Theodor Berggren och Christian Stigenberg

Christian Stigenberg inför mötet mot Theodor Berggren på Fight Club Rush 12

Elin Sundqvist

Christian Stigenberg (2-1) möter snart den hittills obesegrade Theodor Berggren (2-0). Mötet sker på Fight Club Rush 12 i Västerås 7 maj. 

Christian Stigenberg har dragit lärdomar av proffskarriärens första förlust och känner sig stark inför mötet mot Theodor Berggren

Efter en förlust mot Niko Skonbäck på Superior Challenge 23 i september förra året gör sig Christian redo för nästa match. På Söders Fight Gym i Gävle är träningen i full gång och Christian säger att han känner sig stark och i bra form. Men inför matchen mot Theodor vill Christian försöka toppa formen bättre till matchdagen och inte komma övertränad, något han tror bidrog till den senaste poängförlusten.

Det suger verkligen att förlora som proffs. Men den första tanken och det jag kom på var att jag var lite stressad över formen inför den matchen, jag körde på ganska hårt väldigt nära inpå matchen även om jag alltid vilar veckan innan. Jag pressade kroppen lite hårt, det var väl största lärdomen. Sen generellt finns det ju alltid grejer att jobba på, men det var inget där jag tänkte att det var det här som gjorde att jag förlorade matchen. Niko Skonbäck hade helt klart en bättre kväll än mig.

Christians motståndare Theodor kommer från två vinster, varav den senaste mot Ebrima Faal som debuterade på Fight Club Rush 11 tidigare i år. Theodor avslutade då matchen genom en rare naked choke i försa ronden. Christian känner igen Theodor bland annat från Gävles egna MMA-gala GLOC, där Theodor mötte Christians träningskamrat.

Han har mött min träningskamrat Viktor här i Gävle. Sen har man ju sett honom på FCR när man kollat deras galor, även på amatörscenen. Han verkar vara ganska allround, men kör på hårt stående, i alla fall första ronden, men sen verkar gasen ta slut lite i de senare ronderna har jag sett på matcherna. Men man har ju inte sett honom så mycket som proffs, det jag har sett är att han tar slut efter två minuter. Så man får ju kolla lite amatör. Han byter stand ofta.

Christian Stigenberg

Christian om träningen med Adam Westlund

I en lite mindre stad är det kanske extra viktigt att ha tillgång till träningskamrater i någorlunda samma storlek, och på Söders Fight Gym har Christian sällskap av Adam Westlund (3-2) som också inlett proffskarriären relativt nyligen. Men när det gäller träningsupplägget i stort är skillnaden mot tiden på amatörscenen inte så stor.

Vi kör ju vår grej på klubben, vi har vårt lilla race. Sen så är det ju så att det är en viss nivåskillnad på många fighters på gymmet, men det går att träna på ett sätt så att jag kan förbättra mig även om jag tränar med någon som inte kört så länge. Jag vet vad jag ska jobba på. Ibland behöver man hård sparring och då får man köra med folk som hållit på lite längre. Men det är den tekniska biten, sen har man ju fått lägga om fysträningen. Men den sköter vi själva utöver den ordinarie träningen, alla kör sin egen grej.

Adam Westlund är 1,88, vilket är ganska långt för en lättviktare. Men det gör också att han blir en bra träningskamrat för Christian, som själv är 1,93.

Jag och Adam är nästan lika långa, och det är bra att ha någon sån att köra med. Vi har ju haft folk som är större än mig som har kört här, men de har fallit av lite grann. Adam har ju alltid varit konstant. Jag är ganska lång för min egen viktklass också, hela amatörkarriären har jag mött folk som är kortare, men nu som proffs har man fått möta folk i sin egen storlek. Lindgren är ju 1,90, Bajo är väl 1,89. Man får ändra om lite i stilen, men sen har vi Anton (Hellström) här också. Honom kör jag mycket med.

”Jag vill gå på alla galor som kommer upp nu”

Både FCR och Superior Challenge är intressant för Christian just nu, som siktar på att gå så många matcher som möjligt 2022. Men än så länge är det bara den svenska MMA-scenen som lockar.

Jag vill väl få in fyra, fem matcher i alla fall. Sen kan ju saker hända längst vägen, men om jag får drömma får jag in fem matcher i år.

Att möta internationellt motstånd känns inte så aktuellt ännu säger Christian, och menar att det kanske är något man ser över lite längre fram i karriären.

Jag har inte sett någon utomlands ännu som jag vill möta. Grejen är att jag personligen, och säkert andra också, tycker det är roligare om jag möter svenska fighters. Jag är ju i Sverige och det finns en djup weltervikt i Sverige. Det är roligare med svenskmöten, roligare för mig också. Då möter man folk man själv har sett sen amatörkarriären. Men jag vill bara gå matcher, vem jag möter egentligen skiter jag i.

En för publiken kanske särskilt spännande drabbning är ju dessutom när Söders Fight Gym och Västerås Fight Club möts på MMA-scenen. Rivaliteten mellan gymmen ligger i luften, och det har kastats ett par kängor i media. ”Det har blivit lite så nu, Gävle och Västerås har blivit en liten grej. Med Roos, Harila och Lindgren”, säger Christian och skrattar. Vad det gäller framtiden har Christian inget särskit i sikte just nu.

Jag vet inte vad Tomas (huvudtränare) har för planer. Jag tränar bara, och det är ännu roligare att träna när man har match. Sen förstår jag att det är roligt ur andras perspektiv när man utmanar någon eller så, men jag är liksom inte den typen som går ut och skriker i media och så vidare, eller sitter och uppdaterar Instagram. Jag tycker det är kul att slåss bara, sen får det bli vad det blir.

Jag kommer att göra allt i min makt för att göra en bra match nu, och en insats jag kan vara nöjd med. Efter den senaste matchen var jag inte så jävla nöjd, så den här gången vill jag gå in och göra allt vad jag kan göra. Vinst eller förlust så ska jag vara nöjd efteråt.

Biljetter till galan 7 maj hittar ni här.

+3
Dana Sad
Dana Happy
Aljamain Sterling TJ Dillashaw
Aljamain Sterling inför matchen mot T.J. Dillashaw: “We’re going to skin the snake”
kimura
Hett
Khamzat Chimaev Nate Diaz Dana White
Dana White: En match mot Khamzat Chimaev hade inte varit bra för Nate Diaz
kimura
Hett
Khamzat Chimaev Nate Diaz
Khamzat Chimaev hintar om mellanviktssatsning – hånas av Nate Diaz
kimura
Hett
Mads Burnell
Bellator 285 – fullständiga resultat från kvällens gala i Dublin
kimura
Hett
Yoel Romero
Bellator 285: Yoel Romero besegrade Melvin Manhoef i Dublin – avslut i tredje ronden
kimura
Hett