980x240-ohmbet

Söndagskrönikan: Bältet är till för mästare

ufc 213 robert whittaker

Ett mästarbälte ska kröna och symbolisera världens bästa fighter. I kampsport på den högsta nivån är det mer vanligt med mästarbälten än pokaler och medaljer. Det materiella är såklart enbart en symbol för den verkliga betydelsen: “jag är bäst”. Någonstans är det precis det tävling handlar om, oavsett vilken sport det är. För att nå den högsta toppen behövs en vilja av att bli bäst och få äga dessa bälten, pokaler eller medaljer som en symbol för det. Nu är jag rädd att UFC håller på att förringa betydelsen av den symboliken.

Något som blivit allt mer vanligt i världens främsta MMA-organisation är “Interimbälten”. Ett tillfälligt mästarbälte som egentligen enbart ska ges ut i och med en mästarens frånvaro på grund av skada eller annat. Blir mästaren borta under flera år fråntas oftas titeln och bältet blir vakant. Interimtiteln blir egentligen ett bevis på vem som är nästa utmanare när mästaren är tillbaka. Ett exempel på när interimbälten används på rätt sätt är Renan Barao. När Dominick Cruz ådrog sig en ordentlig skada 2012 blev en match mellan Urijah Faber och Renan Barao aktuell. Vinnaren fick interimbältet i väntat på Cruz. När det senare blev klart att Cruz blir borta en längre tid befordrades Renan Barao från interimmästare till den “riktiga” mästaren. Att i detta fall utse en interimmästare var ett viktigt beslut för att inte låsa hela viktklassen trots Cruz frånvaro.

Det finns tyvärr ett flertal exempel på när interimbälten används i onödan. Conor McGregor mot Chad Mendes är ett sådant. När Jose Aldo fick dra sig ur mötet mot McGregor med enbart två veckor kvar till matchen hoppade Chad Mendes in. Mötet mot Aldo skulle schemaläggas till ett senare tillfälle, men trots att Aldos skada inte var långvarig, så kom matchen mellan Mendes och McGregor att handla om ett interimbälte.

I en sådan fysisk sport som MMA är skador något man måste räkna med och i Aldos fall var frånvaron kort vilket gör att användandet av ett interimbälte var helt onödigt. Matchen hade inte minskat i värde om inte ett bälte stod på spel. Jag tror att UFC valde att göra matchen till en titelmatch för att behålla McGregor som main event. Det känns som en kortsiktig lösning att ge ut ett mästarbälte enbart för att behålla main event platsen.

Även om det vid första anblick inte har stor betydelse finns det en viss problematik med interimbälten. Det är viktigt att ha i åtanke att när matchen är avgjord och vinnaren ska koras delas ett mästarbälte ut trots att personen inte besegrat den regerande mästaren. När bälten delas ut på ett sådant sätt minskar det riktiga bältets betydelse. Att få stå ensam på tronen och koras som världens bästa fighter är det största man kan uppnå inom MMA och bältet blir en slags symbol för det hårda jobbet den regerande mästaren har gjort.

Jag tycker att i många fall är användningen av interimbälten helt onödig. Betydelsen av matchen står inte och faller med interimbältet, utan det viktiga tycker jag är att bli no:1 contender och ha vetskapen att man står näst på tur mot mästaren. När matchen handlar om ett interimbälte används samma regelverk som vid en vanlig titelmatch, dvs att matchen görs om till fem ronder. Men detta skulle lösas ändå eftersom interim-titelmatcher som oftast är stora mediala matcher blir huvudmatch som per automatik också avgörs i fem ronder istället för tre. Även om matchen inte skulle bli huvudmatch är det bättre att låta matchen utspela sig i tre ronder och spara mästerskapsronderna till det riktiga bältet. På så sätt blir även den sportsliga ansträngningen större vid titelmatcher och bältets betydelse ökar. UFC väljer att använda sig av interimbälten för att visa betydelsen av matchen. För de fans som inte följer sporten speciellt noggrant förstår man direkt att matchen är viktig när ett bälte ska delas ut. Jag tror dock effekten blir motsatt. När man förminskar det riktiga bältets betydelse kommer personer som inte följer MMA att ha svårt att peka ut vem som faktiskt är mästare. Många mästare i UFC har valt att visa sitt missnöje med alla dessa interimbälten. När Tyron Woodley medverkade i “The MMA Hour” angående kritiken från Dana White var han tydlig med sitt budskap gällande en tillfällig mästare:

“And if anybody says, utters, mumbles, accidentally says the word ‘interim,’ I’m going to lose my sh*t. Because I fought four world title fights in 12 months, and I was prepared to fight five in 18 months coming out in November. So, I dare somebody to say anything about a goddang interim title. I will lose my top, because I’ve seen athletes injured for years, months, never defended — how many belts has Conor McGregor defended?”

Det har alltså gått så pass långt att mästare blir oroliga så fort de får en skada. UFC behöver se över sitt användande av dessa bälten och tänka mer långsiktigt på vad som faktiskt gynnar sporten. Detta långsiktiga tänkande tycker jag organisationen har saknat den senaste tiden.

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.
 • BenRangel

  I vissa lägen kan det kännas logiskt att ha nån form av officiell etikett för att markera att vinnaren ska få en garanterad title shot.

  Men att ha ett BÄLTE för det är ju totalt onödigt .

  • HerrObjektiv

   Det är för att DW ljugit så sinnessjukt mycket att hans ord är som bajs. Enda sättet för att på något sätt få det trovärdigt är då ett låtsasbälte

 • Ola

  Interembältet har blivit rena skämtet, men så går det ju när UFC inte kan få sina champs att försvara bältet (bisping conor osv)

 • John

  Håller med. Vissa bälten känns hela onödigt. Det är bra att det finns en helt klar No. Contender. Men det finns också risk att det blidas en lång kö om skador uppstår. Exemplevis fallet med Robert Whittaker. Han är klar no. 1 contender men är skadad. Så slänger de in gsp. Det innebär att whittaker får gå match i kanske mars/april och den som så gå match efter det kommer få vänta tills tidigast nästa höst. Det innebär att vi har fått en lång kö

 • Lynx

  Fast i fallet Aldo – Greger handlade det ju om att Aldo dragit sig ur titelförsvar runt sju gånger eller vad det är nu. Är inte så säker på att man visste att det skulle vara kortvarigt + att man kanske ville statuera ett exempel.

  • Ola

   7 gånger? Här har man köpt McGregor inc’s propagandaapparat fullt ut…

   • Lynx

    UFC 125, 149, 153, 176 och 196. Fine, det var fem, men jag tycker fortfarande att jag har en valid point och det har inget med McGregor att göra. Eller tycker du att jag har fel?

 • Pancho Villa

  Intressant krönika – väldigt trevlig söndagsläsning.

  UFC har själva bäddat för det kaos-artade tillstånd som just nu råder. Genom att vara inkonsekvent i sin behandling av fighters, och genom att upprepade gånger svika givna löften så har man försatt sig i en usel situation. Man har även, som anges i artikeln, av kortsiktiga ekonomiska skäl valt att använda interimbälten för att sälja matcher. Detta är en tendens som verkar ha ökat på senare tid.

  Framtiden får utvisa vad detta leder till.

 • Marsman

  Jag håller med om att symboliken ska vara att personen är världens bästa utövare men det är professionell idrott vi egentligen pratar om – det är ett yrke för de flesta där det handlar om inkomst, och en socialistisk mentalitet kommer sätta prestationen före pengarna och vara helt oförstående till ett kapitalistiskt tänk – kultur krock med andra ord.

  McGregor förstår att skådespelet är en lika viktig del i professionell idrott som det idrottsliga – ungefär som myten att ”Colosseums gladiatorspel var blodiga strider till döden”. Bronsmasker som skyddade gladitorerna men framförallt dolde slagskämparna – det var underhållning för folket, där det ultimata priset var tillräckligt med pengar som kunde köpa din frihet.

  McGregor har fått en helt egen bronsstaty – efter den 26 Augusti är McGregor en fri-man, det där bältet ger personen enbart chans till att synas i strålkastarljuset i en professionell idrott, förstår man inte det – så slåss man till döden.

  • Simon N

   Rommar riket föll också en dag. Det finns kontraster där imellan och dana o ufc har gått för långt det sista enligt mig där skådespelet blir för tydligt.

   • Marsman

    Allt är ett skådespel – Njut istället av showen

    • Simon N

     Njuter inte av äckligt beteende.

 • Totte

  Tycker det var helt rätt att köra om interim mellan Mendes och Greger. Dom hade kört en lång world tour och sedan drar sig Aldo ur samma vecka som fighten, något han har gjort flera gånger. Att köra om interimbälte i det läget var helt rätt!

Fler Nyheter: