Nyheter

George Sallfeldt om turbulensen kring Heroes FC

Under de gångna dagarna har Fightplay.tv uppmärksammat och rapporterat om att den nystartade organisationen Heroes FC sedan premiäreventet den 23 mars i Halmstad ännu inte betalat ut löner till sina tävlande. En nyhet som väckt många kritiska röster mot arrangören. Kimura.se har nu tagit kontakt med George Sallfeldt, ordförande för svenska MMA-förbundet, för att prata om arrangörskap och obetalda löner till fighters.

– Vi på förbundet förstår att det är svårt att arrangera professionella tävlingar, att det inte är så enkelt att få ihop det ekonomiskt. Men samtidigt förväntar vi oss som alla andra i samhället att ingångna avtal ska hållas. När det gäller detta specifika fall vet vi inte mer än det som stått i media. Vi kan inte uttala oss specifikt om detta fall eftersom vi inte är inblandade, säger Sallfeldt till Kimura.se.

Vad är förbundets roll i det hela?
– MMA-förbundet administrerar amatörtävlingar, sen utöver det sanktionerar vi professionella tävlingar. Det som är vår roll där är att säkerställa att godtagbar säkerhet upprätthålls, det som staten kräver av oss. Förbundet blandar sig inte in i de ekonomiska uppgörelserna, det är något mellan parterna, det vill säga idrottaren och arrangören, säger han och fortsätter:

– Det har inte under dem här åren jag varit inblandad dykt upp några krav eller önskemål att förbundet ska lägga sig i det. Utan det har fungerat som vilken verksamhet som helst egentligen, att man antingen ser idrottaren som en anställd eller uppdragstagare. Då finns det lagar och regler i samhället som hanterar det där om det visar sig att det inte funkar. Varken professionella idrottarna eller arrangörerna har kommit med önskemål till förbundet om att vi bör ta tag i det här.

Sallfeldt menar också att om förbundet skulle ta beslut om att bli aktiva i dessa frågor skulle det kosta pengar. Pengar som kanske inte finns i dagsläget och som i så fall skulle dras från fighters och arrangörer.
– Man måste också komma ihåg att om förbundet ska vara en part i det här så tillkommer det en kostnad, om vi exempelvis ska ha en arbetsrättsjurist eller en administration. Denna kostnad tas naturligtvis från redan magra ekonomiska infrastruktur som finns i den här idrotten.

MMA-förbundet kan idag inte sanktionera galor utifrån ekonomiska aspekter?
– Det är inte vår roll. När en konflikt dyker upp så vill man oftast att någon annan från ovan ska komma ner och lösa den. Det har jag förståelse för att man vill, men det är inte förbundets roll. Vår roll är att tävlingarna idrottsligt uppfyller godtagbar säkerhet. Det är vad staten kräver av förbundet. Sen kan vi göra massa andra saker också, men det är inte något vi gör om inte våra medlemmar (föreningarna) beslutar om det.

– Det finns en civilrätt som säger att två parter kan teckna ett affärsavtal med varandra och jag är inte säker på om ett förbund juridiskt kan gå in bestämma kring det. Där måste man gå in och titta på vad förbundet kan bestämma.

Vad är din personliga åsikt, bör det ske en förändring här?
– Jag personligen har ingen åsikt åt det ena eller andra hållet. Fungerar det bra till större delen, att de flesta får betalt som de ska, så är det helt okej. Men gör det inte det så har jag inget emot att vi etablerar en konstruktion inom förbundet. Men ska dock veta att inga inblandade parter har höjt röster till förbundet.

Men om man tittar på hur andra idrottsförbund arbetar, exempelvis Svenska fotbollsförbundet?
– Det är en intressant fråga, det är något man skulle få titta på i så fall om den här frågan kommer upp från våra medlemmar. Men jag måste påpeka att ingen har hört av sig av de här parterna om att det här är ett problem. Det kan vara det, men det är inget som kommit till vår kännedom. Om folk vill att vi ska gå in och styra upp det här får vi givetvis kolla hur man gör inom andra sporter. I fotbollen så tävlar ju klubbarna inom förbundets regi i de här ligorna, exempelvis allsvenskan. Men i det här fallet så är det inte så, utan här är det arrangörerna som äger tävlingarna, inte förbundet. Den enda liga som vi äger är svenska amatör MMA-ligan och svenska Shootfighting-ligan. Jag har från vissa företrädare inom ishockey, som är fans av MMA, fått frågan om varför inte vi arrangerar alla professionella tävlingar, att det skulle vara en bra inkomstkälla för förbundet. Men då har jag bara hänvisat till historiken, att det inte sett ut så tidigare, menar han.

Kan en arrangör idag bara vilt chansa ekonomiskt på en gala, vid förlust gå i konkurs med obetalda fighters som konsekvens?
– Jag är inte någon expert på det här, men det är väl som vilket annat företag som helst egentligen. Om du har anställda så finns det en lönegaranti som staten hanterar till viss gräns. Men om man ser idrottarna som konsulter eller uppdragstagare, då är det som vilken fordran som helst på det här bolaget. Går det i konkurs är det skatter och hyror som har första prioritet, precis som vilket bolag som helst.  Som entreprenörer så kan man alltid chansa och satsa pengar och går det i konkurs så går det i konkurs.

Är detta med obetalda löner inom MMA vanligt i Sverige?
– Att man inte får lön överhuvudtaget är inte så vanligt, men jag har hört det några gånger. Då är det just av skälet att ekonomin för eventet inte gick ihop. Min bild är att det ofta utgår betalning. Men jag kan ha fel, idrottarna ringer ju inte mig i första hand utan arrangören. Min känsla är att det inte är jättevanligt, tillägger Sallfeldt.

Föregående artikel

Den bakomliggande psykologin för att kontrollera UFC-fighters

Nästa artikel

Transsexuella Fallon Fox får ny match

Skriven av

Jaser Davari

Relaterade Artiklar

Din önskelista

My wishlist

    Din önskelista är för närvarande tom. Lägg till något och kom tillbaka igen.

Sök