sin idrottskarriär med brottning och amerikansk fotboll som han spelade på Collage i New York, hans dröm var att bli proffs i NFL men då han inte vart draftad så valde han att flytta hem till Hesperia i Kalifornien där han växte upp. Han började att träna MMA istället med sin bror och kände att han hade mer kontroll över sitt öde med MMA jämfört med amerikansk fotboll som är en lagsport. Dominick är en väldigt teknisk striker och väldigt snabb förhållande till sin vikt, han är mest känd för sina sparkar som han även har fått sitt nickname “The Devastator” ifrån. Även Reyes är lång med sina 193,04 cm och är exakt lika lång som mästaren Jon Jones, så även detta potentiella möte kommer bli intressant för att se hur Jones kommer att lösa uppgiften då han inte har så dominant räckviddsövertag mot en motståndare som dessutom är en sylvass striker även han. Det som gör honom så unik och farlig är hans lugn som han visade i sin UFC debut mot Joachim Cristensen på UFC Fight Night 112,  en debut som han vann på TKO efter bara 29 sekunder i rond 1, kombinerat med sin träffsäkerhet och sin förmåga att kunna känna av då motståndaren är skadad, han har även visat prov på väldigt bra mark game och att han inte bara är en striker. Denna kille är ett rovdjur och vill avsluta sina motståndare och han vill göra det i den första ronden.

Dominick Reyes På vågen

9. Leon “Rocky” Edwards

Ålder: 27

Nationalitet: England

Viktklass: Weltervikt

Senast Leon Edwards (18-3 MMA, 10-2 UFC) förlorade en match var mot mästaren Kamaru Usman 2015 via domslut. Sedan dess har han 8 raka vinster och dom 3 senaste mot motståndare inga mindre än Donald Cerrone, Gunnar Nelson och Rafael Dos Anjos. Leon Edwards är även den fightern som mannen för stunden just nu Jorge Masvidal slogs med backstage då Masvidal var i en tv sänd intervju. Han är helt klart den största talangen från Storbritannien just nu och har alla förutsättningar i en av dem tuffaste divisionerna för tillfället. I och med att mästaren Kamaru Usman är skadad just nu gör att dom andra i divisionen får göra upp med varandra, och det hetaste mötet för Leon Edwards skulle nog vara mot just Jorge Masvidal då hans namn garanterat skulle få en annan status. Med en potentiell vinst mot Masvidal som vart kändast i hela UFC efter sin rekord-knockout mot Ben Askren som tog 5 sekunder, så kommer han att vara nära en titelmatch. Edwards har en intressant fighting stil och är svår att få tag på, lång, snabb i fötterna med ett bra takedown defence. Han är southpaw, väldigt explosiv och och har en snabb counter vänster som påminner mycket om Conor Mcgregors vänsterslägga. Till detta så gillar han att mixa upp det med armbågar och knän som skär upp motståndarna vilket Donald Cerrone fick känna av i deras möte under UFC Fight Night 132 där Cerrone stod blodig över hela kroppen då Leons arm restes i luften efter ett 5 ronders krig.

Leon Edwards i buren

10. “Sugar” Sean o´Malley

Ålder: 24

Nationalitet: USA

Viktklass: Bantamvikt

Sean o’malley (10-0 MMA, 2-0 UFC) är en kontroversiell fighter som nyligen hamnat i blåsväder då han fastnade i ett test av USADA. Han fälldes för spår av ämnet Ostarine som är dopningsklassat. Det är andra gången “Sugar” Sean blivit fälld för ämnet och är nu avstängd på grund av detta, Sean själv hävdar att han fått i sig detta på grund av ett kontaminerat kosttillskott. Han har öppet gått ut och sagt att han är för marijuana och att han brukar det själv precis som bröderna Nick och Nate Diaz som Sean ser upp till. Han är även en gamingnörd och vegan. Bortsett från det så ser Sean inte heller ut att vara mycket för världen då han är en smal och krullhårig kille som även kallas socker… men oj denna kille kan slåss! Han är kreativitet personifierad och har en naturlig talang för sporten, hans stil är till och med svår att beskriva med ord och måste ses för att man ska kunna förstå. Han har ett väldigt högt fight IQ och luras hela tiden och lägger fällor,kombinerat med ett lugn och en otrolig förmåga att kunna mäta distansen vilket gör att kan leka med millimetrar i motståndarnas attacker för att sedan kontra. Han använder sig av look away slag och verkar bara leka omkring i buren och älska det han gör, så ja vad kan man säga mer än att han är en artist i oktagonen! UFC:s president beskrev det själv med egna ord då han letade efter någon i Contender series som hade “That Thing”,  reportern frågade vad han menade med det och Dana svarade att Sean o’malley is “That Thing”

 

Övriga fighters som är värda att nämna är:

Aspen Ladd: 24 år från USA, Bantamvikt, (8-1 MMA, 3-1 UFC)

Santiago Ponzinibbio: 32 år från Argentina, Weltervikt, (27-3 MMA, 9-2 UFC)

Islam Makaschev: 27 år från Dagestan (Ryssland), Lättvikt, (17-1 MMA, 6-1 UFC)

Ketlen Vieira: 27 år från Brasilien, Bantamvikt, (10-0 MMA, 4-0 UFC)

Gregor Gillespie: 32 år från USA, Lättvikt,  (13-0 MMA, 6-0 UFC)

Magomed Ankalaev: 27 år från Dagestan (Ryssland), Lätt-tungvikt (11-1 MMA, 2-1 UFC)

Yair Rodriguez: 26 år från Mexiko, Fjädervikt, (11-2 MMA, 7-1 UFC)

Michel Pereira: 25 år från Brasilien, Weltervikt, (22-9 MMA, 1-0 UFC)

Alexander Volkanovski: 30 år från Australien, Fjädervikt (20-1 MMA, 7-1 UFC)

Ion Cutelaba: 25 år från Moldavien, Lätt-tungvikt, (14-4 MMA, 3-3 UFC)

Kron Gracie: 31 år från Brasilien, Fjädervikt, (5-0 MMA, 1-0 UFC)

Brian Ortega: 28 år från USA, Fjädervikt, (14-1-(1 NC) MMA, 6-1-(1NC) UFC)

+3
Dana Sad
Dana Happy

George St. Pierre om fler MMA-matcher: Nöjd med karriärer, men aldrig säg aldrig

Anton

MMA-legendaren George St. Pierre känner sig nöjd med vad han åstadkommit under hans karriär i UFC. Dock lämnar kanadensaren dörren till oktagonen lite på glänt, då han inte är helt redo att komplett avsvära sig framtida matcher.

Legenden GSP

George “Rush” St. Pierre (26-2) anses av många vara den bästa MMA-utövaren genom alla tider, så kallad GOAT. Genom sin karriär erövrade han welterviktstiteln vid två tillfällen, och försvarade det samma en längre tid på dominant vis. Efter att han tagit en paus från sporten, återkom han efter fyra år för att besegra dåvarande mellanviktsmästaren Michael “The Count” Bisping (30-9) i november 2017, och därmed hålla titeln i en andra viktklass. Därefter har det spekulerats om den 39-årige kanadensaren kan tänka sig återvända till oktagonen ännu en gång, det i en supermatch mot bland annat UFCs obesegrade lättviktsmästare Khabib Nurmagomedov (28-0). Även om St-Pierre säger sig vara klar med MMA i dagsläget, skall man enligt honom själv aldrig säga aldrig.

Alltid rädd, aldrig skrämd

I en intervju nyligen med South China Morning Post diskuterade George St. Pierre den mentala krigföringen som äger rum i MMA. Han säger sig aldrig ha påverkats av den, även om han erkänner att han var rädd inför varje match innanför oktagonen. Dock skall den rädslan ha kommit från en ångest över att han inte skall prestera till sitt yttersta. Det var stressen och ångesten som ledde till hans beslut att lägga handskarna på hyllan, förklarar GSP. Om han dock skulle fortsätta gå matcher, tror han sig vara kapabel till att vara den bästa inom sporten även idag.

In my sport there is a lot of mental warfare. There is a lot of trash talking. There is a lot of intimidation. A lot of my opponents tried to intimidate me. It didn’t work. I’ve always been scared, of course, but I am scared of not being good enough, of not performing, or not being as good as I want to be. That’s what I am scared of. I am scared of myself in a way. I retired not because I can’t fight any more. I could fight again if I wanted to and I believe I could probably be one of the best, maybe the best. But I stopped because of the stress. It was an unbearable feeling for me, so I never enjoyed it, the moment of competing and fighting. That’s something that, a little bit, I regret. I should have enjoyed it more.

 

Aldrig säg aldrig

Tanken på att pensionera sig för sent var även något som vägde in i hans beslut att vandra iväg från sporten, förklarar han. Dock avslutar GSP med att ge liv åt hoppet att han en dag återigen skall kliva in i MMA-buren, när han säger att man aldrig skall säga aldrig om ännu en match, även om han i dagsläget anser sig vara nöjd med vad han åstadkommit i sin karriär.

But in my sport a lot of people retire too late. Not only in MMA but in boxing. The fighter is always the last person to know when to retire. So one of the things I didn’t want to do is retire too late. Yeah you never say never but for me right now I am very satisfied with what I have done and I believe in an extreme sport like MMA that when you are satisfied then it’s the end.

 

Finns det någon möjlighet att ännu en gång få se George St. Pierre trä på sig MMA-handskarna och träda in i oktagonen? Skulle pengar kunna vara motivation nog, eller en så kallad “legacy fight”?

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Jimi Manuwa utmanar Jon Jones till en boxningsmatch

Anton

Den forne UFC-fightern Jimi Manuwa har utmanat den tidigare lätta tungviktskollegan Jon Jones till en boxningsmatch. De två möttes aldrig under Manuwas UFC-karriär, något som engelsmannen nu säger sig vilja rätta till i boxningsringen.

Jones vs. Manuwa i ringen?

Under natten svensk tid meddelade UFCs regerande lätta tungviktsmästare Jon “Bones” Jones (26-1, 1 NC) att han avsäger sig sin titel i organisationen, följande en tid av osämja mellan han själv och organisationen. Även om detta besked kom att överrösta de flesta nyheter som cirkulerar kring den omsusade mästaren, hände det även annat rörande Jones som inträffade under gårdagen. Bland annat har hans tidigare kollega i den lätta tungviktsdivisionen Jimi “Posterboy” Manuwa (17-6) utmanat Jones till en boxningsmatch, följande Jons önskan om att testa sig i ringen.

Posterboy redo för Bones

I ett Tweet från Jon Jones, i vilket han klagar över Dana Whites påstådda lögner, förmedlar 32-åringen att han tror sig tjäna mer i en boxningsmatch än i hans tre nästkommande UFC-matcher. Jimi Manuwa var inte sen med att svara på inlägget, och föreslår sig själv som motståndare i Jons potentiella boxningsdebut.

Jones chanslös mot rutinerade boxare

När ett fan föreslår att det möjligtvis inte finns mycket pengar för Jones i en match mot Manuwa, svarar engelsmannen att “Bones” skulle vara chanslös mot ett mer rutinerat boxningsmotstånd än han själv, och tycks föreslå att det är en tillräckligt god anledning för Jones att möta honom.

Jimi Manuwa lämnade UFC i 2019 efter en förlustsvit på 4 matcher, varav 3 var via knockout. Manuwa och Jones möttes aldrig under deras UFC-karriärer, även om Manuwa en längre tid var närvarande i topp-10 rankningen i den lätta tungviktsdivisionen. Jones må ha avsagt sig sin titel, men är fortfarande under kontrakt med UFC.  Om en boxningsmatch de två emellan dock skulle bli aktuell, hur skulle den utspela sig?

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy

Jon Jones avsäger sig den lätta tungviktstiteln

Anton

UFCs tunga lättviktsmästare Jon Jones förmedlar på Twitter att han avsäger sig sin titel. Efter en dispyt med organisationen följande förhandlingar om en match med tungviktaren Francis Ngannou, säger sig Jones inte längre vilja innehava sitt lätta tungviktsbälte.

Jones vill inte bestå som mästare

Om man får tro Jon” Bones” Jones (26-1, 1 NC) skall han vara klar med UFCs lätta tungviktsdivision. Under gårdagen meddelade den omsusade mästaren via Twitter att han avsäger sig sin titel, och föreslår en match mellan nummer 1 rankade Dominick Reyes (12-1) och nummer 3 rankade Jan Blachowicz (26-8) om den vakanta lätta tungviktstiteln. Beskedet från Jones följer en tid av osämja mellan han själv och UFC. Det är speciellt organisationens president Dana White som Jones haft ord med. Efter att en föreslagen match mellan Jon Jones och den nummer 2 rankade franske tungviktaren Francis Ngannou (15-3) fallit igenom, skall den 32-årige amerikanen ha hamnat i en dispyt med White. Orsaken till varför Jones vs. Ngannou inte är aktuell i dagsläget skall ha varit att de pengar som efterfrågats av de två atleterna var mer än UFC var villiga att betala ut. Den summa som Jones skall ha bett om påstås av White vara likvärdig med vad som betalades ut till den forne boxningsmästaren Deontay Wilder (42-1-1, 41 KOs) i dennes möte med Tyson Fury (30-0-1, 21 KOs), vilket var 30 miljoner dollar. Efter att de två kallat varandra för lögnare, och Jons relation med UFC surnat till, skall nu mästaren ha avsagt sig sin titel.

Reyes vs. Blachowicz om lätta tungviktstiteln

Den första notisen om att Jones vandrar iväg från sitt bälte är i ett Tweet där han föreslår att Dominick Reyes tar sig an polacken Jan Blachowicz om den lätta tungviktstiteln. Jones förklarar att han inte har något att vinna på i att försvara sitt bälte, och föreslår att UFC skall kontakta honom om en fight mot den regerande mellanviktsmästaren Israel Adesanya (19-0) blir aktuell.

På en fråga från ett fan om hans inlägg betyder att han avsäger sig den lätta tungviktstiteln, svarar Jones kort men koncist “Ja”.

Jones avslutar med att citera en latinsk fras tillskriven Julius Caesar i Veni, Vidi, Vici (Jag kom, Jag såg, Jag segrade) i relation till sin titel.

Tar skada för låg utbetalning

Det tycks som om dispyten runt pengarna är där skon klämmer för Jon Jones. I sitt sista inlägg på Twitter förklarar han att han tar skada varje gång han träder in iu oktagonen, och han finner inte pengarna tillräckliga för att fortsätta med det.

Om Jones håller fast vid sitt beslut att avsäga sig den lätta tungviktstiteln återstår att se. Om så är fallet, hur skulle UFCs lätta tungviktsdivision se ut? Stannar Jones kvar i organisationen?

Läs mer
+4
Dana Sad
Dana Happy

Welterviktsmästaren Kamaru Usman reagerar på lagkamraten Gilbert Burns seger

Simon Tingberg

Den femte rankade welterviktaren Gilbert Burns tog sjätte raka segern då han besegrade den före detta mästaren och nummer ett rankade welterviktaren Tyron Woodley. Detta genom enhälligt domslut efter klar dominans då Burns vann alla ronderna.

Burns som tränar på gymet Hard Knocks i Florida där också welterviktsmästaren Kamaru Usman tränar berättade i segerintervjun att han vill ha en titelmatch mot lagkamraten.

“Kamaru, I love the champ. My training partner Kamaru Usman. But, give me a shot. Dana White, Hunter, Sean Shelby, Kamaru, I want to fight for the title. I’ve got respect and a lot of love for you, but I think I’m next. I’m next. I’m right there. He beat the former champion I just beat the same way, maybe even better. I want to fight for the title!”

Hyllas utav Usman

Mästaren Usman tog till twitter där han hyllar lagkamratens insats mot Woodley.

Usman blev mästare i weltervikt efter att även han besegrat Woodley genom enhälligt domslut. Detta under UFC 235, Las Vegas mars 2019. Usman försvarade sedan bältet mot Colby Covington genom TKO i den femte ronden under UFC 245, Las Vegas december 2019.

Om Burns är näste man för Usman återstår att se. Usman har ryktats möta Jorge Masvidal eller Conor McGregor.

 

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

Tyron Woodley – Jag känner en konstig frid trots att jag blev utklassad

Simon Tingberg

Tyron Woodley har för första gången i karriären två raka förluster. Han förlorade under UFC 235, Las Vegas sitt welterviktsbälte mot nuvarande mästaren Kamaru Usman genom enhälligt domslut efter en total utklassning. Under natten så försökte Woodley ta sig tillbaka till vinstkolumnen genom att ta sig an femte rankade Gilbert Burns. Så blev inte fallet och Woodley blev åter igen utklassad under fem ronder då Burns tog hem ett enhälligt domslut.

Har inga ursäkter

Woodley publicerade efter fighten en video på sin Instgram där han berättar att han kände sig motiverad inför fighten och att han var i bra form. För förlusten har han inga ursäkter utan anser att Burns gjorde ett bra jobb.

“I felt good, I have no excuses. I felt good. I train hard. I was in great shape. I felt like I did everything right. Everything felt good from the walkout to the stretch, to every single thing about the fight. I looked him in the eyes yesterday and knew he was going to be ready to fight. I thought that was good. He did a good job of keeping the distance (and) not coming at the shots. I felt like I was reaching. I don’t have no excuses, man. I’m going to hold my head high.”

Fightades för George Floyd

Woodley anser att många i hans position i fighten skulle ha gett upp. Han berättar dock att han började tänka på George Floyd och då bestämde sig för att fightas för dennes familj. Floyd som under dagarna dödades utav amerikansk polis.

“A lot of (expletives) would let somebody finish them off in that moment, I wasn’t going to (expletive) give up. I was just thinking about everybody right now who’s protesting and fighting for something good for Mr. Floyd’s family I’m like, ‘I just can’t give up in here.’ I never really gave up hope that I was going to win the fight, to be honest.”

Känner en frid

Woodley fortsätter berätta att han sätter sin tilltro till gud att han förlorade. Han berättar att han känner en oväntad frid trots förlusten.

“I just wanted to come and face you guys because I don’t understand, It doesn’t make a lot of sense to me. It’s not very clear. I just know I’ve got to trust God. I’ve got a weird peace for somebody who just got their ass whooped. I don’t know why I am at peace – not with losing, not with defeating, not with losing to Gilbert.

“Gilbert came out and did his thing. At the end of the day, it wasn’t a situation like the Usman fight where I didn’t feel like I was there. I was there. I was present. I was responding. I heard what my coaches were saying. I just couldn’t get my hands on him. I can take that. I can take a loss when I feel like I was present in my mind and body.”

Woodley lovar också att komma tillbaka.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy
UFC Apex

UFC on ESPN 9 Las Vegas: Resultat

Simon Tingberg

UFC on ESPN 9 i Las Vegas är nu över. Femte rankade welterviktaren Gilbert Burns tog karriärens största seger då han besegrade den före detta mästaren och nummer ett rankade welterviktaren Tyron Woodley. Detta genom enhälligt domslut i galans huvudmatch.

I den delade huvudmatchen så såg vi ett rankat tungviktsmöte mellan tolfte rankade Blagoy Ivanov och tretton rankade Augusto Sakai. Brassen Sakai tog hem ett delat domslut. Sakais seger blev kontroversiellt då Sakai tydligt tog tag i gallret för att försvara sig mot en nedtagning från Ivanov utan att få poängavdrag. Detta i den tredje ronden vilket hade kunnat vinna ronden för Ivanov.

Övriga resultat följer nedan.

Huvudkort

Gilbert Burns besegrar Tyron Woodley genom enhälligt domslut (50-45, 50-44, 50-44)

Augusto Sakai besegrar Blagoy Ivanov genom delat domslut (27-30, 29-28, 29-28)

Billy Quarantillo besegrar Spike Carlyle genom enhälligt domslut (29-28, 29-28, 29-28)

Roosevelt Roberts besegrar Brok Weaver genom submission (rear-naked choke) – Rond 2, 3:26

Mackenzie Dern besegrar Hannah Cifers genom submission (kneebar) – Rond 1, 2:36

Underkort

Katlyn Chookagian besegrar Antonina Shevchenko genom enhälligt domslut (30-25, 30-25, 30-25)

Daniel Rodriguez besegrar Gabriel Green genom enhälligt domslut (30-27, 30-27, 30-27)

Jamahal Hill besegrar Klidson Abreu genom TKO (slag) – Rond 1, 1:51

Brandon Royval besegrar Tim Elliott genom submission (armtriangel) – Rond 2, 3:18

Casey Kenney besegrar Louis Smolka genom submission (giljotin) – Rond 1, 3:03

Chris Gutierrez besegrar Vince Morales via TKO (bensparkar) – Rond 2, 4:27

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

UFC on ESPN 9: Gilbert Burns besegrar Tyron Woodley i huvudmatchen, vill nu ha titelmatch

Simon Tingberg

Efter en veckas uppehåll i UFC så var organisationen tillbaka under natten i Las Vegas, Nevada. I huvudmatchen så var det ett toppmöte i welterviktsdivisionen mellan den före detta mästaren Tyron Woodley och den uppåtstigande stjärnan Gilbert Burns.

Woodley som inte fightats sedan han förlorade bältet mot nuvarande mästaren Kamaru Usman under UFC 235, Las Vegas mars 2019 hade inför fighten sagt att han var motiverad än någonsin. En seger över Burns skulle vara en början att jobba sig tillbaka till en titelmatch. Burns i sin tur hade sex raka segrar och kom senast från en knockoutseger i första ronden mot före detta titelutmanaren Demian Maia.

Fighten

Burns var den som tog kommandot tidigt i fighten och klinchade med Woodley och slog denne till marken. Burns levererade där stenhård ground and pound vilket gav Woodley ett rejält sår över ögat. Woodley redde dock ut Burns ground and pound. Burns jobbade då smart och metodiskt och fortsatte hålla Woodley nere. Burns försökte sig sedan på ett armlås vilket gjorde att Woodley i slutet utav ronden kunde resa sig upp.

Woodleys sår över ögat var rejält stort men Woodleys hörna kunde stoppa blodflöder och Woodley fick gå ut till andra ronden.

Efter att Burns klart och tydligt vunnit första ronden så skulle Woodleys mästarhjärta nu behövas sättas på prov rejält. Det fick  vi dock inte se när Burns satte en stor press på Woodley och lyckades ta ner denne med en nedtagning. I tredje ronden lyckades Woodley stoppa Burns nedtagning men backade sedan mest mot gallret i förhoppning med att kunna kontra med sin högerhand. Detta blev matchbilden i stort resten utav fighten där Burns arbetade smart och satte press samt träffade med flera bensparkar på Woodleys främre ben. Woodley i sin tur drev inte framåt utan backade mot buren.

Efter fem ronder så hade domarna genom poängsiffrorna 50-45, 50-44, 50-44 tilldelat Burns segern genom enhälligt domslut.

Vill ha titelmatch

Efter fighten så berättade Burns i sin segerintervju att han vill möta mästaren Usman om bältet. Usman som också är Burns träningskamrat på gymet Hard Knocks. Burns vill möta Usman i juli.

“I’m very happy. I trained so hard for this fight. I knew I could do it. I was calling this guy out for a reason,My name now has got to be the No. 1 contender. I love the champ, my training partner Kamaru Usman, but c’mon – give me the shot. I’ve got a lot of love for you, but I’m next. I want to fight for the title. If they want to make the fight in July, I’m injury free. I want to fight for the title.”

 

Läs mer
+7
Dana Sad
Dana Happy

Video
UFC on ESPN 9: Post-fight presskonferensen (Startar kl. 06:15)

Ralph Nordahl

Direkt efter nattens gala i Las Vegas, Nevada kommer Tyron Woodley och motståndaren Gilbert Burns att genomföra en presskonferens för media. Ni kommer kunna se denna live i videon ovan med start klockan 06.15.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Video
UFC Free Fight: Robert Whittaker vs Yoel Romero 2

Ralph Nordahl

UFC har valt att släppa den underhållande matchen mellan dåvarande mellanviktsmästaren Robert Whittaker (20-5) och Yoel Romero (13-5)rån år 2018. Rematchen gällde dock inte om titeln då Romero missat vikten inför galan.  Whittaker vann deras första match från året innan (om interimtiteln) via enhälligt domslut.

Se matchen i sin helhet ovan.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy
Colby Covington vs Jorge Masvidal

Colby Covington lovar att möta Jorge Masvidal

Ralph Nordahl

Nu när Colby Covington lämnat American Top Team har en potentiell match mot welterviktskonkurrenten och fienden Jorge Masvidal blivit än mer hypad.

Covingtons dispyter med lagkamrater som Masvidal och tidigare interimmästaren i lättvikt Dustin Poirier har skapat tillräckligt mycket tumult för att leda till en skilsmässa med gymmet för Covingtons del. Den tidigare interimmästaren i weltervikt säger dock att han och ägaren Dan Lambert fortfarande är vänner.

En match mellan de tidigare kamraterna Covington (15-2 MMA, 10-2 UFC) och Masvidal (35-13 MMA, 12-6 UFC) skulle nu inte heller innebära en intressekonflikt för laget.

Covington uttalade sig som följande om matchen mot Masvidal till MMA Junkie:

Absolutely, I do feel like it needs to be settled in the cage. But at the same time, if he doesn’t settle it in the cage, it will only be one reason and one person why it didn’t get settled in the cage – and that’ll be because of him. So if he tucks his tail in between his legs and runs away like the good little (expletive) that he is – he knows I’m his daddy, he knows I gave him so many spankings – so if he runs away, fans will know he’s a coward and he’s scared to fight.

Han valde också att återigen såga Masvidals meriter:

He doesn’t want to fight the best in the world, and we found out he’s all hype. He’s a 50-50 journeyman. Look at his record. His resume speaks for itself. He’s been knocked out. He’s been tapped out. Back in high school, he dropped out, and when we used to live together, I kicked him out. He’s a little (expletive).

Covington hoppas dock främst på en rematch mot welterviktsmästaren Kamaru Usman som avslutade honom i 5:e ronden via TKO i titelmatchen i december. Om inte den matchen blir av vill Covington lägga handskarna på Masvidal. Han hoppas dock att båda matcherna blir verklighet:

Make no mistake about it: I’m fighting ‘Street Judas’ Masvidal. I’m going to fight ‘Marty Fake Newsman. It doesn’t matter which order.

Om inte en match i oktagonen blir av vore Covington nöjd med att avsluta dispyten med Masvidal utanför buren då han tänker bo kvar i södra Florida:

If we don’t fight in the cage, for sure if I ever see him in the streets. We will fight, and he knows what’s going to happen when that happens.

Deep down, he knows. He can try and hide it. He can try and make up all these fake lies that he likes to do: ‘Oh he’s crying,’ ‘Oh, he’s this,’ ‘Oh, he didn’t pay my coach.’ They’re some lies. But he’s never said anything about my skills because he knows last time we trained, I put him out cold.

Jorge Masvidal har i sin tur ryktats möta både Conor McGregor och mästaren Usman härnäst.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Ada pol adakala bahkan ribuan situs-situs prediksi bola slot online keinginan laribercempera abadi internet. Membawadiri batari bayang-bayang didalam negri berbatas luarbiasa negri angan-angan elegan Inggris.

Lamun sayangnya sangat kira-kira andaikan patutnya dibilang bohongan abolisi perkiraan gelembung adagium agen sbobet Indonesia angan-angan tampak keunggulan keinginan Sempurna Malahan bisajadi dipandang cuma dibuat Kasar Aja palsu atas bukti khayalan ada.