UFC Fight Night 124: Genomgång av huvudmatchen

Breakdown huvudmatchen
– UFC Fight Night 124

145 lbs.: Jeremy Stephens (2.30) vs. Dooho Choi (1.57) LeoVegas

Jeremy Stephens (26-14) är en väldigt erfaren fighter som gjorde debut i UFC redan år 2007. Från 2007 till 2013 tävlade han i lättviktsdivisionen. I maj 2013 gjorde han lyckad debut i fjädervikt och har sedan dess huserat i divisionen. Han är med sina 173 cm ca 5 cm kortare än sin motståndare men har ändå något längre reach. Stephens brottades under tonåren och i high school. Redan vid 18 års ålder beslutade han att satsa på mma.

Hans record i UFC är blygsamma 14-13. Det är dock inte fullt så illa som det kan verka då han de senaste åren främst har förlorat mot fighters i toppen av fjäderviktsdivisionen – tex Cub Swanson, Frankie Edgar och Max Holloway. Det bör tilläggas att Stephens skakade Edgar rejält i andra ronden av deras match, men den erfarne f.d. mästaren lyckades få en nedtagning vilket sannolikt räddade honom. I sin senaste match besegrade Stephens den kompetente och tuffe Gilbert Melendez. Han visade prov på utveckling och tog en imponerande vinst.

Styrkor:
+ Slagstyrka
+ Erfarenhet
+ Haka av stål
+ Taktiska framsteg
+ Cardio

Svagheter:
– Endimensionell
– Ojämn

Doo Ho Choi (14-2) är en intressant 26 år ung Sydkoreansk fighter som gjort sig ett namn genom sin underhållande fightingstil. Han har hela 11 KO och 1 submission på 14 vinster och är alltså en avslutare. Choi gjorde professionell debut 2009 i en match han vann via armbar – det är hans enda vinst via submission. Efter en rad imponerande avslutsvinster gjorde han sig ett namn på den asiatiska mma-scenen och signades 2013 av UFC – han gjorde debut den 22 november 2014. Choi är en utpräglad striker med bra kraft i händerna. Hans blixtsnabba högerhand är hans “money maker”. Han har ett record på 3-1 i UFC och i hans senaste match förlorade han mot Cub Swanson i en fruktansvärt underhållande fight. Det var sannolikt en lärorik erfarenhet för den unge Choi.

Styrkor:
+ Distance management
+ Kombinationer
+ Precision och snabbhet
+ Stryktålig / solid haka
+ Ungdom (hunger)

Svagheter:
– Endimensionell
– Riskbenägen

Match up:
Sean Shelby, UFCs matchmaker, visste vad han gjorde när han satte ihop den här matchen. Det är en mycket spännande ‘match up’ mellan två synnerligen underhållande herrar. De föredrar båda att hålla det stående och utdela stenhårda slag. Det är två orädda och hyfsat riskbenägna fighters. Men de är inte enbart vilda sluggers, långt därifrån. Detta är två mycket kompetenta fighters som råkar ha underhållande fightingstil. Vi kan förvänta oss en huvudsakligen stående fight i bra tempo.

Chois senaste match var i december 2016 – förlusten mot Swanson. Hans form är pga det långa uppehållet svår att bedöma. Stephens däremot vann i september 2017 mot den f.d. Strikeforce-mästaren Gilbert Melendez. Stephens genomförde en för honom ovanligt strategisk fight och vann övertygande.

Choi är den mer tekniske strikern och bör jobba ‘in-and-out’ från distans och utnyttja sin snabbhet. Att stanna i pocket för länge och byta slag med Stephens är riskabelt. Choi har dock bra fotarbete och är skicklig på att kontrollera distans. Detta kommer att bli en nyckel för honom i matchen. Han behöver utnyttja sin kombination av snabbhet och rörlighet för att straffa motståndaren. ”Stålhakan” Stephens har endast en KO-förlust på 40 matcher. Det var dessutom en match som gick i lättvikt. Han är alltså inte lätt att avsluta. Choi slår hårt men det kommer krävas något alldeles extra för att fälla Stephens.

Stephens är känd för att slå hårt. Tidigare har han stundtals nöjt sig med att plantera fötterna och avlossa stenhårda krokar. På senare tid har han visat upp ett utvecklat taktiskt sinne i oktagonen. Han väljer sina slag med större omsorg och tar inte lika stora risker som tidigare. Han har dessutom bra cardio och behåller kraften i sina tekniker långt in i matcher. Han kommer därför att utgöra ett hot under matchens fulla fem ronder om så krävs.

Stephens är fortfarande en något endimensionell fighter och har tidigare haft svårt mot rörliga fighters med bra fotarbete. Exempel på detta går tex att finna i hans förluster mot Max Holloway och Frankie Edgar. Stephens tränar dock regelbundet med Dominick Cruz som är en otroligt rörlig och dynamisk fighter. Därför ska det bli intressant att se om han kan hantera Chois fina fotarbete och ‘distance management’.

Detta är för mig en match som kan gå åt båda hållen – en 50/50-match. Mellan två orädda och kompetenta strikers med KO-kraft – det är inga dåliga förutsättningar.

– Ungdomlig hunger och teknik talar för Choi. Oktagonerfarenhet och nyvunnen taktiskt insikt talar för amerikanen. Jag ger Stephens ett litet övertag. Han har trots allt 25 minuter på sig att träffa med en av sina tegelstenar. Stephens som vinnare – odds 2.30 LeoVegas

________________________________

Text: Kimuraredaktionen

0
Dana Sad
Dana Happy

UFC Fight Night 128: Frankie Edgar besegrar Cub Swanson

Den forne lättviktsmästaren Frankie Edgar hade inga problem att besegra svenskättlingen Cub Swanson under nattens UFC Fight Night 128. Swanson visade ett förbättrat nedtagningsförsvar men det blev Frankie som vann ett enhälligt domslut med sin press och fotarbete. Detta är den andra gången som Edgar vinner över Swanson, första gången var i november 2014 då vann Edgar via submission i den femte ronden.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Daniel Cormiers hånar Alexander Gustafsson: ”Dina största bedrifter är två förluster”

Alexander Gustafsson och Daniel Cormier fortsätter att bråka med varandra på sociala medier. Tidigare i veckan skickade svenske The Mauler en sublim hälsning till den regerande mästaren i lätt tungvikt i samband med att han förnyade sitt kontrakt med UFC. Gustafsson skrev ”While others are talking about retirement, I just signed my new deal with the UFC today”. Under lördagen besvarade Cormier svensken med ett syrligt, och allt annat än sublimt, inlägg på sitt Instagram-konto.

Cormier frågade The Mauler vad svensken lyckats åstadkomma i sin karriär och påpekade att hans två största bedrifter har varit två förluster.

Cormier syftar på The Maulers två titelmatchsförluster, mot Jon Jones på UFC 165 och mot Cormier på UFC 192. Båda matcherna var väldigt jämna matcher som Gustafsson förlorade via domslut. Cormier kommer möta den regerande tungviktsmästaren Stipe Miocic den 7:e juli på UFC 226.

Gustafsson gick sin senaste match i maj förra året där han besegrade Glover Teixeira via knockout. Den 30-årige Allstars-fightern har två raka vinster sen förlusten mot Cormier.

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

Kevin Lee ser Tony Ferguson som den riktiga lättviktsmästaren

Khabib Nurmagomedov blev UFC:s nye lättviktsmästaren när han segrade mot Al Iaquinta som hoppat in med kort varsel, via ett enhälligt domslut under UFC 223.

Nurmagomedov var från början tänkt att möta interimmästaren Tony Ferguson, som sedan skadade sig dagar innan mötet.

Lättviktaren Kevin Lee känner att Ferguson utan tvekan är den rättmätige lättviktsmästaren.

Via ‘MMAWeekly’:

100-percent. It’s undeniable. Even if they did take the belt away from him, the man’s the champ. I give credit where credit is due. Right now, that’s where it is. I think especially after you see that fight, ‘cause Tony would give it to Khabib.

I give credit where credit is due and I know who is the man to chase.

Khabib, if I’ve got to go through him to get to Tony, yeah. We’ll see how the whole thing shakes out.

Lee mötte Ferguson i oktober förra året, där han förlorade via submission i tredje ronden. Han gick öven sin match med en infektion i kroppen.

I take full responsibility for that not showing up healthy against Tony last October. That confused people even more. We’re going to see how things shake out.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Video
Bellator 198 Countdown 2: Frank Mirs högre syfte

Nästa vecka fortsätter Bellators tungviktsturnering, där Frank Mir kommer att ta sig an Fedor Emelianenko under Bellator 198 den 28 april.

Bellator har i och med detta släppt en neräkning för mötet, där vi i del två får höra vad Mir har att säga om det kommande mötet.

Mir pratar bland annat om saker som är större ön en själv och för honom är det hans tre barn som han tränar i BJJ. Emelianenko fokuserar på träning med sina lagkamrater och varför den här matchen är viktig för honom.

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

Video
MMA-Panelen: Frankie Edgars haka är inte densamma efter mötet med Ortega

I tisdags diskuterade MMA-panelen nattens stormatch mellan UFC-lättviktarna Frankie Edgar och Cub Swanson. De båda herrarna möttes 2014 och Edgar segrade då överlägset. Nu möts de båda igen efter att båda herrarna blivit besegrade av Brian Ortega. Panelen anser inte att de utvecklats överdrivet mycket sedan den förra matchen även om de blivit bättre fighters.  Båda herrarna var ändå väldigt kompletta fighters från början. Edgar är dock strået vassare än Swanson på allt utom boxning.

Panelen noterade att Edgars match kommer väldigt tätt inpå hans senaste match (den 3:e mars) och det ser ut som att han nu vill göra det yttersta av sina sista år i karriären. Panelen tror dock att Edgar kan ha fått sämre ”haka” under de senaste åren efter att han krigat så pass länge och nu inte kan återhämta sig lika fort, vilket kan vara en slutsats från hans första knockout förlust i karriären mot Ortega. Detta kan därför få betydelse i nattens match då Swanson kan komma att gå för knockout.

Ni kan se diskussionen i klippet ovan:

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Leslie Smith tackar nej till match mot Aspen Ladd – Får sparken

Den ursprungliga tanken var att Leslie Smith skulle möta Aspen Ladd under helgens UFC Fight Night 128. Efter att Ladd missade vikten under invägningarna var det upp till Leslie Smith om matchen skulle fortsätta. Smith, som endast hade en match kvar på sitt kontrakt, ska ha erbjudit sig att ta matchen om hennes kontrakt förlängdes. UFC ska dock ha tackat nej till att förlänga kontraktet och istället valt att enbart betala Smith de pengar hon skulle fått vid en vinst.

I figured I had some leverage in the situation. I told the UFC that I would be willing to take the fight as long as they extended my contract. They did not want to extend my contract. Instead, they said they would pay me my win bonus in addition to my show money and that would fulfill the fight on my contract and they would not be extending it. It feels like the UFC is paying me off to go away.

Smith berättar dock att hon övervägde att ta matchen mot Ladd ändå, men hon berättar även att hon skulle fått betalt oavsett och matchen i sådant fall endast skulle skett på grund av hennes stolthet.

I considered fighting Aspen anyway, purely out of pride but if I had done that, it would have been purely pride. And I would have been fighting for free since I was already getting paid the money. Fighting for free out of pride is everything that I have been speaking out against. It’s not everything — there’s more to it. The manipulation of the fighters through pride was something that I felt pretty strongly about. So I’m not fighting her, because I don’t feel like I should fight for free.

UFC har ännu inte kommenterat situationen vidare än att matchen är inställd.

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

Amir Albazi klar för Bellator 200

Den svenske bantamviktsfightern Amir Albazi kommer att gå sin andra match för organisationen Bellator under jubileumsgalan Bellator 200 i maj. Detta bekräftas av Albazi själv via ett instagraminlägg.

Albazi står i nuläget med tio raka segrar och den senaste matchen gick under Bellator 179 då han besegrade Jamie Powell via enhälligt domslut. Albazia har sammanlagt ett record på 10-0 där 4 av vinsterna skett via KO/TKO, 5 via submission och 1 via domslut. Ännu är ingen motståndare bekräftad.

Bellator 200 äger rum den 25:e maj på SSE Arena i London. Det rådande matchkortet ser ut på följande sätt.

Rafael Carvalho (C) vs. Gegard Mousasi
Mirko Filipovic vs. Roy Nelson
Phil Davis vs. Linton Vasell
Michael Page vs. David Rickels
Aaron Chalmers vs. Ash Griffiths
Anastasia Yankova vs. Kate Jackson
Chad Griffiths vs. Tom Means
Amir Albazi vs. TBA

Läs mer
+4
Dana Sad
Dana Happy

Cub Swanson blev förvånad över att få rematchen mot Frankie Edgar

Under helgens gala möts fjäderviktarna Cub Swanson och Frankie Edgar, detta är dock inte första gången de möts då de tidigare möttes i november 2014. Swanson, som senast förlorade mot Brian Ortega via submission, berättar i en intervju med MMAJunkie hur han blev förvånad när det visade sig att han skulle få chansen att möta Edgar återigen.

I was definitely surprised. I was asked about this recently and I was just talking about how of all the rematches I’ve anticipated it’s been Aldo Lamas, Max. Those are the guys that were on my radar. For some reason, Frankie was always on a different path, fighting different people. When his name came up I was kind of startled, it took me by surprise, but I was like yeah I’d love to do that. I guess he just wanted to fight here back in his hometown, and I get it, Coming off a loss, you feel like, man, I just made a mistake and I want to get back in there. The last time I fought Frankie and I lost, I just wanted to get right back in there and that’s when I fought Max. You know, sometimes it works out for you and sometimes it doesn’t.

Swanson fick även frågan om hur han ser på det faktum att Edgar kommer tillbaka så relativt kort tid efter att han blev knockad.

That’s for him to stress about, not for me. I mean if I got in there thinking I am gonna get a six out of ten Frankie and he shows up as a ten out of ten, I’m gonna get beat up, so that would be dumb of me. I can only think in my mind that it was a fluke or that it was just one of those fights, that he got lucky and that the best Frankie Edgar is going to show up.

Swanson blev även tillfrågad hur tänker kring sin senaste motståndare, Brian Ortegas, framgångar.

I feel like I was dominating that fight and that I just made a stupid mistake. That comes with my risky style. After him and Frankie fought and he won, the fans changed their minds. They made it not as big of a deal. The fans were like, but Cub was handing it to him. So you know it definitely changed things I guess it gave me new life along with the UFC’s offer. I didn’t really expect to come back, yet here I am.

Cub Swanson och Frankie Edgar möts under helgens UFC Fight Night 128 som äger rum under natten till söndag.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

UFC 226: Max Holloway ryktas möta Brian Ortega

En titelmatch i fjäderviktsklassen mellan den regerande mästaren Max Holloway (19-3 MMA, 15-3 UFC) och utmanaren Brian Ortega (14-0 MMA, 6-0 UFC) ska enligt MMAjunkie.com vara klar för UFC 226. Enligt MMA-journalisten Brett Okomato ska Dana White bekräftat uppgifterna.

Ortega besegrade den forne lättviktsmästaren Frankie Edgar via knockout i sin senaste match. Den 27-årige Ortega blev i och med vinsten den förste att avsluta veteranen Edgar. Med segern förbättrade Ortega sitt UFC-facit till 6-0 med 1 no-contest där  alla segrar varit genom knockout eller submission.

Holloway har två raka vinster mot den forne fjäderviktskungen Jose Aldo, där båda har varit via TKO i den tredje ronden. Den 26-årige hawaiianske fightern har en vinstvit på 12 matcher där hela 9 har varit via avslut. Holloway skulle ha mött Khabib Nurmagomedov på UFC 223, men New Yorks idrottskommitté (NYSAC) stoppade Holloways bantning kort innan invägningen, då de ansåg att hälsosamt för honom att banta de sista kilona. Holloway hade då klivit in med mindre än en veckas varsel och ersatt skadade Tony Ferguson.

UFC 226 äger rum den 7:e juli i Las Vegas, och nedan kan ni ta del av det rådande matchkortet.

  • Champ Stipe Miocic vs. Daniel Cormier
  • Champ Max Holloway vs. Brian Ortega
  • Raphael Assuncao vs. Rob Font
  • Khalil Rountree vs. Gokhan Saki
  • Yancy Medeiros vs. Mike Perry
  • Paulo Costa vs. Uriah Hall
  • Derrick Lewis vs. Francis Ngannou
Läs mer
+10
Dana Sad
Dana Happy

UFC Fight Night 133: Cat Zingano möter Marion Reneau

Under natten kunde UFC bekräfta att ett bantamviktsmöte mellan Cat Zingano och Marion Reneau kommer att äga rum vid UFC Fight Night 133.

Zingano förlorade sin senaste match via domslut mot Ketlen Vieira och detta innebär att Zingano för tillfället står med en tre matcher lång förlustsvit sedan hon förlorade mot Ronda Rousey under 2015. Zingano står för tillfället med ett record på 9-3 där 5 av vinsterna skett via KO/TKO, 3 via submission och 1 via domslut.

Reneau vann sin senaste match mot Sara McMann via submission och detta var hennes andra vinst i rad sedan hon gick en oavgjord match mot Bethe Correia i mars förra året. Även Reneau står med ett record på 9-3 där vinsterna tillkommit på ett likadant sätt som Zinganos.

UFC Fight Night 133 går av stapeln den 14:e juli på CenturyLink Arena i Boise, USA och matchkortet ser för närvarande ut på följande sätt.

Cat Zingano vs. Marion Reneau
Liz Carmouche vs. Jennifer Maia
Justin Scoggins vs. Said Nurmagomedov

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy