UFC 222: Eftertankar

T-Mobile Arena i Las Vegas Nevada var platsen för nattens gala. Det var ett hårt prövat kort som räddades med hjälp av en nödlösning – en improviserad titelfight i damernas 145 lbs. Dvs ”viktklassen som egentligen inte existerar”. När Max Holloway skadade sig grät vi som barn över att vi än en gång gick miste om en kanonmatch mellan Holloway och Edgar. En match vi verkligen sett fram emot. Istället fick vi Edgar vs. Ortega i en trerondersfight. Intressant men ändå ett nedköp. Nåja, det blev inte så tokigt i slutändan men det återkommer vi till.

Dessutom fick vi Cris Cyborg mot ytterligare en (hyfsat) okänd bantamviktare i Yana Kunitskaya – som gav osannolika 11.00x i odds. UFC försökte alltså än en gång lura oss att tro att de placerat Cyborg i en legitim matchning. Det är som om Real Madrid skulle ställas mot Falkenbergs FF i finalen av Champions League pga att Bayern München hade skadat sig. Ja, jag vet att exemplet är dåligt men ni förstår poängen. Tack och lov betalar vi inte för ppv i Sverige – att behöva pröjsa $64.99 = 536 kronor för att se eländet hade varit direkt skadligt för blodtrycket.

Nog med gnäll – nu kör vi!

Underkort

205 lbs.: Jordan Johnson vs. Adam Milstead

Den kraftigt favorittippade brottaren Jordan Johnson tog sig an den f.d. tungviktaren Adam Milstead. Det var en rätt tråkig historia. Varken Johnson eller Milstead övertygade. Två av domarna ansåg att Johnson gjorde vad som krävdes i den ensidiga fighten.

135 lbs.: Bryan Caraway vs. Cody Stamann

Bryan Caraway gjorde comeback efter skada och inledde mycket starkt. I andra ronden kom Cody Stamann tillbaka och utjämnade matchen – 1-1 i ronder inför tredje och sista ronden. Tredje ronden var jämn och höll bra tempo. Stamann kontrollerade merparten av ronden men Caraway avslutade starkt och var nära att stjäla ronden. Stamann fick det delade domslutet. Stark prestation av Stamann att besegra en högt rankad och mycket erfaren fighter.

170 lbs.: Zak Ottow vs. Mike Pyle

Mike Pyle gjorde sin sista fight i karriären och det gick inte riktigt som planerat. Han träffades av en överhandshöger och det blev början på slutet. Ottow klev in och avslutade med ground-and-pound. Domaren avbröt vid 2.34 i rond 1. Antiklimax för Pyle men Ottow var ödmjuk och respektfull.

185 lbs.: C.B. Dollaway vs. Hector Lombard

Lombard äntrade buren med 5 raka matcher utan seger och hade kniven mot strupen. Efter en bra första rond av CB Dollaway blev han träffad av en stenhård vänsterkrok efter att gonggongen ljöd. Dollaway blev rejält rockad och kunde inte fortsätta matchen. Då slaget avlossades efter rondsignalen bedömdes det som ett otillåtet slag och Dollaway tilldömdes segern pga att Lombard diskades. Snopet minst sagt och synd på vad som var en småtrevlig fight.

135 lbs.: John Dodson vs. Pedro Munhoz

Inga viktproblem på horisonten och äntligen skulle vi få se dessa herrar göra upp i buren. Dodson inledde starkt och utnyttjade sin snabbhet och sitt fina fotarbete. I andra ronden kom Munhoz in i matchen men han var på efterkälken under merparten av ronden. Tredje ronden fortsatte Munhoz jaga Dodson som trippade runt och prickade med kontringar. Säker domslutsvinst för den numera ganska tråkige John Dodson. Tyvärr levde inte matchen upp till förväntningarna. Han fick med sig vinsten men man längtar inte direkt efter hans nästa fight.

155 lbs.: Beneil Dariush vs. Alexander Hernandez

UFC-debutanten Hernandez hoppade in på kort varsel och ersatte den skadade Bobby Green. Han var kraftig underdog och få gav honom en chans mot den duktige Beneil Dariush. Den mycket explosive Hernandez visade dock att han är att räkna med när han knockade Dariush efter blott 42 sekunder in i första ronden. Snacka om att göra avtryck i sin debut.

– Välkommen till UFC Sr. Hernandez!

115 lbs.: Mackenzie Dern vs. Ashley Yoder

Debutanten Dern inledde mycket aggressivt och satte hård press på Yoder. Hon fick dock inte mycket uträttat. Dern sökte clinch och nedtagningar men hon var inte framgångsrik. Istället kontrade Yoder effektivt med sin fina vänster. I slutet av tredje ronden fick Dern äntligen en nedtagning. Hon tog snabbt rygg på Yoder och hotade med en ’rear-naked choke’. Sista minuten av tredje ronden var sannolikt vad som räddade segern för den hypade nykomlingen. Hon tar hem ett delat domslut och UFC’s investering räddas av två domare. Puh…

Det var, om vi ska vara ärliga, inte särskilt hög nivå på den mma dessa damer bjöd på. Dern är onekligen en mycket vass grappler men hon har stooora luckor i sitt game. Hem och träna.

Huvudkort

135 lbs.: Ketlen Vieira vs. Cat Zingano

Zingano gjorde comeback efter ca 18 månaders frånvaro och det syntes att hon hade varit borta. Första ronden var jämn fram till Vieira fick en nedtagning och etablerade fin toppkontroll. I andra ronden fick Vieira en tidig nedtagning och visade återigen sin fina grappling och brottning. Hon gjorde inte mycket skada men hon hade total kontroll på marken. I tredje ronden kom Zingano ut aggressivt men blev snabbt nedtagen och det blev ytterligare en rond mestadels på rygg. I slutet av ronden kom Zingano upp och avslutade starkt i det stående. Det var dock långt ifrån tillräckligt. Vieira tog hem segern via delat domslut. Den domare som gav segern till Zingano måste ha varit hög eller möjligen blind.

265 lbs.: Andrei Arlovski vs. Stefan Struve

Arlovski inledde starkt med bensparkar och en fin nedtagning. Den 212 cm långe Stefan Struve såg inte särskilt imponerande ut. Andra ronden bjöd på en hel del händelsefattig clinch. I tredje ronden fick vi se företrädelsevis stående fighting i lågt tempo. Med 1 minut kvar fick Arlovski en nedtagning vilket sannolikt säkrade segern i en fight vi hade glömt innan kvällens slut.

Andrei Arlovski tog hem ett stabilt domslut och Joe Rogan talade i intervjun om en möjlig ”title run”. Rogan måste ha sett en annan match än jag. Kanske missade han att Struve gjorde en riktigt dålig fight. Kanske glömde han att Arlovski är 74 år (mma-år) och har en haka så känslig att den kan registrera jordbävningar på andra sidan jordklotet.

135 lbs.: Sean O’Malley vs. Andre Soukhamthath

– The Sugar Show!

O’Malley gjorde en mycket bra första rond. Hans varierade och dynamiska striking var riktigt giftig och i slutet av ronden skakade han Soukhamthath rejält. I andra ronden fick Soukhamthath en nedtagning men O’Malley var aktiv och hotade med submissions från rygg. I tredje ronden inledde O’Malley starkt men han skadade sin högra fot och kunde inte över huvud taget stå på foten under återstoden av ronden. Trots den skadade foten lyckades han uthärda de sista minuterna av matchen. En minst sagt minnesvärd match från Sean O’Malley som bjöd på bländande teknik och stort hjärta. Fight of the night och $50,000 var välförtjänt.

145 lbs: Frankie Edgar vs. Brian Ortega

– TKO 4.44 rond 1.

Edgar kom ut starkt och satte högt tempo. Hans snabbhet och fina fotarbete var i vanlig ordning nyckeln till framgång. Han jobbade in och ut och plockade poäng. Han såg vass ut och satte sin vanliga prägel på matchen. Efter 2 minuter såg det ut som att vi skulle få en “vintage Frankie Edgar fight”. Någon hade dock andra planer.

Brian Ortega såg lugn och oerhört avslappnad ut i buren. Trots att han blev prickad av Edgar behöll han lugnet och väntade på sin chans. Den kom efter ca fyra och en halv minut. Han prickade Edgar med en vacker vänster armbåge och följde upp med mycket välavvägda slagtekniker. Det var ett nästintill kliniskt avslut. Han blev den förste någonsin att avsluta Frankie Edgar och det skedde vid 4.44 av rond 1. Wow!

145 lbs.: Cris Cyborg vs. Yana Kunitskaya  

Kunitskaya inledde mycket offensivt och fick en tidig nedtagning. Hon visade även prov på fin clinch. Det såg lovande ut för nykomlingen i ungefär 2 minuter. Därefter visade Cyborg varför hon är mästarinna. Hennes kraft och aggressivitet banade väg för avslutet. Hon träffade med några hårda högerträffar och Kunitskaya fick panik. När hon gick ned klev Cyborg in och avslutade med tung ground-and-pound. Vinnare Cris Cyborg via TKO efter 3.25 av rond 1.

Sammanfattning

Kommentatorer för kvällen var Jon Anik, Joe Rogan och Daniel Cormier. Mycket stabil uppställning. Det var tur det för domar- och fighterinsatserna var påtagligt ojämna. Såväl ringdomare som poängdomare fattade märkliga beslut under kvällens gång.

Hector Lombard och CB Dollaway måste bokas för ett nytt möte när Dollaway har återhämtat sig från hjärnskakningen. Finns inte mycket att säga om vad som inträffade. Slagen kom efter gonggongen och Dollaway var definitivt inte i skick att fortsätta. Det enda rätta är att göra om det och boka dem för en ny match.

Förlusten av den tuffe Bobby Green var ett tungt slag för oss fans. Det var nog ännu tyngre för Beneil Dariush som blev tok-knockad av Greens ersättare – en hårdslående och helt okänd ung herre som hoppade in på kort varsel. Alexander Hernandez kunde nog inte ens ha drömt om en bättre debut i UFC.

Ketlen Vieira tog en fin seger mot Cat Zingano. Vieira är lovande men jag är, till skillnad från vissa, inte redo att ge henne titelchans ännu. Hon behöver minst en vinst mot topprankat motstånd för att övertyga mig. Hennes vinster mot Sarah McMann och Zingano bevisar inte att hon är mästarmaterial.

Andrei Arlovski vs. Skyskrapan blev en ganska tråkig historia. Oavsett vad UFC-soldaten Joe Rogan försöker sälja till oss så kan ingen lura i mig att Arlovski skulle kunna ta sig till toppen och utmana om titeln. Men han förtjänar ändå cred för att ha tagit två raka vinster efter att ha förlorat 5 raka.

Vad kan vi då säga om de superhypade ungdomarna och deras prestationer denna kväll? Mackenzie Dern kan skatta sig lycklig som fick med sig ett ganska turligt domslut i sin debut. Hon såg inte särskilt bra ut och har en hel del förbättringar att göra om hon ska ha i UFC att göra. Som tur är så är hennes grappling av yttersta världsklass så hon kan fokusera på att förbättra sin striking, brottning, cardio, taktiska förmåga och fysiska kapacitet.

Sean O’Malley däremot gjorde ingen besviken. Han har talang den killen. Han dominerade med sin fina striking och visade även prov på ’ground skills’ och hjärta. Lägg till karisma och attityd så har vi en potentiell stjärna. Det är såklart alldeles för tidigt, och vi har sett för lite av honom för, att kunna utnämna honom till framtida mästare, men en hyfsat stor stjärna kan han sannolikt bli. Han verkar ha hela paketet.

Om någon, mot förmodan, hade några tvivel kring Brian Ortegas förmåga måste man nu erkänna att han är ”the real deal”. Han hoppade in på kort varsel och tog sig an en av de bästa fjäderviktarna genom alla tider. Trots det var han fullständigt lugn och fokuserad. Det betalade sig och han tog karriärens tyngsta seger när han besegrade Frankie Edgar via TKO. Otroligt imponerande. Den 27-årige Ortega är definitivt på väg att bli en stjärna – detta oavsett om han i sin nästa fight lyckas betvinga Max Holloway.

Cris Cyborg gjorde vad Cyborg gör. Efter att ha spenderat en kort stund på rygg reste hon sig och stalkade utmanaren tills hon fick den öppning hon behövde. Hennes press och tunga höger gjorde jobbet. Det tog 3.25 sen var det klart. Det enda positiva med den här charaden var att den avslutades med att Cyborg i oktagonintervjun var tydlig med att hon i sin nästa fight har för avsikt att möta Amanda Nunes.

En ojämn kväll var därmed till ända. Nu blir det en liten paus för UFC innan oktagonen besöker London den 17 mars. Werdum kliver än en gång in och räddar UFC när de saknar en huvudmatch. Han tar sig an ryssen Alexander Volkov i vad som sannolikt är en “titel eliminator”, åtminstone för Werdums del.

________________________

Kimuraredaktionen

0
Dana Sad
Dana Happy

PFL 2: Resultaten

Professional Fight League har gjort sig ett litet namn som den tredje aktören på MMA-marknaden bakom UFC och Bellator. Vi ska inte heller förringa att vi har två svenskar i organisationen, Sadibou Sy och Jonathan Westin. I huvudmatchen på PFL 2 möttes Luiz Firmino Will Brooks och Kayla Harrison med sina två OS-guld i Judo gjorde sin MMA-debut mot Brittney Elkin. Will Brooks vann sin match på domslut och Harrison vann lämpligt nog på armbar. Resterande av resultaten från galan finns här nedan.

Will Brooks besegrar Luiz Firmino via unanimous decision (30-27 x3)
Brian Foster besegrar Ramsey Nijem via KO (R3, 0:23)
Kayla Harrison besegrar Brittney Elkin via submission (armbar) (R1, 3:18)
Efrain Escudero besegrar Jason High via submission (guillotine) (R3, 0:35)
Sean O’Connell besegrar Ronny Markes via TKO (R2, 0:41)

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

UFC 227, se den officiella affischen

UFC har just släppt affischen för UFC 227 som kommer gå den 4:e augusti på Stable Center i Los Angeles.

UFC 227 fokuserar på de små herrarna då mästaren T.J. Dillashaw möter sin rival Cody Garbrandt som huvudmatch och Demetrious Johnson möter den olympiske guldmedaljören Henry Cejudo som co-main.

Båda matcherna är re-matches då dessa herrar redan har mött varandra en gång förut. Dillashaw knockade Garbrandt i andra ronden på UFC 217 för bantamviktbältet och Cejudo blev besegrad av ”Mighty Mouse” i april 2016 på UFC 197.

Det rådande matchkortet för UFC 227 är följande.

T.J. Dillashaw (C) vs. Cody Garbrandt
Demetrious Johnson (C) vs. Henry Cejudo (Inte bekräftad)
Polyana Viana vs. JJ Aldrich
Ricardo Ramos vs. Kyung Ho Kang
Wuliji Buren vs. Bharat Kandare
Bethe Correia vs. Irene Aldana
Cub Swanson vs. Renato Carneiro

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

UFCs nytillskott Greg Hardy skadad

Den före detta NFL-spelaren Greg Hardy knockade sin motståndare på ynka 57 sekunder under förra veckans Dana White’s Tuesday Night Contenders, vilket också gav honom ett kontrakt i UFC. Dana White har inte varit blyg med att han vill se den Hardy tillbaka i oktagonen så snart som möjligt, men nu verkar detta få dröja ett tag då ESPN rapporterar att Hardy skadat knät under en fotbollsmatch i helgen. Skadan ska undersökas i veckan och först då kan vi få veta hur allvarlig skadan är.

Att signa Hardy är lite av en kontrovers för UFC. Dana White ser honom som en potential stjärna i UFC vilket kan behövas för organisationen, men UFC har också fått ta en hel del kritik för Greg Hardys kriminella bakgrund som infattar våld i hemmet då Hardy 2014 blev fälld för att ha misshandlat sin ex-flickvän. Fallet lades dock ned då offret vägrade vittna i rätten när Hardy överklagade domen. I bakvattnet av en avstängningen från sitt dåvarande NFL-lag Carolina Panthers blev Hardy signad av Dallas Cowboys, men bröt där NFL:s uppförande kod och stängdes av i fyra matchen och Dallas valde sen att inte skriva något nytt kontrakt när säsongen var över. 2016 (under tiden han var kontrakterad under Dallas) blev Hardy dessutom arresterad för ringa narkotikabrott.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Video
UFC Singapore: Matchkort, TV-tider, Odds, Statistik, Diskussion

Idag kommer UFC att bjuda oss på ännu en späckad gala då tävlingen anländer till Kallang, Singapore.  Där får vi bl.a. se Donald ‘Cowboy’ Cerrone möta Leon Edwards i huvudmatchen. Den brittiske fightern Edwards befinner sig just nu i en 5-matchers lång vinstsvit och hoppas avancera ytterligare bland welterviktarna genom att besegra veteranen ‘Cowboy’ Cerrone.

I galans co-main event får vi se vår egne Ilir Latifis senaste besegrade motståndare Ovince Saint Preux och Tyson Pedro gå en match som blir väldigt viktig för deras framtid. Dessutom får vi se flugviktarna Jessica-Rose Clark och Jessica Eye slå sig fram till topprankingen.

Nedan kan ni ta del av det rådande matchkortet för galan tillsammans TV-tider och odds från Unibet. Under det finner ni utförlig statistik över matchkortet.

HUVUDKORT (Startar kl. 14:00 och sänds på Viaplay Fighting)
Weltervikt: Donald Cerrone(2.60) vs. Leon Edwards(1.46)
Lätt-Tungvikt: Ovince Saint Preux(2.18) vs. Tyson Pedro(1.70)
Flugvikt: Jessica-Rose Clark(1.70) vs. Jessica Eye(2.10)
Weltervikt: Li Jingliang(1.30) vs. Daichi Abe(3.40)

UNDERKORT (Startar kl. 10:30 och sänds på Fight Pass)
Bantamvikt: Teruto Ishihara(4.25) vs. Petr Yan(1.20)
Bantamvikt: Felipe Arantes(1.87) vs. Song Yadong(1.87)
Fjädervikt: Rolando Dy(2.20) vs. Shane Young(1.63)
Weltervikt: Song Kenan(1.33) vs. Hector Aldana(3.15)
Weltervikt: Shinsho Anzai(4.15) vs. Jake Matthews(1.20)
Stråvikt: Yan Xiaonan(2.35) vs. Viviane Pereira(1.55)
Flugvikt:Matt Schnell(2.60) vs. Naoki Inoue(1.46)
Flugvikt: Jenel Lausa(3.20) vs. Ulka Sasaki(1.32)

Nedan kan ni se intressant statistik om galans matcher:

Läs mer
-2
Dana Sad
Dana Happy

Lyoto Machida ryktas vara klar för Bellator

Ännu en känd UFC-fighter har skrivit på för konkurrenterna Bellator. Det är den forne mästaren i lätt tungvikt, Lyoto Machida, som enligt källor till ESPN ska ha skrivit på ett lukrativt kontrakt för Bellator.

Machida (24-8) har tävlat de senaste 11 åren i UFC och gått 24 matcher i organisationen, främst i lätt-tungviktsklassen. Den nu 40-årige brassen vann UFC:s lätt-tungviktsbälte i maj 2009 när han besegrade Rashad Evans via knockout i andra ronden på UFC 98. Machida förlorade bältet i sitt andra titelsförsvar när landsmannen Mauricio ”Shogun” Rua besegrade honom via knockout.

I de åtta senaste matcherna har Machida tävlat i mellanviktsklassen där han fick vunnit fem av dem och förlorat tre. I sin senaste match besegrade Machida den forne mästaren Vitor Belfort via knockout på UFC 224.

De senaste åren har Bellator fått över flera stora namn från UFC bland annat Rory MacDonald, Benson Henderson, Gegard Mousasi, Frank Mir och Matt Mitrione.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Video
UFC Singapore: Alla fighters klarar vikten!

I morse ägde de tidiga invägningarna för UFC Fight Night: Singapore rum där vi bland annat får se Donald ´Cowboy´Cerrone möta Leon Edwards.

Denna gång lyckades alla 26 fighters pricka vikten utan problem. Detta betyder att vi får se följande matchkort som ni ser nedan där ni även ser resultaten:

HUVUDKORT

Donald Cerrone (171) vs. Leon Edwards (170)

Ovince Saint Preux (206) vs. Tyson Pedro (205)

Jessica-Rose Clark (126) vs. Jessica Eye (126)

Daichi Abe (170.5) vs. Li Jingliang (170)

UNDERKORT

Teruto Ishihara (136) vs. Petr Yan (136)

Felipe Arantes (136) vs. Song Yadong (135)

Rolando Dy (146) vs. Shane Young (146)

Hector Aldana (169) vs. Song Kenan (170.5)

Shinsho Anzai (171) vs. Jake Matthews (171)

Viviane Pereira (115.5) vs. Yan Xiaonan (116)

Naoki Inoue (124) vs. Matt Schnell (126)

Jenel Lausa (126) vs. Ulka Sasaki (126)

Melinda Fabian (124) vs. Ji Yeon Kim (125.5)

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

UFC Fight Night 136: Moskva – Andrei Arlovski möter Shamil Abdurakhimov

En tungviktsfight mellan Andrei Arlovski och Shamil Abdurakhimov är den senaste fighten att läggas till UFC Fight Night 136: Moskva.

MMA Junkie har bekräftat med Arlovskis (27-16 MMA, 16-10 UFC) managementet att UFC bokat matchen med Abdurakhimov (18-4 MMA, 3-2 UFC).

Andrei Arlovski kommer att uträtta historia denna gala då han gör sin 27:e medverkan i UFC vilket tangerar Frank Mirs rekord över flest antal UFC-fighter inom tungvikt. Han kommer också få chansen att slå Mirs rekord över flest segrar i divisionen då båda just nu står på 16. Ryssen förlorade sin senaste match, mot Tai Tuivasa, genom domslut men besegrade dessförinnan Stefan Struve och Junior Albini genom domslut.

Mannen som han då måste besegra, Abdurakhimov, 36 år, har vunnit 3 av sina 4 senaste fighter. I sin senaste fight besegrade han Chase Sherman genom knockout. Dessförinnan blev han besegrad av Derrick Lewis genom teknisk knockout.

Galan äger rum den 15:e september i Ryssland.

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

Josh Barnett begärde själv att få lämna UFC – ”litar inte på USADA”

Det var ett tag hävda dopningsavstängning. Nu har tungviktaren själv släppt ett pressmeddelande där det hela förklaras.

Efter det positiva utslaget för ostarin i ett dopningstest och det som följt därpå, känner Barnett att han inte kan fightas mer, underställd USADA:s tester.

Med veteranens egna ord:

It’s true that I have asked for my release, and we are discussing the terms now. Zuffa (parent company of the UFC) has been fantastic and above-board since I re-signed with the company (in 2013). Every promise made has been kept, and I have no disparaging words for them. After everything I went through with USADA, and my vindication in that case, I don’t feel comfortable giving the control necessary to USADA that would continue my career in the UFC.

Bellators VD Scott Coker har till MMA-journalisten Chamatkar Sandhu bekräftat via SMS att han kommer att kontakta Barnett:

Vad Coker vill diskutera med Barnett, känns inte som att man behöver en ingenjörsexamen för att räkna ut.

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

Rykte: Superfight i Bellator – Rory MacDonald mot Gegard Mousasi

Flera av varandra oberoende källor bekräftar för amerikanska ESPN att Bellator har gjort klart med de forna UFC-toppnamnen Rory MacDonald (20-4 MMA) och Gegard Mousasi (44-6-2 MMA), om att de två möter varandra i en ”superfight” i mellanvikt. Mötet ska äga rum den 29 september i San Jose, Kalifornien, USA. Om organisationens regerande welterviktsmästare MacDonald går segrande ur matchen, blir han den förste i Bellator någonsin att ha två samtidiga bälten.

Mousasi såg vi senast då han vid Bellator 200 erövrade mellanviktsbältet genom att besegra Rafael Carvalho via TKO i första ronden. MacDonald å sin sida vann bältet i weltervikt i januari, i och med segern över Douglas Lima vid Bellator 192.

Bellator har inte offciellt bekräftat matchningen. Om allt, som det ändå pekar på, stämmer torde det vara den tyngsta matchen i Bellators historia.

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

Oscar De La Hoya: ”Jag la in ‘några miljoner dollar’ själv”

Oscar De La Hoya censurerar sällan sig själv när det gäller att promota fighter. Det gäller förvisso de flesta andra arrangörer också, men ”Golden Boy” är av ett synnerligen sällsynt slag. Hans senaste verbala rökare gäller den hajpade returmatchen mellan boxarna Canelo Alvarez och Gennady G. Golovkin. Förhandlingarna kring den matchen strandade på grund av ”Triple G:s” orimliga krav, men matchen kan ha räddats i sista stund tack vare De La Hoyas generositet.

Eller, det är åtminstone vad han vill få oss att tro.

Sammanfattat kan man beskriva hela situationen ungefär såhär: Alvarez och ”GGG” möttes förra året, då med en 70/30-fördelning av arvodena, i Canelo Alvarez favör. Matchen slutade i ett kraftigt ifrågasatt oavgjort resultat. Ett returmöte har hela tiden känts minst sagt oundvikligt. Denna gång accepterade Golovkin en fördelning på 65/35 och returmatchen skulle ske i maj. Men på vägen åkte Alvarez fast i ett dopningstest och stängdes av. Därmed ställdes också majmatchen in.

Därefter har De La Hoya och Golovkins promoter Tom Loeffler försökt komma överens om kontraktsvillkor för ett nybokat returmöte. Med hänvisning till dopningsrisken och att det var Canelo Alvarez fel att matchen ställdes in, krävde GGG en större del av pengarna än de 65-35 som var överenskommet för matchen som aldrig blev av. Diskussionerna gick fram och tillbaka. Till slut ställde De La Hoya ett ultimatum: Golovkin får 42,5% (och Alvarez följaktligen 57,5%) om han tackar ja till det senast kl 12:00 (amerikansk västkusttid) 13 juni. Inget ja från kazaken hördes, och matchen skulle inte bli av.

Bara timmar därefter, bekräftade dock De La Hoya och Loeffler gemenesamt att matchen skulle bli av, och det i september.

Så vad hände?

Det finns två sidor av historien. Oscar De La Hoyas version, och den version media i allmänhet beskriver. Dock råkar dessa två versioner vara tämligen oförenliga.

Dan RafaelESPN rapporterade att Eric Gomez, hög chef vid Golden Boy Promotions, kläckte en ”må det bära eller brista”-idé – faktiskt samtidigt som De La Hoya själv gjorde en telefonintervju med just ESPN – för att få matchen till stånd och att Golovkin godtog förslaget. Ingendera part vill avslöja några detaljer om uppgörelsen men enligt Rafael ska några ”beslutsfattare från MGM Grand, som ägs av samma koncern som T-Mobile Arena där matchen äger rum, varit inblandade och bidragit med något som fick matchen att bli av.

Och nu till De La Hoyas version. Han tolkar det… annorlunda. Annorlunda såtillvida att han själv framstår som räddaren i nöden. Enligt den förre boxningsstjärnan var det De La Hoya själv som petade in en hel del av sina egna pengar för att rädda matchen. Ja, precis så sa han, i en intervju med amerikanska TMZ:

I couldn’t let this fight fall apart. I actually came out with my own money, to bridge the gap and make this fight happen. So hey, I’m down a few dollars, but it’s alright.

Triple G wanted more, a bigger piece of the pie. It was a matter of a few million dollars. I couldn’t get it from Canelo’s side because he was going to stick to his guns about how much he’s making. So I had to come up with the difference. And, for the fans – I did it for the fans. And for myself. I want to see this fight.

Oavsett vad som faktiskt hände, så är returmötet nu inbokat den 15 september på T-Mobile Arena strax utanför Las Vegas. Räkna med fler De La Hoya-citat på vägen dit.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy