Nyheter

Odds och speltips inför UFC 295 – Tom Aspinall är för snabb

Tom Aspinall UFC Vegas 36

–  Denna artikel är i samarbete med Unibet  –

Natten till söndag smäller det i New York under UFC 295. Kortet toppas av två titelmatcher och i artikeln kan läsaren ta del av en breakdown och speltips inför dessa två fajter.

UFC 295 blev avsevärt svagare utan Jon Jones

Många hade sett fram emot tungviktsdrabbningen mellan den regerande tungviktsmästaren Jon Jones och den tidigare bälteshållaren Stipe Miocic. Jones drog sig ur till följd av en skada och Miocic är till synes inte intresserad av en match mot någon annan än Jones. Titelmatchen i lätt tungvikt mellan Jiri Prochazka och Alex Pereira flyttades upp till huvudmatchen och de topprankade tungviktarna Sergei Pavlovich och Tom Aspinall ringdes in för att ställas mot varandra. Interim titeln i tungviktsklassen står på spel.

Tom Aspinall är för snabb för Sergei Pavlovich

Aspinall har gått 6-1 i UFC, där den enda förlusten kom efter en olycklig knäskada efter endast 15 sekunder in i matchens mot Curtis Blaydes. Engelsmannen står med ett totalt matchfacit som lyder 13-3-0. Motståndaren Pavlovich har också gått 6-1 i UFC. Han förlorade sin debut 2018 mot Alistair Overeem. Han står  med ett totalt matchfacit som lyder 18-1-0. 15 av vinsterna har kommit via KO/TKO.

En spännande matchen med en god chans till avslut. Aspinall är ruskigt snabb för tungviktsdivisionen, vilket undertecknad tror kommer bli den avgörande faktorn för helgens drabbning. Han rör sig snabbt och kan undvika att bli sänkt om han går in taktiskt i drabbningen. Han är mer all round and sin motståndare och har fler vägar till seger. Han kan absolut hitta ett avslut via KO eller TKO, men den säkraste strategin är att ta ner fajten till kanvasen. Pavlovich har visserligen ett 75 procentigt försvar mot nedtagningar, men har framförallt ställts mot strikers eller avslutat sina matcher väldigt tidigt. Om Aspinall lyckas ta ner det till kanvasen misstänker undertecknad att han kan hitta avslutet relativt enkelt.

Oddsen på Aspinall via avslut ger 1.98 och ett rakt vinnarspel ger 1.86.

Tom Aspinall vinner matchen – 1.86 gånger insatsen tillbaka

Jiri Prochazkas erfarenhet kommer besegra Alex Pereira

Prochazka ställs mot den tidigare mellanviktsmästaren  och meriterade kickboxaren Pereira. Den förstnämnda har varit professionell MMA-fighter sedan 2012, men är relativt ny i UFC. Debuten ägde rum 2020 och redan efter två matcher och vinster fick han chans på UFC-titeln i lätt tungvikt. Då besegrades Glover Teixeira via en rear-naked choke i drabbningens femte rond. Fajten ägde rum i juli, 2022, och Prochazka har varit frånvarande på grund av en axelskada sedan dess. Han står med ett totalt matchfacit som lyder 29-3-1.

Pereira har gått några MMA-matcher under årens lopp, men har endast varit MMA-fajter på heltid sedan 2021. Han har gått 5-1-0 i UFC och den enstaka förlusten kom i en returmatch mot Israel Adesanya. Brasilianaren har endast gått en match i lätt tungvikt och då besegrade han Jan Błachowicz via delat domslut. Pereiras totala MMA-facit lyder 8-2-0.

Erfarenhet av MMA kommer bli avgörande i helgens drabbning. Konstigt nog har Pereira aldrig blivit testad ordentligt när det kommer till grappling och Błachowicz visade att man kan ta ner Pereira och kontrollera honom på kanvasen. Om Polacken hade gått in i resterande ronder med samma taktik som i den första hade han tagit hem segern i den matchen. Om Prochazka fokuserar på grappling och söker avslutet på kanvasen bör han ha en tydlig fördel gentemot sin motståndare.

Det som talar till Pereiras fördel är att Prochazka ofta går in oförsiktigt och skickar iväg för mycket kreativa tekniker, där han exponerar sig för mycket för motståndaren. Han träffas till och från och har blivit skakad av tidigare motståndare. Om Pereira träffar rent är matchen över, så här måste Prochazka tänka sig för. Samtidigt har Pereira ställt mot mycket konventionella strikers inom MMA, vilket har känts hemmatamt för kickboxningsstjärnan. Har han ett svar på Prochazkas tekniker?

Vi har troligtvis en jämn match framför oss, men Prochazkas övertag på kanvasen bör vara större än Pereiras övertag när det kommer till stående discipliner. Undertecknad håller den förstnämnda som vinnare.

Jiri Prochazka vinner matchen – 1.98 gånger pengarna tillbaka.

Föregående artikel

UFC 295 med Alex Pereira: Invägningsresultat

Nästa artikel

Tog inte match mot Kayla Harrison – PFL MMA slänger ut Julia Budd

Skriven av

Alexander Clausson

Chefredaktör på Kimura och historielärare. Är en MMA-fantast som täcker sporten ur ett fan-perspektiv. Sitter i rankingpanelen för UFC, Bellator MMA och BKFC.

Relaterade Artiklar

Sök