UFC Fight Night 123: Genomgång av underkortet

Luke Sanders

Luke Sanders

Fresno i Kalifornien är platsen för lördagens UFC-gala. Efter UFC 218 är det lite svårt att ladda om men framåt helgen känns det nog annorlunda. Det brukar göra det. Matchkortet för helgens gala är inte särskilt starkt. Det innehåller få kända fighters och istället bjuds vi på tuffa, men inte fullt så namnkunniga kämpar som mycket väl kan ge oss valuta för pengarna. Huvudkortet, som vi går igenom imorgon, har några godbitar. Men vi har lärt oss vid det här laget att även på pappret mediokra kort kan överraska. Låt oss hoppas på det.

125 lbs.: Alexis Davis (2.45) vs. Liz Carmouche (1.55)

liz carmouche alexis david

Alexis Davis (18-7) är underdog i denna match up – 2.45 Betsafe.

Hon är 3 år och 168 cm lång med en räckvidd på 170 cm. Hon började träna japansk ju-jutsu vid 16 års ålder och vid 18 började hon träna bjj – hon är svartbälte i japansk ju-jutsu och bjj. Hon gjorde professionell debut 2007. Hon tävlade i Strikeforce och Invicta innan hon 2013 signades av UFC. Hon har ett record på 5-2 i UFC och vann senast mot den bedrövliga belgiska judokan Cindy Dandois – som blev cuttad direkt efter matchen, hon fick bara en chans.

Liz Carmouche (11-5) är oddsmakarnas favorit i denna match – 1.55 Betsafe.

Hon är 33 år gammal och 168 cm lång (samma reach). Hon växte upp på Okinawa i Japan och var mellan 2004 och 2009 i den amerikanska marinkåren. Hon är lilabälte i bjj och har även tränat Kenpo. Hon gjorde professionell debut 2010 och har tävlat i Strikeforce och Invicta innan hon signades av UFC 2013 – hon har ett record på 3-3 i UFC. Hon har inte tävlat på ett år och vann i sin senaste match mot Katlyn Chookagian via delat domslut.

Dessa två erfarna damer har mötts en gång tidigare, det var i november 2013 och den gången vann Davis via domslut. Davis är den bättre strikern – trots att hon såg slö ut mot Dandois – och har ett övertag så länge hon lyckas hålla det stående. Hon har hyfsad volym, bra low-kicks och ett skapligt nedtagningsförsvar. Detta bör räcka för att ta hem detta. Carmouche måste få ner fighten på marken och använda sitt tunga topp-game för att vinna detta och det blir svårt mot Davis som har hyfsat försvar. Hon har dessutom redan besegrat Carmouche en gång genom att straffa henne i det stående. Vi kan sannolikt se fram emot en jämn men rätt tråkig domslutsvinst för Alexis Davis.

135 lbs.: Luke Sanders (1.40) vs. Andre Soukhamthath (2.95)

Luke Sanders

Luke Sanders

Luke Sanders (11-1) är klar favorit i denna fight – 1.40 Betsafe.

Han är 31 åt gammal och 170 cm lång – reach 170 cm. Han har tävlat professionellt sedan 2011. Sanders brottades i high school och har ett amatörboxningsrecord på 9-0. Han hade samlat ihop 10-0 när han förra året signades av UFC. I sin senaste match åkte han på sin första förlust, mot Iuri Alcantara via submission. Av hans 11 vinster har 8 kommit via avslut – 6 KO och 2 submissions.

Andre Soukhamthath (11-5) är underdog här – 2.95 Betsafe.

Han är 29 år gammal och 175 cm lång – reach 183 cm. Han började träna mma 2009 och gjorde professionell-debut 2011. Av hans 11 vinster har han 7 KO och 3 submissions. Soukhamthath hade ett record på 11-3 när han signades av UFC. Sedan dess har han förlorat två raka matcher och ytterligare en förlust innebär sannolikt att han blir cuttad av UFC.

Sanders vann sin första UFC-match och i den andra dominerade han den mycket tuffe Iuri Alcantara fram tills att han fastnade i ett benlås i tredje ronden och tvingades klappa. Sanders var planerad att möta 6-rankade Bryan Caraway vilket säger något om hur UFC bedömer hans kaliber. Soukhamthath är en bra striker med kraft i nävarna. Han är dock ganska endimensionell. Sanders är tillräckligt bra för att hålla jämna steg i det stående men han har även möjlighet att använda sin överlägsna brottning för att styra matchen. Han har fler verktyg och bör ta hem detta relativt komfortabelt.

125 lbs.: Carls John de Tomas (3.95) vs. Alex Perez (1.25)

alex perez

Carls John de Thomas (8-1) är hårt nederlagstippad i denna match – 3.95 Betsafe.

Han är 21 år ung och 165 cm lång. Han har bakgrund inom boxning och brottning. I sin UFC-debut förlorade han mot Naoki Inoue via domslut. De Thomas är en försiktig fighter som jobbar med sparkar och lång rak vänster i jakt på nedtagningar. Väl på marken är det toppkontroll som gäller. Inte särskilt spännande men hyfsat effektivt.

Alex Perez (18-4) är storfavorit i denna fight – 1.25 Betsafe.

Han är 25 år gammal och mäter 168 cm. Av hans 18 vinster har 5 kommit via submission och 3 via TKO. Perez gör UFC-debut efter att ha vunnit ett kontrakt på ”Dana White’s Tuesday Night Contender Series”, där han besegrade Kevin Gray via ett anaconda choke.

Perez är väldigt erfaren trots sin unga ålder. Han en aggressiv fighter med ett varierat striking-game och opportunistiskt submission-game. Han är mycket mer erfaren än den unge de Thomas och är alltså klar favorit i denna match. Ynglingen är en stabil brottare men har medioker striking och är relativt ofarlig i grapplingen. Perez har troligen tillräckligt bra nedtagningsförsvar och förmåga att ta sig upp för att inte fastna på marken. I det stående är han klart vassare. Oddsmakarna vet vad de sysslar med och debutanten tar hem denna.

135 lbs.: Frankie Saenz (2.24) vs. Merab Dvalishvili (1.65) 

Frankie Saenz

Frankie Saenz

Frankie Saenz (11-4) är underdog i denna fight – 2.24 Betsafe.

Han har hunnit bli 37 år gammal och mäter 168 cm (reach samma). Han är blåbälte i bjj och en kompetent f.d. brottare i NCAA division 1, vilket är hög nivå. Han började träna mma 2008 och gjorde professionell debut redan året därpå, 2009. Av hans vinster är 3 KO och 2 submissions. Han signades av UFC 2014 och vann 3 raka. Därefter har det gått sämre och han har nu 3 raka förluster. Det bör dock påpekas att förlusterna har kommit mot bra motstånd i form av Urijah Faber, Eddie Wineland och den senaste mot Augusto Mendes.

Merab Dvalishvili (7-2) är favorittippad i matchen – 1.65 Betsafe.

Han är 26 år gammal och 168 cm lång med en reach på 173 cm. Han är ursprungligen från Georgien, har bakgrund inom judo och tränar på Serra Longo i Long Island. Han gör UFC-debut efter att ha upptäckts på ”Dana White: Lookin’ for a fight” och kommer in med en fin streak på 6 raka vinster.

Dvalishvili är kraftfull och kreativ som fighter. Han har stark clinch och bra trips. Momentum är viktigt i mma. Saenz har förlorat tre matcher i rad medan den unge Dvalishvili har hela 6 vinster. Han är inte någon teknisk striker men har rejält med kraft i slagen. Hans kunskaper i judo och brottning gör honom svår att ta ner. Saenz är den bättre brottaren men Dvalishvili är starkare, hungrigare och har KO-kraft. Det lutar åt att han lyckas ro hem detta.

155 lbs.: Chris Gruetzemacher (3.65) vs. Davi Ramos (1.28)

ChrisGruetzemacher1

Chris Greutzemacher (13-2) är underdog i denna match – 3.65 på Betsafe.

Han är 31 år gammal och mäter 173 cm (samma reach). Han började brottas som barn och fortsatte med det tom high school. Han började senare träna thaiboxning och bjj för att komma i form. Detta ledde till att han började med mma och han gjorde sin första match 2008. Av hans 13 vinster har 6 kommit via KO och 3 via submission. Han kom in i UFC genom att delta i TUF säsong 22. Han har ett record på 1-1 i UFC och förlorade senast mot Chas Skelly via RnC.

Davi Ramos (6-2) är stor favorit i denna match up – 1.28 på Betsafe.

Han 31 år och mäter 173 cm – reach 184 cm. Han gjorde professionell debut 2010. Ramos har sin bakgrund inom bjj och är en mycket meriterad grappler som bl.a har vunnit ADCC. Av hans 6 vinster har 4 kommit via submission och 1 via KO. Han förlorade i sin UFC-debut mot Sergio Moraes via domslut. Matchen tog han på kort varsel och den gick dessutom i 170 lbs.

Greutzemacher är en stabil brottare men i övrigt har han inget som sticker ut. Ramos är inte någon övertygande striker men bör kunna hålla jämna steg med amerikanen på fötterna. Ramos absolut starkaste moment är hans submission-skills som håller världsklass. Detta borde avskräcka Greutzemacher från att vilja skjuta för nedtagningar. Att använda ett alltför pressorienterat stående brottningsgame och clinch kan också vara farligt då det mycket väl kan sluta på marken.

135 lbs.: Alejandro Pérez (2.65) vs. Iuri Alcântara (1.48)

Iuri Alcantara vs Alejandro Perez

Alejandro Perez (18-6-1) är underdog i denna fight – 2.65 på Betsafe.

Han är 28 år gammal och 168 cm med en reach på 170 cm. Han gjorde professionell debut 2005 vid 16 års ålder. Han kom in i UFC genom att vinna TUF: Latin America 2014. Han har ett record på 4-1-1 i UFC och senast besegrade han Andre Soukhamthath via delat domslut. Perez är en hyfsat well-rounded fighter med bra stående och hyfsat mark-game.

Iuri Alcantara (35-8, 1 NC) är favorit i denna match – 1.48 Betsafe.

Han är 37 år gammal och mäter 175 cm med en reach på 180 cm. Alcantara är ett mycket erfaret svartbälte i bjj. Han gjorde mma-debut redan 2003 och är alltså en veteran inom sporten. Han signades ursprungligen av WEC och följde med över till UFC i samband med sammanslagningen. Han har gått hela 16 matcher i WEC/UFC med ett record på 10-5 och 1 NC. I sin senaste match förlorade han mycket överraskande mot den nederlagstippade Brian Kelleher (via giljotin).

Med 13 KO och 14 submissionvinster vet vi att “Marajo” är en aggressiv och mycket farlig fighter som alltid söker avslut. Han är stor för viktklassen, har giftig striking, okej brottning och vass ground-and-pound. Han har dessutom ett farligt submission-game. Hans problem är ofta att han tröttnar fort och inte håller i tre ronder.

Alcantara har egentligen alla fördelar i den här matchen. Han är mer atletisk, har bättre räckvidd, och är en tuffare och mer erfaren fighter. Det är troligen någorlunda jämnt i det stående men på marken är Alcantara vassare än Perez. Brassen är ganska ojämn i sina prestationer men detta ska han klara av såvida en arm eller ett ben lossnar från hans kropp. Det är en överdrift såklart men det ska mycket till för att Perez ska lyckas störa Alcantara.

185 lbs.: Antônio Braga Neto (3.00) vs. Trevin Giles (1.39)

antonio braga

Antonio Braga Neto (9-2, 1 NC) är tydlig underdog – 3.00 Betsafe.

Han är 30 år gammal och 191 cm lång med en reach på 196 cm. Han har tidigare tävlat i tungvikt och lätt tungvikt. Han är flerfaldig världsmästare i bjj och en mycket giftig grappler. Han gjorde professionell debut redan 2006. Av hans 9 vinster har 7 kommit via submission och 1 via TKO. Han gjorde UFC-debut 2013 och vann via submission. Ett år senare förlorade han via delat domslut mot Clint Hester. Braga Neto har inte tävlat sedan dess (2014) och gör nu comeback efter ca 3,5 års frånvaro.

Trevin Giles (10-0) är klar favorit i denna match – 1.39 Betsafe.

Han är 25 år gammal och 183 cm lång. Han började träna mma vid 20 års ålder som ett sätt att komma i form inför ‘try outs’ för amerikansk fotboll. Han är lilabälte i bjj. Han gjorde professionell debut 2014. Av hans 10 vinster är 4 via KO och 5 via submission. Han gjorde UFC-debut på kort varsel i somras när han lyckades KO’a James Bochnovic i andra ronden – matchen gick i lätt tungvikt.

Giles är mycket atletisk och fysiskt stark. Han har ganska basic striking men bra kraft. Han har bra kardio och stark ground-and-pound. Han är tyvärr relativt lätt att träffa och har en tveksam haka. Braga Neto är betydligt längre med längre reach men han har inte tekniken i det stående för att utnyttja sitt övertag fullt ut. Brassen är uthållig och har förmåga att ta smällar. Giles är ung och hungrig. Han slår dessutom hårt. Nyckeln i denna match är för Giles att inte hamna på marken. Han har hyfsat bra brottning och kan kanske undvika att bli nedtagen. Braga Neto vill såklart ta ner fighten på marken där han är som vassast. Han är efter 3,5 års frånvaro väldigt svårbedömd men det kan inte uteslutas att han lyckas få ner det på backen och då använder han sin storlek och överlägsna grappling för att hålla kvar det där tills han hittar ett avslut. Vi tror alltså på en möjlig ‘up set’ i denna.

_________________________

Text: Kimuraredaktionen 

Det här inlägget postades i Kimura rekommenderar, Nyheter, Ufc Event och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.
 • Gunnar Gråskägg

  Kommentarer överflödiga. Topp!

 • Chingate Wey

  Tråkig kort bara okända fighters men presentationen fet.

  Några tunga bjj specialister är enda som är riktigt intressant förutom alla compatriotas.

  • Kimura guest

   Finns några bra fights på main card som kan bli jävligt grymma.

 • Eric

  ”Hon är 3 år och 168 cm lång med en räckvidd på 170 cm”, jag trodde hon var mycket äldre! Imponerande längd för sin ålder dock. #framtidshopp

Fler Kimura rekommenderar: