Fredagskrönikan: When you strike at the king, you must kill him

Jon Jones 3 UFC 182

Nu har det snart gått en vecka sedan UFC 214 och titelmatchen mellan Daniel Cormier vs Jon Jones. Matchen som kom att betyda Jones återkomst till tronen i den lätta tungvikten. Det går inte att vara annat än imponerad av Jones insats. Efter enbart en match på två och ett halvt år gjorde han det ingen tidigare lyckats göra, nämligen att avsluta Cormier. Även om Jones visade upp små portioner av ringrost i matchen stod han för en mycket imponerande insats i sin återkomst.

Senare under veckan kunde vi se att Jones återigen tagit första platsen i UFC:s “pound for pound” ranking, före Demetrious Johnson och Conor McGregor. Vissa hävdar till och med att Jones inte bara är den bästa i dagsläget utan kanske också genom alla tider.

Att få titulera sig som GOAT (Greatest of all time) är kanske den största äran överlag i kampsport. Eftersom de tävlande i MMA tillhör olika viktklasser är det svårt att jämföra olika atleter med varandra och därför bedöms man utifrån sina insatser och vilket motstånd man möter. För att vara den bästa någonsin måste man också ta sig an de svåraste motståndarna. En enstaka insats är för lite för att definiera en hel karriär.

Det är därför det för mig innebär en viss frustration att se Conor McGregor så pass högt i UFC:s P4P (pound for pound) ranking. Irländaren har i sina två titelmatcher stått för helt enastående prestationer men han har enormt mycket mer att bevisa.

Innan man ens kan börja tänka på McGregor som den bästa någonsin så måste han försvara sin titel vid ett flertal tillfällen. Detta gäller inte Jon Jones. Sedan Jones tog bältet av “Shogun” Rua har han mött de bästa i sin viktklass och vunnit övertygande. Matcherna mot Daniel Cormier och mot Alexander Gustafsson var svåra test, men Jones lyckas alltid hitta en väg att stå som segrare.

Så här i efterhand är det ännu mer imponerande med tanke på hans förflutna. Jones har medgett att han vid flera av sina matcher inte tog träningen på allvar och spenderade mycket av sin tid på annat. Trots det har han visat sig vara numret för stort för samtliga utmanare.

Det visar vilken otrolig talang amerikanen besitter och därför kan alla problem Jones som han har haft faktiskt ha hjälpt honom att utvecklas rent sportsligt. Denna gång känns Jones motiverad att bevisa hur bra han faktiskt är samtidigt som han verkar vilja visa hur han har förändrats utanför oktagonen vilket borde resultera i att han tar sin träning på allvar.

Nästa steg för Jones är i dagsläget oklart. Efter matchen mot Cormier skickade han iväg en utmaning till Brock Lesnar i vad som skulle kunna beskrivas som en “superfight”. Dock är den matchningen inte aktuell i dagsläget eftersom Lesnar fortfarande har drygt sex månader kvar på sin avstängning. Dessutom är han pensionerad vilket betyder att hans strafftid har pausats.

Om Lesnar vs Jones ska ske behöver han först komma tillbaka från sin pension för att sedan avtjäna resterande tid på sitt straff. Därför känns det mer relevant för Jones med en returmatch mot Alexander Gustafsson eller ett eventuellt möte mot Anthony Johnson ifall Johnson väljer att komma tillbaka. Två enormt tuffa motståndare som kommer ge Jones tillfälle att bevisa varför han är mästare.

Självklart hoppas jag att Gustafsson är näste man. Returmatchen har varit på tapeten väldigt länge och det känns som tiden är inne. Det återstår att se hur UFC väljer att göra men jag kan med säkerhet säga att Dana White sitter med ett leende på läpparna över att ha fått tillbaka en av sina största stjärnor.

Jon Jones har alla ingredienser. En fantastisk talang, ett bra team runt omkring sig och nu också rätt motivation. Så länge han kan hålla sig borta från ytterligare misstag utanför oktagonen borde framtiden vara ljus för amerikanen. Fortsätter Jones att vinna övertygande mot toppmotstånd kommer det inte längre finnas tvivel om vem som är “Greatest of all time”.

Vi ska dock inte glömma hur nära Alexander Gustafsson var i den första matchen. Efter sin insats mot Glover Teixiera har Gustafsson alla möjligheter att sätta käppar i hjulet för mästaren. I dagsläget råder det dock ingen tvekan om att Jones återigen är kung och bibehåller han samma motivation och koncentration kommer det krävas något enastående för att ta hans plats.

Något jag hoppas Alexander Gustafsson kan åstadkomma. Den motiverade Jon Jones besitter för mycket vapen för att Gustafsson ska vinna ett jämnt domslut. Jag tror Gustafsson måste göra vad han gjorde senast mot Teixeira, avsluta honom.

Det här inlägget postades i Kimura rekommenderar, Krönika, Nyheter och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.
 • Erik

  Vad hände med att Jones skulle upp i HW efter att ha besegrat Cormier? Skulle väldigt gärna se honom mot Cain, Stipe eller varför inte JDS. I LHW lever han väldigt mycket på sitt längdövertag, i HW skulle det inte vara lika stort (även om han har längdövertag över de flesta där med).

 • Norris

  Jag anser inte att Jones har bättre teknik och atletisk förmåga än Johnson, så den mäktiga musen borde vara #1 P4P. Man kan inte ens klaga på Johnsons division då LHW också har varit tunn under många år då den aldrig lyckades fylla på efter den bredd som fanns när det gamla gardet höll på. Många fans går ju lätt på hur stora namn det är och är inte alltid förmögna att bedöma teknik osv på detaljnivå, men sett i det sistnämnda möter MM inte sämre motståndare.

  • Paparoach7

   För mig är han given etta av flera anledningar. Han har aldrig förlorat. Vunnit mot 7 st fighter som varit världsmästare. 11 st avslut. Yngsta världsmästaren någonsin. Och besegrat alla i deras egna game.

   • jonesobesegrad!!!!!

    Lovar att de kommer skrikas snart med matt hamil då! matt hamill!! jones dominera hamill, hamill kunde inte fortsätta pga all misshandel innan de två otillåtna 90 graders armbågarna, kimuras trådar är så noga med jones förlust vilket är så jävla irriterande, ”förlust är en förlust” ni vet ju förfan själva att de ska vara no contest era jävla idioter!

    • Paparoach7

     Ser det som en vinst:) vilket det tyvärr inte blev pga Mazzagatti

  • sebbe

   Tycker DJ borde vara 4, har Jones DC, och conor före han, DC var obesegrad i tungvikt vilket är vad p4p egentligen betyder, bara goat jones har slagit honom, DJ har haft dodson och benavidez som rimliga motståndare, jones har slagit namn som DC, TRT vitor belfort om ni visste vilket monster de var, alex, rashad evans, quinton jackson, shogun enkelt, sonnen enkelt, bader enkelt.

 • Mouse

  Brukar alltid vara imponerad av Bones prestationer men hade förväntat mig mer från honom sist.. Tror det är ett utmärkt tillfälle för Mauler o hoppas att det sker snart.
  Men ser också gärna Jon i HW.

  • SGE

   Förväntat dig mer av honom? Vadå, att han skulle avsluta Jones i första istället? Kom igen nu, han avslutar en enastående och otroligt motiverad Cormier, en snubbe som aldrig blivit stoppad och ändå mött Rumble två gånger. Man kan inte förvänta sig mer än så.

   • Mouse

    Lugna ner dig lite och sluta läsa in saker som inte står skrivet.
    Nej jag hade inte förväntat mig att Jones skulle avsluta Cormier i första. Jag hade till och med räknat med att figthen skulle gå till decision. Jag hade däremot förväntat mig att han hade fortsatt på ungefär samma sätt som i första.. Men det funkade ju trots allt bra med sparkar mot knä (och huvud).
    Summa summarum var jag mer imponerad av Cormier.

    • SGE

     ”Mer imponerad av Cormier”
     Lol, du är rolig du.

 • Tjackman Bülow
  • SkinnyfatSthlm

   Hela rubriken är ju felciterad. Visst, kraven kan inte vara höga på svenska MMA-journalister utan utbildning som skriver på fritiden men nivån är fan ändå under all kritik.

   • Tobias

    Jag kan förtydliga, citatet som används i rubriken kommer från den amerikanska författaren Ralph Waldo Emerson. Alltså inte från ”the wire”. Gällande min utbildning så har jag en universitetsutbildning inom media och kommunikation, ett program där det ingår 90 HP journalistik. Däremot har du helt rätt i att jag skriver för Kimura på min fritid eftersom jag tycker det är oerhört roligt, främst på grund av mitt intresse för MMA. Jag förstår att mina texter ibland kan innehålla en del stavfel eller dylikt men det är något jag kontinuerligt försöker att förbättra.

    Trevlig helg!
    /Tobias

    • Batman

     Bra svar Tobias! Jag och må GA med mig gillar dina krönikor! De är läsvärda!

 • Mikael Johansson

  Jones kan aldrig vara p4p när han möter personer som är extremt mycket mindre än han själv. Jones är en fet heavyweight

Fler Kimura rekommenderar: