17 juli, 2024
Days
Hours
Minutes
Seconds
Nyheter

På djupet med Alex: Silva var precis vad vi behövde, det förkastliga året 2020

Av

Alexander Clausson

01/11/2020

En legendar har (kanske) gått sin sista match. Brasilianaren Anderson Silva har fortfarande en drabbning kvar på sitt nuvarande kontrakt med UFC, men efter gårdagens förlust mot Uriah Hall lät 45-åringen tveksam. Något definitivt besked ville den tidigare mästaren inte ge.

UFC-presidenten Dana White var däremot säker på sin sak. Presidenten berättade för ’MMA Junkie’ att han vill se Silva pensionerad och White tänker inte släppa in den tidigare mästaren i oktogonen, ännu en gång.

Är Silva färdig som fighter?

Borde Silva följa Whites rekommendation och lägga handskarna på kanvasen?


Den tidigare mellanviktsmästaren är närmare sin 50-årsdag, än den dagen han fyllde 40 år. Brasilianaren har vunnit en match sedan 2012 och har under samma period dragit på sig sju förluster. Dessa meningar borde vara skäl nog att sätta punkt för min frågeställning och den efterföljande diskussionen, men det finns fler faktorer man bör ha i åtanke.

Fem av dessa sju förluster kom mot dåvarande eller blivande bälteshållare. Samtliga av dessa mästare genomförde dessutom lyckade titelförsvar, under sina respektive karriärer. 45-åringens möten med Daniel CormierMichael Bisping och Israel Adesanya gick till domslut. Även om dessa segrar var relativt dominanta, tog brasilianaren inte särskilt mycket skada under drabbningarna.

I sina senaste två matcher har Silva ställts mot rankat motstånd och under gårdagen gav samtliga tre poängdomaren den första ronden till brasilianaren. Redan på förhand misstänkte jag att Silva skulle bli avslutad av K:O-maskinen Hall, men att bli avslutad av Hall har aldrig varit en anledning för någon att pensionera sig.

Silva kommer aldrig bli någon mästare igen och det finns inte heller någon anledning för brasilianaren att ställas mot toppen av mellanviktsdivisionen. Silva håller däremot fortfarande en tillräckligt hög nivå för att ta hem vinster i UFC, men organisationen vill använda sig av den tidigare mästarens namn i galornas huvudmatcher.


Silva är och förblir Silva

2020 har varit en konstigt, annorlunda och tidvis jobbigt år, ur ett MMA-fans perspektiv.

Den pågående pandemin stal Khabib vs. Ferguson ifrån oss. PFL ställde in hela säsongen. Svenska A- och B-klass fighters har inte fått någon möjlighet att tävla. När Bellator Paris gick av stapeln med publik på plats i arenan, återupplevde jag hur en otroligt stor och viktig del av sporten fansen faktiskt är.

Den 45-åriga Silva är inte samma Silva som dominerade mellanviksdivisionen, under 2 457 dagars tid. I alla fall inte ur ett rent sportsligt perspektiv. Kampsportaren och karaktären Silva däremot, har varit densamma sen första gången jag såg honom gå match.


Silvas inställning till sporten, den genuina kärleken till tävlandet och respekten för fans och motståndare känns igen. Andra legendarers försök till comebacks har varit nästan smärtsamt att bevittna, men eftersom Silva aldrig blivit överkörd i sina matcher, har dessa präglats av ett stort mått med nostalgi. En nostalgi som varit extra viktig, när det finns mycket annat inom sporten som varit annorlunda just i år.

2020 är snart över och det kändes bra att se Anderson Silva kliva in i buren ännu en gång.

(“På djupet med Alex” är ett artikelsegment på Kimura, där undertecknad genomför en analys av en match eller händelse, som stuckit ut under veckan som gått. Det kan handla om exempelvis ett kontroversiellt domslut, spektakulärt avslut, alternativt ett tvivelaktigt/udda agerande från matchdomare, ‘fighters’ eller sekonder. Åsikter som uttrycks i artikeln är skribentens egna)

Populära Ämnen

Senaste nyheterna

Jake Paul mot Mike Perry
Allt inför Jake Paul mot Mike Perry: Tider & matchkort
🥊 Influencer-stjärnan möter bare-knuckle-mästaren
Dustin Poirier pensionering
Dustin Poirier ger besked om framtiden i UFC
🥊 ”100 procent, garanterat”
Jake Paul Mike Perry(3)
Jake Paul ger kaxigt uttalande om Mike Perry
🥊 ”Skulle vilja ha hans attityd”
Georges St Pierre Nick Diaz
Georges St-Pierre ger besked efter inställda comebacken
🥊 ”En del av mig återvände i höstas”
Freddy Castro gör MMA-debut på Superior Academy – Motståndaren mötte tidigare Liam Pitts
🥊 Hypade thaiboxaren har gått flera matcher i Thailand och Kambodja
Jake Paul Mike Tyson
Team Jake Paul: Stjärnan rasande över Mike Tyson:s återhämtning
🥊 Legendaren har börjat träna igen

Här kan du söka!

Search