Krönika: Stjärnskotten i UFC, lejonen som en dag kommer att ta över

Oscar Jangvret

När UFC startade den 12:e november 1993 var det en åttamannaturnering där man var tvungen att gå 3 matcher samma kväll för att bli mästare. Deltagarna var oftast specialiserade inom en viss gren t.ex. boxning, judo, brottning eller jiu-jitsu. Royce Gracie dominerade dom första åren då han genom sin brasilianska jiu-jitsu även kallad BJJ fick motståndarna att se ut som sköldpaddor som hamnat upp och ner på marken i buren.

Sporten MMA är en av dom snabbaste växande idrotterna sen dess. Idag har vi viktklasser, utvecklade regler men framförallt så har evolutionen skapat deltagare som nu är fullblods specialister inom genren MMA. Målet är att inte ha några hål i sitt game och kunna köra 25 min i fullt tempo, att kunna känna sig bekväm vart än matchen går om det så är stående eller på marken. Dom idag största stjärnorna har alla redskap i sin arsenal och blir bara mer och mer kompletta. Dom som kommer underifrån som har haft Jon Jones, Anderson Silva och George Saint Pierre som idoler har idag siktet inställt på att bli lika bra som dom, och utvecklas från där dom var som bäst. Veteranerna som är dom nya Chuck Lidell och Tito Ortiz försöker klura ut den nya utvecklingen, men som UFC:s president Dana White säger ”Its a young mans game” och det kommer att finnas någon som är mycket bättre än Jon Jones en dag. I fotboll, hockey och alla andra idrotter så slås rekorden med tiden då utvecklingen när det gäller kunskapen och tekniken hela tiden går framåt. Jag tror att vi självklart kommer att få se samma utveckling inom MMA. Jag tänker här rada upp några av dom jag tror kommer att vara tronarvingarna till våra nutida stjärnor och som kommer att höja sporten till ytterligare en nivå.

 

1. Israel ”The Last Stylebender” Adesanya

Ålder: 29

Nationalitet: Nigeria, Nya Zeeland

Viktklass: Mellanvikt

Israel Adesanya (17-0-0 MMA) är utan tvekan en av dom största talangerna i UFC, kanske klassas han inte ens som talang längre då han ska gå en titelmatch nu mot Robert Whittaker i mellanvikt den 6:e oktober på UFC 243. Sen Israel kom till UFC i februari 2018 har han 6 raka vinster där han dominerat totalt fram tills hans senaste match mot Kelvin Gastelum, där fick den stora talangen verkligen sättas på prov i 5 ronder som var i rasande tempo och matchen avgjordes inte för ens i den sista ronden, då Adesanya visade prov på hjärtat hos en champion och vann via domslut. Han är en extremt duktig striker och kanske den bästa av dem alla? Samt att han är karismatisk och är obesegrad. Frågetecken finns väl i hur bra han är på marken och kvaliteten på det motstånd han mött, men han har besegrat motståndare som Brad Tavares, Derek Brunson, Anderson Silva och Kelvin Gastelum. Men förutom hans fenomenala striking så skulle jag vilja säga att hans mentalitet har det en champion behöver. Han vart mobbad som ung då han kom från Nigeria till Nya Zeeland för att han var mörkhyad, sedan dess har han utvecklat ett mind game där han ser sig själv som i ett tv-spel där han är player one och kan inte bli besegrad. Jag tror att denna supertalang kommer att vara för mycket för Robert Whittaker som varit skadad en längre tid och hade stora problem i sin senaste match med en då 41 årig Yoel Romero som många ansåg likaväl kunde ha vunnit matchen.

Israel Adesanya

2. Zabit Magomedsharipov

Ålder:28

Nationalitet: Dagestan (Ryssland)

Viktklass: Fjädervikt

Zabit Magomedsharipov (17-1 MMA) tävlar i fjädervikt och ser inte ut att vara mycket för världen, men är efter Khabib Nurmagomedov just nu den största talangen som kommit från Dagestan. Han har sedan han kom till UFC fem raka vinster, där han visat upp hela sitt register och gjort precis vad han har velat med sina motståndare. Han är enligt mig helt komplett då han är väldigt stark för sin långa smala kropp, otroligt teknisk både i sin striking och med sin grappling.

Zabit har en fascinerande historia bakom sig då han växte upp på en Shaolin skola som heter Pyat Storon Sveta men kallas ”the five directions of the world”. Grundaren Gusein Magomaev föddes med ett hjärtfel och hans mamma hade inte mjölk till Gusein och sin tvillingbror i de hårda efterkrigstiderna. Doktorn sa till henne att hon var tvungen att välja vem som skulle få överleva. Gusein räddades av sin farbror som hittade honom liggandes på gården där han hade lämnats för att dö i den kalla januari kylan. Svaghet är i Dagestan oacceptabelt och det var på grund av hans hjärtfel som gjorde att Gusein grundade en kampsportsskola där respekt och disciplin var ryggraden i deras undervisning. kineserna kallar skolan ”The Shaolin of Dagestan” och det var här Zabits kampsportsresa tog sin början, man kan se det i Zabits fightingstil där alla ifrån skolan använder sig av Magomaevs tekniker som han drillade barnen på skolan med två pass om dagen under 10 års tid. Zabits psyke skulle jag säga är helt unikt jämfört med andra fighters i UFC, Khabib Nurmagomedov är samlad och beslutsam, men det här är på en helt annan nivå då Zabit har psyket hos en Shaolin munk.

Gusein Magomaev lärde sina elever att helt ta avstånd från klassamhället och religiösa fanatiker, han lärde sina elever att vara fredliga krigare. Zabit tror jag kommer att gå in för varje match i resten av sin karriär med inställningen att hela hans liv är ett krig mot en oförlåtlig värld. Han har för tillfället ingen match inbokad.

3. Paolo ”Borrachinha” Costa

Ålder: 28

Nationalitet: Brasilien

Viktklass: Mellanvikt

Paulo Costa är en annan mellanviktare som har ett facit på (12-0 MMA, 4-0 UFC). Brasilianaren är ett så kallat fysfenomen och har ordagrant gått rakt igenom allt motstånd som en bulldozer sen han kom till UFC. Han har vunnit alla sina tolv matcher  i MMA genom avslut i den första eller andra ronden, 11 TKO och 1 Submission. Det står mellan honom och Yoel Romero om vem som är den största atleten inom hela organisationen, detta har som ett brev på posten såklart gjort att han hamnat på USADA:s radar om han varit dopad eller ej? Han gick sin senaste match den 7:e juli 2018 mot Uriha Hall, han fastnade efter det för en otillåten vätske-ersättnings medicin som gjorde att han vart avstängd i 6 månader. Nästa match som Costa har inbokad är just mot Yoel Romero den 18e augusti på UFC 241. Ett superintressant möte på förhand då Yoel helt klart trots sina 42 år är en av viktklassens absolut främsta utmanare till titeln. Det blir inte bara intressant för att dessa fysiska monster ska ställas mot varandra utan även för att se om Yoel Romero fortfarande inte åldras, men det ska bli väldigt spännande att se om Costa kan mäta sig mot absoluta toppmotstånd i divisionen.

paulo costa bar överkropp svart bakgrund

4. Petr ”No Mercy” Yan

Ålder: 26

Nationalitet: Ryssland

Viktklass: Bantamvikt

Den blixtsnabbe ryssen Petr Yan (13-1 MMA, 5-0 UFC) tävlar i bantamvikt och är uppvuxen på den kallaste och farligaste platsen på jordklotet, nämligen Sibirien. Han började träna Taekwondo i sjätte klass och hamnade ofta i slagsmål på gatorna och i skolan. Hans storebror tränade boxning och Petr Yan ville även han lära sig boxningens konst trots att hans bror vägrade ta med honom. Petr lyckades ändå smyga sig in och det hela slutade med att han tränade i åtta år och uppnådde rangen ”Master of sport in boxing”.  2015 signade han med den ryska organisationen ACA där han vart mästare och försvarade sitt bälte i bantamvikt en gång innan han skrev på för UFC. Han har sedan han kom till UFC 5 raka vinster inom loppet av ett år och är obesegrad. Han har sett helt outstanding ut och har fört matcherna samt dikterat tempot precis som han velat. Han är en fenomenal striker som även har ett högt fight-IQ där han sätter fällor för motståndarna och sedan straffar dom hårt. Killens psyke är det heller inget fel på då han t.ex. sagt i en intervju att han skulle besegra både Aljamain Sterling och Henry Cejudo på en och samma kväll. Personligen får jag en känsla när jag ser killen att han verkar stenhård och helt opåverkad ut i matcherna, då han även sagt att han inte alls förberett sig speciellt bra inför sina UFC matcher hittills, så kan man inte låta bli att se liknelsen till den förmodligen största av dem alla Jon Jones karriär fram till nu.

5. Johnny Walker

Ålder: 27

Nationalitet: Brasilien

Viktklass: Lätt-Tungvikt

Kanske det största hotet till mästaren Jon Jones i UFC:s lätta-tungvikts division. Denna brasilianare (17-3 MMA, 3-0 UFC) kanske inte har gått så många matcher i UFC hittils, men han har avslutat alla sina tre motståndare på hör och häpna.. 2 min och 48 sekunder och är än så länge obesegrad. Metoderna var knockout via armbåge mot Khalil Rountree, spinning backfist och slag mot Justin Ledet samt flying knee och slag mot Micha Cirkunov. Han är oerhört teknisk för sin längd på 195,58 cm, så han är längre än den obesegrade mästaren Jon Jones som mäter 193,04 cm. Killen är obehagligt lugn i buren och verkar inte ha några nerver överhuvudtaget. Han verkar vara en väldigt trevlig karaktär som bara är allmänt glad och avslappnad.

Han verkar inte hata någon och ingen verkar hata honom, det är som om han bara glider in i det tysta och om han fortsätter som han gjort så kommer han nog kanske stå där i en titelmatch mot Jones inom en väldigt snar framtid och jag får känslan att han kan slå ner som en bomb! Jones hade sin svåraste match i karriären mot våran svenske storstjärna Alexander Gustafsson i deras första match, mycket på grund av att Jones stod mot någon som var lika lång som han själv och en bättre boxare. Johnny Walker är både längre och mer teknisk än vad Gustafsson är.

När det gäller hans kvalitet då det kommer till det stående är det alltså inga tvivel om, men inte många har koll på hur han är på marken? Det vi vet är att han har brunt-bälte i BJJ och har två submission vinster i sin karriär, i UFC har han inte kunnat visa vad han går för än på sina 2 min och 48 sekunder. Men om man ska lita på vad den gode Johnny Walker själv säger om sin grappling så är det just det som är hans starkaste vapen. Han menar att han tränar mer BJJ och brottning än vad han tränar Thaiboxning, bara att han inte hunnit visa upp det ännu. Av det jag sett och hört av denna fighter fram tills nu så tror jag att Jones på förhand kommer att få sin tuffaste match i karriären. Walker har sagt att han gärna vill möta ett annat stjärnskott i Dominick Reyes (11-0 MMA, 5-0 UFC) som även han är obesegrad, för att bevisa vem som är värdig en titelchans mot Jones.

6. Edmen Shahbazyan

Ålder: 21

Nationalitet: Armenien,USA

Viktklass: Mellanvikt

Den unge Kaliforniengrabben Edmen Shahbazyan har ett facit på (10-0 MMA, 3-0 UFC). Han började träna MMA med sin äldre bror som 9 åring och som 13 åring så var han träningspartner med självaste Ronda Rousey, en person som han sagt att han lärt sig oerhört mycket av både i och utanför buren… Edmens väg in till UFC var genom att han vart inbjuden till Dana Whites Tuesday Night Contender Series där han besegrade Antonio Jones genom TKO på 40 sekunder i rond 1. Han vann sedan The ultimate Fighter finalen mot Darren Stewart genom split- deciscion. Han har ett väldigt bra självförtroende och hans mål är att slå Jon Jones rekord som den yngsta UFC mästaren genom tiderna.

Det märkbara med denna lovande talang är att han har vunnit nio av sina tio matcher genom avslut i den första ronden!! Bara en match har gått till domslut men som han även då vann. Han är otroligt aggressiv och komplett, har aldrig varken förlorat eller blivit skakad heller för den delen… Edmen bara går rakt igenom motståndare efter motståndare och verkar överhuvudtaget inte vara rädd för någon eller något moment i oktagonen då gonggongen slår. Så länge Edmen fortsätter att utvecklas och vinner som han gör så kommer han vara livsfarlig tro mig! Har man aldrig blivit knockad och vunnit nio matcher i den första ronden och är så ung så tror man att man är oslagbar! Det kommer krävas någon som har knockout power eller någon som kan dominera honom på marken för att få stopp på denna lavin för han respekterar inte någon!

7. Maycee ”The Future” Barber

Ålder: 21

Nationalitet: USA

Viktklass: Flugvikt/Stråvikt

Maycee Barber har ett facit på (7-0 MMA, 2-0 UFC) och är en annan 21 åring som precis som Edmen tog sin väg genom Tuesday Night Contender Series säsong 5 avsnitt 2 till UFC. Hon var märkbart känslosam då hon vart kontrakterad till UFC och sa gråtandes inför sin familj i intervjun då hon fick beskedet, att ”det här betyder precis allt för mig” och man kunde se att denna tjej har vigt sitt liv åt detta! Hon är ifrån den nya generationen fighters som är skolade i alla discipliner och är mer kompletta. När man ser henne fightas så förstår man varför då hon mixar upp det otroligt bra med sin striking och använder sig av alla medel, armbågar, knän, slag och sparkar. Hennes tekniska och snärtiga karate sparkar är hennes signum, och hon är inte blyg att att ta det ner på marken där hon är en savage med sin ground and pound som gör hennes motståndare alldeles blodiga då hon använder sig av sina armbågar och slag.

Precis som sitt nickname så kan hon enligt mig bli ett hot för den fenomenale Valentina Shevshenko i flugvikts divisionen. Väljer hon att gå ner till stråvikt så är hon helt klart delat med två andra prospects i stråvikt-divisionen en av lejoninnorna som kommer att ta över tronen från Jessica Andrade. Dom andra två är 28 åriga Tatiana Suarez (8-0 MMA, 4-0 UFC) och 29 åriga Weili ”Magnum” Zang som har ett facit på (19-1 MMA, 3-0 UFC). Anledningen till att Barber fick vara med på listan är just hennes unga ålder. Zang har hela 19 raka vinster och är på pappret den farligaste utmanaren i nuläget, hon är den som först kommer att få chansen på titeln då hon är bokad mot mästarinnan Jessica Andrade på UFC Fight Night 157 den 31:a augusti i Shenzen, Guangdong, Kina.

8. Dominick ”The Devastator” Reyes

Ålder: 29

Nationalitet: USA

Viktklass: Lätt-Tungvikt

The hype train som han kallats för den senaste tiden och den andra fightern som nämnts som det största hotet mot den obesegrade mästaren Jon Jones. Dominick Reyes med ett facit på (11-0 MMA, 5-0 UFC) startade sin idrottskarriär med brottning och amerikansk fotboll som han spelade på Collage i New York, hans dröm var att bli proffs i NFL men då han inte vart draftad så valde han att flytta hem till Hesperia i Kalifornien där han växte upp. Han började att träna MMA istället med sin bror och kände att han hade mer kontroll över sitt öde med MMA jämfört med amerikansk fotboll som är en lagsport. Dominick är en väldigt teknisk striker och väldigt snabb förhållande till sin vikt, han är mest känd för sina sparkar som han även har fått sitt nickname ”The Devastator” ifrån. Även Reyes är lång med sina 193,04 cm och är exakt lika lång som mästaren Jon Jones, så även detta potentiella möte kommer bli intressant för att se hur Jones kommer att lösa uppgiften då han inte har så dominant räckviddsövertag mot en motståndare som dessutom är en sylvass striker även han. Det som gör honom så unik och farlig är hans lugn som han visade i sin UFC debut mot Joachim Cristensen på UFC Fight Night 112,  en debut som han vann på TKO efter bara 29 sekunder i rond 1, kombinerat med sin träffsäkerhet och sin förmåga att kunna känna av då motståndaren är skadad, han har även visat prov på väldigt bra mark game och att han inte bara är en striker. Denna kille är ett rovdjur och vill avsluta sina motståndare och han vill göra det i den första ronden.

Dominick Reyes På vågen

9. Leon ”Rocky” Edwards

Ålder: 27

Nationalitet: England

Viktklass: Weltervikt

Senast Leon Edwards (18-3 MMA, 10-2 UFC) förlorade en match var mot mästaren Kamaru Usman 2015 via domslut. Sedan dess har han 8 raka vinster och dom 3 senaste mot motståndare inga mindre än Donald Cerrone, Gunnar Nelson och Rafael Dos Anjos. Leon Edwards är även den fightern som mannen för stunden just nu Jorge Masvidal slogs med backstage då Masvidal var i en tv sänd intervju. Han är helt klart den största talangen från Storbritannien just nu och har alla förutsättningar i en av dem tuffaste divisionerna för tillfället. I och med att mästaren Kamaru Usman är skadad just nu gör att dom andra i divisionen får göra upp med varandra, och det hetaste mötet för Leon Edwards skulle nog vara mot just Jorge Masvidal då hans namn garanterat skulle få en annan status. Med en potentiell vinst mot Masvidal som vart kändast i hela UFC efter sin rekord-knockout mot Ben Askren som tog 5 sekunder, så kommer han att vara nära en titelmatch. Edwards har en intressant fighting stil och är svår att få tag på, lång, snabb i fötterna med ett bra takedown defence. Han är southpaw, väldigt explosiv och och har en snabb counter vänster som påminner mycket om Conor Mcgregors vänsterslägga. Till detta så gillar han att mixa upp det med armbågar och knän som skär upp motståndarna vilket Donald Cerrone fick känna av i deras möte under UFC Fight Night 132 där Cerrone stod blodig över hela kroppen då Leons arm restes i luften efter ett 5 ronders krig.

Leon Edwards i buren

10. ”Sugar” Sean o´Malley

Ålder: 24

Nationalitet: USA

Viktklass: Bantamvikt

Sean o’malley (10-0 MMA, 2-0 UFC) är en kontroversiell fighter som nyligen hamnat i blåsväder då han fastnade i ett test av USADA. Han fälldes för spår av ämnet Ostarine som är dopningsklassat. Det är andra gången ”Sugar” Sean blivit fälld för ämnet och är nu avstängd på grund av detta, Sean själv hävdar att han fått i sig detta på grund av ett kontaminerat kosttillskott. Han har öppet gått ut och sagt att han är för marijuana och att han brukar det själv precis som bröderna Nick och Nate Diaz som Sean ser upp till. Han är även en gamingnörd och vegan. Bortsett från det så ser Sean inte heller ut att vara mycket för världen då han är en smal och krullhårig kille som även kallas socker… men oj denna kille kan slåss! Han är kreativitet personifierad och har en naturlig talang för sporten, hans stil är till och med svår att beskriva med ord och måste ses för att man ska kunna förstå. Han har ett väldigt högt fight IQ och luras hela tiden och lägger fällor,kombinerat med ett lugn och en otrolig förmåga att kunna mäta distansen vilket gör att kan leka med millimetrar i motståndarnas attacker för att sedan kontra. Han använder sig av look away slag och verkar bara leka omkring i buren och älska det han gör, så ja vad kan man säga mer än att han är en artist i oktagonen! UFC:s president beskrev det själv med egna ord då han letade efter någon i Contender series som hade ”That Thing”,  reportern frågade vad han menade med det och Dana svarade att Sean o’malley is ”That Thing”

 

Övriga fighters som är värda att nämna är:

Aspen Ladd: 24 år från USA, Bantamvikt, (8-1 MMA, 3-1 UFC)

Santiago Ponzinibbio: 32 år från Argentina, Weltervikt, (27-3 MMA, 9-2 UFC)

Islam Makaschev: 27 år från Dagestan (Ryssland), Lättvikt, (17-1 MMA, 6-1 UFC)

Ketlen Vieira: 27 år från Brasilien, Bantamvikt, (10-0 MMA, 4-0 UFC)

Gregor Gillespie: 32 år från USA, Lättvikt,  (13-0 MMA, 6-0 UFC)

Magomed Ankalaev: 27 år från Dagestan (Ryssland), Lätt-tungvikt (11-1 MMA, 2-1 UFC)

Yair Rodriguez: 26 år från Mexiko, Fjädervikt, (11-2 MMA, 7-1 UFC)

Michel Pereira: 25 år från Brasilien, Weltervikt, (22-9 MMA, 1-0 UFC)

Alexander Volkanovski: 30 år från Australien, Fjädervikt (20-1 MMA, 7-1 UFC)

Ion Cutelaba: 25 år från Moldavien, Lätt-tungvikt, (14-4 MMA, 3-3 UFC)

Kron Gracie: 31 år från Brasilien, Fjädervikt, (5-0 MMA, 1-0 UFC)

Brian Ortega: 28 år från USA, Fjädervikt, (14-1-(1 NC) MMA, 6-1-(1NC) UFC)

+5
Dana Sad
Dana Happy

Weili Zhang får support från Ronda Rousey inför sitt titelmöte med Jessica Andrade

Johan Lorentzon

Om drygt en veckan kommer UFC Shenzhen gå av stapeln och där kommer Kinas egen Weili Zhang möta Jessica Andrade om titeln i damernas stråvikt. Något som UFCs före detta bantamviktsmästarinna Ronda Rousey har uppmärksammat.

På sitt officiella instagramkonto skriver Ronda om hur stolt hon är över damerna i MMA och hur långt de har kommit, hon passar även på att ge en shoutout till Zhang.

“I feel like a proud mama watching how women’s MMA has grown. Women from all walks of life, from all over the world are rising to the challenge and showing the world what it means to fight like a girl. Weili Zhang @zhangweilimma is a prime example of overcoming adversity – fighting not just through the ranks, but to also get noticed and stand out. I’ve definitely taken notice, and so should you. Best of luck to the ladies fighting August 31 on #UFCfightnight157 ”

Zhang själv svarade på posten med följande meddelande.

“Wow. Idol. I remember the first time I saw you fight in UFC in 2013. I thought you were so cool. Then I was inspired to be like you. In this many-lined UFC star cage to play a part of our women’s territory. You give me confidence and direction. If I want to slack off when I don’t want to train I’ll find you fighting. That gave me a lot of encouragement@rondarousey”

Även Dana White snappade upp konversationen och skrev en kort post på twitter om respekten de båda damerna visade inför varandra.

”Cool to see the respect from Ronda for the @jessicammapro vs Weili Zhang fight next Saturday.”

Zhan möter Andrade som huvudmatch på UFC Senzhen den 31:a augusti.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy
Dana White missnöjd under presskonferens

Dana White angående ett möte mellan Nate Diaz och Jorge Masvidal: ”no progress”

Johan Lorentzon

Direkt efter sin dominanta vinst över Anthony Pettis på UFC 241 utmanade Nate Diaz Jorge Masvidal och sen dess har denna matching varit på allas läppar.

Jorge Masvidals manager hävdade för några dagar sedan att de just nu pratar med UFC om saken. Masvidal sa själv också i en intervju på Youtube att det i nuläget förhandlas om matchen.

“We’re ready for this fight, man. We’re ready,”

“We’re just negotiating now, and let’s give the fans a fight that they want to see. Two dogs, locked in the cage, going for the jugular.”

Enligt Dana White ligger dock varken ”Gamebred” eller Diaz under några förhandlingar om matchen. Så här sa han till MMAjunkie tidigare i veckan.

“Why, did I say I was doing Diaz and Masvidal on Saturday?”

“Well … they asked me, and I said, ‘Who doesn’t want to see that fight?’ But no, no progress.”

Nu har det trots allt bara gått några dagar sedan UFC 241, men då båda fansen och fighterna verkar vilja ha matchen borde det varit något Dana White kastat sig över. Det skulle gå att hävda att Diaz Vs. Masvidal till och med är en större match än Kamaru Usman Vs. Colby Covington som kommer gå av stapeln senare i år.

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy
Conor McGregor ber om ursäkt för pub bråket

Conor McGregor ber om ursäkt för tjuvsmällen – ”Whatever comes my way, I deserve it”

Jaser Davari

UFC-stjärnan Conor McGregor ber om ursäkt för att ha slagit till äldre mannen. Lovar att ändra på sitt beteende.

Förra veckan chockades MMA-världen av ett videoklipp där man tydligt ser hur den forne UFC-mästaren slår en äldre herre i en pub i Dublin. Anledningen till det utdelade slaget ska ha varit för att offret tackade nej till ett smakprov av McGregors whiskey, Proper Twelve.

Jag gjorde fel – måste ta mitt ansvar

Under torsdagen uttalade sig McGregor för första gången om incidenten i en intervju med Ariel Helwani, där han bad om ursäkt för sitt beteende. Irländaren tar fullt ansvar för det som hände, och hävdar att det inte spelar någon roll vad den äldre mannen sa till honom.

I was in the wrong. That man deserved to enjoy his time in the pub without having it end the way it did. … I tried to make amends and I made amends back then. But it doesn’t matter. I was in the wrong. I must come here before you and take accountability and take responsibility. I owe it to the people that have been supporting me. I owe it to my mother, my father, my family. I owe it to the people who trained me in martial arts. That’s not who I am. That’s not the reason why I got into martial arts or studying combat sports. The reason I got into it was to defend against that type of scenario.

Redo att ta sitt straff

Incidenten som ägde rum i april förra året polisanmäldes inte, men enligt uppgifter så har polisen startat en ny utredning.  Men oberoende vad som händer framöver är McGregor redo att ta det straff som utdelas för det oacceptabla beteendet.

Whatever comes my way, I will face it. Whatever comes my way, I deserve it. I will face this head on. I will not hide from it. I was in the wrong. It was completely unacceptable behavior for a man in my position.

Detta är den andra incidenten som McGregor hamnat i under det gångna året. I mars häktades McGregor efter att ha trampat en mobil tillhörande ett fan utanför en nattklubb i Miami. Det hela slutade med att Conor fick betala offret för att få fallet nedlagt. McGregor berättar för Helwani att han måste sluta överreagera vid sådana konfrontationer med ”fans”. Detta är något som irländaren jobbar med att bli bättre på.

I need to just stop reacting to the bait. People are trying to bait me into things. Am I the fish or am I the whale? I must be calm, I must be zen. I must lead by example. There’s so many people looking up to me. How can I react in this way? I need to get a hold of this and like I said I’m working very hard to do this.

So, if I have this opportunity before me, if I don’t execute this and get this right, make this happen for the children of my children’s children, all of my successes, all of everything I’ve achieved will be void, will be meaningless to me,” McGregor said. ”I must get this right and I must not go down that path, the written path, the cliché of the fighter that has it all and ruins [it]. I need to be aware of my past, of the past of other individuals and learn from it and grow and that’s what I’m doing

Tidigare under torsdagen uttalade sig offret för första gången,  där han berättar att enligt honom är McGregor bara en rik mobbare.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

UFC Danmark: olympisk medaljör klar!

Tim Tebras

Inför UFC:s stopp i danska Köpenhamn senare i år, har MMA-jätten nu gjort klart med ett nytt, intressant namn. Det rör sig om en ”hemmafighter” tillika olympisk silvermedaljör i brottning – Mark O. Madsen.

Nykøbing Falster-bon är som sagt mest känd som brottare och tog 2016 alltså silver i den grekisk-romersk brottning, -75 kg. Dansken gjorde sin första och andra proffsmatch i MMA redan 2013 respektive 2014, för att därefter återigen satsa på just brottningen. 2018 återvände han till att fokusera fullt på allas vår favoritsport och hann med fyra matcher under året – och fyra segrar. Matchen vid UFC Danmark blir Madsens tredje under 2019, så det är inget snack om att ta det lugnt för 35-åringen. Motståndare är italienske Danilo Belluardo, som återvänder till Norden efter att i juni knockats av Joel Alvarez i Stockholm.

Totalt sett i MMA har dansken, med det passande ringnamnet ”The Olympian”, gått åtta proffsmatcher och kan stoltsera med resultatraden 8-0. Två av vinsterna har varit via knockout/TKO, tre via submission och tre via domslut.

I december förra året utmanades Madsen av svenske Andreas Ståhl som menade att

(…) Ska han till UFC så borde han först bevisa att han är bäst i Norden och då bör han möta mig. Jag är bättre än honom i alla aspekter.

Men utan att först ha mött ”Real Steel”, hälsades Mark Madsen under torsdagskvällen välkommen till den stora scenen av UFC själva via Instagram:

UFC Danmark äger rum Nedan kan ni se det rådande matchkortet:

Nedan kan ni se intressant statistik för galans matcher:

Läs mer
+8
Dana Sad
Dana Happy
Robert Whittaker vs Israel Adesanya 2019

Robert Whittaker: ”Jag avslutar Israel Adesanya efter halva matchen”

Tim Tebras

Den regerande mellanviktsmästaren i UFC, Robert Whittaker, har noga studerat sin kommande motståndare inför UFC 243. Och framförallt i den senaste matchen, då interimmästaren Israel Adesanya efter fem tuffa ronder besegrade Kelvin Gastelum via enhälligt domslut, menar ”The Reaper” att han sett något som får mästaren att tro att han kommer avsluta utmanaren i deras möte. Ett spår Whittaker var inne på redan i våras, kort efter matchen Adesanya-Gastelum.

Den officielle mästaren intervjuades av den Melbournebaserade radiokanalen Triple M och gav då uttryck för sin självsäkerhet inför matchen:

That’s the biggest thing I took away from that fight; if Gastelum can puts hands on him, I can puts hands on him. Honestly, I think I’m going to finish him. I’m definitely going to look for the finish, but I think I’m going to finish him somewhere in the second, third round.

Förspelet till matchen har präglats av en hel del gnabb mellan de båda bältesinnehavarna i 84 kilos-klassen – klart mest från Adesanyas håll – men Whittaker menar att det liksom inte är ”hans grej”:

It’s kind of another mentality I’ve always had, is I don’t understand why we’re trash talking each other, because literally we’re going to be punishing each other within ”X” amount of weeks. It’s like there’s no point. Anything you’ve got to say, means nothing.

Whittaker vs. Adesanya har redan utnämnts till ”Oceaniens största fight i historien”. Enligt UFC:s VD Dana White taktar galaarenan Marvel Stadium mot utsålt – alltså mot över 50 000 personer i publiken. Nya Zeeland-födde australiensaren Whittaker lär ha det största stödet i ryggen i hemlandet, men mängder av fans väntas också komma från grannlandet för att heja på ”sin gubbe” – den Nigeriafödde nyzeeländaren ”The Last Stylebender”. Vem fansen hejar på, spelar dock mindre roll för ”The Reaper”. Han är mest nöjd med att MMA i regionen antagligen vinner stort:

Who cares? It doesn’t matter, because it’s only going to boost the combat sports game in New Zealand and Australia. At the end of the day, as much as we love the rivalry, we love each other a lot more than everybody else anyway, so this is going to be the biggest combat sports fight in the history of the game in this part of the world, and I’m pumped to be a part of it.

UFC 243 äger rum i Melbourne, Australien, den 6 oktober lokal tid. Tidsskillnaden mellan Sverige och Melbourne är 8 timmar. Nedan kan ni ta del av det rådande matchkortet:

Läs mer
+5
Dana Sad
Dana Happy

Bellator: Rory MacDonald och Douglas Lima möts igen

Tim Tebras

Returmötet mellan Rory MacDonald och Douglas Lima är nu avtalat och klart, rapporterar amerikanska ESPN. Bellator-VD:n Scott Coker berättade om toppmötet för en grupp journalister vid ett inför-möte rörande helgens marknadsföringsevent.

I fighten står MacDonalds welterviktsbälte på spel. Den toppar galan på Mohegan Sun Casino & Resort i Connecticut, cirka 20 mil nordost om New York City, den 26 oktober. Dessutom är det finalmatchen i senaste upplagan av Bellators weltervikts-Grand Prix.

I semifinalerna besegrade kanadensaren Neiman Gracie medan brassen vid Bellator 221 knockade stjärnan Michael ”Venom” Page. Detta medför alltså att finalen tillika titelmatchen också blir en retur på matchen från januari 2018 – då ”Red King” tog bältet av Douglas Lima.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Mannen som blev slagen av Conor McGregor pratar ut om händelsen: ’Han är en mobbare med pengar’

Karl Johansson

UFC:s irländske stjärna Conor McGregor hamnade återigen i blåsväder förra veckan, när en video som släppts visade hur han med ett fulslag attackerade en man på bar, över vad som sägs ha varit dispyt om McGregors whiskey.

Mannen ska ha tackat nej till McGregors bjudning av ett glas ’Proper Twelve’ samt ha kallat den oduglig. McGregor blev märkbart upprörd över detta, och när mannen vände sig åt andra hållet gav han denne ett slag mot ansiktet.

Nu har mannen i fråga, som valt att fortsätta vara anonym, gått ut till media för att berätta om händelsen.

Via ’The Daily Star’:

I am sitting on the bar stool just having a quiet pint with my friend then all of a sudden because I refuse his drink I get a punch. you don’t need that in life.

Den 50-årige mannen berättar att han inte är något fan av McGregor, som han anser är ’en mobbare med pengar’.

I don’t like the man. I think he is getting a bad rep. He is a bit of a bully, a bully with money.

Han medger att det inte var en rolig händelse att bli träffade av ’The Notorious’ ökända vänster, men försäkrar att han klarar ett slag eller två utan problem.

Look-it, I can take a punch.

McGregor kommer att straffas för attacken och har kallats till Dublin District Court för att få sin dom.

Läs mer
+11
Dana Sad
Dana Happy

Viaplay sänder Otto Wallins supermatch mot Tyson Fury

Karl Johansson

För ungefär en vecka sedan fick vi veta att den obesegrade svenske boxaren Otto Wallin har blivit bokad för ett möte mot den också obesegrade forne världsmästaren Tyson Fury i tungvikt.

Matchen kommer dock inte att bli om något bälte.

Nu står det klart att Viaplay kommer att sända den stora matchen.

Det här berättade Wallin för ’NENT Group’:

Jag har väntat på detta sedan jag var en liten grabb, och jag kommer ge allt för att stå som segrare.

Det här berättade Per Nunstedt, sportchef för NENT Group Sverige:

Det här är det närmaste en Rockyhistoria man kan komma i verkligheten. Men boxningshistorien har också visat att det omöjliga faktiskt kan hända, något som nederlagstippade Andy Ruiz Jr visade när han nyligen besegrade Anthony Joshua.

28-årige Wallin som kommer från Sundsvall gick debuten 2013 och är obesegrad med 20-0. Av dessa har han avslutat 13 via KO/TKO.

Viaplaytittare med sportpaket kommer ges möjligheten att se Wallins match mot Fury den 14 september.

Läs mer
+5
Dana Sad
Dana Happy
Nate Diaz vill möta Jorge Masvidal

Sonnen förvånad över Nate Diaz utmaning mot Jorge Masvidal: ’Bad guys just don’t call out bad guys’

Karl Johansson

Nate Diaz mötte förra helgen den forne lättviktsmästaren Anthony Pettis under UFC 241 i Kalifornien och segrade via ett enhälligt domslut, vilket blev hans första match på 3 år sedan returmötet med Conor McGregor.

Efter mötet utmanade Diaz welterviktaren Jorge Masvidal, något som förvånade en del. En utav dem var ingen mindre än Chael Sonnen.

Sonnen berättar här varför denna utmaningen kom som en överraskning för honom, samt vad Diaz hade att säga till honom efter matchen.

Via ’Ariel & The Bad Guy’:

Here’s why I love the Masvidal fight, it makes sense. It’s a fight that he can get, it’s obtainable. Masvidal would do it. One of the other reasons it was surprising to me, usually the bad guys stick together. Bad guys just don’t call out bad guys. Heel vs. heel doesn’t happen very often, but when it does it’s something very special. I think it was a callout that he can get. I think it’s a callout he will get.

We did ask Nate Diaz on the set of ESPN afterwards,’ why did you call out Masvidal?’ I loved his reasoning. This doesn’t come from heat, it’s just the opposite. He said, ‘listen Chael, I feel I’ve been disrespected in the sport based on how long I have been here. Based on my longevity on how long I’ve done it.

I feel my brother Nick is also underappreciated for how long he has been here and the opportunities that he’s been given. You got a champion that’s been here for two years?’ He goes, ‘I went and looked at Masvidal’s record, Masvidal’s been doing this longer than I have. He deserves something good to happen to him. I have the golden ticket right now and I want to hand it to a guy who’s deserving, which is Masvidal.’ Those were his words.

Vad tyckte ni om Diaz utmaning till Masvidal, vill ni ett möte mellan de två?

Läs mer
+7
Dana Sad
Dana Happy

Artem Lobov och Jason Knight överens om ett returmöte i BKFC

Karl Johansson

Den ryske UFC-fightern Artem Lobov gjorde sin debut i bare knuckle under BKFC 5 mot Jason Knight där han segrade via domslut och nu ser det ut som att de två möts igen.

Via Twitter har de två nu kommit överens om en returmatch mot varandra.

Knight inledde konversationen med följande meddelandet:

Retweet if you think me and (Artem Lobov) @RusHammerMMA should run it back!!! I’m ready if you are

Lobov var snabb på att svara på detta och föreslog att de går match under galan i Boston.

November in Boston!! Lets go!! @bareknucklefc.

Knight svarade:

Never been to Boston…. I’m down with that

Lobov har 2-0 i organisationen med segern mot Knight och den senaste mot boxaren Paulie Malignaggi som han också segrade mot via ett enhälligt domslut.

Han har även gått matcher i UFC där många kallar honom GOAT och har mött fighters såsom Cub Swanson, Michael Johnson and Ryan Hall. Han har idag ett record på 14-15-1.

Knight har gått sin enda match i BKFC mot Lobov. I MMA har han ett record på 20-6 och han släpptes från UFC efter 4 raka förluster.

Läs mer
-4
Dana Sad
Dana Happy