UFC 222: Eftertankar

cris cyborg belt

T-Mobile Arena i Las Vegas Nevada var platsen för nattens gala. Det var ett hårt prövat kort som räddades med hjälp av en nödlösning – en improviserad titelfight i damernas 145 lbs. Dvs ”viktklassen som egentligen inte existerar”. När Max Holloway skadade sig grät vi som barn över att vi än en gång gick miste om en kanonmatch mellan Holloway och Edgar. En match vi verkligen sett fram emot. Istället fick vi Edgar vs. Ortega i en trerondersfight. Intressant men ändå ett nedköp. Nåja, det blev inte så tokigt i slutändan men det återkommer vi till.

Dessutom fick vi Cris Cyborg mot ytterligare en (hyfsat) okänd bantamviktare i Yana Kunitskaya – som gav osannolika 11.00x i odds. UFC försökte alltså än en gång lura oss att tro att de placerat Cyborg i en legitim matchning. Det är som om Real Madrid skulle ställas mot Falkenbergs FF i finalen av Champions League pga att Bayern München hade skadat sig. Ja, jag vet att exemplet är dåligt men ni förstår poängen. Tack och lov betalar vi inte för ppv i Sverige – att behöva pröjsa $64.99 = 536 kronor för att se eländet hade varit direkt skadligt för blodtrycket.

Nog med gnäll – nu kör vi!

Underkort

205 lbs.: Jordan Johnson vs. Adam Milstead

Den kraftigt favorittippade brottaren Jordan Johnson tog sig an den f.d. tungviktaren Adam Milstead. Det var en rätt tråkig historia. Varken Johnson eller Milstead övertygade. Två av domarna ansåg att Johnson gjorde vad som krävdes i den ensidiga fighten.

135 lbs.: Bryan Caraway vs. Cody Stamann

Bryan Caraway gjorde comeback efter skada och inledde mycket starkt. I andra ronden kom Cody Stamann tillbaka och utjämnade matchen – 1-1 i ronder inför tredje och sista ronden. Tredje ronden var jämn och höll bra tempo. Stamann kontrollerade merparten av ronden men Caraway avslutade starkt och var nära att stjäla ronden. Stamann fick det delade domslutet. Stark prestation av Stamann att besegra en högt rankad och mycket erfaren fighter.

170 lbs.: Zak Ottow vs. Mike Pyle

Mike Pyle gjorde sin sista fight i karriären och det gick inte riktigt som planerat. Han träffades av en överhandshöger och det blev början på slutet. Ottow klev in och avslutade med ground-and-pound. Domaren avbröt vid 2.34 i rond 1. Antiklimax för Pyle men Ottow var ödmjuk och respektfull.

185 lbs.: C.B. Dollaway vs. Hector Lombard

Lombard äntrade buren med 5 raka matcher utan seger och hade kniven mot strupen. Efter en bra första rond av CB Dollaway blev han träffad av en stenhård vänsterkrok efter att gonggongen ljöd. Dollaway blev rejält rockad och kunde inte fortsätta matchen. Då slaget avlossades efter rondsignalen bedömdes det som ett otillåtet slag och Dollaway tilldömdes segern pga att Lombard diskades. Snopet minst sagt och synd på vad som var en småtrevlig fight.

135 lbs.: John Dodson vs. Pedro Munhoz

Inga viktproblem på horisonten och äntligen skulle vi få se dessa herrar göra upp i buren. Dodson inledde starkt och utnyttjade sin snabbhet och sitt fina fotarbete. I andra ronden kom Munhoz in i matchen men han var på efterkälken under merparten av ronden. Tredje ronden fortsatte Munhoz jaga Dodson som trippade runt och prickade med kontringar. Säker domslutsvinst för den numera ganska tråkige John Dodson. Tyvärr levde inte matchen upp till förväntningarna. Han fick med sig vinsten men man längtar inte direkt efter hans nästa fight.

155 lbs.: Beneil Dariush vs. Alexander Hernandez

UFC-debutanten Hernandez hoppade in på kort varsel och ersatte den skadade Bobby Green. Han var kraftig underdog och få gav honom en chans mot den duktige Beneil Dariush. Den mycket explosive Hernandez visade dock att han är att räkna med när han knockade Dariush efter blott 42 sekunder in i första ronden. Snacka om att göra avtryck i sin debut.

- Välkommen till UFC Sr. Hernandez!

115 lbs.: Mackenzie Dern vs. Ashley Yoder

Debutanten Dern inledde mycket aggressivt och satte hård press på Yoder. Hon fick dock inte mycket uträttat. Dern sökte clinch och nedtagningar men hon var inte framgångsrik. Istället kontrade Yoder effektivt med sin fina vänster. I slutet av tredje ronden fick Dern äntligen en nedtagning. Hon tog snabbt rygg på Yoder och hotade med en ’rear-naked choke’. Sista minuten av tredje ronden var sannolikt vad som räddade segern för den hypade nykomlingen. Hon tar hem ett delat domslut och UFC’s investering räddas av två domare. Puh…

Det var, om vi ska vara ärliga, inte särskilt hög nivå på den mma dessa damer bjöd på. Dern är onekligen en mycket vass grappler men hon har stooora luckor i sitt game. Hem och träna.

Huvudkort

135 lbs.: Ketlen Vieira vs. Cat Zingano

Zingano gjorde comeback efter ca 18 månaders frånvaro och det syntes att hon hade varit borta. Första ronden var jämn fram till Vieira fick en nedtagning och etablerade fin toppkontroll. I andra ronden fick Vieira en tidig nedtagning och visade återigen sin fina grappling och brottning. Hon gjorde inte mycket skada men hon hade total kontroll på marken. I tredje ronden kom Zingano ut aggressivt men blev snabbt nedtagen och det blev ytterligare en rond mestadels på rygg. I slutet av ronden kom Zingano upp och avslutade starkt i det stående. Det var dock långt ifrån tillräckligt. Vieira tog hem segern via delat domslut. Den domare som gav segern till Zingano måste ha varit hög eller möjligen blind.

265 lbs.: Andrei Arlovski vs. Stefan Struve

Arlovski inledde starkt med bensparkar och en fin nedtagning. Den 212 cm långe Stefan Struve såg inte särskilt imponerande ut. Andra ronden bjöd på en hel del händelsefattig clinch. I tredje ronden fick vi se företrädelsevis stående fighting i lågt tempo. Med 1 minut kvar fick Arlovski en nedtagning vilket sannolikt säkrade segern i en fight vi hade glömt innan kvällens slut.

Andrei Arlovski tog hem ett stabilt domslut och Joe Rogan talade i intervjun om en möjlig ”title run”. Rogan måste ha sett en annan match än jag. Kanske missade han att Struve gjorde en riktigt dålig fight. Kanske glömde han att Arlovski är 74 år (mma-år) och har en haka så känslig att den kan registrera jordbävningar på andra sidan jordklotet.

135 lbs.: Sean O’Malley vs. Andre Soukhamthath

- The Sugar Show!

O’Malley gjorde en mycket bra första rond. Hans varierade och dynamiska striking var riktigt giftig och i slutet av ronden skakade han Soukhamthath rejält. I andra ronden fick Soukhamthath en nedtagning men O’Malley var aktiv och hotade med submissions från rygg. I tredje ronden inledde O’Malley starkt men han skadade sin högra fot och kunde inte över huvud taget stå på foten under återstoden av ronden. Trots den skadade foten lyckades han uthärda de sista minuterna av matchen. En minst sagt minnesvärd match från Sean O’Malley som bjöd på bländande teknik och stort hjärta. Fight of the night och $50,000 var välförtjänt.

145 lbs: Frankie Edgar vs. Brian Ortega

- TKO 4.44 rond 1.

Edgar kom ut starkt och satte högt tempo. Hans snabbhet och fina fotarbete var i vanlig ordning nyckeln till framgång. Han jobbade in och ut och plockade poäng. Han såg vass ut och satte sin vanliga prägel på matchen. Efter 2 minuter såg det ut som att vi skulle få en “vintage Frankie Edgar fight”. Någon hade dock andra planer.

Brian Ortega såg lugn och oerhört avslappnad ut i buren. Trots att han blev prickad av Edgar behöll han lugnet och väntade på sin chans. Den kom efter ca fyra och en halv minut. Han prickade Edgar med en vacker vänster armbåge och följde upp med mycket välavvägda slagtekniker. Det var ett nästintill kliniskt avslut. Han blev den förste någonsin att avsluta Frankie Edgar och det skedde vid 4.44 av rond 1. Wow!

145 lbs.: Cris Cyborg vs. Yana Kunitskaya  

Kunitskaya inledde mycket offensivt och fick en tidig nedtagning. Hon visade även prov på fin clinch. Det såg lovande ut för nykomlingen i ungefär 2 minuter. Därefter visade Cyborg varför hon är mästarinna. Hennes kraft och aggressivitet banade väg för avslutet. Hon träffade med några hårda högerträffar och Kunitskaya fick panik. När hon gick ned klev Cyborg in och avslutade med tung ground-and-pound. Vinnare Cris Cyborg via TKO efter 3.25 av rond 1.

Sammanfattning

Kommentatorer för kvällen var Jon Anik, Joe Rogan och Daniel Cormier. Mycket stabil uppställning. Det var tur det för domar- och fighterinsatserna var påtagligt ojämna. Såväl ringdomare som poängdomare fattade märkliga beslut under kvällens gång.

Hector Lombard och CB Dollaway måste bokas för ett nytt möte när Dollaway har återhämtat sig från hjärnskakningen. Finns inte mycket att säga om vad som inträffade. Slagen kom efter gonggongen och Dollaway var definitivt inte i skick att fortsätta. Det enda rätta är att göra om det och boka dem för en ny match.

Förlusten av den tuffe Bobby Green var ett tungt slag för oss fans. Det var nog ännu tyngre för Beneil Dariush som blev tok-knockad av Greens ersättare – en hårdslående och helt okänd ung herre som hoppade in på kort varsel. Alexander Hernandez kunde nog inte ens ha drömt om en bättre debut i UFC.

Ketlen Vieira tog en fin seger mot Cat Zingano. Vieira är lovande men jag är, till skillnad från vissa, inte redo att ge henne titelchans ännu. Hon behöver minst en vinst mot topprankat motstånd för att övertyga mig. Hennes vinster mot Sarah McMann och Zingano bevisar inte att hon är mästarmaterial.

Andrei Arlovski vs. Skyskrapan blev en ganska tråkig historia. Oavsett vad UFC-soldaten Joe Rogan försöker sälja till oss så kan ingen lura i mig att Arlovski skulle kunna ta sig till toppen och utmana om titeln. Men han förtjänar ändå cred för att ha tagit två raka vinster efter att ha förlorat 5 raka.

Vad kan vi då säga om de superhypade ungdomarna och deras prestationer denna kväll? Mackenzie Dern kan skatta sig lycklig som fick med sig ett ganska turligt domslut i sin debut. Hon såg inte särskilt bra ut och har en hel del förbättringar att göra om hon ska ha i UFC att göra. Som tur är så är hennes grappling av yttersta världsklass så hon kan fokusera på att förbättra sin striking, brottning, cardio, taktiska förmåga och fysiska kapacitet.

Sean O’Malley däremot gjorde ingen besviken. Han har talang den killen. Han dominerade med sin fina striking och visade även prov på ’ground skills’ och hjärta. Lägg till karisma och attityd så har vi en potentiell stjärna. Det är såklart alldeles för tidigt, och vi har sett för lite av honom för, att kunna utnämna honom till framtida mästare, men en hyfsat stor stjärna kan han sannolikt bli. Han verkar ha hela paketet.

Om någon, mot förmodan, hade några tvivel kring Brian Ortegas förmåga måste man nu erkänna att han är ”the real deal”. Han hoppade in på kort varsel och tog sig an en av de bästa fjäderviktarna genom alla tider. Trots det var han fullständigt lugn och fokuserad. Det betalade sig och han tog karriärens tyngsta seger när han besegrade Frankie Edgar via TKO. Otroligt imponerande. Den 27-årige Ortega är definitivt på väg att bli en stjärna – detta oavsett om han i sin nästa fight lyckas betvinga Max Holloway.

Cris Cyborg gjorde vad Cyborg gör. Efter att ha spenderat en kort stund på rygg reste hon sig och stalkade utmanaren tills hon fick den öppning hon behövde. Hennes press och tunga höger gjorde jobbet. Det tog 3.25 sen var det klart. Det enda positiva med den här charaden var att den avslutades med att Cyborg i oktagonintervjun var tydlig med att hon i sin nästa fight har för avsikt att möta Amanda Nunes.

En ojämn kväll var därmed till ända. Nu blir det en liten paus för UFC innan oktagonen besöker London den 17 mars. Werdum kliver än en gång in och räddar UFC när de saknar en huvudmatch. Han tar sig an ryssen Alexander Volkov i vad som sannolikt är en “titel eliminator”, åtminstone för Werdums del.

________________________

Kimuraredaktionen

Registrera dig på Unibet och få 200% och 50 free spins
Det här inlägget postades i Kimura rekommenderar, Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.
 • Metallica

  Att hitta kvinnor som ska slaktas av Cyborg är mer fel än när Yamasaki inte avbryter i tid.
  UFC tar inte ansvar här…
  För att det ska bli intressant..kolla vem slaktoffret förlorat mot tidigare….

 • Monstermagneten

  Jag tycker cyborg borde tävla i herrarnas flugvikt. Dom lär ligga på samma testosteronnivå!

 • Henrik Solberger

  Riktig roligt skriven sammanfattning!

 • Holythe83

  Andre Soukhamthath bör nog sluta med fighting…. han har inte fight IQ nog… Om man tar ner å försöker brottas/grapplas med en motståndare som inte kan stå på en fot och ignorerar vad ens hörna gapar till dig. Han gav bort segern till O’Malley som naturligtvis skall ha all heder för att han fortsätter trots skadan.

  • Cogo

   Precis, han skulle droppat ner och dragit en toehold. EZ win.

  • Chingate Wey

   Håller med. Det var jävligt konstigt att han inte ställde sig som ringhörnan sa till honom.

 • Gunnar Gråskägg

  Brian Ortega, O’Malley, Stamann och Hernandes gör att man känner hopp för framtiden. Dom lägre viktklasserna levererar fett.

  • Holythe83

   Absolut det var många som levererade… kul med nya unga talanger.

 • snabelmannen

  Luktade som struves sista fight, såg helt ointresserad ut, han ville nog inte ens vinna. Väntade bara in att matchen skulle sluta så han fick inkassera pengar och gå vidare.

Fler Kimura rekommenderar: