Ohmbet Stipe

UFC Fight Night 124: Genomgång av huvudmatchen

Jeremy Stephens vs. Dooho Choi

Breakdown huvudmatchen
– UFC Fight Night 124

145 lbs.: Jeremy Stephens (2.30) vs. Dooho Choi (1.57) LeoVegas

Jeremy Stephens (26-14) är en väldigt erfaren fighter som gjorde debut i UFC redan år 2007. Från 2007 till 2013 tävlade han i lättviktsdivisionen. I maj 2013 gjorde han lyckad debut i fjädervikt och har sedan dess huserat i divisionen. Han är med sina 173 cm ca 5 cm kortare än sin motståndare men har ändå något längre reach. Stephens brottades under tonåren och i high school. Redan vid 18 års ålder beslutade han att satsa på mma.

Hans record i UFC är blygsamma 14-13. Det är dock inte fullt så illa som det kan verka då han de senaste åren främst har förlorat mot fighters i toppen av fjäderviktsdivisionen – tex Cub Swanson, Frankie Edgar och Max Holloway. Det bör tilläggas att Stephens skakade Edgar rejält i andra ronden av deras match, men den erfarne f.d. mästaren lyckades få en nedtagning vilket sannolikt räddade honom. I sin senaste match besegrade Stephens den kompetente och tuffe Gilbert Melendez. Han visade prov på utveckling och tog en imponerande vinst.

Styrkor:
+ Slagstyrka
+ Erfarenhet
+ Haka av stål
+ Taktiska framsteg
+ Cardio

Svagheter:
- Endimensionell
- Ojämn

Doo Ho Choi (14-2) är en intressant 26 år ung Sydkoreansk fighter som gjort sig ett namn genom sin underhållande fightingstil. Han har hela 11 KO och 1 submission på 14 vinster och är alltså en avslutare. Choi gjorde professionell debut 2009 i en match han vann via armbar – det är hans enda vinst via submission. Efter en rad imponerande avslutsvinster gjorde han sig ett namn på den asiatiska mma-scenen och signades 2013 av UFC – han gjorde debut den 22 november 2014. Choi är en utpräglad striker med bra kraft i händerna. Hans blixtsnabba högerhand är hans “money maker”. Han har ett record på 3-1 i UFC och i hans senaste match förlorade han mot Cub Swanson i en fruktansvärt underhållande fight. Det var sannolikt en lärorik erfarenhet för den unge Choi.

Styrkor:
+ Distance management
+ Kombinationer
+ Precision och snabbhet
+ Stryktålig / solid haka
+ Ungdom (hunger)

Svagheter:
- Endimensionell
- Riskbenägen

Match up:
Sean Shelby, UFCs matchmaker, visste vad han gjorde när han satte ihop den här matchen. Det är en mycket spännande ‘match up’ mellan två synnerligen underhållande herrar. De föredrar båda att hålla det stående och utdela stenhårda slag. Det är två orädda och hyfsat riskbenägna fighters. Men de är inte enbart vilda sluggers, långt därifrån. Detta är två mycket kompetenta fighters som råkar ha underhållande fightingstil. Vi kan förvänta oss en huvudsakligen stående fight i bra tempo.

Chois senaste match var i december 2016 – förlusten mot Swanson. Hans form är pga det långa uppehållet svår att bedöma. Stephens däremot vann i september 2017 mot den f.d. Strikeforce-mästaren Gilbert Melendez. Stephens genomförde en för honom ovanligt strategisk fight och vann övertygande.

Choi är den mer tekniske strikern och bör jobba ‘in-and-out’ från distans och utnyttja sin snabbhet. Att stanna i pocket för länge och byta slag med Stephens är riskabelt. Choi har dock bra fotarbete och är skicklig på att kontrollera distans. Detta kommer att bli en nyckel för honom i matchen. Han behöver utnyttja sin kombination av snabbhet och rörlighet för att straffa motståndaren. ”Stålhakan” Stephens har endast en KO-förlust på 40 matcher. Det var dessutom en match som gick i lättvikt. Han är alltså inte lätt att avsluta. Choi slår hårt men det kommer krävas något alldeles extra för att fälla Stephens.

Stephens är känd för att slå hårt. Tidigare har han stundtals nöjt sig med att plantera fötterna och avlossa stenhårda krokar. På senare tid har han visat upp ett utvecklat taktiskt sinne i oktagonen. Han väljer sina slag med större omsorg och tar inte lika stora risker som tidigare. Han har dessutom bra cardio och behåller kraften i sina tekniker långt in i matcher. Han kommer därför att utgöra ett hot under matchens fulla fem ronder om så krävs.

Stephens är fortfarande en något endimensionell fighter och har tidigare haft svårt mot rörliga fighters med bra fotarbete. Exempel på detta går tex att finna i hans förluster mot Max Holloway och Frankie Edgar. Stephens tränar dock regelbundet med Dominick Cruz som är en otroligt rörlig och dynamisk fighter. Därför ska det bli intressant att se om han kan hantera Chois fina fotarbete och ‘distance management’.

Detta är för mig en match som kan gå åt båda hållen – en 50/50-match. Mellan två orädda och kompetenta strikers med KO-kraft – det är inga dåliga förutsättningar.

- Ungdomlig hunger och teknik talar för Choi. Oktagonerfarenhet och nyvunnen taktiskt insikt talar för amerikanen. Jag ger Stephens ett litet övertag. Han har trots allt 25 minuter på sig att träffa med en av sina tegelstenar. Stephens som vinnare – odds 2.30 LeoVegas

________________________________

Text: Kimuraredaktionen
Registrera dig på Unibet och få 200% och 50 free spins

Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.
 • howling dog

  Bra analys!

 • Kimura guest

  Top notch!

 • Gunnar Gråskägg

  Bra info som är tydlig och bra skriven. Tror Elkins tar det för han är outtröttlig och jag tror han kommer knäcka The Menace.

  • the_immortal

   Jag spelade mot Darren Elkins i matcherna mot Bermudez och Bectic.

   Det gör jag fan inte om. ;-)

 • Chingate Wey

  Orale cabrones!

  Bra läsning med grym analys och ingen klickjakt. ;-)

 • Mr Couch

  Stephen kör den där låga smalbenssparken som alla börjat använda och försvårar Chois ”in and outs”. Bra fight! Bra artikel!

 • the_immortal

  !!

 • the_immortal

  Bra skrivet! Stephens ska vinna den
  matchen . Bättre positiv trend är viktigt. Också bra kondition och bra brottare.

Fler Nyheter: