13 juli, 2024
Nyheter

Fem guldmedaljörer från MMA SM 2023 att hålla koll på inför framtiden

Av

Alexander Clausson

30/04/2023
Andreas Gustafsson Berg går in till VM final med den svenska flaggan över axlarna

MMA SM är över för den här gången. 16 guldmedaljer delades ut till utövare inom C-klass, B-klass och A-klass.

SM arrangerades i Skövde för andra året i rad

Efter fredagens semifinaler och lördagens finaler är det dags att summera årets SM. För andra året i rad ägde mästerskapet rum på Valhall i Skövde och Föreningen Coloseum Fightcenter stod som arrangörer. Att anordna tävlingar i form av galor, där publiken bjuds på en underhållningskväll med MMA tillsammans med mat och dryck är ett vinnande koncept, enligt undertecknad. Det kan vara en tuff övergång för utövare att gå direkt från att fightas i idrottssalar utan riktigt publik som amatörer, till att gå match inför hundratals eller tusentals personer i en arena, när den första proffsmatchen väl äger rum. I det avseendet fyller galor för amatörer en viktig funktion.

C-klass dominerades av en förening


Ungdomarna i Gråbo verkar få kampsportsfärdigheter med modersmjölken, för tre av fyra guldmedaljer inom C-klass gick till utövare från ortens förening Icon MMA. Efter C-klass matcherna, som är till för utövare från 16 till och med 18 år, var det dags för finalerna inom B-klass och A-klass.

Nästa generations MMA fighters fick visa upp sina färdigheter

Amatörtävlingar och särskilt mästerskap är ett fint tillfälle att kolla in vad den framtida MMA-generationen har att erbjuda. Fick vi bevittna några framtida bälteshållare under helgens tävlingar? Undertecknad har tagit fram fem namn som stack ut lite extra i Skövde.

Enes Ahmemulic


Den ursprungliga tanken var att Enes Ahmemulic skulle ställas mot Liam Pitts i Samband med Fight Club Rush senaste besök till Stockholm. Den sistnämnda ställde in sin medverkan och matchen har nu bokats om till juni.

Efter helgens tävlingar misstänker undertecknad att det kan bli en tuff uppgift för Pitts att ta sig an Ahmemulic. Efter en domslutsvinst i semifinalen kunde Ahmemulic hitta avslutet via en rear-naked choke i finalen. Drabbningarna gick visserligen i B-klass, men utövaren från Fighter Centre IF visade på tekniska färdigheter och ett fint försvar.

Jaafer Mohammed

Efter en jämn semifinal där Jaafer Mohammed gick segrande via delat domslut ställdes fightern från Djurgårdens kamsportsförening mot Viktor Mangs i finalen. Mohammed rörde sig fint, var offensiv och slog hårt. Dessutom stod Mohammed för helgens finaste avslut. Mangs fångade Mohammeds spark och den sistnämnda fullföljde rörelsen och svingade sig till motståndarens rygg. Därifrån Kunde Mohammed sätta en rear-naked choke och Mangs tvingades klappa. Undertecknad har hört mycket gott om Mohammed och i finalen levde han upp till sitt rykte som en blivande toppfighter.


Bianca Kristensson

Efter att hennes motståndare diskvalificerades i semifinalen ställdes Bianca Kristensson mot Ida Rääf i finalen och utövarna bjöd på en av helgens mest fartfyllda matcher. Både klev framåt genom hela matchens gång och Kristensson skickade iväg fina kombinationer och öppnade upp sin motståndare. Om utövaren från Föreningen Redline skulle välja att kliva över till proffsscenen i framtiden besitter hon definitivt kvalitéer som arrangörer efterfrågar när ett underhållande matchkort ska mäklas ihop.

Ratko Tomic

Redan under det föregående årets SM lyfte undertecknad fram Ratko Tomic som ett framtidsnamn. Tomic tog hem guldet förra året och har sedan dess testat vingarna i internationella turneringar. I samband med helgens semifinal ställdes utövaren från Fighter Centre IF i Göteborg mot Ola Jacobsson. Den sistnämnda kom från en imponerande vinst i samband med Wolf Fight Promotion 6, där Jacobsson klev upp en viktklass med kort notis och avslutade Dennis Fränberg via submission i matchens första rond. Tomic tog hem semifinalen via en armbar i matchens första rond. I finalen besegrades Sebastian Palacio Gomez från Örebro Fightgym IF via enhälligt domslut.


Utöver att vara en bra fighter med tekniska färdigheter har Tomic en underhållande stil där han går för avslutet.

Rafael Kveldstad

Rafael Kveldstad från Allstars Kampsportsförening i Stockholm är ett välkänt namn på den svenska amatörscenen. I semifinalen hittade han avslutet tidigt via submission och i finalen stod Linus Jönsson upp förvånansvärt bra och kunde ta Kvelstad till ett domslut. Väl där tog Kvelstad hem vinsten enligt samtliga poängdomare. Kvelstad har alla kvalitéer för att ta klivet över till proffsscenen och undertecknad misstänker att vi kommer få se honom där inom en kort framtid.

Populära Ämnen

Senaste nyheterna

Alex Pereira - Photo Per Haljestam 01
Alex Pereira berättar när han vill återvända till buren
🥊 Kan möta Magomed Ankalaev härnäst
Tracy Cortez klipper av sig håret under invägningen på UFC Denver
🥊 Drastisk åtgärd inför helgens huvudmatch
Khamzat Chimaev och Majdi Shammas
Se UFC:s Khamzat Chimaev KROSSA rysk influencer
🥊 Dominerar kreatör med miljontals följare
Christopher Bajo
Christopher Bajo förlorade ett kontroversiellt domslut i Serbien – Nu bokad för ny match på bortaplan
🥊 Striker vs Grappler !
Anton Larsson
Anton Larsson går match på BoB 11 – Gör comeback på hemmaplan
🥊 Känd för att gå tuffa matcher med kort varsel
David Goggins utmanar Sean Strickland
David Goggins utmanar Sean Strickland att sparras
🥊 ”Sean, it is in your court”

Här kan du söka!

Sök